Širbegović u poslovnu zonu ulaže 70 miliona KM
Moderator: anex
-
_BosanaC
Ovi koji ne znaju sta su Sirbegovic i Index napravili za Gracanicu i kako se Gracanica razvila u ovo sto je danas najbolje je da odu ni manje ni vise nego u Gracanicu pa se malo raspitaju... Ne moze se ne mrdati guzica iz Sarajeva i pun sebe pricati kako neko ima ili nema nesto...
-
*mima*
atko wrote:Da!mima wrote:atko wrote:S jedne strane nebi niko trebao imati nista protiv sto drzava postice razvoj biznisa to je sasvim OK i ja to podrzavam... ali, uvijek ima ono ali ... kad kod tog istog Sirbegovica inspekcija za kontrolu rada nadje preko 300 neprijavljenih radnika i kad taj isti Sirbegovic radnicima umjesto plate daje nek bonove za koje mogu kupiti samo 50 kg kiselih paprika u Vegafruitu... ta ista drzava to zataska, oprosti... a Sirbeg bude nekoliko puta za redom proglasen menaGerom godine...svi su oni ista govna ... niti je ovo drzava niti je on biznismen
Evo i tebe da pitam......Jesi siguran da su kod Sirbegovica nadjeni neprijavljeni radnici?
100% ? Imas li dokaze?
- karanana
Pa upravo to sto nisu imenovali firmu me vuce na to da je Sirbegovic. Ok, mozda si u pravu i znas iz prve ruke o kojoj se ustvari firmi radi, ne trazim da mi kazes o kojoj firmi je rijec ali haj mi pomozi da nabrojim privatne firme u Federaciji BiH sa preko 400 radnika koje bi mogle biti u pitanju (sumnjam da drzavne firme ne prijavljuju radnike, mada je ovdje sve moguce). Ja mislim da ih nema vise od 10, i obicno kod nas ti je ono pravilo gdje ima dima ima i vatre.mima wrote:karanana wrote:Ovo je bilo proslo ljeto. Spekulise se da je bio Sirbegovic a posto se ne radi o 2-3 radnika, vrlo-vrlo je vjerovatno. Vidi lopova nisu imenovali firmu. Cudo su ikako ovo i prijavili.Kako je istaknuo danas novinarima u Sarajevu Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, u jednoj kompaniji inspektori su zatekli čak 400 neprijavljenih radnika, ne želeći iznositi nikave detalje.
A gdje pise Sirbegovic? Jeli to jedina firma koja ima toliko zaposlenih? Ja ovdje ne branim nikog, ali slucajno znam da to nije Sirbegovic.
Btw. niko mi nije odgovorio koliko je Fake platio za onaj plac na Marijin Dvoru. Ili je i to dobio kao potsticaj da napravi Sirbegovic Tower da privuce strane investitore.
- Motokultivator
Ti mima kako ja vidim navijas za Medu
. Vako kao prvo, ja znam tog sirbega od kako sam se rodio. Posto smo se rodili u istom gradu. I njegova kuca je prko puta kuce gdje sam rodjen. Sto se tice ovih radnika to je tacno. Al isti dan zataskano, bukvalno isti dan. Jer su rekli kao da to nisu njegovi radnici, nego je kao on unajmio 10tak malih firmi u kojima su ti radnici bili neprijavljeni. Neke fiktivne firme. Dvije od te firme su sa Ilidze. Eto tolko o tim radnicima i tim cudesima. Takodje, moj dajdza je radio kod tog istog sirbega i platu je dobijo u krastavicama i sarenoj salati iz vegafruita, jer je tadasnji vlasnik vf gosp. Salibasic bio dobar haver sa Farukom, a ovaj mu napravio hale za pogon, pa su oni dugove rastaljivali preko koga? pa naravno preko radnika!!!
.
A s druge strane, kad se pogleda, sad da uleti neka inspekcija u Sirbegovic Holding, vjerovatno bi nasla samo sitne nepravilnosti, koje bi zahtijevale samo usmeni "ukor". A o pocetnom kapitalu, to da i ne spominjem, ko i za vecinu nadribiznismena u BIH. Uh, vec sam se poceo nervirat, necu dalje.
Haj, budite mi pozdravljeni i samo laganini.
A s druge strane, kad se pogleda, sad da uleti neka inspekcija u Sirbegovic Holding, vjerovatno bi nasla samo sitne nepravilnosti, koje bi zahtijevale samo usmeni "ukor". A o pocetnom kapitalu, to da i ne spominjem, ko i za vecinu nadribiznismena u BIH. Uh, vec sam se poceo nervirat, necu dalje.
-
*mima*
karanana wrote:Pa upravo to sto nisu imenovali firmu me vuce na to da je Sirbegovic. Ok, mozda si u pravu i znas iz prve ruke o kojoj se ustvari firmi radi, ne trazim da mi kazes o kojoj firmi je rijec ali haj mi pomozi da nabrojim privatne firme u Federaciji BiH sa preko 400 radnika koje bi mogle biti u pitanju (sumnjam da drzavne firme ne prijavljuju radnike, mada je ovdje sve moguce). Ja mislim da ih nema vise od 10, i obicno kod nas ti je ono pravilo gdje ima dima ima i vatre.mima wrote:karanana wrote: Ovo je bilo proslo ljeto. Spekulise se da je bio Sirbegovic a posto se ne radi o 2-3 radnika, vrlo-vrlo je vjerovatno. Vidi lopova nisu imenovali firmu. Cudo su ikako ovo i prijavili.
A gdje pise Sirbegovic? Jeli to jedina firma koja ima toliko zaposlenih? Ja ovdje ne branim nikog, ali slucajno znam da to nije Sirbegovic.
Znas li ti koliko Lijanovic ima zaposlenih radnika? Ne mislim samo na preradu mesa........
- Motokultivator
@mima
E da mi je vidit i tog 'rvata koji nije prijavio radnike.
E da mi je vidit i tog 'rvata koji nije prijavio radnike.
- dark side of the moon
Istina je da je sirbeg imao dosta neprijavljenih radnika i da su plate male i da jedan dio isplacuje u bonovima... uostalom kako za 10-15 godina napraviti firmu koja godisnje obrce 50 mil...
Sve u svemu Gracanica ce u buducnosti biti jako bitan ekonomski, industrijski i trgovinski centar u BiH ako to vec nije i zasto mislite da nece doci domaci i strani investitori sa ili bez sirbega...
Sve u svemu Gracanica ce u buducnosti biti jako bitan ekonomski, industrijski i trgovinski centar u BiH ako to vec nije i zasto mislite da nece doci domaci i strani investitori sa ili bez sirbega...
- atko
mima, izgledas presmjesno braneci grcevito Sirbega, eto motokultivator ti je iznio koncept kojim se sluzi sirbeg pa nije ni on bekan da tek tako uzme 400 radnika... o tome se zna i vise detalja al o tom neka brinu nadlezni.
Drugi, lijanovici su krali od drzave ne od radnika.
Trece, sta ti dodje Sirbeg

Trece, sta ti dodje Sirbeg
-
peanuth
ovo mogu i ja da potvrdim.samo bih dodao da su Bonove mogli i u VF-Marketu u Gracanici da koriste..od proslog mjeseca to vise ne ide.A i osiguranje ide na minimalu..to jest ,svi su prijavljeni na 350 km.Motokultivator wrote:Ti mima kako ja vidim navijas za Medu. Vako kao prvo, ja znam tog sirbega od kako sam se rodio. Posto smo se rodili u istom gradu. I njegova kuca je prko puta kuce gdje sam rodjen. Sto se tice ovih radnika to je tacno. Al isti dan zataskano, bukvalno isti dan. Jer su rekli kao da to nisu njegovi radnici, nego je kao on unajmio 10tak malih firmi u kojima su ti radnici bili neprijavljeni. Neke fiktivne firme. Dvije od te firme su sa Ilidze. Eto tolko o tim radnicima i tim cudesima. Takodje, moj dajdza je radio kod tog istog sirbega i platu je dobijo u krastavicama i sarenoj salati iz vegafruita, jer je tadasnji vlasnik vf gosp. Salibasic bio dobar haver sa Farukom, a ovaj mu napravio hale za pogon, pa su oni dugove rastaljivali preko koga? pa naravno preko radnika!!!
.
Jos jedan koji se izgradio preko radnika..
A kad covjek nema izbora,onda ide i kod sirbega radit..jebiga..mora se familija prehranit..
Ja rodjak mi tamo radi pa znam ponesto..
-
*mima*
atko wrote:mima, izgledas presmjesno braneci grcevito Sirbega, eto motokultivator ti je iznio koncept kojim se sluzi sirbeg pa nije ni on bekan da tek tako uzme 400 radnika... o tome se zna i vise detalja al o tom neka brinu nadlezni.
Trece, sta ti dodje Sirbeg![]()
![]()
Vec sam napisala da ne branim nikog...........Lijanovic i sada krade od drzave i tako i od radnika.
-
housewife
Lično poznajem par inžinjera koji su radili 2-3 mjeseca kod Širbegovića - nisu izdržali duže. Odnos prema zaposlenima u toj firmi se graniči sa robovlasništvom. I da, (ako su oni lagali meni, i ja lažem vama), nisu bili prijavljeni...Radi se o hladnom, bahatom i drskom tipu, gladnom novca...
- atko
Slazem se da je i kradja od drzave kradja ne opravdavam, ali lijanovici postuju bar minimum dostojanstva ljudi koji za njih rade.mima wrote:atko wrote:mima, izgledas presmjesno braneci grcevito Sirbega, eto motokultivator ti je iznio koncept kojim se sluzi sirbeg pa nije ni on bekan da tek tako uzme 400 radnika... o tome se zna i vise detalja al o tom neka brinu nadlezni.
Trece, sta ti dodje Sirbeg![]()
![]()
Vec sam napisala da ne branim nikog...........Lijanovic i sada krade od drzave i tako i od radnika.
I bezveze je da se pretvaras da ne branis nikoga, vjerovatno imas subjektivne razloge... ne zamjeram ;0
Podsjeti me na jednog mog prijatelja kojem su roditelji ljekari, i on grcevito brani doktore tvrdeci da su svi 100% posteni hrabri ljudi koji spasavaju zivote ne stedeci sebe
- dark side of the moon
istina....ali to ne umanjuje znacaj posovne zone koja ce biti gradjena i gdje ce biti zaposleno preko 2000 ljudi ne samo iz Gracanice nego iz citave BiH...housewife wrote:Lično poznajem par inžinjera koji su radili 2-3 mjeseca kod Širbegovića - nisu izdržali duže. Odnos prema zaposlenima u toj firmi se graniči sa robovlasništvom. I da, (ako su oni lagali meni, i ja lažem vama), nisu bili prijavljeni...Radi se o hladnom, bahatom i drskom tipu, gladnom novca...
-
peanuth
a u kojim uslovima rade,to se ne broji?dark side of the moon wrote:istina....ali to ne umanjuje znacaj posovne zone koja ce biti gradjena i gdje ce biti zaposleno preko 2000 ljudi ne samo iz Gracanice nego iz citave BiH...housewife wrote:Lično poznajem par inžinjera koji su radili 2-3 mjeseca kod Širbegovića - nisu izdržali duže. Odnos prema zaposlenima u toj firmi se graniči sa robovlasništvom. I da, (ako su oni lagali meni, i ja lažem vama), nisu bili prijavljeni...Radi se o hladnom, bahatom i drskom tipu, gladnom novca...
ma ja,bitno je da je u statistici zapisano da je 2000 ljudi zaposleno,a jesu li prijavljeni,jesu dovoljno placeni,jesu osigurani to se ne broji jel da..
-
*mima*
karanana wrote:Eto mima, informacije iz prve ruke....sumnjam da bi ove nasi "bosnjacki" inspektori cuvali ime tajnovito da je u pitanju bila "hrvatska" firma tipa lijanovica ili stanica.
Ama ljudi ne branim nikog...........nije mi niko u rodu. Losa ti je informacija.........nemas pojma kakve se hrvatske tajne cuvaju.
- baustelac
bravo, napravit ce se 2000 radnih mjesta i da je jos par desetina ovakvih investicija. Onda bi bila drugacija prica i sa platama. Jbg, trziste je takvo, malo posla a puno nezaposlenih i koji bi to genijalac platio radnika vise nego sto trziste tako diktira?dark side of the moon wrote:istina....ali to ne umanjuje znacaj posovne zone koja ce biti gradjena i gdje ce biti zaposleno preko 2000 ljudi ne samo iz Gracanice nego iz citave BiH...housewife wrote:Lično poznajem par inžinjera koji su radili 2-3 mjeseca kod Širbegovića - nisu izdržali duže. Odnos prema zaposlenima u toj firmi se graniči sa robovlasništvom. I da, (ako su oni lagali meni, i ja lažem vama), nisu bili prijavljeni...Radi se o hladnom, bahatom i drskom tipu, gladnom novca...
Ovo sto je navela domacica, radili 2-3 mjeseca ne svidja im se i idemo dalje gdje je bolje - ako ima. Cinjenica je da je covjek za manje od dvije decenije stvorio nesto respektabilno i vidljivo golim oko i opet koliko toliko nekoga hrani. Naravno da je veliki minus sto je to preko ledja radnika a opet ti radnici su imali mogucnost izbora.
Po meni je to opet pozitivnije neto sto su "hadzije" stvorile u 10 najtezih godina preko ledja sveukupnog BH naroda i sto se nigdje ne vidi, samo se svakodnevno osjeti.
- Motokultivator
Na kraju jedam moj zakljucak, i necu vise
Naprdjivali mi ovdje ili ne, to polje robova ili nadajmo se zadovoljnih radnika ce biti izgradjeno kad tad. Sve sto nam ostaje je da se nadamo, da ce ljudi koji tu budu radili s osmijehom dolaziti na poso.
Naprdjivali mi ovdje ili ne, to polje robova ili nadajmo se zadovoljnih radnika ce biti izgradjeno kad tad. Sve sto nam ostaje je da se nadamo, da ce ljudi koji tu budu radili s osmijehom dolaziti na poso.
- chuchumbamayumbe
Sto, je li to nijje istina? Kada malo bolje razmislim, cini mi se da ih je bilo i vise! Spominjalo se da je i kod Jate bila slicna situacija?mima wrote:atko wrote:S jedne strane nebi niko trebao imati nista protiv sto drzava postice razvoj biznisa to je sasvim OK i ja to podrzavam... ali, uvijek ima ono ali ... kad kod tog istog Sirbegovica inspekcija za kontrolu rada nadje preko 300 neprijavljenih radnika i kad taj isti Sirbegovic radnicima umjesto plate daje nek bonove za koje mogu kupiti samo 50 kg kiselih paprika u Vegafruitu... ta ista drzava to zataska, oprosti... a Sirbeg bude nekoliko puta za redom proglasen menaGerom godine...svi su oni ista govna ... niti je ovo drzava niti je on biznismen
Evo i tebe da pitam......Jesi siguran da su kod Sirbegovica nadjeni neprijavljeni radnici?
Ali se sve to zataskalo, kako obicno i biva.
-
neki
Nisam siguran zato sam i napisao "nezvanicno" zato sto nemam pouzdane informacije ali su mi ljudi koji su tamo radili potvrdili da ih je stotine bilo neprijavljeno pa nije bilo tesko povezati u kojoj su to firmi nasli 400. Iskljucivo se prijavljuju oni koji rade na gradilistima u inostranstvu (hrvatska, srbija) zato sto njih ne mogu izbjeci.mima wrote:neki wrote:Pravo pozitivanbaustelac wrote: Ono sto znam pozitivan lik, ali ko ce ga vise znati ko je u Bosni dobar
Evo nesto o njemu sto su dani pisali jos davno http://www.bhdani.com/arhiva/233/t23306.shtml
A bogami mu se nema sta zamjeriti ni na internet prezentaciji http://www.sirbegovic.com
prosjecna plata u njegovoj firmi ne prelazi 350 km
a i nezvanicno ona firma u kojoj su u julu otkrili 400 neprijavljenih radnika je njegova. svaka cast na poslovanju od 600 radnika koliko ih ima 400 neprijavljenih
Jesi siguran?
Znam ljude dipl. ing. arhitekture i gradjevine koji su godinama radili za 300 maraka i dobijali neke bonove za koje su mogli jesti u vf-u. veci period su bili neprijavljeni i na kraju kad su dali otkaz nisu im uplatili doprinose zadnjih 6-7 mjeseci. neki su cak iz sarajeva preselili u gracanicu jer su im obecavali kule i gradove i na kraju nista...sve ostalo na mizernih 300 km
I sta mislis kako je tim ljudima sad kad vide kako on otvara neku trgovacku zonu a znaju da je to sve zahvaljujuci njihovom nenaplacenom radu?ko bi se jos radovao tome? samo ce zaposliti jos stotinjak ljudi i njih pretvorit u robove
-
_BosanaC
Ja isto tako znam ljude koji su u Zenici radili za 300KM dok je 300KM u Zenici bila i dobra plata pa ih je isti taj Sirbegovic odveo u Gracanicu gdje su radili za 700-1000KM mjesecno...
Doci cemo opet na pricu o Energoinvestu a vec davno smo otisli od teme...
-
housewife
_BosanaC wrote:Ja isto tako znam ljude koji su u Zenici radili za 300KM dok je 300KM u Zenici bila i dobra plata pa ih je isti taj Sirbegovic odveo u Gracanicu gdje su radili za 700-1000KM mjesecno...
Ti ljudi već odavno više ne rade u Širbegoviću...Što li?
....Ali ovdje nije ni bitan Širbegović sam. Bitno je da ta ista vlast koja mu daje izvrsne finansijske podsticaje da gradi svoj poslovni centar sutra povede računa da te obećane hiljade radnika koje će on zaposliti budu prijavljene i da se za njih plaćaju svi doprinosi. A nešto sumnjam da će biti tako.
Ne kontam ljude koji kažu "Svaka čast Širbegoviću" LJudi kao on zapošljavaju stotine "na crno". Plaćaju li poreze pošteno? Zbog takvih "biznismena" i potkupljivih vlasti koji im sve to omogućavaju penzioneri umiru u siromaštvu, učitelji rade za 500 kM, bolesna djeca umiru jer država nema para da ih šalje u inostranstvo na liječenje, ljudi ginu na lošim saobraćajnicama....