Dali ste vi stvarno religiozni,...

Rasprave o vjerskim temama.
dripac

Post by dripac »

sekretar wrote:
dripac wrote:A sta ja, ona, ili bilo ko drugi, imamo sa tim sto on posti. Pa i moja mama posti, jeli to znaci da iz postovanja ne bih ni kuci trebao jesti?
Ma yoook.

Sjedi fino ko čovjek, nek ti ona servira, najedi se i podrigni čestito.
Halo covjece, sta ja imam sa tvojim postom ili bilo cijim.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

Zapravo , to su 2 zastupljena 'shvatanja' religije, tj. 'nacina vjerovanja' - autoritarno i humano. Razliciti ljudi razlicito shvataju jednu te istu religiju, ili jedan te isti ateizam. Naravno da postoji i podjela na ateisticke i teisticke religije.
Last edited by upadljivo_tih on 03/10/2007 16:41, edited 1 time in total.
sekretar

Post by sekretar »

upadljivo_tih wrote:I zbog toga me pitas cujem li glasove????
.:lol:.1
Ne, nego su ti rečenice poredane kao da ih mašina random() vadi iz 3 knjige.
Ivanche

#29 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by Ivanche »

Ergot wrote:[DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?
Slazem se !!!
dripac

Post by dripac »

sekretar wrote: yok to. samo kažem da bi odricanje jela na javnim mjestima bio izraz poštovanja.

ali...
Postovanja prema kome ili cemu.
sekretar

Post by sekretar »

Najbolje bi bilo djecu pustiti da se sama odgajaju.

Čuj "da spontano dođu do zaključka o moralu". Pogotovo danas.
Citat:
Sve što što ti svoje dijete ne naučiš, naučiće neko drugi.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

@sekretar
pricas o programiranju covjeku koji se bavi programiranjem, i vjerovatno zna da programira 20 puta bolje nego ti?
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

sekretar wrote:Najbolje bi bilo djecu pustiti da se sama odgajaju.

Citat:
Sve što što ti svoje dijete ne [/b]naučiš, naučiće neko drugi.

To ti opet povezujes nauku i religiju? Kazes za religiju da je nauka?
sekretar

Post by sekretar »

upadljivo_tih wrote:@sekretar
pricas o programiranju covjeku koji se bavi programiranjem, i vjerovatno zna da programira 20 puta bolje nego ti?
A čiji je tata jači?
Ivanche

Post by Ivanche »

Mozda sam pogresno skontala neke, ali zar se djeca ne mogu odgajati u duhu postovanja za sve religije, da zna nesto o svakome, ali da ne bude religiozan? POstuj druge, gledaj svoje je moj moto!
Zvuchi kao da vaspitanje djece je samo o pitanju religije...vaspitaj djete da ne laze, da je covjek i sta ja znam...to je za mene vaznije, nego da li ce se moliti bodu i da li zna citat iz Biblike, kurana i sta ja znam...
sekretar

Post by sekretar »

upadljivo_tih wrote:
sekretar wrote:Najbolje bi bilo djecu pustiti da se sama odgajaju.

Citat:
Sve što što ti svoje dijete ne [/b]naučiš, naučiće neko drugi.

To ti opet povezujes nauku i religiju? Kazes za religiju da je nauka?

Jel odgoj nauka? Jel moral nauka?

i programeru 'vako se boldira [ b ]naučiš[ /b ] prvo otvoriš pa zatvoriš tag.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

Ivanche wrote:Mozda sam pogresno skontala neke, ali zar se djeca ne mogu odgajati u duhu postovanja za sve religije, da zna nesto o svakome, ali da ne bude religiozan? POstuj druge, gledaj svoje je moj moto!
Zvuchi kao da vaspitanje djece je samo o pitanju religije...vaspitaj djete da ne laze, da je covjek i sta ja znam...to je za mene vaznije, nego da li ce se moliti bodu i da li zna citat iz Biblike, kurana i sta ja znam...
niti cu braniti djetetu da bude teista, niti cu ga prisiliti da bude ateista, a 'informacije', i 'da zna o svakome po malo' cu mu dati samo ako mi ih SAM/A bude trazio/la, ali mu ih necu 'nutkati', tj. nuditi - neka nauci da 'pita' sto ga zanima jeli tako? To 'da pita' cak i nemora niko da nauci dijete, jer je ono od prvoga dana izuzetno radoznalo-i jako dobro umije da postavi pitanje, svako dijete. Isto tako djeci ne treba 'ubijati' radoznalost i nuditi odgovore koji su lazni i nepotpuni i subjektivni-kao ni odraslim ljudima. Ako nesto sam/a trazi da zna, onda mu/joj to treba da zna, a ako me ne pita nikad nista ni o ateizmu ni o religijama, onda mu/joj necu nista ni o jednom ni o drugom govoriti preopsirno. Iako sam ateista.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

