to je jedna od stvari koje su Arapi poklonili krscanstvu.ate wrote:odakle potice rijec ""alkohol" zna li ko slucajno
a cime bi drzali mise da Arapi nisu izmislili vino i alkohol?
the word alcohol (Arabic: الكحل, "al-kuḥl")
x puta sam bio p'jan i, gle cuda, nikad (brojem: 0 puta) nisam bio niti hirovit, niti zestok. takodje nikad nisam kockao ni p'jan ni trijezan, niti sam se s kim ujedinjavao na polju svadljivosti i explozivnosti.Nije potrebno dugo istrazivanje da
bi covjek uvidio da je sejtan taj koji među ljude, putem alkohola i kocke, ubacuje neprijateljstvo
i mrznju. Alkohol oduzima razum i zagrijava krv i meso i izaziva hirovitost i zestinu. Kocka
koja ide uz alkohol u dusama izaziva osjecaj propasti i zlobe (mrznje) ,jer onaj ko je izgubio
u kocki mora osjecati zlobu i mrznju prema onome s kim se kockao, jer mu on oduzima
njegov novac njemu naocigled, odnosi ga kao dobitnik, a njegov partner ostaje kao gubitnik
i kaharan. U prirodi ovih stvari, kocke i alkohola, jeste da izazivaju mrznju i neprijateljstvo,
koliko god one ujedinjavale partnere na polju svadljivosti i eksplozivnosti koje se povrsno
doimaju kao prijaznost i sreca.
Evo, da ti nazdravim jednim Beefeaterom!!! Zivio!buzzer wrote: x puta sam bio p'jan i, gle cuda, nikad (brojem: 0 puta) nisam bio niti hirovit, niti zestok. takodje nikad nisam kockao ni p'jan ni trijezan, niti sam se s kim ujedinjavao na polju svadljivosti i explozivnosti.
s druge strane sjecam se demonstracija u sarajevu povodom karikatura poslanika. zagrijane krvi i mesa, hiroviti, zestoki, svadljivi i explozivni mrze li mrze...
pitanje: je li po Knjizi zabranjeno koristiti mozak? mogu lise vjerski propisi update-ovati i primjeniti na zivotnu situaciju 1400 godina poslije? nije li svrha vjere mir i razumijevanje medju ljudima? ...
zivio i ti meni! jel' ga to solo konzumiras? cuvaj se hirova...Ergot wrote:Evo, da ti nazdravim jednim Beefeaterom!!! Zivio!buzzer wrote: x puta sam bio p'jan i, gle cuda, nikad (brojem: 0 puta) nisam bio niti hirovit, niti zestok. takodje nikad nisam kockao ni p'jan ni trijezan, niti sam se s kim ujedinjavao na polju svadljivosti i explozivnosti.
s druge strane sjecam se demonstracija u sarajevu povodom karikatura poslanika. zagrijane krvi i mesa, hiroviti, zestoki, svadljivi i explozivni mrze li mrze...
pitanje: je li po Knjizi zabranjeno koristiti mozak? mogu lise vjerski propisi update-ovati i primjeniti na zivotnu situaciju 1400 godina poslije? nije li svrha vjere mir i razumijevanje medju ljudima? ...
Solo, jakako! Steta kvarit aromu.buzzer wrote:zivio i ti meni! jel' ga to solo konzumiras? cuvaj se hirova...Ergot wrote:Evo, da ti nazdravim jednim Beefeaterom!!! Zivio!buzzer wrote: x puta sam bio p'jan i, gle cuda, nikad (brojem: 0 puta) nisam bio niti hirovit, niti zestok. takodje nikad nisam kockao ni p'jan ni trijezan, niti sam se s kim ujedinjavao na polju svadljivosti i explozivnosti.
