Dezidijat wrote: Radije ću u dijasporu ko turista nego ko izbjegliCA...
Zasto ste ostali?
-
pinkzelena
- chuchumbamayumbe
Svi vi koji pricate da volite Bosnu, da je ovdje dobro i blablabla...
Sutra kada budete imali dijete, razmisljacete kako da mu obezbijedite sto bolju egzistenciju, skolovanje, sigurnost u svakom pogledu.
Ako mislite da ce vase dijete ovdje biti u stanju da stvori nesto znacajno, osim pukog od danas do sutra (bas kao i vi), onda svaka cast, ali mislim da se varate.
Mislim, posteno ne moze da ga jebesh!
Za mene je poprilicno kasno da idem bilo kuda, ali bih sutra otisao samo zato sto znam da ce moje dijete imati bolju i izvjesniju buducnost u vecini normalnih zemalja, nego ovdje, u ovoj jadu i chemeru...
Ne zivi se od ljubavi, ljepote i sevdaha...
Sutra kada budete imali dijete, razmisljacete kako da mu obezbijedite sto bolju egzistenciju, skolovanje, sigurnost u svakom pogledu.
Ako mislite da ce vase dijete ovdje biti u stanju da stvori nesto znacajno, osim pukog od danas do sutra (bas kao i vi), onda svaka cast, ali mislim da se varate.
Za mene je poprilicno kasno da idem bilo kuda, ali bih sutra otisao samo zato sto znam da ce moje dijete imati bolju i izvjesniju buducnost u vecini normalnih zemalja, nego ovdje, u ovoj jadu i chemeru...
-
Dezidijat
U pravu si jarane i ovo što si reko. Mene starci nisu tjerali da idem u dijasporu s njima radi sebe već su ljudi bili zabrinuti za mene jarane.chuchumbamayumbe wrote:Svi vi koji pricate da volite Bosnu, da je ovdje dobro i blablabla...
Ja evo mislim, dobro živim i imam keša al neam dijete a i kada budem imao definitivno sam uvjeren da će biti to ljepša i stabilnija Bosna od one iz 90tih.
Ja da sam imao dijete ili djecu tokom 90tih i ja bih zbriso u svemir samoda nisam u BiH. Jer je bilo takvo vrijeme ružno i odbojno al prolazi i vjerujem da će i ova zemlja ići naprijed lagano i sigurno .
Al , opet ove je moje mišljenje
p.s samo da dodam Imam dva veoma bliska prijatelja i jednu prijateljicu i koji su se nedavno oženili i imaju po jedno dijete (sve su dakle mlađi ljudi ) i uopšte ne planiraju odselit iz Zenice..
-
pinkzelena
chuchumbamayumbe wrote:Svi vi koji pricate da volite Bosnu, da je ovdje dobro i blablabla...
Otom,potom... kad budem imala djecu,ja ću da nastojim da im obezbijedim sve što mogu..i pritom mi nije prioritet podneblje.
I ja sam bila dijete,kad je rat bio.. bio je i čemer i jad.. pa su mi opet roditelji sve omogućili,danas mi ništa ne fali.. mislim,maksimalno su se žrtvovali da bi to tako bilo.Dakle,ne smatram ni ja da bi za moju djecu neka sretnija budućnost bila negdje drugo,a kad budu dovoljno zreli..i spremni na samostalnost..ostavljam njima izbor da biraju.. da idu svojim putem.
Ne živi se od ljubavi,ljepote i sevdaha...ali ja ne želim ni da ih udaljim od toga.
-
_BosanaC
Ne mislim fakat nista lose s ovim sto cu pitati ali koliko si sigurna u ovo boldirano?pinkzelena wrote:chuchumbamayumbe wrote:Svi vi koji pricate da volite Bosnu, da je ovdje dobro i blablabla...
Otom,potom... kad budem imala djecu,ja ću da nastojim da im obezbijedim sve što mogu..i pritom mi nije prioritet podneblje.
I ja sam bila dijete,kad je rat bio.. bio je i čemer i jad.. pa su mi opet roditelji sve omogućili,danas mi ništa ne fali.. mislim,maksimalno su se žrtvovali da bi to tako bilo.Dakle,ne smatram ni ja da bi za moju djecu neka sretnija budućnost bila negdje drugo,a kad budu dovoljno zreli..i spremni na samostalnost..ostavljam njima izbor da biraju.. da idu svojim putem.
