BH telekom privatizacija
Moderator: anex
-
laka
@newone:
ok, thx za url, mozes mislit znam i engleski....
i dalje tvrdim da nema nista dzaba... daju ti aparat ali se zaracunaju u necemu drugom, vezu te ugovorom, visina pretplate, cijena osnovne mjerne jedinice saobracaja... ako ne kontas o cemu pricam, tita ti nemoj me citirat' generises nam viska stranice na forumu....
i dalje tvrdim da nema nista dzaba... daju ti aparat ali se zaracunaju u necemu drugom, vezu te ugovorom, visina pretplate, cijena osnovne mjerne jedinice saobracaja... ako ne kontas o cemu pricam, tita ti nemoj me citirat' generises nam viska stranice na forumu....
-
laka
@ch...nesto:
"... Znam ja da raja koja radi u BH Telekomu prati forum, iz prve ruke.
Naravno da bih i ja hvalio ruku koja me hrani.
I znam da je za sve probleme u BH Telekomu kriv zakon o javnim nabavkama (sto donekle i jeste tacno), ali je to samo dio problema.
Najveci problem je u menadzmentu. BH Telecom nema nikakvu strategiju ni viziju razvoja. Sve se radi na "hooo-ruk", od danas do sutra.
Njihov problem je i monopolisticka pozicija u koju su uljuljkani ..."
Ovdje se slazemo ti i ja djelimicno naravno....
Ostatak .... bla bla.... je l' te to nisu htjeli primit u Telecom, hahaha...
da se razumijemo... nemoj bit ljut na zaposlenike Telecoma, oni ce i nakon privatizacije tamo raditi, u manjem broju doduse, ali ce veci dio ipak raditi...
raditi ce vise nego sto rade sada i imati mozda mrvicu manje place, ali ce i dalje raditi i to u dobrim uslovima kad se sve sabere i oduzme....
Sa aspekta korisnika sta ce se promijeniti.. .malo toga... mozda ce reklame na TVu drugacije izgledati, teta na salteru ce mozda, ali pazi veliko mozda biti malo ljubaznija...
Sta je tvoj problem visoke cijene, nemozes uzet uslugu koju bi htio jer je Telecom ne nudi (bacam sumnju) ili to sto si kivan na ljude u koji rade u Telecom-u jer imaju dobru platu.. sta ?
I znam da je za sve probleme u BH Telekomu kriv zakon o javnim nabavkama (sto donekle i jeste tacno), ali je to samo dio problema.
Najveci problem je u menadzmentu. BH Telecom nema nikakvu strategiju ni viziju razvoja. Sve se radi na "hooo-ruk", od danas do sutra.
da se razumijemo... nemoj bit ljut na zaposlenike Telecoma, oni ce i nakon privatizacije tamo raditi, u manjem broju doduse, ali ce veci dio ipak raditi...
raditi ce vise nego sto rade sada i imati mozda mrvicu manje place, ali ce i dalje raditi i to u dobrim uslovima kad se sve sabere i oduzme....
Sa aspekta korisnika sta ce se promijeniti.. .malo toga... mozda ce reklame na TVu drugacije izgledati, teta na salteru ce mozda, ali pazi veliko mozda biti malo ljubaznija...
Sta je tvoj problem visoke cijene, nemozes uzet uslugu koju bi htio jer je Telecom ne nudi (bacam sumnju) ili to sto si kivan na ljude u koji rade u Telecom-u jer imaju dobru platu.. sta ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
štele
rodbinske veze
nepotizam
stranački lobi
nadam se da će nestati toga kad se privatizira
bolja plata čistačici nego profi na faxu
OK kad je riječ o privatnoj firmi pa poslodavac daje velike plate
ali ovdje je riječ o državnoj firmi...
rodbinske veze
nepotizam
stranački lobi
nadam se da će nestati toga kad se privatizira
bolja plata čistačici nego profi na faxu
OK kad je riječ o privatnoj firmi pa poslodavac daje velike plate
ali ovdje je riječ o državnoj firmi...
- chuchumbamayumbe
BTW,
Otidjite na stranicu Mobilne Srbije, pa pogledajte kakve usluge i pakete oni nude i za kakve cijene!
Bruku paketa, svaki sa stotinama SMS-ova i minuta poziva, pa ko voli nek izvoli...
Dajte ljudi, pa i oni su 100 godina ispred naseg Telekoma!
Telekom nudi 3 paketa za mobilnu. U jednom imas, malo laprdam ali je skoro pa tako, 3 minute razgovora, 2 SMS-a, u drugom 7 minuta i 4 SMS-a, ma smijesno! Mobilne prodaju skuplje nego su u svakoj radnji...
