SPONA - NACIONALISTICKA a ne NE-VLADINA ORGANIZACIJA

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Suicidal Siberian wrote:Kako god...ljudi ce izaci na ulice da štite ono u šta oni vjeruju...a kad smo mi zadnji put izasli na ulice?

A zašto bi izlazili na ulice,za to postoje izbori pa brate mili mjenjaj koliko te volja.
Sarajlije su masovno izašli na ulice 92 pokušavajuči da sprječe rat tim skupom ,pa je na njih pucano snajperima.
Ovo što pokušava nacionalni lobi u dijelu BiH je ništa više nego jedan jadan pokušaj vračanja 20 godina u nazad.
Ja se slažem sa izjavom gosn Željka Komšića ....."Kada BiH krene putem integracije u Evropu ,nema nazad i da hočemo nazad ne možemo ,neče nam dati"
A ove tz. "balvan,tetrapak i ile novokomponovane revolucije" šta če nama to.
BihYankee

Post by BihYankee »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=43630

Zaključana mi tema( ne znam zašto) ali evo malo "live report"-a:
U Istočnom N. Sarajevu(čitati Lukavica) bile demonstracije. Prijatelj bio oko 11 30 , bile blokirane ceste uglavnom ona prema Opštini, glavna komunikacija prohodna, raje bilo "nako", transparenti "pa eto ito bilo nako"
Uglavnom čekala se TV da to snimi pa se svi mirno razišli oko 13 : 30, Nije bilo ni jogurta ni jaja osim u obližnjim kafanama. Gledaćemo sve vjerovatno većeras na dnevniku ali eto, da se puno ne sekiramo...Htjedoh reći "spavajte mirno .." ali se predomislih
infobrcko

#28 Re: SPONA - NACIONALISTICKA a ne NE-VLADINA ORGANIZACIJA

Post by infobrcko »

Liberalism wrote:Krajnji je bezobrazluk sto domaČi mediji Srpski pokret narodnih asocijacija ''S P O N A'' u medijskim izvještajima svrstavaju u ne-vladine organizacije pa koriste za SPONU (namjerno) pogrešan termin ''nevladina organizacija''.

SPONA, sa svojim postupcima, akcijama, djelima je sve samo nije nevladina organizacija u smislu kako građani Bosne i Hercegovine vide djelovanje nevladinih organizacija kao civilne organizacija koje svojim radom žele doprinijeti pozitivnim promjenama koje su u interesu svih, što je u skladu i sa međunarodno prihvaćenim definicijama organizacija civilnog drustva.

SPONA, uzimajući u obzir njihove ciljeve i akcije je prije NACIONALISTIČKA organizacija što je sušta suprotnost ideji i vrijednostima civilnog društva na čijim temeljima su nastale nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini.

Ko hoce malo da se igra sa definicijama
http://www.gdrc.org/ngo/wb-define.html
Vladina -nevladina SPONA....
Koliko je dodika kostalo velicane srpske u banja luci i ispisivanje slogana "dajem Bosnu za srpsku" ???? JEL svaka nevladina organizacije moze dobiti budzetska srestva za promociju takvih slogana ....pa da se i mi org. i promovisemo SLOGAN " Ukinut genocidnu tvorevinu" :D
celavac27

Post by celavac27 »

Bez obzira vladina ili nevladina ostaje cetnicka jer kad moze ,, Ravnogorski cetnicki pokret,, djelovati a sto oni ne bi jer njih podrzava RS noooo to bi i te kako trebalo sve po kratkom postupku kao dobri stari Adolf na banderu majcin sine pa nek mlatara nogama .... Sve spone da mu popucaju
cyprus

Post by cyprus »

celavac27 wrote:Bez obzira vladina ili nevladina ostaje cetnicka jer kad moze ,, Ravnogorski cetnicki pokret,, djelovati a sto oni ne bi jer njih podrzava RS noooo to bi i te kako trebalo sve po kratkom postupku kao dobri stari Adolf na banderu majcin sine pa nek mlatara nogama .... Sve spone da mu popucaju
:roll: Jah, smrt narodu, sloboda fašizmu. :roll: :oops:
belfy

Post by belfy »

Odavno nisam vidio da neko prica o temi sa ovoliko nepoznavanja onoga o cemu prica. Ja sam u nevladinom sektoru bio nekih 9 godina i takodjer mi se ni najmanje ne svidja ono sto SPONA radi, ali cu pokusati malo da pojasnim neke, ocigledno nejasne stvari, Liberalism-u.
Liberalism wrote: Organizacije civilnog drustva se uvijek u konacnici bore za demokratsko i otvoreno drustvo, sto je potpuna suporotnost nacionalistickih organizacija koje se bore za racun totalitarnih rezima i protiv svih demokratskih institucija/agencija (bilo u vidu pojedinca ili organizacije).

zato i jest problem sto se spona naziva nevladinom organizacijom.
Kucni savjet je organizacija civilnog drustva. Ajd mi sad to malo povezi sa ovom tvojom prvom mislju.