Ne živi se od ljubavi,ljepote i sevdaha...ali ja ne želim ni da ih udaljim od toga.
Jos uvjek nisam otisao, imam danas priliku ja ikada, iako proljetos sam bio jako blizu da dignem sidro - a digao ga nisam iz prostog razloga sto kada ga dignem to ce biti za sva vremena, bez nekog supljiranja o sevdahu, suncu tudjeg neba i slicno.
U smislu finansija i posla mi ne fali zaista nista, auto mi ne znaci nista iako i to mogu rijesiti da mi znaci nesto u zivotu, ali danas je manje sevdaha u Bosni i Hercegovini nego ikada sto ga je bilo...
-
kEN0
upravu si ...chuchumbamayumbe wrote: Ne zivi se od ljubavi, ljepote i sevdaha...
al tamo ima onoga od cega se zivi, al nema ovoga sto si nabrojao..
pa sad kome je gdje ljepse... samo znam da mi nigdje ne moze biti kao kod kuce!
a pare ko pare, raju, ljubav, mi nikada nece moci kupiti, a ovdje hvala Bogu to imam bez potrebe para, a pare ko pare, cas ih imas , cas ih nemas.
-
_BosanaC
Ovo sve stoji sve dok tvoja egzistencija zavisi o nekom drugom, kao sto su roditelji ili dok eventualno si sam a da ti je toliko svejedno hoces li zanociti u parku ili pod cvrstim krovom i na suhom. Medjutim, kada dodje porodica, kada si ti taj koji ce biti kriv zato sto sutra djete nece imati sta da jede, zato sto su elektricari ugasili struju zbog ne placenih racuna, zato sto ne radi telefon... Onda se vec taj stav o parama mjenja, vjeruj mi.a pare ko pare, raju, ljubav, mi nikada nece moci kupiti, a ovdje hvala Bogu to imam bez potrebe para, a pare ko pare, cas ih imas , cas ih nemas.
- danas
#33 Re: Zasto ste ostali?
ne znam, ovdje ti automatski pretpostavljas da su ljudi imali izbor ili realnu mogucnost -- otici ili ostati...tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
sto ne mora da je slucaj uopste...
-
mostarac
Zajebo se, ali nadam se da cu ispravit gresku i promjenit adresu stanovanja, tj. drzavu 
Zasto? Jednostavno iz razloga da mi dijete ne zivi u zemlji i gradu gdje je sasvim normalno na Bajram donijeti zolju sa namjerom da je ispalis u masu jer je kao tebi neko nesto reko. Zatim ne zelim da mi djeca poznaju instituciju dvije skole pod jednim krovom, zatim ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je najnormalnija stvar ukrasti milione, biti osudjen, nakon toga pusten, pa onda izaberes ministra pravde i taj isti te na kraju oslobodi, zatim ne zelim da zivim u zemlji u kojoj imas najmanje intelektualaca po glavi stanovnika, a istovremeno najvise univerziteta po glavi stanovnika, ne zelim da zivim u zemlji kojoj je osnovna strategija ekonomskog razvoja rasprodaja svega sto se prodati moze, makar to i bila preduzeca od vitalnog interesa za drzavu, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se desava da propadne naftna kompanija, zatim ne zelim da zivim u zemlji u kojoj zeljeznice ne rade, jer neko mora uzimati lovu na prevozu kamionima, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj snijeg u decembru iznenadi zimsku sluzbu, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj 10 godina ne mogu da se dogovore oko izgradnje autoputa, a i kad se dogovore za neki kilometar, onda im smeta kisa, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj jedna prijeratna cistacica moze da postane sudija vrhovnog suda, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je fasizam na vecoj cijeni od antifasizma, ne zelim da zivim u zemlji gdje je najnormalnije zapaliti komsiji kucu ili ispaliti granatu na bogomolju, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj su najbolji sportisti invalidi, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj ti postojis radi administracije, a ne administracija radi tebe, ne zelim da zivim u zemlji sa 14 vlada, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se sijece suma, da bi se izvozilo drvo za namjestaj koji proizvode strani proizvodjaci, koji mi kasnije kupujemo, dok nase fabrike namjestaja propadaju, ne zelim da zivim u zemlji visokog predstavnika i probisvjeta oko njega, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se jedan okorjeli kriminalac osudi na 20 godina zatvora, a zatim ga novoizabrana vlast uz sveopste medijsko odobravanje pusti na slobodu, dok sudija koji ga je osudio ne smije hodati ulicom, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj jedan mafijas moze da ostavi bez posla 19 specijalaca, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se ili ne sudi kriminalcima ili ako se sudi presude se ne izvrsavaju, ne zelim da zivim u zemlji gdje politiku vode vjerski sluzbenici i gdje se izbori odlucuju u bogomoljama, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je sasvim zakonski legalno otpustiti trudnicu s posla, jer zaboga trudna je, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj vladajuca stranka u jednom gradu za 3 godine srusi 5 fabrika i dovede ih do stecaja, kako bi se njen kadrovik mogao obogatiti na prodaji te razvaline, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj ne postoje sahtovi na ulicama, jer ih neko krade i prodaje u staro zeljezo, koje otkupljuje kadrovik vladajuce stranke i zaradjuje na tome, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je zahtjev za mjeracem decibela u kaficima plod toga da je neko od vladajucih uvezao te mjerace i treba ih prodati, a ne plod brige za gradjane, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj inspekcije i saobracajna policija najbolje rade pred praznike, jer treba oteti od gradjana kako bi se napunio budzet koji treba da isplati nagrade administrativnim radnicima za praznike, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj na potpis na potvrdi cekas dvadeset dana i platis ga isto toliko maraka i mogao bi nabrajati ovako do sutra, jer jednostavno ne zelim da zivim u drzavi koju ne volim i koju prezirem, ali eto volim ova brda i planine, ali sa drzavom fakat vise ne zelim da imam nista zajednicko.
Zasto? Jednostavno iz razloga da mi dijete ne zivi u zemlji i gradu gdje je sasvim normalno na Bajram donijeti zolju sa namjerom da je ispalis u masu jer je kao tebi neko nesto reko. Zatim ne zelim da mi djeca poznaju instituciju dvije skole pod jednim krovom, zatim ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je najnormalnija stvar ukrasti milione, biti osudjen, nakon toga pusten, pa onda izaberes ministra pravde i taj isti te na kraju oslobodi, zatim ne zelim da zivim u zemlji u kojoj imas najmanje intelektualaca po glavi stanovnika, a istovremeno najvise univerziteta po glavi stanovnika, ne zelim da zivim u zemlji kojoj je osnovna strategija ekonomskog razvoja rasprodaja svega sto se prodati moze, makar to i bila preduzeca od vitalnog interesa za drzavu, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se desava da propadne naftna kompanija, zatim ne zelim da zivim u zemlji u kojoj zeljeznice ne rade, jer neko mora uzimati lovu na prevozu kamionima, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj snijeg u decembru iznenadi zimsku sluzbu, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj 10 godina ne mogu da se dogovore oko izgradnje autoputa, a i kad se dogovore za neki kilometar, onda im smeta kisa, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj jedna prijeratna cistacica moze da postane sudija vrhovnog suda, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je fasizam na vecoj cijeni od antifasizma, ne zelim da zivim u zemlji gdje je najnormalnije zapaliti komsiji kucu ili ispaliti granatu na bogomolju, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj su najbolji sportisti invalidi, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj ti postojis radi administracije, a ne administracija radi tebe, ne zelim da zivim u zemlji sa 14 vlada, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se sijece suma, da bi se izvozilo drvo za namjestaj koji proizvode strani proizvodjaci, koji mi kasnije kupujemo, dok nase fabrike namjestaja propadaju, ne zelim da zivim u zemlji visokog predstavnika i probisvjeta oko njega, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se jedan okorjeli kriminalac osudi na 20 godina zatvora, a zatim ga novoizabrana vlast uz sveopste medijsko odobravanje pusti na slobodu, dok sudija koji ga je osudio ne smije hodati ulicom, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj jedan mafijas moze da ostavi bez posla 19 specijalaca, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj se ili ne sudi kriminalcima ili ako se sudi presude se ne izvrsavaju, ne zelim da zivim u zemlji gdje politiku vode vjerski sluzbenici i gdje se izbori odlucuju u bogomoljama, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je sasvim zakonski legalno otpustiti trudnicu s posla, jer zaboga trudna je, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj vladajuca stranka u jednom gradu za 3 godine srusi 5 fabrika i dovede ih do stecaja, kako bi se njen kadrovik mogao obogatiti na prodaji te razvaline, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj ne postoje sahtovi na ulicama, jer ih neko krade i prodaje u staro zeljezo, koje otkupljuje kadrovik vladajuce stranke i zaradjuje na tome, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj je zahtjev za mjeracem decibela u kaficima plod toga da je neko od vladajucih uvezao te mjerace i treba ih prodati, a ne plod brige za gradjane, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj inspekcije i saobracajna policija najbolje rade pred praznike, jer treba oteti od gradjana kako bi se napunio budzet koji treba da isplati nagrade administrativnim radnicima za praznike, ne zelim da zivim u zemlji u kojoj na potpis na potvrdi cekas dvadeset dana i platis ga isto toliko maraka i mogao bi nabrajati ovako do sutra, jer jednostavno ne zelim da zivim u drzavi koju ne volim i koju prezirem, ali eto volim ova brda i planine, ali sa drzavom fakat vise ne zelim da imam nista zajednicko.