Evo je i mtel uveo 3 paketa koje se ne mogu porediti sa telekomovim koliko su bolji! I bbice toga sve vise i vise, a BH Telekom propada tone u sve vecu i vecu dubiozu, ali samo naprijed...Bar postoji kakva-takva konkurencija, pa neka propadne.
I jos nesto, radije cu davati pare Hansu nego Brankovicu, nek se zna.
Otidjite na stranicu Mobilne Srbije, pa pogledajte kakve usluge i pakete oni nude i za kakve cijene!
Bruku paketa, svaki sa stotinama SMS-ova i minuta poziva, pa ko voli nek izvoli...
Dajte ljudi, pa i oni su 100 godina ispred naseg Telekoma!
Telekom nudi 3 paketa za mobilnu. U jednom imas, malo laprdam ali je skoro pa tako, 3 minute razgovora, 2 SMS-a, u drugom 7 minuta i 4 SMS-a, ma smijesno! Mobilne prodaju skuplje nego su u svakoj radnji...
Evo je i mtel uveo 3 paketa koje se ne mogu porediti sa telekomovim koliko su bolji! I bbice toga sve vise i vise, a BH Telekom propada tone u sve vecu i vecu dubiozu, ali samo naprijed...Bar postoji kakva-takva konkurencija, pa neka propadne.
I jos nesto, radije cu davati pare Hansu nego Brankovicu, nek se zna.
-
housewife
Upravo tako! (osim onog dijela da ćemo plaćati 0,0000009 kpf manje račune -šta se dogodilo u Hrvatskoj - računi postali veći)laka wrote: ......
Na kraju, kad N. Brankovic proda BH Telecom, i uzme za sebe milion ili dva, i mi obicni smrtnici budemo placali za 0,000...9 kpf manje racune nego do sada, kad nam pare od prihoda Telecoma bude brojao Hans, kad zaposlenim budu dodavali jos vece namete na placu, kako bi popunili prazan drzavni budzet da bi platili doktore, prosvjetne radnike, penzionere, zastuonike u svim gornjim donjim srednjim domovima svih parlamenata, jer vise nece biti kompanija sa vecinskim drzavnim vlasnistvom....mislite da ce nam biti bolje... ma ni u ludilu... vi cete za kratko biti sretniji...
sta da vam kazem, umjesto sto palamudite bezveze, MRS STOKO NA IZBORE i trazite rjesneje svojih problema tamo gdje treba, glasajte ko i do sad za boljitak nase zajendice.....
Tačno je da je "nešto truhlo u BH Telecomu" - a da li je prodaja strancima jedini lijek? ........To je ono naše dobro staro "Nek i komšiji crkne krava, pa makar i meni crkla...."
-
laka
@komi:
U zabludi si prijatelju.. pokusat cu da objasnim... sve sto si pobrojao potice od cinjenice da politika ima velikog upliva u poslovanje BHT... kako se politika uopste moze mjesati.. .tako sto je firma drzavna... kad dodej do privatizacije, mali procenat i dalje ostaje u drzavnom vlasnistvu ... sobzirom na vezu politika- drzava.. novi vlasnik ce i dalje da bi udovoljio "lokalcima" i usutkao ih tolerirati, tj. zmiriti na neke stvari... nepotizma ce biti manje ali ce ga i dalje biti ....
Kakva je to glupost .. privatnik moze davati velike plate .. ljudi koji rade u drzavnoj firmi trebaju bit na minimalcu ? hahaha
svaka firma koja ostvari dovoljno veliki prihod moze svojim zaposlenicima dati dovoljno dobre plate, e sad sta je dovoljno veliko i dovoljno dobro o tome bi se dalo naklapati ali ne mrem vise....
U zabludi si prijatelju.. pokusat cu da objasnim... sve sto si pobrojao potice od cinjenice da politika ima velikog upliva u poslovanje BHT... kako se politika uopste moze mjesati.. .tako sto je firma drzavna... kad dodej do privatizacije, mali procenat i dalje ostaje u drzavnom vlasnistvu ... sobzirom na vezu politika- drzava.. novi vlasnik ce i dalje da bi udovoljio "lokalcima" i usutkao ih tolerirati, tj. zmiriti na neke stvari... nepotizma ce biti manje ali ce ga i dalje biti ....
Kakva je to glupost .. privatnik moze davati velike plate .. ljudi koji rade u drzavnoj firmi trebaju bit na minimalcu ? hahaha
svaka firma koja ostvari dovoljno veliki prihod moze svojim zaposlenicima dati dovoljno dobre plate, e sad sta je dovoljno veliko i dovoljno dobro o tome bi se dalo naklapati ali ne mrem vise....
