ima cyprus pravo - dvoglavi orao je nacionalni simbol albanije

:D:D
nego ozbiljno sad: mene interesuje kako to da @fratris ne konta zashto se ovdje senzibilno reaguje na ono shto je tek nedavno ovdje korishteno kao simbol jedne fashistichke ideologije koja je rezultirala znamo vec u chemu.
ja sam jednom vec negdje napisala, pa da se nakratko ponovim: ZNAK (crtezh, slovo, skupina slova ili shta vec) sam po sebi ne predstavlja nishta - on postaje SIMBOLOM tek u kontekstu u kojem dobija svoje znachenje (na taj nachin funkcionishe i jezik kao sistem znakova).
ona chetiri CCCC ne predstavljaju nishta u recimo burmi - jer im se tamo sigurno ne daje nikakvo znachenje,
u jugoslaviji su ovi grbovi simbolizirali nacionalni suverenitet republika, pa su imali drugo znachenje od danashnjeg.
ali DANAS u bih ovaj simbol za vecinu pripadnika dva konstitutivna naroda i za vecinu onih koji (nazhalost) nisu konstitutivni stoji za agresiju, genocid i zlochine pochinjene u ime jedne ekstremne nacionalno-fashistichke ideologije.
ista stvar za svastiku - mozhda tebi, iako si jevrej (kako se da zakljuchiti iz komentara), svastika ne predstavlja nishta, jer je eto, nose i u indiji. a shta mislish kad bi kod sebe kuci objesio svastiku na zid, pa pozvao nekog od svojih rodjaka koji su prezhivjeli holocaust na kafu, ako su josh zhivi? pretpostavljati da bi oni u njoj vidjeli hinduistichki (osnosno kineski) simbol zhivota je chista glupost.