Potvrđena oslobađajuća presuda Sefer halilović

Da li podrzavate presudu

da
47
85%
ne
7
13%
meni svejedno
1
2%

Total votes: 55

danas

Post by danas »

sirotanovic wrote:
danas wrote:
sirotanovic wrote:Problem i jeste sto je odgovornost spustena na nivo pojedinca.

Objasni ti prijatelju srebrenickim majkama da je i u njihovom slucaju bio isti princip zastupljen od strane Haskog tribunala! Reci im - Drage nase, sud u Hagu radi kako treba. On je kuca pravde. Vio niste u pravu. To je Sud u kojem se zlocini spustaju na nivo pojedinca. Objasni im prijatelju da bas zbog toga prave ubice njihove djece, muzeva, brace i deda mirno setaju beogradskim pasalukom. Kazi im - To je pravedno! Reci im prijatelju; nisu odgvorni Karadjic i Mladic i zato su danas na slobodi. Oni nisu ubijali vase najmilije, oni su samo naredjivali. Reci im!

I mani mi se sandjacke predizborne kampanje.
nidje veze...

sefer je optuzen, otisao je na sud, i tuzitelj nije mogao dokazati njegovu krivicu -- ma kakva optuznica bila u pitanju. kada mladic i karadzic odu na haski sud i oslobodi ih se (mnogo gorih optuzbi), onda mozes telaliti ovakve gluposti...

do tada, postedi nas vase ugroZbe i suplje price...
Da imas pameti u mjeri u kojoj imas jezicinu skontala bi da ti monstrumi i jesu na slobodi zbog "pravicnosti" Haskog tribunala i njihovog misljenja da se zlocini moraju spustiti na nivo pojedinca bez odgovornosti onih koji su im zapovjedali vrsenje zlocina.
mani se ti moje jezicine, nego de skoci na icty stranicu pa vidi za sta je optuzen sefer a za sta su optuzeni mladic i karadzic... seferova optuznica ne spominje naredjenje niti organizovanje ubistava, samo nedostatak akcije da se ona sprijece (a ni to mu nisu mogli dokazati :wink: ) dok su mladic i karadzic optuzeni za planiranje i organizovanje genocida...

to sto tebi ugrozenom nije jasno da nije svaka 'komandna odgovornost' ista, ne znaci -- hvala bogu - da nema onih koji imaju malo vise pameti od tebe pa da shvate tu razliku...
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Nedostatak akcije u sprecavanju zlocina!?

Nije li se bas to desilo prije par mjeseci kada je taj isti Sud donjeo odluku da Srbija nije kriva za genocid i zlocin nad Bosnom i Hercegovinom? Tada se Srbiji pripisala samo odgovornost za moguce sprjecavanje genocida i zlocina sto je narvano izostalo sa njihove strane, a proslo bez ikakve pravne posljedice.
Ti si u to vrijeme zbog iste stvari (Nedostatak akcije u sprecavanju zlocina) tom svojom jezicinom proklinjala Haski sud i pravdu koju zastupa a danas ti je to OK!?

Licemjerno, nema sta!!!!
pitt

Post by pitt »

sirotanovic wrote:Nedostatak akcije u sprecavanju zlocina!?

Nije li se bas to desilo prije par mjeseci kada je taj isti Sud donjeo odluku da Srbija nije kriva za genocid i zlocin nad Bosnom i Hercegovinom? Tada se Srbiji pripisala samo odgovornost za moguce sprjecavanje genocida i zlocina sto je narvano izostalo sa njihove strane, a proslo bez ikakve pravne posljedice.
Ti si u to vrijeme zbog iste stvari (Nedostatak akcije u sprecavanju zlocina) tom svojom jezicinom proklinjala Haski sud i pravdu koju zastupa a danas ti je to OK!?

