Sto da ne? Nemoj i ti ucestvovati u zataskavanju._BosanaC wrote:Ja da ti krenem pricati sta se sve u tom istom Travniku zataska tako da nikada ne dodje do Sarajeva, i jos da ti kazem gdje je i sta je Gluha Bukovica - i onako mi ne bi vjerovao.
Travnički hodža spolno zlostavljao djevojčicu
-
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
- Enka-Benka
Upravo citam na vijesti.net
"Ime djevojčice nije objavljeno radi zaštite njenog identiteta, a hodžino će biti objavljeno kada bude pravomoćno osuđen"
Licno mislim u koliko se utvrdi da je gospon kriv i objavi mu se identitet,nece mu biti lahko,nebi mu bila u kozi.
Ipak kako se to sve moglo dugovlaciti 2 godine
Bog sami zna sa cime joj je sve prijetio,pa da se to nije ranije primjetilo.Djeca znaju da lazu,ali u ovom slucaju vise negiram na to da je djevojcica slagala.12 joj je godina i valjda je i ona svjesna posljedica koje se mogu lazima izazvati.
Imam sina od 7 godina,kojeg sam upisala nedavno u Mekteb,ne znam sta bi uradila da se nadjem u ovakvoj situaciji.DALEKO BILO
"Ime djevojčice nije objavljeno radi zaštite njenog identiteta, a hodžino će biti objavljeno kada bude pravomoćno osuđen"
Licno mislim u koliko se utvrdi da je gospon kriv i objavi mu se identitet,nece mu biti lahko,nebi mu bila u kozi.
Ipak kako se to sve moglo dugovlaciti 2 godine
Imam sina od 7 godina,kojeg sam upisala nedavno u Mekteb,ne znam sta bi uradila da se nadjem u ovakvoj situaciji.DALEKO BILO
-
_BosanaC
Pisao sam moj jarane, i cak sam licno ukljucen u mnoge stvari, ali lakse je na trepavicama hodati nego neku vijest koju tamosnje strukture NE ZELE da izadje iz Travnika izvuci. Mozes se obracati medijima, Nailovoj materi, isti klinac - isti zid sutnjexxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Sto da ne? Nemoj i ti ucestvovati u zataskavanju._BosanaC wrote:Ja da ti krenem pricati sta se sve u tom istom Travniku zataska tako da nikada ne dodje do Sarajeva, i jos da ti kazem gdje je i sta je Gluha Bukovica - i onako mi ne bi vjerovao.
I ne kazem da se ni desilo ni da se nije desilo - ostavih ti taj komentar da ne mislis da ako Avaz nije pisao o tome da se nije ni desilo...
-
_BosanaC
Jel' mi se cini ili ti ovdje uopste ne vidis nikakav problem?trinaesti wrote:ma jedva su docekali da objave neprovjerenu informaciju. ko kad u redovima crkve ima toliko pedofilije.
i da sarafcino: drago mi je da si ovo napisao:
zato je zlatno pravilo ... islamsko ... nemoj sjediti nasamo ...
iliti sto reko prof Galic na ispitu (svejedno ko odgovara)... "Sjedite tu kolega" "zavrsio sam ja profesore, ama sjedi, trebate mi kao svjedok"...
islam ima rjesenje za sve.
- tetakk
Bosanac da pripomognem....
Gluha Bukovica je selo sto bi se reci na kraju puta, uvuceno izmedju vlasickih padina.
Selo u kojem se veliki broj ljudi bavi casnim zanimanjem, "cobanijom" i zive tezak zivot.
Inace u selu se prica ikavski i malo su "svoji".
Selo u kojem stariji piju alkohol, a mladi u velikom broju ne
Jako je izrazena sexualnost kod mladih, iako se to sve kao "krije" te niko nista nezna, a svi znaju sve znaju
Selo je poznato po ranim udajama i zenidbama(14-15 godina, prvi put), a i po velikom broju rastavljenih brakova.
Kod njih kazu da zena nije zena ako se nije 3x udavala
Vezano za temu...
Cuo sam nesto o tome i ako je istina efendiju treba ....
Gluha Bukovica je selo sto bi se reci na kraju puta, uvuceno izmedju vlasickih padina.
Selo u kojem se veliki broj ljudi bavi casnim zanimanjem, "cobanijom" i zive tezak zivot.