@sekretar

ne, moral nije nauka, i niko se nemoze 'nauciti' da bude moralan, iako nekoga recimo mozes nauciti da programira. A ovo nije HyperTextMarkupLanguage, i nije 'programski jezik koji je iance poznat'. Jer, inace, u HTMLu tagovi ne idu sa '[' ']' bez kod nekih 'custom' skripti, nego sa '<' '>' - pitaj ako neznas ne budi glup.
I potrudi se ako si sposoban i dovoljno pametan da shvatis da se ovdje ne prica o halucinacijama HTML tags ni o karateu, ako ti se ne svidja tema odj***i neznam smije li se ebi pisat da me na banuju.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

sekretar wrote:@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
Stani malo, ja za vrijeme ramazana u SARAJEVU idem ulicom i jedem, i ja sam bahata, bezobrazna i ne postujem????????????

Ko posti-posti sebi, ne meni ne tebi!

Ja makar ne lazem ni sebe ni druge ni Boga....
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

...
Last edited by Bea_Trix on 03/10/2007 18:06, edited 1 time in total.
sulesavic

Post by sulesavic »

sekretar wrote:
yok to. samo ka¾em da bi odricanje jela na javnim mjestima bio izraz po¹tovanja.

ali...

©ta æu ja dobiti zauzvrat u sluèaju odricanja jela na javnim mjestima?

Ovo ti je, èini mi se, treæi propu¹teni poziv...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

mIRCerka wrote:
sekretar wrote:@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
Stani malo, ja za vrijeme ramazana u SARAJEVU idem ulicom i jedem, i ja sam bahata, bezobrazna i ne postujem????????????

Ko posti-posti sebi, ne meni ne tebi!

Ja makar ne lazem ni sebe ni druge ni Boga....
de ba mIRCi pusti, covjek koji iskreno posti nece ti govoriti da si bezobrazna i nekulturna zato sto zivis svoj zivot :D zato, ignore.

kako znam? pa i ja sam jedno vrijeme postila, kad sam bila mladja (da, nisam ispala iz neke masine za proizvodnju sekularista :D) i nikad mi nije palo na pamet da bezobraznim smatram ljude koji ne poste iz najrazlicitijih razloga.

1. zivim u drzavi u kojoj nisu samo muslimani...
2. zivim u drzavi u kojoj nisu svi vjernici...
3. zivim u drzavi, a ne u plemenu :D

imala sam prijateljicu koja je postila, a znala provesti sa mnom citav dan, cak i na kafi, jer joj se sa mnom prica, a onda ide na iftar, vrlo cesto i kod mene.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

sekretar wrote:
yok to. samo kažem da bi odricanje jela na javnim mjestima bio izraz poštovanja.

ali...
Da li se ti za vrijeme katolickog ili pravoslavnog posta odrices mesa, sira, jaja, itd itd?
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

mIRCerka wrote:
sekretar wrote:
yok to. samo kažem da bi odricanje jela na javnim mjestima bio izraz poštovanja.

ali...
Da li se ti za vrijeme katolickog ili pravoslavnog posta odrices mesa, sira, jaja, itd itd?
sekretar nam tad sa osobitim prijezirom gleda i same kokosi :D o kravama da i ne pricam :D
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

dawn_upon_dawn wrote:
mIRCerka wrote:
sekretar wrote:

ali...
sekretar nam tad sa osobitim prijezirom gleda i same kokosi :D o kravama da i ne pricam :D
dobra fora! :D sigurno da da
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ocel meni neko rec jel' ovaj sekretar primjer pravog religioznog co'j'ka? :oops:
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

ocu ja, on je primjer prave budale, ali ne i primjer pravog religioznog covjeka, on je ustvari 'krivi' religiozni covjek, bukvalno :-?
darius_maximus