-
laka
@newone:
FIOS hahaha ma bilo bi liejpo da pricas srpski da te ceo svet razume hahaha i G3 ...
pokusat cu ja da pojasnim drugim dragim forumasima, daklen...
broadband pristup, optika do korisnika, broadband usluge .....
G3 ... newone je mislio na 3G .. dakle 3G u nasem slucaju idemo u sridu, sve skupa zajedno - UMTS....
ovo ce BH Telecom druze newone, koliko je meni poznato, imati vrlo brzo, mozda se iznenadis ....

FIOS hahaha ma bilo bi liejpo da pricas srpski da te ceo svet razume hahaha i G3 ...
G3 ... newone je mislio na 3G .. dakle 3G u nasem slucaju idemo u sridu, sve skupa zajedno - UMTS....
ovo ce BH Telecom druze newone, koliko je meni poznato, imati vrlo brzo, mozda se iznenadis ....
- chuchumbamayumbe
Napisah ti ja u cemu je problem, vidim da si donekle shvatio...laka wrote:@ch...nesto:
Nisam nikada aplicirao za BH Telekom, imam posao, a i kada bih aplicirao ne bi me primili...Ima toliko dajdjica i amidzica da se zaposli prije mene...BTW, trenutno imam dobar posao pa je sa te strane OK.
Kazes da ne budem ljut na zaposlenike Telekoma? Pa i nisam ba, szasto bih bio? Ljut sam na menadzment, upravne odbore i drzavu koja "upravlja" sa Telekomom. Nije kriv moj jaran sto tamo radi, svaka njemu cast! Dabogda nama svima bilo ko ljudima u Telekomu, ali ne moze. To je rezervisano za odabrane, a ostali neka se krpe. Cijene su relativno visoke, toliko mogu da kazem. Ali je usluga i ono sto dobijas za pare koje platis odron. Tu je moj najveci problem. Sta dobijam? Zovem korisnicku sluzbu, niko se ne javlja 3 dana dokj je bi Bajram? Pa gdje su svi? Dobijem imenik zato sto trosim preko 60km u prosjeku fiksne?! Sta ce mi imenik? Naravno, neko je uzeo golem novac za stampanje imenika i raznorazni talovi su tu u pitanju!
I da, kivan sam na drzavu sto dozvoljava da zaposlenici Telekoma imaju tolike plate (drzavna firma, finansira se od NARODNIH PARA, iskljucivo). a da je prosjecna penzija 250KM, da je invalidnina 250km, da je djecji dodatak 50 km i slicna sranja.
Daj, molim te, nemoj mi shuplje vise...
Ili mi reci nesto pametno da kazem da, tako je, upravu si, ili pusti shuplju i ublehanu...
-
ins
Ovo je vrlo dobro napisano, i jeste sustina polozaja BHT.chuchumbamayumbe wrote:Znam ja da raja koja radi u BH Telekomu prati forum, iz prve ruke.
Njihov problem je i monopolisticka pozicija u koju su uljuljkani i misle da im niko nista ne moze. A moze. Znam hipter raje koja je presla na Mtel i Eronet, upravo zbog pogodnosti koje oni nude. Ja licno vise ne koristim BH Telecom za pozive vani nego preko kartice, T3 i dodje me jeftinije 3 puta minimum. Znam da tu i BHT ima tala, ali im je na taj nacin profit znatno manji.
BH Telecom je jos uvijek drzavna firma, a vecina ljudi se tamo zaposli lafo preko konkursa, za koje se unaprijed zna ko ce biti primljen.
Najvaznije je biti stranacki dobar stranacki kadar da bi se napredovalo, odlazak na dzumu je itekako pohvalan, a organizovanje iftara je za svakoga dobrodoslo. Nemoj se praviti da u BH Telecomu ne postoje interni konkursi za zaposljavanje, preko kojih se zaposlenje dobijaju djeca radnika BH Telecoma, a mnoga pamtenija, perspektivinija ili sta vec ne ostaju nezaposlena? Nemoj mi reci da se plate u BH Telekomu ne povecavaju na hinjski nacin da se samo poveca vrijednost boda, pa lafo, eto, nije se povecala plata nego vrijednost boda? Ko koga tu zajebava?
Ja ima jarana u BH Telekomu, zelim im svako dobro i drago mi je da su uspjeli da se tamo uguraju, volio bih kada bih i ja mogao, ali ne mogu. Mozda da ima debelu vezu, mozda bi i moglo.
Plate u MVP me ne interesuju jer u konkretnom slucaju pricamo o BH Telekomu. BTW, znas li ti koliki je doplatak za djecju zastitu, kolika je invalidnina, kolika je prosjecna penzija?!
Sram vas bilo, ali nicija nije do zore gorila...