Selo u kojem stariji piju alkohol, a mladi u velikom broju ne
Jako je izrazena sexualnost kod mladih, iako se to sve kao "krije" te niko nista nezna, a svi znaju sve znaju
Selo je poznato po ranim udajama i zenidbama(14-15 godina, prvi put), a i po velikom broju rastavljenih brakova.
Kod njih kazu da zena nije zena ako se nije 3x udavala
Vezano za temu...
-
_BosanaC
Hvalatetakk wrote:Bosanac da pripomognem....
Selo u kojem stariji piju alkohol, a mladi u velikom broju ne![]()
Kod njih kazu da zena nije zena ako se nije 3x udavala![]()
Vezano za temu...
-
Sarafcina
_BosanaC wrote:Hvalatetakk wrote:Bosanac da pripomognem....
Vezano za temu...
ma ako je to sto tetakk pise tacno ... onda bih ja tek tad ... usporio sa pricom. Ako je praksa udaja od 14-15 godina... to znaci da se sve zna mnogo mnogo ranije.... a dijete je sklono izmisljanju.. narocito u tim godinama (ja ne znam da se u mektebu uci ista nasamo, i nekako mi je to nepovezivo sa klanjanjem.... ono gdje ko da bude ... i na kraju krajeva ako je trajalo dvije godine, onda je uhodano... i zasto samo kada uci da klanja ... a puta to sto ne ucis klanjati dvije godine)). Ali zbog osjetljivosti... sve treba dobro ispitati.
@Enka.... zasto vezes mekteb? sekiras li se kada dijete posaljes u skolu jer je nastavnik fizickog to radio u jednoj skoli (ah da i bio je i Srbin, pa je otisao i u cetnike)... mislim ono.. usporimo... ako ne mozemo sve Srbe zvati cetnicima (a fala Bogu pa ne mozemo), onda vala ne mozemo ni hodze perverznjacima.
i da se razumijemo... ako mu se dokaze.... ja bih mu slozio islamsku kaznu za njegovu situaciju...
-
_BosanaC
Sve to stoji sto ti napisah - zato i napisah onaj komentar koji napisah, samo sto se najlakse uhvatiti vecini necije islamofobije, pogotovo ako se zna da taj neko, zaboga, jos i nije musliman
A s druge strane - ako se vec zna da je to tamo tako - i ako hodza zna da je to tamo tako - ovo sve moze biti zloupotreba te situacije i mentaliteta, s bilo koje strane.
U krajnjem slucaju i Los Andjeleska biskupija bankrotira zbog tih stvari, dok je kod nas jos uvjek taboo i pricati o tome... Jerbo prvo se vaga jel' to rekao neki 'nas' il' anamo onaj, a tek onda se i razmislja da li se tako nesto uopste desilo.
A s druge strane - ako se vec zna da je to tamo tako - i ako hodza zna da je to tamo tako - ovo sve moze biti zloupotreba te situacije i mentaliteta, s bilo koje strane.
U krajnjem slucaju i Los Andjeleska biskupija bankrotira zbog tih stvari, dok je kod nas jos uvjek taboo i pricati o tome... Jerbo prvo se vaga jel' to rekao neki 'nas' il' anamo onaj, a tek onda se i razmislja da li se tako nesto uopste desilo.
- spreca
Mozda je problem odnosa hodze i roditelja ove djevojcice._BosanaC wrote:Kod nas je generalno zrtva vazda kriva. Silovana zena je kriva zato sto je muskarcu dala povoda da je siluje, zato sto je obukla pogresnu garderobu, jer mu je uputila pogled koji je on protumacio kao 'Siluj me Sabane breeeee', jer se okrenula kako se nije trebala okrenuti... Zlostavljana djeca vazda lazu, i tu postoji koncenzus kada se god prica o zlostavljanju djece... Iako je meni zaista nevjerovatno da djevojcica koja sjedi u mektebu, znaci odgaja se u tom duhu, ima na pameti neciji qrac, pogotovo hodzin, i razloga da majci laze takve stvar![]()
Zaista se pocinjem gaditi sam sebi kada vidim gdje i s kim zivim a ne cinim nista da to promjenim
Ali ako se dokaze istina sto je apsolutno moguce jer se takve stvari dogadaju a sto se tice kazne za takva djela sve su kazne blage.