A karikature su nam toliko obecavale, te divne karikature prepune humanosti i spremnosti na uzajamno povjerenje i dijalog.buzzer wrote: s druge strane sjecam se demonstracija u sarajevu povodom karikatura poslanika. zagrijane krvi i mesa, hiroviti, zestoki, svadljivi i explozivni mrze li mrze...
nije mi bila namjera skretati temu na dogadjaje oko karikatura, niti, boze sacuvaj, nekoga vrijedjati, samo bih ponovo upitao:ja71 wrote:A karikature su nam toliko obecavale, te divne karikature prepune humanosti i spremnosti na uzajamno povjerenje i dijalog.buzzer wrote: s druge strane sjecam se demonstracija u sarajevu povodom karikatura poslanika. zagrijane krvi i mesa, hiroviti, zestoki, svadljivi i explozivni mrze li mrze...
kako su te karikature uzvisene i pune demokratije.
sa uzvisenim ciljevima.
Eto vidis kakvi su ti muslimanci kad su se protiv toga digli.
nije li svrha vjere mir i razumijevanje medju ljudima?
nis u oni izmislili vino, vec su samo ljudi izolovali cisti alkohol iz vina..shuriken wrote:to je jedna od stvari koje su Arapi poklonili krscanstvu.ate wrote:odakle potice rijec ""alkohol" zna li ko slucajno
a cime bi drzali mise da Arapi nisu izmislili vino i alkohol?
the word alcohol (Arabic: الكحل, "al-kuḥl")
vidis, jedan moj komsija bio je X puta pijan, i X puta je zbog toga napravio svima belaj nama...buzzer wrote:x puta sam bio p'jan i, gle cuda, nikad (brojem: 0 puta) nisam bio niti hirovit, niti zestok. takodje nikad nisam kockao ni p'jan ni trijezan, niti sam se s kim ujedinjavao na polju svadljivosti i explozivnosti.Nije potrebno dugo istrazivanje da
bi covjek uvidio da je sejtan taj koji među ljude, putem alkohola i kocke, ubacuje neprijateljstvo
i mrznju. Alkohol oduzima razum i zagrijava krv i meso i izaziva hirovitost i zestinu. Kocka
koja ide uz alkohol u dusama izaziva osjecaj propasti i zlobe (mrznje) ,jer onaj ko je izgubio
u kocki mora osjecati zlobu i mrznju prema onome s kim se kockao, jer mu on oduzima
njegov novac njemu naocigled, odnosi ga kao dobitnik, a njegov partner ostaje kao gubitnik
i kaharan. U prirodi ovih stvari, kocke i alkohola, jeste da izazivaju mrznju i neprijateljstvo,
koliko god one ujedinjavale partnere na polju svadljivosti i eksplozivnosti koje se povrsno
doimaju kao prijaznost i sreca.
rmesa, onako cisto iz radoznalosti...odakle si poreklom (trenutno si vjerovatno u prekomorju)?rmesa wrote:ZA VREME POSLANIKA .s.a.v.s. SU SE ZAPISIVALI AJETI -NJEGOV PISAR JE BIO EBU ZEJD.
A STO SE TICE OSTALOG POSLANIK .ss.a.v.s. NIJE ZABRANIO VEC NIJE BILO POTREBE DA SE BILO STA ZAPISUJE JER JE BILO ZIVIH ASHABA KOJI SU POZNAVALI KURAN I SUNET.
MEDZUTIM KADA SU MUSRICI UBILI 70 HAFIZA U JEDNOJ NOCI, ONDA SE POCELO ZAPISIVATI HADISI KAO I SKUPLJATI AJETI KURANA,DA SE NEBI ZABORAVILO ,ODNOSNO DA SMRT I ONO MALO ZIVECIH ASHABA ,TOG DOBA I NJIHOVO ZNANJE NEBI OTISLO SA NJIMA -sto bi nas narod rekao u zemlju.
I ISTINA DA SU ARAPI BILI ZA VREME POSLANIKA s.a.v.s. I ASHABA (ISPRAVNIH 4 HALIFA ) NAJRAZVIJENIJI I NAJPAMETNIJI U SVIM OBLASTIMA I NAUKAMA .
