Jeep Wrangler J8
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- srce_ruke_lopata
Jes' da je malo off-topic, ali kako sam imao Explorera par godina,moram se sloziti da je karina od auta...
-60,000 milja,otisli lezajevi u diferencijalu (na 70 mph zadnja osovina je proizvodila zvuk ko mlazni motor)
-68,000 milja,riknuli zatezaci lanca (timining chain tensioners),kasnije sam saznao da je Ford zezno dizajn i zamijenili su sve to dzaba
sve ukupno do jedno 70,000 milja - termostat,2 senzora za ABS na tockovima,jedno 3-4 oxygen senzora,rucka na sjedistu pukla,lampice na instrument tabli izgorile,displej na cd player-u rikno,napukla sajba jedne zime,dihtunzi cure na motoru,korozija se pojavila, i gomila drugih malih sitnica kojih se vise i ne sjecam...Da ne spominjen kvalitet plastike u autu i nezgrapne rucke i dugmice,ma glavobolja jedna velika..jednog dana se lik zapuca od mene i dobih finu lovu od osiguranja i rijesih se otpada za sva vremena...Ne znaci sad da je svaki Explorer ko ovaj, ali u vecini su kante..
-60,000 milja,otisli lezajevi u diferencijalu (na 70 mph zadnja osovina je proizvodila zvuk ko mlazni motor)
-68,000 milja,riknuli zatezaci lanca (timining chain tensioners),kasnije sam saznao da je Ford zezno dizajn i zamijenili su sve to dzaba
sve ukupno do jedno 70,000 milja - termostat,2 senzora za ABS na tockovima,jedno 3-4 oxygen senzora,rucka na sjedistu pukla,lampice na instrument tabli izgorile,displej na cd player-u rikno,napukla sajba jedne zime,dihtunzi cure na motoru,korozija se pojavila, i gomila drugih malih sitnica kojih se vise i ne sjecam...Da ne spominjen kvalitet plastike u autu i nezgrapne rucke i dugmice,ma glavobolja jedna velika..jednog dana se lik zapuca od mene i dobih finu lovu od osiguranja i rijesih se otpada za sva vremena...Ne znaci sad da je svaki Explorer ko ovaj, ali u vecini su kante..
- Citizen-X
O voznim svojstvima bi se jos dalo govoriti jer je dokazano jedan od najnestabilnijih auta na svijetu - hiljade prevrtanja registrovano u toku voznje velikom brzinom. Vjerovatno samo jos jedan u nizu konfekcijski promasenih projekata a vala nije nesto ni ljep. Ne bih nikad uostalom.srce_ruke_lopata wrote:Jes' da je malo off-topic, ali kako sam imao Explorera par godina,moram se sloziti da je karina od auta...
@whow
ohladi ba - vidis da te ibro na svaku tvoju doceka sa zezancijom a ti zapeo ko june
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Jes vala...ibro i wow de malo ruchnu ...
...bez vrijedjanja
.
-
ibro dirka
Bobi, je li ovo k'o ono Mile & Lepi, obojica letite?
Haj da bar i ja jednom ispadnem Lep na ovom forumu, pa kako god
@Citizen, srce ruke lopata prica o (Fordu) Exploreru, a ne (Jeepu) Wrangleru... Ovaj potonji je fakat nestabilan i bila je frka prevashodno u Americi (kao sto kazes). Ako nije lapsus i fakat mislis na Explorera za tu manu nisam znao, za drugih hiljadu jesam
Ljudi, dzaba sve Niva je zakon
@Citizen, srce ruke lopata prica o (Fordu) Exploreru, a ne (Jeepu) Wrangleru... Ovaj potonji je fakat nestabilan i bila je frka prevashodno u Americi (kao sto kazes). Ako nije lapsus i fakat mislis na Explorera za tu manu nisam znao, za drugih hiljadu jesam
- Citizen-X
Hebo ga ti jos uvijek dobro citamibro dirka wrote:Bobi, je li ovo k'o ono Mile & Lepi, obojica letite?Haj da bar i ja jednom ispadnem Lep na ovom forumu, pa kako god
![]()
@Citizen, srce ruke lopata prica o (Fordu) Exploreru, a ne (Jeepu) Wrangleru... Ovaj potonji je fakat nestabilan i bila je frka prevashodno u Americi (kao sto kazes). Ako nije lapsus i fakat mislis na Explorera za tu manu nisam znao, za drugih hiljadu jesam![]()
A za Nivu - dodao bih jos i UAZ

-
whow