- Enka-Benka
Ovo o cemu se trenuto ovdje raspravlja i jeste se desilo u Mektebu za vrijeme obuke.A to dali se ja sekiram za svoje djete,gdje je i sta radi,i ko mu je nastavnik ili nastavnica,trener nogometa itd,to ostavi meni!Sarafcina wrote:_BosanaC wrote:Hvalatetakk wrote:Bosanac da pripomognem....
Vezano za temu...
ma ako je to sto tetakk pise tacno ... onda bih ja tek tad ... usporio sa pricom. Ako je praksa udaja od 14-15 godina... to znaci da se sve zna mnogo mnogo ranije.... a dijete je sklono izmisljanju.. narocito u tim godinama (ja ne znam da se u mektebu uci ista nasamo, i nekako mi je to nepovezivo sa klanjanjem.... ono gdje ko da bude ... i na kraju krajeva ako je trajalo dvije godine, onda je uhodano... i zasto samo kada uci da klanja ... a puta to sto ne ucis klanjati dvije godine)). Ali zbog osjetljivosti... sve treba dobro ispitati.
@Enka.... zasto vezes mekteb? sekiras li se kada dijete posaljes u skolu jer je nastavnik fizickog to radio u jednoj skoli (ah da i bio je i Srbin, pa je otisao i u cetnike)... mislim ono.. usporimo... ako ne mozemo sve Srbe zvati cetnicima (a fala Bogu pa ne mozemo), onda vala ne mozemo ni hodze perverznjacima.
i da se razumijemo... ako mu se dokaze.... ja bih mu slozio islamsku kaznu za njegovu situaciju...
-
_BosanaC
Sve je moguce, zato i ne iskljucujem po automatizmu bilo sta.spreca wrote:Mozda je problem odnosa hodze i roditelja ove djevojcice._BosanaC wrote:Kod nas je generalno zrtva vazda kriva. Silovana zena je kriva zato sto je muskarcu dala povoda da je siluje, zato sto je obukla pogresnu garderobu, jer mu je uputila pogled koji je on protumacio kao 'Siluj me Sabane breeeee', jer se okrenula kako se nije trebala okrenuti... Zlostavljana djeca vazda lazu, i tu postoji koncenzus kada se god prica o zlostavljanju djece... Iako je meni zaista nevjerovatno da djevojcica koja sjedi u mektebu, znaci odgaja se u tom duhu, ima na pameti neciji qrac, pogotovo hodzin, i razloga da majci laze takve stvar![]()
Zaista se pocinjem gaditi sam sebi kada vidim gdje i s kim zivim a ne cinim nista da to promjenim
Ali ako se dokaze istina sto je apsolutno moguce jer se takve stvari dogadaju a sto se tice kazne za takva djela sve su kazne blage.
-
tempora
I ova situacija, kao i sve slicne, pokazuje koliko smo skloni predrasudama i koliko smo skloni negaciji, tj pripisivanju nadnaravnih moci vjerskim sluzbenicima.Pa kada oni ucine zlo-sklono covjeku, trebalo bi im suditi vise! I gore? A zasto? I zbog cega?
Drugo i ono najbitnije: takve stvari nije da "su moguce" vec su vrlo vrlo cesta pojava u svim slojevima drustva i u svim drzavama.A u nasoj drzavi zlostavljanje se prvodi kao vaspitanje.
Drugo i ono najbitnije: takve stvari nije da "su moguce" vec su vrlo vrlo cesta pojava u svim slojevima drustva i u svim drzavama.A u nasoj drzavi zlostavljanje se prvodi kao vaspitanje.
-
Sarafcina
Enka-Benka wrote:Ovo o cemu se trenuto ovdje raspravlja i jeste se desilo u Mektebu za vrijeme obuke.A to dali se ja sekiram za svoje djete,gdje je i sta radi,i ko mu je nastavnik ili nastavnica,trener nogometa itd,to ostavi meni!Sarafcina wrote:_BosanaC wrote: Hvala
pa desilo se i u skoli, a i na ulici.. hoces se sekirati?...
ti imas pravo da se sekiras za svoje dijete koje saljes u mekteb (ili na fudbal), a moje je da ukazem da je to idiotski... ali i ako se desilo (a jos uvijek ne znamo), jako je nefer da se pravi ta implikacija.
a ti se za svoje dijete sekiraj fino u sebi, pa ti ja necu nista reci.... onog momenta kada svoju brigu napravis javnom... ocekuj i odgovor.