#48 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by darius_maximus »

upadljivo_tih wrote:
darius_maximus wrote:
upadljivo_tih wrote:Religiozne ljude sve češće čujem kako se bave
mehanikom: izvjesni član foruma priča o tome kako je čovjek „idealna mašina“ a opet, na neki način „moralna mašina“, dali griješim ako kažem da je mehanika nešto što blage veze nema sa religioznošću? Što je čak suprotno...
naukom: odgovor na pitanje dali Bog postoji oni ehstrahuju iz teorije do koje se upošte nije moglo doći u vrijeme kad su religije nastajale: položaj planete zemlje je takav da je ona idealno postavljena (itd.); dali griješim ako zakljucim da bi oni u vrijeme prije no što su izmišljeni teleskopi bili pravi pravcati ateisti?
fiziologijom: fiziologiju uzimaju kao dokaz da je naše tijelo programirano od strane neke „više“ sile, ... svaki organ ima neku funkciju i to je dokaz da postoji bog?; dali griješim ako zaključim da bi oni u prenatalnom periodu (ako ćemo pričati o fiziologiji – čovjek ima „svijest o sebi“ i dok je još u pitschi, sigurno bili ateisti?
psihijatrijom, neurologijom: malo je na ovom forumu psihijatara, ali mnogi su na ovom forumu pričali o mozgu, nadam se da do tih svojih zaključaka i uvjerenja o „mozgu“ nisu dolazili tako što su nekome bez anestezije otvarali lobanju pa čačkali po kortekstu... ali zapravo, volio bi da znam kako su došli do zaključaka o „manama mozga“, a pošto vidim da nisu ni jednu knjigu pročitali, onda su sigurno te gluposti od nekoga čuli... hm, nedje neko rece kako je naš mozak glupo uradjen, itd... dokazi? Izvoli pričaj to meni ja ponešto znam o tim stvarima, nikad nije kasno da nešto od nekoga naučis... ali ne lupaj gluposti.

I sad... kao dokaz za postojanje Boga navode to što je mozak takav kakav je, ili za nepostojanje... dali griješim ako kažem da su to ljudi koji su spremni nekome da otvore lobanju (kad bi imali žrtvu a znali da ih krivicni zakon neće goniti) da bi vidjeli dali bog postoji ili ne?

ovo stvarno ne znači da niste relgiozni, ali postoje razni izrazi, samo ću neke da spomenem: FIZIOLOŠKE RELIGIJE, RELIGIJE BEZ EMOCIJA(INTELEKTUALNE), MEHANICISTIČKO-DETERMINISTIČKO-FATALISTIČKE RELIGIJE (vjerovanja u sudbinu, koje implicira vjerovanje u „krojača“ sudbine) „VJERA U MOZAK“ (najgluplja vrsta religije, u koju nevjeruje ni jedan psihijatar, i nijedan neurolog), NAUČNE RELIGIJE (Bolesni pokušaji da se do informacija o egzistenciji ili nepostojanju Boga dodje praktičnim, ekstrovertnim putem – od strane psihijatara proglašeno za bolest).

Jos samo uzmite da pričate o DNK.... pa će da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjećanja, neki od vas teista, ne svi... vi pričate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

SAD ZAMISLITE DA KOJIM SLUCAJEM NISTE BILI U PRILICI DA DODJETE DO "SVETIH KNJIGA" PA TIME NI DA "POVJERUJETE" U TO STO U NJIMA PISE, DALI BI MOZDA ONDA S P O N T A N O (AKO IKO ZNA STO ZNACI TA RIJEC) DOSLI NA IDEJU O POSTOJANJU BOGA?
DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?

Nije do stvari koja se zloupotrebljava, vec do covjeka koji je zloupotrebljava...
Covjek, kao bice, nema pojma o svijetu koji ga okruzuje...
Istrazili smo citavu planetu uzduz i poprijeko, ostavili svog traga na svakom centrimetru zemlje i mora, pa ipak ni dan danas niko ne moze sa sigurnoscu reci kako je ta ista planeta nastala...
Izgradili smo gradove, i zaprljali rijeke i mora, a ne znamo cak ni od cega poticemo, od majmuna ili neceg drugog...
Medicina je uznapredovala, lijecimo sve vise bolesti, a sve vise smrtonosnih se pojavljuje, a mi ne znamo cak ni kako taj mozak, kojeg spominjes, tacno funkcionise...

Problem je ljudi sto misle da posjeduju svo znanje svijeta i da imaju pravo da zloupotrebljavaju sve sto mogu, ne religije koju smatras krivom za sve probleme svijeta...

I, da, vjerovatno bi ljudi i da ne znaju da postoji religija (bilo koja) pomislili (da ne kazem saznali), da postoji nesto sto je stvorilo sve ovo sto mi sada krcmimo, nesto sto je vece od nas samih...

