Reforma ustava i policije

_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dado dijasporitus wrote:Pa u principu nisi nista promjenio osim sto si razbucao federaciju I entitetima dao dodatni pridjev: kantoni.

Ovo moze proci samo ako ce se tri kantona zvati Kanton A, Kanton B I Kanton C, da nisu bazirani na trenutnim ratnim granicama entiteta vec uokvireni shodno ekonomsko-geografskom osnovama I da ni u jednom ne preovladava vecina ili da postoje debeli mehanizmi zastite manjina.

Ljudi moraju shvatiti da Bosnjaci nece odustati od gasenja ratom stecene RS jer bi u suprotnom bili ekonomski, historijski I kulturno osteceni a sto bi dalo osnov za novi rat dugorocno gledajuci. Odrzavanje ovakvog stanja dalje vodi ka njihovom civilizacijskom propadanju I sve cemo vise vidjeti ljudi koji ce htjeti da napuste drzavu I razvodne nacionalni sastav Bosnjaka.

Srbi sa druge strane su dosegli maksimum svojih potreba u RS-u i nece dati da se odreknu vlasti koje su stvorili ratom.

Jedino rjesenje u BiH je implementacija medjunarodnog zakona u kojoj ce doci do oduzimanja nelegalno stecene dominacije na teritoriji, bilo ratom ili pregovorima. Pritisak se treba staviti na MZ da izvrsi implementaciju sudskih odluka donijetih na osnovama medjunarodnog zakona a za koji oni imaju puni kapacitet da implementiraju. U igri je ipak veca politika kako evropska tako I regionalna od Rusije do Kosova I dok ne dodje do promjene politicke atmosfere u Evropi ili dok USA ponovo ne preuzme stvar u svoje ruke nece biti promjena. Kao da gledam politiku od 1992-1995 godine samo bez vatrometa.
Pa nije bazirano na granicama entiteta :oops: Jel' co'ek fino Drvar, Glamoc i Grahovo pripojio RS-u :D
domacin

Post by domacin »

zavrzlama wrote:
Na unutrasjnem pitanju postojale bi tri kantona i distrikt s tim da teritorije ne moraju biti povezane i normalno bile bi opstine unutar njih.
Kantoni:
Republika Srpska
Herceg Bosna
Centralna Bosna ( ili kako god zele Bosnjaci)

Svaki bi bio multietnicki i svi narodi bi bili ravnopravni al bi ipak postojao u svakoj vecinski narod.

svi ravnopravni kanton se zove"Republika Srpska"

Pa dalje kazes ako hocemo da BIH opstane......u prevodu ako necete kako ja hocu raspast ce se....

-Centralna Bosna(ili kako god zele bosnjaci)..gdje je tu ravnopranost srba i hrvata ako bosnjaci odlucuju o imenu kantona....

Nesto ovako danas i Dodik zeli :D
Pa ako Srbi mogu prihvatiti da se kanton sa bosnjackom vecinom zove kako oni hoce sto ne bi i Bosnjaci prihvatili kanton sa srpskom vecinom kao Rebuliku Srpsku.
Srbin u Sarajevu bi bio isti kao i Bosnjak u Banjaluci.

Pogresno prevodis.
Ne morate vi kako ja hocu.
Ovo je moj prijedlog i iako sam ocekivao ovakve komentare ipak ste uspjeli prevazici moja ocekivanja.
Ja mislim da vi imate pogresnu predstavu o svemu.
Tj. vi mislite da ste na jednoj startnoj poziciji a u stvari ste na drugoj.
Vi se ponasate kao da postoji centralizovana drzava pa sad treba se decentralizovati i onda ovo ne prihvatate.
Niko vas nece na to tjerati.
Ne morate vi ovo prihvatiti al isto tako vase zahtjeve koji podrazumjevaju vecu centralizaciju nece ostali prihvatiti.

I onda ostaje Dejton po kojem RS je jedan od entiteta sa vecim nadleznostima nego po ovom. Upravo ono sto vam smeta ostaje jos jace. I ne postoji nikakav nacin da vi to ukinete.
A bez pristanka Srba i Hrvata nema nikakve reforme.
A to il ce biti po mom il nikako vazi za sve strane s tim da ako bude nikako ostaje ovakvo stanje koje najvise Srbima odgovara.

