Dodik i Kostunica vode BiH u propast

Da li Dodik i Kostunica planski uznemiravaju situaciju u BiH?

Da
59
82%
Ne
8
11%
Ne interesuje me
5
7%

Total votes: 72

bosank_a

Post by bosank_a »

seiko22 wrote:
bosank_a wrote:
seiko22 wrote: Diplomatski, nema sta!! :D :D
Sa cobanima se i ne razgovara diplomatski :lol:
Diplomato, ako sa "cobanom" pricas "cobanski", dal si ti "diplomata"?? 8-)

Normalno.
Da bi te neko shvatio moras da se priblizis njegovom nacinu ponasanja i shvatanja.
Posebno kad neko izigrava silu.
Sila samo silu razumije.
l cesto je dovoljan jedan blef da se silnik povuce.
Psihologija
Last edited by bosank_a on 26/10/2007 01:07, edited 1 time in total.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Lajcak se malo pohasio kad mu je SAD rekla da ima njenu punu podrsku u svim odlukama. E sto kostunica ohrabri Dodika, tako SAD ohrabri Lajcaka. Vidis kako ne odustade od svoji zadnjih predloga. Ima tu nesto. Bez Amera nista ba. :)
Frankyee

Post by Frankyee »

mostarac wrote: postepeno korak po korak ukidati se RS, ministarstvo po ministarstvo, institucija po institucija.
Ovo je realno rjesenje ali mora paralelno sa povratkom zrtava Genocida na svoje i sa tuzbama pojedinaca protiv RS za logore, ubistva granatiranje i slicno a sa ciljem materijalne odstete iz budgeta RS.
cyprus

Post by cyprus »

Uglavnom podržavam Željka, ali ipak ovo sa prstima i nosom mislim da nije baš bilo primjereno. Postoje i "kulturniji" i "diplomatskiji" načini da se nekom nešto spusti.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

mostarac wrote:
illuminated wrote:Ma ne brinite se. Nema nista od toga. Ovo ce nas malo usporiti, ali sta je tu je.
U situaciji kad smo pod poluprotektoratom, kad je cijeli balkan pokriven NATOm, te neke prijetnje su za malu djecu.
Zvanicna srpska politika vec 20 godina prica neku pricu o eventualnoj destabilizaciji necega, recimo Kosova u slucaju proglasenja nezavisnosti, sada BiH usljed Lajcakovih mjera itd. Jedina veca glupost od toga je moguca
"vojna" reakcija na Kosovu itd.

Ovo je s jedne strane i pozitivno. A evo i kako. Iako to i mala djeca znaju ko je neprijatelj ove drzave, sada je doslo do kristalizacije. Mozda i do najvece do sada. Do otvorenog sukoba. Ima jos jedan momenat.
Dodik zna da mu je odzvonilo. I Ivanicu isto tako. Ivanic ima finu optuznicu za zloupotrbu polozaja u Srpskim sumama i jos za pokusaj davanja mita(poklona) tuziocu. On je gotov. Jedan od likova koji ce da zagine na kraju filma. Do sada umjeren, pragmatican politicar izasao je sa inicijativom za ukidanje bonskih ovlastenja. (http://www.oslobodjenja.ba , tekst Faruka Borica).

Dalje. Dodo je obecavao kule i gradove. Referendum, ekonomski prosperitet, ali od svega toga vraca dugove rafinerije koji su stotine miliona dolara, poklonio jednu a hoce i drugu termoelektranu, totalno srusio povjerenje u banjalucku berzu, niko nece da mu gradi "entitetski" autoput (Strabag npr nece...)..prica o nekim budalastinama kao sto je uvezivanje elektroenergetskog sistema sa srbijom, itd.

I doslo je vrijeme da se kaze CAR JE GO, a vlast slatka.
I Dodo je izabro put koji ce na kratke staze dati rezultat, dugorocno je naravno poguban. Narod je govedo. To se jos jednom pokazuje tacno. Dodi nije vise cilj nista drugo nego da udje u guslarske legende, i da na oprostaju jos jednom zada posljednji udarac Bosni i Hercegovini.