- suncokret13
a da su oni iz predsjednistva 1993 godine PROGLASILI sarajevo Otvorenim gradom,otislo bi iz njega bar 80 % stanovnistva.
- Nekako s proljeća
Nisam tolika budala da odem.
-
patrius
Ovo pitanje je trebalo postavit mnogo ranije,recimo '92.Trebalo je anketirati pripadnike ARBIH,s pitanjem,:zasto ste ostali?Valjda bi se sve samo kazalo
,bez rijeci,naravno
Pitanje je,najblaze receno,neumjesno.Ako nesto treba pitati,onda je to:zasto ste otisli?Pa iako nikoga ne krivim niti ikome zamjerim zato sto je otisao,nevazno kada,jedno znam,ja to ne bih mogao uciniti,na taj nacin i svjestan mogucnosti,odnosno vjerovatnoce,i pomiren s njom,da se nikad ne vratim
Ne zamjerim,kazem,svjestan sam ljudske slabosti,straha i izgubljenosti,ali o tome imam vrlo jasan i nedvosmislen stav. 
- Citizen-X
Ja bih rekao - tuzna tema...
Tuzni odgovori....
Trenutno sam u "dijaspori" , ili ti sam "gastarbajter" prije nesto manje od godinu dana otisao. Nazovite vec to kako hocete.
Ono sto mogu da kazem iskreno je muka koja me je snalazila dole:
-Muka ucmalosti
-Muka jaza izmedju onih koji imaju i koji nemaju (slozili se vi ili ne slozili)
-Odem u kafic (ne pijem kafu) a nemam posteno za jedan sok (mislim ipak mi je 3 banke i kontam kako cu se ogrebat od stare za marku-dvije za kafic).
-Jarani pozarvrsavali fakultete (svi su izbjeglice u mom gradu) i svi se pozaposljavali - i to masne plate podobijali i dobre poslove i zapitam se jesam li glup ili lijen ili nesto trece
-Ja zavrsio fakultet a sa starim prebacujem cumur za nekog uhljupa sto nosi pola kile zlata na sebi a hoda poderane carape (ocima svojim vidio) za 5KM
-Da izadjem - gdje da izadjem bez prebijene.
-Nisam lijen - po kuci sam popravljao stvari od galanterije do aparata i vodoinstalacija - sve redom
-Popravljao auto, prao polir'o ne bi li zivot dobio smisao....
Ali sevdah svira na radiu - a poslije sevdaha spektakl - 60 minuta i propuhivanje usiju ubudjavljenim frazama o RS-u, zakonima o povecanju placa parlamentarcima.
- Svaki dan proleti SIPA-in auto znate svi onaj srebrni Megane sa papsonima iza u A6 i A8 audijima ko da prolazi Havijer Solana a ne supak Sulejman Tihic.
I tako iz dana u dan, iz dana u dan....
Sada radim vani....
Drago mi je jer ne zivim od plate do plate. Ljepse se osjecam a zivot ipak ima malo ljepsi smisao.
Ipak cu svojoj familiji a i sebi pomoc' vise ovdje nego tamo gdje su mi ukinuli zdravstevno osiguranje na birou (ma koje li zdravstveno). U svom gradu sam postao stranac a uz to i ponizen.
Hvala bogu da je njegova Zemlja od zapada do istoka a ne samo od Une do Drine....Jer je izgleda neko drugi prisvojio pravo da se igra sa tim dijelom napacene Zemlje...