Management koji uopste ne zeli da ponudi nesto vise... Jer ih boli za sve!
-
newone
Furuna,furuna wrote:najlakse je palamuditi preko bare.newone wrote:laka wrote:@ins: slazem se, ocito znas o cemu pricas
BH Telecom-u mozete prigovorit vjerovatno mnogo toga ali da ima zastarjelu infrastrukturu nikako.
Telekom Srpske, kupio je Telecom Srbije, koji je sto se tehnologije tice daleko, daleko iza BH Telecoma. Totalno su ih sredili Talijani koji su onomad kupili Telecom Srbije pa ga prodali nazad drzavi, hahaha...
@newone: NE LUPETAJ !
..."T-Mobile daje mobilne aparate dzaba" - nemoj biti smjesan, gdje je tu ekonomska racunica, niti jedan telecom operator ne daje nista dzaba nigdje u svijetu. Jedino je BH Telecom tu presedan jer je prodavao Siemens A31 za 1 KM, hahahah. Isto bi se prodavao da su stavili cijenu 20 KM. Koja je tu racunica?
T-COM je nakon privatizacije jos uvijek jedan od najskupljih operatora u Hr, i uz to su zakljucali sahtove... ako vam je jasno o cemu pricam.. a nije sigurno...
@komi, @ ch...nesto: NE LUPETAJTE! Plate u Telecom-u su vrlo dobre ali cifre koje spominjes, hahaha, ma smjesno... Koliko ima sekretarica u MVP/MIP znas li to?
Komi, nek propadne, nek svi dobiju otkaz! Ma bravo majstore tako i treba, svaka cast. Otkud ovako negativan stav! I sta ces ti dobiti s tim osim sto ce ti mozda jaran koji je do sad radio u Telecom-u i koji te plaho zivcira , nakon privatizacije bit socijalni slucaj.
Na kraju, kad N. Brankovic proda BH Telecom, i uzme za sebe milion ili dva, i mi obicni smrtnici budemo placali za 0,000...9 kpf manje racune nego do sada, kad nam pare od prihoda Telecoma bude brojao Hans, kad zaposlenim budu dodavali jos vece namete na placu, kako bi popunili prazan drzavni budzet da bi platili doktore, prosvjetne radnike, penzionere, zastuonike u svim gornjim donjim srednjim domovima svih parlamenata, jer vise nece biti kompanija sa vecinskim drzavnim vlasnistvom....mislite da ce nam biti bolje... ma ni u ludilu... vi cete za kratko biti sretniji...
sta da vam kazem, umjesto sto palamudite bezveze, MRS STOKO NA IZBORE i trazite rjesneje svojih problema tamo gdje treba, glasajte ko i do sad za boljitak nase zajendice.....
Laka izadji malo iz Bosne ili BH Telekoma pa onda tvrdi ono sto tvrdis ovdje. I ne poredi BH Telekom sa onim iz Srpske ili Srbije jer nam to ne trebaju i ne smiju biti parametri kako jedan savremeni telekom treba da funkcionise. Otidji na web site Telekoma Hrvatske pa pogledaj malo cijene paketa i sta sve nude. Da u normalnom svijetu dijele mobitele besplatno i da je sve sto sam gore naveo istinito otidji na web site mog providera i ako znas Engleski vidjeces da nista nisam lagao a web site je:
http://www.verizon.com
Ovo je Britanski Vodafon u Americi.
vrati se bolan ovamo pa mijenjaj situaciju.
i vratio bih se kada bih mogao u BH Telekom pa da promjenim situaciju i pomognem.Ne vucem se po djamijama niti mi je babo tamo zaposlen. Ovako ce im doci stranac pa ce im bas promjeniti situaciju. A doci ce prije ili poslije. Ne moze se dugo opirati progresu i napretku.
-
ins
Sto se tice price o tehnoloskom nivou BHT, pogledajte ovo:
http://www.bhtelecom.ba/privatni_net_adslg.html
Ovakvu uslugu BHT nudi vec dvije i po godine!
A sada je usporedite sa regionalnom konkurencijom:
http://www.t-com.hr/privatni/internet/maxadsl/ Tek nedavno dosli do 2 Mbit/s, mogu sanjati o 4 Mbit/s
http://www.telekom.nadlanu.com/isp/defa ... =solo&br=1 Ovi su smijesni, k'o da je 2000. godina
http://www.telekom.si/zasebni_uporabnik ... _internet/ Ovi se trude ali moraju jos raditi. A jedini su u EU!
