Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
-
el flaco
Svakako je grad od rodjenih Sarajlija imao najmanje koristi
. Ono, kad bi protabirili uspjesne Sarajlije skontali bi da vecina nije rodjena u Sarajevu.
Sarajevo je glavni grad, nekad jedne od jugoslovenskih republika, danas drzave i normalno je da se u grad doseljavaju ljudi sa strane. Rat je naravno promijenio demografsku sliku Sarajeva kao sto je izmjenio i sve druge gradove koji su prosli kroz sta je proslo Sarajevo i BiH
Sarajevo je glavni grad, nekad jedne od jugoslovenskih republika, danas drzave i normalno je da se u grad doseljavaju ljudi sa strane. Rat je naravno promijenio demografsku sliku Sarajeva kao sto je izmjenio i sve druge gradove koji su prosli kroz sta je proslo Sarajevo i BiH
-
Area_51
Da probamo nekako izracunat, sada navodno zivi ovdje oko 350.000 ljudi. Neki kazu da ima oko 150.000 sandzosa, jedno 30-40.000 istocnobosanaca, neghdje procitah oko 30.000 srednjebosanaca iz travnika, tesnja, teslica, vakufa i tih gradova, par hiljada albanaca, par stotina mudzahedina i ove medjunarodne zajednice. Ostaje nas oko 30% ovih, ko biva rodjenih ovdje, nekad prije rata. Sad jos neko spomene sarajevski duh, pa da izvrsimo kolektivno samoubistvo samospaljivanjem kod Vjecne vatre.karanana wrote:Mislim da je broj blizi 50%. 17 mi je premalo.
-
basta sljezove boje
el flaco wrote:Svakako je grad od rodjenih Sarajlija imao najmanje koristi. Ono, kad bi protabirili uspjesne Sarajlije skontali bi da vecina nije rodjena u Sarajevu.
a ko su uspjesne Sarajlije? Hamdo Katica? Nedzad Brankovic? Sarajlijama je puno lakse uspjeti vani nego kod kuce u masi raznoraznih dosljackih lobija
-
basta sljezove boje
tema jest sranje, jer su migracije stanovnistva sasvim normalna stvarxon_sa wrote:Tema je potpuno sranje, samo podstice ksenofobiju kod malogradjana...
-
callmethebreeeze
tocno. jel' ono ramo kolar napisao da se dva tramvaja ne bi mogla napuniti onim "pravim" sarajlijama. na kraju krajeva mi smo svi seljacki narod.basta sljezove boje wrote:tema jest sranje, jer su migracije stanovnistva sasvim normalna stvarxon_sa wrote:Tema je potpuno sranje, samo podstice ksenofobiju kod malogradjana...
rodjak mi je jedan pricao da je citao neku knjigu o demografskoj slici bivse yu. mislim da se radi o podacima iz 1920 koji pokazuju da je 80 posto tadasnjeg stanovnista bilo sa sela. od ovih 20 posto urbanih je 70 posto prva generacija gradjana. ovo je isto vazilo i za bosnu.
nisam sto posto siguran da su ove brojke tacne, ali to ipak dosta govori o nama,
Last edited by callmethebreeeze on 26/10/2007 00:58, edited 1 time in total.
-
el flaco
Najuspjesniji kosarkas svih vremena je jedan Tuzlak, najbolji fudbaler je iz Zavidovica, najpoznatiji slikar u novije vrijeme je iz Bosanskog Petrovca, najbolji vokal kad je u pitanju rok muzika je iz Sirokog Brijega, prvi glas sevdalinke iz Bilece, jedini Oskarovac je mozda rodjen u Sarajevu ali po nekim forumskim kriterijima za pravog Sarajliju on bi bio svrstan u Gacane (jer od tamo mu je porijeklo)...ovo onako nabrzaka....basta sljezove boje wrote:el flaco wrote:Svakako je grad od rodjenih Sarajlija imao najmanje koristi. Ono, kad bi protabirili uspjesne Sarajlije skontali bi da vecina nije rodjena u Sarajevu.