Vi valjda kontate necemo mi ovo prihvatiti, trazimo vise pa cemo jednom valjda dobiti.
Samo mi recite kada i kako. Cuo sam one prognoze za 100 godina. Tada i postoji sansa al onda bi mozete i ovakvo nesto prihvatiti pa 100 godina mjenjajte.

Ponasate se mnogo naivno kao neka mala djeca.
Trazite kao neku pravdu i postenje. Mi smo dobro a drugi su zli. To vise ne postoji gledajte sta se realno moze uraditi da vam bude bolje i kroz koje interese to da ostvarite.
De odrastite.
_BosanaC wrote:Moze li mi samo autor ove briljantne ideje odgovoriti sta cemo s ljudima koji nisu ni Bosnjaci, ni Hrvati, ni Srbi?
Takvih mislim da nema preko 15% a vjerovatno i manje.
Pa oni su nacionalna manjina.
Recimo Hrvatska je po ustavu drzava Hrvata i svih ostalih gradjana i iako ti gradjani imaju sva prava oni su ipak nacionalna manjina. A Hrvatska ima samo obiljezija Hrvata.
Tako je Bosna drzava Bosnjaka, Srba, i Hrvata i ostalih gradjana koji su nacionalna manjina. To je po ustavu.

gospodar kuglastih munja wrote:Uzecu primjer samo RS. Ti je navodis kao srpski ? entitet. Ona to nije ni danas, vec je entitet tri konstutivna naroda.Zasto bi dali Srbima apsolutno pravo na RS a eliminisali ostala dva naroda iz RS ?

Ni drzava koju nazivas R BiH ti nije u redu. Mogu se sloziti da je konstituisana od tri naroda, ali ne i da oni imaju apsolutnu politicku moc. Sta je sa ostalima koji nisu pripadnici tih naroda ? Gdje je njihovo pravo da budu birani u politicke strukture?
Nadalje, Republika podrazumijeva vlast gradjana, a ti nam nudis vlast etnickih skupina sto u gradjanskoj drzavi, odnosno republici ne ide.

A sta mislis da uvedemo Evropsku Policiju, da postanemo dio Evrope kroz jednu takvu evropsku strukturu ? Znaci Policija Drzave BiH koja je struktuirana kao dio Evropske Policije.
RS bi po ustavu ostala kao i sad kanton tri konstitutivna naroda.
Naziv srpski kanton je samo da se oznaci da bi oni bili tu vecina kao sto su i danas tako da vi njima nista ne dajete. Cak sta vise oni bi davali drugima tako jer bi grb i zastava imali i obiljezija drugih naroda a nastala bi policija Republike Bosne i Hercegovine sa ministarstvom bezbjednosti na nivou drzave a kantonalne policije bi nosile i obiljezija drzave i mogle bi preci kantonalu granicu. Drzava bi dobila prefiks Republika I dobila bi pretsjednika. To su sve ustupci Srpske strane. Oni bi i na ovo tesko pristali al knedlu vecu od ove ne bi nikad prihvatili.

Sto se tice ostalih to ti je dobar prijedlog.
Trebalo bi u skupstinama i drzave i kantona biti odredjen broj poslanika iz reda ostalih tako da budu i oni zastupljeni a sto se tice skupstine BIH doslo bi u obzir i da broj poslanika iz odredjenog naroda zavisi od broja glasaca. Nekih bi bilo vise a nekih manje zbog razlike u broju stanovnika po narodima al dom naroda ima veto pa ne bi bilo preglasavanja. Tako bi imali drzavu gradjana. Jesi sad zadovoljan

Hantraga wrote:Prvo, ova karta i predlog potvrdjuje genocid i etnicko ciscenje...

Nije fer da svaki narod ima isti broj poslanika u parlamentu, kad brojcano broj svakog konstutativnog naroda nije isti...

ako je hrvata u BiH na popisu 1991, bilo 17%, a bosnjaka 43%...Kojim pravom sada hrvati mogu imati isti broj poslanika, kao bosnjaci...

a tek pogotovo podjela teritorije....kojim pravom se hrvatima daje tolika teritorija, kad su oni u sustini vecinski samo u opstinama zapadne hercegovine...