Prema tome, ne lupajte gluposti! BHT kada zeli, itekako moze da bude fin i pristojan...
http://www.t-com.hr/privatni/internet/maxadsl/ Tek nedavno dosli do 2 Mbit/s, mogu sanjati o 4 Mbit/s
http://www.telekom.nadlanu.com/isp/defa ... =solo&br=1 Ovi su smijesni, k'o da je 2000. godina
http://www.telekom.si/zasebni_uporabnik ... _internet/ Ovi se trude ali moraju jos raditi. A jedini su u EU!
Prema tome, ne lupajte gluposti! BHT kada zeli, itekako moze da bude fin i pristojan...
-
newone
3G, G3 redoslijed nebitan. Zavisno od literature koju koristis.laka wrote:@newone:
Fios da, ali ako Vas kupi kao sto rekoh jedan od dva gore spomenuta telekoma. To je takav investment da kada bi vam spustili plate na 300km ne bi ovaj posao mogli odraditi. A prije njega samog treba odraditi jos milion drugih stvari koje vi niste odradili ni do dana danasnjeg. A sada budi pametnica pa objasni sta je sve potrebno kao preduslov da bi se imao Fios.
Znaci NE LUPETAJ i ne obmanjuj javnost tj. vase korisnike da ce biti iznenadjeni, jer nece!
Za svaki sat vaseg menadzmenta na celu BH Telekoma, u tehnickom smislu Telekom nazaduje godinu dana.
-
newone
ins wrote:Sto se tice price o tehnoloskom nivou BHT, pogledajte ovo:
http://www.telekom.si/zasebni_uporabnik ... _internet/ Ovi se trude ali moraju jos raditi. A jedini su u EU!![]()
Mani se suplje ins i popusti se naseg susjedstva i sumnjivih web siteova. Sta je moderni telecom 21. vijeka mozete vidjeti na:
http://www.sprint.com
http://www.cingular.com
http://www.nextel.com
http://www.att.com itd.,itd.
A kada mislite nase gradove naciniti wireless?
Hajde pametnice iz Telekoma pa objasni korisnicima sta to znaci wireless city.Hoce teli nas i tu iznenaditi?
-
ins
Moram priznati da nebulozniji argument odavno nije imao neko na ovom forumu!newone wrote: [Mani se suplje ins i popusti se naseg susjedstva i sumnjivih web siteova. Sta je moderni telecom 21. vijeka mozete vidjeti na:
http://www.sprint.com
http://www.cingular.com
http://www.nextel.com
http://www.att.com itd.,itd.
Sto se wi-fi tice, kome to jos treba, u centrali SDA ionako ima fax...
-
Ffff
laka wrote:@ins: slazem se, ocito znas o cemu pricas
BH Telecom-u mozete prigovorit vjerovatno mnogo toga ali da ima zastarjelu infrastrukturu nikako.
Telekom Srpske, kupio je Telecom Srbije, koji je sto se tehnologije tice daleko, daleko iza BH Telecoma. Totalno su ih sredili Talijani koji su onomad kupili Telecom Srbije pa ga prodali nazad drzavi, hahaha...
..."T-Mobile daje mobilne aparate dzaba" - nemoj biti smjesan, gdje je tu ekonomska racunica, niti jedan telecom operator ne daje nista dzaba nigdje u svijetu. Jedino je BH Telecom tu presedan jer je prodavao Siemens A31 za 1 KM, hahahah. Isto bi se prodavao da su stavili cijenu 20 KM. Koja je tu racunica?
T-COM je nakon privatizacije jos uvijek jedan od najskupljih operatora u Hr, i uz to su zakljucali sahtove... ako vam je jasno o cemu pricam.. a nije sigurno...
@komi, @ ch...nesto: NE LUPETAJTE! Plate u Telecom-u su vrlo dobre ali cifre koje spominjes, hahaha, ma smjesno... Koliko ima sekretarica u MVP/MIP znas li to?
Komi, nek propadne, nek svi dobiju otkaz! Ma bravo majstore tako i treba, svaka cast. Otkud ovako negativan stav! I sta ces ti dobiti s tim osim sto ce ti mozda jaran koji je do sad radio u Telecom-u i koji te plaho zivcira , nakon privatizacije bit socijalni slucaj.