Sarajevo je glavni grad, nekad jedne od jugoslovenskih republika, danas drzave i normalno je da se u grad doseljavaju ljudi sa strane. Rat je naravno promijenio demografsku sliku Sarajeva kao sto je izmjenio i sve druge gradove koji su prosli kroz sta je proslo Sarajevo i BiH![]()
a ko su uspjesne Sarajlije? Hamdo Katica? Nedzad Brankovic? Sarajlijama je puno lakse uspjeti vani nego kod kuce u masi raznoraznih dosljackih lobija
Naravno da ne mislim da Sarajevo nije imalo koristi od Sarajlija, vise sam to napisao kao provokaciju, jer je tema prilicno glupa. Previse je ljudi kojima je ono Sarajlija jedina preporuka u zivotu, valjda misle da je to samo po sebi dovoljno.
- pitarozder
kloc iz zavidovica nije najbolji fudbaler ... asim ferhatovic je najbolji fudbaler od rodjenih sarajlijael flaco wrote:Najuspjesniji kosarkas svih vremena je jedan Tuzlak, najbolji fudbaler je iz Zavidovica, najpoznatiji slikar u novije vrijeme je iz Bosanskog Petrovca, najbolji vokal kad je u pitanju rok muzika je iz Sirokog Brijega, prvi glas sevdalinke iz Bilece, jedini Oskarovac je mozda rodjen u Sarajevu ali po nekim forumskim kriterijima za pravog Sarajliju on bi bio svrstan u Gacane (jer od tamo mu je porijeklo)...ovo onako nabrzaka....basta sljezove boje wrote:el flaco wrote:Svakako je grad od rodjenih Sarajlija imao najmanje koristi. Ono, kad bi protabirili uspjesne Sarajlije skontali bi da vecina nije rodjena u Sarajevu.
Sarajevo je glavni grad, nekad jedne od jugoslovenskih republika, danas drzave i normalno je da se u grad doseljavaju ljudi sa strane. Rat je naravno promijenio demografsku sliku Sarajeva kao sto je izmjenio i sve druge gradove koji su prosli kroz sta je proslo Sarajevo i BiH![]()
Naravno da ne mislim da Sarajevo nije imalo koristi od Sarajlija, vise sam to napisao kao provokaciju, jer je tema prilicno glupa. Previse je ljudi kojima je ono Sarajlija jedina preporuka u zivotu, valjda misle da je to samo po sebi dovoljno.
-
tumtum
Biti Sarajlija nije samo po sebi dovoljno, niti previse bitno.
Ko je rekao bilo šta protiv uspješnih ili bilo kakvih Tuzlaka i Gačana???
Riječ je o potpuno izmijenjenoj demografskoj strukturi grada, migracije jesu prirodni proces, ali jedino van konteksta rata.
I zaista nije dovoljno niti je bilo kakva preporuka biti Sarajlija, to je danas i u ovakvom Sarajevu najčešće otežavajući faktor.
Ko je rekao bilo šta protiv uspješnih ili bilo kakvih Tuzlaka i Gačana???
Riječ je o potpuno izmijenjenoj demografskoj strukturi grada, migracije jesu prirodni proces, ali jedino van konteksta rata.
I zaista nije dovoljno niti je bilo kakva preporuka biti Sarajlija, to je danas i u ovakvom Sarajevu najčešće otežavajući faktor.
