Govor muftije Zukorlica

Rasprave o vjerskim temama.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

---
Last edited by Bea_Trix on 18/10/2007 21:16, edited 1 time in total.
venera888

Post by venera888 »

da moraju postovati zakone koji cuvaju red i mir,(poligamija nije dio toga,) ali u srcu i dusi prizeljkivati serijat

Ko god dobrovoljno prihvati sekularizam,i osjeca se zadovoljan s time,taj je po svim ucenjacima,ulemi izasao iz vjere
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

venera888 wrote:da moraju postovati zakone koji cuvaju red i mir,(poligamija nije dio toga,) ali u srcu i dusi prizeljkivati serijat

Ko god dobrovoljno prihvati sekularizam,i osjeca se zadovoljan s time,taj je po svim ucenjacima,ulemi izasao iz vjere
svi zakoni su tu da cuvaju RED i mir. i objasni mi molim te, kako to zabrana poligamije u sekularnom drustvu nije pitanje REDA? nego, cega je pitanje nego uREDJenja drustva, porodice, zajenice?

i svako krsenje zakona remeti MIR drzave (i vjernika isto). zato zakoni i postoje.
lady midnight

Post by lady midnight »

venera888 wrote:da moraju postovati zakone koji cuvaju red i mir ali u srcu i dusi prizeljkivati serijat

venera,
ovo uopshte nije tachno.
odnos prema drzhavnom uredjenju (a sekularizam jeste stav prema uredjenju drzhave) ne definishe shta je iman, niti opravdava takfir. bar te osnovne stvari bi trebala da znash. uredjenje drhzave nije regulisano Kur'anom, to su stvari islamske politichke teorije koja se tek kasnije razvila - i gdje su se teoretichari, kao i inache kad se radi o drzhavnim teorijama, chesto razilazili. shto nije ni chudo, s obzirom na to da su prve rasprave o "pravednom" predvodniku zajednice i o ispravnom kalifi proizashle tek iz nesuglasica nakon poslanikove smrti. a sekularizam u obliku u kojem ga znamo je nova, moderna pojava, pa su i na nju islamska ulema reagovali (gospojice, ulema kao rijech je u mnozhini, by the way) na razlichit nachin.
na svu srecu, islamska ulema su tu malo bolje upoznati sa chinjenichnim stanjem od tebe.

pa onda imash lijepo podjelu izmedju dar-al-dina i dar-al-harba, gdje vazhe razlichita pravila po puitanju odnosa vjernika prema vlasti, pa i trecu kategoriju dar-al-sulh...

ako hocesh primjer: uzmi shiite (mada nije potrebno, jer ono shto ti rekoh vazhi i za sunite, ali ovo je upechatljivo). vijekovima je shiitsko vjersko uchenje pochivalo na odvajanju vjere od politike (sa ciljem zashtite vjere), koliko god nama to apurdno zvuchalo danas, kad pogledamo danashnji iran. ali tako je. premisa koje je vladala je otprilike slijedeca (da ti pojednostavim, imam osjecaj da je potrebno): dok god se imam (u ovom sluchaju 12.ti) ne vrati iz sakrivenosti (jer on je ghaib, zatajen), na svijetu ne mozhe zavladati pravedan poredak, shto znachi da vjernici trebaju prihvatiti politichko uredjenje takvo kakvo je sve dok ochekuju imama. ovo se zove shiitski kvijetizam. ovo naravno nije sekularizam u modernom obliku kakav danas znamo, ali ipak jeste jedna vrsta odvojenosti vjere od politike.

curo draga, barem malchice, malchice pochni da razmishljash vlastitom glavom (ako bash hocesh, to tvoja vjera i trazhi od tebe - da koristish razum ukoliko ga imash), ne ponavljaj ko papagaj shta ti usadjuju na tim seansama, a potrudi se i da malo proshirish svoje znanje... bolje je za tebe.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Musliman je OBAVEZAN poštivati zakone države u kojoj živi:pa, ako jedna država ne dozvoljava poligamiju ( koliko god je islam tolerirao, pod određenim uvjetima, a upravo ti uvjeti čine da je poligamija tek izuzetak u općem pravilu ) musliman , upražnjavajući je, zapravo radi protiv Allahove odredbe o potrebi poštivanja zakona države u kojoj živi, a koja muslimanima svojim zakonima ne zabranjuje ništa od onoga što je Allah naredio.U velikom broju zemalja, zakoni muslimanima omogućavaju da u potpunosti ispoštuju sve propise Šerijata.....A poligamija, ponavljam po sto puta :D , nije šerijatski propis.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

vrlo strateski se ona izgubi :D
Šandor

Post by Šandor »

venera888 wrote:i nikada ne reci nikada,inshaALlah hoce zavladati serijat u Bosni
Mars se zeleni,
blago li meni
Novi me planet,
ka sebi vuče,
Zelene rijeke
na njemu huče
Vitke munare
na Marsu niču,
Allahu ekber,
svi redom kliču!