-
Ffff
ti si ocito davno razgulio odavde dok tako pricas, dok ti je najbitniji kvalitet usluge... sto bi neko izlazio iz bhtelecoma i gledao vodafone i gledao cijene paketa u hrvatskoj ili bilo gdje? nije poenta hoce li se primijeniti kvalitet usluge nakon privatizacije nego da li se moze ista uraditi i bez privatizacije po pitanju poboljsanja u toj firmi i da li ce pare koje ta firma stvara donositi boljitak drzavi koja joj je vlasnik... a i ako se mora privatizovati, zasto se kao u Madjarskoj ne bi donio zakon da to mora uraditi domace pravno lice? pa da pare ne idu van drzave? jel iko postavio pitanje kako ce drzava potrositi pare od privatizacije? ne, ne, bitno je li ce sms biti 5 ili pf... ma daj buraz, odrasti...newone wrote:laka wrote:@ins: slazem se, ocito znas o cemu pricas
Laka izadji malo iz Bosne ili BH Telekoma pa onda tvrdi ono sto tvrdis ovdje. I ne poredi BH Telekom sa onim iz Srpske ili Srbije jer nam to ne trebaju i ne smiju biti parametri kako jedan savremeni telekom treba da funkcionise. Otidji na web site Telekoma Hrvatske pa pogledaj malo cijene paketa i sta sve nude. Da u normalnom svijetu dijele mobitele besplatno i da je sve sto sam gore naveo istinito otidji na web site mog providera i ako znas Engleski vidjeces da nista nisam lagao a web site je:
- chuchumbamayumbe
Kakve otrcane fraze!Ffff wrote:ti si ocito davno razgulio odavde dok tako pricas, dok ti je najbitniji kvalitet usluge... sto bi neko izlazio iz bhtelecoma i gledao vodafone i gledao cijene paketa u hrvatskoj ili bilo gdje? nije poenta hoce li se primijeniti kvalitet usluge nakon privatizacije nego da li se moze ista uraditi i bez privatizacije po pitanju poboljsanja u toj firmi i da li ce pare koje ta firma stvara donositi boljitak drzavi koja joj je vlasnik... a i ako se mora privatizovati, zasto se kao u Madjarskoj ne bi donio zakon da to mora uraditi domace pravno lice? pa da pare ne idu van drzave? jel iko postavio pitanje kako ce drzava potrositi pare od privatizacije? ne, ne, bitno je li ce sms biti 5 ili pf... ma daj buraz, odrasti...newone wrote:laka wrote:@ins: slazem se, ocito znas o cemu pricas
Machak,
niko ne govori o cijenama paketa vodafona, vip-a, mobilkoma, telenora, nego govori o odnosu cijena i usluga koje se dobiju za te pare!
Mozda su tebi poenta pare, i sve ti se izgleda svodi na to? A nije tako. U pitanju je i drzava i krajnji korisnik. U slucaju BH Telekoma je ocito da je drzava i vise nego nesposobna da izadje na kraj sa konkurencijom, a pogotovu sa zdravom konkurencijom.
Koliko godina treba da prodje u naglabanju treba li ili ne treba privatizovati telekom, kako trositi pare od telekoma, itd? Koliko dzepova treba da se napuni, koliko vila da se izgradi i skupih auta kupi da bi bilo dovljno tim ljudima koji muzu pare telekoma (citaj NARODNE PARE), pa da neko kaze ovako vise ne moze, mora se nesto mijenjati i tacka!?
Kakva Madjarska privatizacija, kakvo domace pravno lice? To je ta prica, ako ikako mogu Brankovic i kompanija da tu uzmu najveci dio kolaca, kada bi oni mogli da Telekom kako prepisu na sebe, to bi bilo najbolje?! Ili neki novopeceni profiter, kada bi on kako mogao da se docepa Telekoma, eto, samo da ga ne lupe stranci?! Ma kakva je to prica? Telekom treba dati na licitaciju, trebaju se znati uslovi prodaje, pa ko vise ponudi taj i neka ga kupi! Zasto da ne? Daj minimalnu cijenu pa da vidimo! 1-2-3 milijarde KM? Nema problema! To je za velike igrace dostizna lova i cifra, ali nasi lopovcici ne mogu toliko da plate pa se sada prodaja odugovlaci, obara se cijena Telekoma, ne bi li ga kupili za sitne pare, ko sto su pokupovali i pola drzave. To je poenta!
A sto se tice trosenja para od privatizacije, pa ja tebe pitam, je li iko postavio to pitanje? Ko to pitanje treba da postavi? Ti? Ja? Ne, to pitanje treba da postavi drzava, ali ocito ne znaju kako da se medjusobno rastale i tu je zapelo. Zinule guzice na sve strane, a sat otkucava li otkucava...