- lady midnight
mozhe biti da su batine kod nas dugo vazhile (shto vishe nije sluchaj, jer se svijest i o tome mijenja) kao opshteprihvaceno sredstvo vaspitanja, ali razlika je velika, mislim da cesh se slozhiti, kad ti roditelj kao djetetu s vremena na vrijeme odvali shamar i kad te siluje. to su dvije vrste zlostavljanja koje su svjetlosnim godinama udaljene jedna od druge.tempora wrote:I ova situacija, kao i sve slicne, pokazuje koliko smo skloni predrasudama i koliko smo skloni negaciji, tj pripisivanju nadnaravnih moci vjerskim sluzbenicima.Pa kada oni ucine zlo-sklono covjeku, trebalo bi im suditi vise! I gore? A zasto? I zbog cega?
dalje, to shto se zlostavljanje deshava "svuda" i u svim "drushtvenim slojevima" uopshte nije nimalo relevantno u ovom konkretnom sluchaju (znamo mi to dobro) - osim shto pobija samu tvoju (implicitnu, pa i kontradiktornu) tvrdnju da je nama zlostavljanje nekako upisano u kulturni genom, jer ga eto sprovodimo kao vaspitanje.
bez obzira na to gdje i koliko se zlostavljanja deshava, svaki sluchaj se sam za sebe mora osuditi, isto kao shto je taj traumatichni dozhivljaj jedinstven za svaku zhrtvu ponaosob i zato shto taj teret i posljedice toga zhrtve i pored sve eventualne pomoci nose same sa sobom cijelog zhivota, pa da je ne znam koliko drugih osoba dozhivjelo isto.
onda: nikakve nadnaravne moci se ne pripisuju vjerskim sluzhbenicima, osim ako usput ne zarade koju marku saljevajuci stravu i sastavljajuci zapise. uopshteno govoreci, kazne za (seksualno) zlostavljanje djece, i inache za seksualne delikte, kod nas su katastrofalno niske. ali - i sad dolazi odgovor na tvoje "zashto", a dopusticesh da ti u istom mahu odgovorim i na ono "zbog chega" - kod vjerskih sluzhbenika, uchitelja, pedagoga i svih onih kojima se djeca svakodnevno povjeravaju na staranje i chuvanje (a pogotovo kod roditelja, jer su njima "data" na staranje i chuvanje od rodjenja, pa dok ne odrastu), upravo ta zloupotreba povjerenja, prvenstveno djechijeg kao i zloupotreba autoriteta koji rezultira iz same pozicije bi trebali da dodju kao dodatne otezhavajuce okolnosti kod donoshenja presude. a onda i kod opshteg ocjenjivanja tog zlochina kroz okolinu.
osim toga, vjerski sluzhbenici bi josh uvijek trebali da simbolichno predstavljaju moralne vrijednosti (jer kakva je inache svrha organizovanih vjerskih institucija ako ne u formuliranju i sprovodjenju etichkih normi?) da, tachno, i oni su samo ljudi, ali koliko njih na drugu stranu profitira upravo od te reputacije moralnih ikona? e, onda moraju i u drugom pravcu biti spremni da su posljedice po njih gore, bash zbog te reputacije i privilegija koje imaju.
- Enka-Benka
Tema nije Enka-Benka se sekira za svoje dijete sto ga je poslala u Mekteb.Isto tako netrazim od tebe misljenje,sta je idiotski i sta nije.Svaki roditelj se sekira za svoje dijete,jos uz ovakve vijesti dobijes sumnju(u ovom slucaju ja licno) dali su doticne osobe kojima si dala dijete na"obuku"uopste sposobne ne zloupotrebiti tvoje povjerenje u njih.Netvrdim da su svi isti,daleko od toga,prosto sam dala svoje misljenje i na kraju mog komentara nigdje nije stoja znak pitanja,tako da nije bilo potrebno da me podaris svojim odgovorim,jer se i niko od ostalih ovde nije nasao licno upitan.Lijepo i kulturno bi te zamolila slijedeci put klick ignore,zaobidji me i nastavi dalje.Hvala.Sarafcina wrote:Enka-Benka wrote:Ovo o cemu se trenuto ovdje raspravlja i jeste se desilo u Mektebu za vrijeme obuke.A to dali se ja sekiram za svoje djete,gdje je i sta radi,i ko mu je nastavnik ili nastavnica,trener nogometa itd,to ostavi meni!Sarafcina wrote:
ti imas pravo da se sekiras za svoje dijete koje saljes u mekteb (ili na fudbal), a moje je da ukazem da je to idiotski... ali i ako se desilo (a jos uvijek ne znamo), jako je nefer da se pravi ta implikacija.
