sveto trojstvo- sta je to???
- River_isle
@sirotanovic mislim da cilj rasprave nije ubjediti nekoga da u nesto vjeruje ili ne, to je osobno pravo svake individue. takodjer Biblija nagovjesta dolazak Mesije ako se ne varam, zasto ne smislis da bi to mogao biti Muhamed?
Da se vratim temi, razumijem Sveto trojstvo koliko mi to ratio dozvoljava, ali eto pitam ono sto sam i malocas, a vjerujem da mi ti kao ocito dovoljan poznavalac Svetog pisma mozes odgovoriti - zasto se u molitvama Mariju naziva Bogorodicom dakle "ona koja je rodila Boga" kad je S.trojstvu naznaceno Bog, Isus, Duh sveti?
Da se vratim temi, razumijem Sveto trojstvo koliko mi to ratio dozvoljava, ali eto pitam ono sto sam i malocas, a vjerujem da mi ti kao ocito dovoljan poznavalac Svetog pisma mozes odgovoriti - zasto se u molitvama Mariju naziva Bogorodicom dakle "ona koja je rodila Boga" kad je S.trojstvu naznaceno Bog, Isus, Duh sveti?
-
district-beg
i, kako je moguce da "jedan dio Boga" bude rodjen, mislim na rodjenje isusovo...prije nisu bili kompletni ili sta?
a, hoces li da ja tebi sad pocnem nabrajati sta pise u Kur'anu, rcm: ne smijes piti alkohol, moras obavljati namaz, postiti(na nas nacin) itd... ti govoris sta pise u evanjdjelima u koja mi ne vjerujemo!
a, hoces li da ja tebi sad pocnem nabrajati sta pise u Kur'anu, rcm: ne smijes piti alkohol, moras obavljati namaz, postiti(na nas nacin) itd... ti govoris sta pise u evanjdjelima u koja mi ne vjerujemo!
-
sirotanovic
Umoran sam vise od ovakavih rasprava....River_isle wrote:@sirotanovic mislim da cilj rasprave nije ubjediti nekoga da u nesto vjeruje ili ne, to je osobno pravo svake individue. takodjer Biblija nagovjesta dolazak Mesije ako se ne varam, zasto ne smislis da bi to mogao biti Muhamed?
Pitas se: "takodjer Biblija nagovjesta dolazak Mesije ako se ne varam, zasto ne smislis da bi to mogao biti Muhamed?"
"Tada joj Isus rece: 'Ja sam Mesija.'" (IV 4, 26)
Ovozemaljski primjer za Sveto Trojstvo bi bio:
H2O - voda, plin, led.... Jedno te isto u tri stanja zavisno od prilke.
E sad kad smo to malo razjasnili, hajmo opet malo komplikovati
Osim sto je Isus vjecni Bog, On je i covjek. Biblija jasno pokazuje da je vjecni Bog Sin u jednom trenutku povijesti postao covjek.
Apostol Ivan je zapisao:
''U pocetku bijase Rijec i Rijec bijase u Boga i Rijec bijase Bog.'' (Iv 1:1)
''I Rijec tijelom postade i nastani se medu nama...''(Iv 1:14)
Ili kako je Pavao pisao Filipljanima:
''On, trajni lik Bozji, nije se kao plijena drzao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevsi lik 'sluge,' postavsi ljudima slican; oblicjem covjeku nalik, ponizi sam sebe, poslusan do smrti, smrti na krizu.'' (Fil 2:6-8)
Biblija je puna tekstova koji govore o Isusu kao Bogu, ali i kao covjeku. Biblija se ne ustrucava covjeka Isusa nazvati Bogom, niti za Kristovu bozansku prirodu koristiti ime koje nas asocira na Njegovu ljudsku prirodu, sto znaci da Ga ne razdvaja na dvije osobe.
Isusovo bozanstvo je bozanstvo u potpunosti, a Njegovo covjestvo je covjestvo u potpunosti osim u grijehu sto je vazno napomenuti, i zato On ima sve osobine i Boga i covjeka zajedno.