Komentar Lajcaka na izjavu Kostunice je bio da laze! Mislim da je to ponizenje za jednog drzavnika kojem je to upuceno (nezavisno iz koje zemlje dolazi).

Mislim da ce Lajcak ovo sve probati da smiri, jer kada Kosovo za neki mjesec i kusur proglasi nezavisnost, doci ce do slicnog sindroma, (od jeza_u_ledja sam kupio interesantnu sintagmu "desavanje naroda").

U Kosovskom slucaju mozda jos i izrazenije. Cilj ce biti da se omete da se dese istovremeno 2 desavanja naroda da ne bi doslo do rezonancije i destabiliteta balkana. Ovo kratkorocno.
Dugorocno, Dodo, Kostunica i ostala klika iza kojih u daljini stoji brutalni bivsi KGB spijun su bacili rukavicu u lice EU, i to jos mnogo ranije, kada je srusen Ahtisarijev plan. Sada se sukob kristalizuje i vidjecemo kakav odgovor ima EU na ovo.

Za BIH se ne brinite, ali sve ce ici malo sporije nego sto bi trebalo prema konacnom stanju, vjecne ravnoteze.

Neka igre pocnu.

PS:
Pozeljni komentari na razvoj situacije poslije povlacenja SNSD-a i ostalih strana koje mu daju podrsku iz vlasti.
Biti politicar u RS-u danas nije lako, jer prije ili kasnije morace popustiti. Oni ako izadju iz vlasti raspisace se novi izbori, a onda ce opet oni dobiti. medjunarodna zajednica im nece pristati na njihove zahtjeve i morace da sporvedu zahtjeve medjunarodne zajednice. S druge strane ukoliko popuste njihovi glasaci, koji su tradicionalno miroljubivo i nenasilno opredjeljeni :D ce da im skinu skalp i politicari iz RS bi sad najradije sve potpisali sta im se nudi, ali ne smiju. Mnogo su srali i sad ako odstupe mogli bi po starom dobrom obicaju biti skraceni za glavu, obzirom da nas istorija uci da je malo koji vidjeniji srpski vladar umro prirodnom smrcu. Oni sad imaju jedini put da idu do kraja, a znaju da taj put je put u nestanak. Znaju da su toliko srali da povratka nazad nema, a naprijed idu pred mitraljeska gnijezda. Oni se jedino mole da mitraljez sto kasnije zapuca, a svjesni su da ce zapucat kad tad. Taj mitraljez je medjunarodna zajednica. U svemu tome povuci ce sa sobom i jedan dio svojih bosnjackih pandana, dok se hrvati u ovom svemu ponasaju totalno neutralno i njihovi chobani ce ovaj put ostati neokrznuti.
Dodik bi sad najradije da se vrati godinu i po dana unazad i da moze da prica sasvim drugu pricu, ali on je toliko toga izbljuvao da on vise nije u stanju okrenuti politicku plocu i potpisati bilo sta i de facto je sam sebi svezao ruke i jurisa u svoj nestanak. Sa njim nece nestati i republika srpska, ali ce sigurno doci poslusniji ljudi koji ce korak po korak istu dobro uzdrmati, a nakon duzeg perioda i ukinuti, tj. dovesti je do besmisla postojanja. Ova druga faza ukidanja je malo duzi proces, a pocece sa usvajanjem aprilskih ustavnih amandmana i odvijace se u nekoliko podfaza promjena ustava, dok RS ne postane kulturna zajednica, ako i takva bude postojala. Danas Dodik ne bi bio u stanju potpisati aprilske amandmane jer jednostavno bi ga ubili, a prije ili kasnije ce se isti morati izglasati i postepeno korak po korak ukidati se RS, ministarstvo po ministarstvo, institucija po institucija. To ce uraditi poslusniji od Dodika, a Dodik ce tad vec biti u politickoj penziji ili pod zemljom. Najbolje sto mu se moze desiti po njega samog u ovom trenutku je to da ga Lajcak smjeni i licno mislim da to Dodik i prizeljkuje i to je jedini nacin da se on izvuce, ali ima sva vojska da mu izgine.
e pa sad, mozda je malo prerano za toliku euforiju? :oops:
sekiracija

