Koliko je zdravo vegetarijanstvo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

artzy

Post by artzy »

Image
pitt

Post by pitt »

nema toga kod amisha :)
artzy

Post by artzy »

Image
pitt

Post by pitt »

pa ja.....kad jedu french fries nadojen ustajalim i zagorjelim uljem (na slikama) :D:D
artzy

Post by artzy »

I ovo bi coek mogo pojest, komotno... :-D

Image
pitt

Post by pitt »

Pa kad bi bilo stani-pani....bi sigurno.
hebiga.....u prirodi nam je da svo svastojedi :)
artzy

Post by artzy »

pitt wrote:Pa kad bi bilo stani-pani....bi sigurno.
:-D Meni je u stvari najzanimljivije to sto meso da bi ga jeo moras kuhati i to dobro... tvrdo, zilavo i mozes se razbolit ako jedes sirovo... zbog toga kontam da nas priroda nije predvidila za to.. :roll:
loprilh

Post by loprilh »

artzy wrote:
karabaja-x wrote:sta's jest ako ne meso. soja? bljak
To je strasna zabluda... Ja sam probao da zivim bez mesa bez velike prisile i pojeo sam nesto s mesom nekoliko puta od tada... jedino sto mi nedostaje su stvari kao gulas, socni sosovi kao kad se meso dinsta u luku ali sampinjoni mi potpuno zamjenjuju tu potrebu ili nesto kao sataras... radi se o sklonosti koja je kao i sve drugo nauceno i u stvari ti ne nedostaje... najcesca situacija kad amislis da ti treba meso je kada kontas sta da kuhas ali lako je nauciti pronalaziti nacine spremanja hrane u stvari snalazenja za sastojke da bi dobio tipican obrok na kakav si navikao...

Kad uzmes koliko drugih stvari jedemo - a koje nisu meso - skontas da je sve isto kada zamijenis meso sa necim drugim.. ne znam u BiH ali u US ima sve vise veggy i vegan proizvoda koji imaju ukus sve slicniji mesu tako da je sve vise vegetarijanaca ili "djelomicnih"vegetarijanaca... jako puno uvezene hrane iz Azije koji proizvode jako ukusne stvari za koje ne bi nikada rekao da su bazirani na soji...

Motiv da postanes vegetarijanac su toliki da ti nikakvo religijsko ubjedjenje nije potrebno

- skoro sva riba je zagadjena ili radioaktivna (na zapadnoj obali u US u moru blizu obale su rasporedjeni kontejneri koji sadrze radioaktivne meterije koje "strucnjaci" ne mogu da uniste),
- zivotinje koje se kolju za hranu su degenerisane, bolesne i nesretne :-D .. poznato je da organizam goveceta koje je prestravljeno ili u soku biva preplavljen nekim otrovnim cesticama (koje mi naravno ne primjetimo..)
- puno nas je vidjelo kako se spremaju hamburgeri u US ali i drugdje, ("Svi mi moramo pojesti malo govana u zivotu!" - rekao bi Bruce Willis u Fast Food Nation)
- za prehranu zivotinja koje jedemo potrebno je mnogostruko vise zemlje za zitarice nego da te zitarice sami jedemo (mozda jos uvijek ne izgleda kao problem ali energija, gorivo, voda koristeni u istu svrhu su enormni, k tome dodaj i kolicine stetnih kemikalija koristenih u tom procesu pa je slika groznija),
- cijelu planetu bi tri puta mogli nahraniti bez velikih problema ako reduciramo koristenje zemlje u te svrhe
-dodatno se sume unistavaju i pretvaraju u polja za kukuruz, zitarice...
- osim zitarica zivotnjama se daju druge zivotinje za rucak pa goveda jedu ostatke drugih goveda (ili svinja, kokosi) ukljucujuci izmet, rogove, papke - sve samljeveno...

Soja smeka kao mjesavina brasna i zemlje u najjednostavnijoj formi ili tofu ali je sve vise proizvoda koji stvarno imaju dobar ukus.

Kad skontas zasto ne jedes psa i macku - lakse ti je skontat zasto ne bi trebao jesti ni govedo. Jedino me to sve zbunjuje kad mislim na janjetinu
:-D na raznju... :?

U svakom slucaju kod nas u Bosni i ponegdje drugdje vjeroatno jos ima zdravih i veselih zivotinja ali inace mozes biti skoro sto posto siguran da jedes debila, degenerika ili zaista nesto bolesno. Bljak...

A ako nije bolesno zamisli kako je to neprijatno kad te zakolju... ili uzmi slikicu mace i zeke... :-D
Ljudi moji, covjek je omnivor, tj. svastojed, i treba da jede meso kao i svu ostalu hranu. To sto ti kazes da je meso zagadjeno, pa bi, ko biva trebali jesti povrce, nema veze s pamecu. Pa daj mi danas nadji neko povrce koje nije pospricano kakvim pesticidom. Kad bi covjecanstvo zivjelo samo od prirodno uzgojene hrane, pocrkalo bi za sedam dana. Od gladi, naravno...

