Ramazanski post - pro et contra

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

#26 Re: Ramazanski post - pro et contra

Post by ragib »

loprilh wrote:Pozdrav svima!
Evo vrijeme je ramazanskog posta, a meni se po glavi vrti par pitanja na koja do sad nisam nasao odgovor. Naime, ja ne postim jer ne smatram da je gladovanje sustina posta, a nisam dovoljno jak da postim onako kako sam shvatio da treba, ali vrlo cesto razmisljam o nekim tehnickim problemima i pitanjima vezanim za post. Sad ih ovdje iznosim u nadi da ce se naci neko dovoljno obrazovan, i vjerski i svjetovno, da mi da suvisao odgovor. Vjerujem da ovo sto pitam zanimati mnoge. Ujedno, molio bih kvazivjernike, priucene efendijice i ine salabajzere da me postede svojih dersova koje su pokupili po vehabijskim predavanjima, jer njihovo misljenje me NE ZANIMA. Zelim cuti glas razuma i govor argumenata. Moja pitanja su:

1. Kako post moze biti dobar za ljude koji su prisiljeni zbog prezivljavanja raditi u polju, ili kakav tezak fizicki posao, posebno kad se Ramazan desi ljeti, kad su tokom dana uzasne vrucine, a vrijeme posta traje i po 15 sati?

2. Kako post moze dobro ciniti organizmu kad nakon dnevnog gladovanja slijedi obilan obrok svega i svacega, koji je zbog akumulirane gladi nemoguce svesti na razumnu mjeru? Nauka se apsolutno protivi takvom dnevnom ciklusu ishrane i sve studije idu u prilog tome da organizam prezivljava dupli sok, prvo zbog gladovanja, a zatim zbog prejedanja.

3. Ovo me posebno zanima: kako poste muslimani u zemljama koje su na dalekom sjeveru ili jugu, npr. u Norveskoj, gdje ljeti dan traje i do 20 sati dnevno?

E, sad cekam odgovore. Nemojte samo reci da pretjerujem jer ovo sto pitam su vrlo konkretne stvari kojih smo svi itekako svjesni. Ponovo molim sve one ciji se odgovor sastoji u prijetnjama tipa: Cafire, ne petljaj se u bozije, i sl. da me postede svojih gluposti. Ne vidim nista blasfemicno u tome sto se zanimam za ovakve stvari.

Pozdrav svima, a onima koji poste zelim da poste svim srcem i da se ugodno osjecaju tokom mjeseca Ramazana.
1. Allah.dz.s ne opterecuje covjeka iznad svojih mogucnosti. osoba koja teske poslove obavlja ne mora postiti.
2. Ko kaze da se nauka protivi takvom ciklusu tj postu neki doktori preporucuju post zbog zdravlja. Evo ja nikad se ne prejedam dovoljno mi je malo pa da budem sit. A ko se prejeda on se i prejeda i kad ne posti.

3. za ovo postoji rijesenje(davno sam negdje citao ali sam zaboravio) samo sto ti to treba neko pametniji od mene da objasni mozda zena, ahmed, hattab ili neko drugi koji je upoznat sa ovom materijom.
Dirty Harry

#27 Re: Ramazanski post - pro et contra

Post by Dirty Harry »

loprilh wrote:
Dirty Harry wrote:
loprilh wrote:...
2. Kako post moze dobro ciniti organizmu kad nakon dnevnog gladovanja slijedi obilan obrok svega i svacega, koji je zbog akumulirane gladi nemoguce svesti na razumnu mjeru? Nauka se apsolutno protivi takvom dnevnom ciklusu ishrane i sve studije idu u prilog tome da organizam prezivljava dupli sok, prvo zbog gladovanja, a zatim zbog prejedanja.

...
Nisam kompetentan za 1 i 3 ali pokusacu ti nesto reci za 2:

Prvih par dana se dosta ogladni ali poslije se organizam privikne tako da se glad ne "akumulira" i uopšte nemaš potrebu za obilnim obrokom ...
Barem je meni tako.
:)

Hvala sto si podijelio svoje iskustvo s nama:)
Ipak, i dalje ostaje otvoreno pitanje 2. Još nisam čuo da se neko privikao na nejedenje. Odnosno jesam, moram biti iskren, ali radi se uglavnom o monasima i cudacima koji po cijeli boziji dan ne rade nista nego meditiraju. U tom alucaju, dovoljne su i minimalne kolicine hrane da bi se odrzao bazalni metabolizam. Takvo nesto je moguce postici i tokom Ramazanskog posta pod uslovom da od sehura do iftara ne trosis energiju, tj. da nista ne radis. Medjutim, svako onaj ko radi itekako zna koliko je gledan na kraju dana i sta sve pojede za iftar.
Pretjeruješ ... koje ba nejedenje, dva obroka dnevno ...
Ja ti fino napisah a ti po svom, ... nisam ni čudak ni monah, regularno idem na posao ... ne meditiram ... koji ba bazalni metabolizam, skoro da i ne primjetim razliku, najviše mi kafa fali .... I da, kao što i sam kažeš, znam koliko sam gladan i šta pojedem za iftar i to uopše nije puno ... standardna večera.

