Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
imam preko 23 godine i godinu i po vozackog iskustva!
moram li nositi onu naljepnicu?!
hvala unaprijed!
Na tebe se odnosi ovo:
"(7) Lice koje je položilo vozački ispit i dobilo vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B ili C i C1 ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole upravljati vozilom na putu brzinom većom od 70 km/h, na putu namijenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila i brzom putu brzinom većom od 90 km/h, odnosno 120 km/h na autoputu, a lakim motociklom 40 km/h, niti tim vozilom smije vući priključno vozilo, a ni organizirano prevoziti djecu.
EDIT:
Da, treba ti naljepnica. - početniče vozaču.
PS. Znam, zakon je totalno glup.. Al' jbga...
pa ne treba mu naljepnica ako kaze da ima vozacku godinu i po, s obzirom da je novi zakon aktuelan od augusta prosle godine ako se ne varam ???
znaci da je polozio prije novog zakona tako da mu ne treba naljepnica.
sffovac wrote:normalno da podlijezes zakonu
to bi ti isto bilo ko da si vozio bez uplaljenih svjetala, pa rekao da si ti polozio kada se moglo voziti i bez njih
Slazem se ovim, zasto se zakon ne bi primjenjivao retroaktivno? Taj ti sudija veze nema, samo te salta
zato sto se tako ne radi
stavi to ovako, ti ubijes covjeka, po aktuelnom zakonu osude te na 20 godina, nakon 5 godina donesu novi zakon koji za ubistvo predvidja kaznu dozivotnog zatvora, pa eto ti retroaktivnost, onda bi i ti gulila do kraja zivota, sa tim se slazes ? bas lijepo od tebe, ali ne funkcionise to tako...
taj sudija je vjerovatno upravu,samo je problem sto je zakon nakaradno napisan pa se ne moze protumaciti na pravi nacin, pa to sviju zbunjuje. nista cudno s obzriom koja nepismena stoka pravi danas zakone kod nas...
Nije to ni priblizno isto. Retroaktivnost u slučaju ovog zakona prema tvom primjeru bi bilo da ga sada kazne sto je prije 2 godine, kada zakon nije bio na snazi, vozio poslije 11.
Gray wrote:Nije to ni priblizno isto. Retroaktivnost u slučaju ovog zakona prema tvom primjeru bi bilo da ga sada kazne sto je prije 2 godine, kada zakon nije bio na snazi, vozio poslije 11.
Npr.
Punoljetan prosle godine kad si napunio 18.
Uvedu punoljetstvo s 21 a ti kazes: "To za mene ne vazi. Ja imam 19 al' sam postao punoljetan prosle godine po starom zakonu"
Npr.
Uvedu 0,0 promila.
Ti se naroljas i kazes: "To za mene ne vazi. Ja sam polagao prije 20 godina i bilo je 0,5 promila."
Koliko se sjecam fino je objavljeno da novom zakonu podlijezu samo oni koji su polozili nakon sto se taj zakon usvojio. Dakle, nisi trebao platiti tu kaznu! A sad se mozemo igrati do beskonacnosti sa promilima i slicnim stvarima, ali ustvari mijesamo kruske i jabuke...sto bi rekla ona ministrica
Ja mislim da zakon stupa na snagu onog dana kad je donesen za sve vozace i vozacice koliko god oni imali godina i vozackog iskustva za sve je zakon isti i primjenjuje se odmah
Npr.
Uvedu punoljetstvo s 21 a ti kazes: "To za mene ne vazi. Ja imam 19 al' sam postao punoljetan prosle godine po starom zakonu"
Npr.
Uvedu 0,0 promila.
Ti se naroljas i kazes: "To za mene ne vazi. Ja sam polagao prije 20 godina i bilo je 0,5 promila."
Hocete jos?
dobri primjeri ali jedan je logican i opravdan drugi je glupost, dakle sam sebe demantujes
al eto sto se tice konkretno ovog zakona, prepusteni smo tome kako koji drot protumaci zakon... mene recimo nikad za to nisu peglali a zaustavljali su me i u neka doba u noci i nikad rijeci o tome.
kazem nakaradan zakon, nakaradno napisan..
nije jedini ovo dio zakona koji se tumaci kako je kome qrcu ceif, imas jos hiljadu primjera vezano konkretno za kazne..