Za Isusa znamo da se hranio, pio itd... sto nas upucuje na njegovo covjestvo i ovozemaljsko prebivanje medju nama. Svaki covjek ima majku pa tako i Isus Mariju. Zato se molimo:
Zdravo Marijo, milosti puna, / Gospodin s tobom, / blagoslovljena ti medju zenama / i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Bozja, / moli za nas grjesnike / sada i na casu smrti nase. Amen.
-
district-beg
sirotanovic wrote:Umoran sam vise od ovakavih rasprava....River_isle wrote:@sirotanovic mislim da cilj rasprave nije ubjediti nekoga da u nesto vjeruje ili ne, to je osobno pravo svake individue. takodjer Biblija nagovjesta dolazak Mesije ako se ne varam, zasto ne smislis da bi to mogao biti Muhamed?
Pitas se: "takodjer Biblija nagovjesta dolazak Mesije ako se ne varam, zasto ne smislis da bi to mogao biti Muhamed?"
"Tada joj Isus rece: 'Ja sam Mesija.'" (IV 4, 26)
Ovozemaljski primjer za Sveto Trojstvo bi bio:
H2O - voda, plin, led.... Jedno te isto u tri stanja zavisno od prilke.
E sad kad smo to malo razjasnili, hajmo opet malo komplikovati, pa reci kako je Isus Bogocovjek. Sta to znaci?
Osim sto je Isus vjecni Bog, On je i covjek. Biblija jasno pokazuje da je vjecni Bog Sin u jednom trenutku povijesti postao covjek.
Apostol Ivan je zapisao:
''U pocetku bijase Rijec i Rijec bijase u Boga i Rijec bijase Bog.'' (Iv 1:1)
''I Rijec tijelom postade i nastani se medu nama...''(Iv 1:14)
Ili kako je Pavao pisao Filipljanima:
''On, trajni lik Bozji, nije se kao plijena drzao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevsi lik 'sluge,' postavsi ljudima slican; oblicjem covjeku nalik, ponizi sam sebe, poslusan do smrti, smrti na krizu.'' (Fil 2:6-8)
Biblija je puna tekstova koji govore o Isusu kao Bogu, ali i kao covjeku. Biblija se ne ustrucava covjeka Isusa nazvati Bogom, niti za Kristovu bozansku prirodu koristiti ime koje nas asocira na Njegovu ljudsku prirodu, sto znaci da Ga ne razdvaja na dvije osobe.
Isusovo bozanstvo je bozanstvo u potpunosti, a Njegovo covjestvo je covjestvo u potpunosti osim u grijehu sto je vazno napomenuti, i zato On ima sve osobine i Boga i covjeka zajedno.
Za Isusa znamo da se hranio, pio itd... sto nas upucuje na njegovo covjestvo i ovozemaljsko prebivanje medju nama. Svaki covjek ima majku pa tako i Isus Mariju. Zato se molimo:
Zdravo Marijo, milosti puna, / Gospodin s tobom, / blagoslovljena ti medju zenama / i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Bozja, / moli za nas grjesnike / sada i na casu smrti nase. Amen.
-
sirotanovic
Zasto te onda toliko zanima Isus Sin, Bog Otac, Duh Sveti? Zasto te zanima Sveto Trojstvo? Zasto te zanima Bogocovjek? Zasto diras Bibliju?moje_brcko wrote:i, kako je moguce da "jedan dio Boga" bude rodjen, mislim na rodjenje isusovo...prije nisu bili kompletni ili sta?
Uporan si uzasno u svojim nastojanjima da pokazes kako je nesto ispravnije od drugoga, a kada cujes odbrane za drugo licemjerno kazes "ja ne vjerujem"
Nemoj; Bog sudi a ne ja. Ko sam ja da ti sudim a ni vlas dlake ne mogu uciniti sijedom?
Tebi tvoja vjera, meni moja!