I meni se čini da tebe baš i ne zanimaju odgovori kako reče sahan.
Brisbane

Post by Brisbane »

Posto vidim da si cvrsto na dunjaluku, ja cu probati ti objasniti uzimajuci cisto svjetovne koristi i ne spominjuci Boga dz.s.
Dakle
1. Sustina je da se sa postom neki djelovi organizma odmaraju, a neki se potisnu do svoga maksimuma. Analogiju mozes vidjeti ako dzogiras kao ja ili samo vjezbas. Na taj nacin ti vjestacki naprezes misice da bi sutra bio fit kad treba uz stepenice potegnut.
:-) . Uglavnom, sa postom masne naslage i rezerve svake celije koje su stacionirane tokom godine eliminiraju i zamjene sa novim friskim. Dalje pogledaj detoks rezime koje su pune zapadne novine, a o medicinskim beneficijama post mozes vidjeti i na wikipediji (fasting)
2. To sto se nas narod nakrka to je njegov problem (to radi svakodnevno jal Ramazan bio jal ne bio). Hranu treba pripremiti laganu te je unositi postepeno (sifra: duga je noc).
3. Tu imas vise opcija jedna je vec napomenuta. druga je tokom godine standardno vrijeme za namaz se moze odrediti. Kada dode vrijeme dugih dana onda samo za Sabah i Jaciju se fiksiras na posljednem vremenu koje je bilo izracunato. Ostala tri namaza se mogu odrediti.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ja bih odgovorila na sva pitanja vrlo rado, ali me je postavljac teme dikvalifikovao obzirom da sam priuceni efendijica s diplomom priznatom od strane IZ-e...

:D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:ja bih odgovorila na sva pitanja vrlo rado, ali me je postavljac teme dikvalifikovao obzirom da sam priuceni efendijica s diplomom priznatom od strane IZ-e...

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ja ću , ipak, dodati još ovo, a za ostalo, neImam hala :D :

Udaljavajući se od ekvatora, na 48,5 stepenu geografske širine počinje se javljati fenomen noći koja je u određenom dijelu godine toliko kratka da se večernje crvenilo na nebu ne izgubi a već počne da sviće, tj. javlja se svjetlost izlazećeg Sunca. Tako na 50-tom stepenu geogr. širine taj fenomen traje od 11. juna do 1. jula. Već na 60-tom stepenu taj period traje od 21. aprila do 24. avgusta. U tom slučaju vrijeme sabahskog i jacijskog namaza u tom periodu godine trebalo bi odrediti na jedan od četiri načina:
1.Prema vaktiji najbliže paralele (na istom meridijanu, geogr. dužini) u kojoj se taj fenomen ne javlja (pravilo znano kao aqrebu-l-beled), a to je 48. stepen.
2.Prema najbližem sabahskom, odnosno jacijskom vremenu u kojem se taj fenomen ne javlja u istom mjestu (pravilo znano kao aqrebu-l-eyyām). Tako bi se npr. sabahsko vrijeme 14. juna za mjesta na 50-tom stepenu prenosilo s 10-og juna iz istog mjesta.
3.Interval između zalaska i izlaska Sunca podijeliti u dvije polovine (nisfu-l-leyl). Jacija bi se klanjala pri kraju prve polovine (npr, 15 minuta prije ‘’ponoći’’) a sabah nakon isteka polovice tog noćnog vremena.
4.Period između zalaska i izlaska Sunca podijeliti u sedam dijelova (sub‘u-l-leyl). Jacija bi se klanjala nakon isteka prve sedmine, a sabah nakon šeste sedmine.
Ukratko, prema ovom trećem rješenju, sva mjesta koja se nalaze do 48,5-og stupnja sjeverne, odnosno južne geografske širine, namaska vremena određuju se normalno, dok je za mjesta koja se nalaze iznad ovog podioka potrebno preračunavanje za onaj period u kojem je to potrebno, a na jedan od već ponuđena četiri načina. Naravno, u sasvim polarnim predjelima, gdje noć i dan traju po nekoliko mjeseci, moguće je primijeniti samo prvu opciju, tzv. aqrebu-l-beled. U kontekstu ovog rješenja, moglo bi se primijeniti i sljedeće pravilo. Naime, s obzirom da se svi u namazu okrećemo prema Kabi u Mekki, svetogeografskoj osovini svih muslimana, za polarne krajeve u kojima nije moguće na uobičajen način odrediti namaska vremena, moglo bi važiti i pravilo mekkanskog takvima, tj. da vrijeme svakog od pet dnevnih namaza počinje tačno u isto vrijeme kad i u Mekki, bez obzira na vremensku zonu u kojoj se nalazimo.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:D postavljaca teme mogu uputiti na nekoliko web stranica, ovisno na kojem jeziku zeli odgovor na svoja pitanja, obzirom da ovdje niko nije ustolicen za forumskog fetva-emina :D i naravno da nas uputi koje to on skole serijatskog prava priznaje... jer ova nasa bosanska mu ne odgovara :oops:
Pusur

