11. Jazz Fest Sarajevo 31.10 - 4.11.2007.

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

xon_sa

Post by xon_sa »

Hajd dobro, o ukusima se ne raspravlja...
konyan

Post by konyan »

xon_sa wrote:Hajd dobro, o ukusima se ne raspravlja...
Stvarno.. Pa ti navijas za zelju. :D :D :D :D
black

Post by black »

u pravu ste svi :D i o ukusima se ne raspravlja..i naravno danasnja jazz scena je daleko od vremena parkera,coltronea,milesa davisa itd.
JokTiSi

Post by JokTiSi »

GRAN RISERVA wrote:ne razumijem kako je to samo Trio 3 "donekle izvukao stvar"!!! sta je sa koncertima trija Fly (Mark Turner, Larry Grenadier i Jeff Ballard), Gonzala Rubalcabe i da dalje ne nabrajam. Prosle godine je festival bio odlican. Raznovrstan i zanimljiv program, sto bi rekli. I da ne ponavljamo ono sto je napisao SILENCE IS SEXY, sa cijim se postom slazem.

Npr: Joshua Redman trio, Jacky Terrasson, ove godine!? Jazzland Community ... ?!?!?! nema tog jazz puritanca koji bi imao nesto protiv ovih koncerata.

ove godine je program super i zaista se moze izabrati najmanje nekoliko koncerta za svakog ko voli muziku.

A onima koji su prespavali desavanja na jazz sceni zadnjih deset-dvadeset godina mogu samo pozeljeti slatke snove. :zzzz:
Definitivno legenda ako nista na ovo treba otici.

Razmisljam mozda i o Mungolianu ali nisam previse slusao od njih stvari tako da ne znam jel to ono sto meni pashe. Zna li neko nesto vise o njima?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

dinash

Post by dinash »

off topic/ Steve Cougan kao Tony Wilson u 24 Hour Party People /

"Jazz is the last refuge of the untalented. Jazz musicians enjoy themselves far more than anyone who listens. It's like theater ... It's what you do when you can't get a gig ..."

:D
GRAN RISERVA

Post by GRAN RISERVA »

:shock: f...in' Tony Wilson. Super je Tony, ali je glede jazza fulio. Niko nije savrsen.
:-)

svaka cast Tonyu, ali u istoriji jazza mozemo naci na stotine da ne kazem hiljade genijalnih muzicara i jos toliko sofisticiranih umjetnika. A talentiranima prepustamo sva tri akorda koja su potrebna da bi se svirao r'n'r. :P

Salu na stranu Tonyev navodni citat iz 24hpp je duhovit, vrlo duhovit ali ima veze sa istinom koliko i eskimi sa uzgojem kivija i manga.

:D :D :D :D 8)
Faust

Post by Faust »

za zadnji album, pass je: aris

Probaj preko googlea pronaci... ukucaj link i ponuditi ce ti neku mogucu opciju...
say it as it is

Post by say it as it is »

Odlican je ovogodisnji program. Ne znam, volio bih pogledati 4 - 5- 6 koncerata, ali sam jos neodlucan sta da favoriziram. Za sada sam siguran da idem na Jazzland Community.

:shock:
GRAN RISERVA

Post by GRAN RISERVA »

Do 20. oktobra traje online rezervacija ulaznica za 11. Jazz Fest Sarajevo 2007.

Ulaznice za svih 13 koncerata u okviru četiri festivalske scene mogu se rezervirati na zvaničnoj stranici festivala http://www.jazzfest.ba. Za posjetioce Jazz Festa koji narednih dana rezerviraju tri ili više ulaznica, dostava je, kao i prethodnih godina, besplatna.
say it as it is

Post by say it as it is »

Ima li neko neki link za Mungolian Jet Set i za Mariju Joao? Naravno osim my space-a. hvala unaprijed.
black

Post by black »

say it as it is wrote:Ima li neko neki link za Mungolian Jet Set i za Mariju Joao? Naravno osim my space-a. hvala unaprijed.
http://rapidshare.com/files/43066052/Ma ... iaMito.rar
tranquil

Post by tranquil »

xon_sa wrote:
konyan wrote: To je ono sto mi strasno smeta. Lijepo je dovesti i Azizu i Cristinu Branco i svu ostalu raju.. I dhafer youseffa i mercan dede-a i slicne, ali negdje mimo jazz festa. Proslogodisnji festival mi je bio razocarenje, a ovaj nije nista drugaciji.

Razumijem i potrebu za masovnoscu i lovom i komercijalizacijom, ali valjda bi trebala postojati neka ravnoteza. Prosle godine je jazz-a sto se tice stvar malo izvukao Trio3, a nije mi bilo mrsko poslusati ni Bojana Zulfikarpasica. Ipak ceznem za 2005. i prethodnim godinama. :D
:-?
Meni je njihov zajednicki nastup bio nesto najbolje na festivalu...

