sta bi s jugoslovenima i ostalim iz popisa 1991 ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Downunda

Post by Downunda »

suncokret13 wrote:znaci DOZVOLJENA je sloboda izbora - za pohvalu,pravo demokratsko drustvo.......mozes se izjaznjavati onako kako se osjecas i kako zelis...........

...ali ta sloboda mora biti u okviru za sada 3-4 ponudjenih opcija.....

super drustvo !!!!

jos samo da kakvim DEKRETOM donesu ''SLOBODU VJEROISPOVJESTI''.......
gdje bi nam bio kraj,onda bi svi bili isti ......
:) Slažem se.
Onda bi se neko ko se želi izjasniti kao baptista ili anglikanac mogao svrstati u kaolike ili pravoslavce (uz dužno poštovanje svim navedenim konfesijama) uz izgovor:
"Haj šta fali slave i jedni i drugi Božić, par hefti manje-više nema veze"
:roll:
suncokret13

Post by suncokret13 »

Downunda wrote:
suncokret13 wrote:znaci DOZVOLJENA je sloboda izbora - za pohvalu,pravo demokratsko drustvo.......mozes se izjaznjavati onako kako se osjecas i kako zelis...........

super drustvo !!!!

Onda bi se neko ko se želi izjasniti kao baptista ili anglikanac mogao svrstati u kaolike ili pravoslavce (uz dužno poštovanje svim navedenim konfesijama) uz izgovor:
da,ali kako to ovdje izvesti ?

pa zar nije bila kampanja da se protjera

Deda Mraz,
Santa Claus
Pere Noel,
ili
Sveti Nikola.

a sta bi s KRAMPUZOM ( krampuus ) ?
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

suncokret13 wrote:
Downunda wrote:

super drustvo !!!!

Deda Mraz,
Santa Claus
Pere Noel,
ili
Sveti Nikola.

Ti zadnji su ti najgori! Zar niste citali u Avazu?! :D :-)
suncokret13

Post by suncokret13 »

chuchumbamayumbe wrote:
suncokret13 wrote:
Downunda wrote: :) Slažem se.

Deda Mraz,
Santa Claus
Pere Noel,
ili
Sveti Nikola.

jok,ba........

sta je bilo ???

znam da jedu zabe i babe,

a sta sad' rade ?????
bonsai

Post by bonsai »

Ja sam bio Jugosloven,te davne 1991. Sada vise nisam Jugosloven,a da nebi bio "ostali" ja sam otisao,pa sam zato "otisli".I poznam jos ne mali broj istih kao i ja,koji vole Bosnu,ali ne vole torove.I jos nesto, nisam otisao u sumu nego u Europu,da izvidim teren za moju najdrazu i jedinu Bosnu.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

suncokret13 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
suncokret13 wrote: da,ali kako to ovdje izvesti ?

Deda Mraz,
Santa Claus
Pere Noel,
ili
Sveti Nikola.

jok,ba........

sta je bilo ???

a sta sad' rade ?????
idu okolo i "silovavaju"! :D
cyprus

Post by cyprus »

Downunda wrote:
cyprus wrote:
Downunda wrote: Mislim da jepitanje šta je ostalima sa popisa iz 1991.godine, a ne 1968, tako da se većina današnjih Bošnjaka mogla pisati kao muslimani (što naravno nigdje u svijetu nije zabilježeno)., što 1991. godine nije bilo zabranjeno, prema tome provjerimo datume prije nego krenemo sa onim standardnim "opravdanjem": "Nisu nam dali, nismo smjeli i sl" - danas se reimo ne možeš pisati kako hoćeš (toliko o demokratskim snagama sa početka 90-ih i danas), a svi kake kako se u samo Titovo doba nisi smio pisati (što je opet tačno)!
Jugovići su uglavnom bili mješai brakovi (mada i svi znamo da je u SA bilo x porodica koje su se pisale kao Jugosloveni)!
Je li vam možda palo na pamet sa u Sarajevu nisu živjeli samo BSH i Jugosloveni , nego su među ostale bili i najmanje 20 različitih narodnosti (Jevreji, Romi, Albanci, Česi, Austrijanci, Bugari it),samo što su tada bili ostali, a danas moraju u nacionalne torove (ako se identifikuju sa nekim).
1. ovo crveno nije tacno - ako hos mozes se pisat i kao frizider