Post by Pusur »

Eto drug sad mislim da si fala Bogu dobio dosta odgovora koji mogu da priblize sam post i njegove nazovimo "tehnicke" strane, postoji i ona visa, dusevna a to je opet druga tema i dimenzija. A ako ni ovo nije dovoljno drug zivis u Sa pa bar tu nije problem naci nekoga da ti fino jos pojasni neke detalje.

Fala na lijepim zeljama (s pocetka teme) i da ako Bog da se i ti priblizis postu i budes sljedeci Ramazan "aktivni" postac.

P.s. jos mmi pade na um, sto ne probas da postis samo na ovoj tehnickoj bazi, imam par prijatelja koji nisu muslimani ali poste po par dana i njima bude to super feeling, mozda bi ti se svidjelo. :-D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A ima i još jedna stvar: Kad se govori o medicinskim aspektima posta, razumijem potrebu ljudi da o njima raspravljaju, traže informaciju više...Dobro je to i pohvalno....Često sam i sam u ovakvim diskusijama učestvovao....No, pri tome treba imati na umu da je ramazanski post, odredba Boga dž.š.....Pa onaj koji vjeruje u Njega, zna i da nas Bog ne tereti, mimo naših mogućnosti :)
Brisbane

Post by Brisbane »

Ovdje bih istakao da u Kur'anu Bog dz.s. nudi alternativu postu ko nije u mogucnosti (bolestan, putnik), ali se onda izricito vraca da je za vas (misleci na ljude ) bolje da postimo. Iz ovoga se jasno vidi da Bog dz. s. nema nikakve koristi od samog posta, a da su beneficije za nase mentalno i fizicko zdravlje ogromne. Ovo je malo sa one duhovne strane ali u direktnoj vezi sa tvojim pitanjem.
sekretar

Post by sekretar »

Ahmmed wrote:No, pri tome treba imati na umu da je ramazanski post, odredba Boga dž.š...
Upravo.
Allaha mi, da je u pitanju samo medicinski aspekt ne bih postio ni do ikindije, teško i do podne.
Što se tiče prejedanja. Ko kaže da treba trpat odmah kao u vreću?
Najljepše mi je bilo u jednom Ramazanu kada smo išli na akšam u dzamiju, odmah nakon ezana 5 do 10 minuta mrsili (voda, hurme, nekad jogurt i malo pecivo, malo kafe) klanjali akšam i onda polako u grad, na večeru (uglavnom pola pileta i krompirici) :D
Comrad

Post by Comrad »

E ljudi moji dok vi shvatite da samo gubite vrijeme na neke stvari, bit ce kasno. :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Comrad wrote:E ljudi moji dok vi shvatite da samo gubite vrijeme na neke stvari, bit ce kasno. :)
a ti si vec shvatio? ;)
deset_u_pola

Post by deset_u_pola »

zena wrote:ja bih odgovorila na sva pitanja vrlo rado, ali me je postavljac teme dikvalifikovao obzirom da sam priuceni efendijica s diplomom priznatom od strane IZ-e...

Veliki selam diplomiranoj efendinici. :-D :-D

Tema nije loša i drago mi je da je ovaj forumas dobio odgovarajuće odgovore.

I još jedna napomena, možda više kao neko razmišljanje.

Gotovo svi postači sa kojima sam razgovarao ove godine, tvrde da nikada nisu lakše ispostili ovih 15-ak dana mubarek Ramazana.

Ljudi koji vagaju oko posta i onima koji misle da je to nešto što može štetiti moraju znati da, kao što jedan dragi forumaš reče ovdje, Allah swt nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.

Post je nešto u čemu mi uživamo, ne zato što ne jedemo, već zato što smo iskreno ubjeđeni da će nas Allah swt nagraditi za post i oprostiti grijehe.