Ne krivim ja "religije" ni za nijedan problem u svijetu, nikad, nego krivim ljude koji posjeduju tu spremnost da sve sto saznaju zloupotrijebe.
Ovaj post sam samo napisao da bi iznio svoje zapazanje o NEKIM ljudima koji tvrde da su religiozni, a zapravo to nisu, i u onim primjerima koje sam dao pokazujem kako ti ljudi vise vjeruju U NAUKU nego u vlastite ideale.
Naravno da se o mozgu malo zna, ali ne shvatam zasto neki ljudi koji vjeruju u boga bas u mozgu, u tjelesnoj gradji, u mehanici i u nauci traze dokaze za postojanje njihovog boga, ako su vjerni neka ne traze dokaz. Mnogo je bitnije dali neko ZELI da bog postoji, i dali bi ZELIO da on postoji i kad on nebi postojao, i obratno, dali ZELI DA NEPOSTOJI, nego to dali on 'zna' i sto on 'zna' i koje 'dokaze' ima, Covjek mora prvo raspraviti sa svojim zeljama.
Znam za neke ljude koji kazu da imaju dokaze da bog postoji - pa zato 'vjeruju' - ali kada bi ih ti pitao: a dali je vama DRAGO sto on postoji?
Oni bi ti rekli:
ne, ali eto postoji pa moramo biti religiozni.

Dakle , problem je u zeljama, i mora posotjati jedna nauka koja proucava zelje.
Dugo se nisam mogao nakaniti da odgovorim, al' hajd' da pokusam...

Krivis ljude sto zloupotrebljavaju religiju? Pa postoji li ista na svijetu sto ljudi nisu zloupotrijebili, ili bolje receno, iskoristili i ponekad malo iskrivili u svoje svrhe?
Kao drugo ne znam zasto cijelo vrijeme drzis paralelu izmedju price o religiji i price o nauci... Istina je da mnogi vjernici pricaju o postojanju Boga kroz naucne dokaze, ali je to prije svega nametnuto dokazivanjem naucnika da svijet nije stvorio Bog, vec nesto sto oni samo sto nisu otkrili... Pravom vjerniku ne treba dokazivati da postoji Bog, ali na naucnoj razini, logican je rasplet da se vjernici uplicu u naucne rasprave, da opovrgnu tvrdnje naucnika... Opet, ne znam sta je cudno u svemu tome?

Vidio sam da si pricao o Tesli i Einsteinu... Tesla je bio jako religiozan, sam je za sebe tvrdio da je imao vizije i da mu je sve to pomoglo u njegovom radu... Na kraju svog zivota je htio, navodno, da izmisli oruzje koje bi zavrsilo sve ratove, ali ne dade mu se, barem nikada nije dokazano da je uspio... Ovo je bilo malo off-topic...

Takodjer vidim da govoris kako, kao psiholog, zelis da djecu pustis da sama u zivotu nauce kako zele da zive, ili posto ti ne volis pojam "nauce", da se pronadju u mnostvu ideja...
Kazes tebe ce djeca pitati... Pa, istina je da djeca nece samo tebe pitati, vec ce ih isto tako okolina oblikovati kao licnosti... Svakoj osobi, cak i odrasloj, trebaju neke smjernice, inace ce ti sutra pricati kako je dobro kada koristis drogu, jer je citalo kako je S.T.Coleridge napisao svoje najpoznatije djelo pod uticajem opijuma, itd. Malo je banalan primjer, ali shvatas poentu...

Za kraj ti moram reci da ne shvatam uopste poentu ove price, jer vidim da se svelo na to da li mirci smije/treba jesti dok je mjesec ramazana u javnosti...??? Naravno da smije, svako posti za sebe...
Sta je cilj ove "diskusije", iako ja ovdje vidim samo kako se ti pravis opasno pametan...???
sekretar

Post by sekretar »

_BosanaC wrote:Ocel meni neko rec jel' ovaj sekretar primjer pravog religioznog co'j'ka? :oops:
Evo ja cu reći.

Nisam , nažalost daleko od toga.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sekretar wrote:
_BosanaC wrote:Ocel meni neko rec jel' ovaj sekretar primjer pravog religioznog co'j'ka? :oops:
Evo ja cu reći.

Nisam , nažalost daleko od toga.
A odakle ti onda pravo da palamudis o tome sta bi i kako bi ko trebao? :? :shock:
Post Reply