Najekonomicnije i najfunkcionalnije auto..imali ga?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

ziggy wrote:Posto sam ja laik kad su u pitanju auta,znam samo da vozim,zanima me da li predjena kilometraza moze uticati na kvalitet voznje,"rok trajanja" auta i sl ako je sve ostalo ok?
Ne moze, ukoliko je auto uredno islo na servise i tako to prosto je nemoguce da se kvalitet voznje pokvari sa vecom kilometrazom ali svaka masina pa tako i auto je kvarljivo,ukoliko mislis da ces za 20 godina uzivati u voznji automobila kojeg sad vozis onda ti kilometraza apsolutno ne smeta
ziggy

Post by ziggy »

Beg_Babic wrote:
ziggy wrote:Posto sam ja laik kad su u pitanju auta,znam samo da vozim,zanima me da li predjena kilometraza moze uticati na kvalitet voznje,"rok trajanja" auta i sl ako je sve ostalo ok?
Ne moze, ukoliko je auto uredno islo na servise i tako to prosto je nemoguce da se kvalitet voznje pokvari sa vecom kilometrazom ali svaka masina pa tako i auto je kvarljivo,ukoliko mislis da ces za 20 godina uzivati u voznji automobila kojeg sad vozis onda ti kilometraza apsolutno ne smeta
Hvala,ovo sam htjela cuti :)
bianconero

Post by bianconero »

Beg_Babic wrote:
Better Man wrote:Samo idiot može kupiti ili dati nekom prijedlog da uzme golfa II! Kako može biti jeftino održavanje, kad u startu moraš biti spreman da izdvojiš par milja na razne popravke i servise, jer gotovo svi golfovi dvojke su izraubovani maksimalno! rundo zar vjeruješ da je tvoj golf II kojeg si kupio 1999 godine prešao samo 190000 km, pogotovo ako je stariji od 90-te godine? Jedan moj poznanik je bio kupio golfa tricu prije 7-8 godina! Auto je bilo tada staro 4 godine i kilometar sat je pokazivao da je auto prešlo preko 180000 km, tako da je u tvojoj dvojci sigurno sat vračen! Koliko su golfovi dvice i jette te generacije dobre govori podatak da sam juče vračajući se s posla pri vrhu Kobilje glave vidio jettu sa upaljena sva 4 štop žmigavca i iz nje kulja crni dim! Golf II je potencijalna opasnost na cesti po pitanju sigurnosti, kao i golf jedinica i ne samo oni već i druga vozila proizvedena osamdesetih kao Opel kadet i slično! I kao što sam jednom rekao ja za gpofa II ne bih dao više od 1000 KM, jer ne vrijedi više i sve preko 1000 KM je uzalud bačen novac!
To u startu sto moras da izdvojis par milja to je boljka svih BIH golfova djelom zbog vozaca a drugim djelom zbog sarosti, to za vracanje sata ne mora znaciti auto je kupljeno u njemckoj ne znam kad moze biti da je fino garazirano te ne mora znaciti da je sat vracan ,to za poznanina ti je glupo poredjenje mozda je taj lik od koga je tvoj poznanik kupio golfa bio komercijalista pa je setao po Bosni ko ja po carsiji pa je tako puno pokazao,ima 100 razloga , dalje to sto iz dzete kulja crni dim kakve to veze ima, auto je masini znaci da je kvarljivo renault laguni ode elektronika pa se popisaj na auto,prosli mjesec momku jednom iz sarajeva u hrvatskoj samo stala Rav4 dok je vozio ,za tu opasnost ti cim sjednes za volan ti si u potencijalnoj opasnosti ukoliko ti je auto uredno servisirano i ti normalno vozis za sigurnost se ne brini medjutim ukoliko je ugrozeno bilo koje od ovo dvoje e tad ti je sigurnost dovedena u pitanje,ljudi ginu i u vozilima koja nisu proizvedena osamdesetih tako da to nema nikakve veze ...... btw. vozač si kojeg automobila ???

kako ne znas sta better man vozi. pa na svakoj temi pise o svom cliu 1.2 nebesko plave boje, i na svakoj temi sere po svim ostalim autima. njegov je clio udobniji od s klase i pouzdaniji od toyote.
Better Man