2. ovo plavo - austrijanci nisu narodnost (narodnost vecine austrijanaca ja njemac), ali zbog ovoga sto sam piso pod 1 neko se moze izjasnjavat i tako
Pročitaj Ustav:
1. Po Ustavu Daytonske BiH se možeš pisati samo kao:
BOŠNJAK
SRBIN
HRVAT
JEVREJ
ROMI i
OSTALI (u šta spadaju svi koji nisu nabrojani)!

1.Ja sam se u Vojsci FBiH htio pisati kao Bosanac i Hercegovac (znači samo BiH), pa su mi rekli da toga nema u Ustavu i da se mogu pisati ili kao Bošnjak ili kao ostali (naravno da sam izabrao Ostali, jer kakva je to demokratija po kojoj te neko tjera da se izjašnjavaš protiv svoje volje - baš kao ona iz doba 1945-1991)

2. Znam porodicu koja je tek rođenu bebu htjela također prijaviti kao Bosanac i Hercegovac (u rodnom listu), pa su dobili isti odgovor - ili Bošnjak ili ostali

3. Da je BiH jedina zemlja na svijetu gdje se građanin ne može izjašnjavati po nazivu zemlje je potvrdio i prof. Grebo koji je X put na gostovanju po medijima ovu činjenicu i naglasio (jer se kao ni masa ljudi po Ustavi Daytonske BiH ne može izjašnjavati kako želi nego kako je dozvoljeno po Ustavu)

pa tebi predlažem da odeš do najbliže Opštine pa se raspitaš možeš li se pisati kao npr Bosanac i Hercegovac, ili Albanac, ili Rumun (reći će ti da možeš, a na dokumentu će ti stajati OSTALI - znači ne možeš)

2. Austrijanci su po Ustavu 1974. bivše SFRJ bili narodnost (zajedno sa Mađarima, Albancima, Njemcima, rusima, Rusinima Česima, Talijanima itd - da ne nabrajam dalje), ane nacionalnost ili narod (Sjećaš se:"SFRJ je država naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Muslimani, Makedonci i Crnogorci) i narodnosti (ovi koji su već nabrojani)

Naravno da se možeš izjašnjavati u BiH kao Austrijanac, ali na dokumentima će ti stajati OSTALI (jer mi nemamo još uvijek (primjenjen) Zakon o nacionalnim manjinama.
JA bih volio da ja nisam u pravu, prvenstveno zbog sebe (jer bih tada znao da se bar mogu i izjašnjavati i pisati kako JA želim), ali već sam ti nabrojao primjere. :)
Pa naravno da te svrstaju u "ostale" jer tamo i spadaš, isto ko i ja, al ja gdje god trebam ispunit nacionalnost pišem "Jugosloven", eh sad ako će me oni svrstavat u ostale nek svrstaju, jer objektivno tamo i spadam, meni ne smeta. Ne može u ustavu stajat 6000 kategorija.
Edin H.

Post by Edin H. »

Jos uvijek smo brojni kako god da nas zovu :D
Nesvrstani :roll:

Da nam se kotarisati seljacina u ovoj zemlji :oops: vidjeli bi kako bi mnogi od ovih nacionalista na vlasti kumili da ih primimo u svoje redove

Ejup Ganic - cuveni bivsi Jugosloven :x
Downunda

Post by Downunda »

cyprus wrote:
Downunda wrote:
cyprus wrote: 1. ovo crveno nije tacno - ako hos mozes se pisat i kao frizider

2. ovo plavo - austrijanci nisu narodnost (narodnost vecine austrijanaca ja njemac), ali zbog ovoga sto sam piso pod 1 neko se moze izjasnjavat i tako
Pročitaj Ustav:
1. Po Ustavu Daytonske BiH se možeš pisati samo kao:
BOŠNJAK
SRBIN
HRVAT
JEVREJ
ROMI i
OSTALI (u šta spadaju svi koji nisu nabrojani)!