O Marsu lijepi,
doline drage,
Planeto mila,
imamo snage!

Hilafet gore,
ovdje ga nema,
Na put za Mars,
Ahmo se sprema!
Rottweiler

Post by Rottweiler »

Hm...
Tema je otisla u neku stvar ovom poligamijom, no da se vratimo temi. Ovaj sandzacki muftija Zukurlic je 100% u pravu.
Zasto???
Zato jer Srbija nema apsolutno nikakvo pravo na reisa, ne samo Srbija nego cjeli Balkan. Nakon povlacenja osmanlija iz Bosne, posljednji halifa je tu duznost prenio i ostavio Sarajevu. Sad da temu nerazduzavamo u nedogled, koga interesuje neka malo googla i nace sve informacije.
sulesavic

Post by sulesavic »

dawn_upon_dawn wrote:
venera888 wrote:Bilo je u medijima lady,mozes progoglati.Ima izmedju ostalog u BH danima tekst(oni su to normalno kritikovali,ali njih niko ne benda ni 1 posto),bilo i u Saffu,nesto mi se cini da su bile cestitke muftiji u preporodu :D

navodno nakon sto se muftija vratio iz Sarajeva sa vjencanom suprugom njega prva zena koja je tad bila u drugom stanju je zbog toga zaglavila u bolnici(prva zena mu je inace iz Jordana,zena za primjer svakoj i po ponasanju,izgledu svemu,neznam sto se morao zeniti ponovo al eto njegovo pravo Bogom dato)

i nikada ne reci nikada,inshaALlah hoce zavladati serijat u Bosni
bosna nije ISLAMSKA zemlja. serijat nije ustavom reguliran. poligamija je nezakonita. ne znam da li to spada u slobodu vjeroispovijesti, ali imati vise zena nije imperativ u islamu, nego samo dozvola. dakle, nema narusavanja prava.

poligamija je nedozvoljena zakonom. tacka. svi su pred zakonom jednaki, jer zakon ne razlikuje religije.

i sta znaci da ce akobogda serijat ZAVLADATI bosnom? jesu ti o rekli na sijelu, ili si sama dosla do toga na kursu islamske psihologije?
Ima ona brata u Medini, zna on otamo ¹ta, gdje & kako treba...
seln

Post by seln »

Ja se sve nesto pitam...je li nam ovo @amina voistinu voskrsla?
seln

Post by seln »

Rottweiler wrote:Hm...
Tema je otisla u neku stvar ovom poligamijom, no da se vratimo temi. Ovaj sandzacki muftija Zukurlic je 100% u pravu.
Zasto???
Zato jer Srbija nema apsolutno nikakvo pravo na reisa, ne samo Srbija nego cjeli Balkan. Nakon povlacenja osmanlija iz Bosne, posljednji halifa je tu duznost prenio i ostavio Sarajevu. Sad da temu nerazduzavamo u nedogled, koga interesuje neka malo googla i nace sve informacije.
Tema ionako nije vjerska, vec politicka: rais-fight. Podsjeca me na 14 vijek i dva pape....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seln wrote:Ja se sve nesto pitam...je li nam ovo @amina voistinu voskrsla?
meldina :D amina :D pocetnik :oops: :D :oops: a meni niko ne vjeruje
seln

Post by seln »

zena wrote:
seln wrote:Ja se sve nesto pitam...je li nam ovo @amina voistinu voskrsla?
meldina :D amina :D pocetnik :oops: :D :oops: a meni niko ne vjeruje
Vidim ja....Sandzak, serijat....afrika-paprika....
venera888

Post by venera888 »

Zasto???
Da upravo tako,no opet ako vec Bosnjaci Sandzaka dobiju poglavara u Beogradu onda za ocekivti i da Srbi iz RS dobiju u Sarajevu
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Biscanko, nemoj ti vise braniti nikoga svega ti :roll:
Pearl

