Slazem se da je diskriminacija ne samo zena, vec i naroda i rasa itd. sveprisutna i da je patrijarhalno drustveno uredjenje neminovna cinjenica, ali mislim da se o tome moze diskutovati uvijek, a ne samo za vrijeme festivala zenskih umjetnosti...
Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
-
žena zmaj
Mislim da je ovo pod uticajem Pitchwise-a, koji se btw danas zavrsava...
Slazem se da je diskriminacija ne samo zena, vec i naroda i rasa itd. sveprisutna i da je patrijarhalno drustveno uredjenje neminovna cinjenica, ali mislim da se o tome moze diskutovati uvijek, a ne samo za vrijeme festivala zenskih umjetnosti...

-
Area_51
#30 Re: Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
Bravo majstore, a znas sta jos, ispade da na engleskom nema takvih problema, pa ja, tamo je demokratija, a kod nas tehnokratija.sinus wrote:Matrijarhalan sistem i autoritativan odnos žene nad muškarcem, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.CommonSense wrote:Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos muškarca nad ženom, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.
Svjesni smo, da i današnje (savremeno, moderno) vrijeme obilježavaju raznorazne diskriminacije, te da su mnogi/mnoge na osnovu njih uskraćeni/uskraćene za željene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike muškaraca i žena , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po urođenim ili stečenim sposobnostima.
Mislim, da ćete svi razumjeti o čemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije žena, generalno u svim oblastima društvenog života. Činjenica jeste da sam/sama čovjek/čovječica vidi i učini život,onakvim,kakvim on/ona želi, ali ako mu/joj društvo tradicionalno ograniči spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili JE odmah po rođenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o čemu bih ovdje željlela razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se muški rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva bića trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagođena upotreba ženskih imenica, odnosno ne postojanost ženskih rodova u određenim imenicama ili već tradicionalna i fiksirana upotreba muških rodova, koje možemo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izražavanju, zahtijeva vječito dodavanje,kako bi se obilježio rod , zbog ne postojanja imena u ženskom rodu :"žena" ili "ženska", "ženka"
Zapravo za određene riječi , uopće ne postoje nazivi u ženskom rodu...
npr. čovjek-čovječica ( muškarac ,žena-generalna podjela)
ljudi-.....
fazan--ženka fazan
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije..
Svjesni smo, da i današnje (savremeno, moderno) vrijeme obilježavaju raznorazne diskriminacije, te da su mnoge/mnogi na osnovu njih uskraćene/uskraćeni za željene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike žena i muškaraca , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po urođenim ili stečenim sposobnostima.
Mislim, da ćete svi razumjeti o čemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije muškaraca, generalno u svim oblastima društvenog života. Činjenica jeste da sama/sam žena/ženac vidi i učini život,onakvim,kakvim ona/on želi, ali ako joj/mu društvo tradicionalno ograniči spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili GA odmah po rođenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o čemu bih ovdje želio razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se ženski rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva bića trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagođena upotreba muških imenica, odnosno ne postojanost muških rodova u određenim imenicama ili već tradicionalna i fiksirana upotreba ženskih rodova, koje možemo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izražavanju, zahtijeva vječito dodavanje,kako bi se obilježio rod , zbog ne postojanja imena u muškom rodu :"muškarac" ili "muško", "mužijak"
Zapravo za određene riječi , uopće ne postoje nazivi u muškom rodu...
npr. žena-ženac ( muškarac ,žena-generalna podjela)
krtica - mužijak krtice
sova - mužijak sove
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije
![]()
![]()
Klimaks je cudo. Ops, izvinite.
-
Sarafcina
#31 Re: Nije sisterhood tema, veæ na¾alost, èinjenica..F VS M
Area_51 wrote:Bravo majstore, a znas sta jos, ispade da na engleskom nema takvih problema, pa ja, tamo je demokratija, a kod nas tehnokratija.sinus wrote:Matrijarhalan sistem i autoritativan odnos ¾ene nad mu¹karcem, tradicionalno, veæ stoljeæima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmi¹ljanju.CommonSense wrote:Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos mu¹karca nad ¾enom, tradicionalno, veæ stoljeæima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmi¹ljanju.
Svjesni smo, da i dana¹nje (savremeno, moderno) vrijeme obilje¾avaju raznorazne diskriminacije, te da su mnogi/mnoge na osnovu njih uskraæeni/uskraæene za ¾eljene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike mu¹karaca i ¾ena , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po uroðenim ili steèenim sposobnostima.
