Pomoc za decka beskucnika iz Travnika

Forum za humanitarne akcije.
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

Ima li neko iz Travnika ko bi nam potvrdio da je sigurno tacna ova vijest?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

mIRCerka wrote:MAlo mi je cudno da nikog iz Travnika nema al hajd...

Naci mu smjestaj, skupljati pare za kiriju i dokle? Nidokle...

Bosanac je 100% u pravu, ali se slazem i sa nezeljenim nadimkom - treba preskociti pitanja etike...
Treba, posto je Ramazan, udariti tajkunima na obraz pa da mu pruze i smjestaj i posao, pa ko nocnom cuvaru-nocnom cuvaru.
Dijete je kroz svoju pricu pokazalo da je posteno i da ne bi nikoga zeznulo, a svjedoci smo da u sarajevu ima gomila ljudi sa 3 stepenom SSS, koji bi da budu ni manje ni vise nego dikretori Telekoma, a ovaj momak trazi KROV NAD GLAVOM, i posteno zaradjenu paru. Znaci da ne bi trazio nikakav napucan posao sa vozacem, i da bi mu i posao nocnog cuvara na recimo gradilistu ili nekoj farmi ili sta vec ne, bio i vise nego dobrodosao...

Hajatu hvala na prilogu sinoc, meni se utroba okrenula dok je mali pricao kako ga je ocuh tjerao da prosi dok se mater opijala...

i pogled na one crvene ruke... prosto mi se zgade svi ovi fino obuceni, uhranjeni, sto spavaju na toplom i bole ih razni organi za atife i slicne...

:x
nesto kontam, atifu bi bilo svejedno gdje radi...
stoga, ne trebamo se ograniciti samo na Travnik....
akka

Post by akka »

nezeljeni nadimak wrote:Ima li neko iz Travnika ko bi nam potvrdio da je sigurno tacna ova vijest?

http://www.dernek.ba/blog/122771/bossto ... vom_zivotu___

procitao sam i ovdje...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Veceras oko 20:30 u Caffe M ulazi jos uvijek NN osoba i pita za Kaspera,kojeg je sat ranije gledao na dnevniku i sazalio se na njegov zivot i odlucio da se preokrene njegov zivot...

Sa zavrsena 2 razreda osnovne i sa 10 godina vec prepusten ulici,ovaj 17godisnjak ostao je na pravom putu...
Niti je krao,niti ikad pomslio na to...
Naucio je iz zivota svoje majke da ne valja piti ni drogirati se,pa ni to nije zelio...
Jedina stvar koju je imao je obraz rekao je u dnevniku...i 2 zivotna zelje

1. Da zivi izmedju 4 zida gdje ne puse i da ima krov nad glavom koji ne prokisnjava...

2. Da zavrsi bar OSNOVNU SKOLU...

Ta jos uvijek NN osoba je rekla kako ima novac da je vjernik i kako u ovom mjesecu zeli pomoci kome moze,a kada je vidi njegovu muku istog trena je upalio auto i dosao iz Zenice u Travnik da potrazi Atifa Bejtica aka Casper...
Ponudio mu je krov nad glavom posao i uplaceno vanredno skolovanje u Zenici...
Na sta je,naravmo Atif prisato i veceras ce napokon spavati u toploj i cistoj postelji,a ujutro nece razmisljati kako da prezivi jos jedan dan...

Prije dolaska NN osobe ja sam mu pokazao blog
http://www.dernek.ba/blog/122043/bossto ... _stepenica_
procitao je kometare i od srca se zahvalio svima koji su velikodusno bili spremni pomoci
A to su:

Robinn
dindy
dzeno
Aviondzija
mumka
almedina17
Sejfa
Irma_Belay
hiKa
Master_YA_
Funk
m0st_wanted
_veseli_tigar
kospa
BoSaNkAaA
choko_beauty
andreeea
ella00
Xander3230
Muse585
bebac90
shoneec
hypnotica_mm
zyan
emyna
breskva
xy1987
semmy_
ammna
alenb1987
Sabina_DV
fabregas
micika_dols
bLaCk_PaNtHeR
amriiich88
Shinoda_Mike
las_luces
_beaSt_
Adi_Billy
ilegalna_
prijateljica
cagi
amRoo
Aviondzija
Nobody
m0st_wanted
ella00
contagIous
KingOfTheKage
suska
ludica_tz
PiLe
Meli_n

Od sveg srca vam se zahvaljiva i zeli vam nagradu od Boga za sve sto ste bili spremni za njega uciniti,kao da i jeste vec...