Disclaimer: Nemam nista protiv dijaspore i izbjeglica
Pozdrav Domovini!
Tuzni odgovori....
Trenutno sam u "dijaspori" , ili ti sam "gastarbajter" prije nesto manje od godinu dana otisao. Nazovite vec to kako hocete.
-Muka ucmalosti
-Odem u kafic (ne pijem kafu) a nemam posteno za jedan sok (mislim ipak mi je 3 banke i kontam kako cu se ogrebat od stare za marku-dvije za kafic).
-Jarani pozarvrsavali fakultete (svi su izbjeglice u mom gradu) i svi se pozaposljavali - i to masne plate podobijali i dobre poslove i zapitam se jesam li glup ili lijen ili nesto trece
-Ja zavrsio fakultet a sa starim prebacujem cumur za nekog uhljupa sto nosi pola kile zlata na sebi a hoda poderane carape (ocima svojim vidio) za 5KM
-Nisam lijen - po kuci sam popravljao stvari od galanterije do aparata i vodoinstalacija - sve redom
Ali sevdah svira na radiu - a poslije sevdaha spektakl - 60 minuta i propuhivanje usiju ubudjavljenim frazama o RS-u, zakonima o povecanju placa parlamentarcima.
- Svaki dan proleti SIPA-in auto znate svi onaj srebrni Megane sa papsonima iza u A6 i A8 audijima ko da prolazi Havijer Solana a ne supak Sulejman Tihic.
Sada radim vani....
Drago mi je jer ne zivim od plate do plate. Ljepse se osjecam a zivot ipak ima malo ljepsi smisao.
Ipak cu svojoj familiji a i sebi pomoc' vise ovdje nego tamo gdje su mi ukinuli zdravstevno osiguranje na birou (ma koje li zdravstveno). U svom gradu sam postao stranac a uz to i ponizen.
Hvala bogu da je njegova Zemlja od zapada do istoka a ne samo od Une do Drine....Jer je izgleda neko drugi prisvojio pravo da se igra sa tim dijelom napacene Zemlje...
Pozdrav Domovini!
- Citizen-X
Ja pripadniku Armije BIH nisam mog'o pomoc jaro u BIH jer sam sebi nisam mog'o pomoc - a sad sam dograbio priliku da mu pomognem - barem jednom i barem nekako.patrius wrote:Ovo pitanje je trebalo postavit mnogo ranije,recimo '92.Trebalo je anketirati pripadnike ARBIH,s pitanjem,:zasto ste ostali?Valjda bi se sve samo kazalo,bez rijeci,naravno
Pitanje je,najblaze receno,neumjesno.Ako nesto treba pitati,onda je to:zasto ste otisli?Pa iako nikoga ne krivim niti ikome zamjerim zato sto je otisao,nevazno kada,jedno znam,ja to ne bih mogao uciniti,na taj nacin i svjestan mogucnosti,odnosno vjerovatnoce,i pomiren s njom,da se nikad ne vratim
Ne zamjerim,kazem,svjestan sam ljudske slabosti,straha i izgubljenosti,ali o tome imam vrlo jasan i nedvosmislen stav.
A taj isti pripadnik ARBIH se nije borio ni za kasike zlatne ni za pare nego za ono sto je smatrao svetim a to je zemlja Kotromaniceva i Kulinova. Casno i posteno.
Moralisanja se postedite.
- Citizen-X
Potpisujem... Tuzno je i pateticno i boli al' tako je...mostarac wrote:Zajebo se, ali nadam se da cu ispravit gresku i promjenit adresu stanovanja, tj. drzavu
Nije nas ni cetnik a ni ustasa toliko upropastio koliko je balija. Mozda me banuju zbog ovog ali to je tako..
-
patrius
Sve je to istina @citizen,nasa tragicna zbilja...Ali to i jeste onaj kljucni,sustinski plan neprijatelja nase domovine,da nam obesmisle zivot u vlastitom domu.Ja se s tim ne mogu i necu nikada pomiriti,makar do smrti gladov'o!!!Ne zelim im pruziti tu satisfakcijuCitizen-X wrote:Ja bih rekao - tuzna tema...
Tuzni odgovori....
-Muka ucmalosti
Sada radim vani....
Pozdrav Domovini!