Tako je isto sa srbima bilo 1991, gdje su oni bili vecinski narod u opstinama drvar i glamoc...

Jos jedna stvar, popis stanovnistva po opstinam nije proporcionalan etnickoj demografiji....
Npr..Srbi su bili u vecini u opstini Foca, ali nisu bili u vecini u gradu....
Zar je onda fer da se zbog toga sto su srbi bili vecina po selima, mora i grad prepisati srpskom entitetu...

Svaka podjela BiH je bolna i nepravedna....

Ako vec treba da se djeli, onda nek se djeli na vise malih djelova...a ne samo na tri...

Recimo da Bihac i okruzenje imaju svoj entitet...
Glamoc, Drvar, Sipovo, Mrkonjic imaju svoj entitet...
Vitez, Busovaca, Fojnica,Kresevo, Kiseljak poseban entitet...
Zapadna Hercegovina i Istocna Hercegovina, posebni entiteti...
Sjeverna Bosna poseban entitet...
Istocna Bosna poseban entitet...
Zenica i Tuzla sa okolinom, posebni entiteti...itd

A da Sarajevo, Mostar i Banja Luka budu districti...
Pa to potvrdjeno Dejtonom. Stanovnistvo koje se do sad vratilo, vratilo se. Realno ostali se nece ni vracati, snasli se ljudi na drugim mjestima.

Dobro moze biti i standardna skupstina kao sto sam iznad rekao.

Sto se tice teritorije koji bi bila u sklopu kantona sa Hrvatskom vecinom ona ja napravljena na osnovu onog popisa. Ja sam i naglasio da bi se trebao izvrstiti zvanican popis pa na osnovu toga napraviti podjela.
I jos jedna stvar kantoni neci etnicki cisti nego multietnicki. Pa Glamoc, Drvar i Grahovo iako i danas imaju vecinsko Srpsko stanovnistvo ne bi bili u okviru kantona RS.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jel' ti imas uopste pojma, @domacine, sta su to nacionalne manjine? I kako ce se neko, bez obzira sto je gradjanin iste te BiH, ikada moci kandidovati na bilo koju funkciju, a sto moze u svakoj drzavi na svijetu svaki gradjanin te drzave, ako u ovom slucaju nije Bosnjak/Srbin/Hrvat?

Eto, najbanalnije, kreni od Predsjednistva.
domacin

Post by domacin »

_BosanaC wrote:Jel' ti imas uopste pojma, @domacine, sta su to nacionalne manjine? I kako ce se neko, bez obzira sto je gradjanin iste te BiH, ikada moci kandidovati na bilo koju funkciju, a sto moze u svakoj drzavi na svijetu svaki gradjanin te drzave, ako u ovom slucaju nije Bosnjak/Srbin/Hrvat?

Bosna nije kao i svaka drzava.
Ona se bitno razlikuje od ostalih.
Kao prvo to je drzava 3 konstitutivna naroda sa jako specificnim unutrasnjim uredjenjem.
A ajd mi reci u kojim to i "normalnim" drzava pripadnik nacionalne manjine bude predsjednik.
Jel u Hrvaskoj bio Srbin predsjednik il da nije mozda u Srbiji Siptar nekad bio predsjednik. Koji to predsjednik Njemacke nije bio Njemac.
De podsjeti me, slabo me sluzi pamcenje.
Hantraga

Post by Hantraga »

domacin wrote:
Hantraga wrote:Prvo, ova karta i predlog potvrdjuje genocid i etnicko ciscenje...

Nije fer da svaki narod ima isti broj poslanika u parlamentu, kad brojcano broj svakog konstutativnog naroda nije isti...

ako je hrvata u BiH na popisu 1991, bilo 17%, a bosnjaka 43%...Kojim pravom sada hrvati mogu imati isti broj poslanika, kao bosnjaci...

a tek pogotovo podjela teritorije....kojim pravom se hrvatima daje tolika teritorija, kad su oni u sustini vecinski samo u opstinama zapadne hercegovine...

Tako je isto sa srbima bilo 1991, gdje su oni bili vecinski narod u opstinama drvar i glamoc...