Post by Better Man »

rundo wrote:
Better Man wrote:Samo idiot može kupiti ili dati nekom prijedlog da uzme golfa II! Kako može biti jeftino održavanje, kad u startu moraš biti spreman da izdvojiš par milja na razne popravke i servise, jer gotovo svi golfovi dvojke su izraubovani maksimalno! rundo zar vjeruješ da je tvoj golf II kojeg si kupio 1999 godine prešao samo 190000 km, pogotovo ako je stariji od 90-te godine? Jedan moj poznanik je bio kupio golfa tricu prije 7-8 godina! Auto je bilo tada staro 4 godine i kilometar sat je pokazivao da je auto prešlo preko 180000 km, tako da je u tvojoj dvojci sigurno sat vračen! Koliko su golfovi dvice i jette te generacije dobre govori podatak da sam juče vračajući se s posla pri vrhu Kobilje glave vidio jettu sa upaljena sva 4 štop žmigavca i iz nje kulja crni dim! Golf II je potencijalna opasnost na cesti po pitanju sigurnosti, kao i golf jedinica i ne samo oni već i druga vozila proizvedena osamdesetih kao Opel kadet i slično! I kao što sam jednom rekao ja za gpofa II ne bih dao više od 1000 KM, jer ne vrijedi više i sve preko 1000 KM je uzalud bačen novac!
Kao prvo mi nismo na ti, niti smo "zajedno ovce cuvali" pa da me castis takvim rijecima...
Kao drugo, vozim golfa II od "99. godine i ukupno nisam na dijelove potrosio vise od 800 km, a redovno sam ga odrzavao...
Kao trece, golf je bio "maksuzija" tako da sam 100% siguran i u porijeklo i u kilometrazu, a sve je dokumentovano i u originalnoj servisnij knjizici...nemam razloga da lazem niti sirim dezinformacije, jer sam naglasio da ja svoga cadzu ne prodajem...
Tvoj poznanik je ocito "veliki strucnjak za automobile" pa je naletio na sluzbeno ili rent a car vozilo...pri kupnji se provjeri jos mnogo stvari na autu a ne samo stanje kilometar sata...
Kao cetvrto, naglasio sam, dobro ocuvan primjerak, a ima ih jos, iskljucivo za gradske voznje, po nekoj realnoj cijeni...procitaj moje postove...
Pokretac teme je pitao za najbolji odnos cijena, odrzavanje, potrosnja...pa je jedan od prijedloga bio i G II...vezano za pouzdanost, ako se odrzava svako auto ce sluziti...G II je tu u maloj prednosti jer je kao tenkic, a znam jer me nikada nije ostavio nigdje...sto se tice sigurnosti i udobnosti sve je vec ranije receno...procitaj moje postove...
Kriteriji kod razlicitih ljudi su razliciti i zavise od vise faktora, potrebe, cijena, velicina prtljaznika itd., a sta ce prevagnuti zavisi od potreba onoga ko kupuje vozilo...
I de mi reci sta jos mozes kod nas kupiti za nekih 4000 do 6000 km a da valja i da ne predstavlja opasnost na cesti? Pretpostavka da je pokretac teme mislio na taj iznos, ako je mislio na vise...to je sasvim druga stvar...
Tako da stvarno ne znam sto si se toliko upalio :? :? :?
Da se razumijemo danas svaka šuga vozi auto, dok se prije rata znalo ko moeže voziti i kupiti auto! Mi smo zemlja stranog otpada i kupujemo otpad od automobila iz njemačke, italije itd., jer njima je jeftinije prodati auto glupom Bosancu, nego ga odvući na otpad da ga presuju! Ako nemaš novca da kupiš automobil koji je tehnički ispravan i koji je razumne starosti, npr 7 godina koliko je granica kod nas za starost automobila koji možeš uvesti, onda ne trebaš ni da kupuješ automobil, jer zašto nekom dozvoliti da kupi krš i otpad i ugrožava ostale u saobračaju, a i samog sebe! Vrijeme je da ovu zemlju pođemo čistiti od otpda uvezenog iz njemačke, italije itd.! A znamo da večinu tog otpada čine Golfovi dvice i jedinice, kao i Opel Kadeti, stari mercedesi i druga vozila stara preko 20 i više godina i koja su uglavnom zahrđana i u raspadnom stanju! To što za male pare održavaš Golfa je zato što su mu djelovi buvljak! Golf II se više ne proizvodi, pa sam siguran da se i djelovi više ne proizvode osim na crnom tržištu gdje se prave buvlji djelovi koji kvasslitetom nisu ni blizu orginalnih djelova!
Better Man

Post by Better Man »

bianconero wrote:
Beg_Babic wrote:
To u startu sto moras da izdvojis par milja to je boljka svih BIH golfova djelom zbog vozaca a drugim djelom zbog sarosti, to za vracanje sata ne mora znaciti auto je kupljeno u njemckoj ne znam kad moze biti da je fino garazirano te ne mora znaciti da je sat vracan ,to za poznanina ti je glupo poredjenje mozda je taj lik od koga je tvoj poznanik kupio golfa bio komercijalista pa je setao po Bosni ko ja po carsiji pa je tako puno pokazao,ima 100 razloga , dalje to sto iz dzete kulja crni dim kakve to veze ima, auto je masini znaci da je kvarljivo renault laguni ode elektronika pa se popisaj na auto,prosli mjesec momku jednom iz sarajeva u hrvatskoj samo stala Rav4 dok je vozio ,za tu opasnost ti cim sjednes za volan ti si u potencijalnoj opasnosti ukoliko ti je auto uredno servisirano i ti normalno vozis za sigurnost se ne brini medjutim ukoliko je ugrozeno bilo koje od ovo dvoje e tad ti je sigurnost dovedena u pitanje,ljudi ginu i u vozilima koja nisu proizvedena osamdesetih tako da to nema nikakve veze ...... btw. vozač si kojeg automobila ???

kako ne znas sta better man vozi. pa na svakoj temi pise o svom cliu 1.2 nebesko plave boje, i na svakoj temi sere po svim ostalim autima. njegov je clio udobniji od s klase i pouzdaniji od toyote.
Ne serem ja po ostalim automobilima, već po otpadu od automobila starih 20 i više godina, koji se uvoze u BiH! meni lično po kvaliteti su među prvim Mazda i Toyota! Reanault je dosta napredovao u zadnjih 5 godina po pitanju kvalitete! Njemci više nisu sinonim za kvalitetu, a to potvrđuje i Autobild koji Mazdu već treču godinu zaredom stavlja na prvo mjesto ispred svih slavnih njemačkih marki automobila, a siguran sam ne bez razloga i ljudi su ipak stručnjaci za auto industriju, dok smo mi obični laici!
Better Man

Post by Better Man »

Prije par dana sudar na autoputu. Sudarili se Audi 4 karavan i Ford Fiesta! Svi sad očekuju da je Fiesta više stradala od Audia i da je potpuno skršena, ali ne. Audi je naprijed skroz skršen, dok je su Fiesti udubljena vozačka vrata i cjelokupna šteta na Fiesti je drastično manja u odnosu na Audi. A uporedimo samo koliko je Audi 4 karavan veče auto od Forda Fieste! To je samo primjer da ako je njemačko auto ne mora odmah značiti da je to vrh kvaliteta i da sam sigurniji, ako vozim što veči automobil, a ne manji!
Bullet Tooth Tony

Better Man wrote:
rundo wrote:
Kao prvo mi nismo na ti, niti smo "zajedno ovce cuvali" pa da me castis takvim rijecima...
Kao drugo, vozim golfa II od "99. godine i ukupno nisam na dijelove potrosio vise od 800 km, a redovno sam ga odrzavao...
Kao trece, golf je bio "maksuzija" tako da sam 100% siguran i u porijeklo i u kilometrazu, a sve je dokumentovano i u originalnoj servisnij knjizici...nemam razloga da lazem niti sirim dezinformacije, jer sam naglasio da ja svoga cadzu ne prodajem...
Tvoj poznanik je ocito "veliki strucnjak za automobile" pa je naletio na sluzbeno ili rent a car vozilo...pri kupnji se provjeri jos mnogo stvari na autu a ne samo stanje kilometar sata...
Kao cetvrto, naglasio sam, dobro ocuvan primjerak, a ima ih jos, iskljucivo za gradske voznje, po nekoj realnoj cijeni...procitaj moje postove...
Pokretac teme je pitao za najbolji odnos cijena, odrzavanje, potrosnja...pa je jedan od prijedloga bio i G II...vezano za pouzdanost, ako se odrzava svako auto ce sluziti...G II je tu u maloj prednosti jer je kao tenkic, a znam jer me nikada nije ostavio nigdje...sto se tice sigurnosti i udobnosti sve je vec ranije receno...procitaj moje postove...
Kriteriji kod razlicitih ljudi su razliciti i zavise od vise faktora, potrebe, cijena, velicina prtljaznika itd., a sta ce prevagnuti zavisi od potreba onoga ko kupuje vozilo...
I de mi reci sta jos mozes kod nas kupiti za nekih 4000 do 6000 km a da valja i da ne predstavlja opasnost na cesti? Pretpostavka da je pokretac teme mislio na taj iznos, ako je mislio na vise...to je sasvim druga stvar...
Da se razumijemo danas svaka šuga vozi auto, dok se prije rata znalo ko moeže voziti i kupiti auto! Mi smo zemlja stranog otpada i kupujemo otpad od automobila iz njemačke, italije itd., jer njima je jeftinije prodati auto glupom Bosancu, nego ga odvući na otpad da ga presuju! Ako nemaš novca da kupiš automobil koji je tehnički ispravan i koji je razumne starosti, npr 7 godina koliko je granica kod nas za starost automobila koji možeš uvesti, onda ne trebaš ni da kupuješ automobil, jer zašto nekom dozvoliti da kupi krš i otpad i ugrožava ostale u saobračaju, a i samog sebe! Vrijeme je da ovu zemlju pođemo čistiti od otpda uvezenog iz njemačke, italije itd.! A znamo da večinu tog otpada čine Golfovi dvice i jedinice, kao i Opel Kadeti, stari mercedesi i druga vozila stara preko 20 i više godina i koja su uglavnom zahrđana i u raspadnom stanju! To što za male pare održavaš Golfa je zato što su mu djelovi buvljak! Golf II se više ne proizvodi, pa sam siguran da se i djelovi više ne proizvode osim na crnom tržištu gdje se prave buvlji djelovi koji kvasslitetom nisu ni blizu orginalnih djelova!
to je istina,zato sto se na leasing moze sve malo se provozas malo platis i onda dodju i odzmu ti auto