Post by sekiracija »

Nemam obicaj da komentarisem postove u cijem se naslovu vidi nezrelost onoga ko ih postavlja,ali svako pravilo ima izuzetaka pa cu dopisti ovaj svoj komentar.
Naime ne vodi Bosnu ni Dodo Ni Kostunica,ono sto oni vode je njihov hajvan.
valajbeg

Post by valajbeg »

Oni ako tako misle i rade.... Oni samo sebe u propast vode
Kod Allaha ce se racuni poravnati!!!

El'hamdulilah :)
never no

Post by never no »

Idem ja na tavan da pregledam MTS. :roll:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Opet su poceli zakuhavati i zahuskavati. To ce tako uvijek biti dok bude
republicice sumske :roll: Dodik zahucka, a bratija iz matice odmah prijeti
cuvajuci "ugrozenima" ledja :-?
Otkako je rat stao (barem po meni), stvari se nisu vise zapetljavale do danas.
Isti oni sto su nas u ovu situaciju dogurali, guraju i stete danas.
Vise mi je na vrh glave raspravljana o politici jedne zemlje od strane zemlje
koja nas je castila agresijom i genocidima, tome vise treba dohakati.
Da Bog da se o sebi zabavili.
kijameta

Post by kijameta »

rajvosa^ wrote:Lajcak se malo pohasio kad mu je SAD rekla da ima njenu punu podrsku u svim odlukama. E sto kostunica ohrabri Dodika, tako SAD ohrabri Lajcaka. Vidis kako ne odustade od svoji zadnjih predloga. Ima tu nesto. Bez Amera nista ba. :)
Bez,Amera nista,to je sigurno ali zbog njihove podrske danas,cemo sutra vojsku u Iran slati.
Ali,hebes ga moras se na stranu svrstati a hocemo u EU i NATO a i inace na americku stranu se jos rahmetli Alija svrstao 1996
Sada imamo hladno-ratovski zaplet sa jedne strane Rusija(Srbija,srpska) a sa druge SAD,EU(Bosna,Kosovo).
Za nadati se je da ce se scenario tihog urusavanja srpske i nezavisnosti Kosova ipak odigrati u nekom normalnom vremenu 5-6 godina i da ruski igraci(Srbi) nece kupiti dovoljno vremena da glavni igrac,trenutacno nejaka Rusija,skupi dovoljno snage i saveznika(Kina,Iran),jer bi nas u tom slucaju cekao pravi bal vampira a mi bi kao i uvijek u historiji bili 'sitan ali krvav kusur.
windas

Post by windas »

Upravo je dosla sad situacija, da je Kostunica sa Dodikom krenuo otvoreno na BiH.
Ovo je inace bio i povod velike svadje izmedju pok. Milana Jelica i Dodika,
neposredno pred smrt Jelica, koji je smatrao Kostunicu najobicnijim
salabajzerom, kako se izrazio otvoreno u Modrici...
komadinamujo

Post by komadinamujo »

Mislim da situacija u BiH odavno nije bila komplikovanija. Sve odluke visokih predstavnika do sad su se i mogle podnijeti. I grb i zastava i himna i... Toliko o srpskoj ljubavi prema simbolima..
Odluka kojom se samo ugrožava mogučnost destrukcije je očito najjače ošinula secesioniste.. Odluka, u principu ugrožava sve one koji bi da destruktivno djeluju, samim tim i Bošnjake i Hrvate podjednako kao i Srbe. Naravno, pobunili su se ono kojim ona najviše (i jedino) smeta.