Licemjerno, nema sta!!!!
Sefer (jedan covjek) nije mogao biti na svakoj strani da zaustavi idiote koji su pocinili taj zlocin....pogotovo ne ako uzmes u obzir kako se ulazili i izlazilo iz sarajeva u to vrijeme. Sa druge strane Srbija kao drzava je nemilosrdno pomagala zlocine sa naoruzanjem, ljudztvom, tehnikom, i medijskom propagandom. I ti to dvoje poredis.... :-)
danas

Post by danas »

Licemjerno, nema sta!!!!
jao, daj mi molim te TI objasni sta je to licemjerje... :lol:

opet cu ponoviti -- za neupucne idiote na temi :D -- srbija je bila optuzena od strane BH za genocid, a ne za nesprjecavanje zlocina (sto je bila osnova seferove optuznice)... to sto srbi nisu saradjivali sa medjunarodnim sudom niti sa hagom te nisu dostavili svu dokumentaciju (kao ni optuzenike do sada) dovoljno govori... te se tuzba za genocid nije mogla dokazati, i ostalo je na 'nesprjecavanju zlocina'.

za razliku od srbije, mladica, karadzica (te ponekog i od tvojih vrlih sunarodnika :D ) sefer nikada nije bio optuzen za planiranje niti izvrsavanje ikakvih pa ni ovih ubistava (sto ne znaci da neko ne treba da bude optuzen i osudjen za njih) a za razliku od presude srbiji, njegova presuda ga ne krivi ni za sta...

over and out...
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Nepravda..

Saće Rasim Delić da plati kaznu u ime svih.. tako to hoda.
Po meni nije ok što je Sefer oslobođen.. moramo biti pošteni..
šta je sa hrvatskim žrtvama? To je nepravda prema njima..pa neko mora odgovarati za te zločine.. istina je da su Bošnjaci najviše stradali,ali bilo je žrtava i sa drugih strana.
Narod je pristrasan,ne vidi blato ispred svog praga,nego vječito čisti ispred tuđeg.
Uostalom pratila sam "Generale" i Seferove monologe..nakon toga mi je mnogo toga bilo jasno,ali eto..ako je dovoljno reći da je presuda oslobađajuća za miran san..i ako će zbog toga mirno spavati..nek spava.
Vidjeli smo koga Haški sud oslobađa..a i kolike se kazne dobivaju za grozomorne zločine,a i ovo što nas vuku za nos godinama za karadžića i mladića,prema tome..meni to nije nikakav sud PRAVDE.
Mislim,karadžić knjigu izdao..od rata na ovamo..a tobože ne znaju gdje se krije.
Ironija.. tuga i žalost..
sirotanovic

Post by sirotanovic »

pitt wrote:

Licemjerno, nema sta!!!!
Sefer (jedan covjek) nije mogao biti na svakoj strani da zaustavi idiote koji su pocinili taj zlocin....pogotovo ne ako uzmes u obzir kako se ulazili i izlazilo iz sarajeva u to vrijeme. Sa druge strane Srbija kao drzava je nemilosrdno pomagala zlocine sa naoruzanjem, ljudztvom, tehnikom, i medijskom propagandom. I ti to dvoje poredis.... :-)
Ja govorim o zadovoljenu pravde. Ako si mogao sprijeciti neki zlocin a ti pred njim zazmirio; kriv si i pred sudom i pred Bogom. Tu nema price.

Nije mi namjera porediti Sefera sa Mladicem; savreseno dobro poznajem ratne uloge i jednog i drugog. Prvi je bivsi oficir JNA i višegodišnji suradnik KOS-a a drugi opet bivsi general JNA. Kroz vrijeme dobise nove uloge.
Ovaj prvi od "kosovca" dogura do generala ABIH a ovaj drugi od generala JNA do haskog bjegunca.
pitt

Post by pitt »

hajd ti meni objasni kako je sefer mogao sprijeciti zlocin iz sarajeva? Posto svi znamo da nije naredio zlocin?
Šandor

Post by Šandor »

pinkzelena wrote:Saće Rasim Delić da plati kaznu u ime svih.. tako to hoda.
Tužilaštvo je već reklo da nema dovoljno dokaza protiv Delića. Tražili su dodatno vrijeme za prikupljanje dokaza što je sudsko vijeće odbilo.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