Liberalism wrote: Ako urednik ja BHT ili FTV veze nema sta sve moze prouzrokovati poistovjecivanje nacionalisticke i nevladine organizacije, onda se ja i pitam ima li uopste tih ljudi o kojima ti govoris. Naravno da ima ali ako ih ima u ''promilima'' (cuh ovu rijec maloprije na drugoj temi), onda je isto kao da nema.

na kraju krajeva i ima li ih?

Da ima, valjda bi vec neko reagovo da SPONU stavi tamo gdje joj je mjesto - drzavni zatvor...
Da li ti sada znas sta ta rijec znaci kad si je tek cuo ili samo volis da je koristis jer ti je nova?
Zasto bi ti clanove te organizacije stavio u zatvor? Jer iznose njihovo misljenje koje se tebi ne svidja?

Liberalism wrote: prvo to je tvoje subjektivno misljenje da je demokratija ''jako relativan pojam''. Demokratija je pojam koji se vrlo jasno razlikuje od svih drugih pojmova koji opisuju upravljanje drustvima.

Drugo, SPONA moze reci da se bori za pravo srpskog naroda (ma ko bio srpski narod) za odlucivanjem o svojoj sudbini, međutim, time direktno govori da će drugi narod (ma ko to bio), podpasti pod vlast ovog prvog, samim tim jedni su nacionalisti a drugi zrtve nacionalizma.

Ukratko, SPONA pozivajuci se na srpski narod, a ne na sve članove drustva, vodeci racuna o srpskim interesima, a ne o interesima svih jeste nacionalistička gropa, pokret i organizacija, jer svako onaj ko se poziva na interese grupe a ne zajednice kao cjeline jeste ne-demokratska (totalitarna i/ili nacionalisticka u nasem slucaju SPONA-e).

I na kraju demokratija i fasizam, nacionalizam, totalitarizam bilo koje vrste isključuje jedno drugo po samoj logici stvari. zapravo, mislim da ne mozes naci nigdje nikoga ozbiljnog ko tvrdi to sto ti govoris, zato mislim da je to tvoje misljenje i nemoj se ljutiti ako kazem da je pogresno.
Prvo kazes da se demokratija jasno razlikuje od svih drugih pojmova a poslije si lagano rekao kako je cak i Perikle nazvao "vladavinu naroda floskulom". Popricas li ti ikada sam sa sobom? Ako da, da li se slozis sa sobom na kraju takvog razgovora?
U ovom drugom dijelu vjerovatno zelis da kazes da romske organizacije se bore za dominaciju roma nad drugima? Znaci i romska udruzenja, kao i sva slicna njima su totalitarna i/ili nacionalisticka!?
I na kraju demokratija ne iskljucuje nacionalizam, a totalitarizam ne iskljucuje fasizam. Cak sta vise, stoje u uskoj vezi.
Liberalism wrote: Prvo, moze neko osnovati nevladinu organizaciju i raditi na jacanju fasizma i svega sto je cilj fasizma kao ideologije, ali tada to nije nevladina organizacija (u smislu u kojem mi obicno nazivamo nevladine organizacije) vec je to fasisticka organizacija. To je isto kao da Ratka mladica nazivas postenim covjekom.
A u kojem MI to smislu nazivamo nevladine organizacije? Kako to uopste povezujes sa karakternom osobinom covjeka? (ne mislim na Ratka nego opcenito covjeka)

Liberalism wrote: Vladina i ne-vladina organizacija uopste nisu suprotnost iako bi se prvim redom to i pomislilo.

Nevladina i vladina organizacija su mnogo blize jedno drugom nego sto bi se to po samom imenu moglo predpostaviti.

U demokratskom drustvu:

Vladina i nevladina organizacija djeluju u javnom interesu (interesu zajednice) sa razlikom da vladina organizacija to radi po sili zakona (npr zaposlenik u urbanizmu radi po osnovu zakona koji propisuje sta organ uprave treba raditi), dok nevladina organizacija radi po vlastitom izboru (npr nevladina organizacija u oblasti stanovanja). Obje rade u istom interesu samo prva je propisana zakonom (VALDA) a druga dobrovoljna (NVO)

U totalitarnom drustvu:

Vladina organizacija radi u interesu pojedinca ili grupe (u interesu ili po volji vladara), dok nevladina organizacija ne moze postojati (totalitarnim rezimima su nepoznanica autonomni drustveni sistemi), jer onda po prirodi tada drustvo ne bi bilo totalitarno. Međutim i u takvim (totalitarnim) drustvima mogu postojati ''Nevladine organizacije'' sto ne znaci da su one i zaista organizacije civilnog drustva (ala u bivsoj SFRJ Savez socijalisticke omladine na primjer).

