Bajram je 12 ili 13. oktobra?

Rasprave o vjerskim temama.
Kaiser

#26 Re: Bajram je 12 ili 13. oktobra?

Post by Kaiser »

addem wrote:
Kaiser wrote:
The_Fluid wrote:U standardnoj igri pomjeranja, pogadjanja i preturanja kada pada Bajram, pitanje glasi:

Bajram je 12. oktobra ili 13. oktobra?
Bajram bi, ustvari, trebao biti 11.oktobra.

"Prestanite postiti kada vidite mlađak." Hadis

Mjesečeva mijena (dakle, mlađak) je 11.10. u 05:02 minute . Taj dan zora (početak posta) je u 05:15 minuta (vremena za Sarajevo). Dakle, počinje se postiti 13 minuta nakon što se pojavi mladi mjesec...

Budući da danas muslimani u većini ne prihvataju astronomski kalendar, te insistiraju na određivanju vremena bajrama uz pomoć naprijed navedenog hadis, mislim da ćemo postiti jedan dan više.

Fluidni, ja ove godine nisam čuo niti jednom za dilemu da li je bajram 12. ili 13.oktobra, ne unosi bespotrebnu zabunu :shock: 8) :-)
Nisi u pravu, po islamu novi dan ne pocinje iza ponoci nego iza aksama. Dakle mladjak se pojavljuje nesto malo prije sabaha, sto znaci da taj dan treba postiti. Sve je regularno.
Kažeš da nisam upravu, ali mi nisi objasnio zašto nisam? Kažeš pojavljuje se prije sabaha, pa se taj dan posti.. Pojavljuje se mlađak prije zore, ali evo ostavimo i to na stranu. Na osnovu čega tvrdiš da je ovako?

Naime, kako to da se mlađak u ša'banu pojavio 11.09. u 12:45, a prvi dan posta (dakle, prvi dan ramazana) je bio 13.09.??? Šta bi sa 12.09.?

Zar po tvojoj logici ne bi bilo regularno da je 12.09. bio prvi dan ramazana?

Ja kažem da je po logici citiranog hadisa prvi dan ramazana trebao biti 12.09. a bajram 11.10.
Last edited by Kaiser on 03/10/2007 16:27, edited 1 time in total.
venera888

Post by venera888 »

dovoljno je vidjeti hilal(mladi mjesec) bilo gdje i Ramazan pocinje
sulesavic

Post by sulesavic »

venera888 wrote:dovoljno je vidjeti hilal(mladi mjesec) bilo gdje i Ramazan pocinje
Je l' to dojava iz M. stigla?
venera888

Post by venera888 »

sulesavic wrote:
venera888 wrote:dovoljno je vidjeti hilal(mladi mjesec) bilo gdje i Ramazan pocinje
Je l' to dojava iz M. stigla?
sta ti je to "M"?
Ahmmed

#30 Re: Bajram je 12 ili 13. oktobra?

Post by Ahmmed »

Kaiser wrote:
addem wrote:
Kaiser wrote: Bajram bi, ustvari, trebao biti 11.oktobra.

"Prestanite postiti kada vidite mlađak." Hadis

Mjesečeva mijena (dakle, mlađak) je 11.10. u 05:02 minute . Taj dan zora (početak posta) je u 05:15 minuta (vremena za Sarajevo). Dakle, počinje se postiti 13 minuta nakon što se pojavi mladi mjesec...

Budući da danas muslimani u većini ne prihvataju astronomski kalendar, te insistiraju na određivanju vremena bajrama uz pomoć naprijed navedenog hadis, mislim da ćemo postiti jedan dan više.

Fluidni, ja ove godine nisam čuo niti jednom za dilemu da li je bajram 12. ili 13.oktobra, ne unosi bespotrebnu zabunu :shock: 8) :-)
Nisi u pravu, po islamu novi dan ne pocinje iza ponoci nego iza aksama. Dakle mladjak se pojavljuje nesto malo prije sabaha, sto znaci da taj dan treba postiti. Sve je regularno.
Kažeš da nisam upravu, ali mi nisi objasnio zašto nisam? Kažeš pojavljuje se prije sabaha, pa se taj dan posti.. Pojavljuje se mlađak prije zore, ali evo ostavimo i to na stranu. Na osnovu čega tvrdiš da je ovako?

Naime, kako to da se mlađak u ša'banu pojavio 11.09. u 12:45, a prvi dan posta (dakle, prvi dan ramazana) je bio 13.09.??? Šta bi sa 12.09.?

Zar po tvojoj logici ne bi bilo regularno da je 12.09. bio prvi dan ramazana?

Ja kažem da je po logici citiranog hadisa prvi dan ramazana trebao biti 12.09. a bajram 11.10.
Kaiser, ja se slažem s tobom :)

No,s obzirom da sam legalista :D ispoštovao sam, svakako, vaktiju IZ BiH :)
HomeArt

Post by HomeArt »

Mozete vi raspravljati koliko hocete.

Bajram - namaz je u petak 12. oktobra u 7 sati i 35 minuta.

Na vrijeme podijelite zekat i sadekatu-l-fitr!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

sahan wrote:Mozete vi raspravljati koliko hocete.

aferim!

Mada se, osim par irelevantnih "ujeda" :D ,ova diskusija odvija na pristojan način!
Kaiser

#33 Re: Bajram je 12 ili 13. oktobra?

Post by Kaiser »

Ahmmed wrote:
Kaiser, ja se slažem s tobom :)

No,s obzirom da sam legalista :D ispoštovao sam, svakako, vaktiju IZ BiH :)
:) naravno, poštujem je i ja..

Kome nije mrsko evo vrlo zanimljivo objašnjenje lunarnog kalendara u S. Arabiji, te posljedica koje proizvodi oslanjanje na "viđenje" mladog mjeseca...

http://www.phys.uu.nl/~vgent/islam/ummalqura.htm#solar

Dakle, Fluidni, bajram je u Saudiji ipak 13.10. :-)
Kaiser

Post by Kaiser »

sahan wrote:Mozete vi raspravljati koliko hocete.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

Kome nije mrsko evo vrlo zanimljivo objašnjenje lunarnog kalendara u S. Arabiji, te posljedica koje proizvodi oslanjanje na "viđenje" mladog mjeseca...
Neću ćamit ćekajući mladi mjesec pored ovolke tehnologije,
Joj, arapi i njihova tradicija. ..
:bih:

@sahan :P :kiss:
Kaiser

Post by Kaiser »

EliasVeskot wrote:

Ma o tome ti ja i pričam.. kakvi komiteti za gledanje mladog mjeseca, kakvi bakraći.. Ljudi izmjerili prečnik svemira, a Arapi gledaju da se pojavi mladi mjesec. Shvatam ja da je to dio tradicije iz vremena Poslanika Image, ali mora se držati korak sa vremenom. Al kako se muslimani nikad ni oko čega nisu dogovorili, neće ni oko ovoga :roll: [/img]
HomeArt

Post by HomeArt »

EliasVeskot wrote:

Ma imas pravo sestro. Dok se arapi nagode imal' ga il ga nema (mjeseca) ja vec mazno dvije baklave i sav se uslipo agdom. :D

Mahsuz Selam, S.
Post Reply