Ovo za Islam, htio sam reci turci jesu nasilno sirili imperiju ali nisu prisiljavali na prelazak na Islam.
Bosna je najbolji dokaz.
Ali ne radi se samo o umjetniku u ovom slucaju. Radi se o genocidnom djelu.A wrote:To je razlika izmedju novinara - reportera i umjetnika.Dalje, Njegos nije doslovno prenio sta se desavalo vec je u to utkao i svoje misli.
Opet ponavljam, ne radi se o periodu u kojem je jedna svjetska sila tog doba pokorila narod pisca vec o dobu kad je piscev narod vec uveliko bio slobodan na vecem dijelu danasnje Crne Gore.A wrote:Genocidno djelo ... Koje govori o periodu kad je jedna svjetska sila tog doba pokorila narod pisca ...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bas je bezobrazan Njegos, tako ruzno o osvajacu govoriti!
Ne nego kao kolaborator. Sta si ti osjecao prema petoj koloni u ratu npr.?Takodjer, u djelu se domicijelni narod koji je prihvatio Islam izjednacava sa osvajacem. I biva oznacen kao osvajac
I u Hrvatskoj sine, s tim sto se ne uci u skolama ali je na faxu obavezno stivo.Djelu koje se i danas velica u Srbiji, Crnoj Gori i RS-u.
A sto ti toliko volis Turke? Sta su napravili za 500 godina ovdje? Hajde, nabroj mi samo sta su u Sarajevu napravili, evo ne moras dalje.Ovo za Islam, htio sam reci turci jesu nasilno sirili imperiju ali nisu prisiljavali na prelazak na Islam.
Bosna je najbolji dokaz.
Ok ti si protiv toga. Pohvalno.Hornse, ja ne vidim svrhu paljenja izraelske zastave. Ali ne mislim da je to nesto sto bi trebalo uplasiti sarajevske jevreje.
Nesto sto njih treba uplasiti je demoliranje jevrejskog groblja, kamenovanje sinagoge i sl. To su stvari koje trebaju uplasiti jevreje.
Stani malo, i Na Drini cuprija ima "hipter" nagrada. To sto ti dozivljavas G. Vijenac kao poziv na linc, to je tvoj problem, iliti iskomplexiranost pravoslavljem.Sto se tice teze o izucavanju Gorskog vijenca na fakultetu treba istaci da se to djelo izucavalo (kao obavezna literatura) u prvom razredu srednje skole u vrijeme SFRJ. Mozda se sjecas? Ili pak ne?
Da li se slazes da je u redu da tako mladi ljudi (cirka 14-15 godina) citaju takvu literaturu u kojoj se otvoreno poziva na linc pripadnika jedne civilizacije? Iz istih razloga se u vrijeme SFRJ forsirala Na Drini Cuprija a ne Travnicka hronika za koju je Ivo Andric dobio nobelovu nagradu.
Smijesno je da npr. 20.000(lupam s cifrom) ljudi primi islam - odjednom i to nenasilno. Ono, ispricali turci pricu, svidjela im se i to je to.hahahaha...Porediti petu kolonu sa onim o cemu govorim je u najmanju ruku smijesno
Nisu s enesto ni ovdje bunili. Osim onog sastanka u "Konaku". Cak ti je i Gavrilo Princip - terorista.Za razliku od hrvata koji nisu ni zucnuli za 816 godina koliko je nad njima vladala Austro-Ugarska.
Jevrejska zastava je Davidova zvijezda. Isto kao i Izraelska zastava. Ja tebe opet pitam, kako bi se ti osjecao kada bi spalili mjesec i zvijezdu? Je l' bi te bolio kurac jer je to Turska, a ne muslimanska zastava.Dalje, prvo govoris da mene ne bi trebala tangirati Palestina/Izrael, tvrdis da ne tangira ni tebe, ali onda kazes da paljenje izraelske zastave dozivljavas kao ugrozenost.