- Citizen-X
Ja samo sanjam da se pojavi par ljudi da se okupi oko jednog programa i platforme a da sadrzi hiperbrzi razvoj BIH unutar njenih okvira, da im se pridruzim i da dam sve od sebe da to pokrenemo.
Jer ovo 'vako vise ne moze.....
Jer ovo 'vako vise ne moze.....
-
_BosanaC
Taj pripadnik Armije se u 99% slucajeva borio da sacuva zivu glavu jer ga niko nije pitao hoce li se boriti ili nece i da mu porodica ne zavrsi onako kako su zavrsavale citave porodice u Bijeljini, Zvorniku, Visegradu... A tek na drugom mjestu vjerujem da su bili neki ideali kao sto je zemlja Kotromaniceva i Kulinova, ideali koji su na kraju prodani sa nekoliko potpisa.Citizen-X wrote:Ja pripadniku Armije BIH nisam mog'o pomoc jaro u BIH jer sam sebi nisam mog'o pomoc - a sad sam dograbio priliku da mu pomognem - barem jednom i barem nekako.patrius wrote:Ovo pitanje je trebalo postavit mnogo ranije,recimo '92.Trebalo je anketirati pripadnike ARBIH,s pitanjem,:zasto ste ostali?Valjda bi se sve samo kazalo,bez rijeci,naravno
A taj isti pripadnik ARBIH se nije borio ni za kasike zlatne ni za pare nego za ono sto je smatrao svetim a to je zemlja Kotromaniceva i Kulinova. Casno i posteno.
Danas ta zemlja u kojoj ti bivsi pripadnici Armije zive ima svoje branioce koji se stide reci da su se borili i za sta a i ma sinove onih koji su tu istu drzavu unistili i prodali koji ne znaju kud ce s parama i imovinom a do juce su fukara zadnja bili.
- danas
opet ista greska kao i kod postavljaca teme -- podrazumijeva se da je neko imao 'izbor' -- otici ili ostati... masa onih koji su 'otisli' su to ucinili ne svojom voljom, bas kao sto ostoji i masa onih koji 'ostaju' ne svojom voljom... meni zaista nije padalo na pamet ostati na grbavici i biti silovana, samo da me eto neko danas na forumu ne bi gledao ruzno i nabadao mi svoj 'jasan i nedvosmislen stav' na nos. neise...Citizen-X wrote:Ja pripadniku Armije BIH nisam mog'o pomoc jaro u BIH jer sam sebi nisam mog'o pomoc - a sad sam dograbio priliku da mu pomognem - barem jednom i barem nekako.patrius wrote:Ovo pitanje je trebalo postavit mnogo ranije,recimo '92.Trebalo je anketirati pripadnike ARBIH,s pitanjem,:zasto ste ostali?Valjda bi se sve samo kazalo,bez rijeci,naravno
opet da ponovim -- tempora, pogresno ti je pitanje, ovdje vecina ljudi nije imala izbor glede ostanka ili odlaska... ili preformulisi pitanje ili se obrati onima koji su imali sansu otici a izabrali su da ne odu...
-
pinkzelena
Slažem se ja sa svime što si ti ovdje naveo.. pa normalno da se ne živi od sevdaha..šuplje i slično.Svi se mi na neki način borimo da nam život bude što bolji,ovdje gdje jesmo sada,a pritom nailazimo na razne prepreke..koje moramo da savladamo.Ima tu i nepravde i nekad i meni samoj sve dopizdi,psujem državu..i sve redom,al opet iz nekog inata se ne predajem tako lako._BosanaC wrote:
Ne mislim fakat nista lose s ovim sto cu pitati ali koliko si sigurna u ovo boldirano?Koliko to moze reci iko od nas ko je bio ovdje i ko je dan danas ovdje? Umjesto da naprdjujemo o godisnjim odmorima, tome gdje je ko kada putovao, gdje ce ici, sta i kako planira, o tome kako bi ko stan uredio, i sta ja znam cemu sve ne - naprdjujemo o Harisu, Zlatku, tome hocel' se zapucat veceras ili mozda nece do utorka? Optereceni smo stvarima kojima, bar ja tako vjerujem, oni kojima nista ne fali definitivno nisu, i pisi propalo za citavih nekoliko generacija.
Jos uvjek nisam otisao, imam danas priliku ja ikada, iako proljetos sam bio jako blizu da dignem sidro - a digao ga nisam iz prostog razloga sto kada ga dignem to ce biti za sva vremena, bez nekog supljiranja o sevdahu, suncu tudjeg neba i slicno.