pitt wrote:hajd ti meni objasni kako je sefer mogao sprijeciti zlocin iz sarajeva? Posto svi znamo da nije naredio zlocin?
Jel,a kako TI znaš? Kad je pričat o Aliji,da je prodao Srebrenicu..da je doveo mudžahedine itd,a koji je također bio u opkoljenom Sarajevu,onda svi složna braća..svi se po tom pitanju slažu,međutim kad je Sefer..odjednom je sve tako "logično".. nije mogao.. nisu dokazali..bla bla...
Daj molim te...
Iskreno,meni ni u džep,ni iz džepa što je on oslobođen.. žao mi je Rasima,koji će da na*ebe i da ponese sav teret...ako ne on,onda će već naći nekoga ne boj se..al da mi je žao tih Hrvatskih žrtava,jest žao mi je...pa i to su ljudi,neko mora i za te zločine da odgovara.
Možda tebi i meni Sefer,Naser itd nisu zločinci..ali nekima jesu i s tim se moramo pomiriti..
Last edited by pinkzelena on 18/10/2007 18:38, edited 1 time in total.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Šandor wrote:
pinkzelena wrote:Saće Rasim Delić da plati kaznu u ime svih.. tako to hoda.
Tužilaštvo je već reklo da nema dovoljno dokaza protiv Delića. Tražili su dodatno vrijeme za prikupljanje dokaza što je sudsko vijeće odbilo.

Daj Bože!
pitt

Post by pitt »

pinkzelena wrote:
pitt wrote:hajd ti meni objasni kako je sefer mogao sprijeciti zlocin iz sarajeva? Posto svi znamo da nije naredio zlocin?
Jel,a kako TI znaš? Kad je pričat o Aliji,da je prodao Srebrenicu..da je doveo mudžahedine itd,a koji je također bio u opkoljenom Sarajevu,onda svi složna braća..svi se po tom pitanju slažu,međutim kad je Sefer..odjednom je sve tako "logično".. nije mogao.. nisu dokazali..bla bla...
Daj molim te...
Iskreno,meni ni u džep,ni iz džepa što je on oslobođen.. žao mi je Rasima,koji će da na*ebe i da ponese sav teret...ako ne on,onda će već naći nekoga ne boj se..al da mi je žao tih Hrvatskih žrtava,jest žao mi je...pa i to su ljudi,neko mora i za te zločine da odgovara.
Možda tebi i meni Sefer,Naser itd nisu zločinci..ali nekima jesu i s tim se moramo pomiriti..
De mi samo pokazi gdje sam se ja slozio sa tim? Ne znam da sam i odgovorio nesto na tu temu :? Kakvi su ti to prenosi? :-)
AKo je rasim naredjivao neke zlocine onda je kriv i treba mu suditi al to je na sudu da odluci....kako za njega tako i za sve ostale.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

pitt wrote:
pinkzelena wrote:
Daj molim te...
De mi samo pokazi gdje sam se ja slozio sa tim? Ne znam da sam i odgovorio nesto na tu temu :? Kakvi su ti to prenosi? :-)
AKo je rasim naredjivao neke zlocine onda je kriv i treba mu suditi al to je na sudu da odluci....kako za njega tako i za sve ostale.

Treba da odgovara SVAKO ko je KRIV... ali ja odavno ne vjerujem u te sudove PRAVDE.

Uvjerili smo se bar svi..koliko su "pravedni"
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Tadasnji Nacelnik Glavnog staba Vrhovne komande ABiH Sefer Halilovic uputio je 27. januara 1993. godine tzv. "Naredbu br. 111" adresiranu na tadasnjeg zapovjednika IV korpusa Arifa Pasalica, iz koje se sasvim nedvosmisleno daju iscitati stvarni razlozi izbijanja hrvatsko-muslimanskog sukoba u dolini Neretve.

U spomenutoj "naredbi" Halilovic je, izmedu ostalog, napisao i slijedece:

"Prema našim saznanjima, na prostorima Jablanice, Konjica, Pazarica, Tarcina a vjerovatno i drugih mjesta u zoni odgovornosti 4. korpusa, dio kadrova iz ABiH, MUP-a i vlasti u potpunosti se stavio u sluzbu ostvarenja velikohrvatske politike kroz potpuno sprovodenje zadataka koje dobiju od rukovodilaca "HZ HB" sto direktno utjece na razbijanje nase fronte borbe za cjelovitu i demokratsku RBiH, a posredno i neposredno zbunjuje dio nasih pripadnika i dovodi ih u zabunu".