A psa i macku ne jedem iz istih onih razloga iz kojih ne jedem kukurijek ili borovinu... ne pasu mi:)))). U zivotinjskom kao i u biljnom svijetu postoje vrste koje pogoduju covjekovoj ishrani i kojih se covjek ne treba odricati.

Ljudi moji, samo umjereno u svemu... I jos nesto: 90% ljudi za koje znam da prakticiraju neki vid vegetarijanstva zapravo ne znaju zasto su vegetarijanci... Imam osjecaj da je za vecinu to nekakva furka, po mom misljenju glupa i nepotrebna. Valjda misle da ce tako biti bolji od ostalih ljudi...

I kako neko moze biti vegetarijanac zato sto mrzi ubijanje zivotinja, a ono halise 3 jaja svako jutro? Pa bolan nebio, tako ubijes tri potencijalne kokosi od kojih bi se moglo najesti 6 ljudi... Eto vam vase vegetarijanstvo, pih
pitt

Post by pitt »

artzy wrote:
pitt wrote:Pa kad bi bilo stani-pani....bi sigurno.
:-D Meni je u stvari najzanimljivije to sto meso da bi ga jeo moras kuhati i to dobro... tvrdo, zilavo i mozes se razbolit ako jedes sirovo... zbog toga kontam da nas priroda nije predvidila za to.. :roll:
to je sad vise navika......vjeruj da ga nasi najstariji predaci nisu bas kuhali i spremali kao mi danas. negdje sam citao (mada ne znam bas kako dokazati) da je za razvoj ljudskog mozga tokom evolucije medju najzasluznijim faktorima bila i ishrana srvenim mesom. valjda zbog proteina sta li. Samo nekako mi je cudno sto ima jos dosta zivotinja koje tamane meso i vise od nas......pa inisu bas nesto pametne. :)
Tesssa

Post by Tesssa »

loprilh wrote: Ljudi moji, samo umjereno u svemu... I jos nesto: 90% ljudi za koje znam da prakticiraju neki vid vegetarijanstva zapravo ne znaju zasto su vegetarijanci... Imam osjecaj da je za vecinu to nekakva furka, po mom misljenju glupa i nepotrebna. Valjda misle da ce tako biti bolji od ostalih ljudi...

I kako neko moze biti vegetarijanac zato sto mrzi ubijanje zivotinja, a ono halise 3 jaja svako jutro? Pa bolan nebio, tako ubijes tri potencijalne kokosi od kojih bi se moglo najesti 6 ljudi... Eto vam vase vegetarijanstvo, pih
Znaci, ti tvrdis da meso treba jesti cak iako ti ne odgovara?

Sto se tice pitanja furke mislim da nemas pojma o cemu pricas.Isto tako ja mogu reci: "Vidi furke jesti pecenu janjetinu!", a to nikad nisam rekla.

Sto se tice jaja takodje nisi u pravu. Jaja se dobivaju uzgojem kokoski koje u zivotu pijetla vidjele nisu, pa me samo interesuje kako je onda potencijalno pile u tim istim jajima. Moj papagaj snese dva jajeta mjesecno, zenka je (naravno) koja nije u zivotu imala doticaj s muzjakom.Treba li da ocekujem da se desi cudo i da moj papagaj dobije prinovu jedan dan?
Jaja nije eticki jesti zbog toga sto te jadne kokoske provedu citav svoj zivot u kavezima koji su njihove velicine, resetke im se urezuju u tijelo, i cesto zbog nepodnosljivih bolova same sebe iskljucaju. Zato se ja trudim (sto u BiH i nije tako tesko) jesti domaca jaja.

I evo ti jedan crtani film da vidis i drugu stranu medalje:

http://www.eatthis.org.uk/veg_anim.html
pitt

Post by pitt »

ne znam vala za tu statistiku........sve jedan vegan kojeg ja znam je to vec dugo vremena i to rade zato sto se osjecaju bolje i zdraviji. Iako ja to ne bih mogao postujem njihov izbor i trudim se da ugodim njihovim potrebama kada mi dodju na veceru ili rostilj. Stvarno ne znam nikoga ko to radi iz neke furke ili popularnosti :roll:
Tesssa

Post by Tesssa »

pitt wrote:ne znam vala za tu statistiku........sve jedan vegan kojeg ja znam je to vec dugo vremena i to rade zato sto se osjecaju bolje i zdraviji. Iako ja to ne bih mogao postujem njihov izbor i trudim se da ugodim njihovim potrebama kada mi dodju na veceru ili rostilj. Stvarno ne znam nikoga ko to radi iz neke furke ili popularnosti :roll:
:thumbup:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

dinchy84 wrote:
loprilh wrote: Ljudi moji, samo umjereno u svemu... I jos nesto: 90% ljudi za koje znam da prakticiraju neki vid vegetarijanstva zapravo ne znaju zasto su vegetarijanci... Imam osjecaj da je za vecinu to nekakva furka, po mom misljenju glupa i nepotrebna. Valjda misle da ce tako biti bolji od ostalih ljudi...

Znaci, ti tvrdis da meso treba jesti cak iako ti ne odgovara?

Sto se tice pitanja furke mislim da nemas pojma o cemu pricas.Isto tako ja mogu reci: "Vidi furke jesti pecenu janjetinu!", a to nikad nisam rekla.

Sto se tice jaja takodje nisi u pravu. Jaja se dobivaju uzgojem kokoski koje u zivotu pijetla vidjele nisu, pa me samo interesuje kako je onda potencijalno pile u tim istim jajima. Moj papagaj snese dva jajeta mjesecno, zenka je (naravno) koja nije u zivotu imala doticaj s muzjakom.Treba li da ocekujem da se desi cudo i da moj papagaj dobije prinovu jedan dan?
Jaja nije eticki jesti zbog toga sto te jadne kokoske provedu citav svoj zivot u kavezima koji su njihove velicine, resetke im se urezuju u tijelo, i cesto zbog nepodnosljivih bolova same sebe iskljucaju. Zato se ja trudim (sto u BiH i nije tako tesko) jesti domaca jaja.

I evo ti jedan crtani film da vidis i drugu stranu medalje:

http://www.eatthis.org.uk/veg_anim.html
Vegeterijanstvo je izbor i to treba postovati. Nego, zanima me...kad pominjesh etiku, jel eticki drzati tog papagaja- zenku samu :D
Tesssa

Post by Tesssa »

Nimalo! I ja sam svjesna toga. Ja sam tog papagaja dobila prije 10 godina. Sta sam trebala? Vratiti ga ? (Sto, priznajem, tada nisam ni zeljela). Pustiti je naravno ne mogu.
Muzjaka smo nabavili na pocetku, medjutim ona ga nije dobro prihvatila i muzjak je uginuo poslije godinu dana (naravno ne zbog toga, navodno smo ga i dobili bolesnog).

Sta ja sada mogu? Pustiti naravno ne. Jedino sto mogu je uciniti toj papigi zivot sto ljepsi, provoditi dosta vremena s njom, sto manje je drzati u kavezu...
Jara

Post by Jara »

:)
Image
Image
Image
repeater

Post by repeater »

dinchy84 wrote: Muzjaka smo nabavili na pocetku, medjutim ona ga nije dobro prihvatila i muzjak je uginuo poslije godinu dana
i zenka je vegetarijanka. umro je jer mu nije htjela praviti burek.
Tesssa

Post by Tesssa »

ne kontam u cemu je humor, al hajd...
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

dinchy84 wrote:
neocekivana_sila wrote:
dinchy84 wrote:Ja sam vegetarijanac vec vise od 5 godina.Naglasavam ovo vegetarijanac, znaci ne jedem nista sto ima oci i usta.
Postala sam vegetarijanac sto zbog licnih uvjerenja i principa, sto zbog toga sto nikada nisam bila neki ljubitelj mesa, tako da zivim vise nego lako bez njega. Osjecam se odlicno.Citavih ovih 5 godina nijednom nisam osjetila onu silinu u zelucu, kao sto mi se desavalo poslije nekog obroka sa mesom.

Naravno, strasno je bitno nadoknaditi nedostatak mesa namirnicama kao sto su soja i gljive.
Da li bi ikada abortirala?
A pitas me to zbog cega?
zbog toga što misliš da imaš human stav tako što ne jedeš nikog ko ima "oči i usta". Interesuje me kakav stav prema abortusu imaju ljudi poput tebe?
neocekivana_sila

artzy wrote:Image
da, da, da. Čuvaj kravu, nek' komšija crkne.
neocekivana_sila

artzy wrote: A ako nije bolesno zamisli kako je to neprijatno kad te zakolju... ili uzmi slikicu mace i zeke... :-D

a biljke nisu živa bića? uzmi jagodu ili sliČicu jagode i trešnje, onako lijepe, zar ti nije žao? Zamisli kako je to neprijatno kad te pojedu. Baš smo mi ljudi bolesni..jedemo :D

Ubiješ li ti komarca kad ti zuji oko glave cijelu noć? Ja mislim da bi ti tamanio i mace i zeke kad bi imali sposobnost da zuje i lete oko tvoje glave.
neocekivana_sila

Hadžijski ćevap

Potrebno (za 4 osobe): 75 dkg telećeg mesa bez kostiju, 25 dkg crvenog luka, 10 dkg maslaca, 50 dkg svježeg paradajza, 25 dkg gljiva, so, biber, sitan peršunov list, pregament papir (za pakovanje ćevapa).
Priprema: Meso izrežite na kockice, posolite i naglo prepržite na maslacu. Paradajz blanširajte, ogulite, očistite od sjemenki i usitnite na kockice. Gljive operite i isjecite na ploške. Luk dinstajte na maslacu. Dodajte gljive i nastavite dinstati. Potom dodajte paradajz, prodinstajte, začinite i na kraju dodajte prepržene kockice mesa. Sve skupa lagano izmiješajte, prokuhajte i dotjerajte okus.
Pergament papir postavite u posudu, stavite pripremljen ćevap, zatvorite i stavite u zagrijanu pećnicu da se zapeče. Zatvaranje ćevapa napravite tako da krajeve papira namažete žumancetom i zalijepite. Servirajte toplo u pergament papiru

Vegeterijanci mogu kockice telećeg mesa zamijeniti kockicama dinje :D
vedderedi

Post by vedderedi »

Za one koji ne jedu meso, vitamin B12 mogu nadoknaditi putem Tamari sosa i Miso-a, koji nastaju fermentiranjem soje.
Kod nas (u SA) se ovi proizvodi mogu pronaci u supermarketu Helic na Bascarsiji, preko puta poste i Bezistana, i u vecini shopping centara.
Tesssa

Post by Tesssa »

neocekivana_sila, nemam pojma u cemu je tvoj problem i zasto ne mozes postovati tudji izbor. Tipicni nas mentalitet "bez mesa se ne moze, hajd da malo ismijavamo ove sto ga ne jedu". To je moj licni izbor i nista na to ne moze uticati, pa ni tvoji postovi za cevape koji su mi prilicno besmisleni.

Ja sam za ovo vrijeme koliko sam vegetarijanac otkrila tako nevjerovatna i zdrava jela, koja ti vjerovatno nikada neces probati zbog svoje ogranicenosti. Neka tebi cevapa!

A sto se tice abortusa, prvo sam se strecnula, jer nisam mogla vjerovati da me neko pita takvu privatnu stvar, na taj nacin, bez obrazlozenja, icega. Sad bi moj post mogao biti kilometrima dug, ali pokusat cu skratiti. Abortus je do 3. mjeseca trudnoce legalan, a to nije bez razloga. Ne bih voljela da se ovo pretvori u temu o abortusu, a jos vise u temu o bogu (jer sjetim da bi moglo i u tom pravcu krenuti). Ko zna gdje te zivot moze odvesti, zato bih ja abortirala samo u vrlo nuznim i neugodnim okolnostima o kojima ne zelim ni da razmisljam.

I samo jos da napomenem: Moji svi prijatelji jedu meso, familija mi jede meso.Sve dok se oni ne uplicu u moj izbor ne uplicem se ni ja u njihov. Nikada nisam nametala svoj izbor nekome, niti ismijavala tudji.
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Medju ljudima koji me okruzuju mogu vidjeti i jedno i drugo, ja i sestra smo po ishrani totalno razliciti, ja bi u svakom obroku do kraja zivota mogao jesti meso, mama mi kaze sine ti bi i macku pojeo :), bas sam veliki ljubitelj mesa, dok s druge strane sestra izbjegava sve sto je s mesom, jednostavno ne lezi joj.

Sto se tice zdravlja, hvala Bogu zdrav sam, ne sjecam se kad sa bio bolestan, ukus tableta ne poznajem, a uzivam u mesu i njegovim masnocama :)

S druge strane, prije 5 godina sam upoznao covjeka koji je doselio vrata do mojih, veganer, vjecno blijed ko krpa, preumoran i ako skoro nista ne radi, bas je svaki dan izgledao bolesno i evo neki dan udjem ja u kuhinju kod njega kad covjek jede pizzu sa salamom, pitam sta je to? kaze covjek ne mogu vise, nisam se najeo ima 10 godina. A bio je zestoki protivnik mesu iz nekih svojih licnih uvjerenja.
repeater

Post by repeater »

neocekivana_sila wrote: a biljke nisu živa bića? uzmi jagodu ili sliČicu jagode i trešnje, onako lijepe, zar ti nije žao? Zamisli kako je to neprijatno kad te pojedu.
:lol: :lol:
covjece, prestani se provaljivati.
po tvom ne postoji razlika izmedju krvi jedne zivotinje i soka od jagoda. (??)
homo cretenicus.

dinchy, tebi svaka cast sto istrajes u svom uvjerenju uprkos neprijatnoj sredini. ja sam pola godine boravio u SA i vrlo dobro su mi poznate predrasude sa kojim se vegetarijanci svakodnevno suocavaju.
way to go. :thumbup:
Post Reply