Jos jedna stvar, popis stanovnistva po opstinam nije proporcionalan etnickoj demografiji....
Zar je onda fer da se zbog toga sto su srbi bili vecina po selima, mora i grad prepisati srpskom entitetu...

Ako vec treba da se djeli, onda nek se djeli na vise malih djelova...a ne samo na tri...

Pa to potvrdjeno Dejtonom. Stanovnistvo koje se do sad vratilo, vratilo se. Realno ostali se nece ni vracati, snasli se ljudi na drugim mjestima.

Sto se tice teritorije koji bi bila u sklopu kantona sa Hrvatskom vecinom ona ja napravljena na osnovu onog popisa. Ja sam i naglasio da bi se trebao izvrstiti zvanican popis pa na osnovu toga napraviti podjela.
I jos jedna stvar kantoni neci etnicki cisti nego multietnicki. Pa Glamoc, Drvar i Grahovo iako i danas imaju vecinsko Srpsko stanovnistvo ne bi bili u okviru kantona RS.
JA jedino mislim da nije uredu da se dozvoli opstanak RS, zbog toga sto je nastala ratom, genocidom...A njena trenutna granica je rezultat etnickog ciscenja...
Ti kazes ko se vratio, vratio se...PA razlog sto se ljudi nisu vratili jeste politika RS da se oni ne vrate...
Njihov i jeste plan, isto kao i Izraelski....Zauzmi i onda razvlaci vrijeme, da prodje generacija ljudi i da na osnovu takvog stanja trazis nove granice i poredak...

JA nemam nista protiv da srbi u BiH imaju svoj entitet...Eto recimo da se oni boje te neke centralizacije i mogucnosti preglasavanja i sta ja znam...
Samo nemaju pravo da uzmu 49% Bosne, koja je rezultat etnickog ciscenja i genocida...

Onda bi to dalo zeleno svjetlo mnogim etnickim grupama u svijetu, da zaratuju, zauzmu kolko mogu, dok i svijet ne isamara..i onda na osnovu tog stanja zadrze te teritorije...

Onda bi se i u Bosni moglo zaratovat jedno 2-3 mjeseca, pa ko sta osvoji nek bude njegov entitet...

Sve u svemu, problem je taj sto Srbi ne zele da ostanu u BiH...oni pokusavaju da zadrze teritorij osvojen ratom, a bore se da promjenom ustava dobiju sansu za moguce referendum i odcjepljenje...
Bila bi puno drukcija prica da se Srbi bore za svoja prava u BiH, a ne za odvajanje od iste...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

domacin wrote:
_BosanaC wrote:Jel' ti imas uopste pojma, @domacine, sta su to nacionalne manjine? I kako ce se neko, bez obzira sto je gradjanin iste te BiH, ikada moci kandidovati na bilo koju funkciju, a sto moze u svakoj drzavi na svijetu svaki gradjanin te drzave, ako u ovom slucaju nije Bosnjak/Srbin/Hrvat?

Kao prvo to je drzava 3 konstitutivna naroda sa jako specificnim unutrasnjim uredjenjem.
A ajd mi reci u kojim to i "normalnim" drzava pripadnik nacionalne manjine bude predsjednik.
Jel u Hrvaskoj bio Srbin predsjednik il da nije mozda u Srbiji Siptar nekad bio predsjednik. Koji to predsjednik Njemacke nije bio Njemac.
Ima specificno uredjenje - cetiri godine se cistila teritorija da bi to uredjenje bilo specificno kako je specificno danas.

S druge strane - ne, drzavljanin Engleske nikada nije bio predsjednik Njemacke, ako si drzavljanin Njemacke onda si i Njemac, ako si rodjen u Njemackoj i Njemac si, itd.

A to specificno uredjenje mozes macku o rep okaciti, posto si upravo zabranio ljudima da obavljaju bilo kakve javne funkcije ako nisu pripadnici jednog od tri tora.