nemoj me pogresno shvatiti ali auto je danas potreba a ne moze svako sebi priustiti auto od 10.000 maraka,clio je fino auto pogotovo ako je 1.4 16v

Golf II se proizvodi u Brazilu i Juzno Africkoj republici cak se i mkI proizvodi :D :D
Bullet Tooth Tony

Better Man wrote:Prije par dana sudar na autoputu. Sudarili se Audi 4 karavan i Ford Fiesta! Svi sad očekuju da je Fiesta više stradala od Audia i da je potpuno skršena, ali ne. Audi je naprijed skroz skršen, dok je su Fiesti udubljena vozačka vrata i cjelokupna šteta na Fiesti je drastično manja u odnosu na Audi. A uporedimo samo koliko je Audi 4 karavan veče auto od Forda Fieste! To je samo primjer da ako je njemačko auto ne mora odmah značiti da je to vrh kvaliteta i da sam sigurniji, ako vozim što veči automobil, a ne manji!
Fizika je cudna nauka :D :D :D
Better Man

Post by Better Man »

Beg_Babic wrote:
Better Man wrote:
rundo wrote: Kao prvo mi nismo na ti, niti smo "zajedno ovce cuvali" pa da me castis takvim rijecima...
to je istina,zato sto se na leasing moze sve malo se provozas malo platis i onda dodju i odzmu ti auto

nemoj me pogresno shvatiti ali auto je danas potreba a ne moze svako sebi priustiti auto od 10.000 maraka,clio je fino auto pogotovo ako je 1.4 16v

Golf II se proizvodi u Brazilu i Juzno Africkoj republici cak se i mkI proizvodi :D :D
Mogao sam uzeti 1,4 16v, ali sam se odlučio za 1,2 16v radi potrošnje i zbog toga što za cijenu Clia 1,4, 16v expression dobio Dynamique 1,2 16v, koji istina ima slabiji motor, ali ima dosta više dodatne opreme o odnosu na expression model! Nije loša ni 1,2 16v mašina, jer može baš fino da povuče i dosta lako postiže veliku brzinu! Najviše što sam ga ja isprobao je bilo na autobanu za Zagreb 150 km i automobil se odlično ponašao, bio je pravo miran i precizan! lično mislim da za naše ceste nisu automobili sa bjesnim mašinama, jer su nam je saobračajna infrastruktura slaba, ceste loše, a i ovih 20 km autoputa zbog jako puno krivina koje su po prilično oštre nije za neke prevelike brzine! Mislim da je 130 km/h savim dovoljno za ovih 20 km autoputa kojih trenutno imamo!
Bullet Tooth Tony

Better Man wrote:
Beg_Babic wrote:
Better Man wrote: Da se razumijemo danas svaka šuga vozi auto, dok se prije rata znalo ko moeže voziti i kupiti auto! Mi smo zemlja stranog otpada i kupujemo otpad od automobila iz njemačke, italije itd., jer njima je jeftinije prodati auto glupom Bosancu, nego ga odvući na otpad da ga presuju! Ako nemaš novca da kupiš automobil koji je tehnički ispravan i koji je razumne starosti, npr 7 godina koliko je granica kod nas za starost automobila koji možeš uvesti, onda ne trebaš ni da kupuješ automobil, jer zašto nekom dozvoliti da kupi krš i otpad i ugrožava ostale u saobračaju, a i samog sebe! Vrijeme je da ovu zemlju pođemo čistiti od otpda uvezenog iz njemačke, italije itd.! A znamo da večinu tog otpada čine Golfovi dvice i jedinice, kao i Opel Kadeti, stari mercedesi i druga vozila stara preko 20 i više godina i koja su uglavnom zahrđana i u raspadnom stanju! To što za male pare održavaš Golfa je zato što su mu djelovi buvljak! Golf II se više ne proizvodi, pa sam siguran da se i djelovi više ne proizvode osim na crnom tržištu gdje se prave buvlji djelovi koji kvasslitetom nisu ni blizu orginalnih djelova!