-
el flaco
Ono sto ja znam je da ti sigurno tog "kloca" u zivotu nisi gledao. Usput receno, on je zvanicno proglasen najboljim fudbalerom BiH u istoriji...sto oni koji su ga gledali mogu i potrvditi. Za Ferhatovica si u pravu...on je najbolji fudbaler od RODJENIH Sarajlija, naglasak je na ovo rodjenih.pitarozder wrote:
kloc iz zavidovica nije najbolji fudbaler ... asim ferhatovic je najbolji fudbaler od rodjenih sarajlija
-
basta sljezove boje
nema statistike. Imas masu ljudi koji su prijavljeni u Srebrenici ili negdje drugo ali de facto zive u Sarajevu. Situacija je takva da je lakse zivjeti kao podstanar u Sarajevu nego u svojoj kuci u Srebrenici, ali to nije tema ove emisije. Te Sarajlije koje se toliko furaju na Sarajevo su opet djeca nekih dodjosa. Znam veliku Sarajku koja se grozi dosljaka i za koju je grad od Skenderije do Vijecnice a ona rodjena u Cazinu ...tumtum wrote:Tema nije postavljena s ciljem sirenja ksenofobije.
Problem je sto je ocito nekima trn u oku.
Ovo je trebalo biti pitanje statistike, a ne sirenja nacionalne ili bilo koje druge vrste mrznje.
promjenila se struktura stanovnistva na cijelom Balkanu pa jos nisam cula za ovakve diskusije o Zagrebu, Beogradu ... koja je poenta teme, yugonostalgija za vremenom kad smo bili provincija?
-
tumtum
Jugonostalgija za vremenom kada je u ovom gradu bilo dovoljno intelektualaca, univerzitetskih profesora koji su otišli u Zagreb i Beograd i zbog toga niko u Zagrebu ili Beogradu ne spominje ovu temu. I njima je došlo svega ali i najboljih od nas.
Da, i ja bih između podstanarstva u Sarajeva ili života u kući u Srebrenici uvijek izabrala Sarajevo. Izabrala bih Sarajevu u kombinaciji sa bilo kojim drugim gradom, samo što razlozi nisu i ne moraju uvijek biti strah od Ćetnika.

Da, i ja bih između podstanarstva u Sarajeva ili života u kući u Srebrenici uvijek izabrala Sarajevo. Izabrala bih Sarajevu u kombinaciji sa bilo kojim drugim gradom, samo što razlozi nisu i ne moraju uvijek biti strah od Ćetnika.
-
pinkzelena
basta sljezove boje wrote:el flaco wrote:Svakako je grad od rodjenih Sarajlija imao najmanje koristi. Ono, kad bi protabirili uspjesne Sarajlije skontali bi da vecina nije rodjena u Sarajevu.
A odakle si ti bašto?
-
tumtum
pinkzelena wrote:Stvarno Basto, odakle si?basta sljezove boje wrote:el flaco wrote:Svakako je grad od rodjenih Sarajlija imao najmanje koristi. Ono, kad bi protabirili uspjesne Sarajlije skontali bi da vecina nije rodjena u Sarajevu.
A odakle si ti bašto?
-
lora
U mojoj mahali u Starom Gradu je gotovo sve prijeratno stanovnistvo i zato je i toliko volim...volim sresti one fine nane i dede koji me pitaju ''kako si djevojcice'' mada je ovo djevojcica odavno upitno
Isto tako volim i sve ostale dobre ljude koji su doselili, jer nije vazno odakle je tko, vec kakav je covjek...Jedino se jezim onih ljudi koji kad dodu u Sarajevo se svim silama trude sakriti odakle su...Ja Sarajevo obozavam i mislim da bi svako trebao voljeti svoj rodni grad i uvijek isticati odakle je, pa nismo se svi mogli roditi u velikom gradu...
Isto tako volim i sve ostale dobre ljude koji su doselili, jer nije vazno odakle je tko, vec kakav je covjek...Jedino se jezim onih ljudi koji kad dodu u Sarajevo se svim silama trude sakriti odakle su...Ja Sarajevo obozavam i mislim da bi svako trebao voljeti svoj rodni grad i uvijek isticati odakle je, pa nismo se svi mogli roditi u velikom gradu...