-
district-beg
prvo: neozbiljno je reci bogocovjeksirotanovic wrote:Zasto te onda toliko zanima Isus Sin, Bog Otac, Duh Sveti? Zasto te zanima Sveto Trojstvo? Zasto te zanima Bogocovjek? Zasto diras Bibliju?moje_brcko wrote:i, kako je moguce da "jedan dio Boga" bude rodjen, mislim na rodjenje isusovo...prije nisu bili kompletni ili sta?
Uporan si uzasno u svojim nastojanjima da pokazes kako je nesto ispravnije od drugoga, a kada cujes odbrane za drugo licemjerno kazes "ja ne vjerujem"
Nemoj; Bog sudi a ne ja. Ko sam ja da ti sudim a ni vlas dlake ne mogu uciniti sijedom?
drugo: ne vidim da si se odbranio- ako ti je odbrana onaj primjer s H2O...onda uredu
trece: svidja mi se ova zadnja: tebi tvoja vjera, meni moja! (Kur'an kaze: Vama vasa vjera, a meni moja...")
-
sirotanovic
Znam ja dobro sta Kuran kaze, zato ti i rekoh tebi prepoznatljivim jezikom.moje_brcko wrote:prvo: neozbiljno je reci bogocovjeksirotanovic wrote:Zasto te onda toliko zanima Isus Sin, Bog Otac, Duh Sveti? Zasto te zanima Sveto Trojstvo? Zasto te zanima Bogocovjek? Zasto diras Bibliju?moje_brcko wrote:i, kako je moguce da "jedan dio Boga" bude rodjen, mislim na rodjenje isusovo...prije nisu bili kompletni ili sta?
drugo: ne vidim da si se odbranio- ako ti je odbrana onaj primjer s H2O...onda uredu![]()
trece: svidja mi se ova zadnja: tebi tvoja vjera, meni moja! (Kur'an kaze: Vama vasa vjera, a meni moja...")
-
district-beg
nego, neko tamo bi u pravu...stvarno dosadi ovako ovo nesto: bas trebamo otvoriti temu- slicnosti izmedju judaizma, krscanstva i islamasirotanovic wrote:Znam ja dobro sta Kuran kaze, zato ti i rekoh tebi prepoznatljivim jezikom.moje_brcko wrote:prvo: neozbiljno je reci bogocovjeksirotanovic wrote: Zasto te onda toliko zanima Isus Sin, Bog Otac, Duh Sveti? Zasto te zanima Sveto Trojstvo? Zasto te zanima Bogocovjek? Zasto diras Bibliju?
drugo: ne vidim da si se odbranio- ako ti je odbrana onaj primjer s H2O...onda uredu![]()
-
EI Presidente
Ja sveto trojstvo shvatam kao koncept koji je stvoren kako bi se lakse shvatila ideja o bozanskoj sve-prisutnosti: Bog predstavlja abstraktnu, na vjeri baziranu, silu koja je stvorila univerzum; sin je ljudska manifestacija te sile koja je donijela boziju rijec, te duh koji u sustini predstavlja vjeru, dakle manifestaciju ljudske misli, nadanja, i pokusaja da se objasni nase prisustvo na zemlji opcenito.
po mom misljenju koncept trojstva je cisto solucija da se osobine koje ljudi pripisuju bozanskoj sili objedine u jedno, za razliku od starijih religija (poput Hinduizma, npr.) koje imaju mnogo bozanstava (idola) i veoma su kompleksne za obicnog vjernika.
Dakle, sve je pocelo s Jevrejima koji su nadosli na ideju jednog boga (iako i oni imaju razlicita imena za Boga, Yahwe, Elohim, itd. ovisno od interpretacije), da bi Krscani, kao jevrejska sekta to malo okrenuli i izmjenili, do Islama, koji u potpunosti negira idolopoklonstvo, priznaje samo jednu bozansku sve-prisutnu silu (Allahu Akbar - Bog je najveci-dakle nema nista vece od te jedne univerzalne sile), te poslanika koji je, poput Isusa, donio bozju rijec medju ljude.