Znači, Allah swt je sve doveo u savršen red. Znajte da kod Allaha swt sve funkcioniše besprijekorno i savršeno. Postoje odgovori na sva pitanja. Samo treba iskreno, čista nijeta prići vjeri.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

alejkumu selam @desetko ;)

Nego, ima jedna stvar koju bih trebala napisati... a vjerujem muslimani koji poste to razumiju...
Radost kad se priblizava ramazan... (e to ne znam opisati rijecima jer nije to ni radost sama, vec stanje...u kojem se mijesaju neka dobra osjecanja i poziivne vibracije), ali dobar je to i lijep osjecaj... Voljela bih da svaki insan na svijetu, barem jednom dozivi radost i osjecanja vjernika koji ceka ramazan..
Sarafcina

Post by Sarafcina »

zena wrote:alejkumu selam @desetko ;)

Nego, ima jedna stvar koju bih trebala napisati... a vjerujem muslimani koji poste to razumiju...
Radost kad se priblizava ramazan... (e to ne znam opisati rijecima jer nije to ni radost sama, vec stanje...u kojem se mijesaju neka dobra osjecanja i poziivne vibracije), ali dobar je to i lijep osjecaj... Voljela bih da svaki insan na svijetu, barem jednom dozivi radost i osjecanja vjernika koji ceka ramazan..

da sutra umrem na dunjaluku zao bi mi bilo ostaviti troje
sabaha, behara i iftara. ko zna kakva se radost u tome krije, razumjece.
parafraza rezona glavnog junaka jedne knjige... :)
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Mislim da je tema samo pokusaj provokacije da se ubije ramazansko raspolozenje. Doticni gospodin ako je imalo obrazovan (osnovna skola) mogao je sam pronaci na netu objasnjenja sva vezana za ramazanski post, islamsko pravo il bilo sta drugo. Ako vec trazi strucno misljenje neka potrazi literaturu koje ima na milione, a ne da postavlja pitanja obicnim ljudima ovdje na forumu. Cisto sumnjam da je bilo ko od raje zavrsio fakultet islamskih nauka (volio bih da grijesim).

Helem poenta ovog topica jeste da se ramazanski post dovede u sumnju, a za ovaj post nema sumnje. Post nije tu da o njemu raspravljamo treba li ili ne treba, dal je logican il nije logican. Post je tu da procisti nas duh, da nas ucini boljima, da nam pokaze koliko smo sretni i koliko nam zivot vrijedi. A to muslimani dobro shvate kada se za aksam omrse.
loprilh

Post by loprilh »

Ahmmed wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ja ću , ipak, dodati još ovo, a za ostalo, neImam hala :D :

Udaljavajući se od ekvatora, na 48,5 stepenu geografske širine počinje se javljati fenomen noći koja je u određenom dijelu godine toliko kratka da se večernje crvenilo na nebu ne izgubi a već počne da sviće, tj. javlja se svjetlost izlazećeg Sunca. Tako na 50-tom stepenu geogr. širine taj fenomen traje od 11. juna do 1. jula. Već na 60-tom stepenu taj period traje od 21. aprila do 24. avgusta. U tom slučaju vrijeme sabahskog i jacijskog namaza u tom periodu godine trebalo bi odrediti na jedan od četiri načina:
1.Prema vaktiji najbliže paralele (na istom meridijanu, geogr. dužini) u kojoj se taj fenomen ne javlja (pravilo znano kao aqrebu-l-beled), a to je 48. stepen.
2.Prema najbližem sabahskom, odnosno jacijskom vremenu u kojem se taj fenomen ne javlja u istom mjestu (pravilo znano kao aqrebu-l-eyyām). Tako bi se npr. sabahsko vrijeme 14. juna za mjesta na 50-tom stepenu prenosilo s 10-og juna iz istog mjesta.
3.Interval između zalaska i izlaska Sunca podijeliti u dvije polovine (nisfu-l-leyl). Jacija bi se klanjala pri kraju prve polovine (npr, 15 minuta prije ‘’ponoći’’) a sabah nakon isteka polovice tog noćnog vremena.
4.Period između zalaska i izlaska Sunca podijeliti u sedam dijelova (sub‘u-l-leyl). Jacija bi se klanjala nakon isteka prve sedmine, a sabah nakon šeste sedmine.
Ukratko, prema ovom trećem rješenju, sva mjesta koja se nalaze do 48,5-og stupnja sjeverne, odnosno južne geografske širine, namaska vremena određuju se normalno, dok je za mjesta koja se nalaze iznad ovog podioka potrebno preračunavanje za onaj period u kojem je to potrebno, a na jedan od već ponuđena četiri načina. Naravno, u sasvim polarnim predjelima, gdje noć i dan traju po nekoliko mjeseci, moguće je primijeniti samo prvu opciju, tzv. aqrebu-l-beled. U kontekstu ovog rješenja, moglo bi se primijeniti i sljedeće pravilo. Naime, s obzirom da se svi u namazu okrećemo prema Kabi u Mekki, svetogeografskoj osovini svih muslimana, za polarne krajeve u kojima nije moguće na uobičajen način odrediti namaska vremena, moglo bi važiti i pravilo mekkanskog takvima, tj. da vrijeme svakog od pet dnevnih namaza počinje tačno u isto vrijeme kad i u Mekki, bez obzira na vremensku zonu u kojoj se nalazimo.
hvala na konkretnom i jasnom odgovoru. pozdrav
loprilh

