Zadaca od hiljadu godina

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
morti

Post by morti »

pa smišljao sam i ja u 6. svoje pismo...iz zajebancije prvenstveno, nikakva zadaća nije bila u pitanju...

što je ovo sad toliko strašno?

:shock:

moram priznat...riječi nisam izmišljao...al znam neke koji jesu... :D
68847

Post by 68847 »

_dulcela_ wrote: Necu dati komentar na zadacu za 6.razred.. u doba kad sam ja isla u osnovnu skolu, slicne su zadace bile i mi smo uzivali u tome.. mogli smo praviti svoje pismo pa se dopisivati sa drugaricama.. no to danas svakako nije vise 'cool'..

"Cool" je bilo sto je to zadato danas za sutra.
Imali smo svoja pisma al' nisu stvarana za jedno popodne.
morti

Post by morti »

68847 wrote:
_dulcela_ wrote: Necu dati komentar na zadacu za 6.razred.. u doba kad sam ja isla u osnovnu skolu, slicne su zadace bile i mi smo uzivali u tome.. mogli smo praviti svoje pismo pa se dopisivati sa drugaricama.. no to danas svakako nije vise 'cool'..

jesu, jesu...

izvrtao sam postojeća...kombinovo latinicu i ćirilicu...čuda radio...:D:D...

i to za jedan čas... :D
68847

Post by 68847 »

_dulcela_ wrote: Ne razumijem kako se bilo koji roditelj, koji zeli najbolje svojoj djeci, moze ljutiti na nastavnika, ucitelja zbog cinjenice sto ocjeni ucenika slabijom ocjenom zbog gramaticke greske u pismenoj radnji? Da li to znaci da pismena radnja treba biti ustvari totalno 'nepismena'.. jer zaista.. ko bi jos pametan ocijenio ć,č, je, ije, glasovne promjene i sl u jednoj pismenoj zadaci??
Mislim da bi postotak ljudi koji ne znaju govoriti svoj jezik, a o pisanju istog da i ne govorim, bio mnogo manji da roditelji ovakve gluposti bar pred djecom ne govore..
O.K.
68847

Post by 68847 »

morti wrote:
68847 wrote:

jesu, jesu...

E sta cu ti kad si mahnit (ko i ja). Isto sam radio al' iz zeze.
AA CA

Post by AA CA »

Užas....

Ja i sestra smo učile iz istih knjiga, a starija sam od nje tri godine....

Moja djeca svake školske godine za jedan predmet imaju ponuđena četiri novo-stampana udžbenika.

Koja knjiga će biti korištena na nastavi - to odlučuje predmetni nastavnik... helem čeka se da počne nastava, do tad niko nema pojma ni koja knjiga, ni od kog autora, ni koje izdanje.... A sadržaj ... bljak... opisali su u prethodnim postovima.... Pedagoške metode su EKSPERIMENTI k'o i zemlja u kojoj živim...

Na kraju se ispostavi da za većinu predmeta treba nabaviti dvije, "a bogami i tri knjige" (što bi reko Đura).
Praktično uz svaku knjigu ide radni list.

Historija za peti razred je posebna priča jer trebaju dvije knjige Historija 5 i Historija 6. Isto vrijedi i za Geografiju. To je valjda zato što se svakih 6 mjeseci mijenja historija ovdašnjih prostora, a samim tim i geografski pojmovi.... Kad malo bolje skontam nama i nije tako dosadno ima se šta novo naučiti....

Starije dijete je osmi razred i ima 14 predmeta.

Mlađe dijete je peti razred, ima 13 predmeta, a školski "rančić" je težak
7 kg (friško izvagan)...

U odnosu na prošlu godinu sve knjige su skuplje za 17%. Kako me ovaj broj podsjeća na PDV....
Prošle godine školska knjiga je koštala 8,00 KM, a ove godine 9,40 KM.
Samo za knjige i sveske sam potrošila cca 400,00 KM. I stalno se pitam šta je sa ljudima koji imaju minimalnu i neredovnu platu....

Odjeću, obuću i sl nisam računala....
68847

Post by 68847 »

AA CA wrote:Užas....

Samo za knjige i sveske sam potrošila cca 400,00 KM. I stalno se pitam šta je sa ljudima koji imaju minimalnu i neredovnu platu....

Odjeću, obuću i sl nisam računala....
Brine li to koga?
(naravno, izuzev onih koji moraju platiti)
morti

Post by morti »

68847 wrote:
morti wrote:
68847 wrote:

jesu, jesu...