Sve u svemu, ovdje su sve Abrahamske religije veoma slicne, sa malim razlikama u pokusajima da se objasni i ljudima priblizi koncept svemoguce, i fizicki (jos) neobjasnjive, stvaralacke sile.
po mom misljenju koncept trojstva je cisto solucija da se osobine koje ljudi pripisuju bozanskoj sili objedine u jedno, za razliku od starijih religija (poput Hinduizma, npr.) koje imaju mnogo bozanstava (idola) i veoma su kompleksne za obicnog vjernika.
Dakle, sve je pocelo s Jevrejima koji su nadosli na ideju jednog boga (iako i oni imaju razlicita imena za Boga, Yahwe, Elohim, itd. ovisno od interpretacije), da bi Krscani, kao jevrejska sekta to malo okrenuli i izmjenili, do Islama, koji u potpunosti negira idolopoklonstvo, priznaje samo jednu bozansku sve-prisutnu silu (Allahu Akbar - Bog je najveci-dakle nema nista vece od te jedne univerzalne sile), te poslanika koji je, poput Isusa, donio bozju rijec medju ljude.
Sve u svemu, ovdje su sve Abrahamske religije veoma slicne, sa malim razlikama u pokusajima da se objasni i ljudima priblizi koncept svemoguce, i fizicki (jos) neobjasnjive, stvaralacke sile.
-
adisio
Veliki broj Kriscana (ako ne i vecina) uopste nevjeruje u sveto trojstvo nego u Boga na neki drugi nacin, i upravo ove religije koje imaju ovo vjerovanje se vise sire od kriscanskih vjera koje vjeruju u sveto trojstvo. Kriscanstvo je toliko razjedinjeno, da je Islam mnogo blizi mnogim Kriscanskim vjerama nego Kriscani sami izmedju sebe. Zbog toga sam se uvjek pitao sta je ustvari Kriscanstvo? Meni je to vise kao nacin zivljenja nego religija... ili skup religija koje na neki nacin velicaju Isusa... ali opet i u Islamu Isus je poslanik, sto nije mala stvar.
- Bosanac sa dna kace
#36 Re: sveto trojstvo- sta je to???
pa sta hoes ne kontam, savrseno si to skonto.moje_brcko wrote:ima li neko da moze objasniti ovo(sveto trojstvo)...nedavno pricam s jednim popom, koji radi u skoli i kaze da ima pravo problema s tim kad ga djeca pitaju o trojstvu...ja njemu kazem, :evo, i mene to interesuje, a on meni: pa vidis, to ti ja poredim sa suncem: daje svjetlost, toplotu i ne znam sta ono jos...sto meni naravno nije bilo dovoljno...iskreno, ja koliko o tome znam, mene to pomalo podsjeca na nesto kao nase predsjednistvo: jedna institucija, koju cine troje... ispravite me!
evo, stalno dokazujemo postojanje Allaha dz.s., i u tim temama se stalno pojavljuju oni koji citiraju "Isusa" koji kao takav nema nikakvo uporiste u islamu!
dakle, evo teme za one koji zele pricati o bibliji, trojstvu, Isusu, uskrsnucu, svetom duhu itd.
samo sto gor ena nebu i na papiru a i u praksi ne vara i ne krade
-
sirotanovic
EI Presidente@EI Presidente wrote:Ja sveto trojstvo shvatam kao koncept koji je stvoren kako bi se lakse shvatila ideja o bozanskoj sve-prisutnosti: Bog predstavlja abstraktnu, na vjeri baziranu, silu koja je stvorila univerzum; sin je ljudska manifestacija te sile koja je donijela boziju rijec, te duh koji u sustini predstavlja vjeru, dakle manifestaciju ljudske misli, nadanja, i pokusaja da se objasni nase prisustvo na zemlji opcenito.