a ti se za svoje dijete sekiraj fino u sebi, pa ti ja necu nista reci.... onog momenta kada svoju brigu napravis javnom... ocekuj i odgovor.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
ma mi smo najjaci. gadni, fasisticki ameri, perverzni holandjani, nacisticki francuzi... a njihovi ljudi zive normalne zivote u stabilnim zemljama i imaju prava o kakvim mi mozemo sanjati, na stranu sve ostalo.luciferino wrote:Kada se ovakvo nešto slično desi u Americi i kada raja o tome pročita u novinama, uvijek se kaže: "Jao, kakvi su oni Amerikanci, jao šta se sve kod njih dešava". Kada se djeca zlostavljaju u Bosni, uvijek se to nekako zataška, uvijek se nađe neko bijedno opravdanje (što neko reče božemesačuvaj, sramota, dijete, kurva jedna, laže). Dešavaju se takve perverzijice i kod nas, samo se o tome ćuti. Uvijek je lakše kritikovati amere i truhli zapad, a mi smo eto anđeosko društvo.
ionako pedofila ima samo kod cafira, kod nas nema. do kraja ovoga threada ce se ispostaviti da je advokat korumpiran a da je curica u stvari kurava koja je pristala na to za novac, a mama joj je ista takva i tako je odgajala. ko da gledam.
najgore od svega je, cak i kada dijete "pristane" na to - to je zlocin, jer dijete nije razvijena osoba i ne moze razluciti sta radi. ako mu nije niko imao reci da je to pogresno - nije ono krivo nego zlostavljac. curice na pedofilskim stranicama postavljaju svoje slike i chataju sa pedofilima. usamljena djeca o kojoj se niko ne brine ili imaju ozbiljnih psiholoskih problema. i to ne umanjuje krivnju ODRASLOG BOLESNOG IDIOTA KOJI ITEKAKO ZNA STA RADI.
-
Sarafcina
sorry enka ... nisi u svojoj kuci ili za svojim stolom u kafani pa da odredis ko ti moze a ko ne moze odgovoriti... ono, ne zelim nikakvu raspravu, nego ti samo pokusavam reci, da cu ti ja opet odgovoriti ako pocnes vezati nesto sto se i mene tice.Enka-Benka wrote:Tema nije Enka-Benka se sekira za svoje dijete sto ga je poslala u Mekteb.Isto tako netrazim od tebe misljenje,sta je idiotski i sta nije.Svaki roditelj se sekira za svoje dijete,jos uz ovakve vijesti dobijes sumnju(u ovom slucaju ja licno) dali su doticne osobe kojima si dala dijete na"obuku"uopste sposobne ne zloupotrebiti tvoje povjerenje u njih.Netvrdim da su svi isti,daleko od toga,prosto sam dala svoje misljenje i na kraju mog komentara nigdje nije stoja znak pitanja,tako da nije bilo potrebno da me podaris svojim odgovorim,jer se i niko od ostalih ovde nije nasao licno upitan.Lijepo i kulturno bi te zamolila slijedeci put klick ignore,zaobidji me i nastavi dalje.Hvala.Sarafcina wrote:Enka-Benka wrote: Ovo o cemu se trenuto ovdje raspravlja i jeste se desilo u Mektebu za vrijeme obuke.A to dali se ja sekiram za svoje djete,gdje je i sta radi,i ko mu je nastavnik ili nastavnica,trener nogometa itd,to ostavi meni!
i opet ti kazem da mi nije cilj ni rasprava ni svadja ni prepirka... ali mogu istim stilom odgovoriti, ako neces repliku (jesam parlamentaran
Ipak, ne zelim da pricam tim tonom .. shvatam da mozda nisi htjela reci i da si dala samo svoje misljenje... ali je tema skakljiva i ako nisi mislila onda nema problema. samo nek se to i kaze.
-
bolero1968
Tom Hodzi bih pozelio 20 srecnih godina u Zenici gdje ce svi znati sta je radio, a nakon tog polahko napredovanje metastaze raka na 12 palacnom crijevu.
Ima li ko adresu islamske zajednice da ih bombardujemo porukama sa zahtjevom o izjavi o tom slucaju i pokretanju t istrage.
Ima li ko adresu islamske zajednice da ih bombardujemo porukama sa zahtjevom o izjavi o tom slucaju i pokretanju t istrage.
Last edited by bolero1968 on 14/09/2007 15:43, edited 1 time in total.
-
downtoearth
samo kao kuriozitet prije 4 godine je na KOševu ležala 6- godišnja djevojčica
iz G. Bukovice sa encefalitisom pa je poslije dječjem (bolničkom) psihologu ispricala da je silovao hodza. ne kazem da je isti covjek ali je psiholog utvrdio da dijete ne laže i ubjeđivao roditelje da pokrenu proces, kad nisu htjeli bolnica je poslala prijavu ali nisam cuo da se ista dogodilo
-
tempora
Mislim da si apsolutno fulala moju poentu, no da se osvrnem na par stvari.Promjenu o svjesti u odgoju, jos nisam uocila.Naprotiv, smatram da je situacija ista-ako ne i gora, no naravno ne mogu to potkrijepiti nikakvim statistickim dokazima.Jer i tu imamo problem.A i zakon je po tom pitanju, ( po mom misljenju) devijantan:pogledaj slucaj djevojcice od 14 godina koja je "opcila" sa starcem od 60, a ovaj oslobodjen presude, jer je odluka bila dobrovoljna.lady midnight wrote:mozhe biti da su batine kod nas dugo vazhile (shto vishe nije sluchaj, jer se svijest i o tome mijenja) kao opshteprihvaceno sredstvo vaspitanja, ali razlika je velika, mislim da cesh se slozhiti, kad ti roditelj kao djetetu s vremena na vrijeme odvali shamar i kad te siluje. to su dvije vrste zlostavljanja koje su svjetlosnim godinama udaljene jedna od druge.tempora wrote:I ova situacija, kao i sve slicne, pokazuje koliko smo skloni predrasudama i koliko smo skloni negaciji, tj pripisivanju nadnaravnih moci vjerskim sluzbenicima.Pa kada oni ucine zlo-sklono covjeku, trebalo bi im suditi vise! I gore? A zasto? I zbog cega?
dalje, to shto se zlostavljanje deshava "svuda" i u svim "drushtvenim slojevima" uopshte nije nimalo relevantno u ovom konkretnom sluchaju (znamo mi to dobro) - osim shto pobija samu tvoju (implicitnu, pa i kontradiktornu) tvrdnju da je nama zlostavljanje nekako upisano u kulturni genom, jer ga eto sprovodimo kao vaspitanje.
bez obzira na to gdje i koliko se zlostavljanja deshava, svaki sluchaj se sam za sebe mora osuditi, isto kao shto je taj traumatichni dozhivljaj jedinstven za svaku zhrtvu ponaosob i zato shto taj teret i posljedice toga zhrtve i pored sve eventualne pomoci nose same sa sobom cijelog zhivota, pa da je ne znam koliko drugih osoba dozhivjelo isto.
onda: nikakve nadnaravne moci se ne pripisuju vjerskim sluzhbenicima, osim ako usput ne zarade koju marku saljevajuci stravu i sastavljajuci zapise. uopshteno govoreci, kazne za (seksualno) zlostavljanje djece, i inache za seksualne delikte, kod nas su katastrofalno niske. ali - i sad dolazi odgovor na tvoje "zashto", a dopusticesh da ti u istom mahu odgovorim i na ono "zbog chega" - kod vjerskih sluzhbenika, uchitelja, pedagoga i svih onih kojima se djeca svakodnevno povjeravaju na staranje i chuvanje (a pogotovo kod roditelja, jer su njima "data" na staranje i chuvanje od rodjenja, pa dok ne odrastu), upravo ta zloupotreba povjerenja, prvenstveno djechijeg kao i zloupotreba autoriteta koji rezultira iz same pozicije bi trebali da dodju kao dodatne otezhavajuce okolnosti kod donoshenja presude. a onda i kod opshteg ocjenjivanja tog zlochina kroz okolinu.
osim toga, vjerski sluzhbenici bi josh uvijek trebali da simbolichno predstavljaju moralne vrijednosti (jer kakva je inache svrha organizovanih vjerskih institucija ako ne u formuliranju i sprovodjenju etichkih normi?) da, tachno, i oni su samo ljudi, ali koliko njih na drugu stranu profitira upravo od te reputacije moralnih ikona? e, onda moraju i u drugom pravcu biti spremni da su posljedice po njih gore, bash zbog te reputacije i privilegija koje imaju.