Ma grebes Ibru neka vozi Ladu Nivu kada mu je dobra. A to sto pricas za tog svog explorera je moguce kao sto je uostalom moguce za sva auta i to uopce nisu neki kvarovi . Moj prijatelj je kupio novu hondu civic kojoj je posije 3 dana crkla transmisija. Ja sam imao novu Jetty/ Boru IV TDI GLS koja je do 50.000 vidjela servica i recoll-a da ovdje nemam mjesta nabrajati i prema kojoj svaki explorer izgleda kao pojam pouzdanosti. Prije nekoliko sedmica sam prodao 2000 Jetty/ Bora TDI koja je imala toliko problema da sam je dao ispod cijene samo da je se rijesim . Imao sam ladu samaru koja je tada bila stara dvije godina i imala samo 20 K kada sam morao mjenjati transmisiju. Nije bez razloga da se ovdje lade daju takoreci dzaba samo da ih neko uzme. Nova Niva je $ 7.000 a polovne samo sto ne daju dzaba. Sve te price su bezze. Ja kupujem i prodajem auta sedmicno a neki Ibro Dirka koji vozi Ladu Nivu ce sada da pravi ocjene sta je bolje ili gore. Ja sam jucer imao priliku da kupim Discoverija 2003 godiste 140 K za $14.000, ali od toga treba bjezati jer se ta vozila kvare ko luda dijelovi su skupi ko' dragi kamen a majstori uzimaju lopatom jer to niko ne zna popraviti. Usporedbe radi isto godiste Exporer Eddie Bauer je kostao $17000, 120 K sjedi i vozi , sve funkcionira u najboljem redu , djelovi jeftini ima ih svuda pa ti skontaj. Ako te bas interesuje toliko sta je bolja a sta gore progoogla specijalizirane forume na kojima pricaju ljudi koji su vozili i posjedovali automobile , mehanicari , prodavaci ,te imali priliku da objektivno ocijene, procjene i daju svoje misljenje. Ibro nazalost nije imao priliku da vozi nista osim Lade i mozda nekog G2, sto je samo po sebi u redu ali ne treba biti ljubomoran i vrijedati ljude samo zato sto imaju bolje auto od njega .Sada kao Lada koja kosta $7 000 bolja od explorera koji kosta $ 50000 to je sve ljubomora al ima nas svakakvih. To je ona ista logika po kojoj je Golf 2 najbolje auto na svijetu.Citizen-X wrote:O voznim svojstvima bi se jos dalo govoriti jer je dokazano jedan od najnestabilnijih auta na svijetu - hiljade prevrtanja registrovano u toku voznje velikom brzinom. Vjerovatno samo jos jedan u nizu konfekcijski promasenih projekata a vala nije nesto ni ljep. Ne bih nikad uostalom.srce_ruke_lopata wrote:Jes' da je malo off-topic, ali kako sam imao Explorera par godina,moram se sloziti da je karina od auta...
@whow
ohladi ba - vidis da te ibro na svaku tvoju doceka sa zezancijom a ti zapeo ko juneneka ba ohladi malo - inace postajes sve smjesniji i smjesniji ha ja. Diskutujemo i provaljujemo se svi - al treba nekad reci - jebi ga - zajeb ha ja... Ohladi loma....
-
ibro dirka
@citizen
u uazu sam se vozio samo jednom kao mali, ostalo mi je u pamcenju mrak auto
kisa pljusti, oni prisaci jedva rade, sve se trese, ali ono przi 
u uazu sam se vozio samo jednom kao mali, ostalo mi je u pamcenju mrak auto
-
ibro dirka
whow, ovaj komadicak znanja ce te vjerovatno sokirati, ali discovery o kome mi (na drugim temama) govorimo je treca (odavno aktuelna) generacija. Ona se u tvojoj pustari reklamira kao LR3, mada vjerujem da tamo i reklame kasne.
Discovery (I i II) o kojem i dalje lupas je dizajn koji datira do sezdesetih, jer je prvi radjen na sasiji prvog Range Rovera (inace, da te ne presokiram znanjem, prvi RR je jedini terenac ikada izlagan u Louvreu kao umjetnicko djelo).
Nivu, za tvoju informaciju i dalje jedva cekam, a i vozio samo i posjedovao auta (i americka, i engleska, i njemacka i italijanska) o kojima samo mozes sanjati, cim ti je edicija Eddie Bauer vrhunac ukusa i klase. Nemamo svi te komplekse.
Discovery (I i II) o kojem i dalje lupas je dizajn koji datira do sezdesetih, jer je prvi radjen na sasiji prvog Range Rovera (inace, da te ne presokiram znanjem, prvi RR je jedini terenac ikada izlagan u Louvreu kao umjetnicko djelo).
Nivu, za tvoju informaciju i dalje jedva cekam, a i vozio samo i posjedovao auta (i americka, i engleska, i njemacka i italijanska) o kojima samo mozes sanjati, cim ti je edicija Eddie Bauer vrhunac ukusa i klase. Nemamo svi te komplekse.
- Citizen-X
ibro dirka wrote:whow, ovaj komadicak znanja ce te vjerovatno sokirati, ali discovery o kome mi (na drugim temama) govorimo je treca (odavno aktuelna) generacija. Ona se u tvojoj pustari reklamira kao LR3, mada vjerujem da tamo i reklame kasne.