Ne ulazeci u tvoje vjersko opredjeljenje primjecujem da razmisljas na jedan intresantan i zanimljiv nacin. Necu reci osvjezavajuci, bilo bi to ipak malo pretenciozno
Bog je trojedina osoba: Otac, Sin i i Duh Sveti - Sveto Trojstvo. Otac nije ista osoba kao i Sin; Sin nije ista osoba kao Duh Sveti; i Duh Sveti nije ista osoba kao Otac. Oni su razlicite osobe; ipak, Oni su zajedno jedan Bog. Oni su u apsolutnom savrsenom postojecem skladu jedne tvari. Oni su vjecni, jednaki, svemocni. Kao sto proslost, sadasnjost i buducnost cine vrijeme, tako Otac, Sin i Duh Sveti cine jednu prirodu Bozanstva.
Kao krscanin, loginco, ne mogu se sloziti sa razmisljanjem po kojem je to Bozanstvo, dakle, Otac, Sin i i Duh Sveti; od nekog stvoreno kao koncept ili solucija radi ovog ili onog razloga.
Last edited by sirotanovic on 25/10/2007 19:02, edited 1 time in total.
-
Pustinjski pjesnik i mrav
Sveto trojstvo...
...Kako kocka u isto vrijeme moze biti i kugla i trougao...?
Sveto trojstvo po prirodi stvari i logici nije moguce.
P.S. Sveto trojstvo i krst se nigdje ne spominju u Bibliji.
Pitanje: Kada su razapeli Isusa, on je kazao. "O Boze, oprosti im jer oni ne znaju sta rade"! Ako je Isus bio Bog, kojem Bogu se on molio i zasto se uopste molio ako je on sam bio utjelovljenje Boga?
Ako je Isus bio Bog i sin Boziji, da li to znaci da je on bio sin od samog sebe?
...Kako kocka u isto vrijeme moze biti i kugla i trougao...?
Sveto trojstvo po prirodi stvari i logici nije moguce.
Pitanje: Kada su razapeli Isusa, on je kazao. "O Boze, oprosti im jer oni ne znaju sta rade"! Ako je Isus bio Bog, kojem Bogu se on molio i zasto se uopste molio ako je on sam bio utjelovljenje Boga?
Ako je Isus bio Bog i sin Boziji, da li to znaci da je on bio sin od samog sebe?
Last edited by Pustinjski pjesnik i mrav on 25/10/2007 19:00, edited 1 time in total.
- River_isle
@sirotanovic nisam dibila odgovor na konkretno pitanje: trokstvo, Isus=sin vs. molitva Marija bogorodica. Izvini, uzecu si za pravo da kazem da ni ti ne znas odgovor na pitanje koje sam ti postavila.
- River_isle
Ne znam za S. trojstvo ali za kriz sam sigurna, ne cini li to krscane idolopoklonicima na jedan nacin, naravno bukvaliziram - krunica, kriz - kipovi Isusa razapetog kojem se direktno mole, kipovi Marije kojoj se takodjer mole.... sve do mnogobrojnih svetaca koji se maltene svakodnevno proglasavaju. Zar nije Bog jedini od kojeg mozemo traziti pomoc, jedini sveoguci koji moze uslisiti nase molitve.Pustinjski pjesnik i mrav wrote:
- IZVANZEMALJAC
Prvo kažeš da Otac nije ista osoba kao i Sin onda kažeš da su jednaki.sirotanovic wrote:EI Presidente@EI Presidente wrote:Ja sveto trojstvo shvatam kao koncept koji je stvoren kako bi se lakse shvatila ideja o bozanskoj sve-prisutnosti: Bog predstavlja abstraktnu, na vjeri baziranu, silu koja je stvorila univerzum; sin je ljudska manifestacija te sile koja je donijela boziju rijec, te duh koji u sustini predstavlja vjeru, dakle manifestaciju ljudske misli, nadanja, i pokusaja da se objasni nase prisustvo na zemlji opcenito.
Ne ulazeci u tvoje vjersko opredjeljenje primjecujem da razmisljas na jedan intresantan i zanimljiv nacin. Necu reci osvjezavajuci, bilo bi to ipak malo pretencijozno![]()
Bog je trojedina osoba: Otac, Sin i i Duh Sveti - Sveto Trojstvo. Otac nije ista osoba kao i Sin; Sin nije ista osoba kao Duh Sveti; i Duh Sveti nije ista osoba kao Otac. Oni su razlicite osobe; ipak, Oni su zajedno jedan Bog. Oni su u apsolutnom savrsenom postojecem skladu jedne tvari. Oni su vjecni, jednaki, svemocni. Kao sto proslost, sadasnjost i buducnost cine vrijeme, tako Otac, Sin i Duh Sveti cine jednu prirodu Bozanstva.
Kao krscanin, loginco, ne mogu se sloziti sa razmisljanjem po kojem je to Bozanstvo, dakle, Otac, Sin i i Duh Sveti; od nekog stvoreno kao koncept ili solucija radi ovog ili onog razloga.
Kažeš da su vječni a Isus se rodijo što znači da ga prije nije bilo. Isus je umro na krstu što znači kraj a gdje je tu vječnost.
Kažeš TROJEDINA osoba to znači da je i tri i jedan?
Kažeš svemočni i ne svemočan što znači da i Isus može (uraditi sve što je Bog uradijo) stvoriti svog "sina".
-
sirotanovic
Uzmi kako hoces ali znaj da grijesis.River_isle wrote:@sirotanovic nisam dibila odgovor na konkretno pitanje: trokstvo, Isus=sin vs. molitva Marija bogorodica. Izvini, uzecu si za pravo da kazem da ni ti ne znas odgovor na pitanje koje sam ti postavila.
Pogledaj moj komentar iznad u kojem sam decidno objasnio zasto molitva Zdravo Marijo.
I da ovaj komentar ne ostane supalj, evo ti jedna narodna poslovica pa izvuci pouku:
Ko je zurio nogu je slomio!
-
break
naravno da je Bog jedini od koga mozemo traziti pomoc. nikakav covjek ne moze uzeti tu ulogu. Isa a.s. je bio samo covjek.River_isle wrote:Ne znam za S. trojstvo ali za kriz sam sigurna, ne cini li to krscane idolopoklonicima na jedan nacin, naravno bukvaliziram - krunica, kriz - kipovi Isusa razapetog kojem se direktno mole, kipovi Marije kojoj se takodjer mole.... sve do mnogobrojnih svetaca koji se maltene svakodnevno proglasavaju. Zar nije Bog jedini od kojeg mozemo traziti pomoc, jedini sveoguci koji moze uslisiti nase molitve.Pustinjski pjesnik i mrav wrote:
puni su nelogicnosti.
-
sirotanovic
Kako vas vec ima puno a svi zele odgovore, zamolit cu vas za malo strpljenja jer nemam toliko vremena da citav dan odgovaram svima.
Sad idem ali cu se vratiti
...
Sad idem ali cu se vratiti
- The Nightwatchman
IZVANZEMALJAC
Na vrh
kralju moj, ne zelim da komentiram tvoj stav prema ovoj temi, jer me apsolutno ne zanima, ali komentiras ozbiljne stvari, religiju, filozofiju, historiju, a imaš toliko krucijalnih gramatičkih grešaka po rečenici da bi ti pozavidio i azerbejdžanac na privremenom radu u bosni sa dva mjeseca kursa bosanskog jezika. mislim da bi trebao prvo obnoviti gradivo iz osnovne škole, zatim iščitati klasičnu literaturu (predviđenu lektirom), onda preći na vjerske knjige i faktografiju, a tek tada imati muda kliknuti na bilo koju temu iz religije&filozofije s namjerom da se ukljucis u raspravu. nemoj se ti meni uvrijediti, ovo je najdobronamjernije
Prvo kažeš da Otac nije ista osoba kao i Sin onda kažeš da su jednaki.
Kažeš da su vječni a Isus se rodijo što znači da ga prije nije bilo. Isus je umro na krstu što znači kraj a gdje je tu vječnost.
Kažeš svemočni i ne svemočan što znači da i Isus može (uraditi sve što je Bog uradijo) stvoriti svog "sina".
Na vrh
kralju moj, ne zelim da komentiram tvoj stav prema ovoj temi, jer me apsolutno ne zanima, ali komentiras ozbiljne stvari, religiju, filozofiju, historiju, a imaš toliko krucijalnih gramatičkih grešaka po rečenici da bi ti pozavidio i azerbejdžanac na privremenom radu u bosni sa dva mjeseca kursa bosanskog jezika. mislim da bi trebao prvo obnoviti gradivo iz osnovne škole, zatim iščitati klasičnu literaturu (predviđenu lektirom), onda preći na vjerske knjige i faktografiju, a tek tada imati muda kliknuti na bilo koju temu iz religije&filozofije s namjerom da se ukljucis u raspravu. nemoj se ti meni uvrijediti, ovo je najdobronamjernije
-
EI Presidente
Ja licno nisam religiozan, radije bih se opisao kao spiritualna osoba. Religije su po mom misljenju odraz ljudskih nastojanja da se objasni neobjasnjivo, i kao takve, meni su veoma interesantne, posto se bavim umjetnoscu.sirotanovic wrote:
EI Presidente@
Ne ulazeci u tvoje vjersko opredjeljenje primjecujem da razmisljas na jedan intresantan i zanimljiv nacin. Necu reci osvjezavajuci, bilo bi to ipak malo pretencijozno![]()
Ja licno Boga niposto ne bih opisao kao "osobu" jer to smatram pojednostavljenjem neceg sto je mnogo vece od nama znanih fizickih parametara. Bozanska sila po misljenju Krscanskih mislioca je ocito kompleksna za poimati vecini obicnih smrtnika (barem su tako razmisljali prije 2000 godina), te je stoga razumiju kao tri-partitno prisustvo, svaka sa svojim karakteristikama, koje zajedno cine jedno. Dakle, ta cinjenica da svi vjerujemo u jedno (kako god mi to jedno individualno sebi objasnimo) cini Krscanstvo, Islam, i Judaizam veoma slicnim religijama.
Mislim da bez ljudske sposobnosti da masta (dakle, abstraktno i imaginarno razmisljanje ili poimanje) ne bi bilo religije. Masta i religija idu ruku pod ruku, sto ih opet cini odrazom iskljucivo ljudske potrebe za umjetnoscu. Umjetnost, takodjer, pokusava da objasni neobjasnjivo, sto je postavlja u rame uz rame sa svjetskim religijama. Umjetnost i sposobnost abstraktnog poimanja nas u stvari i cini jedinstvenom vrstom na planeti, kao i u univerzumu (barem dok se ne pojavi neko pametniji)
Ovim ne pokusavam da uvrijedim vjernike, naprotiv
- IZVANZEMALJAC
Ako je gramatika ono po čemu ti ocjenjuješ znanje neke osobe onda si u pravu i ja nemam pojma. Za mene je to isto kao kad ocjenjuješ samo teorijsko znanje a ne praktično. Pa sad ako ti neko objasni kako se vozi kamion ti mu slobodno daj ključeve pa nek kupi narod kraj ceste. To neče biti njegova greška kriv če biti kamion što nije reagovo unutar teorijskih specifikacija.geronimove mudrolije wrote:IZVANZEMALJACPrvo kažeš da Otac nije ista osoba kao i Sin onda kažeš da su jednaki.