Njemu mnogo srece u novoj sansi za noviji sretniji pocetak!!!
rmesa

Post by rmesa »

Sestro postena hvala allahu da je brat uzeo djete al problem ostaje za iste i slicne slucajeve.trebalo bi medije pokrenut da se vlasti prisile da rese njegov slucaj.ti znas da i ja vodim bitku sa njima,znam dobro na kakve su podlosti spremni.ovo je prilika da se zulumcari sklone iz vlaszi ako neucine ono sto su duzni,da se nedesava vise ovakvih slucajevi i da se nauce da na vreme reagiraju.ako novinari nebudu pisali i udarili na odgovorne svi mi smo ostali u istim teskocama.svaki dan treba vrsit pritisak sta su oni ucinili,vjeruj oni upravo koriste vjeru i vjernike,jer znaju da ce se uvjek naci novac od sergija i sl. da se ublazi problem.to znam na svojoj kozi.podlaci cine slicno svima nama,a medije odustanu od pritiska,jer neko kao ovaj brat resi ono sto su oni trebali.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:MAlo mi je cudno da nikog iz Travnika nema al hajd...

Naci mu smjestaj, skupljati pare za kiriju i dokle? Nidokle...

Bosanac je 100% u pravu, ali se slazem i sa nezeljenim nadimkom - treba preskociti pitanja etike...
Treba, posto je Ramazan, udariti tajkunima na obraz pa da mu pruze i smjestaj i posao, pa ko nocnom cuvaru-nocnom cuvaru.
Dijete je kroz svoju pricu pokazalo da je posteno i da ne bi nikoga zeznulo, a svjedoci smo da u sarajevu ima gomila ljudi sa 3 stepenom SSS, koji bi da budu ni manje ni vise nego dikretori Telekoma, a ovaj momak trazi KROV NAD GLAVOM, i posteno zaradjenu paru. Znaci da ne bi trazio nikakav napucan posao sa vozacem, i da bi mu i posao nocnog cuvara na recimo gradilistu ili nekoj farmi ili sta vec ne, bio i vise nego dobrodosao...

Hajatu hvala na prilogu sinoc, meni se utroba okrenula dok je mali pricao kako ga je ocuh tjerao da prosi dok se mater opijala...

i pogled na one crvene ruke... prosto mi se zgade svi ovi fino obuceni, uhranjeni, sto spavaju na toplom i bole ih razni organi za atife i slicne...

:x
Sve je to super - a sta kad prodje ramazan? Onda ce im se udarati na obraz onaj sat koliko traje dzuma? :roll:

Ko obraza nema mozes mu pokusavati na isti udarati do mile volje, ali slaba fajda.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

rmesa wrote:Sestro postena hvala allahu da je brat uzeo djete al problem ostaje za iste i slicne slucajeve.trebalo bi medije pokrenut da se vlasti prisile da rese njegov slucaj.ti znas da i ja vodim bitku sa njima,znam dobro na kakve su podlosti spremni.ovo je prilika da se zulumcari sklone iz vlaszi ako neucine ono sto su duzni,da se nedesava vise ovakvih slucajevi i da se nauce da na vreme reagiraju.ako novinari nebudu pisali i udarili na odgovorne svi mi smo ostali u istim teskocama.svaki dan treba vrsit pritisak sta su oni ucinili,vjeruj oni upravo koriste vjeru i vjernike,jer znaju da ce se uvjek naci novac od sergija i sl. da se ublazi problem.to znam na svojoj kozi.podlaci cine slicno svima nama,a medije odustanu od pritiska,jer neko kao ovaj brat resi ono sto su oni trebali.
Pa gdje je taj novac od sergija moj Mesa bio u ovom slucaju? Gdje su bili ti vjernici dok je ovaj decko jedva zime prezivljavao? Gdje su te organizovane religijske institucije koje, koliko god ko priznao ili ne, trenutno vrte najvece pare, a od vjernika naplacuju bas kako bi navodno ovakvim slucajevima pomagali?
bosnianidiot