Gdje god da ovu zemlju ili ovaj region odvela ova odluka, bolje je nego kad bi je ne do Bog, Lajčak povukao. A i kad bi je povukao, ona je već uradila veliki dio posla. Možda najveći od ponovnog osamostaljenja BiH.

Mislim, da Dodik nije mogao gore, po Srbe, odreagovati. Taman kad su u međunarodnoj zajednici počeli izjednačavat (suglasnike po zvučnosti), ona se zaletio k'o pile u kučine.

Šta god da se desilo, cijelom svijetu će biti jasno, bar na nekoliko mjeseci, ko je glavni faktor destabilizacije u BiH. Na sve se zalijepio Koštunica da utvrdi pazar da nisu samo Srbi iz RS faktor destabilizacije u BiH nego je Srpski narod u celini, faktor destabilizacije cijelog regiona.

Miroslav sada može komotno i povući odluku, stvari su se jako iskristalisale. Politička vrijednost ove odluke je nemjerljiva. Ništa bolje nego kad maske padnu.
Prozor

Post by Prozor »

sekiracija wrote:Nemam obicaj da komentarisem postove u cijem se naslovu vidi nezrelost onoga ko ih postavlja,ali svako pravilo ima izuzetaka pa cu dopisti ovaj svoj komentar.
Haj´ ne sekiraj se :oops:
bosank_a

Post by bosank_a »

sekiracija wrote:Nemam obicaj da komentarisem postove u cijem se naslovu vidi nezrelost onoga ko ih postavlja,ali svako pravilo ima izuzetaka pa cu dopisti ovaj svoj komentar.

Da nije hajvana vec bi BIH isplivala iz g ... :oops:
spreca

Post by spreca »

JokTiSi wrote:
bosank_a wrote:Hare suradjuje sa Dodikom.
A i ostali nam politicari nisu cemu.

Jedini je Komsic porucio Kostunici da ce dobiti po nosu ako bude dirao BIH.

Najbolji je!
Ma Komsic je jedan primitivac najobicniiji (i nosac kofera zna se kome :D)to je valjda svima jasno, cuj on ce nekome dati po prstima i nosu stvarno su mu smjesne izjave, kao da je juche iz skolskih klupa izasao... za koga sam ja glasao :oops:

Komso je to isuvise diplomatski mehko rekao ja bih ga jos j*bo frljava. :x
Frankyee

Post by Frankyee »

komadinamujo wrote:Mislim da situacija u BiH odavno nije bila komplikovanija. Sve odluke visokih predstavnika do sad su se i mogle podnijeti. I grb i zastava i himna i... Toliko o srpskoj ljubavi prema simbolima..
Odluka kojom se samo ugrožava mogučnost destrukcije je očito najjače ošinula secesioniste.. Odluka, u principu ugrožava sve one koji bi da destruktivno djeluju, samim tim i Bošnjake i Hrvate podjednako kao i Srbe. Naravno, pobunili su se ono kojim ona najviše (i jedino) smeta.

Gdje god da ovu zemlju ili ovaj region odvela ova odluka, bolje je nego kad bi je ne do Bog, Lajčak povukao. A i kad bi je povukao, ona je već uradila veliki dio posla. Možda najveći od ponovnog osamostaljenja BiH.

Mislim, da Dodik nije mogao gore, po Srbe, odreagovati. Taman kad su u međunarodnoj zajednici počeli izjednačavat (suglasnike po zvučnosti), ona se zaletio k'o pile u kučine.

Šta god da se desilo, cijelom svijetu će biti jasno, bar na nekoliko mjeseci, ko je glavni faktor destabilizacije u BiH. Na sve se zalijepio Koštunica da utvrdi pazar da nisu samo Srbi iz RS faktor destabilizacije u BiH nego je Srpski narod u celini, faktor destabilizacije cijelog regiona.