Post by loprilh »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Mislim da je tema samo pokusaj provokacije da se ubije ramazansko raspolozenje. Doticni gospodin ako je imalo obrazovan (osnovna skola) mogao je sam pronaci na netu objasnjenja sva vezana za ramazanski post, islamsko pravo il bilo sta drugo. Ako vec trazi strucno misljenje neka potrazi literaturu koje ima na milione, a ne da postavlja pitanja obicnim ljudima ovdje na forumu. Cisto sumnjam da je bilo ko od raje zavrsio fakultet islamskih nauka (volio bih da grijesim).

Helem poenta ovog topica jeste da se ramazanski post dovede u sumnju, a za ovaj post nema sumnje. Post nije tu da o njemu raspravljamo treba li ili ne treba, dal je logican il nije logican. Post je tu da procisti nas duh, da nas ucini boljima, da nam pokaze koliko smo sretni i koliko nam zivot vrijedi. A to muslimani dobro shvate kada se za aksam omrse.
Tvoj je problem sto u svemu vidis provokaciju. Mislim da su moja pitanja konkretna, jasna, logicna i da nikog ne vrijedjaju. Navikao sam da u zivotu sve preispitujem, niti jednu stvar ne uzimam zdravo za gotovo, pa ni vjerska pitanja. Meni je jasno da je svjetovnim predstavnicima vjere i vjernika draze kad ummet ne pita puno i ne diskutuje, nego kad slijepo slijedi svoje predstavnike, ali mi ne pada na pamet da sutim kad me nesto zanima. Ja pitam svidjalo se to nekome ili ne. Pitanje sam postavio običnim ljudima ne s ciljem da popljujem post, nego da vas isprovociram da malo razmislite o svemu. Ne tvrdim da ne treba postiti, samo mislim i tvrdim da post, ovakakav kakav jeste, nema pozitivne efekte na zdravlje ljudi. Ne bih diskutovao o drugim aspektima posta, ali znam da post nije samo odricanje od hrane, nego je to i period kad covjek treba da se odrekne i ostavi po strani sve svoje lose osobine i navike kojih je svjestan. To mnogi ne znaju, pa cak i u ovoj diskusiji nastipaju dosta maliciozno braneci svoj post.

Covjeku je dat razum da misli, pita, istrazuje... Ne zelim svoj zivot svesti na razinu instinkta na kojoj cu slijepo ici za onim sto mi neko kaze.
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Pa eto vidis da si htio da isprovociras. Nisam ja nista pogresno vidio.
venera888

Post by venera888 »

pa ako je tvoje misljenje takvo onda nemoj postiti i zavrsena prica!
bibliotekar

Post by bibliotekar »

pasha... pito si na pogrsnom mjestu...

imas rubriku pitanja i odgovori na:
http://www.rijaset.ba
http://www.studio-din.com
http://www.chatislam.com
http://www.islamika.net
http://www.islamski.net
....
pa bujrum... tamo pitaj, ako vec hoces odgovor...

P.S. stvarno tvoj prvi post lici na provokaciju :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

venera888 wrote:pa ako je tvoje misljenje takvo onda nemoj postiti i zavrsena prica!
mislim da vjernik ne bi trebao davati takav odgovor na pitanje o vjeri.
Čini mi se da se pitanje odnosilo više na "naučni post" nego na ramazanski post.

Ovako :

Naučni post podrazumeva potpuno uzdržavanje od hrane i pića, a sprovodi se pod strogim nadzorom lekara. To što danas tvrde lekari, crkva preporučuje vekovima.