Post by bosnianidiot »

koliko dugo vec pratim ovaj forum ali sve do sada me nista nije nagnalo da se registrujem kao ova tema....
Iz Travnika sam, Duha znam kao i svi u carsiji, momak vrijedan, uvijek trazi posao, ljudima kosi travu i sl.
ne mozete ovo skriviti na gradjane Travnika jer svako pomaze koliko moze, jer on nije jedini socijalni slucaj u nasem gradu, a Travnik ipak nije Sarajevo da obiluje centrima za pomoc takvoj djeci...
Najgore je sto je momak vec bio u domu za nezbrinutu djecu u Zenici, ali je tamo imao nekih problema te vise ne zeli da cuje za odlazak u bilo kakav dom....
Njegov slucaj je veoma delikatan i zamolio bih doticne na ovom forumu da prestanu prozivati gradjane Travnika.....
A sto se tice vlade tu ste potpuno u pravu, ne trude se nesto previse...
rmesa

Post by rmesa »

sto se tice sergija to su trebakla braca iz Travnika organizovati.Nemoj pogresno shvatiti sta zelim reci.Ljudi zaduzeni za ovo sjede i dalje u stolicama,sta su ucinili.I njima ide na ruku kada neko drugi ,se pobrine za slicne slucajeve.To hocu da kazem,da sad medije trebaju namjerno pratiti gospodu sta cine i sta su uradili licno za ovo djete.Vjerujem da ti imami u Travniku znaju za to djete na njihovim dusama je sto nisu ucinili nista.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

rmesa wrote:sto se tice sergija to su trebakla braca iz Travnika organizovati.Nemoj pogresno shvatiti sta zelim reci.Ljudi zaduzeni za ovo sjede i dalje u stolicama,sta su ucinili.I njima ide na ruku kada neko drugi ,se pobrine za slicne slucajeve.To hocu da kazem,da sad medije trebaju namjerno pratiti gospodu sta cine i sta su uradili licno za ovo djete.Vjerujem da ti imami u Travniku znaju za to djete na njihovim dusama je sto nisu ucinili nista.
:thumbup:
nezeljeni nadimak

rmesa wrote:sto se tice sergija to su trebakla braca iz Travnika organizovati.Nemoj pogresno shvatiti sta zelim reci.Ljudi zaduzeni za ovo sjede i dalje u stolicama,sta su ucinili.I njima ide na ruku kada neko drugi ,se pobrine za slicne slucajeve.To hocu da kazem,da sad medije trebaju namjerno pratiti gospodu sta cine i sta su uradili licno za ovo djete.Vjerujem da ti imami u Travniku znaju za to djete na njihovim dusama je sto nisu ucinili nista.
Neka je njima mehko pod guzicom, a to sto im pred ocima dijete spava i provodi zime na golom betonu, nije ih briga.

Mogli su mu ako nista drugo pomoci i dati da spava u nekoj od dzamijskih prostorija, da ne govorim o vakufima.

Izgleda da su za njih samo vrijedni oni koji su u stanju da im plate clanarinu i od kojih mogu da se okoriste.
buba

#37 re

Post by buba »

Ako je tacno sto je taj NN covjek ucinio, veliki je sevap. Kolika god pomoc bila, dobrodosla je.
Bilo bi ipak dobro da neko iz Travnika moze i potvrditi da je ovo tacno, a i ako jeste, opet bi se moglo nesto donirati na neki ziro racun tom momku. Pa i 1KM svakog clana ovde cini svotu koja pravi za nekoga veliku stvar u zivotu i omogucava mu nesto sto mu do tada nije bilo moguce.

O smradu nasih budzetskih organizacija zaduzenih za socijalni rad, ne zelim ni komentirati.
nezeljeni nadimak

#38 Re: re

buba wrote:Ako je tacno sto je taj NN covjek ucinio, veliki je sevap. Kolika god pomoc bila, dobrodosla je.
Bilo bi ipak dobro da neko iz Travnika moze i potvrditi da je ovo tacno, a i ako jeste, opet bi se moglo nesto donirati na neki ziro racun tom momku. Pa i 1KM svakog clana ovde cini svotu koja pravi za nekoga veliku stvar u zivotu i omogucava mu nesto sto mu do tada nije bilo moguce.
I mene to isto zanima.
bosnianidiot

Post by bosnianidiot »

zanima i nas iz Travnika....
gradjani Travnika pomazu koliko mogu, problem je u vlasti koja tu ne vidi svoju korist, i automatski ne zeli da reaguje...
rmesa

Post by rmesa »

sta se desava u pisanim medijima,pratili ko da nas obavjestava,televizija slabo sta prica.
melb26sa

Post by melb26sa »

Evo najava na Hayatu - gdje je nestao Atif Bejtic? Je li ko ima vise informacija?
melb26sa