U smislu finansija i posla mi ne fali zaista nista, auto mi ne znaci nista iako i to mogu rijesiti da mi znaci nesto u zivotu, ali danas je manje sevdaha u Bosni i Hercegovini nego ikada sto ga je bilo...
Ovo što me pitas.. na šta se odnosi..
Ne govorim ja da meni ne fali ništa u smislu..da sam milionerka.. kojoj novac raste na grani,da ništa ne moram da radim,da mi je sve servirano..i da mi je zbog toga život takav kakav jeste.NE.. kad kažem da mi ništa ne fali,možda to odaje i neku moju "skromnost",jer stvarno nemam neke apetite,koji se teško zadovoljavaju.
Sad spremam diplomski.. i imala sam priliku da se uvjerim da za mene ovdje ima perspektive po pitanju posla..i to samo zbog mog vlastitog truda,što mi je izrazito drago..radila sam..i prestala da bih završila fax,koji sam malo bila zapustila,ali već sad imam motivaciju da što prije završim,jer me čeka posao..šansa,koju sam zaslužila svojim nekim trudom i radom i rezultatima i jer je neko u meni prepoznao potencijal.Ovo sve ističem..jer se ne uzdam u neke štele..stičeve i stričeviće..i drago mi je šta god da postignem,da to postignem sama.Sve ovo bi me čekalo i negdje vani.. nije to sad da ti odeš mašući rukama..da te neko čeka i dočeka i da ti izbor da biraš,opet ti se valja truditi,organizovati sebe,svoj život,a ja govorim da ja to mogu i ovdje..bar sam dosad mogla.
Nisam ja isključila definitivno opciju:odlazak iz BiH.. ta opcija uvijek stoji negdje.. al za mene je to jedino u slučaju da se baš mnogo isfrustiram,da me nešto prenese,da mi ovdje sve krene nizbrdo,ma ne znam kakvi razlozi..ne razmišljam previše o tome.
Istina je da ne mogu svi reći: ništa mi ne fali...sve ja to znam... i meni je žao,al sam i nemoćna da tu ikome pomognem.
Pomalo se iskreno i bojim te "tuđine"...možda sam i nespremna..pojma nemam.. al znam da bi sigurno morao postojati debeo razlog da odem ZAUVIJEK iz BiH.Planiram ići na neku specijalizaciju nakon studija..i vratiti se opet.Neću reći da dosad nisam imala priliku da idem,jer jesam..al uvijek dosad sam imala i razloge protiv odlaska.
Kad je neko spomenuo djecu..njihovo odrastanje i odgajanje ovdje..pa mislim da su tu najbitniji MI..roditelji (budući),jer i u najboljim sredinama se dešava da dijete zastrani,tako da mene sad ne brine nešto posebno kako bi mi djeca rasla u BiH..ipak ovo nije baš tolika divljina,koliko mi preuveličavamo.Ima svega i vani.. meni se čini puno opasniji život van BiH,nego ovdje..ma koliko to možda glupo zvučalo.
- Citizen-X
Moralisanja i kudjenja nekog sto je otisao vani od toga nema nista. Jedino zajednickim snagama mozemo napraviti od BIH a ono sto neprijatelji i zele je podvojenost po svakom pitanju po relacijama loko-dijaspora, po relacijama vehabije-loko itd itd...
-
pinkzelena
Citizen-X wrote:Moralisanja i kudjenja nekog sto je otisao vani od toga nema nista. Jedino zajednickim snagama mozemo napraviti od BIH a ono sto neprijatelji i zele je podvojenost po svakom pitanju po relacijama loko-dijaspora, po relacijama vehabije-loko itd itd...
Ja ne kudim ljude,koji su otišli.. pa ko ima pravo da ih kudi? Svako ide trbuhom za kruhom i niko nema pravo da krivi nekog što je ostao,a ni neko onog što je otišao.Poenta je da svako ima razloge ZA i PROTIV ostanka i odlaska,a to si u pravu da neprijatelji žele da stvore tu neku podvojenost po relaciji loko-dijaspora.
