BiH jedino može spasiti zabrana nacionalnih stranaka!

Da li treba ukinuti nacionalne stranke?

Poll ended at 22/10/2007 21:27

Da!
32
78%
Ne!
9
22%

Total votes: 41

Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Ahmmed wrote:Ma, sve je ovo lijepo zamišljeno...Nego, kad bi se to desilo, u RS bi politički život u POTPUNOSTI zamro :D
samo malo prepravis recenicu i...

...RS bi politički život u POTPUNOSTI zamro :D...
mostarac

Post by mostarac »

sto da ih ukidamo kad imaju 90% podrske naroda. Demokratija :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

dawn_upon_dawn wrote:
Ahmmed wrote:Ma, sve je ovo lijepo zamišljeno...Nego, kad bi se to desilo, u RS bi politički život u POTPUNOSTI zamro :D
samo malo prepravis recenicu i...

...RS bi politički život u POTPUNOSTI zamro :D...

:D :lol:
elSaik

Post by elSaik »

pa nemojte za te stranke glasati i neće više biti problema ;)
domacin

Post by domacin »

Istina je da ova drzava ima jako cudno uredjenje odnosno ustav, i stranke koje su uglavnom nacionalisticke.
Ipak takav ustav i te stranke nisu uzrok stanja nego su posljedica.
Kad je ova drzava nastala 91/92 kao klasicna nezavisna i gradjanska, stranke su nastale kao izraz narodne volje a potom je vodjena borba do 95 i danasnjeg ustava.
Pa sta je onda uzrok stanja?
Sa stanovnista sociologije svaka klasicna gradjanska drzava mora pocivati na bazicnom koncezusu gradjana da u njoj zive.
Ako tog nema onda drzava u teoretskom smislu ne moze postojati osim kao neko nametanje.

Kod nas je ocigledno da bazicnog koncezusa kod vecine gradjana nema.
Ipak BIH postoji, pa kako.
Tako sto nije klasicna gradjanska vec podijeljena i ne pociva na bazicnom koncezusu vec na mirovnom ugovoru koji cuva i MZ.
Jednostrano krsenje ovog ugovora bi u teoriji opet vodilo u rat a svi ce radije postovati ovaj ugovor nego ponovo ratovati, da ne govorim o tome kako bi tek MZ sankcionisala onog ko bi prekrsio taj ugovor.

Znaci ako nekad nastane bazicni koncezus, drzava moze postati klasicna gradjanska a sve do tad ce biti ugovorna i podijeljena.

E sad kad ce i da li ce uopste nastati taj koncezus tesko je reci.
Mada gledajuci istoriju on nikad nije nastao u ovakvim okolnostima, prije da se izgubio i gdje je postojao. Al kazu da za sve postoji prvi put. Uzmimo Belgiju za primjer. Imala je taj koncezus a sad je ozbiljno prica o podjeli jer je nestalo bazicnog koncezusa.

Da apsolviram, s obizom na danasnje okolnosti u dragoj nam drzavi i u svijetu drzava ce najvjerovatnije opstati al ce ostati donekle podijeljena i tu se ne moze nista uraditi.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
Last edited by Amazonka27 on 28/06/2010 15:11, edited 1 time in total.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Najdublja podjela u BiH je religiozna. Mozes drzavu okrenuti naopacke, iskonstruisati je na milon nacina, u regionalnoj ili lokalnoj upravi,ali sve dok religije odlucuju o politickoj podobnosti nece biti prave drzave. Kod nas religije imaju blanko-cak na ucesce u politickoj sceni, kako samostalno, tako i kroz odredjene pol. partije koje su trenutno na vlasti.One imaju pravo na stalno politicko ucesce, bez da izlaze na izbore i dobiju mandat za to. Zato je i srusen Ustav R BiH da bi one dobile odrijesene ruke za politicko djelovanje, inace, u gradjanskoj drzavi zna se mjesto religija. U ovakvim okolnostima mogu djelovati samo nacionalisticke i srodne pol.partije, dok je ostalima prostor za djelovanje ogranicen. Fakat je da nemamo gradjansku drzavu, gdje su svi ravnopravni i imaju iste sanse.
osa

Post by osa »

sada trenutno, ne postoji način za ukidanje i zabranu nacionalnih stranaka u bih, a vjerovatno se niti u budućnosti tako nešto neće i ne smije zabaraniti, ustavno pravo svkog čovjeka je da bira i bude biran, isto tako da osniva i bude član neke stranke. međutim zakonom se mogu zabraniti mnoge druge stvari, recimo podrivačka djelatnost koja vodi prema dezintegraciji neke države to je zakonski vrlo širok pojam i spretan zakonodavac(ali i pošten) može ga efikasno iskoristiti za zaštitu interesa neke države u ovom slučaju bih. pogledajmo primjer zabrane nacističkih stranki i simbola u njemačkoj i austriji, samo takve stvari treba doslijedno provoditi a u bih je to još uvijek iluzija, može li netko zamisliti prosječnog suca srbina kako sankcionira dodika zbog izjave da je bih privremena kategorija ili suca iz redova nekog drugog naroda za iste ili slične stvari, recimo sankcioniranje bošnjačkog političara za zalaganje za unitarnu bih ili hrvatskog zbog recimo npr. glasanja da hrvaska može graditi most prema pelješcu bez riješenja graničnih problema kod neuma i bosanske kostajnice. sve su to na neki način podrivačke djelatnosti prema bih. onog trena kad bih bude imala sudstvo koje će procesuirati ovakve stvari priča o potrebi zabrane ili o postojanju stranaka s nacionalnim predznakom bit će bespredmetna.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 13:10, edited 1 time in total.
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