Post je metod koji je izazvao interesovanje medicinske nauke u mnogim delovima sveta, naročito SAD, Rusiji, Zapadnoj Evropi. Kada govore o postu, ti naučnici podrazumevaju potpuno uzdržavanje od hrane i pića, izuzimajući, čistu vodu. Onima koji poste zabranjeno je da puše. Ovaj naročiti način posta, bez unošenja hrane, može se upražnjavati jedan, dva ili više dana, pa čak i nedelja. Trajanje posta određeno je svrhom posta. Post se mora odvijati uz odobrenje i nadzor lekara, ako traje duže od jednog dana.

Doktor Herbert Šelton piše da je postom moguće lečiti mnogobrojne bolesti: anemiju, artritis (upalu zglobova), astmu, benigne tumore, bronhitis, hronični ekcem, kolitis (upala creva), dijabetes (kada nije dostigao stanje teškog organskog oštećenja), čir na želucu i dvanestopalačnom crevu, dizenteriju, endokarditis, gastritis, glaukom, visok krvni pritisak, grip, kamen u bubregu, žuči, mokraćnoj bešici, migrenoznu glavobolju, nefritis (upala bubrega), upalu pluća, upalu prostate, Parkinsonovu bolest, psorijazu, reumatizam, upalu sinusa, raznovrsna oboljenja srca...

Šelton tvrdi da post: poboljšava čulo vida, sluha, mirisa i ukusa, ubrzava rad želuca i creva, srca i drugih organa, čisti krv i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, obično smanjuje maligne tumore, smanjuje težinu kod gojaznih, a uvećava težinu kod onih koji su veoma mršavi kada nakon posta usvoje ishranu zdravim, prirodnim namirnicama i napicima.

Ova vrsta posta ne pomaže: kod izuzetno slabih osoba, osoba sa dijabetesom koji se brzo pogoršava, osoba sa slabim srcem i obolelih od raka i tuberkuloze.

Doktor Alen Kot veliča delotvornost «naučnog posta» u slučaju ljudi koji žele da smršaju, boluju od artrtisa, visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola ili psihičkih poremećaja, poput šizofrenije. On odvraća od praktikovanja posta u više okolnosti nego Šelton. Naročito ga ne preporučuje: trudnicama, ženama neposredno posle porođaja, deci, osobama kod kojih je došlo do perforacija čira, oboljenja krvi, mozga ili srca, naročito kada postoje predispozicije za trombozu, kao i osobama sa oboljenjima bubrega, jetre i obolelima od raka.

Fizioterapeut Bernar Makfeden se ne slaže sa Kotom i u knjizi «Post radi zdravlja» piše da se kancerozni tumori smanjuju postom.

Kao psihijatar, Kot se bavi uticajem posta na blagostanje duše i lečenje psihičkih bolesti. On smatra da post čini da se bolje osećamo ne samo telesno, nego i duševno. Inače, Kot je post koristio u lečenju šrizofrenije.

Kako leči naučni post?

Šelton, Kot i Makfeden objašnjavaju blagotvoran uticaj naučnog posta na sledeći način. Loše zdravlje i bolesti su posledica prisustva toksina u krvi, koji su tu dospeli usled raznih razloga: prejedanja, loše ishrane, hemijskih supstanci u hrani, lekovima, vodi i drugim tečnostima, vazduhu, zbog nedostatka kretanja i odgovarajućeg odmora - u celini, zbog nezdravog načina života. Kada prestanemo da jedemo, organizam životnu energiju troši na izbacivanje toksina uskladištenih u raznim delovima tela. U srazmeri sa količinom škodljivih materija koje su nataložene u organizmu, potreban je duži ili kraći period za čovekovo unutrašnje čišćenje. Ta detoksikacija može da se obavi za jedan, dva ili tri dana ili za više nedelja.

Preporučujući post, čuveni lekar Aleksis Karel u svojoj knjizi «Nepoznati čovek» kaže: «U početku oskudica hrane izaziva osećaj gladi, pokatkad određene nervne nadražaje, a kasnije osećaj slabosti. Ali, ona takođe dovodi do skrivenih procesa, koji su mnogo važniji. Šećer iz jetre i mast iz potkožnih skladišta se pokreću, a takođe i belančevine iz mišića i žlezda. Svi organi žrtvuju svoje sopstvene supstance da bi održali krv, srce i mozak u normalnim uslovima. Post prečišćuje i iz korena menja naše tkivo.»

Post kao način života zagovornici naučnog posta danas smatraju neophodnim, naročito za stanovnike velikih gradova u kojima je atmosfera postala veoma zagađena. Danas je sve u dobroj meri nečisto: i hrana biljnog i životinjskog porekla i voda. Jedino postom možemo ukloniti te štetne supstance iz naših tela, koristeći čistu, zdravu vodu.

Doktori i fizioterapeuti koji koriste naučni post kao sredstvo lečenja preporučuju da se svaki čovek reši da posti jedan dan u nedelji, tokom cele godine, ili bar jednom u mesec dana. Za one koji nemaju snage da poste ceo dan, postoji post koji podrazumeva izostavljanje jutarnjeg obroka (tokom nekoliko sedmica, a ako se pokaže kao korisno, stalno). Američki lekar Edvard Huker Djui tvrdi da se izostavljanjem doručka kod mnogih bolesti poboljšava zdravstveno stanje, dok se blaži poremećaji potpuno isceljuju.

Medicina kaže da svaki put kada izostavimo hranu naš organizam koristi vitalnu energiju, koju bismo inače koristili za varenje, da se oslobodi različitih toksina i hemijskih supstanci sadržanih u našim tkivima i krvi. Tako post dovodi do odgovarajućeg poboljšanja našeg zdravlja.

Post i Pravoslavna crkva

Pravoslavna crkva bazira post na onome što o njemu propisuje Sveto Pismo (Stari i Novi Zavet), Apostolske ustanove i Kanoni, Kanoni Vaseljenskih Sabora kao i iskustva hrišćana iz prvog i nekoliko sledećih vekova. Kanoni Sabora i njihova primena značajno su povezani sa medicinskim otrkićima. Veliki oci prvih vekova (sveti Atanasije, sveti Grigorije Nisijski, na primer) bili su upoznati sa otkrićima medicine i uzimali su ih u obzir. O vezi između Crkve i medicine svedoči i činjenica da - prilikom primene pravila posta u slučajevima bolesti - Crkva traži iskusnog i istovremeno bogobojažljvog lekara da odredi koja je hrana pogodna da podrži bolesnika.

Postoje tri osnovne vrste posta:

1. Potpuno uzdržavanje od hrane ili nejelo. Čitavog dana ne jede se i ne pije ništa osim vode. Ova vrsta posta ne razlikuje se od naučnog posta. Crkva ne zapoveda ovakvu vrstu posta. Apostolske ustanove ga, međutim, za one koji poste na taj način, preporučuju za prva dva dana Velikog posta i za Veliki petak i Veliku subotu.

2. Druga vrsta posta podrazumeva uzimanje samo jednog obroka dnevno. Onim danima kada se uzima samo jedan obrok, koristi se hleb, povrće bez ulja, voće i voda. Post jednim obrokom uključuje potpuno uzdržavanje od hrane do večeri, odnosno do devetog časa (tri sata posle podne).

3. Treća vrsta crkvenog posta podrazumeva uzimanje dva obroka dnevno. Primenjuje se tokom subota i nedelja u Velikom postu, umesto jednog obroka, kako se praktikuje drugim danima.

Ove tri vrste posta još uvek se primenjuju u manastirskim bratstvima Svete Gore.

Pravoslavni crkveni post ne odnosi se samo na količinu hrane koja se jede, već i na njen kvalitet. S jedne strane, količina hrane je ograničena, a sa druge, njen kvalitet je poboljšan - eliminisanjem hrane koja škodi telu kada se neprestano uzima. Meso, riba, mleko i svi mlečni proizvodi su isključeni, isto kao i ulje i alkohol.

Post je uzdržavanje od hrane ili uzimanje hrane jednom dnevno, uključujući i posnu hranu. Kada neko ne jede ništa od jutra do večeri, on onda posti. Kada ne jede ništa osim jedne vrste hrane, kao što je hleb, povrće, voće ili mahunasto bilje, i sve to bez začina, on i tada posti. (Izvor: «O postu», biblioteka Svetački obraz, Beograd, 1997, profesor Konstantin Kavarnos)

Dodir Crkve i savremena medicina

Sistem posta od davnina ustanovljen u Pravoslavnoj crkvi u potpunosti je potvrđen istraživanjima savremene medicine. Ona podržava post u obliku potpunog uzdržavanja od hrane, jednog ili dva obroka dnevno i tokom tih postova je količina hrane, koja se uzima izvesnim danima ili tokom određenog perioda, ograničena. Medicina u potpunosti eliminiše hranu tokom različitih vremenskih perioda, kako bi organizmu dala vremena za detoksikaciju. Od savremene medicine i njenih otkrića dolazi još jedno opravdanje pravoslavnog načina posta. Kao što smo primetili, Makfaden, Breg, Šelton, Skot i drugi lekari savetuju i ističu da je post, kada postane sastavni deo našeg načina života, od velike koristi za očuvanje našeg zdravlja; on onda postaje nešto čega se pridržavamo u redovnim intervalima tokom čitave godine, tokom čitavog svog života.