Nadalje u spomenutoj "Naredbi br. 111" Sefer Halilovic zapovijeda Arifu Pasalicu, da:
"Hitno stupi u dodir s operativnom grupom "Igman" Zulfikara Alispage Zuke radi rjesavanja navedene problematicne politicke situacije"

Na koji su nacin u proljece, ljeto i jesen 1993., te zimi 1994. godine Arif Pasalic i Zulfikar Alispago-Zuka realizirali ove zapovijedi jako je dobro poznato siroj javnosti a poglavito Hrvatima sjeverne Hercegovine; Dusine, Konjica, Doljana, Uzdola, Grabovice i Jablanice.

U naselju Grabovica, izmedju Jablanice i Mostara, 1993. godine ubijeno je trideset i troje hrvatskih civila. Zlocin se dogodio za vrijeme vojne operacije Armije BiH "Neretva 93". Prosjek godina ubijenih bio je 69. Najmladja zrtva Mladenka Zadro imala je cetiri, a najstariji Marko Maric 87 godine.

U noci izmedju 8. i 9. septembra 1993. u Grabovici su ubijene sljedece osobe:

1. Pero Čuljak , rođen 1913.
2. Matija Čuljak, rođena 1917.
3. Cvitan Lovrić, rođen 1936.
4. Jela Lovrić, rođena 1940.
5. Mara Mandić, rođena 1912.
6. Ivan Mandić, rođen 1935.
7. Ilka Miletić, rođena 1926.
8. Anica Pranjić, rođena 1914.
9. Franjo Ravlić, rođen 1917.
10. Pero Marić, rođen 1914.
11. Ivan Šarić, rođen 1939.
12. Dragica Marić, rođena 1914.
13. Josip Brekalo, rođen 1939.
14. Luca Prskalo, rođena 1939.
15. Andrija Drežnjak, rođen 1921.
16. Mara Drežnjak, rođena 1921.
17. Dragica Drežnjak, rođena 1953.
18. Ilka Marić, rođena 1921.
19. Ruža Marić, rođena 1956.
20. Martin Marić, rođen 1911.
21. Marinko Marić, rođen 1941.
22. Luca Marić, rođena 1944.
23. Marko Marić, rođen 1906.
24. Matija Marić, rođena 1907.
25. Ruža Marić, rođena 1935.
26. Ivan Marić, rođen 1906.
27. Matija Marić, rođena 1923.
28. Mladen Zadro, rođen 1956.
29. Ljubica Zadro, rođena 1956.
30. Mladenka Zadro, rođena 1989.
31. Živko Drežnjak, rođen 1933.
32. Ljubo Drežnjak, rođen 1932.

Gdje je ovdje vojska koju Sefer spominje, a koja se stavlja pod izravnu kontrolu rukovodilaca tzv. "HZ HB" sto je direktno utjecalo na razbijanje fronte borbe za cjelovitu i demokratsku RBiH, a koji su posredno i neposredno zbunjivali dio pripadnika ABiH i dovodili ih u zabunu, kako je to u svom izvjestaju opisao Halilovic?????
Last edited by sirotanovic on 18/10/2007 18:55, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

Ja ne vidjeh ni da je napisao da se pobiju civili. po meni sem ako nije direktno naredjivao zlocine, odgovornost za ovaj gnusni zlocin lezi u komandantima na terenu koji su rukovodili tom operacijom. Ja se slazem da neko treba i mora odgoarati za ovaj i sve druge zlocine, ali nek odgovaraju oni koji su krivi za iste...to je sve.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

pitt wrote:Ja ne vidjeh ni da je napisao da se pobiju civili. po meni sem ako nije direktno naredjivao zlocine, odgovornost za ovaj gnusni zlocin lezi u komandantima na terenu koji su rukovodili tom operacijom. Ja se slazem da neko treba i mora odgoarati za ovaj i sve druge zlocine, ali nek odgovaraju oni koji su krivi za iste...to je sve.
U tome i jeste poenta.. :-) što se loptica prebacuje od jednog do drugog.. niko od njih ne želi biti osuđen,svi se vade kako znaju i umiju,uvaljuju koga stignu.
Ovdje će ti tačno biti:
"Koga stigoše..toga *ebaše"..vidjećemo KOGA će na kraju stići.Da je Alija živ,svi bi jednostavno na njega svalili sve zločine i mirna Bosna.. ali eto,na njihovu žalost čovjek umro..
sirotanovic