Miroslav sada može komotno i povući odluku, stvari su se jako iskristalisale. Politička vrijednost ove odluke je nemjerljiva. Ništa bolje nego kad maske padnu.
Ako cijelom svijetu nije vec odavno jasno ko je faktor destabilizacije onda ni ovo nece mnogo pomoci. Mislim da je mnogo lakse korak po korak stvari rjesavati nego praviti neki frontalni sukob. Sto se tice Kostunice on podrzava Dodika da bi ojacao svoju poziciju unutar Srbije (sukob Tadic - Kostunica) RS treba da se unistava i devalvira postepeno gdje god je to moguce a najjace oruzje su tuzbe po pitanju progona, ubijanja, logora i slicno. Negativno je sto unutar Federacije vlast nikako ne funkcionise a po ekonomskom pitanju Federacija gubi prednost u odnosu na RS koju je imala poslije rata. Na zalost tu no Dodik ni Kostunica nisu mnogo krivi.
zemo_online

Post by zemo_online »

bosank_a wrote:
seiko22 wrote:
bosank_a wrote: Sa cobanima se i ne razgovara diplomatski :lol:
Diplomato, ako sa "cobanom" pricas "cobanski", dal si ti "diplomata"?? 8-)

Normalno.
Da bi te neko shvatio moras da se priblizis njegovom nacinu ponasanja i shvatanja.
Posebno kad neko izigrava silu.
Sila samo silu razumije.
l cesto je dovoljan jedan blef da se silnik povuce.
Psihologija
to pravilo ima izuzetaka.
ne mos se s rogatim bost,bosanko.
bosank_a

Post by bosank_a »

@testic ma djesi ba!
Odkad te nije bilo.
Nista se ti nebrini za mene. :D
cyklona

#44 Re: Dodik i Kostunica vode BiH u propast

Post by cyklona »

Prozor wrote:Cetnici su od 95´ imali za cilj pripajanje Republike Srpske Srbiji, njihov sadasnji lider Vojislav Kostunica je shvatio da je ovo posljednja sansa, i da ce poslije odlaska Kosova kao i stabilizacije BiH Rs-u samo ostati mirno re-integrisanje u BiH. Iz ovog razloga Kostunica mjesto tradicionalnih marioneta SDS-a forsira Dodika i njegov SNSD kao svoje marionete u BiH, a cilj im je naravno totalno destabiliziranje BiH kako bi se cilj postigao taman sa odlaskom Kosova.
:lol::lol: ....твоје ''анализе'' су импресивне 8)
Dodik planski destabilizira BiH, i koristi svaku mogucnost da pogorsa stanje(prijetnja o napustanju drzavnih institucija, prijetnje o 200.000 pristalica sto ce izvesti na ulice, strajk zeljeznicara, homogenizacija Srba u BiH......) kako bi zadovoljio beogradskog sefa. A ceh ce morati platiti bosanski Srbi kako cetnistvo nebi bilo posljednji gubitelj. Ovo je i razlog isceniranja laznog sukoba u Sandzaku kako bi se uspostavila efektivna kontrola nad tamosnjim Bosnjacima.
...јесте....додик је наговорио Харета прије 7 година на паролу 100 % бх , па га онда наговорио да прича о укидању ентитета, па је сад додик наговорио лајчака да ово све направи и сви су о ни заједно на фону дестабилизовања ''моћне и стабилне и мултиетничке'' заједнице Српске и Федерације 8).....и мислим да је Додик крив за немире у бившој Бурми, а све с циљем да дестабилизује Рашку област одакле би се немири пренијели на Мађарску (као што видиш по немирима у Будимпешти то већ дјелује 8) ), па из Мађарске у Белгију и онда на Космет, па у Придњестровље, па би на крају дошло и дестабилизације ове моћне администрације у БиХ 8) :D
Dodik ce, dokle god ima moci, raditi sve sto moze da odvede BiH u sto dalju neizvjesnost, tj dok ga MZ ne smjeni. Sve sa ciljem konacnog odvajanja RS od BiH i ispunjavanja veliko-srpske ideologije. O ovome svjedoci i nedavno akitiviranje uspavalih clanova SANU-a, i to u BiH.
...''бриљантно'' повезивање као и увијек , а Ћосић је дошао да наговори Комшића да изјави овај задњи идиотизам да би попалио војводу Тому који је већ окупио гарду цара Лазара и гарду цара Душана и гарду краља Усоре и Соли Драгутина Немањића - и то све неминовно води коначном поразу америчке дејтонске креатуре , наравно прије тога предсказан је пораз Америке у Ираку када удари гарда ајатолаха Изетбеговића по америчким снагама 8)....''бриљантан'' си 8) ....као и вавијек 8)
Smjena Dodika je jedino sto moze stabilizirati BiH, jer nije istina da je poslije dodika dodik. Dodik je perfektan cetnicki igrac, poslije njega ce doci neki blento koji nece imati ni m*da ni karizme da igra kako dodo igra. A dodo ioanko moze kad god otici u BG, ostavljajuci "svoj narod" u g*vnima.