Lekari i fizioterapeuti koji preporučuju i koriste post kao jednu vrstu terapije ili način očuvanja zdravlja i podmlađivanja, ne povezuju post sa molitvom ili to ne naglašavaju u odgovarajućoj meri. U Pravoslavnoj crkvi, međutim, post je najtešnje povezan sa molitvom. Kroz očišćenje i smirivanje naše duše i tela post otvara put za najsavršeniju i najblagotvorniju molitvu, molitvu kojom se može dostići i ono što se isključivo postom ne bi moglo.

Izvor: "Zdrav život"
Hattab72

Post by Hattab72 »

Na pitanja koja su postavljena iskreno sa ciljem saznavanja i spoznaje odredjene materije rado odgovaram, medjutim, na pitanja ovakve vrste u kojima se moze prepoznati da onaj koji pita vec ima neko svoje izgradjeno misljenje, a to je da je post besmislen i onda trazi kao nekakve odgovore...

Prvo, negira Allahovu naredbu posta, a samim time negira Allaha kao Stvoritelja, jer ko bolje zna od Stvoritelja sta je bolje za Njegova stvorenja...

Dakle, ovom koji pita treba pricati o Allahu s.w.t. i dokazima Njegovog postojanja, pricati o Kur'anu i o sunnetu Allahovog Poslanika s.a.w.s., o melekima, Poslanicima, Sudnjem danu...
Treba mu pricati o namazu, postu, zekatu, hadzdzu...

A ne moze se tek tako preskakati hiljade svjetlosnih godina i pricati na tu temu, a ovamo pojma nemas...

Isto kao da neko dijete od 7 godina kaze da nece u osnovnu skolu, da hoce doktorat odmah...A nema osnovnog znanja...

Stoga, moj odgovor nece stici na ovakva pitanja, a ovo je samo mali osvrt za ostale da ne gube vrijeme sa ovakvim postovima i temama...
loprilh

Post by loprilh »

Hattab72 wrote:Na pitanja koja su postavljena iskreno sa ciljem saznavanja i spoznaje odredjene materije rado odgovaram, medjutim, na pitanja ovakve vrste u kojima se moze prepoznati da onaj koji pita vec ima neko svoje izgradjeno misljenje, a to je da je post besmislen i onda trazi kao nekakve odgovore...

Prvo, negira Allahovu naredbu posta, a samim time negira Allaha kao Stvoritelja, jer ko bolje zna od Stvoritelja sta je bolje za Njegova stvorenja...

Dakle, ovom koji pita treba pricati o Allahu s.w.t. i dokazima Njegovog postojanja, pricati o Kur'anu i o sunnetu Allahovog Poslanika s.a.w.s., o melekima, Poslanicima, Sudnjem danu...

A ne moze se tek tako preskakati hiljade svjetlosnih godina i pricati na tu temu, a ovamo pojma nemas...

Isto kao da neko dijete od 7 godina kaze da nece u osnovnu skolu, da hoce doktorat odmah...A nema osnovnog znanja...

Stoga, moj odgovor nece stici na ovakva pitanja, a ovo je samo mali osvrt za ostale da ne gube vrijeme sa ovakvim postovima i temama...
Vjerujem da rado odgovaras na sva pitanja vezana za islam i vjeru. To se vidi cak i iz ovog sto si gore napisao. Zvucis kao neko ko misli da o islamu sve zna. A kad ti do uha dodje pitanje na koje ne znas odgovoriti, najlakse je upitanog obiljeziti kao nekog ko negira Boga i vjeru. A zna se kako braca (u ime svog Boga i svoje vjere) kaznjavaju one koji se usude misliti i postavljati nezgodna pitanja.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

loprilh wrote:
Hattab72 wrote:Na pitanja koja su postavljena iskreno sa ciljem saznavanja i spoznaje odredjene materije rado odgovaram, medjutim, na pitanja ovakve vrste u kojima se moze prepoznati da onaj koji pita vec ima neko svoje izgradjeno misljenje, a to je da je post besmislen i onda trazi kao nekakve odgovore...

Vjerujem da rado odgovaras na sva pitanja vezana za islam i vjeru. To se vidi cak i iz ovog sto si gore napisao. Zvucis kao neko ko misli da o islamu sve zna. A kad ti do uha dodje pitanje na koje ne znas odgovoriti, najlakse je upitanog obiljeziti kao nekog ko negira Boga i vjeru. A zna se kako braca (u ime svog Boga i svoje vjere) kaznjavaju one koji se usude misliti i postavljati nezgodna pitanja.
ma da, a ti si nam nesto bolji....... :oops:
Post Reply