Post by sirotanovic »

pitt wrote:Ja ne vidjeh ni da je napisao da se pobiju civili. po meni sem ako nije direktno naredjivao zlocine, odgovornost za ovaj gnusni zlocin lezi u komandantima na terenu koji su rukovodili tom operacijom. Ja se slazem da neko treba i mora odgoarati za ovaj i sve druge zlocine, ali nek odgovaraju oni koji su krivi za iste...to je sve.
Nije napisao da se pobiju civili, ali je poslao "Zukine" da rijese politicki a ne vojni problem!!!

I prije nasih mirnih demonstracija na platou ispred Skupstine, taj kojeg hvalite je u obavjestajnoj akciji koju je od 1989. do 1991., pod kodnim imenom "Štit", a koju je provodila beogradska sredisnjica KOS-a, bio angaziran u akciji uhodjenja i prisluskivanja celnih ljudi HDZ-a u istocnoj Slavoniji.

Niko me ne moze ubjediti da takav poznavalac prilaka, kosovac, nije znao koga salje da rijesi problem; politicki, kako je naveo u izvjestaju.

Ko je bio na Igmanu te 93. i vidio "Zukine" zna o cemu govorim.
kijameta

Post by kijameta »

sirotanovic wrote:
Nije napisao da se pobiju civili, ali je poslao "Zukine" da rijese politicki a ne vojni problem!!!

I prije nasih mirnih demonstracija na platou ispred Skupstine, taj kojeg hvalite je u obavjestajnoj akciji koju je od 1989. do 1991., pod kodnim imenom "Štit", a koju je provodila beogradska sredisnjica KOS-a, bio angaziran u akciji uhodjenja i prisluskivanja celnih ljudi HDZ-a u istocnoj Slavoniji.

Niko me ne moze ubjediti da takav poznavalac prilaka, kosovac, nije znao koga salje da rijesi problem; politicki, kako je naveo u izvjestaju.

O cemu ti pricas,jeli ti citas sta pises.Zasto spisak ubijenih u Grabovici.Niko nije negirao zlocin u Grabovici,krivci su odavno u zatvoru a neki su vec i odlezali svoje.
Kakve veze ima Zuka i njegova jedinica sa tim ili bilo kojim zlocinom ta jedinica je cista kao suza.Zlocin u Grabovici je pocinila Celina(Delalic) brigada iz Sarajeva.Njen komandir (Celo) je bio izvan sistema komandovanja i uhapsen je u oktobru 93 zajednickom akcijom MUP-a i jedinica prvog korpusa ARBiH.Prilikom te akcije je bilo ako se ne varam 17 poginulih pripadnika MUP-a i ARBiH. Takav primjer obracuna sa kriminalom i zlocincima u svojim redovima je izveden samo sa bosnjacke strane.Zamisli da je HVO 93 hapsio ljude koji su odgovorni za Dretelj i Heliodrom.Ti isti ustaski zlocinci su i dan danas pod zastitom policije u Hercegovini i vlasti RH.
Prema tome prvo malo pometi pred svojim pragom pa onda pricaj besmislice.
Svako od nas zna da je Sefer neduzan,kao sto svako zna da je Delic kriv,ja licno mu zelim da dobije bar 20 godina.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

kijameta wrote: Svako od nas zna da je Sefer neduzan,kao sto svako zna da je Delic kriv,ja licno mu zelim da dobije bar 20 godina.
:-) :-) :-) :-) kijamet od insana..nema šta...

eto vidi se koliko si za pravdu... želiš čovjeku,kojem još nije ni izrečena nikakva presuda da robija 20 godina.
Bokte..gdje mi živimo i S KIM!
pitt

Post by pitt »

sirotanovic wrote:

kakvu je ulogu imao u KOSu to ne znam i necu da spekulishem. ALi cinjenica je da bas i nismo imali puno izbora oko Zukinih i ostalih....nazalost. Nije da smo se imali vremena pripremiti za rat :-)
PS i ne hvalim ga ja sekunde.....samo mislim da on (ili bilo ko drugi na njegovom mjestu da je bio) ne bi trebao odgovarati za taj zlocin sem ako nije izravno naredio pokolj neduznih civila.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

kijameta wrote:
sirotanovic wrote:

O cemu ti pricas,jeli ti citas sta pises.Zasto spisak ubijenih u Grabovici.Niko nije negirao zlocin u Grabovici,krivci su odavno u zatvoru a neki su vec i odlezali svoje.
Kakve veze ima Zuka i njegova jedinica sa tim ili bilo kojim zlocinom ta jedinica je cista kao suza.Zlocin u Grabovici je pocinila Celina(Delalic) brigada iz Sarajeva.Njen komandir (Celo) je bio izvan sistema komandovanja i uhapsen je u oktobru 93 zajednickom akcijom MUP-a i jedinica prvog korpusa ARBiH.Prilikom te akcije je bilo ako se ne varam 17 poginulih pripadnika MUP-a i ARBiH. Takav primjer obracuna sa kriminalom i zlocincima u svojim redovima je izveden samo sa bosnjacke strane.Zamisli da je HVO 93 hapsio ljude koji su odgovorni za Dretelj i Heliodrom.Ti isti ustaski zlocinci su i dan danas pod zastitom policije u Hercegovini i vlasti RH.
Prema tome prvo malo pometi pred svojim pragom pa onda pricaj besmislice.
Svako od nas zna da je Sefer neduzan,kao sto svako zna da je Delic kriv,ja licno mu zelim da dobije bar 20 godina.
Nisam siguran; da li aludiras na medjusobni obracun kriminalnih grupa radi droge, npr. Zukini i Jukini, a sve to pripisujes "cistki" unutar redova ABiH??? :shock:

Kad si se vec dotakla Dretelja, Heliodroma i mnogih drugih mjesta na kojima su muceni i ubijani neduzni bosnjaci i srbi od strane hrvata; ja sam za to da svaki hrvat koji je i u najmanjoj mjeri ucestvovao u zlocinima dobije dozivotnu robiju na ovom svijetu a na onom ga Bog svakao ceka!

Necu popusiti to prebacivanje loptice. Ja savreseno dobro znam "dje gonim".
mzungu

Post by mzungu »

Pa ja, zasto jednostavno, kad moze...

Sud presudio, ovaj sto ga cio svijet priznaje sem pametnjakovica na brdovitom balkanu.
General Armije BiH-NEVIN!!!

I da je bilo suprotno, sta reci...pogni glavu, reci da, i u mom narodu ima zlocinaca, trebaju biti kaznjeni i tacka!!!

Ali u ovom slucaju, i na ovoj temi sve je jasno!

Jos jednom, bravo majstore i hvala ti!
pinkzelena

Post by pinkzelena »

mzungu wrote:Pa ja, zasto jednostavno, kad moze...

Sud presudio, ovaj sto ga cio svijet priznaje sem pametnjakovica na brdovitom balkanu.

I da je bilo suprotno, sta reci...pogni glavu, reci da, i u mom narodu ima zlocinaca, trebaju biti kaznjeni i tacka!!!

Ma *ebe se tebi.. možeš mu se ti zahvaljivat... dok neki večeras plaču za svojim članovima porodice...koji su izgleda po tebi i po takvima kao ti sami sebe "likvidirali".
mzungu

Post by mzungu »

pinkzelena wrote:
mzungu wrote:Pa ja, zasto jednostavno, kad moze...

Ma *ebe se tebi.. možeš mu se ti zahvaljivat... dok neki večeras plaču za svojim članovima porodice...koji su izgleda po tebi i po takvima kao ti sami sebe "likvidirali".
:-) :-) :-)

Pa stvarno?!
Šandor

Post by Šandor »

kijameta wrote:Svako od nas zna da je Sefer neduzan,kao sto svako zna da je Delic kriv,ja licno mu zelim da dobije bar 20 godina.
Zna se i da je Caco klao nožem osobno pa ga opet mnogi kuju u zvijezde i govore da ga je Aljo jadnika natjerao.

I dan danas postoje živi svjedoci iz njegove brigade koji su prisustvovali (a mnogi učestvovali) u klanjima i drugim sranjima.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

mzungu wrote: :-) :-) :-)

Ma kolutaj do mile volje..
Post Reply