Post by Pearl »

venera888 wrote:
Zasto???
Da upravo tako,no opet ako vec Bosnjaci Sandzaka dobiju poglavara u Beogradu onda za ocekivti i da Srbi iz RS dobiju u Sarajevu
opet elementarno nepoznavanje :-) funkciju poglavara srba (tacnije bi bilo pravoslavaca u BiH, jer svi srbi nisu pravoslavci i obratno) "obnasa" mitropolit dabrobosanski..
koji je opet "odgovoran" patrijarhu... patrijarh je poglavar "nacionalne" crkve, pa tako imas srpsku, rusku, grcku pravoslavnu crkvu... a posto se srbi (citaj pravoslavci) u BIH osjecaju kao pripadnici SPC-a, onda je i patrijarh SPC-a njihov poglavar :) i nesto nisam primijetila da bi srbi iz rs da se odvajaju od srbije po bilo kom osnovu...

samo mi jos nije jasno kako bi dobijanje poglavara bosnjaka u BG imalo ikakve veze sa dobijanjem poglavara srba iz rs u SA :?
venera888

Post by venera888 »

Dio intervjua Muamera Zukorlica za KURIR

IZS je objavio deklaraciju u kojoj stoji da "glava" ovdašnjih vernika ne može biti van Srbije?
- Vera se ne kroji deklaracijama. Ona je određena verskim izvorima i tradicijom. Mi smo tradicionalna verska zajednica, a oni su novonastali. Tradicionalna znači da imamo korene, tradicionalni oblik organizovanja. Ako je naš duhovni centar u Sarajevu, šta sad, treba neko da se sedne u kafanu, donese deklaraciju i kaže - naš centar nije Sarajevo, nego Beograd. To je smešno. Samo ne shvatam kako nekom iz srpskog pravoslavnog korpusa može da bude normalno da duhovni centar pravoslavaca iz Bosne i Hrvatske bude u Beogradu, sa patrijarhom na čelu, a politizacija je ako je naš centar u Sarajevu. Apsolutno nikakve dileme nema da je naš vrhovni poglavar u Sarajevu. Da li se to sviđa Beogradu ili ne - to je njihova stvar.

ostatak intervjua procitajte ovdje http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007 ... 2007.shtml
seln

Post by seln »

venera888 wrote:Dio intervjua Muamera Zukorlica za KURIR

IZS je objavio deklaraciju u kojoj stoji da "glava" ovdašnjih vernika ne može biti van Srbije?
- Vera se ne kroji deklaracijama. Ona je određena verskim izvorima i tradicijom. Mi smo tradicionalna verska zajednica, a oni su novonastali. Tradicionalna znači da imamo korene, tradicionalni oblik organizovanja. Ako je naš duhovni centar u Sarajevu, šta sad, treba neko da se sedne u kafanu, donese deklaraciju i kaže - naš centar nije Sarajevo, nego Beograd. To je smešno. Samo ne shvatam kako nekom iz srpskog pravoslavnog korpusa može da bude normalno da duhovni centar pravoslavaca iz Bosne i Hrvatske bude u Beogradu, sa patrijarhom na čelu, a politizacija je ako je naš centar u Sarajevu. Apsolutno nikakve dileme nema da je naš vrhovni poglavar u Sarajevu. Da li se to sviđa Beogradu ili ne - to je njihova stvar.

ostatak intervjua procitajte ovdje http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007 ... 2007.shtml
Ma jel ovo muftija parlare cirilicu? :?
seln

Post by seln »

venera888 wrote:Dio intervjua Muamera Zukorlica za KURIR

Ma jel ovo muftija parlare cirilicu? :?
venera888

Post by venera888 »

Da selne,da :-)

Danas Zilkic dolazi iz Beograda i ocekuje se nekoliko hiljada ljudi na trgu da ga docekaju,a regionalna televizija je pozvala sve Sandzaklije s porukom "ako izgovarate sehadet dodjite na trg i pokazite da podrzavate Zukorlica".Tako da je vrlo moguce da ce izbiti problemi izmedju tew dvije skupine ljudi.Zalosno sta se dogadja uoci Bajrama

Narodna bošnjačka stranka smatra da su sukobi među muslimanima u Srbiji posljednja opomena o hitnoj potrebi održavanja bošnjačkog sabora.

U međustranačkim i međufrakcijskim sukobima u Sandžaku je već poginulo nekoliko osoba, nekoliko ih je ranjeno i mnogi su zlostavljani.

"Tragično iskustvo međubratskog sukoba Bošnjaka u Bosanskoj krajini ne smije biti ponovljeno! Međutim, sadašnja veoma loša politička pozicija Bošnjaka kako u BiH tako i u Sandžaku te vrlo neprimjereni personalni odnosi među bošnjačkim liderima, pogoduju za manipuliranje masama od političkih protivnika iz beogradskih postmiloševićevskih krugova", navodi u saopćenju predsjednik ove stranke Nedžad Latić.