Treba kruh na 77KM, a ne na 70kf, nebil' stoka bar od gladi pocrkala...
danas

Post by danas »

domacin wrote:

moze li se administracija smilovati i uvesti one smaje dje jaro lupa glavom o zid... :roll: :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

danas wrote:
domacin wrote:

moze li se administracija smilovati i uvesti one smaje dje jaro lupa glavom o zid... :roll: :roll:
Posluzi se :D

Image

Image

Image
osa

Post by osa »

domacin wrote:

U hrvatskoj nikad srbin nije bio predsjednik ali je predsjednik imao srbina unuka.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

_BosanaC wrote:Moze li mi samo autor ove briljantne ideje odgovoriti sta cemo s ljudima koji nisu ni Bosnjaci, ni Hrvati, ni Srbi?
Vas sve treba protjerati u Svajcarsku (ili drugu zemlju po izboru) pa tamo glumite ostale :D :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

GandalfSivi wrote:
Vas sve treba protjerati u Svajcarsku (ili drugu zemlju po izboru) pa tamo glumite ostale :D :D :D
Vidim i ja... Od silnih patriota nemas se gdje okrenuti. Puna usta svima price kako je trebalo rat zaustaviti i kako je dobro sto je Dejton potpisan, a sad bi svi nesto fol na rat vukli...
domacin

Post by domacin »

Hantraga wrote:
domacin wrote:

JA jedino mislim da nije uredu da se dozvoli opstanak RS, zbog toga sto je nastala ratom, genocidom...A njena trenutna granica je rezultat etnickog ciscenja...
Ti kazes ko se vratio, vratio se...PA razlog sto se ljudi nisu vratili jeste politika RS da se oni ne vrate...
Njihov i jeste plan, isto kao i Izraelski....Zauzmi i onda razvlaci vrijeme, da prodje generacija ljudi i da na osnovu takvog stanja trazis nove granice i poredak...

JA nemam nista protiv da srbi u BiH imaju svoj entitet...Eto recimo da se oni boje te neke centralizacije i mogucnosti preglasavanja i sta ja znam...
Samo nemaju pravo da uzmu 49% Bosne, koja je rezultat etnickog ciscenja i genocida...

Onda bi to dalo zeleno svjetlo mnogim etnickim grupama u svijetu, da zaratuju, zauzmu kolko mogu, dok i svijet ne isamara..i onda na osnovu tog stanja zadrze te teritorije...

Onda bi se i u Bosni moglo zaratovat jedno 2-3 mjeseca, pa ko sta osvoji nek bude njegov entitet...

Sve u svemu, problem je taj sto Srbi ne zele da ostanu u BiH...oni pokusavaju da zadrze teritorij osvojen ratom, a bore se da promjenom ustava dobiju sansu za moguce referendum i odcjepljenje...
Bila bi puno drukcija prica da se Srbi bore za svoja prava u BiH, a ne za odvajanje od iste...
Brate imas ti pravo da mislis sta hoces al znas koliko briga nekog u RS sta ti mislis. RS kao dio Bih je potvrdjena Dejtonom sproazumom Srba, Hrvata i Bosnjaka potpisali su i Srbija, Hrvatska, EU, Rusija, Amerika.
JEDINI nacin da se ukine RS je ako Srbi na to pristanu.
Posto oni to definitivno nece uraditi znaci da ce Rs ostati na ovaj ili onaj nacin a bolje je da ostane kao ovakav kanton sa vecom drzavnom upravom, bar po meni.
Area_51

Post by Area_51 »

domacin wrote:
Brate imas ti pravo da mislis sta hoces al znas koliko briga nekog u RS sta ti mislis. RS kao dio Bih je potvrdjena Dejtonom sproazumom Srba, Hrvata i Bosnjaka potpisali su i Srbija, Hrvatska, EU, Rusija, Amerika.
Posto oni to definitivno nece uraditi znaci da ce Rs ostati na ovaj ili onaj nacin a bolje je da ostane kao ovakav kanton sa vecom drzavnom upravom, bar po meni.
Prvi bold, fali Bosna i Hercegovina, jer sta je tamo Alija a sta Hare potpisao.

Drugi bold, nije tacno, vec 50%+1 glas stanovnika, a tamo ima i drugih osim brace Srba.