Last edited by dimu on 18/09/2007 00:26, edited 1 time in total.
svaki zakon se primjenjuje danom donosenja, odnosno danom objavljivanja u Sluzbenim novinama ili slicnom drzavnom glasilu i vazi za sve, nema izuzetaka,
amrica wrote:svaki zakon se primjenjuje danom donosenja, odnosno danom objavljivanja u Sluzbenim novinama ili slicnom drzavnom glasilu i vazi za sve, nema izuzetaka,
svaki ?
generalises, recimo zakoni iz podrucja krivicnog prava ne smiju biti retroaktivni.
Npr.
Npr.
Uvedu 0,0 promila.
Hocete jos?
dobri primjeri ali jedan je logican i opravdan drugi je glupost, dakle sam sebe demantujes
Zbog toga i jesu tu obadva.
Jos uvijek mislis da sam sebe demantujem?
Nista ne dokazujem.
Samo "pokazujem".
Znaci, sve u svemu... nishta od povrata novca???...
zalosno al istinito... juce sam pitao 2 policajca u vezi ovog... prvi mi je rekao da mi nisu smijeli pisati kaznu, a drugi se zbunio kad sam mu sve ispricao i poceo da lista u onoj malo kinjgici " zakoni u saobracaju" ili kako se vec zove... i nishta nije nashao, ostao je da cita..
nemash se ome ni obratit.. hebem ti ovo....
Evo moje misljenje, mozda je ispravno, mozda nije...jer sud na kraju kaze svoju zadnju:)
Citao sam malo i zakljucio da je Zakon o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima u Bosni i Hercegovini u tom dijelu malo ostao nedorecen konkretnom zakonskom odredbom, te da sama odredba malo zbunjuje. Medjutim, misljenja sam da citanjem ostalih odredbi se moze izvuci zakljucak sta je zakonodavac mislio reci i sta mu je bila namjera.
bitne zakonske odredbe kazu slijedece:
Clan 186.
(7) Lice koje je položilo vozacki ispit i dobilo vozacku
dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B ili C i C1 ne smije dvije
godine od dana izdavanja vozacke dozvole da upravlja vozilom
na putu brzinom vecom od 70 km na cas, na putu namijenjenom
iskljucivo za saobracaj motornih vozila i brzom putu brzinom
vecom od 90 km na cas, odnosno 120 km na cas na autoputu, a
lakim motociklom 40 km na cas, niti tim vozilom smije da vuce
prikljucno vozilo, a ni organizovano da prevozi djecu.
(8 ) Lice iz stava (7) ovog clana, mlade od 23 godine, ne
smije da upravlja vozilom u saobracaju na putu u vremenu od 23
casa do 5 casova, osim ako je s njim u vozilu lice starije od 25
godina koje ima vozacku dozvolu i kojem u posljednjoj godini
nije izricana zaštitna mjera ili mjera bezbjednosti zabrane
upravljanja motornim vozilom.
(9) Lica koja prvi put steknu vozacku dozvolu obavezna su
da, u trajanju od dvije godine, obilježe vozilo kojim upravljaju
posebnim znakom.
Mislim da je ova tacka 9 clana 186. presudna jer ona jasno diferencira lica koja sticu po prvi put vozacku dozvolu i njihove obaveze u skladu sa novim zakonom od lica koja su vec stekla vozacku dozvolu prije stupanja na snagu ovog novog zakona.
Dakle moj zakljucak je slijedeci:
Ako nemas napunjene 23 godine, i ako nisu prosle dvije godine od dana izdavanja vozacke dozvole, podlijezes novom zakonu i ne smijes se voziti sam u autu u periodu od 23 h do 5 ujutro.
Prvi preduslov su godine, a drugi dan izdavanja vozacke dozvole. Smatram da se radi o kumulativnim uslovima, da prvi ne ide bez drugog i obratno.
Sto bi po mom misljenju znacilo da prema novom zakonu ako imas 22 godine i da su prosle 3 ili 4 godine od izdavanja vozacke dozvole, da neces podlijegati novom zakonu.
dimu wrote:pa ne treba mu naljepnica ako kaze da ima vozacku godinu i po, s obzirom da je novi zakon aktuelan od augusta prosle godine ako se ne varam ???
znaci da je polozio prije novog zakona tako da mu ne treba naljepnica.
Ne mora on govoriti da ima vozačku godinu i po, pročitat će to oni... A iskreno - ne znam... Mislim da vozači početnici moraju imat dvije godine naljepnicu sa P... Sad je Septembar.. Malo sam izgubljen u mjesecima... Hmm. Manje od dvije godine.
ma sve ti to zavisi koliko ti auto moze povuci
svaki od slijedecih dogadjaja se zbivao poslije 23h
jednog su zaustavili i naplatili mu kaznu 80km zbog prekoracenja brzine
drugom 40km jer su mu stakla bila zatamljena, iako ja vidim jos uvjek bruku raje sa folijama na staklima
i treceg samo sto je vozi poslije 23h 50km, znaci stavi folije na stakla i dobices manju kaznu
jebem ti zakon.. cuj ne smijes poslije 23h voziti.. pa ima ljudi koji rade druge smjene kao ja, kako cu se vracati s posla u 12..
kretenskog zakona u PM!
Bas su mi jarana prije dva dana ogulili sa tom petobankom, momak isto polozio cim je napunio 18, sad mu skoro 22 godine.. sokiran.
ifbbpro wrote:jebem ti zakon.. cuj ne smijes poslije 23h voziti.. pa ima ljudi koji rade druge smjene kao ja, kako cu se vracati s posla u 12..
kretenskog zakona u PM!
Ogranicavanje slobode kretanja, moras biti obiljezen
Znaci zbog 50 idiota koji divljaju gradom iza 23h sve strpas u isti kosh
Osim toga dosta ima dosta onih koji poloze i ne sjedu za volan vise po 4-5 godina i za njih taj zakon ne vazi.... znaci zakon definitivno ne sluzi svrsi... i jedini i iskljucivo krsi ljudska prava i slobode
btw u zadnje vrijeme primjecujem da je furka u golfa2 ubaciti umjesto obicnog kasetofona ili cd player-a onaj sa LCD display-em i sa kilom gela na glavi kruziti gradom i "gledati TV" ... ima li kakav zakon da to malo tretira ?
Sto ce to tretirati?
Mobitel je opasan.
Televizija nije.
Isto ko sto nije ni radio stanica.
Drotovi mogu koristiti radio vezu dok voze.
A da!
Oni su visokostrucni, trenirani, iskusni vozaci, profesionalci.
Hahahaha
Da mi je znati koliko udesa ima svaki od njih.
A zakoni, zabrane i ogranicenja...
Njihova svrha je uzimanje para.
van Basten wrote:Pa položi li iko taj vozački u zadnje vrijeme? ja se nešto ne sjećam da sam i na jednom autu vidio tu famoznu P naljepnicu za početnika
sffovac wrote:normalno da podlijezes zakonu
to bi ti isto bilo ko da si vozio bez uplaljenih svjetala, pa rekao da si ti polozio kada se moglo voziti i bez njih
Slazem se ovim, zasto se zakon ne bi primjenjivao retroaktivno? Taj ti sudija veze nema, samo te salta
zato sto se tako ne radi
stavi to ovako, ti ubijes covjeka, po aktuelnom zakonu osude te na 20 godina, nakon 5 godina donesu novi zakon koji za ubistvo predvidja kaznu dozivotnog zatvora, pa eto ti retroaktivnost, onda bi i ti gulila do kraja zivota, sa tim se slazes ? bas lijepo od tebe, ali ne funkcionise to tako...
taj sudija je vjerovatno upravu,samo je problem sto je zakon nakaradno napisan pa se ne moze protumaciti na pravi nacin, pa to sviju zbunjuje. nista cudno s obzriom koja nepismena stoka pravi danas zakone kod nas...