Mislim, da æete svi razumjeti o èemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije ¾ena, generalno u svim oblastima dru¹tvenog ¾ivota. Èinjenica jeste da sam/sama èovjek/èovjeèica vidi i uèini ¾ivot,onakvim,kakvim on/ona ¾eli, ali ako mu/joj dru¹tvo tradicionalno ogranièi spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili JE odmah po roðenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o èemu bih ovdje ¾eljlela razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se mu¹ki rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva biæa trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagoðena upotreba ¾enskih imenica, odnosno ne postojanost ¾enskih rodova u odreðenim imenicama ili veæ tradicionalna i fiksirana upotreba mu¹kih rodova, koje mo¾emo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izra¾avanju, zahtijeva vjeèito dodavanje,kako bi se obilje¾io rod , zbog ne postojanja imena u ¾enskom rodu :"¾ena" ili "¾enska", "¾enka"
Zapravo za odreðene rijeèi , uopæe ne postoje nazivi u ¾enskom rodu...
npr. èovjek-èovjeèica ( mu¹karac ,¾ena-generalna podjela)
ljudi-.....
fazan--¾enka fazan
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije..
Svjesni smo, da i dana¹nje (savremeno, moderno) vrijeme obilje¾avaju raznorazne diskriminacije, te da su mnoge/mnogi na osnovu njih uskraæene/uskraæeni za ¾eljene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike ¾ena i mu¹karaca , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po uroðenim ili steèenim sposobnostima.
Mislim, da æete svi razumjeti o èemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije mu¹karaca, generalno u svim oblastima dru¹tvenog ¾ivota. Èinjenica jeste da sama/sam ¾ena/¾enac vidi i uèini ¾ivot,onakvim,kakvim ona/on ¾eli, ali ako joj/mu dru¹tvo tradicionalno ogranièi spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili GA odmah po roðenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o èemu bih ovdje ¾elio razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se ¾enski rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva biæa trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagoðena upotreba mu¹kih imenica, odnosno ne postojanost mu¹kih rodova u odreðenim imenicama ili veæ tradicionalna i fiksirana upotreba ¾enskih rodova, koje mo¾emo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izra¾avanju, zahtijeva vjeèito dodavanje,kako bi se obilje¾io rod , zbog ne postojanja imena u mu¹kom rodu :"mu¹karac" ili "mu¹ko", "mu¾ijak"
Zapravo za odreðene rijeèi , uopæe ne postoje nazivi u mu¹kom rodu...
npr. ¾ena-¾enac ( mu¹karac ,¾ena-generalna podjela)
krtica - mu¾ijak krtice
sova - mu¾ijak sove
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije
![]()
![]()
![]()
Klimaks je cudo. Ops, izvinite.
oooooooo maaaaaaajkooooooo (sto reko diskriminator Archi)
oooooooo ocheeeeeee (da ne bude diskriminacije s moje strane)
cime se sve ljudi bave ..... doktoranti na temu mehanike baslije (ilitvam ga ziherice) na institutu za istrazivanje ruda i gubljenje vremena
samo me zanima jel neko i za ovo dobija platu?.... tad mi vec prestaje sve biti smijesno....
@sinus .... da to je to . isto sranje drugo pakovanje ...
- DaysleepeR
A nebi rekla nemojte vi ciko kopat taj kanal, mogu i ja to, pa ja sam za jednakost.shin wrote:trinaesti wrote:jestel sjedili ukrug i drzali se za ruke.
jesi li i ti nekom ljutito rekla: sta ti meni sipas pice? znam ja to i sama!
-
nocna_ptica24
evo sad nesto razmisljam kao je tesko biti zena u Bosni.
prvo kad odrastas roitelji ti vise nad glavom nemoj ovo nemoj ono radi ovako radi onako.ovu skolu upisi ,ovog momka nadji ...sve se trude da ti nikad ne daju mira, da te nikad ne podrze nego samo svoje namecu pod izlikom da ti zele najbolje.
onda kad se udas ako imas nesrecu da zivis sa svekrom i svekrvom onda ti oni namecu svoje ideje i svoj zivot.te kako ces prati stepenice kako ces prati sudje praviti jelo kuhati kafu..pa prosto da poludis i nije ni cudo sto je vecina zena neuroticna i nervozna.
