Fond za pomoć životinjama!
Moderator: anex
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#26 Re: Fond za pomoć životinjama!
Necu da otvaram novu temu jer znam da ce se pretvoriti u politicku raspravu, ali samo zelim da kazem da ponekad i idioti udareni u glavu poput Brizit Bardo znaju napraviti nesto dobro.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bih- ... -vize.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bih- ... -vize.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
VeljaPas
#27 Re: Fond za pomoć životinjama!
Ima jos mrkih medvjeda koji su na raznorazne nacine zarobljeni kojekuda po BiH: od Tilave preko Vlasica pa do Zapadne Hercegovine.mIRCerka wrote:Necu da otvaram novu temu jer znam da ce se pretvoriti u politicku raspravu, ali samo zelim da kazem da ponekad i idioti udareni u glavu poput Brizit Bardo znaju napraviti nesto dobro.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bih- ... -vize.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Kako se ponasamo prema prirodnom blagu dobro govori primjer mede na Ugarskom putu na Vlasicu.
Kada je SOS 2005 napravio i poklono projekat za SA medu u Pionirskoj dolini, predvidjen je i smjestaj za medu sa Vlasica kojeg u zarobljenistvu pored svoje birtije drzi Tadija Sugic.
Iz samo njima znanih razloga uprava PD je iz Zagrebackog ZOO dovela mecku Sanju sa mladim koji su zauzeli mjesto vlasickog mede, koji i dan danas trune i ispija pive uveseljavajuci tadijine "goste", na sta se zgrazavaju mnogi normalni, koji tim putem idu za Banja Luku.
-
mIRCerka
#28 Re: Fond za pomoć životinjama!
Dokle je ZAkon?Velja wrote:Ima jos mrkih medvjeda koji su na raznorazne nacine zarobljeni kojekuda po BiH: od Tilave preko Vlasica pa do Zapadne Hercegovine.mIRCerka wrote:Necu da otvaram novu temu jer znam da ce se pretvoriti u politicku raspravu, ali samo zelim da kazem da ponekad i idioti udareni u glavu poput Brizit Bardo znaju napraviti nesto dobro.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bih- ... -vize.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Kako se ponasamo prema prirodnom blagu dobro govori primjer mede na Ugarskom putu na Vlasicu.
Kada je SOS 2005 napravio i poklono projekat za SA medu u Pionirskoj dolini, predvidjen je i smjestaj za medu sa Vlasica kojeg u zarobljenistvu pored svoje birtije drzi Tadija Sugic.
Iz samo njima znanih razloga uprava PD je iz Zagrebackog ZOO dovela mecku Sanju sa mladim koji su zauzeli mjesto vlasickog mede, koji i dan danas trune i ispija pive uveseljavajuci tadijine "goste", na sta se zgrazavaju mnogi normalni, koji tim putem idu za Banja Luku.
-
VeljaPas
#29 Re: Fond za pomoć životinjama!
na to pitanje su u drzavnom uredu za veterinarstvo prosle nedelje pripremali odgovor na postavljeno poslanicko pitanje.mIRCerka wrote:Dokle je ZAkon?Velja wrote:Ima jos mrkih medvjeda koji su na raznorazne nacine zarobljeni kojekuda po BiH: od Tilave preko Vlasica pa do Zapadne Hercegovine.mIRCerka wrote:Necu da otvaram novu temu jer znam da ce se pretvoriti u politicku raspravu, ali samo zelim da kazem da ponekad i idioti udareni u glavu poput Brizit Bardo znaju napraviti nesto dobro.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bih- ... -vize.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
zaista je cudno zasto se oteze sa pustanjem tog zakona u proceduru donosenja, kada su primjedbe na njegov nacrt dostavile entitetske vlade, vlada distikta brckog i zastitari jos 20. oktobra 2007.
- jedna
#30 Re:
ako je ovo ziro-racun, pa mogla bih vam i ja malo doturitBajko wrote:evo kopirala sam od Velje, ovo je taj broj racuna UG SOS kod Raiffeisen banke 1610000022670075
ja sam vec spomenula da na mene mozete racunati ...
