Kažeš da nisam upravu, ali mi nisi objasnio zašto nisam? Kažeš pojavljuje se prije sabaha, pa se taj dan posti.. Pojavljuje se mlađak prije zore, ali evo ostavimo i to na stranu. Na osnovu čega tvrdiš da je ovako?addem wrote:Nisi u pravu, po islamu novi dan ne pocinje iza ponoci nego iza aksama. Dakle mladjak se pojavljuje nesto malo prije sabaha, sto znaci da taj dan treba postiti. Sve je regularno.Kaiser wrote:Bajram bi, ustvari, trebao biti 11.oktobra.The_Fluid wrote:U standardnoj igri pomjeranja, pogadjanja i preturanja kada pada Bajram, pitanje glasi:
Bajram je 12. oktobra ili 13. oktobra?
"Prestanite postiti kada vidite mlađak." Hadis
Mjesečeva mijena (dakle, mlađak) je 11.10. u 05:02 minute . Taj dan zora (početak posta) je u 05:15 minuta (vremena za Sarajevo). Dakle, počinje se postiti 13 minuta nakon što se pojavi mladi mjesec...
Budući da danas muslimani u većini ne prihvataju astronomski kalendar, te insistiraju na određivanju vremena bajrama uz pomoć naprijed navedenog hadis, mislim da ćemo postiti jedan dan više.
Fluidni, ja ove godine nisam čuo niti jednom za dilemu da li je bajram 12. ili 13.oktobra, ne unosi bespotrebnu zabunu![]()
![]()
Naime, kako to da se mlađak u ša'banu pojavio 11.09. u 12:45, a prvi dan posta (dakle, prvi dan ramazana) je bio 13.09.??? Šta bi sa 12.09.?
Zar po tvojoj logici ne bi bilo regularno da je 12.09. bio prvi dan ramazana?
Ja kažem da je po logici citiranog hadisa prvi dan ramazana trebao biti 12.09. a bajram 11.10.

, ali mora se držati korak sa vremenom. Al kako se muslimani nikad ni oko čega nisu dogovorili, neće ni oko ovoga