Za razliku od totalitarnog rezima, u demokratskim rezimima mogu postojati nacionalisticke organizacije (npr u svakom podrumu troje ljudi (troje je minimalna broj za grupu) moze osnovati tajnu organizaciju sa ne-demokratskim ciljevima) ali to nije relevantno za temu zar ne.
A koliko mi to mislimo da su one blize/dalje jedna od druge, a koliko su stvarno blizu/daleko? I sta ti znaci jedna propisana zakonom, a druga dobrovoljno? Da li to znaci da ova dobrovoljno moze i protiv zakona? Ma, lol!
Nije predpostaviti, nego pretpostaviti. (bezvucna/zvucna tvorba)
Liberalism wrote: Ok budimo sad ozbiljni. Obicno se uzima kriterij - organizacija koja je zvanicno registgrovana. Organizacija sa teroristickim ciljevima se ne moze organizovati jer bi bila suprotna ustavu (i kao takva zabranjena). Ali ko kaze da organizacija koja ima formalne humanitarne ciljeve da ne moze pripremati/izvoditi teroristicke akcije. Kada se organizacija koja ima humanitarne ciljeve (nevladina organizacija) svojim postupkom svrsta na stranu suprotnu strani koja je ''prirodna'' strani nevladinih organizacija (primjer teroristickim aktom), ona prestaje biti nevladina a postaje nesto sasvim drugom (teroristicka organizacija).

Jel sad ista jasnije?

sad na kraju da rezimiram.

Moje je misljenje da je nevladina organizacija svaka organizacija, koja nije osnovana od strane drzave, a koja želi dobro svima u zajednici ili samo jednoj grupi unutar zajednice ukoliko je dobro za tu grupu istovremeno i dobro za cijelu zajednicu, na nacin da je u svom radu vođena ne profitom vec javnim interesom. Ukoliko neka organizacija ne ukljucuje ova četri kriterija ona se ne bi trebala zvati nevladinom organizacijom.

Zasto samo neke organizacije zovemo ne-vladine organizacije?

Osnovni razlog zasto se neka organizacija zove ne-vladina organizacija jeste da ona na slican nacin kao i drzava djeluje u cilju ostvarivanja nekog javnog interesa ili javnog dobra od kojeg ce koristi uvijekimati cijela zajednica ili dio zajednice iz neoportunistickih razloga.

da bi se napravila ta razlika izmedju vladinih i ne-vladinih organizacija koje djeluju u javnom interesu napravljena je i podjela koja nosti taj naziv i ovaj naziv npr odvaja organizacije u sirem smislu na ne-vladine i ne-profitne (kao vise generalni pojam).

Tako neprofitna organizacija moze ali i ne mora biti nevladina, dok je nevladina uvijek i ne-profitna.

Ova podjela na po tome ostvaruju li profit ili ne, veoma je vazno zato sto neka organizacija (profitna organizacija), moze doprinijeti isto tako javnom interesu kao i ne-vladina organizacija, jer ''ganjajući'' privatni interes ostvarujuemo javni puno vise nego da smo ''ganjali'' samo javni (Adam Smit).
Slazem se da nevladina organizacija ne moze biti teroristicka, ali kada se humanitarna krene baviti, recimo, kriminalnim aktivnostima, objasni nam kako ona prestaje biti nevladina? Da je to mozda drzava ne ispise iz registra?
Napokon si poceo recenicu dobro sa "Moje misljenje..." to je nesto na sto imas pravo, ali samo nemoj iznositi kao cinjenicno stanje kao sto si to cinio u postovima prije.
Ponovo ponavljanje greske uz pomoc neznanja. Nevladina organizacija moze biti profitabilna, samo ne u implementaciji sponzoriranih aktivnosti, osim ako to nije drugacije usaglaseno/dogovoreno.
E sad mi nije jasno sto si stavio primjer na kraju kojim opet sam sebi skaces u stomak. Mozda da ponovim ono pitanje. Da li popricas i usaglasis stavove sam sa sobom?

Odzdrav
celavac27

Post by celavac27 »

zoom66 wrote:
celavac27 wrote:Bez obzira vladina ili nevladina ostaje cetnicka jer kad moze ,, Ravnogorski cetnicki pokret,, djelovati a sto oni ne bi jer njih podrzava RS noooo to bi i te kako trebalo sve po kratkom postupku kao dobri stari Adolf na banderu majcin sine pa nek mlatara nogama .... Sve spone da mu popucaju
jah..:-)...dobro je shto zatvorih onu tvoju temu, zar ne?... :-) :roll:

Nekog bole ideje koje su funkcionalnije od piskaranja i pokazivanja transparenata znas..
Znaci ovdje se smije sve organizovati i SPONE-Ei Ravnogorski cetnicki pokret u ovoj zemlkji je odobren od Suda BiH jer je registrovan tamo i ostale nazovimo nevladine organizacije samo je Bosnjacima zabranjeno da organizuju se i da naprave stranku koja bi se zalagala iskljucivo za njihova prava da se prekine dovou azijskog smeca iz svijeta i americko-zidovskog otrova koji se zakopava po prelijepim bosanskim brdima da se stane u kraj i ostrijim mjerama protiv pedera i pedofila jedni prenose aids a drugi ne mogu vise ni zamisliti tu demokratiju koja nam se pruza na dlanu.... Nas Bosnjake je izdala sve i jedna stranka izdala jer su odjednom svi kako ameri sviraju i oni igraju... Postavio sam temu da vidim kolko se raja intersuje za svoju buducnost no izgleda da se ova drzava moze nazvati TITANIK lagano ali sigurno ide prema dnuu ...
Post Reply