BOL U GRUDIMA / ANKSIOZNOST / DEPRESIJA / PSIHA / STRES

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

danas

Post by danas »

pesak wrote:
ps. sa leksiliuma se lako skida, za vasu info...
svi benzodiazepini (pa tako i bromazepam) su kontrolisane supstance cetvrtog reda i poznati su kao lako zlorabljive droge, sa ovisnickim potencijalom i svojstvima. na neke se mozes navuci za manje od 7 dana (xanax npr.) a bromazepam vazi za jednu od najlakse zlorabljivih zbog rapidne akcije. zbog adiktivnih svojstava koja su primjetna poslije duze upotrebe, flush-out sa benzodiazepina ne treba biti nagao, vec polagan (nekad cak i po nekoliko mjeseci) da bi se izbjegli simptomi povlacenja.
pesak wrote: ceo beograd je decenijama na benzedinu i leksiliumu... :-)
hm da, da se primijetiti... :roll:

PS sta ti je benzedin?
van Basten

Post by van Basten »

Ne kontam... čovjek bio kod doktora, uradio preglede, nalaze, pretrage... utvrdilo se da nije srčanog porijekla, ali on se opet budi sa OSJEĆAJEM da će dobiti anginu pectoris? :?
Iskreno, mislim da ti je doktor dao najadekvatniju terapiju s obzirom na tvoje stanje.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

danas wrote:PS sta ti je benzedin?
da ne misli mozda na benzodiazepine ovdje? :roll:
pesak

Post by pesak »

cHupjahalic@ wrote:
danas wrote:PS sta ti je benzedin?
da ne misli mozda na benzodiazepine ovdje? :roll:
Jeste.. odgovor je tacan, 100 poena ! :lol:
pesak

Post by pesak »

Danas, jesi li ti lekar ? :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

pesak wrote:Jeste.. odgovor je tacan, 100 poena ! :lol:
sta je tu smijesno?

nisam citala tvoj post, ali vidjela sam da @danas pita, a u istom postu skontala da je vec pisala o benzodiazepinima (zato nije bilo potrebno da pisem STA je benzodiazepin).
pesak

Post by pesak »

cHupjahalic@ wrote:
pesak wrote:Jeste.. odgovor je tacan, 100 poena ! :lol:
sta je tu smijesno?

nisam citala tvoj post, ali vidjela sam da @danas pita, a u istom postu skontala da je vec pisala o benzodiazepinima (zato nije bilo potrebno da pisem STA je benzodiazepin).
Ma zezam se...o ljudi, sta vam je danas... :-)
Nisam bas nesto raspolozena, pa pokusavam da se malo nasalim...ucinilo mi se kao da smo na kvizu...
sorry.

Decko koji imas bol u grudima, mozda treba da predjes na anti-depresive...
jedna od manifestacija depresivnih je i fantomski bol u grudima, osecaj praznine, rupe i td... gusenja...sta god pomislis, MOZE... :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@pesak sve je oki doki. :) (i ja sam danas neraspolozena, nasle smo se :D )
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

sve je to zacarani krug... svi imamo depresije, narocito nakon nekih zivotnih promjena (obicno promjena na gore, ali ne nuzno) recimo promjena ili gubitak radnog mjesta, selidba, raskid ili jednostavno gubitak perspektive. neka blaga hemijska pomoc moze biti jako korisna - ali hvatati se anti-depresiva bez pazljive ljekarske dijagnoze (ljekara-psihijatra) nije bas pametno.

obicno depresija zavrsi stanjima beznadja i apatije (nelijecena) i nju je (u njenom klinickom obliku) lako prepoznati.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

citajuci ovu temu mislim da je ipak momku najbolje da opet ode kod doktora, ako ne vjeruje doktoru kod kojeg je izvrsio preglede prvi put onda nek ode negdje drugo. cisto da smiri svoju dusu.

ima li stresa kod tebe? brige? naporan fizicki posao?

ja ti licno ne preporucujem da se odmah bacis na anti-depresivu.