10 maraka mjesecno je smijesna cifra ... vjerujem da svako od vas ovdje moze toliko odvojiti ... a puno cemo pomoci maleckima
-
VeljaPas
#31 Re: Re:
da, to je transakcioni racun za uplate iz bih. donatorski je: 533711000-52000334.jedna wrote:ako je ovo ziro-racun, pa mogla bih vam i ja malo doturitBajko wrote:evo kopirala sam od Velje, ovo je taj broj racuna UG SOS kod Raiffeisen banke 1610000022670075
ja sam vec spomenula da na mene mozete racunati ...
10 maraka mjesecno je smijesna cifra ... vjerujem da svako od vas ovdje moze toliko odvojiti ... a puno cemo pomoci maleckimamislim, nisam u mogucnosti da dam puno, ali sam uvijek spremna da se borim za bolji zivot zivotinjica sa nasih ulica. (nisam iz sarajeva)
velika hvala na zelji da pomognes. trenutno lose stojimo sa novcem za osnovno funkcionisanje udruzenja. to je i iz razloga sto na svaki nacin moramo zadrzati nezavisnost, jer samo tako mozemo djelovati otvoreno i napadati gadove.
upravo je jedna gradjanka javila da kod doma zdravlja kumrovec lezi tesko povrijedjeni pas.
zvala je vet. fakultet i vet. stanice da ga makar uspavaju. preporucili su joj sintore. onda je nas obavijestila ne znajuci da i mi moramo koristiti usluge onih koje je sama zvala,a kantonalna vlada je kupila vet.stanicama preko dvadeset namjenskih automobila.
- jedna
#32 Re: Fond za pomoć životinjama!
ne znam da li ste upuceni u slucaj azila za zivotinje iz tuzle. to je tek sramota. i grehota i sramota.. 
-
VeljaPas
#33 Re: Fond za pomoć životinjama!
tamo se stanje uveliko saniralo.jedna wrote:ne znam da li ste upuceni u slucaj azila za zivotinje iz tuzle. to je tek sramota. i grehota i sramota..
u januaru mjesecu udruzenje Opstanak koji vodi Nevenka Sabic dobilo je urbanisticku saglasnost za izgradnji suvremenog azila koju bi finansirali skotlandjani.
sve je sada do opstine Tuzla koja koci sa gradjevinskom dozvolom iako su sve saglasnosti pribavljene. bojim se da cekaju da prodje sestomjesecna vaznost urbanisticke saglasnosti i tako zadrze sadasnju metodu rjesavanja problema pasa lutalica.
na ovo bi trebali reagirati gradjani tuzle koji znaju zestoko prosvjedovati zbog problema pasa lutalica a ne cine nista da pomognu u njegovom rjesavanju.
- Pasiflora
#34 Re: Fond za pomoć životinjama!
potonula tema, malo osvjezenje..Bajko wrote:evo kopirala sam od Velje, ovo je taj broj racuna UG SOS kod Raiffeisen banke 1610000022670075
10 maraka mjesecno je smijesna cifra ... vjerujem da svako od vas ovdje moze toliko odvojiti ... a puno cemo pomoci maleckima
-
mIRCerka
#35 Re: Fond za pomoć životinjama!
sad ce se nakon izbora sve to poguratiVelja wrote:tamo se stanje uveliko saniralo.jedna wrote:ne znam da li ste upuceni u slucaj azila za zivotinje iz tuzle. to je tek sramota. i grehota i sramota..
u januaru mjesecu udruzenje Opstanak koji vodi Nevenka Sabic dobilo je urbanisticku saglasnost za izgradnji suvremenog azila koju bi finansirali skotlandjani.
sve je sada do opstine Tuzla koja koci sa gradjevinskom dozvolom iako su sve saglasnosti pribavljene. bojim se da cekaju da prodje sestomjesecna vaznost urbanisticke saglasnosti i tako zadrze sadasnju metodu rjesavanja problema pasa lutalica.
na ovo bi trebali reagirati gradjani tuzle koji znaju zestoko prosvjedovati zbog problema pasa lutalica a ne cine nista da pomognu u njegovom rjesavanju.
makar se nadam
-
dulcinella
#36 Re: Fond za pomoć životinjama!
