Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo sutra

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

obuca wrote:vracamo se u 1518 godinu i gradimo ono sto je tada bilo izgradeno i potom sruseno. pa ovo nije normalno. umjesto da prave radna mjesta prave vjerske objekte i trzne centre. meni ne smeta ni dzamija ni crkva ni sinagoga, ali sto je previse previse je.
neko je vec na nekoj od tema napisao da se fabrike odavno ne isplate jer smo preskupa radna snaga...ok...ali sta im fali praviti stanove za proklete mlade, jer bas juce bi reportaza o tome kako ima samo malo stanova na raspolaganju za prodaju, kako su cijene ko na Menhetnu a dostupnost kredita ravna mogucnostima bosanaca da putuju u svemir...

Sto se vjerskih objekata tice, ako grade to od donacije, bujrum, ovo otimanje iz budzeta mi vise ide na venerin brijeg...

i dokle god za bibliotecki fond osnovnih skola opcine Centar izdavaju 5,000 KM iz budzeta, a za vjerske objekte 200,000, od mene podrsku nemaju...
ali hu d fak esks mi?

Nego, jel Marija bila Augostova il sta?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

fantom slobode wrote:A oko naziva dijela grada o kojem je rijec, prisutna je i verzija Marin dvor.Mozda zbog veze Marija - Mara, no u svakom slucaju i na autobuskim linijama se upotrebljava naziv Marin dvor.
PUBLIC TRANSPORTATION

Bus lines

14 Dom Armije - Podhrastovi
15 Marin Dvor – Buća potok
15B Otoka – Buća potok
16 Dom Armije – Bare
16A Dom Armije – Koševsko brdo II
16B Dom Armije – Koševsko brdo
17 Dom Armije – Breka
17B Dom Armije – Breka II
18 Drvenija – Pofalići
20 Park - Jagomir
20A Park – Jezero
20B Park – Šip
21 Sutjeska - Vogošća
21A Sutjeska – Malešići
22 Sutjeska – Ilijaš - Lješevo
22A Stup – Vogošća
23 Marin Dvor - Rajlovac
23A Marin Dvor – Reljevo dom
Pa sve zavisi o pismenosti onoga koji je pisao.

Proguglaj malo naći češ novinske članke u kojima se pominje Marijidvor pa pročitaj kako treba da piše...
Novine inače imaju lektore koji kontrolišu pravopis...
cica maca

Post by cica maca »

Meni vala nesmeta ni crkva, a ni dzamija i neznam zasto naselje nije dovoljno savremeno ako ima dzamiju ili crkvu, pa to je sasvim u redu, gdje ima naroda, bice i vjerskih objekata. Uostalom prije Austrougarske vladavine u Sarajevu je bilo preko 100 dzamija, zamisli samo da IZ zatrazi povrat zemljista, e tek tad mislim da bi se uhvatio za glavu onaj ko nezeli vise vjerskih objekata u gradu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

DaysleepeR wrote:
fantom slobode wrote:A oko naziva dijela grada o kojem je rijec, prisutna je i verzija Marin dvor.Mozda zbog veze Marija - Mara, no u svakom slucaju i na autobuskim linijama se upotrebljava naziv Marin dvor.
PUBLIC TRANSPORTATION

Bus lines

14 Dom Armije - Podhrastovi
15 Marin Dvor – Buća potok
15B Otoka – Buća potok
16 Dom Armije – Bare
16A Dom Armije – Koševsko brdo II
16B Dom Armije – Koševsko brdo
17 Dom Armije – Breka
17B Dom Armije – Breka II
18 Drvenija – Pofalići
20 Park - Jagomir
20A Park – Jezero
20B Park – Šip
21 Sutjeska - Vogošća
21A Sutjeska – Malešići
22 Sutjeska – Ilijaš - Lješevo
22A Stup – Vogošća
23 Marin Dvor - Rajlovac
23A Marin Dvor – Reljevo dom
Pa sve zavisi o pismenosti onoga koji je pisao.

Proguglaj malo naći češ novinske članke u kojima se pominje Marijidvor pa pročitaj kako treba da piše...
Novine inače imaju lektore koji kontrolišu pravopis...
pride, fino pise X TRASFERZALA na tabli koju mi zovemo lukavicka dzada, jer ide od nedjarica, ispod mojmila do lukavice....
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

fantom slobode wrote:Po nazivu postavljaca teme i daljem komentaru shvatih da Sarajevo nece imati izgled savremenog grada, a kasnije dok citah komentar, zakljucih da je u stvari dzamija ta koja pravi grad nesavremenim.Vrlo interesantno stajaliste. :-D Pitam se kada bi se uklonila iz tog projekta, da li bi bili savremeni i koliko?
Interesuje me i koji su gradovi Balkana i Bosne inace savremeni i zasto :-D po misljenju postavljaca teme.
Unaprijed da kazem da ne mislim da se dzamija mora praviti na svakom cosku, iste i ne posjecujem(osim turisticki).Za postavljaca teme sam uvjeren da je isti slucaj(ne znam za ovo turisticki).
Pa jel mi trebamo da se ugledamo na Balkan ili da sami gradimo savremeni grad?
Opet kažem, u business centru džamiji nije mjesto, nije ni crkvi ni nekoj trećoj bogomolji.
Suvišno.
Čini mi se da je u pitanju obaveza vlasti da u svaku investiciju moraju da uključe vjeru kako bi ista dobila "amin" stranaka na vlasti.

Kako god okreneš pogrešna logika i politika a sve to ostaje za budućnost.

Koliko imamo džamija u odnosu na broj škola, ambulanata, Hitna Pomoć vapi za novom zgradom, rehabilitacioni centar za invalide iz rata, ma ima potrebnijih investicija od JAVNOG značaja milion ispred jedne džamije.

Zadovoljan odgovorom?
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

nisu u pitanju samo dzamije, ali to napadno izgradjivanje je najbolji simbol "baliluka" koji vlada kod nas. ja koji posjecujem sarajevo jednom godisnje i te kako primjetim kako grad ssve vise i vise propada zbog divlje gradnje.

ne znam da li su dzamije gradjene bespravno, ali bih volio da mi neko strucan objasni da li su one dzamije koje su izgradjene u novom gradu stvarno radjene po vazecim propisima.

gdje su igralista, parkovi ?( ne mislim da deset kvadrata izlizanog travnjaka)
na zalost kod nas je mentalitet "sta ce nam zelenis u centru grada" :roll: treba posjetiti barcelonu, berlin, stockholom... i slicne gradove pa vidjeti koliko zelenila ima po tim gradovima.

p.s iako "liberalan musliman" :D ja cesto navratim u dzamije i dzemate ;)
chuchumbamayumbe

#32 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by chuchumbamayumbe »

MUNAFIK wrote:
melb26sa wrote:
MUNAFIK wrote: jel to opet dzamija problem, sta ti to bode oci ako ce jedna od prostorija kompleksa biti vjerska? i kako si skontao da ce to biti dzamija?

A recimo i da jeste dzamija sta to ima veze, sam rece da su pune uz ramazan, pa dodaj tome i dva bajrama i dzumu svakog petka u godini i eto dovoljno razloga (za tebe posto si sam spomenuo kako su prazne) da se prave dzamije jer u nevedenim danima i prilikama u svakoj je guzva...
Al glupo je to sve, da ne treba dzamija ne bi se ni pravile, a njih jos treba, evo prvo u mom naselju, meni prva dzamija je 3 km od mene, a u Islamu se jako veliko znacenje stavlja na zajednicu i dzemat pa... da nepisem vise...

i sto se tice ovog kompleksa vjerovatno ce veliki broj zaposlenih biti muslimani, i radi cega im ne omoguciti da sa lahkocom izvrse svoje vjerske obaveze???
dosadne su ove price o dzamijama...
A ti buduci zaposleni ne bi nikako mogli malo skoknuti do dzamije Magribije, koja je odmah u blizini? A ima jedna na kojih stotinjak metara nize na Grbavici. Ili, Alipasina.
Po meni, apsolutno je nepotrebno i planirati jos jednu dzamiju na toj lokaciji.
Prakticno gledajuci, vjerovatno se vise isplati da se molitva obavi za 10 minuta nego za 40... da sam ja nadredjeni zaposlenim muslimanima tezio bi tome da sto manje vremena potrose na odlazak na molitve to je valjda neka logika.
a smjesno je ovo 'neka obavljaju molitvu na radnom mjestu' pa kako je kontam to i jest svrka tog vjerskog objekta u tom kompleksu.

Bio sam par puta u Alipasinoj na dzumi, hmmm dzamija je uvjek prepuna, tak da veliki broj ljudi klanja na travnjaku pored a to je moguce samo u ljetnim danima...

Ko je opste rekao da se radi o dzamiji???

Dzamije u sarajevu su se uvjek pravili i one su svojevrsni simbol grada, nije valjda da vam toliko smeta.

a sto se tice 4 km udaljene crkve, pa posalji zahtjev i ako je opravdano vjerovatno ces napraviti crkvu, ali u mom naselju ima preko 200 novih kuca napravljenih u zadnjih 5-6 godina i da 99% muslimana i tu fali dzamija nevidim u cemu je problam...
A sta se to podrazumijeva pod opravdanim zahtjevom da bi se gradio neki objekat drge vjerske zajednice, pored islamske? Bas me interesuje koliko to treba potpisa da bi se dobila dozvola? Odron.
Iskreno, ja ne idem niti u crkvu niti u dzamiju, ali evo gdje je glavni problem...
Najveci problem je u tome sto se ima para da se grade dzamije a nema se para za fabrike...
Dzamije i Allah dragi ce nas spasiti od bijede i siromastva?
Kako je ovo danasnje Sarajevo krahiralo u svakom pogledu, pa to je cudo jedno. Ni S od onog nekadasnjeg, sve go seljak i papan, kabadahije kockastih glava i polupismeni ljudi koji nam vode Grad i drzavu...Dobro je da ista radi kako treba.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

cica maca wrote:Meni vala nesmeta ni crkva, a ni dzamija i neznam zasto naselje nije dovoljno savremeno ako ima dzamiju ili crkvu, pa to je sasvim u redu, gdje ima naroda, bice i vjerskih objekata. Uostalom prije Austrougarske vladavine u Sarajevu je bilo preko 100 dzamija, zamisli samo da IZ zatrazi povrat zemljista, e tek tad mislim da bi se uhvatio za glavu onaj ko nezeli vise vjerskih objekata u gradu.
Mislim da danas u Sarajevu ima više od 100 džamija...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Kaze onaj splitski poruyetnik

Mi smo u splitu navikli da je sve tvrdo, nismo znali da je u zagrebu sve ovako mekano, ko bi reko da ce urusit ona zgrada....

U hrvatskoj gradjevinari fusere malo, kod nas se fusheri masala, a ja samo cekam kad ce poceti da se urusavaju zgrade oko novoizgradjenih objekata, a narucila sam fino dig.cam da sve to slikam i prodam avazu...
MC_82

Post by MC_82 »

vidim da diskusija ode u pogrešnom pravcu, i vjerovatno je postavljena jer nekom smeta izgradnja vjerskog objekta. pretpostavka je da će tu biti džamija!
samo bih vas upitao, vas protivnike izgradnje džamije, znate li koliko je džamija porušeno tokom proteklog rata, i koliko je njih porušeno za vrijeme komunističke vladavine!?!?! svi koji se protive izgradnji džamije/a nisu ništa bolji od onih dušmana koji su te džamije rušili i oni samo nastavljaju ono što su oni započeli. osim toga džamije i dr. vjerski objekti se ne grade iz budžeta već donacijama vjernika i parama IZ. pretpostavljam da ako je u planu predviđena gradnja bilo kojeg v. objekta, vjerska zajednica čiji će se objekat tu graditi ima pravo na to zemljište, jer vjerske zajednice uglavnom grade na svojoj zemlji. ne bi me čudilo da IZ ili neka druga vjerska zajednica ima parcelu na tom području, obzirom na količinu imovine koja im je oduzeta za vrijeme 50 godina komunizma. u svakom slučaju opravdavam izgradnju vjerskog objekta, bez obzira koje konfesije, veliki broj ljudi će se kretati tim područjem. svi pomenuti vjerski objekti u blizini su ograničenog kapaciteta i uvijek puni.
što se tiče naziva marin ili marijin dvor, koliko je meni poznato cijeli kvart je nazvan po dvoru koji je austrijanac izgradio i nazvao po svojoj supruzi MARIJI, a ne MARI. dakle pravilno bi "marijin dvor", mada se u izgovoru gube -ij, pa zvuči marin dvor. a ovo što piše da voznom planu gras-a, pa to je vjerovatno neki nepismenjak pisao kakvih ima na svakom koraku!
pozz!
GRAĐANIN AL" BAŠ ON

Post by GRAĐANIN AL" BAŠ ON »

Meni je najvažnije da je rečeno da će se graditi "Concert Hall". Mislim da je vrijeme da sarajlije dobiju jedan važan kulturni objekat ( a za neupućene želim da naglasim da je muzika dio kulture a ne dio iskazivanja tradicionalnih običaja kao što su razbijanje pivskih flaša od glavu i sl.).Bilo bi lijepo da se neko osvrne i na činjenicu da se muzej savremene umjetnosti (to je za one koji ne znaju u neposrenoj blizini Historijskog Muzeja) neće graditi jer je Importane Centar zauzeo prostor koji je predviđen za gradnju tog muzeja.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

MC_82 wrote:vidim da diskusija ode u pogrešnom pravcu, i vjerovatno je postavljena jer nekom smeta izgradnja vjerskog objekta. pretpostavka je da će tu biti džamija!
samo bih vas upitao, vas protivnike izgradnje džamije, znate li koliko je džamija porušeno tokom proteklog rata, i koliko je njih porušeno za vrijeme komunističke vladavine!?!?! svi koji se protive izgradnji džamije/a nisu ništa bolji od onih dušmana koji su te džamije rušili i oni samo nastavljaju ono što su oni započeli. osim toga džamije i dr. vjerski objekti se ne grade iz budžeta već donacijama vjernika i parama IZ. pretpostavljam da ako je u planu predviđena gradnja bilo kojeg v. objekta, vjerska zajednica čiji će se objekat tu graditi ima pravo na to zemljište, jer vjerske zajednice uglavnom grade na svojoj zemlji. ne bi me čudilo da IZ ili neka druga vjerska zajednica ima parcelu na tom području, obzirom na količinu imovine koja im je oduzeta za vrijeme 50 godina komunizma. u svakom slučaju opravdavam izgradnju vjerskog objekta, bez obzira koje konfesije, veliki broj ljudi će se kretati tim područjem. svi pomenuti vjerski objekti u blizini su ograničenog kapaciteta i uvijek puni.
što se tiče naziva marin ili marijin dvor, koliko je meni poznato cijeli kvart je nazvan po dvoru koji je austrijanac izgradio i nazvao po svojoj supruzi MARIJI, a ne MARI. dakle pravilno bi "marijin dvor", mada se u izgovoru gube -ij, pa zvuči marin dvor. a ovo što piše da voznom planu gras-a, pa to je vjerovatno neki nepismenjak pisao kakvih ima na svakom koraku!
pozz!
nek sam i ja u pravu jednom...

sto se koncertne dvorane tice, ebo ih vistafon i onakav dom mladih, ako naprave sta slicno, treba ih povjesat sve...
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

MC_82 wrote:vidim da diskusija ode u pogrešnom pravcu, i vjerovatno je postavljena jer nekom smeta izgradnja vjerskog objekta. pretpostavka je da će tu biti džamija!
pozz!
Iz tvog posta zaključujem samo jedno - smrt komunistima - živjele balije, ustaše i četnici.

Garant tebi tako mladom punom patriotskog i nacionalističkog naboja beskrajno smeta kad nam Dodik šukne da je Sarajevo Teheran, da su nam džamije na svakom koraku, pa su nam tad puna usta toga što imamo komšiju Tomu i Radu i što imamo to nešta crkvica po gradu...

E pa trebamo se zapitati postajemo li stvarno Teheran?

Mi smo u Evropi, naša tradicija je evropska i nemožemo imati grad kao da je prenesen iz Arabije. Jednostavno je to nakaradno.
sulesavic

Post by sulesavic »

mIRCerka wrote:
MC_82 wrote:vidim da diskusija ode u pogre¹nom pravcu, i vjerovatno je postavljena jer nekom smeta izgradnja vjerskog objekta. pretpostavka je da æe tu biti d¾amija!
samo bih vas upitao, vas protivnike izgradnje d¾amije, znate li koliko je d¾amija poru¹eno tokom proteklog rata, i koliko je njih poru¹eno za vrijeme komunistièke vladavine!?!?! svi koji se protive izgradnji d¾amije/a nisu ni¹ta bolji od onih du¹mana koji su te d¾amije ru¹ili i oni samo nastavljaju ono ¹to su oni zapoèeli. osim toga d¾amije i dr. vjerski objekti se ne grade iz bud¾eta veæ donacijama vjernika i parama IZ. pretpostavljam da ako je u planu predviðena gradnja bilo kojeg v. objekta, vjerska zajednica èiji æe se objekat tu graditi ima pravo na to zemlji¹te, jer vjerske zajednice uglavnom grade na svojoj zemlji. ne bi me èudilo da IZ ili neka druga vjerska zajednica ima parcelu na tom podruèju, obzirom na kolièinu imovine koja im je oduzeta za vrijeme 50 godina komunizma. u svakom sluèaju opravdavam izgradnju vjerskog objekta, bez obzira koje konfesije, veliki broj ljudi æe se kretati tim podruèjem. svi pomenuti vjerski objekti u blizini su ogranièenog kapaciteta i uvijek puni.
¹to se tièe naziva marin ili marijin dvor, koliko je meni poznato cijeli kvart je nazvan po dvoru koji je austrijanac izgradio i nazvao po svojoj supruzi MARIJI, a ne MARI. dakle pravilno bi "marijin dvor", mada se u izgovoru gube -ij, pa zvuèi marin dvor. a ovo ¹to pi¹e da voznom planu gras-a, pa to je vjerovatno neki nepismenjak pisao kakvih ima na svakom koraku!
pozz!
©ta misli¹, ¹efice, u kontekstu jedne tvoje ranije poruke, je li ovaj momèina stambeno situiran?
chuchumbamayumbe

[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]Meni je najvažnije da je rečeno da će se graditi "Concert Hall". Mislim da je vrijeme da sarajlije dobiju jedan važan kulturni objekat ( a za neupućene želim da naglasim da je muzika dio kulture a ne dio iskazivanja tradicionalnih običaja kao što su razbijanje pivskih flaša od glavu i sl.).Bilo bi lijepo da se neko osvrne i na činjenicu da se muzej savremene umjetnosti (to je za one koji ne znaju u neposrenoj blizini Historijskog Muzeja) neće graditi jer je Importane Centar zauzeo prostor koji je predviđen za gradnju tog muzeja.[/quote]
Samo da mi je znati ko ce jos ici tamo da slusa klasiku ili vec sta se bude desavalo?
Vjerovatno ce Hayat dovoditi dzigerashe da zabavljaju "elitu" dok grad polako vene i propada...Mozda se ukljuci i RTV Vogoscha i zakupi termin za Refkine Ahbabe i Satelite, pa da se "raja" opusti uz pjesmu i veselje...
Kao sto reko, odron!
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

pitanje je da li se stvarno grade iskljucivo iz budzeta vjerskih zajednica?!?!
ako je to istina, i ako je istina da drzava ne sponzorira vjerske zajednice ( a siguran sam da se to na neki nacin radi) onda mozemo svi biti presrecni jer to je dovoljan dokaz da u bosni ima para.

i sto se tice srusenih dzamija, svaka cast kada se popravlja sruseno u istocnoj bosni da bi povratnici imali gdje vjerske obrede obavljati. problem je samo sto se mizerno mali broj ljudi vratio, a sve pare skrhane u gradnju dzamija po federaciji su se mogle iskoristiti da se ucini nesto vise po pitanju povratka.
chuchumbamayumbe

DaysleepeR wrote:
pozz!
Iz tvog posta zaključujem samo jedno - smrt komunistima - živjele balije, ustaše i četnici.

Garant tebi tako mladom punom patriotskog i nacionalističkog naboja beskrajno smeta kad nam Dodik šukne da je Sarajevo Teheran, da su nam džamije na svakom koraku, pa su nam tad puna usta toga što imamo komšiju Tomu i Radu i što imamo to nešta crkvica po gradu...

E pa trebamo se zapitati postajemo li stvarno Teheran?

Mi smo u Evropi, naša tradicija je evropska i nemožemo imati grad kao da je prenesen iz Arabije. Jednostavno je to nakaradno.
potpis
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sulesavic wrote: Šta misliš, šefice, u kontekstu jedne tvoje ranije poruke, je li ovaj momčina stambeno situiran?
Naravno da jeste...cak je i kreditno sposoban pa njega ovakve stvari ne tangiraju...on je u cijelome postu vidio da je neko protiv izgradnje dzamije...

I ne znam kako se svaka gradjevinska tema pretvori u temu o vjerskim objektima...
cica maca

Post by cica maca »

DaysleepeR wrote:
cica maca wrote:Meni vala nesmeta ni crkva, a ni dzamija i neznam zasto naselje nije dovoljno savremeno ako ima dzamiju ili crkvu, pa to je sasvim u redu, gdje ima naroda, bice i vjerskih objekata. Uostalom prije Austrougarske vladavine u Sarajevu je bilo preko 100 dzamija, zamisli samo da IZ zatrazi povrat zemljista, e tek tad mislim da bi se uhvatio za glavu onaj ko nezeli vise vjerskih objekata u gradu.
Mislim da ti se cini...prosetaj gradom pa prebroji, osim toga, mislila sam na tadasnje Sarajevo, a ne na novoizgradjena naselja...
dioklecian

#45 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by dioklecian »

DaysleepeR wrote:
dioklecian wrote:
DaysleepeR wrote: Kao prvo ja znam da Sarajevo ima dio grada koji se zove Marijindvor, za Marindvor nikad čuo nisam.
Posebno što takav lapsus pravi službenik iz gradske uprave.

Dalje što mi bode oči, pa zar svaki poslovno stambeni kompleks mora imat džamiju?

Mislim dokle više?

Ima džamija i više nego treba, uglavnom su prazne sem uz Ramazan.
prvo ja nigdje ne procitah da ce biti neka dzamija, tacno je da stoji vjerski objekat ali ti to interesantno odmah povezujes dzamijom, jako cudno.
koliko ja znam uvijek se govorilo marindvor a ne marijindvor, drugo nije ba to tvoje podrucje analize, idi tamo i lupaj po politici ovdje se radi o urbanizmu ocito nesto sto ti ne razumijes sem nekih gresaka oko izgovora.
pozdrav
dzes ba sta ima ba jel to Izoni?

Govorilo se jeste Marindvor ali se nije PISALO.
Postoji razlika između žargona "dzes ba sta ima ba" i onoga kako se nešto piše.
Zato nas u školici znaš ocjenjuju za pravopis a ne za pravoglas, pardon avaz.

Odakle to nije moje područje analize?
Pa ja sam građanin ovoga grada, a sve investicije i izmjene grada su predmet javne rasprave.

A politika me ne zanima.
u pravu si ti, ali nazalost historija je pokazala da u nasim gradovima su zivjeli i pogresni gradjani koji su tokom rata ucinili sve da se gradovi ruse, ja ne kazem da si to ti, ali ce svak prepoznati sebe. ali kod tebe je intersantno to sto pored onoliko velikog planiranog podrucja ti stavljas akcent na taj vjerski objekat koga si ti odmah blagoslovio dzamijom, to je ono sto je interesantno, a potpuno si u pravu da je demokratski raspravljati o tome, ali se mi ponegad gubimo u tumacenju prava demokracije, zaboravljamo ono sto je najbitnije da u demokraciji postoje i postuje se pravila, ima odredjenih kriterija za definisanje demokratije. nase svatanje demokracije je uvijek bilo blize anarhiji nego sve ostalo.
pozdrav
melb26sa

Post by melb26sa »

cica maca wrote:
DaysleepeR wrote:
Mislim da ti se cini...prosetaj gradom pa prebroji, osim toga, mislila sam na tadasnje Sarajevo, a ne na novoizgradjena naselja...
Prije rata je u Sarajevu bilo oko 100 dzamija. Mislim da ih trenutno ima bar 150 - najbolje da pitas IZ za spisak svih dzamija u SA.
suncica24

Post by suncica24 »

Kako stvari stoje, nece biti ni poslovnog centra, ni dvorane, ni te "problematicne" dzamije... Jer, ovaj regulacioni plan se mijenjao toooliko puta da...
Na kraju ce biti samo jedan veliki trzni centar, jer je investitor tako "reko"!ž
I da... znate li da grad, Kanton, Opstina nemaju novaca da otkupe parcelu namjenjenu za koncertnu dvoranu, tako da je sva ta prica rekla-kazala.
I znate li da do zadnje sjednice Komisije za urbanizam i Vijeca dzamije nije bilo ni na mapi?!
I znate li znate, da dzamija kod Osnovne muzicke skole nelegalno sagradjena!?! Kao i pola objekata na potezu Alipašino- Nedzarici?! Kao i jos mnogo "lijepih, velikih, jedinih" objekata kojim volimo da se hvalimo?!

I sad, nakon svega, objasnite vi meni koji klinac mi treba o bilo cemu ovdje da diskutujemo? :x

PS: Nego, odoh zabit kolac u Veliki park, u subotu okrecem janje i kopam temelje za... ne znam, nekakav "poslovni centar", pa... Bujrum! :D
p0wer

Post by p0wer »

napravi si djamiju u dvoristu . . .
ima djamija pun grad svakih 1 km na sta ces naic ninasta drugo vec na djamiju
pretjerivanje
Pearl

Post by Pearl »

callmethebreeeze wrote:pitanje je da li se stvarno grade iskljucivo iz budzeta vjerskih zajednica?!?!
nadjoh samo budzet opstine Novi grad za 2007 godinu:
http://www.novigradsarajevo.ba/admin/sl ... ET2007.doc

gdje pise:
"17. Tekući grant za vjerske zajednice, ovim grantom predviđena su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM, za finansiranje projekata vjerskih zajednica, a koji se odnose prije svega na obnovu porušenih vjerskih objekata i participiranje u izgradnji novih. Konačnu raspodjelu ovih sredstava općinskom Vijeću na usvajanje predložit će Komisija Općinskog vijeća. "

koliko ja znam, grant je nepovratan, tj to je lijepo upakovana donacija....

odavno sam navikla na nidje veze raspodjelu sredstava, ali mi je jako zaparalo oci sto u tom istom budzetu pise i ovo:
Tekući grant za pojedince-soc.ugroženi: 40.000,00
melb26sa

Post by melb26sa »

Pearl wrote:
callmethebreeeze wrote:pitanje je da li se stvarno grade iskljucivo iz budzeta vjerskih zajednica?!?!
nadjoh samo budzet opstine Novi grad za 2007 godinu:
http://www.novigradsarajevo.ba/admin/sl ... ET2007.doc

gdje pise:
"17. Tekući grant za vjerske zajednice, ovim grantom predviđena su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM, za finansiranje projekata vjerskih zajednica, a koji se odnose prije svega na obnovu porušenih vjerskih objekata i participiranje u izgradnji novih. Konačnu raspodjelu ovih sredstava općinskom Vijeću na usvajanje predložit će Komisija Općinskog vijeća. "

koliko ja znam, grant je nepovratan, tj to je lijepo upakovana donacija....

odavno sam navikla na nidje veze raspodjelu sredstava, ali mi je jako zaparalo oci sto u tom istom budzetu pise i ovo:
Tekući grant za pojedince-soc.ugroženi: 40.000,00[/i]
A to je izgleda u svakoj opcini po 200.000 za vjerske zajednice - grant. I u Opcini Centar je 200.000. Evo na sta su potrosili po njihovim rijecima (http://www.centar.ba/vijesti.html) BTW, gore web-stranice u zivotu nisam vidjela smajli-sto-povraca
Odlukom Opæinskog vijeæa Centar, u ovogodišnjem opæinskom budžetu obezbijeðeno je 200.000 KM za podršku aktivnostima vjerskih zajednica. Komisija Opæinskog vijeæa za odnose sa vjerskim zajednicama je na sjednici održanoj 28. augusta 2007. godine utvrdila kriterije za raspodjelu tih budžetskih sredstava koja æe biti dodijeljena vjerskim institucijama.

Tako je 50% ukupnih sredstava odnosno 100.000 KM dodijeljeno Medžlisu Islamske zajednice, koja æe prema iskazanim prioritetima Medžlisa, biti rasporeðena džamijama: Koševsko brdo (35.000 KM), Gornji Soukbunar (20.000 KM), Nahorevo (10.000 KM), Ciglane (10.000 KM), Èobanija (5.000 KM) i Èekaluša (5.000 KM). Preostalih 15.000 KM Komisija æe rasporediti naknadno, a na osnovu mišljenja Medžlisa Islamske zajednice.

Prema utvrðenim kriterijima, 25% ukupnih sredstava odnosno 50.000 KM rasporeðeno je za potrebe katolièke vjerske zajednice. Od tih sredstava Župnom uredu katolièke crkve ''Sveti Josip'' dodijeljeno je 30.000 KM za popravak i rekonstrukciju crkve; Franjevaèkom provincijalatu "Bosne Srebrene" 10.000 KM za ureðenje multimedijalne dvorane Franjevaèkog meðunarodnog studentskog centra u Sarajevu, te 10.000 KM Katedralnom župnom uredu Presvetog srca Isusova za obnovu župne kuæe.

Sredstva u iznosu 30.000 KM (15%) rasporeðena su Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opæini za sanaciju i rekonstrukciju enterijera Saborne crkve.

Od granta budžeta Opæine Centar namijenjenog vjerskim zajednicama, Jevrejskoj opæini u Sarajevu pripalo je 10% odnosno 20.000 KM za zamjenu dotrajalog poda u Aškenaskoj sinagogi izgraðenoj 1902. godine.
Post Reply