AL SE S VREMENOM TO ZNANJE NAPUSTILI ODNOSNO ,RUZAN NACIN PRENOSENJA ISLAMA I TEZE NE TREBA SE SKOLOVATI (A POSEBNO ZENE) NIJE MOGAO DA PRATI ,TOK RAZVIJANJA NAUKA
MUSLIMANI SU IZGUBILI SU PAMET;I DOZVOLILI SEBI DA DANAS BUDU UMMET KOJIMA DRUGI KROJE KAPU.
AL HVALA BOGU VRACA SE I TO ZNANJE POLAHKO,SVE JE VISE MUSLIMANA PROFESORA I DOKTORA NAUKA.........U SVIM OBLASTIMA NAUKE(MEDICINA;FIZIKA;HEMIJA....)
Iskluci Capslock.rmesa wrote:ZA VREME POSLANIKA .s.a.v.s. SU SE ZAPISIVALI AJETI -NJEGOV PISAR JE BIO EBU ZEJD.
A STO SE TICE OSTALOG POSLANIK .ss.a.v.s. NIJE ZABRANIO VEC NIJE BILO POTREBE DA SE BILO STA ZAPISUJE JER JE BILO ZIVIH ASHABA KOJI SU POZNAVALI KURAN I SUNET.
MEDZUTIM KADA SU MUSRICI UBILI 70 HAFIZA U JEDNOJ NOCI, ONDA SE POCELO ZAPISIVATI HADISI KAO I SKUPLJATI AJETI KURANA,DA SE NEBI ZABORAVILO ,ODNOSNO DA SMRT I ONO MALO ZIVECIH ASHABA ,TOG DOBA I NJIHOVO ZNANJE NEBI OTISLO SA NJIMA -sto bi nas narod rekao u zemlju.
I ISTINA DA SU ARAPI BILI ZA VREME POSLANIKA s.a.v.s. I ASHABA (ISPRAVNIH 4 HALIFA ) NAJRAZVIJENIJI I NAJPAMETNIJI U SVIM OBLASTIMA I NAUKAMA .
AL SE S VREMENOM TO ZNANJE NAPUSTILI ODNOSNO ,RUZAN NACIN PRENOSENJA ISLAMA I TEZE NE TREBA SE SKOLOVATI (A POSEBNO ZENE) NIJE MOGAO DA PRATI ,TOK RAZVIJANJA NAUKA
MUSLIMANI SU IZGUBILI SU PAMET;I DOZVOLILI SEBI DA DANAS BUDU UMMET KOJIMA DRUGI KROJE KAPU.
AL HVALA BOGU VRACA SE I TO ZNANJE POLAHKO,SVE JE VISE MUSLIMANA PROFESORA I DOKTORA NAUKA.........U SVIM OBLASTIMA NAUKE(MEDICINA;FIZIKA;HEMIJA....)
Eh, svaka njemu cast za posao koji je obavio, koji ima neprocjenjivu historijsku vrijednost, ali ako uzmes u obzir obim posla, tj podjelis broj tekstova koje je prenjeo kroz vrijeme koje je imao na raspolaganju, opet dodes do toga da je usmeni prenos bez verfiikacije istinosti recenog (osim sto je izvor na dosta dobroj reputaciji).perajic wrote:Poznajes li da imaju hadisi koji su vjerodostojni i koji su manje vjerodostojni? Jesi cuo za izraz sahi hadis?
Mozda ne znas, ali Buharija nije uzimao za vjerodostojnog prenosioca ukoliko bi taj u dzamiju ulazio lijevom nogom, ili jeo putem, do tih detalja se cak islo.
I nije bilo dovoljno da se hadis potvrdi samo jednim lancem, nego se uvijek trazilo vise lanaca prenosenja i onda su precizno i naucno odredjeni oni vjerodostojni. Zato mnogi uzimaju Buhariju i Muslima kao relevantne izvore kod donosenja oderdjenih aktuelnih fetvi.