Kontradiktoran si.
Ili kako Muha Filipovic rece na studiu 99 da ce se ipak sve podijeliti i da muslimani trebaju svoju drzavu na ovim prostorima.To su citati koji zlocine njihovih predaka njima prikazuju kao "Bogu milo djelo" kako je svojevremeno rekao episkop Trebinjsko-Zahumski Grigorije prije jedno dvije godine na RTRS.
Moze nazrijeti netko ko je iskompleksiran ili uplasen zbog pravoslavlja. Lijepo ti je rekla Angela, da ne ponavljam sada : Osoba A kaze osobi BZa razliku od Gorskog vijenca gdje se ta monstruoznost jasno moze nazrijeti (u citatima koje sam naveo).
Mislio sam na civilizaciju na jednom prostoru. Ne na potpuno unistenje citave civilizacije.A wrote:Malo test pitanje - da li znas pravo znacenje rijeci "civilizacija"?kame wrote:Jer Gorski vijenac je preteca kasnijim genocidima i gotovo potpunom unistenju jedne civilizacije.
U Sarajevu je izgradjena stara pravoslavna crkva (Crkva na Varosi), je l' znas legendu o njoj?Ne bi im dozvolili da postoje. Ne bi im gradili bogomolje i osnivali patrijarsije i biskupije. Mada ne negiram da je bilo ugnjetavanja.
Sta ti to govori?Dolaskom Otomanske imperije preko dvije trecine domicijelnog bosanskog stanovnistva primio je Islam
Cudi me da ne znas, a bavis se poviješću. Sarajevski pravoslavci su dobili dozvolu da sagrade crkvu ali povrsina nije smjela biti veca od bivolje koze(demokratija, sta's). Ali su se sjetili da kozu izrezu na trake i tako su dobili vecu povrsinu. I nije se smjela vidjeti izvana (opet ona demokratija) pa je ukopana dobrim dijelom u zemlju.A koja je legenda o staroj pravoslavnoj crkvi?
Stani, kako su to radili srbi kada su turci bili na vlasti?Ne razumijem. Sto se tice Dobrice Cosica i Ekmecica (prvog citao, drugog ne), um je bolestan i ideje su sulude no ne vidim da im je ista uspjelo od toga, osim da su posvadjali smrtno dva naroda.Ali su to radili srbi u svakoj prilici koja im se pruzila (upravo inspirisani Gorskim Vijencem, djelima Sime Milutinovica Sarajlije, i drugih knjizevnika, u novije vrijeme Dobrica Cosic, Milorad Ekmecic
Eugen Savojski? Je l' se on borio protiv Turaka ili Bosanaca?Sta ti mislis?Cak su i u Bosnu usli 1697. godine i takodjer palili i ubijali sve pred sobom (unistili i Sarajevo).
Evo procitaj gore sta je napravljeno pa ce ti se odgovoriti koliko su bile "opravdane" sumnje.Dolaskom Austro-Ugarske i kraljevine SHS ukupan broj muslimana biva prepolovljen zbog velikog iseljavanja bosanskih muslimana u Tursku i na bliski istok. Naravno, iz straha zbog onoga sto se desilo drugim muslimanima na Balkanu. Kasnije se pokazalo da je strah bio opravdan i da oni koji su otisli sigurrno nisu pogrijesili.
Dobro, pisati cu gradskoj upravi da pokrenu promjenu imena muzeja Mlade Bosne u muzej Crne Ruke.Organizacija Gavrila Principa koja je isplanirala atentat bila je Crna ruka sa sjedistem u Beogradu
Gorski Vijenac uci kako su osvajaci dusmani (u ovom slucaju turci) koji se treba rijesiti. Kame, ne pravis razliku izmedju turaka i muslimana, procitaj se malo.Gorski vijenac koji srbe uci kako su muslimani dusmani kojih se jednom zauvijek treba rijesiti