Mogao sam uzeti 1,4 16v, ali sam se odlučio za 1,2 16v radi potrošnje i zbog toga što za cijenu Clia 1,4, 16v expression dobio Dynamique 1,2 16v, koji istina ima slabiji motor, ali ima dosta više dodatne opreme o odnosu na expression model! Nije loša ni 1,2 16v mašina, jer može baš fino da povuče i dosta lako postiže veliku brzinu! Najviše što sam ga ja isprobao je bilo na autobanu za Zagreb 150 km i automobil se odlično ponašao, bio je pravo miran i precizan! lično mislim da za naše ceste nisu automobili sa bjesnim mašinama, jer su nam je saobračajna infrastruktura slaba, ceste loše, a i ovih 20 km autoputa zbog jako puno krivina koje su po prilično oštre nije za neke prevelike brzine! Mislim da je 130 km/h savim dovoljno za ovih 20 km autoputa kojih trenutno imamo!
pa dobro potrosnja je vazan faktor, dobro si odabrao jer vidim da si ipak trazio fin auto sa dosta fine opreme, jurilica ti je fina 1.2 i nije bas slab motor ako je 16 V sve u svemu dobar odabir
Better Man

Post by Better Man »

Beg_Babic wrote:
Better Man wrote:
Beg_Babic wrote: to je istina,zato sto se na leasing moze sve malo se provozas malo platis i onda dodju i odzmu ti auto

pa dobro potrosnja je vazan faktor, dobro si odabrao jer vidim da si ipak trazio fin auto sa dosta fine opreme, jurilica ti je fina 1.2 i nije bas slab motor ako je 16 V sve u svemu dobar odabir
Potpuno se slažem s tobom! Hvala na komplimentu!
proljetni kauboj

Post by proljetni kauboj »

[quote="ziggy"]Posto sam ja laik kad su u pitanju auta,znam samo da vozim,zanima me da li predjena kilometraza moze uticati na kvalitet voznje,"rok trajanja" auta i sl ako je sve ostalo ok?[/quote]

Naravno da predjena kilometraza utjece na kvalitet i sigurnost voznje i to u najvecem omjeru!!!
Svaki prosjecan auto moze u svom vijeku preci oko 250 000 - 300 000 kilometara bez vecih problema, uz standardno odrzavanje i ulaganja na mijenjanje dijelova koji otkazu.

Naravno da ne izgleda isto voziti auto koje je preslo 100 000 i prilicno je utegnuto (kad vozis 130 km/h na auto putu , ziv se ne cuje) i voziti auto kje je preslo 300 000 i kojem amortizeri vec otkazuju, lezajevi zuje, lafete, kugle, krajnice seleni su pri kraju. Auto koje je puno preslo obicno zvrci, krci i ima dosta dijelova koji nagovjestavaju zamjenu.

Ako covjek vec nema para za novo auto, onda je opcija voziti polovnjaka u periodu od 100 000-200 000 km jer se tad mozes nadati da neces imati vecih problema.

Sve preko toga , narocito 300 000 + nagovjestava dotrajalost mnogih dijelova i ozbiljna ulaganja, kako u motor, tako i u ovjes.

Uglavnom, evo ti otprilike lista trajnosti pojedinih dijelova kod standardnih prosjecnih vozila :

amortizeri : oko 80 000
kocioni diskovi : oko 100 000
kocione plocice : oko 50 000 prednje, oko 100 000 zadnje
lamela kvacila: oko 150 000
kugle : oko 100 000
seleni : od 100 - 150 000
lezajevi : visoke su trajnosti ali znaju prozujati oko 200 000
krajnice: u ovisnosti od ceste kojom se vozi znaju otici na oko 100 000
auspuh: zna progoriti oko 150 000 narocito ako se auto cesto vozi u gradskoj voznji
motor : oko 250 - 300 000 brez vece intervencije , ukoliko se motor fino odrzava.
Nakon toga ocekuju se polugeneralke ili generalke koj obicno kostaju od 500-1000 KM.

Eto, tako ti otprilike stoje stvari, ali naravno u ovisnosti kakvim se cestama vozi. Moje auto je vise razdrndalo oko 50 000 km predjenih u BIH nego ranijih 100 000 predjenih u Njemackoj.
Bullet Tooth Tony

proljetni kauboj wrote:
Naravno da predjena kilometraza utjece na kvalitet i sigurnost voznje i to u najvecem omjeru!!!
Svaki prosjecan auto moze u svom vijeku preci oko 250 000 - 300 000 kilometara bez vecih problema, uz standardno odrzavanje i ulaganja na mijenjanje dijelova koji otkazu.

Naravno da ne izgleda isto voziti auto koje je preslo 100 000 i prilicno je utegnuto (kad vozis 130 km/h na auto putu , ziv se ne cuje) i voziti auto kje je preslo 300 000 i kojem amortizeri vec otkazuju, lezajevi zuje, lafete, kugle, krajnice seleni su pri kraju. Auto koje je puno preslo obicno zvrci, krci i ima dosta dijelova koji nagovjestavaju zamjenu.

Ako covjek vec nema para za novo auto, onda je opcija voziti polovnjaka u periodu od 100 000-200 000 km jer se tad mozes nadati da neces imati vecih problema.

Sve preko toga , narocito 300 000 + nagovjestava dotrajalost mnogih dijelova i ozbiljna ulaganja, kako u motor, tako i u ovjes.

Uglavnom, evo ti otprilike lista trajnosti pojedinih dijelova kod standardnih prosjecnih vozila :

amortizeri : oko 80 000
kocioni diskovi : oko 100 000
kocione plocice : oko 50 000 prednje, oko 100 000 zadnje
lamela kvacila: oko 150 000
kugle : oko 100 000
seleni : od 100 - 150 000
lezajevi : visoke su trajnosti ali znaju prozujati oko 200 000
krajnice: u ovisnosti od ceste kojom se vozi znaju otici na oko 100 000
auspuh: zna progoriti oko 150 000 narocito ako se auto cesto vozi u gradskoj voznji
motor : oko 250 - 300 000 brez vece intervencije , ukoliko se motor fino odrzava.
Nakon toga ocekuju se polugeneralke ili generalke koj obicno kostaju od 500-1000 KM.

Eto, tako ti otprilike stoje stvari, ali naravno u ovisnosti kakvim se cestama vozi. Moje auto je vise razdrndalo oko 50 000 km predjenih u BIH nego ranijih 100 000 predjenih u Njemackoj.
ako mjenjas dijelove uredno nece biti vecih problema

Početkom siječnja ove godine, uz predstavljanje dizelskih modela u New Yorku, Volkswagen je krenuo u potragu za svojim najstarijim dizelašem s one strane Velike bare.

Nakon nešto manje od sedam mjeseci potraga je završila – najstariji Volkswagenov dizelaš prodan u SAD-u je Rabbit (Golf prve generacije) iz 1977. i u vlasništvu je Clinta Wilsona iz Tehachapija u Kaliforniji.

Da je ovo najstariji Volkswagenov dizelski automobil u SAD-u, potvrdila je američka podružnica SAD-a. Ekipi iz Wolfsburga zasigurno godi činjenica da je čak i danas, nakon trideset godina, Wilsonov Rabbit u odličnom stanju.

Potraga se nastavlja za Volkswagenovim automobilom s najviše prijeđenih milja, no u međuvremenu je vlasnik najstarijeg dizelaša na šestomjesečno korištenje dobio Toureg V10 TDI.

Image
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Toyota Yaris Verso, 1,3..86 KS, 5 vrata, trosi cc. 5l benzina. Presao s njim 167 000 km, a da ni danas neznam kako mu izgleda masina. Nikad nikakvog kvara, ni najmanjeg.
bubavi

#40 toyota prius hybrid

Post by bubavi »

Slazem se sa " gospodar kuglastih munja" vozim i ja TOYOTU PREVIA, a sto se tice vozila koji malo trosi a dosta udoban i tako dalje, ima TOYOTA PRIUS Hybrid; masina benzin sa pomoc strujom, trosi 4.6litar/100, djeluje kao Octavia.
Ali vjerujem da dosta vas nisu to auto jos vidjeli.
Bullet Tooth Tony

#41 Re: toyota prius hybrid

bubavi wrote:Slazem se sa " gospodar kuglastih munja" vozim i ja TOYOTU PREVIA, a sto se tice vozila koji malo trosi a dosta udoban i tako dalje, ima TOYOTA PRIUS Hybrid; masina benzin sa pomoc strujom, trosi 4.6litar/100, djeluje kao Octavia.
Ali vjerujem da dosta vas nisu to auto jos vidjeli.
hah nisam ni vidio , ja volim toyotu ali je to najruznije auto na svijetu ,potpuno se slazems aovim likom (Clarkson) pogledaj obavezno...slusajte kad kaze Buy a Golf Dizel

http://www.youtube.com/watch?v=oOvp69lnZbA

:lol: :lol: :lol: fuj kako je ruzna :lol: :lol:
68847

Post by 68847 »

Na uopsteno pitanje, uopsten odgovor:
- monovolumen (najbolje iskoristen prostor)
- 5 vrata
- 3 cilindra (ostriji su od 4 a manje trose) a najvise se vozi po gradu
- dovoljno visok da se ne "nasadjuje" na lezece i trotoare
- dovoljno prozora i uski "stokovi" da vidis kuda ides
- dovoljno mek da te ne trese a dovoljno tvrd da se ne prevrnes u krivini
Tako nekako.
A da... svjetlo u pepeljari - obavezno.