-
Ffff
i sta kad se postigne kakva god cijena i kad se proda? eto nek je 3 mlrd km? kome ce to zavrsiti u dzepovima? izgradice se za te pare 6 km autoputa... ostatak ce pokupiti Brankovic i ini.... mozda imaju bahat odnos prema parama dok je on u drzavnom vlasnistvu, medjutim kad bi bio u njihovom ne bi to bas bilo tako... nije njima u interesu da privatizuju telecom za male pare pa da od njega naprave firmu vec da pokupe kajmak preko noci... tako da je problem dupli, gdje ce zavrsiti pare od privatizacije, i sta ce biti kad se privatizuje... neminovno je da ako se privatizuje pod ovom garniturom vlasti da ce pare zavrsiti uglavnom tamo gdje ne trebaju, ali s druge strane ako domace snage, pa makar i tajkunske kupe firmu, i ne budu imale mogucnost da je preprodaju stranom ponudjacu, morace zasukat rukave de od nje naprave profitabiln(ij)u firmu... ono sto ja govorim je da je Katica, po svemu sudeci, imao bolje namjere od ovih Cekica i zetova.... namjeravao je ostaviti firmu u drzavnom vlasnistvu koja bi donosila prihode prvenstveno drzavi... a reci ti meni, je li bolje da drzava dobija 200 mil km godisnje sa tendencijom rasta ili da dobije 2 mlrd u momentu... (opet kazem, ovakva drzava). pa bolan oni ne kontaju drugi nacin da investiraju pare osim u svoje dzepove... dakle jedini grijeh mu je bio sto je imao 15k platu? nije covjek meni niko i nista u zivotu, ali ne kontam kako se nas tokmacki narod drzi takvih gluposti... sto mu nisu nasli neki lopovluk, ili sl?
i kad ne znaju sta ce sa 3 mlrd koje ce dobiti od privatizacije zasto onda uopste razmisljaju o privatizaciji? gdje pise da se privatizovati mora? ublehari se o nekakvim inovativnim bombama iz mtela i eroneta kao potencijalnoj opasnosti? prvo ja ne vidim uopste opasnost u ta 2 operatera, jer ne mogu infrastrukturno primirisat bh telecomu, a drugo, sve da i jesu opasnost, gdje je ta inovativnost u bh telecomu? sto se upravni odbor ne zapita sta rade ljudi zaposleni u r&d bh telecoma? drkaju qrac, eto sta rade.... to se buraz niko ne pita, zato sto se oni svi prezivaju ili Cekic ili Aksamija ili Brankovic.... a i jer tu treba zasukat rukave i uraditi nesto konkretno, a zasto bi, lakse je pokupit gomilu para s drzavnih ledja preko noci.... samo kazem da privatizacija, za ovu drzavu, nije najbolje rjesenje, nego promjena garniture koja tu drzavu predstavlja.... i da firma kakva je bh telecom moze puno bolje raditi za dobrobit ove drzave dok je u njenom vlasnistvu...
i kad ne znaju sta ce sa 3 mlrd koje ce dobiti od privatizacije zasto onda uopste razmisljaju o privatizaciji? gdje pise da se privatizovati mora? ublehari se o nekakvim inovativnim bombama iz mtela i eroneta kao potencijalnoj opasnosti? prvo ja ne vidim uopste opasnost u ta 2 operatera, jer ne mogu infrastrukturno primirisat bh telecomu, a drugo, sve da i jesu opasnost, gdje je ta inovativnost u bh telecomu? sto se upravni odbor ne zapita sta rade ljudi zaposleni u r&d bh telecoma? drkaju qrac, eto sta rade.... to se buraz niko ne pita, zato sto se oni svi prezivaju ili Cekic ili Aksamija ili Brankovic.... a i jer tu treba zasukat rukave i uraditi nesto konkretno, a zasto bi, lakse je pokupit gomilu para s drzavnih ledja preko noci.... samo kazem da privatizacija, za ovu drzavu, nije najbolje rjesenje, nego promjena garniture koja tu drzavu predstavlja.... i da firma kakva je bh telecom moze puno bolje raditi za dobrobit ove drzave dok je u njenom vlasnistvu...
-
Ffff
koliko god je sad u toj firmi usrano stanje, postoje neke sanse da ce se promijeniti nabolje , ako ovaj narod ikad dodje pameti...ali ako se proda, i to stranom ulagacu, nema vise nazad... pare od privatizacije, pa bilo to 1 ili 3 ili 5 mlrd ce otici u prazno, sav buduci profit ce avionom sedmicno biti prebacivan u banke po bijelom svijetu, a mi cemo (mozda) uzivati u brzom pristupu internetu... hocu da kazem da promjenom pristupa: 'podoban umjesto sposoban', ima sanse da ne budemo svi mi na duplom gubitku, cemu sve vodi....