Nigdje nisam napisala da nam je zlostavljanje kulturni gen, kako ti tvrdis, vec sam htjela reci da je zlostavljanje masovna pojava ( misleci na batine) i da je ono sastavni dio vaspitanja.A rekoh da se desava u svim drustvima i svim slojevima jer mi je itekako poznata negacija da se isto desava u sirokim razmjerima a da javnost uvijek reaguje sokantno sa pitanjima kako je to eto vec bilo moguce, ne osvrcuci se na svakodnevnicu u kojoj se zivi.
I zadnje.I dalje ne smatram da neki vjerski sluzbenik treba biti kaznjen vise ili gore nego obican covjek jer se time prave razlike a zakon bi za svakoga trebao biti isti!Iako znam da nije.I ipak se ne mogu sloziti sa tobom da se u narodu ne pripisuju nadnaravne moci vjerskim sluzbenicima.Treba se samo malo upustiti u histeriju oko istoga, pa vidjeti dokle mogu i odlaze razmisljanja naroda u ovoj drzavi.( no to je neka druga tema!) To sto je nekome vjerski sluzbenik moralno nacelo meni ne govori nista.Za mene je on/ona samo covjek.Na kraju krajeva, mnogi nastavnici ( primjera radi u Holandiji) za koje je utvrdjeno da su pocinili cin zlostavljanja nad svojim ucenicima, bivaju suspendovani sa radnog mjesta, na odredjen vremenski period ali ih to ne sprjecava da se zaposle negdje drugdje na istoj funkciji.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
stochar wrote: ma ja, ovi krivi sto su objavili informaciju, djevojcica kriva sto je izazivala, a hodza kriv sto nije imao svjedoka kad je bio nasamo s djevojcicom. i onda se ljudi pitaju zasto zrtve ne prijavljuju zlostavljanje...
FUJ!
kad su pedofili iz nasih naroda u pitanju, mi imamo rjesenje za sve...
- uvjek dobar gost
Nek me krade naš... nek me siluje naš... nek me zlostavlja naš.... važno je da smo naši....
- suncokret13
ma jashta,Enka-Benka wrote:Upravo citam na vijesti.net
Ipak kako se to sve moglo dugovlaciti 2 godine![]()
![]()
Bog sami zna sa cime joj je sve prijetio,pa da se to nije ranije primjetilo.Djeca znaju da lazu,ali u ovom slucaju vise negiram na to da je djevojcica slagala.12 joj je godina i valjda je i ona svjesna posljedica koje se mogu lazima izazvati.
za 5-10 dana,50 % ce ih zaboraviti na ovaj GNUSNI dogadjaj ( ili dogadjanja),a za mjesec 98%.
i on ce ostati anonimus.
kkao se moglo povlaciti 2 godine ??:-)
pa vjerovatno djeciji strah,
pa u danasnje rijeme vjerski predstvanik je NAKAV autoritet
pa nije lako optuziti autoritet....
- suncokret13
djes' ba hodža ?bosmen wrote:Ko doso ko dososuncokret13 wrote:ma jashta,Enka-Benka wrote:Upravo citam na vijesti.net
Ipak kako se to sve moglo dugovlaciti 2 godine![]()
![]()
za 5-10 dana,50 % ce ih zaboraviti na ovaj GNUSNI dogadjaj ( ili dogadjanja),a za mjesec 98%.
i on ce ostati anonimus.
kkao se moglo povlaciti 2 godine ??:-)
pa vjerovatno djeciji strah,
pa u danasnje rijeme vjerski predstvanik je NAKAV autoritet
pa nije lako optuziti autoritet....![]()
-
surajaa
Bez da unaprijed bilo sta insinuiram, (ovdje je neophodna istraga,pod obavezno) ali mene zivo interesuje kako to da je hodza neprimjeceno mogao ostajati sam sa djevojcicom u mektebu, posebno ukoliko se radi o nekom duzem periodu:?
I ja sam isla u mekteb, ali znam da su sva djeca uvijek bila zajedno, nije bilo razdvajanja, osamljivanja ili slicno...no opet ponavljam, kljuc rjesenja problema je u opseznoj istrazi...
I ja sam isla u mekteb, ali znam da su sva djeca uvijek bila zajedno, nije bilo razdvajanja, osamljivanja ili slicno...no opet ponavljam, kljuc rjesenja problema je u opseznoj istrazi...