Samo da kazem da je jedan lik u humanitarnoj u kojoj sam radio nekad slomio osovinu tocka pri brzini 80 na sat kod capljine - ravna cesta - njemu puca na Discoveryu osovina tocak leti sa ceste - e jedino sto se pokazalo pravo je da je auto osto na 3 tocka
Fala bogu djelova nije bilo - kod mehanicara i vari acetilenom
Ali sam se onda opet vozio u drugom
Last edited by Citizen-X on 26/09/2007 21:44, edited 1 time in total.
-
ibro dirka
To je jos uvijek solidna sasija iako je dizajnirana 60-ih, tako da me to ne cudi (ona ga je i vjerovatno spasilaCitizen-X wrote:ibro dirka wrote:whow, ovaj komadicak znanja ce te vjerovatno sokirati, ali discovery o kome mi (na drugim temama) govorimo je treca (odavno aktuelna) generacija. Ona se u tvojoj pustari reklamira kao LR3, mada vjerujem da tamo i reklame kasne.
Samo da kazem da je jedan lik u humanitarnoj u kojoj sam radio nekad slomio osovinu tocka pri brzini 80 na sat kod capljine - ravna cesta - njemu puca na Discoveryu osovina tocak leti sa ceste - e jedino sto se pokazalo pravo je da je auto osto na 3 tockabarem su to odradili kako treba
Fala bogu djelova nije bilo - kod mehanicara i vari acetilenom
- Citizen-X
Najbolje je svedsko - moRe pricat ko sta hoceibro dirka wrote:To je jos uvijek solidna sasija iako je dizajnirana 60-ih, tako da me to ne cudi (ona ga je i vjerovatno spasilaCitizen-X wrote:ibro dirka wrote:whow, ovaj komadicak znanja ce te vjerovatno sokirati, ali discovery o kome mi (na drugim temama) govorimo je treca (odavno aktuelna) generacija. Ona se u tvojoj pustari reklamira kao LR3, mada vjerujem da tamo i reklame kasne.
Samo da kazem da je jedan lik u humanitarnoj u kojoj sam radio nekad slomio osovinu tocka pri brzini 80 na sat kod capljine - ravna cesta - njemu puca na Discoveryu osovina tocak leti sa ceste - e jedino sto se pokazalo pravo je da je auto osto na 3 tockabarem su to odradili kako treba
Fala bogu djelova nije bilo - kod mehanicara i vari acetilenom). A osovina je ipak englesko zeljezo iz osamdesetih ili ranih devesetih pretpostavljam, jedino gore je ono americko
-
ibro dirka
Reci cu ti kada malo ispitam ovo polovno rusko
Ako nista, cijene zeljeza za reciklazu kazu stalno rastu 
- Citizen-X
Trebo si babu nagovorit da kupi BOSCH-ove brisaceibro dirka wrote:@citizen
u uazu sam se vozio samo jednom kao mali, ostalo mi je u pamcenju mrak autokisa pljusti, oni prisaci jedva rade, sve se trese, ali ono przi
- Citizen-X
Ne bi vjerov'o al je is'o na 3 tocka ko podmazanibro dirka wrote:To je jos uvijek solidna sasija iako je dizajnirana 60-ih, tako da me to ne cudi (ona ga je i vjerovatno spasilaCitizen-X wrote:ibro dirka wrote:whow, ovaj komadicak znanja ce te vjerovatno sokirati, ali discovery o kome mi (na drugim temama) govorimo je treca (odavno aktuelna) generacija. Ona se u tvojoj pustari reklamira kao LR3, mada vjerujem da tamo i reklame kasne.
Fala bogu djelova nije bilo - kod mehanicara i vari acetilenom). A osovina je ipak englesko zeljezo iz osamdesetih ili ranih devesetih pretpostavljam, jedino gore je ono americko
-
ibro dirka
Mozda isprobam to i s Nivom onda
a nije bilo do brisaca, vec elektrike (motora, sta li). Nije stari, profi sofer, covjek je vozio istog uaza non-stop jedno 15 dobrih godina. 
- Citizen-X
Eh UAZ je dzip (ja mislim da je to podgrupa LADA-e).
I fakat, da imam priliku uzeti jednog - na reparaturu - sredio, doteg'o, ofarb'o i da bas bude "nakarada" na cesti za one sminkerske ML-ove i ine "dzipove".
I fakat, da imam priliku uzeti jednog - na reparaturu - sredio, doteg'o, ofarb'o i da bas bude "nakarada" na cesti za one sminkerske ML-ove i ine "dzipove".
-
ibro dirka
Mislim da je bio zasebna firma, mada je to naravno sve bilo drzavno. Gledam i na wikipediji, ne vezuju ih (http://en.wikipedia.org/wiki/UAZ). Mada je sigurno da su konstruktori Nive na jedan ili drugi nacin inspirisani UAZ-om.
Mislim da ces potesko kojeg naci za (realnu) restauraciju, mada sreca prati hrabre pa udri
Mislim da ces potesko kojeg naci za (realnu) restauraciju, mada sreca prati hrabre pa udri