-
downtoearth
koliko god je sad u toj firmi usrano stanje, postoje neke sanse da ce se promijeniti nabolje , ako ovaj narod ikad dodje pameti...ali ako se proda, i to stranom ulagacu, nema vise nazad... pare od privatizacije, pa bilo to 1 ili 3 ili 5 mlrd ce otici u prazno, sav buduci profit ce avionom sedmicno biti prebacivan u banke po bijelom svijetu, a mi cemo (mozda) uzivati u brzom pristupu internetu... hocu da kazem da promjenom pristupa: 'podoban umjesto sposoban', ima sanse da ne budemo svi mi na duplom gubitku, cemu sve vodi....
konačno je neko rekao ono sto je bitno. U hiljadu stvari se ne slažem sa BH Telekomom i prijetim da ću promijeniti ali opet kad čovjek uzme globalnu sliku nisam da se sve proda strancima. i ne treba uvijek pričati o tome kolike su plate u nekim firmama. (naravno ako firma posluje pozitivno!) ako ta firma plaća poreze i doprinose onda je to novac koji se nama vraća, a šta ćemo kad stranac bude tim istim radnicima platio pet puta manje. onda će i porez i doprinos za penzije i zdravstvenu zaštitu biti pet puta manji, ti ljudi će manje trošiti u radnjama, kafanama i taksijima itd. čime će se smanjiti dohodak drugih osoba i to ide progresivno do frizera i razno-raznih majstora. ali kod nas uvijek vlada teorija "nek komšiji crkne krava".
a što se tiče cijena usluga volio bih da nisam u pravu ali ne mislim da će biti išta jeftinije nego će sve biti skuplje i skuplje. i pri tome ne mislim samo na telekom usluge.
Ponekad kad uzmem sve to u obzir poželim da nijedan stranac ne uđe nigdje..
a znam da je globalizacija neminovan proces...
ustvari treba nam država koja će voditi računa o tome kako i kome prodaje ...
a to nije slučaj ovdje
-
Ffff
mislim da nema sanse da ce ista biti nize cijene usluga nakon privatizacije, to se moze postici samo konkurencijom koja je trenutno nikakva... mtel i eronet nisu dostojni konkurentni, iz milion razloga... ali u svakom slucaju, kvalitet i cijene usluga nisu pravi problem oko kojeg se vrti prica oko (ne)privatizacije....
- baustelac
Ma naravno da nece biti jeftinije. Stranac kad kupi, nastojati ce da sto prije vrati ulozeno. To znaci prvo cistka sa viskom radne snage, moguce i smanjenje plata, pokusati malo dovesti u suru ponasanje sluzbenika koje je stvarno na zavidnom nivouFfff wrote:mislim da nema sanse da ce ista biti nize cijene usluga nakon privatizacije, to se moze postici samo konkurencijom koja je trenutno nikakva... mtel i eronet nisu dostojni konkurentni, iz milion razloga... ali u svakom slucaju, kvalitet i cijene usluga nisu pravi problem oko kojeg se vrti prica oko (ne)privatizacije....
Sto se tice cijena, na ovom gore od bihneta samo da kazem za 3G paket da je mene isti kod DT prije dvije godine kostao 30 eura. Sad imam istu brzinu i flat rate i pogodite za koliko para - za iste pare
Mozda bi se moglo sta hajrovati pametnom prodajom telekoma ali na vlasti su nesopsobni ljudi (da ne upotrebljavam grublju rijec) da bi to stvarno tako bilo. Na kraju ce opet pusi obican narod, kako god se okrene.
- chuchumbamayumbe
Daj mi objasni, molim te, zasto mtel i eronet nisu dostojni konkurenti? Po cemu? Zato sto ima vise Bosnjaka, koji nikada nece htjeti 063 li 065? Pa sam time i BH Telecom ima potencijalno vece trziste?Ffff wrote:mislim da nema sanse da ce ista biti nize cijene usluga nakon privatizacije, to se moze postici samo konkurencijom koja je trenutno nikakva... mtel i eronet nisu dostojni konkurentni, iz milion razloga... ali u svakom slucaju, kvalitet i cijene usluga nisu pravi problem oko kojeg se vrti prica oko (ne)privatizacije....
A tri prstica uzimaju 065, hercegovci 063 i to je to...
BH Telecom tone sve dublje i dublje a konkurencija je svakim danom sve jaca i jaca i itekako je ima. Je li iko cuo koliko je sandzaklija preslo na 065 upravo iz razloga cijene razgovora sa rodnom grudom?Masa! Naravno, skontali ljudi da im je jeftinije, jebo patriotizam kada te lupaju po dzepu!
A sto se tice stranaca i privatizacije, opet kazem da mi je draze dati postenom strancu nego domacem lopovu, a ako ce zbog toga drzava da propadne, onda vala neka i propadne!
-
newone
Da generisem koju stranicu viska. Dovoljno procitati Lakin post i da se shvati sva arogancija i bezobrazluk onih koji direktno ili indirektno imaju mentalnu i finansijsku vezu sa ovakvim Telekomom kakav on zaista i jeste. Svaki komentar suvisan.laka wrote:@newone: