Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

teletrader

#26 Re: Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Post by teletrader »

Ćelava cura wrote::D Evo posto je na Bez cenzure nikla tema koja se bavi problemom, hajde da vi meni (koja sam u minusu da se razumijemo) pomognete oko rijesenja
:D
Neki ljudi su prirodni talenti za stednju, npr. moja rodica - 6 godina mladja- ustedila je 10,000KM kao studentica...Zene su nekad davno stekale pare svuda po ormarima, u neki sal, vuneni carap..Muskarci bi lagali zenama da im je plata manja nego sto je bila i ostavljali sa strane..na bankovnom racunu-krili knjizice- ukratko svi su nesto krili, i stekali za crne dane.
Naucite me ,ako znate, kako ustediti novac :D :D
"Money never sleeps" ("Wall Street")..

Tako ako imas problem ustediti pare,malo manje spavaj i eto ti rjesenja..

Salu na stranu,ima ljudi koji zaista malo zaradjuju,imaju neke kredite i zaista jako tesko mogu bilo sta ustediti..
medjutim problem se tice nas koji bi mogli,ali nas prosto "blagodeti potrosackog drustva" savladaju i na kraju i od one 4cifrene bh.plate ne ostane nista.. Imam takvu jednu u svojoj kuci,ima platu oko 2ice,nema kredita,ne vozi auto,zhivi kod (nasih) roditelja i kad mi je neki dan rekla koliko je ustedjela za 4 godina rada,ja sam se za glavu uhvatio...ispada ni 10% plate..
Ja uspjevam nekih 70-80% plate ostaviti na stranu,nije da sam na grahu i rizhi,:)ali jednostavno sve sto mi treba vec imam,mada priznajem uvijek se kupi neki gadget jal u Apple Storeu il kakvoj drugoj "mamipari"..
teletrader

Post by teletrader »

komeba wrote:Uplatis na berzu.Sa pametnim ulaganjem,1000KM pretvoris u 2000 KM.

pazi da ne bude od tih 1000KM ne ostanes na 20KM i cirom na zhelucu..
Lace

Post by Lace »

krava wrote:bas ste me sada zabrinuli....ja sve pare odmah potrosim...

mislim da cu se odluciti za ovu varijantu.....i to odmah od slijedece plate (jer ipak mango se otvara danas):)

SLOBODNA ŠTEDNJA

Ovaj atraktivni proizvod nudi Vam mogućnost dugoročne štednje u KM i EUR valuti.
Osnovni uslovi:
1. Ugovor se sklapa na fiksni rok od 14, 18, 24 ili 36 mjeseci.
2. Minimalan iznos uloga iznosi KM 500 (protuvrijednost u EUR valuti)
3. Maksimalan iznos oročenja je neograničen
4. Dozvoljen je neograničen broj uplata u toku oročenja,
5. Dozvoljen je neograničen broj isplata u toku oročenja, uz uslov da stanje na računu nakon isplate ne bude ispod KM 500.

KAMATNA STOPA NA 14 mjeseci 2,35 % fiksna
EKS* 2,38 %
ja sam presla na to...orocila na 36 onih nekoliko hiljada koje sam skupila i ne diram ih ali znam da mogu dici sve osim onih 500KM minumuma koji mora ostati na stednji ..za sada mi dobro ide...ne znam jos koliko sam kamatom zaradila...moram neku manju uplatu izvrsiti da saznam :D
danas

Post by danas »

muz stedi, ja trosim :D
a mislim umirati prije nego dodju crni dani, pa mi ne treba nista za tada :-)
photo

Post by photo »

evo ti prijedlog da vidis hoces li moci izgurati:
nadji neku kutiju i svaki dan, ali svaki dan, u tu kutiju ostavi sve sitnine do 5 KM sto ti ostane po dzepovima na kraju dana. i natjeraj se da ne diras tu kutiju. za dva mjeseca ces se iznenaditi koliko para se moze skupiti. znam tipa koji je jednom skupio 500 KM za 4 mjeseca a drugi put 300 za 4 mjeseca. nakon sto se ta kutija napuni, pokupi lovu i, ako hoces, odnesi je u banku i oroci. jeste da ce izgledati glupo ako se pojavis sa 1000 KM sve po marku, dvije ili pola marke, ali sta te briga. bitno je da si ustedio i da si miran.

u pravilu, skontaj koliko stvarno trosis na stvari na koje trebas trositi (rezije, gorivo, mobitel i slicno), ostavi 100 ili 200 dodatnih za svaki slucaj a ostalo fino odmah u banku. jeste da je tesko kontrolisati se u pocetku da ne trosis puno para, ali poslije mjesec ili dva se naviknes.
Pearl

Post by Pearl »

poplava wrote:
Pearl wrote:
poplava wrote: To je nesto drugo... Kako ja shvatam, ovde je prica o stednji za crne dane. Ako je to u pitanju, mislim da su bolja zivotna osiguranja, mada i to na kraju vrijedi manje nego sad.
pa nadjes osiguranje sa uplatama u eurima :D:D
a uvijek se moze stediti u svicarskim bankama... te ce propasti samo kad bude smak svijeta :D:D

@poplava, budimo realni, niko od nas sad nema desetine hiljada maraka da stavi na stednju kao vecina onih koji su stedili u ljubljanskoj banci...:)
Opet je to manje, zbog inflacije u bilo kojoj valuti (http://www.westegg.com/inflation/). A realno, koliko mislis da bi bilo dovoljno za crne dane?
ono sto je realno da treba, ustediti ne mogu.. ne zato sto sam trosadzija, vec zbog ogromne disproporcije plate i troskova....
uspijem nesto sitno odvojiti svaki mjesec.. naravno, ako hocu da kupim stan, to mi nije ni priblizno dosta, ali mogu planirati neko putovanje bez da posudjujem pare okolo...
nekad sam stvarno znala da ustedim.. ali sam skontala da se odricem svega, a ono sto ustedim mi opet nije dovoljno ni priblizno za ono sto zelim..

za "crne dane" je mozda ipak uplacivati u nekoj osiguravajucoj kuci... a bolje imati u starosti manje od onoga sto si ulozio, nego trositi sad ko lud, navici se na neki standard, a onda kad ostaris da nemas nista...
zena21

#32 Re: Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Post by zena21 »

teletrader wrote:
Ćelava cura wrote::D Evo posto je na Bez cenzure nikla tema koja se bavi problemom, hajde da vi meni (koja sam u minusu da se razumijemo) pomognete oko rijesenja
Neki ljudi su prirodni talenti za stednju, npr. moja rodica - 6 godina mladja- ustedila je 10,000KM kao studentica...Zene su nekad davno stekale pare svuda po ormarima, u neki sal, vuneni carap..Muskarci bi lagali zenama da im je plata manja nego sto je bila i ostavljali sa strane..na bankovnom racunu-krili knjizice- ukratko svi su nesto krili, i stekali za crne dane.

Salu na stranu,ima ljudi koji zaista malo zaradjuju,imaju neke kredite i zaista jako tesko mogu bilo sta ustediti..
medjutim problem se tice nas koji bi mogli,ali nas prosto "blagodeti potrosackog drustva" savladaju i na kraju i od one 4cifrene bh.plate ne ostane nista.. Imam takvu jednu u svojoj kuci,ima platu oko 2ice,nema kredita,ne vozi auto,zhivi kod (nasih) roditelja i kad mi je neki dan rekla koliko je ustedjela za 4 godina rada,ja sam se za glavu uhvatio...ispada ni 10% plate..
Ja uspjevam nekih 70-80% plate ostaviti na stranu,nije da sam na grahu i rizhi,:)ali jednostavno sve sto mi treba vec imam,mada priznajem uvijek se kupi neki gadget jal u Apple Storeu il kakvoj drugoj "mamipari"..
:shock: :shock: :shock:

hebote covjece... pa kolika je tebi plata
teletrader

#33 Re: Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Post by teletrader »

zena21 wrote:
teletrader wrote:

:shock: :shock: :shock:

hebote covjece... pa kolika je tebi plata
Poprilicna..Al' dodjem ti nesto kao privatnik :-)
teletrader

#34 Re: Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Post by teletrader »

Ćelava cura wrote:
funaki wrote:
Bumbar wrote: izvini...ali kako je ustedila 10 000 ka studentica?????? :shock: :shock:
Jesi gleda-la/o ''Tesko je biti fin''? Mozda je ''kompenzirala'' :D :D :D
:D :D ne vrijedjaj mi familiju :D :D to sigurno nije :D
jednostavno je dobijala vise nego sto je mogla potrositi, troseci normalno i svaki put ostavljala na stranu :D otac joj je k'o hljeb a ona jedinica :D
Jel udata ti u tebi ti rodica ta? :D
Saian

Post by Saian »

Evo kod mene se smrklo, nebo se stushtilo ko da je noc, crnilo nekakvo, a podne tek, kontam mogo bih skrshit neke pare koje nemam u nesto sto mi ne treba :oops: :D :D da odmijenim malo onog hrchka u tochku konzumentskog drushtva :D
Last edited by Saian on 25/10/2007 11:22, edited 1 time in total.
zena21

#36 Re: Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Post by zena21 »

teletrader wrote:
Ćelava cura wrote:
funaki wrote: Jesi gleda-la/o ''Tesko je biti fin''? Mozda je ''kompenzirala'' :D :D :D
:D :D ne vrijedjaj mi familiju :D :D to sigurno nije :D
jednostavno je dobijala vise nego sto je mogla potrositi, troseci normalno i svaki put ostavljala na stranu :D otac joj je k'o hljeb a ona jedinica :D
ih... mos mislit kad bi vas dvoje spojili te silne pare :-) :-) :-)
teletrader

#37 Re: Stednja/ sparanje /stekanje za crne dane

Post by teletrader »

zena21 wrote:
teletrader wrote:
Ćelava cura wrote: :D :D ne vrijedjaj mi familiju :D :D to sigurno nije :D
ih... mos mislit kad bi vas dvoje spojili te silne pare :-) :-) :-)
Pa ono tih 10k nisu ni kakve pare na danasnjem vaktu :)
Mahalac

Post by Mahalac »

Sve je to lijepo fino i treba stediti ko moze samo je kod nas poplava onih sto stede "al preko mojih ledja"...
Citaju moj Avaz, ne trzaju se kad se kafa pije, grickaju suhe sendvice, kruze mi oko stola znajuci da vazda ima koja grickalica, nesto slatko,(kod njih sto samo spajalice i heftarice) te kupe neki komad garderobe i nemilosrdno ga zlostavljaju daaaanima ga noseci. Stvarno mi se gade a pogotovo ovi sto se zavale u kredite koje kada trose nikoga ne zovu niti caste a onda narednih godina moras slusati jadikovanje i kukanje, ja ovo, ja ono, meni ovoliko... jos bi kao trebali biti prioritet kod nekih raspodjela(jebiga ljudi u kreditu) :shock:
Ma ne volem , nikog l;utko takva mi je narav, kao odzak star i garav punio dima je kroz mene proslo NE VOLEM :D
Lace

Post by Lace »

e a ja sam nekad ljuta na sebe sto ne ustedih vise..mogla sam imati duplu sumu da se nisam zajebavala...malo putovanja, malo shoping, malo skola...pa mora se i zivjet...ne samo stediti

e banke mi kredit ne daju...kazu nisam kreditno sposobna...zato stedim :D
zena21

Post by zena21 »

ma vala ne razumijem ni one koji otkidaju od usta i stede :roll:

ne kazem sad da treba go crazy.. ali treba zivjeti.. pa zato radimo i zaradjujemo...

ima puno takvih kao sto neko spomenu... u jednoj kosulji dolazi na posao 5 dana... zivi od dvije kifle dnevno, grebe se za cigare... s posla pravo kuci...jedino sto potrosi za sebe je ljeti 7 dana na moru... ma hebo to...

niko nece nista ponijeti na onaj svijet
Pearl

Post by Pearl »

Lace wrote:e a ja sam nekad ljuta na sebe sto ne ustedih vise..mogla sam imati duplu sumu da se nisam zajebavala...malo putovanja, malo shoping, malo skola...pa mora se i zivjet...ne samo stediti

naraFno :)
ako ustedis dosta, mislim da mozes dici kredit ako stavis polog u banku... tj, ta stednja ti je zirant :) mislim da mozes podici do duplog iznosa stednje.. ali nisam sigurna, provjeri sa nekim ko radi u banci...
ja sam kreditno sposobna, ali bi mi trebao kredit na jedno 50 godina, sa ovom platom, da kupim stan :lol: :lol:
Citizen-X

Post by Citizen-X »

zena21 wrote:ma vala ne razumijem ni one koji otkidaju od usta i stede :roll:

ne kazem sad da treba go crazy.. ali treba zivjeti.. pa zato radimo i zaradjujemo...

ima puno takvih kao sto neko spomenu... u jednoj kosulji dolazi na posao 5 dana... zivi od dvije kifle dnevno, grebe se za cigare... s posla pravo kuci...jedino sto potrosi za sebe je ljeti 7 dana na moru... ma hebo to...

Nece - al' jebo i to da kroz guzicu sve procer(d)as i da to bude samo tvoja guzica.
shana_majka

Post by shana_majka »

Shedi danas, shedi sutra kod privredne banke pa cesh i ti imati.....lopticu i sanke. :D
teletrader

Post by teletrader »

Tako je zheno realno i objektivno..
"Cefini nemaju dzepova"... :D
teletrader

Post by teletrader »

Ćelava cura wrote:
Lace wrote:e a ja sam nekad ljuta na sebe sto ne ustedih vise..mogla sam imati duplu sumu da se nisam zajebavala...malo putovanja, malo shoping, malo skola...pa mora se i zivjet...ne samo stediti

Ja sam :x na sebe zato sto nisam ustedila nista- a radim vec 7 i po godina :-)
Istina ulozila sam nekih par hiljada u nesto cemu se uduplala cijena sada...i to je jedino... Imam kredit, jos samo 11 mjeseci i pitam se kako bih pored tog kredita mogla ustediti koji dinar...
@ zena21, ne govorim o onoj stednji gdje se hoda kao prosjak i grebe za kafu od raje, nego o nekakvoj razumnoj stednji barem u slucajevima kad je plata dobra. Moze se ostaviti ako ne 100 KM, onda barem 50, i vremenom nakupi se...
:D Znam da cu cim se otarasim ovog kredita moci ustediti i hvala na savjetima. :D
A dobro sta ti u stvari donosis u miraz? :D
Index sa fakulteta ili ima jos nesto i konkretno :)
Last edited by teletrader on 25/10/2007 12:21, edited 1 time in total.
Lace

Post by Lace »

Pearl wrote:

ako ustedis dosta, mislim da mozes dici kredit ako stavis polog u banku... tj, ta stednja ti je zirant :) mislim da mozes podici do duplog iznosa stednje.. ali nisam sigurna, provjeri sa nekim ko radi u banci...
ja sam kreditno sposobna, ali bi mi trebao kredit na jedno 50 godina, sa ovom platom, da kupim stan :lol: :lol:
e a pazi ovo

ja imam finu platu...mozda cak i vecu od salterskih radnika u banci...ali nisam kreditno sposobna radi nacina finansiranja moje firme...kao ne garantuje mi zaposlenje 15-20 godina, nismo na budzetu, itd. i sve je to tacno i stoji...

a kako mogu biti sigurni da ce oni koji rade u firmama koje su budzetski korisnici ili ministarstvima zadrzati taj posao narednih 15-20 godina

koliko imamo ministarstava...za 10 godina da se ukinu kantonalne administrativne jedinice ili da im se broj upolovi...hrpa ce ostati bez posla i mogucnosti da vraca kredite koje su uzeli dok su bili kreditno sposobni

ljuti me diskriminacija te vrste

oni kao ne mogu ostati bez posla ja mogu...a zapravo nismo ni jedni ni drugi sigurni u danasnji vakat :-?
bhxxl

Post by bhxxl »

probao sam da stedim i neide nema sanse tako da stedim na obrun nacin dignem kredit i onda ga otplacujem to mi dodje kao stednja samo unazad :D hahaha
hrizantema

Post by hrizantema »

Dok nisam dosao na zapad, pojam stednje je bio , onako, povremen..Radis, stedis, ustedis i onda odustanes, pokupis lovu i potrosis...Ovdje je to malo drugacije, i zena i ja radimo, ona nema pojma o stednji i sve bi spiskala, al zato ja to umijem..Medjutim, to traje godinu dana jer se ide dole na odmor i sve sto si ustedio , ode za mjesec dana..I ja sam do prije par godina govorio , sta ova dijaspora radi s parama, al evo sad kad dobro zaradjujemo i ja i zena i onda dodjemo dole , otprilike , hajd recimo, minimalno 5000 eura ode ko da ih ni bog nije dao..U to ne racunam pripreme za odmor i kupovinu stvari kao poklone....
Dakle, stedis da bi u mjesec dana sve spiskao i to me strasno nervira i rekao sam necu nigdje ni ici bar jedno dvije godine...
i ovo za pozajmicu nekom, das i stvoris sebi momentalno neprijatelja..Zato i nisam za davanje nekakvih pozajmica
funaki

Post by funaki »

... i otici na more 10-ak puta godisnje ... :D

:kiss:
Real Khan

Post by Real Khan »

Lace wrote:
Pearl wrote:

e a pazi ovo

ja imam finu platu...mozda cak i vecu od salterskih radnika u banci...ali nisam kreditno sposobna radi nacina finansiranja moje firme...kao ne garantuje mi zaposlenje 15-20 godina, nismo na budzetu, itd. i sve je to tacno i stoji...

a kako mogu biti sigurni da ce oni koji rade u firmama koje su budzetski korisnici ili ministarstvima zadrzati taj posao narednih 15-20 godina

koliko imamo ministarstava...za 10 godina da se ukinu kantonalne administrativne jedinice ili da im se broj upolovi...hrpa ce ostati bez posla i mogucnosti da vraca kredite koje su uzeli dok su bili kreditno sposobni

ljuti me diskriminacija te vrste

oni kao ne mogu ostati bez posla ja mogu...a zapravo nismo ni jedni ni drugi sigurni u danasnji vakat :-?
Potpuno se slažem...Imao sam jedno takvo iskustvo sa Volksbankom kada se tek otvorila u Sarajevu... Bila nekakva akcija "povoljnih" porodičnih kredita (tada bile normalne kamate 15-17% u drugim bankama, a oni "spustili" na tričavih 12,5% :D ). Tada sam imao oko 2.500 KM platu, ali mi ugovor nije "valjao" jer nije explicitno stajalo da radim na neodređeno nego na 1 godinu sa mogućnošću produženja ugovora. Uđem u banku i onaj službenik me pita onako s vrata ..."a kolika je Vaša plata, ako smijem znati?" Ja mu odgovorih, a on značajno podiže obrve i odmah upita da li pijem Whisky već otvarajući flašu...Dok je sipao piće (za koje još nisam stigao reći da ne pijem) upita me za vrstu i trajanje ugovora. Ja onako pun samopouzdanja pokažem ugovor zajedno sa ovjerenom izjavom poslodavca da sam jako važan uposlenik kojeg računaju zadržati što je moguće duže, ali to sve nije bilo dovoljno. Čim je lik vidio "godina dana" u ugovoru, odmah brže-bolje vrati Whisky u bocu i otjera me van kao prosjaka :oops:
Dobih potpuno isti odgovor kao ti... Potpuno te shvatam i suosjećam sa tvojim traumama od strane bankarskih aždaha :D Ma, ko njih da izvineš *ebe. Ja još uvijek hvala bogu radim i plata mi je... 8-)
Post Reply