Sve slabiji dolar...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

pitt

Post by pitt »

ma ja prodjem ko Jew :D:D
uozo

Post by uozo »

pitt wrote:ma ja prodjem ko Jew :D:D
Achi ! ( אחי) !
:D
uozo

Post by uozo »

Supermodel 'rejects dollar pay'
The world's richest model has reportedly reacted in her own way to the sliding value of the US dollar - by refusing to be paid in the currency.
:shock: :shock: :shock:
Evo i Gisele nece vise dolara! :D :D :D
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7078612.stm

http://news.yahoo.com/s/uc/20071102/cm_ ... KYy72s0NUE
Interesantan clanak! :roll:
jefferson

Post by jefferson »

Slab dolar bi trebao da da poticaj izvozu, medjutim to se nedesava. Deficit sve vse raste, a rat je zvanicno premasio cifru od trilion dolara, a to neko mora platiti!
Mislim da je i Bush svjestan da ce se morati dizati taxe, ali ce on to pokusati odugovlaciti bar do tehnickog mandata da nebi naskodio republikancima prije izbora.
Americki deficit od maja 2006 do maja 2007 je iznosio 862 milijarde dolara, sad je presao 900 milijardi, sto dovodi u pitanje konkurentnost americke ekonomije.
Iako je Boeing malo bljesno sa B787, te narudzbama vrijednim 100 milijardi, Airbus ga tuce do koljena, nedavno je U.S.Airways (pitt stvarno ste izdajnici :-) ) narucio 92 nova Airbusa 320,330 i za 2014 A350 XWB. United takode prelazi na A320! Jedino se Delta jos drzi ko pjana plota Boeinga (cak i AA ima u floti Airbuse).
To pokazuje gdje ide ekonomija jer se amerikanci jos uvijek tu smatraju prvim u svijetu.
Microsoft prebacuje svoje istrazivacke centre u kanadu, jer kanada ima imigracione zakone koji podupiru imigraciju visokoobrazovanog kadra, dok su se amerikanci upetljali u sopstvenu mrezu raskola izmedju republikanaca i demokrata, za sto je glavni uzrok naravno Bush.
Moje misljenje je da ce dolar do sljedecih izbora sletit na 1.15km pa mozda i do 1.05!
Fair Life

Post by Fair Life »

Bush je nedavno spomenuo mogucnost izbijanja treceg svjetskog rata...

Sta ako on misli na taj nacin pokrenuti posrnulu americku privredu??

http://www.deutsche-welle.de/dw/article ... 38,00.html
zlatan01

Post by zlatan01 »

Fair Life wrote:Bush je nedavno spomenuo mogucnost izbijanja treceg svjetskog rata...

Sta ako on misli na taj nacin pokrenuti posrnulu americku privredu??

http://www.deutsche-welle.de/dw/article ... 38,00.html
Postoji odredjen broj analiticara koji smatraju da je pravi uzrok napada na Sadamov Irak zapravo Sadamov pokusaj da prodaje naftu za Eure. Takav potez bi bio vjerovatno zanimljiv nekim drugim velikim izvoznicima kao recimo Venecueli, sto bi imalo katastrofalne posljedice za US naftne kompanije, koje su Busov poslodavac ali i izvor bogatstva...
liberal

Post by liberal »

Marco-x wrote:1 USD = 1,3538 KM :-) Ovo obara sve rekorde u zadnje vrijeme.

Ili 1 CAD = 1,4206 KM. Kanadski je uvjerljivo jači od USA dolara.

Američkoj dijaspori će sve biti preskupo kad dođu u Europu... :D

Zato sad kanadjani idu u ameriku kao sto smo mi isli nekad u trst :)
Kupuje se sve moguce od garderobe do auta. Jeste da pokusavaju odgovorit narod od toga ali kad poredis cijene kod nas (kanadi) i americi pa vidis da je razlika recimo kod nekih auta i po 10 hiljada .....nema veze sto cu cekat na granici sat ili 2. pa i da platim sve carine opet me dodje jeftinije skoro pa 50%.
Ovo se nece samo odrazit na amerisko trziste nego i na evropsko. Znam par ljudi koji kupuju polovne ( 6 mjeseci do 1 godine stare njemacke automobile- visa klasa BMW ili Mercedes pa ih izvoze na balkan ili u rusiju) zarade se krecu do 20 hiljada po autu.Nemoguce je da BMW kosta u evropi 45 hiljada Eura a za isti model u americi platis 55 hiljada$.
Sa druge strane evropljani dolaze u Ameriku i masovno kupuju nekretnine koje su sad strasno nisko i imaju tendeciju jos vise da pojeftine....nesto se valja iza brda samo je pitanje sta
uozo

Post by uozo »

1 Euro = 1,4729 Dollar
:shock:
pitt

Post by pitt »

evo suzdrzavam se ....... :-) :-) :-)
topcam
Vozim: uzbrdo

Post by topcam »

"Euros accepted"

sve veci broj radnji (poduzeca) u New York-u pocinje primati (akceptirati) EURO € kao platnu valutu.

http://www.reuters.com/article/wtMostRe ... 8320080206
uozo

Post by uozo »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7287640.stm
Could the U.S. Be the Next Low Cost Labor Country? :? :shock: :D
user999

#37 Re: Sve slabiji dolar...

Post by user999 »

Kemal_S wrote:Sta mislite, utjecel dolar na trziste BiH? Evo, zadnjih mjesec dana dolar je opao, sad je negdje 1.39 dolar za jedan KM.
Zašto bi utjecao? Jel dobivaš istu plaću bez obzira na pad dolara? Dobivaš. I to ti je odgovor. :dance:
mubamay

#38 Re: Sve slabiji dolar...