- Skyfox
#48 Re: Zasto ste ostali?
u kombinaciji sto nisam mogao doc do papira... Kad sam kontao da odem to je bilo poslije srednje... Sad vec uveliko gradim zivot ovdje, volim Sarajevo, ali... Za ovoliko truda, vremena i energije koje trosim na svoj posao znam da bi negdje drugo imao puno bolji standard zivota... Nadam se da da ne pogrijesi sto ostadohAlfons Kauders wrote:zajebo se...tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
-
patrius
@bosanac,naravno da se borio da sacuva glavu,kako svoju tako i svih ostalih neduznih ljudi,ali nije spasavao glavu tako sto je pobjeg'o glavom bez obzira,nego je ipak stao pred zlo,da se viteski bori,tim vise casno i dostojanstveno,svjestan da je objektivno slabiji.Nema moralisanja,dakako,kasno je za to.Sasvim je jasno da niti su svi mogli ostati,niti su svi mogli otici.Takodjer je jasno da je nekima zao sto su ostali a nekima je zao sto su otisli.Dakle,to je bio takav trenutak,"a momentary lapse of reason".Ali,ono sto mene zalosti jeste fakat da oni koji su otisli,osim rijetkih izuzetaka,ne odaju duzno postovanje onima koji su ostali.Pa ako vec to ne cine iz razloga sto misle da su ti koji su ostali bolji i casniji ljudi od njih samih,ako to ne cine iz razloga sto se ne osjecaju krivim ni odgovornim za sve to,trebalo bi da to cine barem iz razloga ciste ljudske sucuti i humanizma,zbog pakla kojeg su neduzni predurali...Ja ne znam,nisam jos nikad ni cuo ni vidio da se od tih silnih "zavicajnih udruzenja" i takvih kojekakvih skupina sirom globusa,organizovano odala pocast palim braniocima domovine,ili da se pruzila,prijeko potrebna,vapijuca pomoc za golu egzistenciju prezivjelim braniocima.Sve sto se cini,a i to tek onako simbolicno,posto je medijski eksponirano,jeste 11.Juli.Malo se pronosaju transparenti,i to je sve
Sta zelim da naglasim?Pa to,da ova zemlja nema jedinstven i artikulisan glas onih koji je vole.To,da su oni koji su je branili danas kivni na sebe zbog toga sto su ispali takve "budale"!!!A to je,upravo to,braco i sestre,drugarice i drugovi,ono sto neprijatelji nase domovine zele ostvariti,i bojim se,ostvaruju...dovesti nas u zabludu da sami biramo ono sto nam je nametnuto...
-
Umjetnik a
kojim principimaMutimir wrote:jesi i ti od onih sa principima...Umjetnik a wrote:svaka častsarlo wrote:Zasto bih otisao?
Da, bio je rat, ali to je globala pojava, tj moze se desiti svugdje u svijetu. Nemozes pobjeci od bitnih stvari u zivotu, to te na ovaj ili onaj nacin prati do smrti. A tu su i ona pitanja casti i ponosa. Nema niko pravo da dodje iz srbije i da te otjera!
Kukavica sam na poslu, to je sasvim dovoljno. Uvijek sam u dzepu imao nesto novca i to je jako bitno. Da nisam egzistencijalno situiran drugacije bih razmisljao.
Jedino sam u jesen '93 razmisljao o tome kako se izvuci. Izgledalo je da ce nas vojno poraziti i satjerati u gradove koji ce postati enklave. To bi bila agonija, i uvijek je postajala opasnost od dolaska u situaciju Sabre i Shatile. Tad se je jedna grupa Gacana dogovarala da se u tom slucaju preko planina probiju do sjeverne Crne Gore odnosno Albanije. Geografski to je jedino rjesenje. Ratni krajevi su strasno krvavi za porazene strane i poznate po tzv "marsevima smrti", ali to su jedine sanse za vo9jnike das prezive. A tad smo bili na ivici kolapsa.
Moji koji su se na zapadu situirali kazu da to nije to. I bilo koji nacin zivota da odaberes tamo ne osjecas da zivis pravim zivotom. Bez obzira sa koliko novca raspolazes.
Izgleda da je najbolje u Njemackoj. Optimalna mjera svega. I novca i rada i troskova, te tolerancije i sigurnosti.
Ja vise volim lezeran pristup zivotu koji mi se pruza ovdje. Znaci glavni razlog ostanka bi bio nedostatak samoinicijativnosti i avanturistickog duha, te zivot kojim sam zadovoljan ovdje. + inat i principi.