BiH ne mogu pomoci nikakve zabrane. Komunisti su branili bilo kakve stranke osim njihove pa su na kraju potpuno propali a nastupio je rat. Svako mora imati pravo na slobodu misljenja i govora. A drugo eto SNSD nije stranka sa nacionalnim prefiksom a u njoj vise nacionalista nego u SDSu. Tako da ti je ideja vopra glupa.
gavrilo

Post by gavrilo »

pesak wrote:Ma jedini nas spas je da vas i nas ovde prime u EU. To je jedini sigurni spas. I u NATO.
a ja mislio ti pacifista :D
Area_51

Post by Area_51 »

Joooo jes mi bilo bezze ovo dok me banovase tri dana Very Happy .
Sto se tematike tice pa zar mislite da je problem u nazivima stranaka ili mozda u ljudima, psihologiji, podneblju...cavapima Roll

ps. 1st try Area_51 ~ Prenj *stari dobri
Nancy kaze kako sam neki Haris, bi kazete da sam Prenj, ja kazem nisam ni jedno ni drugo. Sad je jasno da ne znate ko sam, sto je dobro. Novajlija. Sta ima veze, malo da i ja kazem svoje misljenje. Posebno me zglave ne interesuje sta kaze Nijaz Durakovic, covjek nula poena. Posenilio, kao i onaj Tunjo i njegova spodoba sin iz Turske. No nije tema. Smatram da nacionalne stranke sistematski unistavaju nasu zemlju a mi tu ne mozemo nista osim da ne glasamo za njih. Najgora varijanta koja moze biti ne glasati uopce. Videcemo.
Last edited by Area_51 on 08/09/2007 21:45, edited 1 time in total.
Mahalac

Post by Mahalac »

:roll:
A bio je dobar onaj nas stari Prenj, cita on ovo i sad siguran sam :D ..tako da znas Area51 u dobro su te drustvo svrstali, samo ti pisi dobar si...nego nesto me ovo tvoje zadnje "videcemo" okahari :P
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 13:10, edited 1 time in total.
Area_51

Post by Area_51 »

Mahalac wrote::roll:
A bio je dobar onaj nas stari Prenj, cita on ovo i sad siguran sam :D ..tako da znas Area51 u dobro su te drustvo svrstali, samo ti pisi dobar si...nego nesto me ovo tvoje zadnje "videcemo" okahari :P
Samo hocu reci da nisam vidovit. Kako rekoh tamo vec negdje, inteligencija je kurva, intelektualci se najcesce prenemazu i ostanu kuci na glasanju, a da izvines najvise kake kako nesto ne valja. Ovi sto glasaju za nacionalne stranke najcesce su iz manjih sredina i ruralne zajednice i izlaze na glasanje redovno, Sad ti skontaj, gdje je kvaka. :-D
Area_51

Post by Area_51 »

Nancy Drew wrote:
Area_51 wrote:Podrzavam. gasi sve etnicke partije i njihove 100% satelite.
Nancy Drew wrote: - Kada bismo nas trojica pravili vladu, imali bismo je danas, kazao je Lagumdžija, koji se zajedno sa Dodikom obratio novinarima nakon sastanka. "Dobojska trojka" je, kako tvrde, postigla načelni dogovor o uspostavi vlasti.

22.12.2006.

:D

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Znas sta Nancy, pored moje odvec inteligencije dva puta stavljas ovaj post i ja nista ne kontam. Da ne radis u OHR pa znas da ce doci do prekompozicije vlasti. Ocito ne radis. :-)
patrius

Post by patrius »

Bih moze spasiti jedino opismenjavanje stanovnistva...
MuaDib

Post by MuaDib »

Dado dijasporitus wrote:Problem nije u strankama vec u nacionalnom ustrojstvu drzave. Da imamo ustav iz 1991. slozio bih se ali danas cak I da zabranis nacionalisticke stranke opet imas sistem koji je nacionalisticki a redove u parlamentu ce popuniti isti ljudi sa drugacijim imenima stranke I toboze ne-nacionalnim programima. Po Dejtonu BiH moze funkcionisati samo kao nacionalisticka tvorevina. Uklonite taj rezim pa vam nacionalisticke stranke nece ni smetati.
Prvi korak je upravo zabrana nacionalnih stranaka jer su se one i stvorile ovaj sistem. Po samoj definiciji multietničke građanske stranke, bi imale i multietnička liste, te bi se na taj način zadovoljila ravnopravnost naroda i obezbjedio zajednički interes svih građana u BiH, jer bi stranke imale političke, a ne nacionalne programe. :)
Post Reply