Narodna bošnjačka stranka apelira na vjerske, kulturne i političke organizacije da izvrše pritisak na svoje lidere i preuzmu odgovornost za sudbinu svoga naroda.

(FENA)
venera888

Post by venera888 »

PODRŠKA REISU-L-ULEME INSTITUCIJAMA IZ-e U SRBIJI

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u pismu upućenom gosp. Hajri ef. Tutiću predsjednika Sabora IZ-e Srbije Novi Pazar, Sandžak izrazio je svoju bezrezervnu podršku Islamskoj zajednici i legalnim organima sa sjedništem u Novom Pazaru.
U pismu se ističe žaljenje zbog nemogućnosti prisustvovanja vandrendnom zasijedanju SaboraU ovom pismu se ističe žaljenje zbog nemogućnosti prisustvovanja vandrendnom zasijedanju Sabora IZ-e u Srbiji, u subotu 24. ramazana, 1428, odnosno 6. oktobra, 2007. god. i obavještava da u njegovo ime i kao njegov izaslanik ovom zasjedanju prisustvuje Husejn ef. Smajić, muftija sarajevski.

U poruci koju je reisu-l-ulema uputio Islamskoj zajednici u Srbiji i učesnicima vanrednog Sabora kaže se:

Draga braćo i sestre,
Želim vam od srca čestitati mubarek dane ramazana, posebno ovih zadnjih deset dana u kojima se očituje Allahova milost oprosta i spušta na Zemlju blagodat slova i duha Časnog Kurana.
Uzvišeni Allah je propisao post nama, kao što je propisao i narodima prije nas, da bismo bili svjesni Allahove prisutnosti i da bismo se jedni drugima približili i pomogali u promicanju dobra i suzbijanju zla na Zemlji.
Dakle, Ramazan je mjesec zbližavanja mu'minskih srca i snaženje muslimanske volje na zajedničkom dobru. Uvjeren sam da je svaki mu'min i musliman svjestan tog značenja i zato je spreman da sve učini da se sačuva bratstvo i zajedništvo muslimana na svakom mjestu, a posebno ovdje i sada kod nas, jer naše jedinstvo u vjeri i namjeri je uvjet svih uvjeta našeg opstanka.
Stoga, želim da znate jasno i nedvosmisleno da mi podržavamo legalne i legitimne institucije IZ-e u Republici Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem. To činimo jer smo uvjereni da se jedino na taj način osiguravaju Ijudska prava muslimana u Srbiji, promiće duh unutar muslimanske tolerancije, te uspostavlja mir i sigurnost među svim Ijudima dobre volje. Omalovažavanje i zaobilaženje legalnih i legitimnih organa IZ-e u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru od bilo koga pod bilo kojim izgovorom može imati teške posljedice za stabilnost, pa se stoga pozivaju svi odgovorni u IZ-i da rade zajedno i snaže položaj muslimana i štite njihova vjerska i moralna prava na vjeru, čast i dostojanstvo.
Koristim se ovom prilikom, također, da savjetujem muftiji sandžačkom, kao i njegovim saradnicima da emanet kojeg su preuzeli za očuvanje i razvijanje prava muslimana na život, vjeru, slobodu, imetak i čast u Srbiji, posebno u Sandžaku, da to čine odgovorno i savjesno u duhu kuranskog učenja, sunnetskog ahlaka i istorijskog iskustva koje se očituje u slovu i duhu Ustava IZ-e a provodi kroz Mešihat IZ-e Srbije sa sjedištem u Novom Pazaru.
Sa tim mislima i porukama primite izraze mojeg dubokog poštovanja i uvjerenja da će IZ-a u Srbiji ostati jedinstvena i odlučna na putu Allahovog zadovoljstva i muslimanskog ponosa.

Iskreno Vaš,
dr. Mustafa Cerić, Reisu-l-ulema
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Treba im Lepog pod hitno poslati da im se bori za 100% nesto po vlastitom izboru :-)
seln

Post by seln »

Ja sam za dobrosusjedske odnose sa Sandzakom.
Kao dokaz dobre volje treba im poslati Cerica kao hediju.
venera888

Post by venera888 »

pa oni ga vec imaju,on je poglavar svih Bosnjaka pa tako i njih :-)

ja bi im poklonila tebe :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

venera888 wrote:pa oni ga vec imaju,on je poglavar svih Bosnjaka pa tako i njih :-)

ja bi im poklonila tebe :D
Zar nije poglavar svih Bosnjaka Haris Silajdzic, ili sam ja nesto propustio? :?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply