mostarac wrote:opste obrazovanje se dobija u osnovnoj i srednjoj skoli i tu matematika ima svoje mjesto svakako, ali fakulteti bi trebali da prave specijaliste u odredjenim oblastima i da se bave edukacijom kadrova koji ce sutra koristiti drustvu, a i primjenom stecenog znanja koristiti i sami sebi. Medjutim u nas fakulteti uopste te nauce masu gluposti koje ti nikad nece trebati, ali te definitivno ne nauce onome sto ce u buducnosti da ti koristi jer to cemu bi te trebali nauciti ne moze doci na red od mase sranja kojima nas uce, a razlog tome je da pola fakulteta ne bi mogli egzistirati i naravno da i odredjeni kadrovi primaju platu, a kapitalizam je nemilosrdan i svodi se na puko ili znas ili ne znas. Na etf-u te nauce svim mogucim sranjima iz matematike cija primjena u praksi je ravna nuli, ali te ne nauce osnovnim stvarima koja ce sutra da ti trebaju u poslu, a kapitalistu koji ti nudi posao jednostavno ne zanima sta ti znas iz matematike niti on ima volje i zelje da tebe uci poslu kojem te trebao nauciti fakultet, bar nekim osnovnim stvarima. Znaci poredjenje osnovne skole, srednje skole i fakulteta je poredjenje krusaka i jabuka jer osnovna i srednja skola i treba da daju neko opste obrazovanje, a fakultet treba da pruzi usko definisano obrazovanje iz struke, a ne da prosiruje tvoje vidike opsteg obrazovanja. U skladu s tim nivo matematike i vremena koje ona trazi konkretno na etf-u je potpuno besmislen uzimajuci u obzir primjenjivost tog znanja u praksi, tj. njegovu svrsishodnost, jer fakultet nije tu da ti pruzi opste obrazovanje.
e jbg mostarac.. ti sad uzeo pricati koja je svrha fakulteta i sta je opste obrazovanje.... jel treba opste ili ne treba (dobrodosao u klub

).... o tome jos niko nije postigao koncenzus... pa uopste nema svrhe da se naduravamo na tu temu. Inace sam ja prije ihaahaa godina upoznao tipa kojeg su mi predstavili.. "Zmaj za kompjutere" .... zavrsio fax vani. Ma jede MS ofis

... i fakat ga je jeo... znao sve do u detalj. mi obicni smrtnici bi te probleme znali rjesavati i po pola sata... on bi rjesenje (klik

) imo prije nego sto mu zavrsis iznosenje ...
njegov problem je da nikada nije mogao ni maknuti iz jednog programskog paketa.
nego... koji ce klinac nekome matematika u skoli ako inzinjeri ne koriste vise od 4 racunske operacije?
Ovo te ozbiljno pitam... i moj stari je u skoli imo krasnopis... pa kad se vidjelo da nema svrhe... ukino se. hajmo isto i matematiku izbacit.
uskostrucno obrazovanje... jako lijepo zvuci... ali je najobicnija zavala i parola. zavala za one koji upadnu u to... jer su obicno jako ograniceni sa opcijama... parola jer niko nije lud da izvede generaciju webdizajnera sa etf-a... gdje bi sa njima poslije

.