Bio sam na tom koncertu i nisam baš bio previše zadovoljan. Vjerovatno je to bila posljedica toga da sam prethodno veče bio na koncertu koji je meni bio najbolji - Dhaferov samostalni nastup. U momentima sam mislio da će odletjeti krov BKC-a :-D Vjerovatno sam zato bio pomalo razočaran dan poslije, nije da je bilo loše, samo sam došao sa prevelikim očekivanjima.
black

Post by black »

Image

Rabih Abou-Khalil - Between Dusk & Dawn
Muzičar i autor koji je ne samo popularizirao oud, već je i kreirao muziku jedinstvene ljepote. Njegovo muziciranje je primjer da se na svakom instrumentu može svirati jazz, a u isto vrijeme da to može biti i uzbudljiva muzika koja nudi epsko iskustvo.
http://rapidshare.com/files/52687113/rak930bdd.rar
black

Post by black »

sumasumarum77

Post by sumasumarum77 »

Nemam nsta protiv ethno muzike ali ovaj jazz festival je realno prije ethno festival sa primjesama jazza.
sumasumarum77

Post by sumasumarum77 »

Evo slusam prvi album od ovog Rabih Abou-Khalil-a.
Nije ovo lose ali ovo nema veze sa jazzom(makar ovo sto ja slusam).
Moze jazz sa blagim primjesama tehna, etna itd ali ovo sto
ja slusam je cisti etno sa blagim primjesama raznih drugih uticaja.
Ako se ovo uguralo u taj festival mogao se ugurati i djeciji hor krofnice ili vec kako se zove(ili eventualno da je taj hor npr iz japana).
Ja godinama slusam Jazz i sve sto ima veze
sa njime ali se mora reci sta je jazz a sta ethno i povuci granica izmedju
ta dva zanra. Znam da se danas svira svasta i da svasta ide pod jazz ali se relativiziranjem stvari u stilu ovo nije doba Carlie Prkera itd sigurno polako gasi jazz festival.
kad se sjetim prvih festivala u domu policije.........
GRAN RISERVA

Post by GRAN RISERVA »

Ja upravo slušam njegov zadnji album... Ima vise jazza nego bilo čega drugog (ako nam jazz nije samo swing).

Nije mi bilo mrsko malo googlati i naći recenziju da vidim šta "stručnjaci" misle o tome :-)

BBC Jazz Review (21-06-2007)
Rabih Abou-Khalil, Songs For Sad Women
After twenty-five years and eighteen albums, it is unlikely that Rabih Abou-Khalil is going to spring any great surprises; long ago he found a distinctive individual style and has stuck to it since – with sufficient variations to keep it fresh and interesting. One need only hear this music for a few seconds to identify its creator. Aficionados will find everything that keeps them coming back for more; the characteristic blend of jazz-inflected Arabic melody with subtle rhythms combines into a hypnotic whole, as ever with Abou-Khalil’s fluent oud playing in a central role.
On this album, the variation that stops the music becoming formulaic is the inclusion of guest artist Gevorg Dabaghyan, who plays duduk, a Georgian instrument similar to an oboe. In Dabaghyan’s hands, it has a haunting, mournful sound that dominates the album. The opening track, “Mourir Pour Ton Décolleté” is a prolonged showcase for Dabaghyan, and one of the album’s highlights.
Newcomers to Abou-Khalil can start here with confidence. Although the instrumentation of oud, serpent, duduk and drums may look exotic, the sound is easy on the ear. The serpent, an ancient blown instrument vaguely like a tuba or euphonium - played here by Michel Godard - largely fulfils the role of bass, but there is a fascinating serpent solo midway through “Para O Teu Bumbum” which reveals the instrument’s versatility and hidden depths. For a prime example of the group sound, listen to “Le Train Bleu”, with its half-familiar melodic line, the kind you can sing along to on the second listen. It's just one of the wonders of this album...

John Eyles
accent

Post by accent »

sve je to super podrzavam sve napore ljudi oko jazz festa ali 30KM za kartu haloooooooo (u ovom slucaju konkretno za Mercan Dede-a)
pa deep purple su 30KM

neznam ali mislim da je malo previse
black

Post by black »

accent wrote:sve je to super podrzavam sve napore ljudi oko jazz festa ali 30KM za kartu haloooooooo (u ovom slucaju konkretno za Mercan Dede-a)
pa deep purple su 30KM

neznam ali mislim da je malo previse
pa to je djelimicno upravo iz razloga (sa kojim se i ja licno donekle slazem) koji reche @sumasumarum77..a to je ethno ili ono shto se danas naziva world music, gdje buckuris svega..od sevdaha do techna..a sve sa malom primjesom jazza..naravno najvisa posjecenost i jeste na tim koncertima i zato su ulaznice 30 kermi..nazalost vrijeme parkera, davisa,coltronea itd je proslo, a danasnjom jazz scenom vlada vecinom jazz fusion, sto naravno nije loshe..samo shto npr dosta raje ce slushati evo mercana dedea ili nesto slicno i nafurace se da slusha jazz, a recimo za charli parkera ce reci ..ma joj ko ce ti to slusati udavi...no sve u svemu sve je to dobro, bolje da slusaju i to vec turbo dizel folk..ako nista mozda iz radoznalosti povuce nekoga ko ce mozda uplivati u jazz vode..:) itd..mrsko mi pisati :D et' i ja cu ici da chujem merdzana dedea ;)
black

Post by black »

jos malo jazza The Crimson Jazz Trio - Catfood sa albuma King Crimson Songbook

http://rapidshare.com/files/63463083/Th ... d.mp3.html
virshla

Post by virshla »

Uuu, super programa bravo!

Kod nas je sad Skopje Jazz Fest, ali nije toliko
golema programa kako sto je ova! Bravo!
virshla

Post by virshla »

Aaaaaa!

Mercan Dede Secret Tribe, Rabih Abou-Khalil, Joshua Redman Trio i Maria João
ne smijete propustiti! Od ovih, gledao sam i slusao svi, osim Joshua Redman,
ali bi opet gledao svih... Posebno Maria João (kako sam je propustio da procitam da i ona svira, a bas pred malo sam trazio sve od jnu...)

Pozrdav
zach

Post by zach »

pesak

Post by pesak »

Danas je kod nas poceo jazz festival...
Post Reply