E sad... sta je to?
Bullet Tooth Tony

68847 wrote:Na uopsteno pitanje, uopsten odgovor:
- monovolumen (najbolje iskoristen prostor)
- 5 vrata
- 3 cilindra (ostriji su od 4 a manje trose) a najvise se vozi po gradu
- dovoljno visok da se ne "nasadjuje" na lezece i trotoare
- dovoljno prozora i uski "stokovi" da vidis kuda ides
- dovoljno mek da te ne trese a dovoljno tvrd da se ne prevrnes u krivini
Tako nekako.
A da... svjetlo u pepeljari - obavezno.

E sad... sta je to?
to ti je nemoguca misija, sad bih ti ja mogao navesti auta i specifikacije,slike i sve ,koji imaju ponesto od ovoga ali sve ...
68847

Post by 68847 »

Beg_Babic wrote:to ti je nemoguca misija, sad bih ti ja mogao navesti auta i specifikacije,slike i sve ,koji imaju ponesto od ovoga ali sve ...
He.
Pa i jeste i nije.
Evo npr.: 5 godina sam ga vozio, obisao Evropu s njim, nesto i lijevom stranom, pa znam sta govorim.

- monovolumen +
- 5 vrata +
- 3 cilinda + (ostar, malo jede, brzo ide - do 160 km/h; provjereno i dokazano)
- dovoljno visok +- (objektivno, najniza tacka .- zastita za mjenjac)
- dovoljno prozora i uski stokovi +- (objektivno - zadnji stub presirok)
- dovoljno mek i dovoljno tvrd +
- da dodam - dovoljno uzak da se svuda provuce, dovoljno kratak da se svugdje parkira, dovoljno sirok da udobno sjedis a registriran za 5)

- ima svjetlo u pepeljari + :)

Odgovor je: Daewoo Matiz tj. Chevrolet Spark (na sta ce se najveci broj nasih sugradjana, obozavatelja Golfova, ispovracati).
Ne kazem da je navedeni to sto se trazi al' je dokaz da se moze naci ako se potrazi.
68847

Post by 68847 »

Uzgred, uzimati Golf II, jedno staro vozilo koje se vise ne proizvodi, za savrseno vozilo i njime se odusevljavati je u najmanju ruku neosnovano.
Ako cemo tako postoji jos starije a stvarno je genijalno i zove se Renault 4 (onaj od 850 ccm).
Zasto?
- 5 vrata
- ravan, ogroman i potpuno otvoren prtljazni prostor
- sva stakla ravna (pukne a ti plexi pa zamijenis)
- prednji pogon
- udoban do granica shvatljivog
- prozori klizeci (voda curi izvan karoserije a ne kroz vrata)
- blatobrani na saraf
- rezervni tocak na najpametnijem mjestu - ispod gepeka a "zakljucan" u gepeku
- dizalica pod haubom gdje je i kljuc za tockove koji je i poluga za dizalicu a i kurbla
- hauba se dize naprijed (nece se prevaliti u voznji)
- mjenjac na instrument tabli (tendencija u novih modela)
- retrovizor dolje pa ti ne zaklanja vidik na raskrsnicama i u krivinama
- malo trosi
- itd.
Last edited by 68847 on 09/09/2007 01:26, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

68847 wrote:
Beg_Babic wrote:to ti je nemoguca misija, sad bih ti ja mogao navesti auta i specifikacije,slike i sve ,koji imaju ponesto od ovoga ali sve ...
He.
Pa i jeste i nije.
Evo npr.: 5 godina sam ga vozio, obisao Evropu s njim, nesto i lijevom stranom, pa znam sta govorim.

- monovolumen +
- 5 vrata +
- 3 cilinda + (ostar, malo jede, brzo ide - do 160 km/h; provjereno i dokazano)
- dovoljno visok +- (objektivno, najniza tacka .- zastita za mjenjac)
- dovoljno prozora i uski stokovi +- (objektivno - zadnji stub presirok)
- dovoljno mek i dovoljno tvrd +
- da dodam - dovoljno uzak da se svuda provuce, dovoljno kratak da se svugdje parkira, dovoljno sirok da udobno sjedis a registriran za 5)

- ima svjetlo u pepeljari + :)

Odgovor je: Daewoo Matiz tj. Chevrolet Spark (na sta ce se najveci broj nasih sugradjana, obozavatelja Golfova, ispovracati).
Ne kazem da je navedeni to sto se trazi al' je dokaz da se moze naci ako se potrazi.
hah odlicno pronalazenje ,svaka ti cast, sto se tice auta ja sam njemac,ne toliko Golf koliko drugi njemacki proizvodi , medjutim sto se tice sparka 3 -cilinda moras imati u vidu da auto ima 50 konja i oko 800 kila sto nije bas dobro,i da mu je najveca brzina 140 km/h (ne znam da li je moguce razviti i toliko) za grada fina kombinacija za malo dalje pa i nisam bas siguran,i vjeruj mi da znam sta znaci svjetlo u pepeljari,nisam pusac ali jesam suvozac .... bilo je fino iskustvo osjetiti da ti noga gori :-D :-D :D
68847