1.Ja sam se u Vojsci FBiH htio pisati kao Bosanac i Hercegovac (znači samo BiH), pa su mi rekli da toga nema u Ustavu i da se mogu pisati ili kao Bošnjak ili kao ostali (naravno da sam izabrao Ostali, jer kakva je to demokratija po kojoj te neko tjera da se izjašnjavaš protiv svoje volje - baš kao ona iz doba 1945-1991)

2. Znam porodicu koja je tek rođenu bebu htjela također prijaviti kao Bosanac i Hercegovac (u rodnom listu), pa su dobili isti odgovor - ili Bošnjak ili ostali

3. Da je BiH jedina zemlja na svijetu gdje se građanin ne može izjašnjavati po nazivu zemlje je potvrdio i prof. Grebo koji je X put na gostovanju po medijima ovu činjenicu i naglasio (jer se kao ni masa ljudi po Ustavi Daytonske BiH ne može izjašnjavati kako želi nego kako je dozvoljeno po Ustavu)

pa tebi predlažem da odeš do najbliže Opštine pa se raspitaš možeš li se pisati kao npr Bosanac i Hercegovac, ili Albanac, ili Rumun (reći će ti da možeš, a na dokumentu će ti stajati OSTALI - znači ne možeš)

2. Austrijanci su po Ustavu 1974. bivše SFRJ bili narodnost (zajedno sa Mađarima, Albancima, Njemcima, rusima, Rusinima Česima, Talijanima itd - da ne nabrajam dalje), ane nacionalnost ili narod (Sjećaš se:"SFRJ je država naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Muslimani, Makedonci i Crnogorci) i narodnosti (ovi koji su već nabrojani)

Naravno da se možeš izjašnjavati u BiH kao Austrijanac, ali na dokumentima će ti stajati OSTALI (jer mi nemamo još uvijek (primjenjen) Zakon o nacionalnim manjinama.
JA bih volio da ja nisam u pravu, prvenstveno zbog sebe (jer bih tada znao da se bar mogu i izjašnjavati i pisati kako JA želim), ali već sam ti nabrojao primjere. :)
Pa naravno da te svrstaju u "ostale" jer tamo i spadaš, isto ko i ja, al ja gdje god trebam ispunit nacionalnost pišem "Jugosloven", eh sad ako će me oni svrstavat u ostale nek svrstaju, jer objektivno tamo i spadam, meni ne smeta. Ne može u ustavu stajat 6000 kategorija.
1. Da stave još jednu kategoriju, tj kategoriju BiH (valjda se majku mu možemo i smijemo pisati po zemlji u kojoj živimo, jer nigdje u svijetu nema da se čovjek ne može pisati po zemlji u kojoj živi), ništa im ne bi falio, je li tako?
2. U Ustavu nemoraju nabrajati "6000" da bi dozvolili da se neko piše, tj. izjašnjava kako želi
(ja sam se recimo pisao kao citiram: Nationality - Bosnian, a u ustavu te zemlje nema "zglave" Bosnian Nationality, nego svi, osim konstitutivnog naroda te zemlje, spadaju u ostale, tj. national minorites, ali gdje sam se god pisao kao Bosnian, PISALO MI JE BOSNIAN (kao i svima ostalima koji su željeli da se pišu kako se osjećaju)!
Prema tome, hajmo malkice procitati ustave zemalja EU a i drugih razvijenih zemalja, pa da ne pricamo napamet (što je inače karakteristika nas u globalu)

Ta ra :)
suncokret13

Post by suncokret13 »

chuchumbamayumbe wrote:
suncokret13 wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Ti zadnji su ti najgori! Zar niste citali u Avazu?! :D :-)
jok,ba........

sta je bilo ???

a sta sad' rade ?????
idu okolo i "silovavaju"! :D

auuuuuuuuuuuuuuu,
zar je dotle doslo ???????
a svasta ,na ovom dunjaluku.............??

zar opet babe (nayebase )........???

pa nikad' oni pameti nece doci,

dobro je da nisu pervezni,
zamisli da to rade zabama.........
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ja sam Frizider!
Post Reply