Dodik se mora smjeniti, ako se taj rizik ne uzme on ce nastaviti posao unistavanja BiH...
''смјена додика једино што може стабилизирати бих''????? хахахахахахахахах тако је и Харе 1992. изјавио - признање бих ће бити пут у стабилизацију :lol::lol:....шта ли је Харету нестабилно стање ?!!! 8)
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

sta zaboli dodika ako ga smijene? pa on vec ima dovoljno love da mu ne treba nista vise do kraja zivota.
sijedi

Post by sijedi »

ovce moje,tko sada priča o novoj zgradi vlade i lovi utrošenoj i načinu kako je utrošena, o čezu i rite gacku, rafineriji Bosanski brod i privatizaciji i tako dalje u rs-u.slične stvari su i u fbih.
e,...(dubok uzdah)ovce moje
zasboravih napisati :zzzz: nitko
osa

Post by osa »

ne bode oni bih nikud, oni su u bih nitko i ništa samo ne mogu razlučiti koji je koji.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Ahmmed wrote:

Najbolji je!

Komšićev odgovor vrlo mi je cool....Nekako , vraća ponos :) Ali treba biti pošten pa reći, kako bi se na voom forumu komentiralo da je Silajdžić ovako odgovorio Koštunici? Da li bi to bilo huškanje,poziv na rat ili...?

Lično, ne mislim da bi Silajdžiću ovakav odgovor "bastao"...On mi je više za Komšića...I ponavljam, v eoma mi se svidio.

Silajdžić je odgovorio na način, svojstven njemu. I zar je teško priznati, da su danas dvojica članova Predsjedništva uputili pristojne reakcije na izjavu srbijanskog premijera?
Uz sve ovo, Lagumdžijin odgovor sanaderu, također je hvale vrijedan.
ovo boldirano potpuno tacno, treba biti posten i to priznati!!!

Slazem se dva clana predsjednistva su uputili pristojne reakcije, al to je ocito nekima tesko svariti, a trebali bi. Ako su ono za sta se predstavljaju, treba da pozdrave cin obojice, nije se cesto desavalo da dva clana predsjednistva ovako reaguju... ipak jedan korak naprijed...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:08, edited 1 time in total.
etovidis

Post by etovidis »

Prozor wrote:

Najbolji je!
Govori se ovdje o namjerama Dodika, a ne o Harisu, koji je ipak druga prica. Glupo je ako temu svedemo na obicno kritikovanje politicara(makar i opravdano) kada je mnogo ozbiljnije, iako tako mozda ne izgleda.
Silajdzic nije 'druga prica', nego itekako dio 'ove price'.
Naravno da su Dodik i Kostunica stetni za BiH, ali skupa sa Silajdzicevim 'gradjanskim', a u stvari jednonacionalnim 'patriotizmom' to postaje pogubna kombinacija za drzavu.
Post Reply