Post by mubamay »

USA se prevarila ovaj put, € EURO nije kao nekad DM
Today - 1USD - 1,24 KM
Down Down More
pitt

#39 Re: Sve slabiji dolar...

Post by pitt »

fino...izvoz raste...euro zona u panici :D BofE su oborili svoje rate....sad ce i euro jos malo :D
zlatan01

#40 Re: Sve slabiji dolar...

Post by zlatan01 »

pitt wrote:fino...izvoz raste...euro zona u panici :D BofE su oborili svoje rate....sad ce i euro jos malo :D
Ne vidim nikakvu paniku u Evropi. Iako ne zivim u Euro-zoni ipak je slab dolar prijetnja mnogim firmama a utice i na svedsku krunu zbog velikog izvoza u USA. Ja medjutim radim u firmi kojoj je USA tek na 8. mjestu po znacaju, daleko iza Kine, Indije, Rusije i td. a slicno je i u velikom broju firmi u Evropi. USA je i dalje vazno trziste ali motor svetske privrede je trenutno Azija.
pitt

#41 Re: Sve slabiji dolar...

Post by pitt »

zlatan01 wrote:
pitt wrote:fino...izvoz raste...euro zona u panici :D BofE su oborili svoje rate....sad ce i euro jos malo :D
Ne vidim nikakvu paniku u Evropi. Iako ne zivim u Euro-zoni ipak je slab dolar prijetnja mnogim firmama a utice i na svedsku krunu zbog velikog izvoza u USA. Ja medjutim radim u firmi kojoj je USA tek na 8. mjestu po znacaju, daleko iza Kine, Indije, Rusije i td. a slicno je i u velikom broju firmi u Evropi. USA je i dalje vazno trziste ali motor svetske privrede je trenutno Azija.
Naravno da je tako.....i ne samo azija vec i lat amerika a i rusija. Tvoja firma mozda prolazi no neki veliki prozivodjaci i te kako pate. Airbus je na gubitku jer se avioni prodaju u dolarima dok je sav trosak oko aviona (za airbus) u eurima......samo jedan primjer. Americke firme koje se bave izvozom posluju odlicno ovih dana jer je potraznja ogromna za americke proizvode. naravno nece ni ovo dovjrka trajati i neki equilibrium ce se opet uspostaviti. Uzivaj dok mozes :D
Luke Perry

#42 Re: Sve slabiji dolar...

Post by Luke Perry »

Ja kao mali evropski covjek sam zadovoljan. malo sam svrljao po amazon.com :D
Luke Perry

#43 Re: Sve slabiji dolar...

Post by Luke Perry »

Kazu carine i poste zatrpane robom iz amerike.
pitt

#44 Re: Sve slabiji dolar...

Post by pitt »

Luke Perry wrote:Ja kao mali evropski covjek sam zadovoljan. malo sam svrljao po amazon.com :D
ma grabi dok mozes :D Pomazi nam ekonomiju :D
Vozdra raja :-)

#45 Re: Sve slabiji dolar...

Post by Vozdra raja :-) »

mubamay wrote:USA se prevarila ovaj put, € EURO nije kao nekad DM
Today - 1USD - 1,24 KM
Down Down More
Hajde da ne pricamo gluposti, i da se ne radujemo budalastinjama!
U slucaju da Amerika oslabi i prestane biti vodeca svjetska sila, to mjesto ce preuzeti ili Rusija ili Kina.
Kakva god da je Amerika, bolja je od ove dvije prikaze od drzava! Mozete zamisliti situaciju da Kina ili Rusija kroje nasu politiku... Brrrrr :run:

Use i u svoje kljuse....
pitt

#46 Re: Sve slabiji dolar...

Post by pitt »

Ma ovdje se prica o ekonomskoj sili.....americi odgovara da to vise ne buide....glavna mashina globalnog GDPa. Tu ulogu polako preauzimaju Emerging Countries.......i tako i treba. Drugo je vojna i politicka sila....to sa ovim nema veze.
uozo

#47 Re: Sve slabiji dolar...

Post by uozo »

Luke Perry wrote:Kazu carine i poste zatrpane robom iz amerike.
Mene s.ebali nisu mi dali da kupim neke lijekove kineske tradicionalne medicine. Na postanskoj carini drzali i trazili mi nake potvrde sto puta, dok nisam popizdia i posl'a ih u mp3. Mor'o sam im sve vratiti, ode sto dolarona bezzzee. A i ja konj, kupujem kineske produkte u US.
nego pitti sta kazu analisti dokle ce ovo. Meni se bogami ovo vise nikako ne djasvi. Odose nam polako sve musterije iz US jer im postaje preskupo, a taman sam mislio da ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: Sve slabiji dolar...

Post by Truba »

Vozdra raja wrote:
mubamay wrote:USA se prevarila ovaj put, € EURO nije kao nekad DM
Today - 1USD - 1,24 KM
Down Down More
Hajde da ne pricamo gluposti, i da se ne radujemo budalastinjama!
U slucaju da Amerika oslabi i prestane biti vodeca svjetska sila, to mjesto ce preuzeti ili Rusija ili Kina.
Kakva god da je Amerika, bolja je od ove dvije prikaze od drzava! Mozete zamisliti situaciju da Kina ili Rusija kroje nasu politiku... Brrrrr :run:

Use i u svoje kljuse....
rusija i nekako

ali brate KINA

svi se usrali ne smije niko pisnuti za TIBET

kina mijenja svijet a svijet ne mijenja kinu...
Post Reply