Momku u mjestu blizu Mostara koji ima prihvatiliste za pse potrebna hrana za njih! Ko je u mogucnosti da pomogne nek se javi na broj 061 385 092.
- cErTiFiEd_EiGhT
#37 Re: Fond za pomoć životinjama!
Prijatelji, da ne otvaram novu temu...
mislim grozno... u subotu ujutro mi je rodica rekla kako je pokraj crkve čula mijaukanje mačića, velim ja: ma to pop ima svoje mace, sigurno se neka okotila... i ne dade vrag mira, krenem u grad poslije podne (a znate kako je bilo vruće u subotu, jel') i fakat, pokraj zida čujem sitno, jadno "mijau"... ugledam plastičnu kesu (nije dovoljno što je vani +30 nego još i u kesu), izvadim jedno mače, još slijepo, ni dlaka još po capama nema... užas... stavim ga u hlad i nastavim do grada obaviti što sam trebala... znala sam što će se desiti...
U povratku pokupim to mače (ma ubijte me ako je imalo sedam dana... kakvi), viče suprug, nemoj, belaj je to, vezat ćeš se a ono neće preživjeti, što ću onda s tobom" (imam velikog psa, dva mačora i dvije mačke...plus još dvije "starije" mace koje dolaze povremeno, okotiti se i tako to...)
Ništa, uzmem ja to mače, viče on meni, "evo još jednoga..." a ono je SAMO prešlo cestu po toj vrućini i upalo u kanal iskopan za neke nove vodovodne cijevi... pile malo
uglavnom, pokupim i njega... dva sata tražim kapaljku... da ih imam čime hraniti... ne znaju jesti, ništa... potegnu po jednu "dozu" (stavila malo kozjeg mlijeka, malo vode i meda, par AD kapi... sobna temperatura, ne znam, cijeli život imam kojekakvu živinu ali uvijek su mi mačke odgajale mačiće, ludnica, užas)

upaljač je "mjerna traka" da vidite kako su mali
evo sivog

i šarenog

Nažalost, mladi lavovi su spali na jednoga. Šareni se jučer samo počeo "hladiti", ne znam kako drugačije to opisati, umotala sam ga u vunenu čarapu, nije pomoglo... ostao je sivi, živahan je, pijuče i nešto malo jede (otkud ja znam koliko mu treba... pokušavam... ), topao je, stalno ga provjeravam, ionako su imali bocu s toplom vodom ispod jastuka na kojem su stalno, čistim, da je suho...
Molim vas pomozite mi sa savjetima kako da ovo preostalo mače održim u životu... jer je zbilja pre-premalo, znam da mačke imaju 9 života i da to nije glupa izreka, no ovo je ... mrvica... ja dajem sve od sebe, no ne znam... koje to strvine mogu uraditi takvo što... u staro vrijeme, ljudi ako ne bi htjeli mačiće, odmah bi ih utušili u vodi (grozno, ali zar je ostaviti već "podojene" mace na vrućini u plastičnoj kesi nešto humanije?)... pa postoji ta sterilizacija... mislim... ne shvaćam još uvijek iako se cijeli život borim protiv toga i glumim neku udrugu za spašavanje životinja, pored sve svoje brige oko obitelji, posla, zdravlja i ...kao i svi drugi, jel'...
Pa ako tko ima kakav savjet, ja iskreno molim, na mail [email protected], bit ću zahvalna
P.S
isprike na predugom postu, nemam tu nikakvu udrugu za zaštitu životinja, veterinara jedino dobroga imam, nosila sam ih odmah, rekao mi je da ništa ne očekujem jer su premali, čime da ih hranim i da ih držim podalje mačaka, da ne dobiju mačićak... rekao mi je i da ih kuja obliže ako bi htjela (jeste, ovo sivo, šareno nije htjela... možda je otpočetka bilo bolesno, ne znam...) - da se barem jedna od tolikih mojih maca omacila, pa da ga "prislonim"... no nisam te sreće...
mislim grozno... u subotu ujutro mi je rodica rekla kako je pokraj crkve čula mijaukanje mačića, velim ja: ma to pop ima svoje mace, sigurno se neka okotila... i ne dade vrag mira, krenem u grad poslije podne (a znate kako je bilo vruće u subotu, jel') i fakat, pokraj zida čujem sitno, jadno "mijau"... ugledam plastičnu kesu (nije dovoljno što je vani +30 nego još i u kesu), izvadim jedno mače, još slijepo, ni dlaka još po capama nema... užas... stavim ga u hlad i nastavim do grada obaviti što sam trebala... znala sam što će se desiti...
U povratku pokupim to mače (ma ubijte me ako je imalo sedam dana... kakvi), viče suprug, nemoj, belaj je to, vezat ćeš se a ono neće preživjeti, što ću onda s tobom" (imam velikog psa, dva mačora i dvije mačke...plus još dvije "starije" mace koje dolaze povremeno, okotiti se i tako to...)
Ništa, uzmem ja to mače, viče on meni, "evo još jednoga..." a ono je SAMO prešlo cestu po toj vrućini i upalo u kanal iskopan za neke nove vodovodne cijevi... pile malo
uglavnom, pokupim i njega... dva sata tražim kapaljku... da ih imam čime hraniti... ne znaju jesti, ništa... potegnu po jednu "dozu" (stavila malo kozjeg mlijeka, malo vode i meda, par AD kapi... sobna temperatura, ne znam, cijeli život imam kojekakvu živinu ali uvijek su mi mačke odgajale mačiće, ludnica, užas)

upaljač je "mjerna traka" da vidite kako su mali
evo sivog

i šarenog

Nažalost, mladi lavovi su spali na jednoga. Šareni se jučer samo počeo "hladiti", ne znam kako drugačije to opisati, umotala sam ga u vunenu čarapu, nije pomoglo... ostao je sivi, živahan je, pijuče i nešto malo jede (otkud ja znam koliko mu treba... pokušavam... ), topao je, stalno ga provjeravam, ionako su imali bocu s toplom vodom ispod jastuka na kojem su stalno, čistim, da je suho...
Molim vas pomozite mi sa savjetima kako da ovo preostalo mače održim u životu... jer je zbilja pre-premalo, znam da mačke imaju 9 života i da to nije glupa izreka, no ovo je ... mrvica... ja dajem sve od sebe, no ne znam... koje to strvine mogu uraditi takvo što... u staro vrijeme, ljudi ako ne bi htjeli mačiće, odmah bi ih utušili u vodi (grozno, ali zar je ostaviti već "podojene" mace na vrućini u plastičnoj kesi nešto humanije?)... pa postoji ta sterilizacija... mislim... ne shvaćam još uvijek iako se cijeli život borim protiv toga i glumim neku udrugu za spašavanje životinja, pored sve svoje brige oko obitelji, posla, zdravlja i ...kao i svi drugi, jel'...
Pa ako tko ima kakav savjet, ja iskreno molim, na mail [email protected], bit ću zahvalna
P.S
isprike na predugom postu, nemam tu nikakvu udrugu za zaštitu životinja, veterinara jedino dobroga imam, nosila sam ih odmah, rekao mi je da ništa ne očekujem jer su premali, čime da ih hranim i da ih držim podalje mačaka, da ne dobiju mačićak... rekao mi je i da ih kuja obliže ako bi htjela (jeste, ovo sivo, šareno nije htjela... možda je otpočetka bilo bolesno, ne znam...) - da se barem jedna od tolikih mojih maca omacila, pa da ga "prislonim"... no nisam te sreće...
-
jaca78
#38 Re: Fond za pomoć životinjama!
http://www.feralcat.com/raising.html
http://www.fanciers.com/cat-faqs/orphans.shtml
http://catvet.homestead.com/orphan1.html
http://www.hdw-inc.com/klix.htm
Ovdje imas odlicnih savjeta
Sretno tebi i malcu
http://www.fanciers.com/cat-faqs/orphans.shtml
http://catvet.homestead.com/orphan1.html
http://www.hdw-inc.com/klix.htm
Ovdje imas odlicnih savjeta
Sretno tebi i malcu
-
Mee
#39 Re: Fond za pomoć životinjama!
mora mu biti toplo i suho cijelo vrijeme...
Morash mu praviti klopu : mlijeko i zivo zumance (nikako bjelance) i kasika meda. i svakih 2 - 3 sata mora pojesti oko 7 mililitara, poslije oko 10, pa oko 15, svake sedmice po malo vishe... dok jede daj, ali ne preko 10 ml prvih 7 dana, i ako ide, najbolje je svaka 2 sata...
Ja sam davala na pipetu, podmetnem skoro u usta ali ne u usta, i lagano pustam, alternativno u zoo centru ima flasica da se kupi kosta 6 kM...
Prije i poslije jela morash izmasirati stomachich pokretima sa dva prsta prema dole (ugrij dobro prste, ili zamotaj ugrijan peskir...) da bi mace ishlo u WC... samo ne moze prve 3 sedmice, treba mu pomoc jer mu crijeva ne rade...
SRETNO! Nadam se da ce ti i Matan pomoci, on je ekspert za othranjivanje macica... imas i ove linkove gore, to ti je dovoljno...
Morash mu praviti klopu : mlijeko i zivo zumance (nikako bjelance) i kasika meda. i svakih 2 - 3 sata mora pojesti oko 7 mililitara, poslije oko 10, pa oko 15, svake sedmice po malo vishe... dok jede daj, ali ne preko 10 ml prvih 7 dana, i ako ide, najbolje je svaka 2 sata...
Ja sam davala na pipetu, podmetnem skoro u usta ali ne u usta, i lagano pustam, alternativno u zoo centru ima flasica da se kupi kosta 6 kM...
Prije i poslije jela morash izmasirati stomachich pokretima sa dva prsta prema dole (ugrij dobro prste, ili zamotaj ugrijan peskir...) da bi mace ishlo u WC... samo ne moze prve 3 sedmice, treba mu pomoc jer mu crijeva ne rade...
SRETNO! Nadam se da ce ti i Matan pomoci, on je ekspert za othranjivanje macica... imas i ove linkove gore, to ti je dovoljno...
- cErTiFiEd_EiGhT
#40 Re: Fond za pomoć životinjama!
E iščitala sam linkove. Mače je inače na toplom jastuku, koji mijenjam svaki dan (ubit će me ukućani), oko njega su vunene čarape, boca sa stalno toplom vodom, isto umotana u čarapu (skontala sam da se na to popne i spava, valjda grije pupu), još mu je upaljena lampa koja dosta dobro grije njegovo "trenutno" stanište (nemojte se smijati, u plastičnoj dubokoj banjici je jer iz svega drugoga izađe, ne znam otkud mu snaga).Mee wrote: imas i ove linkove gore, to ti je dovoljno...
E sad, kod hrane, da - mlijeko, žumance, ja sam stavila i kap meda po savjetu veterinara, nekad posrče iz pipete ono glog-glog-glog (otprilike jednom u 3 sata hoće papati ali ne pojede uvijek...) a nekad se probudi samo zato što mu valjda treba "živa" toplina (pa ga stavim na rame ispod kapuljače npr. i tu se smiri).
Masiram mu stomačić stalno... mislim, borac je nevjerojatan... ne znam, baš se čini da mu je suđeno opstati a mene odabralo da ga spašavam, ama ljudi godišnji odmor sam produljila radi tog mačeta, izgledam k'o zombi, ali mi nije krivo.
Samo bih voljela da se jednom (sorry na izrazu) pošteno izdricka, da znam da nema zatvor (jer piški ok, ali kakica je kao... šta ja znam, kao iza miševa, ako ste kad vidjeli, crne mrvice...)
Veli veterinar da je dobro mače, tj. zdravo dok god ga kuja hoće polizati (ono šareno, koje je uginulo, nije htjela ni omirisati, niti jednom)... inače ne smijem ga primicati odraslim macama, dobro to znam i sama (i sve sam životinje danas već sredila tabletama protiv parazita)... iako ovome ne smijem još ništa, preeeemalo je (e da čujete kakve sam sve savjete dobijala - daj mu zgnječene jetrice - halo, mačetu od sedam dana...)
Hvala puno na savjetima!
Držite fige malom Lion Heart-u!
hrabar je i snažan ali ja bih voljela da štedi snagu... stalno nekud "ide", mater valjda traži
- cErTiFiEd_EiGhT
#41 Re: Fond za pomoć životinjama!
Žao mi je.
Pomoć više nije potrebna. I mali se Lion Heart jutros samo... ugasio. Popapao svoju pipetu, nastavio spavati... ja se trznula nakon 15 minuta, k'o da mi je bomba eksplodirala u glavi, ruku u kutiju, on topao, rekoh, u redu je... ne da vrag... ja pogledam, ne osjetim dizanje trbuščića pod rukom. Panika. Za uho - ništa. Za repić, ništa.
Još topao, ali mrtav.
Sorry ljudi, dala sam sve od sebe. Evo sjedim sa starijim mačkom koji je bio izgnan iz kuće zbog male mace... da ju nitko ne bi "zagađivao", nisam ni sebi tako čistila... tješi me, valjda... sorry, sorry, lion heart i sve druge male mace, kuce i ostale životinjice koje nemaju sreću... jesam li ga radije trebala ostaviti...
Pomoć više nije potrebna. I mali se Lion Heart jutros samo... ugasio. Popapao svoju pipetu, nastavio spavati... ja se trznula nakon 15 minuta, k'o da mi je bomba eksplodirala u glavi, ruku u kutiju, on topao, rekoh, u redu je... ne da vrag... ja pogledam, ne osjetim dizanje trbuščića pod rukom. Panika. Za uho - ništa. Za repić, ništa.
Još topao, ali mrtav.
Sorry ljudi, dala sam sve od sebe. Evo sjedim sa starijim mačkom koji je bio izgnan iz kuće zbog male mace... da ju nitko ne bi "zagađivao", nisam ni sebi tako čistila... tješi me, valjda... sorry, sorry, lion heart i sve druge male mace, kuce i ostale životinjice koje nemaju sreću... jesam li ga radije trebala ostaviti...
-
Mee
#42 Re: Fond za pomoć životinjama!
nije do tebe, probala si sto si mogla (mogao).... Na zalost, premali su bili, i sanse su bile male! Jako mi je zao

- blackberry
#43 Re: Fond za pomoć životinjama!
sve što se moglo uraditi si definitivno uradila...svaka ti čast što si bar pokušala da ih spasiš...mnogi se ne bi ni okrenuli...žao mi je zbog mačića....pretpostavljam da ti se već uvukao ''pod kožu''....ali, neke stvari ne određujemo mi....neke su već unaprijed određene...na nama je samo da damo maksimum svoje volje i želje da im pomognemo...a ti si to uradila....svaka čast još jednom...
-
Ana333
#44 Re: Fond za pomoć životinjama!
Certified Eight, stvarno me dirnulo ovo što ti se dogodilo... Nova sam na forumu i ova je tema bila prvo na što sam naišla... Svaka ti čast na trudu i humanosti, i jako mi je žao zbog malenih i zbog tebe.