Post by melb26sa »

bosmen wrote:Atif je zavrsio u Zenici, obezbjedjen mu smjestaj i skolovanje.
Jedan covjek iz Zenice se nakon prosle emisije u Travnik po Atifa.
Sam je odlucio skolovati ga i izdrzavati.
Trenutno je smjesten u jednom hotelu u Zenici i kaze da je presretan.
Svaka mu cast
Super za Atifa! Da je cekao na drzavu nacekao bi se. Rekose da su iz centra za socijalni rad (valjda u Travniku) napravili problem jer su sa Atifom razgovarali bez njihovog dopustenja???
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Cerimagic je mozda nastupio mahalski, ali od mene ima naklon za ono "samo cinjenica da je Ramazan ih je spasila da im nagovorimo sve sto ih sljeduje"....

:faraon1:

Atif je dobio smjestaj, dobice i posao, i skolu, blizu je sestre, i svaka cast Hajatu na ovome!!!
-danTe-

Post by -danTe- »

mIRCerka wrote:Cerimagic je mozda nastupio mahalski, ali od mene ima naklon za ono "samo cinjenica da je Ramazan ih je spasila da im nagovorimo sve sto ih sljeduje"....

:faraon1:

Atif je dobio smjestaj, dobice i posao, i skolu, blizu je sestre, i svaka cast Hajatu na ovome!!!

potpisujem! [/b]
bosank_a

Post by bosank_a »

naletih na ovo slucajno

OPĆINA TRAVNIK
JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD TRAVNIK

MEDIJIMA
PREDMET: INFORMIRANJE JAVNOSTI
Poštovani!

S obzirom da je 22. i 29. rujna 2007. godine NTV Hayat u svom programu objavio prilog o Atifu Bejtiću, bez ikakvih argumenata i bez činjenica i time dezinformirao javnost, prinuđeni smo ovim putem informirati o sljedećem.

Atif Bejtić rođen je 1990. godine u Sarajevu, a u travnju 2008. godine postaje punodoban, dakle radi se o starijem malodobniku.

Tijekom rata, obitelj Bejtić izbjegla je iz Kreševa u Zenicu. U Kreševu posjeduju obiteljsku kuću koja je nedavno obnovljena i predata obitelji Bejtić, na korištenje. Naš socijalni radnik je u ime Dženite, Atifove sestre, i Atifa bio na primopredaji. Atifov otac je poginuo 1993. godine a majka Ajša se preudala. S tim čovjekom je 1998. godine došla živjeti u Travnik. Majka se odala alkoholu i djecu tjerala od sebe da prose. Jedno vrijeme Atif i Dženita su posredstvom ovoga centra za socijalni rad bili smješteni kod njihove tetke. Centar je djecu nakon toga 2004. godine smjestio u „ Dom porodica“ u Zenici. Atif je međutim iz Doma bježao nekoliko puta i u isti vraćan i uz pomoć policije. Nakon učestalih napuštanja Doma, odnosno Atif više nikako u istom ne boravi nego skita , prekinut je ugovor o njegovom smještaju. Naime, ne postoje zakonske mogućnosti prisilnoga zadržavanja u ustanovi. Pokušali smo i sa smještajem u obitelj, i osigurali smo isti, ali ga je Atif odlučno odbio.

S obzirom da im je obnovljena kuća Atif nije beskućnik. Kuća u Kreševu je useljiva i trenutno se o njoj stara stric. Kontaktirali smo i službe u Kreševu i nije problem praćenja njegovih potreba ali je problem njega i njegovu majku vratiti kući. Sestra Dženita i dalje boravi u domu u Zenici.

Dakle, zbog netočnosti i neprovjerenosti navoda prilozi koji su pušteni su netočni. Atif je vješto sve zanemario, kao što vješto izbjegava naš nadzor i našu skrb, koristeći nedorečenosti u Zakonu. S ozirom da je NTV Hayat imao sve informacije i razgovarao s nama, a opet objavio dezinformacije, prinđeni smo ovako informirati javnost. Stojimo na raspolaganju svima, sa svim potrebnim argumentima i činjenicama zainteresiranim.

Centar će svakako i pored svega i dalje voditi brigu o obitelji Bejtić, sukladno zakonu i svojim mogućnostima.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Atif je bio u logoru i ima psihickih problema vezano za zivot u zajednici, i cisto sumnjam da bi dijete dobrovoljno spavalo pod stepnistem pored kuce citave...

mislim hello perite se nedje drugo..
luciferino

Post by luciferino »

bosank_a wrote:naletih na ovo slucajno

OPĆINA TRAVNIK
JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD TRAVNIK

MEDIJIMA
PREDMET: INFORMIRANJE JAVNOSTI
Poštovani!

S obzirom da je 22. i 29. rujna 2007. godine NTV Hayat u svom programu objavio prilog o Atifu Bejtiću, bez ikakvih argumenata i bez činjenica i time dezinformirao javnost, prinuđeni smo ovim putem informirati o sljedećem.

Atif Bejtić rođen je 1990. godine u Sarajevu, a u travnju 2008. godine postaje punodoban, dakle radi se o starijem malodobniku.

Tijekom rata, obitelj Bejtić izbjegla je iz Kreševa u Zenicu. U Kreševu posjeduju obiteljsku kuću koja je nedavno obnovljena i predata obitelji Bejtić, na korištenje. Naš socijalni radnik je u ime Dženite, Atifove sestre, i Atifa bio na primopredaji. Atifov otac je poginuo 1993. godine a majka Ajša se preudala. S tim čovjekom je 1998. godine došla živjeti u Travnik. Majka se odala alkoholu i djecu tjerala od sebe da prose. Jedno vrijeme Atif i Dženita su posredstvom ovoga centra za socijalni rad bili smješteni kod njihove tetke. Centar je djecu nakon toga 2004. godine smjestio u „ Dom porodica“ u Zenici. Atif je međutim iz Doma bježao nekoliko puta i u isti vraćan i uz pomoć policije. Nakon učestalih napuštanja Doma, odnosno Atif više nikako u istom ne boravi nego skita , prekinut je ugovor o njegovom smještaju. Naime, ne postoje zakonske mogućnosti prisilnoga zadržavanja u ustanovi. Pokušali smo i sa smještajem u obitelj, i osigurali smo isti, ali ga je Atif odlučno odbio.

S obzirom da im je obnovljena kuća Atif nije beskućnik. Kuća u Kreševu je useljiva i trenutno se o njoj stara stric. Kontaktirali smo i službe u Kreševu i nije problem praćenja njegovih potreba ali je problem njega i njegovu majku vratiti kući. Sestra Dženita i dalje boravi u domu u Zenici.

Dakle, zbog netočnosti i neprovjerenosti navoda prilozi koji su pušteni su netočni. Atif je vješto sve zanemario, kao što vješto izbjegava naš nadzor i našu skrb, koristeći nedorečenosti u Zakonu. S ozirom da je NTV Hayat imao sve informacije i razgovarao s nama, a opet objavio dezinformacije, prinđeni smo ovako informirati javnost. Stojimo na raspolaganju svima, sa svim potrebnim argumentima i činjenicama zainteresiranim.

Centar će svakako i pored svega i dalje voditi brigu o obitelji Bejtić, sukladno zakonu i svojim mogućnostima.
Koja je to kopiladija ... čuj molim te... radi se o starijem malodobniku...
kako to samo bezlično zvuči...on je sve vješto zanemario i iskorištava nedorečenosti...eto mali je još postao i stručnjak za pravo.

Samo nek se peru, smradovi...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Aferim.
Bumbar

#49 Re: Pomoc za decka beskucnika iz Travnika

Post by Bumbar »

up... da li imaju vijesti o djecaku??
plete wrote:Tzv. DuH,znam ga ja,ne spava pod mostom,nego ispod stepenica na Zenjaku,ima staru kolko znam al nece da se brine o njemu.Jebga,imaš tolko takvih sudbina u BiH.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p1884290
mIRCerka

#50 Re: Pomoc za decka beskucnika iz Travnika

Post by mIRCerka »

Bumbar wrote:up... da li imaju vijesti o djecaku??
plete wrote:Tzv. DuH,znam ga ja,ne spava pod mostom,nego ispod stepenica na Zenjaku,ima staru kolko znam al nece da se brine o njemu.Jebga,imaš tolko takvih sudbina u BiH.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p1884290
Jarane ti kasnis mashala...
Udomljen u Zenici, ne znam gdje se denula ta tema, neki biznismen iz zenice ga primio k sebi, smjestio u (valjda) svoj hotel, skolovace ga i dati mu posao, a i sa sestrom se vidja redovno.
Gdje si ti bila 6 mjeseci :D
Post Reply