sjedi, odvoji vremena i razmisli sta te zamara u zivotu, treniras li, drustvo, problemi, ishrana i sl.
mada mi nismo svjesni sve ovo gore navedeno utice.

eto, ljudi su ti dali savjeta ovdje a tvoja odgovornost je da rijesavas svoj problem. sretno. :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

moja stara svaki dan drme po jedan Lexilium (ljekar joj propiso zajedno sa tebletama za visok tlak)
Ona to guta ko bobe. I po vrh svega od milja ga zove lexo :roll:
starii

Post by starii »

svi pametni a niko da da kakvog pametnog savjeta covjeku..
vidi bol u grudima je sirok pojam i ne mora se vezati samo za srce...bol moze da bude od strane misica (interkostalna mialgija), ili da bude vezan za želudac zbog gastritisa ili da bude vezan za hiatalnu herniju...
ekg je dobra stvar, samo jel ti doktor dobro interpretirao ekg..da li ima ishemičnih T valova..oni bi mogli ukazivati na anginu pektoris...da li bol prolazi na upotrebu nitroglicerol spreja il ling...ako prolazi onda bi bol mogla biti srcanog porijekla...
i ako imas 22. godine dosta je raje koja u tim godinama ima anginu pektoris ili infakrt....sumljam da je kod tebe to, više neka interkostalna mialgija ili nesto vezano za želudac...
i mani se lexiliuma,apacha i ostali gluposti...covjeku u 22. godini zivota to sigurno nije potrebno...ako ti se ponovo pojavi uradi odmah EKG, mozes u hitnoj ili cumu, jer je ekg u fazi bola dosta vazan...
a mozes uzeti aspirin 300mg ili ketobos caps 50mg ako bude bolova..
sretno..
danas

Post by danas »

cHupjahalic@ wrote:citajuci ovu temu mislim da je ipak momku najbolje da opet ode kod doktora, ako ne vjeruje doktoru kod kojeg je izvrsio preglede prvi put onda nek ode negdje drugo. cisto da smiri svoju dusu.
ja se slazem sa markom, ovo je vjerovatno najbolja terapija... ako nije kardio-pulmonarni problem, onda je najvjerovatnije neka anxsioznost, napad panike... za sta je ovo odgovarajuci tretman... moze jos biti neki gastro problem, mozda zgaravica... nek provjeri i to...

PS ja recimo imam bolove u grudima sa lijeve strane, u predjelu srca za koje mi nikad nista nisu mogli naci, a koji se jave samo kad sam prehladjena... najcesce recimo ako pokisnem ili se neka vlaga uvuce u kosti... i fakat ubi, kao da neko iglu pletacu kroz srce probada, ne mozes da udahnes bez bola... ali prodje za minut-dva... i u pitanju je obicni grc misica...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

starii wrote:svi pametni a niko da da kakvog pametnog savjeta covjeku..
raja je i te kako dala dobrih savjeta momku.
i umjesto da mu mi ovdje postavljamo dijagnoze bolje nek ode momak na pregled.
mlad je, ja licno sumnjam da je nesto ozbiljno (svi mi osjetimo bolove u srcu po nekad, milion puta sam mislila da mozda nije infarkt posto su bolovi trajali duze a i kod mene, kao i kod @danas, se radilo samo o obicnom grcu u misicu).

iako niko od nas ne moze ovdje ustanoviti sta je u pitanju i o cemu se radi onda nek se momak ne zeza... citav zivot je ispred njega i nek ovakve probleme rijesava prije nego se pretvore u nesto vise.
Aorta

Post by Aorta »

golderizer wrote:Evo sad sam usto i neboli me to,al mislim da ce me poslije bolit!Imam 22 godine,65 kila sam tezak!Pjeshacim skoro svaki dan 2km!Malo sam pusio prije( ni pola kutije na dan),al sam presto kad me je ovo uhvatilo!Nepijem kafu!Samo me dere sikirancija oko ovog posla sto radim,jer bi se mozda mogo naci na birou uskoro!