E sta cu ti kad si mahnit (ko i ja). Isto sam radio al' iz zeze.
eheeee...drug moj... :D ...to su bili dani... :-)
obuca

Post by obuca »

@ _dulcela_: cini mi se da si nastavnik pa opravdavas cijelo sranje u nasim skolama. covjece veliki su problem i profesori i nastavnici koji mogu odreden % nastave izmijeniti i koji svom predmetu daju prevelik znacaj. djeca popadase s nogu. ovo nije normalno. lijepo ti cura rece ako treba opisati i djete super opise ZASTO PONIZAVATI DJETE s trojkom, a tvrditi da je rad super. nemate vi pristupa djeci. djeca treba skolu da pojme kao nesto sto je dobro, da se osjecaju lijepo. A sta imamo? Imamo djecu kojoj je ZLO od skole i vasih radnih metoda, od izivljavanja i od VASIH ZAHTJEVA. Recenica u diktatu drugog razreda glasila je ovako: Onaj ko ne napise lijepo diktat nije nista naucio i bice vracen u 1 razred. Pa jel to produktivno. Prepadanje djece :x . Kakvi ste vi pedagozi, nastavnici????
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

onaj ko je smišljao ovakve zadatke za djecu, ja bih prvo njemu dao da ih uradi, pa nek onda djeca urade
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
sigicalo

Post by sigicalo »

I ja zelim da se ukljucim u ovu raspravo samo zato sto sam i sama uciteljica...Prosle godine u trecem razredu matematika-Jagodic neprimjereni zadaci, a to moze potvrditi ama bas svaki roditelj cije je dijete zavrsilo 3.razred. Ja sam svaki dan izbacivala masu zadataka koja su nemoguca za rijesiti za djecu tog uzrasta, a o stamparskim greskama da i ne govorim za sto su krivi izdavaci. Inace prosvjetni radnici ne pisu sami Plan i program, tj oblasti i njihov obim koji ce ucenici uciti taj razred. I mi ga dobijemo gotovog, i bez obzira koliko primjedbi imali na njega, a osuli bi drvlje i kamenje po svim knjiskim moljcima koji pisu ovaj plan, ne pije vode. Organizuju ti seminar i palamude o glupostima, nebulozama i apsolutno niko ti nece dati nikakvu konkretnu informaciju niti opet pije vode tvoje negodovanje o P i P. To su zapravo ljudi od kojih je rijetko koji zaista radio sa djecom ovog uzrasta i nemaju blage veze o frustracijama ucenika do 4. razreda. Ja znam da ucenicima moram objasniti sve oblasti, ali do mene je kako im to pribliziti i olaksati ucenje, kao i do svakog ped. radnika ako hoce da radi u interesu djece, a ne da odradi posao kao u kancelariji i ode kuci.
Sto se udzbenika tice Ministarstvo je odobrilo po 3 autora za svaki predmet i ucitelj MORA da prihvati svaki udzbenik od ta 3 bez obzira za koji se on odlucio. I meni je nevjerovatno da neki ucitelji ne dozvoljavaju koristenje polovnih udzbenika, ali su zasticeni ako taj udzbenik od prosle godine nije i ove godine odobren.
Vjeronauka nije obavezan nego fakultativni predmet cijelu osnovnu skolu sto znaci da ako se ucenik (roditelj) odluci za njega, ocjena iz tog predmeta ulazi u prosjek.
Svjesna sam da ima ucitelja kojima ne bih dala da pridju skolskim vratima, a kamoli da uce djecu, ali znam i da roditelji ne iskoristavaju svoja prava, a to im iskreno preporucujem.
Izvinite na duzem postu
Pozz
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

morti wrote:pa smišljao sam i ja u 6. svoje pismo...iz zajebancije prvenstveno, nikakva zadaća nije bila u pitanju...

što je ovo sad toliko strašno?

:shock:

moram priznat...riječi nisam izmišljao...al znam neke koji jesu... :D
Amazonka27 wrote:de ba, ne pravite djecu debilima bezze.6 razred = 12 god (otprilike). Sjetite se kuda je vasa masta isla u tim godinama. Ja sam u II osnovne morala znati i latinicu i cirilicu...u 4 ucila ruska slova...to znaci, 3 razlicita pisma...i sta je problem jednom teenegeru da sklopi svoja slova. Svi smo ovo radili.
ni ja ne nalazim da je ovo bas toliko blesavo.

u osnovnoj smo izmisljali rijeci i slova, kombinovali i izmisljali simbole za tajne poruke, sve neke sifre i rebuse u raznoraznim igricama, i samo su probrani znali desifrovat... nikakav problem, u to vrijeme nam je bila popularna jedna ceska knjiga na taj fazon, o nekoj druzini, il bjese ruska, ne mogu se sjetiti, svi smo se lozili na to...

valjda bi sad djeci u sestom razredu, koja bi trebala vec polako uskakati u svijet fizike i hemije, trebalo dati teletabise da gledaju, sta li...
floki

Post by floki »

Ja se ponekad zapitam da li će moje dijete kada joj budem objašnjavala zadaću na onaj način na koji sam ja učila, evo konkretno bosanski-srpski- hrvatski - kako god ga sad zovu , dobiti jedinicu zato sto sam je naucila pogresno. :roll:

Jer sam u onom sistemu učila srpsko- hrvatski kao i većina. I nije mi jasno kako se ,hajde eto recimo ,historija mijenja svake godine, ali kako se jedan matematički zadatak može mijenjati ili Pitagorina teorema :shock:

Ili ću kao što neko spomenu , čekati možda pamet iz inostranstva?

Jer kako sam čula od roditelja kojim djeca idu već u školu učitelji, nastavnici, profesori samo upute na času u tematiku zadanog, a roditeljima ostavljaju obavezu da urade ostatak sa djecom.

Mislim, halo, i onako nam je tempo života 100% ubrzan , naravno da želiš najbolje svom djetetu pružiti ali da smo svi sposobni biti prosvjetni radnici onda škole ne bi bile potrebne uopšte, nego brate mili ,kućna radinost :?
Hendrix

Post by Hendrix »

Samo malo pogledajte djećicu kolike torbe pune stvari nose u školu pa će vam biti jasno koliko ih muče i peglaju. Pa moja sestra dok je bila u osnovnoj još je preplakala dane i dane radi tih zadaća jer im zadaju nešto abnormalno a ona neće da joj ja riješim , pa pod stresom majke mi ko da je na faxu ili slično.
Što nam ovo treba ?
obuca

Post by obuca »

u prvom razredu bojenje, da ne bi presli preko linije. (1 polugod.)
u prvom razredu 2 polugodiste bombardovanje slovima za 10 dana cjela abeceda. pa nisu normalni. sta ima koji vrag bojit. uci kroz igru. ne zna to vecina primjenit. naravno da ce floki tvoje dijete, kao i moje, dobti jedinicu, jer kad ti kazes urnebes uciteljica kaze hurnebes. a djete bleji i ne zna ko je u pravu.
dulcela: cuj ima djete mobitel. imaju ga i cobani. pa sta?
Last edited by obuca on 18/09/2007 10:15, edited 1 time in total.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Amazonka27 wrote:Pa jel se problem pozaliti na ucitelja, nastavnika itd? Meni nikad niko nista nije objasnjavao a nit je imao vremena. to je mozda i bio razlog zasto nikad nisam bila odlikas...ali se nisam stidila svoje trice i cetvorke kad sam dosla u srednju...pa i na fakultet...gdje sam odlikasima objasnjavala i matematiku i pisala pismene vjezbe...a tako je i sad na fakultetu...ne mozete vjerovati koliko ima plitkih ljudi. 10.000 na digitronu otkucava 10 pa pritisne onu tacku (zarez) pa 000 i pita...kako mu ne valja rezultat. pustite djecu nek sama kontaju a pomazite mu tek tako da ga uputite ako skrene sa tacnog odgovora. I sve sto se vise pred djecom zalite na ucitelje, nastavnike...to ce djeca biti bezobraznija. Uvijek ce traziti izlaz u tome i opravdanje za to sto ne uci.
1. Zalila sam se na nastavnicu, objasnila kako im je dala "privremenog" keca iz fatihe (a sestricna ne ide na vjeronauku), objasnila kako uopste nema pedagoskih normi koje bi ovu uciteljicu cinile uciteljicom itd itd
2. uciteljici sam se najebala familije uzduz i poprijeko kad je rekla ZASTO MATER NIJE DOSLA NA INFORMACIJE NEGO TI pa sam objasnila da moja sestra nije osoba s kojom se moze zajebavat sa mnom (former tae kwon doe champ SRBiH) i da je moja sestra dosla do sad bi joj P rayvalila ko karfiol... tu se seljancica od uciteljice spustila na zemlju i skontala da ja nisam ko ostali staratelji/roditelji koji ce doci i uvlacit se u supak nastavniku i govoriti protiv svog djeteta a vise je nego ocigledno da nije u pravu..
3. Uciteljica je od direktorove zene neki rod, tako da nije dobila nogu, ali makar vise ne vodi razred, vec produzeni boravak... jer nakon mog teatralnog nastupa, neki su se roditelji okurazili i pricali sa direktorom...
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Amazonka27 wrote:pa bas tako i treba. Pozalis se. Uvijek je bilo dobrih i losih ucitelja/nastavnika/profesora. Ali barem roditelji mogu izabrati kvalitetnog ucitelja.
zato sam ja i bila ljuta - vecina roditelja se iz ne znam kojeg razloga trudila da se uvuce u guzicu balavoj uciteljici...i niko da se prvi pozali...
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
68847

Post by 68847 »

Kurt_Kombajn wrote:...valjda bi sad djeci u sestom razredu, koja bi trebala vec polako uskakati u svijet fizike i hemije, trebalo dati teletabise da gledaju, sta li...
Racunao sam da mi nismo za nivo Teletabisa pa nisam pisao detalje.

Dakle:
1. trazeno je novo pismo; ne zbrljavljeno na nivou Teletabisa; gdje svaki znak abecede mora biti zamijenjen novim "tajnim" znakovima;
2. trazeno je da se napise (izmisli) 100 novih "svojih" rijeci (uz obrazlozenje znacenja)
3. sto ovdje nisam napisao trebalo je tim pismom i rijecima napisati "tajnu poruku"
4. sve to se moralo moci procitati, tacnije protumaciti onom do sebe, dati mu kljuc za desifriranje i pustiti njega da procita.
Dakle: zvrljane bez veze i pisanje bez smisla nije dozovoljeno.

Za sutra je trebalo uraditi i zadacu iz matematike, nauciti biologiju i geografiju.

Nemojte zivjeti u djelicima slika iz svog djetinjstva. Samo u onim djelicima koji vam se svidjaju.
Jedno je gornja zadaca; kazem: Zadaca, a drugo nasa il' bilo cija zafrkancija iz tog perioda.

Neke su stvari van pameti.
Ako je ovo ozbiljna zadaca onda je to posao za tim sifranata.
Ako nije... cemu i prica i skola?

Posto smo mi taj nivo prevazisli (i Teletabise i 6. razred) nek mi neko uradi gornji zadatak na "nas" nacin:

1. cigar vremena za novu abecedu
2. cigar da abecedu uradite u Paintu
3. cigar za 100 vasih rijeci navedenim pismom
4. cigar za shemu za desifriranje i objavu na forumu

P.S. nepusacima: "cigar vremena" je u zatvorenom prostoru cca 7 minuta = pola sata
68847

Post by 68847 »

floki wrote:
Jer kako sam čula od roditelja kojim djeca idu već u školu učitelji, nastavnici, profesori samo upute na času u tematiku zadanog, a roditeljima ostavljaju obavezu da urade ostatak sa djecom.

Mislim, halo, i onako nam je tempo života 100% ubrzan , naravno da želiš najbolje svom djetetu pružiti ali da smo svi sposobni biti prosvjetni radnici onda škole ne bi bile potrebne uopšte, nego brate mili ,kućna radinost :?
Tacno tako.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Amazonka27 wrote:pa razlog je jasan, uvlace se u pakshu i nadaju se da ce uciteljica biti bolja na ocjenama, ili u drugoj verziji, da im djete ne uzme na zub pa da ga ne resheta sa slabim ocjenama. A koliko ce dijete nauciti... :roll:
dovodis se u situaciju da razmisljas da li da pomognes djettu da uradi zadacu ili da mu je ti uradis i objasnis kako ide..
68847

Post by 68847 »

Hendrix wrote:Samo malo pogledajte djećicu kolike torbe pune stvari nose u školu pa će vam biti jasno koliko ih muče i peglaju. Pa moja sestra dok je bila u osnovnoj još je preplakala dane i dane radi tih zadaća jer im zadaju nešto abnormalno a ona neće da joj ja riješim , pa pod stresom majke mi ko da je na faxu ili slično.
Što nam ovo treba ?
I ovo je tacno.
Da ih nije sramota, roditelji bi svoju djecu psihijatrima vodili.
Post Reply