Na vrh
-
kijameta
moje_brcko wrote: nego, neko tamo bi u pravu...stvarno dosadi ovako ovo nesto: bas trebamo otvoriti temu- slicnosti izmedju judaizma, krscanstva i islama
Evo ja bih nesto na tu temu,koju pominjes slicnost izmedzu judaizma,krscansta i islama.Sve tri religije poticu iz vjerovanja u krvolocnog jevrejskoga boga rata sa planine Sinaj.I zato su sve tri uzasno zlobne i netolerantne.Jevreji u ime vjere ubijaju Arape zadnjih 60 godina,muslimani i krscani su skoro 2000 godina ubijali Jevreje,pa onda arapska osvajanja i nevjerovatni serijatski sudovi,robstvo,pa onda krscanski biseri,inkvizicija,genocid u Americi,nasilna pokrstavanja.Milion zala ucinjenih u ime vjere.
Elem kad jos kod trojstva to nema temelja u bibliji,nego je ustanovljeno tek od nicejskog sabora u cetvrtom stoljecu,zato sto nema uporista u bibliji,postoje mnoge protestantske sekte koje ga ne priznaju.I istina je da te sekte sticu veci broj pripadnika,nego formalne krscanske crkve ali ne zbog 'istine' koju sire nego zbog nevjerovatne agresivnosti finansirane ogromnim novcem.
U svakom slucaju biblija je knjizurina koja je pisana i prepravljana stoljecima i ima ljudi koji su iz nje dokazali i dolazak i boravak vanzemaljaca a kamoli sta drugo.
- IZVANZEMALJAC
Ti stavljaš sve u jedan koš. Toliko je prometnih nesreča svaki dan da bi sad po toj logiki trebalo zabraniti vožnja sa automobilima jer niko nezna da vozi.kijameta wrote:Evo ja bih nesto na tu temu,koju pominjes slicnost izmedzu judaizma,krscansta i islama.Sve tri religije poticu iz vjerovanja u krvolocnog jevrejskoga boga rata sa planine Sinaj.I zato su sve tri uzasno zlobne i netolerantne.Jevreji u ime vjere ubijaju Arape zadnjih 60 godina,muslimani i krscani su skoro 2000 godina ubijali Jevreje,pa onda arapska osvajanja i nevjerovatni serijatski sudovi,robstvo,pa onda krscanski biseri,inkvizicija,genocid u Americi,nasilna pokrstavanja.Milion zala ucinjenih u ime vjere.
Elem kad jos kod trojstva to nema temelja u bibliji,nego je ustanovljeno tek od nicejskog sabora u cetvrtom stoljecu,zato sto nema uporista u bibliji,postoje mnoge protestantske sekte koje ga ne priznaju.I istina je da te sekte sticu veci broj pripadnika,nego formalne krscanske crkve ali ne zbog 'istine' koju sire nego zbog nevjerovatne agresivnosti finansirane ogromnim novcem.
U svakom slucaju biblija je knjizurina koja je pisana i prepravljana stoljecima i ima ljudi koji su iz nje dokazali i dolazak i boravak vanzemaljaca a kamoli sta drugo.
- The Nightwatchman
neozbiljno zvučiš, nemaš kredibilitet, svaka tvoja izjava zvuči smiješno. jezik je alat. mora biti lijepo baždaren, a onaj koji se njime koristi mora "znati znanje" i mora ga lijepo koristiti. mnogi ljudi nisu talentirani za vladanje gramatičkim pravilima, naravno, svaki covjek ima nesto u cemu je dobar, ali brate dragi, reci "rodijo" i "svemočni", pa "svemočan", pa "uradijo"...IZVANZEMALJAC wrote:
Ako je gramatika ono po čemu ti ocjenjuješ znanje neke osobe onda si u pravu i ja nemam pojma. Za mene je to isto kao kad ocjenjuješ samo teorijsko znanje a ne praktično. Pa sad ako ti neko objasni kako se vozi kamion ti mu slobodno daj ključeve pa nek kupi narod kraj ceste. To neče biti njegova greška kriv če biti kamion što nije reagovo unutar teorijskih specifikacija.
prvo ovladaj jezikom da bi ucestvovao u bilo kakvoj diskusiji, a posebno ovako ozbiljnim raspravama.