-
LjepoticaiZvjer
pa eto do kraja 19 stoljeca na sta je licio london (da tada stoljecima najmnogobrojniji grad na svijetu) bez kanalizacije, sav u blatu, sto li je izbijala kuga. u gradu su zivjeli 50 posto prosjaci i lopovi.callmethebreeeze wrote:tocno. jel' ono ramo kolar napisao da se dva tramvaja ne bi mogla napuniti onim "pravim" sarajlijama. na kraju krajeva mi smo svi seljacki narod.basta sljezove boje wrote:tema jest sranje, jer su migracije stanovnistva sasvim normalna stvarxon_sa wrote:Tema je potpuno sranje, samo podstice ksenofobiju kod malogradjana...
rodjak mi je jedan pricao da je citao neku knjigu o demografskoj slici bivse yu. mislim da se radi o podacima iz 1920 koji pokazuju da je 80 posto tadasnjeg stanovnista bilo sa sela. od ovih 20 posto urbanih je 70 posto prva generacija gradjana. ovo je isto vazilo i za bosnu.
nisam sto posto siguran da su ove brojke tacne, ali to ipak dosta govori o nama,
meni zivot na selu ne mora automatski biti los, a kada to kazem zamislim svicarska ili austrijska sela, ko bonbone, sa divnom prirodom, ljudi uzivaju, i plus dobro zaradjuju.
kod nas svi bjeze sa sela i stide se toga odakle su, mislim da kada bi se promovirala i pomagala poljoprivreda mozda ne bi imali toliku potrebu da idu u gradove.
-
pinkzelena
lora wrote:U mojoj mahali u Starom Gradu je gotovo sve prijeratno stanovnistvo i zato je i toliko volim...volim sresti one fine nane i dede koji me pitaju ''kako si djevojcice'' mada je ovo djevojcica odavno upitno![]()
-
pinkzelena
Ja mislim da je problem što ljudi ne znaju razliku između manjih gradova,provincija i SELA.LjepoticaiZvjer wrote: kod nas svi bjeze sa sela i stide se toga odakle su, mislim da kada bi se promovirala i pomagala poljoprivreda mozda ne bi imali toliku potrebu da idu u gradove.
Selo je postalo sinonim za svaki drugi manji grad,ili čaršiju..mjesto ukoliko se ne radi o Sarajevu.A takvih čaršija,koje mnogi nazivaju selima po BiH ima da ti pamet stane kako lijepih.. urednijih i ljepših od mnogih dijelova Sarajeva,kojima se Sarajlije busaju.
Jedino me to nervira kod mnogih naših ljudi.. koji sebe nazivaju građanima,samo jer su rođeni u Sarajevu..a recimo njihov komplet imidž,način ponašanja,način govora..način odijevanja..kuće..stanovi,opšta kultura govori o njima sve,osim da su "građani".
Ponekad i ti koji se nazivaju "došljacima" više vole,cijene i čuvaju naš rodni grad od nas samih..a da ne govorim koliko su "emancipovaniji".
-
tumtum
O bašti, cvijeću, kućici, jeseni i drveću možemo pričati do sutra, ali to nije bio cilj , niti je pitanje nejasno formulisano.
Nije mi bila namjera pričati o prednostima i nedostacima grada ili sela, ili o tome ko je odakle i kako se ponaša, da li grad cijene više oni koji su u njega došli ili oni koji su u njemu rođeni.
Pitanje je glasilo koliko u Sarajevu živi prijeratnih Sarajlija.
Na osnovu odgovora rekla bih da ih je manje od 17%
Nije mi bila namjera pričati o prednostima i nedostacima grada ili sela, ili o tome ko je odakle i kako se ponaša, da li grad cijene više oni koji su u njega došli ili oni koji su u njemu rođeni.
Pitanje je glasilo koliko u Sarajevu živi prijeratnih Sarajlija.
Na osnovu odgovora rekla bih da ih je manje od 17%
-
lora
Pa nismo ti mi statisticki zavod, da ti damo precizan odgovor. Ako tako gledam ne kontam cilj tvog pitanja...da ti ja sad od oka kazem koliko je prijeratnih Sarajlija u gradu...oni umiru svaki dan, ali se zato rađaju neke nove Sarajlije.