Post by 68847 »

Beg_Babic wrote: hah odlicno pronalazenje ,svaka ti cast, sto se tice auta ja sam njemac,ne toliko Golf koliko drugi njemacki proizvodi , medjutim sto se tice sparka 3 -cilinda moras imati u vidu da auto ima 50 konja i oko 800 kila sto nije bas dobro,i da mu je najveca brzina 140 km/h (ne znam da li je moguce razviti i toliko) za grada fina kombinacija za malo dalje pa i nisam bas siguran,i vjeruj mi da znam sta znaci svjetlo u pepeljari,nisam pusac ali jesam suvozac .... bilo je fino iskustvo osjetiti da ti noga gori :-D :-D :D
Auto ima 52 KS (tacnije 51 - 52) a brzina mu je, kako sam i naveo i do 160. Tacnije 159 km/h. Provjereno i dokazano od strane fanova iz Poljske, moze se vidjeti na nekoliko filmica na YouTube a i ja sam to "obavio" vozeci kroz Belgiju pa i fotografisao. Blokada te iskljuci nakon par minuta voznje tom brzinom tjh. na tim obrtajima. Za malo dalje nisi siguran? Isao sam dva puta u London s tom spravom. Ja, zena i mala. Zbog toga i kazem da znam sta govorim.
Bullet Tooth Tony

68847 wrote:
Beg_Babic wrote: hah odlicno pronalazenje ,svaka ti cast, sto se tice auta ja sam njemac,ne toliko Golf koliko drugi njemacki proizvodi , medjutim sto se tice sparka 3 -cilinda moras imati u vidu da auto ima 50 konja i oko 800 kila sto nije bas dobro,i da mu je najveca brzina 140 km/h (ne znam da li je moguce razviti i toliko) za grada fina kombinacija za malo dalje pa i nisam bas siguran,i vjeruj mi da znam sta znaci svjetlo u pepeljari,nisam pusac ali jesam suvozac .... bilo je fino iskustvo osjetiti da ti noga gori :-D :-D :D
Auto ima 52 KS (tacnije 51 - 52) a brzina mu je, kako sam i naveo i do 160. Tacnije 159 km/h. Provjereno i dokazano od strane fanova iz Poljske, moze se vidjeti na nekoliko filmica na YouTube a i ja sam to "obavio" vozeci kroz Belgiju pa i fotografisao. Blokada te iskljuci nakon par minuta voznje tom brzinom tjh. na tim obrtajima. Za malo dalje nisi siguran? Isao sam dva puta u London s tom spravom. Ja, zena i mala. Zbog toga i kazem da znam sta govorim.
Drago mi je zbog tebe :-D :-D ,pa moze i fico 3 puta do londona otici samo kako je prestizat auta,kako je vozit se uopce na to sam mislio ali nema veze .Auto je OK sto se mene tice
68847

Post by 68847 »

"Fico" je dobrano neudobno vozilo. S njim sam presao 164000 km. Moze se i on ostro voziti (ukoliko znas voziti) al' da je patnja - jeste. Spomenuti R4 vec odudara od toga, pogotovo onaj od 1100 ccm iako je njegova unutrasnjost neudobnija i neprikladnija covjeku od onog od 850 ccm.
Moderna vozila su nesto drugo.
Trenutno vozim monovolumensku CDTI spravu sa 100 KS (koja ima svjetlo u pepeljari :) ) al' nisam apsolutno siguran da je ona odgovor na pitanje jer joj je cijena malo povelika. Npr. navedeni Spark je bar 3x jeftiniji.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Sto se mene tice u definiciju auta koje bi se moglo nazvati prakticnim, udobnim, konfornim i ekonomicnim mogao bih staviti skoro sve od Opela od 2005 pa naovamo...Japanci su postali i lijepi uz to sto su vrhunske izrade...Talijani se popravljaju zajedno sa francuzima - jednostavno - skoro da vise loseg auta i nema...Al opet svako ima svoje misljenje :)

Probao sam Astru najnoviju i prelijep je to auto, ekonomican i kvalitetan...
Probao sam Skodu Octaviju TDI 150 000 bez ijednog kvara...
Mazda DITD je auto koje zasluzuje sve pohvale pogtovo taj motor...
Onaj ko se ne drzi stereotipa naci ce auto koje ce ga sluziti...

Trenutno mati vozi Opel Kadett 1.7D - koliko je to izvrsno uradjen motor i cak i za danasnje pojmove na vrhuncu starosti jos uvijek radi i "fercera"...
Iako se to od Opela kasnih 80tih to i ne bi moglo ocekivati ovaj npr jos uvijek se kotrlja....
Post Reply