2.Pitanje da li u ovim godinama covjek moze obolit od angine pektoris?
Sanse su da ti imas (ne znam kako se na nasem jeziku kaze) tzv. Precordial Catch Syndrome: http://wellness.uwsp.edu/MedInfo/Handou ... 0Catch.pdf

Imala sam ga i ja na pocetku specijalizacije. : ) Smanjiti dnevni stres je kljucno.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

starii wrote:svi pametni a niko da da kakvog pametnog savjeta covjeku..
vidi bol u grudima je sirok pojam i ne mora se vezati samo za srce...bol moze da bude od strane misica (interkostalna mialgija), ili da bude vezan za želudac zbog gastritisa ili da bude vezan za hiatalnu herniju...
ekg je dobra stvar, samo jel ti doktor dobro interpretirao ekg..da li ima ishemičnih T valova..oni bi mogli ukazivati na anginu pektoris...da li bol prolazi na upotrebu nitroglicerol spreja il ling...ako prolazi onda bi bol mogla biti srcanog porijekla...
i ako imas 22. godine dosta je raje koja u tim godinama ima anginu pektoris ili infakrt....sumljam da je kod tebe to, više neka interkostalna mialgija ili nesto vezano za želudac...
i mani se lexiliuma,apacha i ostali gluposti...covjeku u 22. godini zivota to sigurno nije potrebno...ako ti se ponovo pojavi uradi odmah EKG, mozes u hitnoj ili cumu, jer je ekg u fazi bola dosta vazan...
a mozes uzeti aspirin 300mg ili ketobos caps 50mg ako bude bolova..
sretno..
djavola nije potrebno, stres i depresija nemaju veze sa godinama, a ja svaki dan srecem sve vise mladih ljudi sa ovim problemima, i to jos ozbiljnijim... ne zive u kucici u cvijecu negdje preko duge, nego u BiH...
pesak

Post by pesak »

cHupjahalic@ wrote:@pesak sve je oki doki. :) (i ja sam danas neraspolozena, nasle smo se :D )
Ma da. Da je lepse vreme, pa patike na noge i u setnju...a ono pada kisa...i strasno je hladno... :sad:

jos ce srce da me zaboli.. :D

imala sam jednog druga...imao je tahikardiju /ubrzan rad srca/ i lekar mu je rekao da seta, cim ga uhvati ...
pesak

Post by pesak »

Od kad su Kostunije i njegovi krenuli da prete vojskom OPET, PONOVO, :shock: , imam problema sa spavanjem . i nemao decko problema kad vidi gde zivimo...mislim na sve zajedno,na Balkanu, izuzev srecnih Slovenaca...bilo bi cudo da svi nemamo bolove svuda po telu... :-)
modesti

Post by modesti »

mamica 31 wrote:
lexilium u vecini zemalja propisuju sizofrenicarima :roll:
bogati mamice 31, u kojim to zemljama lexilium prepisuju osobama oboljelim od SCH :shock: ???

Za SCH se koriste antipsihotici ("protiv" psihoza), lexilium je anksiolitik ("protiv" anksioznosti).
modesti

Post by modesti »

Sorry, tek sad vidjeh da je danas objasnio razliku između antipsihotika i anksiolitika.
golderizer

Post by golderizer »

Jel ko upoznat sa terminom NEUROSIS CORDIS?I ako je jest da mi malo pojasni?
debela

Post by debela »

otherside

Post by otherside »

Umjesto sedativa hemijskog porijekla mozes uzeti nesto na prirodnoj bazi. Persen ili kapi valerijane (sto je u osnovi isto) mozes kupiti u svakoj apoteci.
sarlo

Post by sarlo »

Jel' bolje?
Ove promjene vremena utice i na srcane bolesnike i na psihice. Forum ti je rekao da je sve uredu, ne treba da se sikiras, samo si bolestan na zivcima. Nemoj se prerano radovati, bilo je i komentara da je angina pectoris bolest tvojih, dvadesetih, godina. I nisi sam. Vidis da su svi iskusni sa raznoraznim tabletama i bolestima. Sad dobro izanaliziraj koje ces bobe i bolesti furati dalje.
pesak

Post by pesak »

Ne javlja se da nam kaze kako je...
Post Reply