ali ipak i ako si u neposrednoj blizini svekra i svekrve i tada iako ne zivis sa njima osudjena si da ih svaki dan gledas i njihove kuknjave zasto ne odlazis na kafu cesce zasto ne jedete zajedno zasto ovo ono...
sve u svemu ako ne zelis da ratujes sa muzem moras se opet prilagoditi njegovim roditeljima i pristati da imas tutora nad glavom..
elem nikad da se oslobodis nikad da budes sam svoj covjek koji moze bez stega da radi sve sto mu dusa zeli.
i muz je posebna stvar jer i kad ste sami u svojoj kuci bez igdje ikoga opet se moras i njemu prilagodjavati i ispunjavati njegove zelje i ne zapostavljati ga .
elem kao god okrenes osudjena si da drugima ugadjas .
jos kad dodju djeca kuku lele!
onda svoj zivot samo upravljaj po njihovim zeljama.
nikad mira i slobode da se osjeces kao gospodar svoje sudbine i da radis sve sto ti dusa zeli makar to bilo cijelodnevno izlezavanje u kreveu gledanje tv-a i jedenje cokolade cijeli boziji dan.na to nema nijedna zena pravo.
bosanske zene su negdje u sredini neke tranzicije i bas u skripu koji ih je pomalo vec rastrgao.
prijepodne su na radnom mjestu na kome se moraju iz sve snage dokazat da su ravnopravne.
poslijepodne su kuharice i domacice koje moraju da ispune te duznosti koje je zeni nametnula historija da kuha pere sprema i djecu hrani...
a navece su kurtizane -jos jedna obaveza zena jos od pracovjeka zadata..
i ko ce sve to da podnese i izdrzi..
boze cuvaj zene!!!!!!!
prvo kad odrastas roitelji ti vise nad glavom nemoj ovo nemoj ono radi ovako radi onako.ovu skolu upisi ,ovog momka nadji ...sve se trude da ti nikad ne daju mira, da te nikad ne podrze nego samo svoje namecu pod izlikom da ti zele najbolje.
onda kad se udas ako imas nesrecu da zivis sa svekrom i svekrvom onda ti oni namecu svoje ideje i svoj zivot.te kako ces prati stepenice kako ces prati sudje praviti jelo kuhati kafu..pa prosto da poludis i nije ni cudo sto je vecina zena neuroticna i nervozna.
ali ipak i ako si u neposrednoj blizini svekra i svekrve i tada iako ne zivis sa njima osudjena si da ih svaki dan gledas i njihove kuknjave zasto ne odlazis na kafu cesce zasto ne jedete zajedno zasto ovo ono...
sve u svemu ako ne zelis da ratujes sa muzem moras se opet prilagoditi njegovim roditeljima i pristati da imas tutora nad glavom..
elem nikad da se oslobodis nikad da budes sam svoj covjek koji moze bez stega da radi sve sto mu dusa zeli.
i muz je posebna stvar jer i kad ste sami u svojoj kuci bez igdje ikoga opet se moras i njemu prilagodjavati i ispunjavati njegove zelje i ne zapostavljati ga .
nikad mira i slobode da se osjeces kao gospodar svoje sudbine i da radis sve sto ti dusa zeli makar to bilo cijelodnevno izlezavanje u kreveu gledanje tv-a i jedenje cokolade cijeli boziji dan.na to nema nijedna zena pravo.
bosanske zene su negdje u sredini neke tranzicije i bas u skripu koji ih je pomalo vec rastrgao.
prijepodne su na radnom mjestu na kome se moraju iz sve snage dokazat da su ravnopravne.
poslijepodne su kuharice i domacice koje moraju da ispune te duznosti koje je zeni nametnula historija da kuha pere sprema i djecu hrani...
boze cuvaj zene!!!!!!!
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
za pocetak, kad smo kod gramatike, nepostojanje je jedna rijecNeprilagođena upotreba ženskih imenica, odnosno ne postojanost ženskih rodova
- Neelix
jelde da si se pokajala sto si se udalanocna_ptica24 wrote:evo sad nesto razmisljam kao je tesko biti zena u Bosni.
boze cuvaj zene!!!!!!!
- kekec
Kako ljudi nisu svi isti, tako je i odnos musko-zensko
razlicit. Negdje je bolje, negdje gore. Ne mogu se stvari
generalizovati.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/070921090
razlicit. Negdje je bolje, negdje gore. Ne mogu se stvari
generalizovati.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/070921090
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
gospe notarkesulesavic wrote:Sad skontah da na ovim tablama na kojima pišu imena onih koji se bave notarskim poslom - stoji samo notar, a ja u Sarajevu vidjeh najmanje dvije ženske osobe koje se time bave...dawn_upon_dawn wrote:kad smo kod gramatike
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
GENDER CORRECT LANGUAGE
Ako je cinjenica da ce me neko zvati FORUMASICA i ADMINISTRATORKA dokaz da sam zensko i jednakovrijedno bice, NEKA HVALA NE TREBA MI TO.
I dokle god se neko bude borio za prava ZENA samim time diskriminirajuci ZENE (ta nismo li svi ljudi pa imamo LJUDSKA PRAVA) , molim te BORCE (ili se kaze BORKINJE) da uvijek naglase da se bore za DIO ZENSKE POPULACIJE jer im ja nisam dala dozvolu da nastupaju u moje ime!
Такођер вас молим да памфлети буду писани трећином на ћирилици, trećinom na hrvatskome i trećinom na bosanskom jeziku, kako ne bismo ugrozili tri konstitutivna naroda.
Hvala na paznji..
Ako je cinjenica da ce me neko zvati FORUMASICA i ADMINISTRATORKA dokaz da sam zensko i jednakovrijedno bice, NEKA HVALA NE TREBA MI TO.
I dokle god se neko bude borio za prava ZENA samim time diskriminirajuci ZENE (ta nismo li svi ljudi pa imamo LJUDSKA PRAVA) , molim te BORCE (ili se kaze BORKINJE) da uvijek naglase da se bore za DIO ZENSKE POPULACIJE jer im ja nisam dala dozvolu da nastupaju u moje ime!
Такођер вас молим да памфлети буду писани трећином на ћирилици, trećinom na hrvatskome i trećinom na bosanskom jeziku, kako ne bismo ugrozili tri konstitutivna naroda.
Hvala na paznji..
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
no chill dawn, ja ovu muku mucim vec dvije godine...60.000 KM se potrosilo na radionicu o gender correct jeziku u medijima (kad se vec to fura, zar nisu mogli koristiti neki nas termin umjesto "gender correct") i vise ne popustam...dawn_upon_dawn wrote:chill people:D:D:D
Ja sam forumash sve dokle nas na intervjuima za posao pitaju KAD CETE SE UDATI KAD CETE DJECU RADJAT I KOLIKO DJECE HOCETE DA RODITE....
Kad se ta diskriminacija ukine, zovite me i tufahija, bice mi svejedno..
Do tad cu da se ljutim...na ovu borbu za "prava zena"....
-
LjepoticaiZvjer
jest potpuno se slazem, prije gramatickih pravila trebali bi se boriti za jednakost u zivotno bitnim stvarima, to uslovljavanje radjanja kao prvo, a nekad kad sve to sredimo mozemo se pozabaviti i nazivima.mIRCerka wrote:no chill dawn, ja ovu muku mucim vec dvije godine...60.000 KM se potrosilo na radionicu o gender correct jeziku u medijima (kad se vec to fura, zar nisu mogli koristiti neki nas termin umjesto "gender correct") i vise ne popustam...dawn_upon_dawn wrote:chill people:D:D:D
![]()
Ja sam forumash sve dokle nas na intervjuima za posao pitaju KAD CETE SE UDATI KAD CETE DJECU RADJAT I KOLIKO DJECE HOCETE DA RODITE....
Kad se ta diskriminacija ukine, zovite me i tufahija, bice mi svejedno..
Do tad cu da se ljutim...na ovu borbu za "prava zena"....
- sinus
Hej nemojte vi tako I žene su ljudi
Igrala ženska košarkaška reprezentacija BiH, a sa tribina svi dobacivali Raziji Mujanović. Razija se rasplače ode na klupu selektoru i kaže kroz plač:
Razija: "Ja ne mogu više igrati meni svi govore da sam ja ista muško..
Selektor: "Haj ba Razo boli te qrac idi ti igraj"

Igrala ženska košarkaška reprezentacija BiH, a sa tribina svi dobacivali Raziji Mujanović. Razija se rasplače ode na klupu selektoru i kaže kroz plač:
Razija: "Ja ne mogu više igrati meni svi govore da sam ja ista muško..
Selektor: "Haj ba Razo boli te qrac idi ti igraj"