Treci bold, jako opasno, kanton sa drzavnom upravom, konfiguracija nemoguca, kanton nije drzava. :-D mada bi neki htjeli. I Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Da ne lazemo.
domacin

Post by domacin »

Area_51 wrote:
domacin wrote:
Prvi bold, fali Bosna i Hercegovina, jer sta je tamo Alija a sta Hare potpisao.

Drugi bold, nije tacno, vec 50%+1 glas stanovnika, a tamo ima i drugih osim brace Srba.

Treci bold, jako opasno, kanton sa drzavnom upravom, konfiguracija nemoguca, kanton nije drzava. :-D mada bi neki htjeli. I Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Da ne lazemo.
Prvi bold u redu ispravio si me, mada sam ja pod sproazumom Srba, Hrvata i Bosnjaka podrazumjevao BIH

Drugi bold u RS-u ima 80% Srba pa ti ako mozes skupiti 50%+1 glas koji ce glasati za nestanak RS-a svaka cast, samo tako nastavi i javi se za 100 godina da cujem sta je bilo.

Treci bold nisi me shvatio. Kad sam rekao kanton sa vecom drzavnom upravom, mislio sam vecom drzavnom upravom Bosne nad tim kantonom nego sto je sad.

Mislim da sam do sad razjasnio svoj prijedlog u potpunosti, nemam vise namjere davati replike ako za to bas ne bude potrebe.

Vi ga procitajte dobro, razmislite pa ga ili prihvatite i da zavrsimo sa politickim spletkama i nastavimo ekonomski napredak u EU, ili ga odbijete i zadrzite sadasnje stanje al tada preuzimate svu odgovornost za ostanak van EU i moguce sukobe koji bi mogli dovesti do raspada BIH.
Znajte da ce te tada vi biti odgovorni.
Ajd zdravo.

A na koji nacin cete vi uticati na politicare da ga i oni prihvate.
Pa ubijedite i prijatelje da je ovo najbolje moguce rjeenje pa glasajte za svoje predstavnike.
artzy

Post by artzy »

Ti imas pravo da mislis sta hoces ali ne mozes ocekivati da ce neko prihvatiti da podrucja koja su imala Bosnjacku ili Hrvatsku vecinu ostanu tretirana kao "iskljucivo srpska zemlja". Sve dok neki ljudi misle da ce to tek tako proci i ostati - imacemo probleme.

Da se radi o gradovima gdje su Srbi bili vecina reko bi covjek pa hajde kad vec nece drugacije da zive neka im Srpske kolko god hoce...

Problem sa RS nije u tome sto su tamo Srbi vec zato sto ta teritorija ne pripada SAMO Srbima i svako mora imati slobodu da zivi gdje hoce i da ne bude ugrozen. I sama promjena imena bi bila velika razlika jer bi taj entitet poceo da dobija nekakav legitimitet i ljudi bi mogli da se pocnu osjecati slobodnim. Izgleda da to ljudi u RS ne rzumiju pa napade na RS docekuju kao napad na Srpski narod...
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

Silajdžić se ''zakačio'' s međunarodnom zajednicom

Haris Silajdžić ozbiljno provocira međunarodnu zajednicu, a njegovoj smjeni ne bi se suprotstavila ni jedna značajnija zemlja članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), doznaje se od više izvora bliskih zapadnim diplomatskim krugovima.

SARAJEVO - Haris Silajdžić ozbiljno provocira međunarodnu zajednicu, a njegovoj smjeni ne bi se suprotstavila ni jedna značajnija zemlja članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), doznaje se od više izvora bliskih zapadnim diplomatskim krugovima, piše Večernji list.

No, jedina stvar koja spašava Silajdžića, čega je on i te kako svjestan, ali i zapadni diplomati, jest to da bi se u tome slučaju, donedavna već zabranjena tema "smjene", tražila ravnoteža u srpskome lideru Miloradu Dodiku koji je sada pak manji problem od jedinog značajnijeg ratnog lidera koji je politički preživio otapanje Daytona.

Nakon prsta u oko kada je u State Departmentu osudio Sjedinjene Države za vođenje "protumuslimanske" politike u BiH kada se pokušalo približiti stajališta srpske i bošnjačke strane oko Ustava i policije, posljednji gaf ponovno je frustrirao međunarodnu zajednicu. I dok se u pojedinim europskim krugovima Silajdžića smatra "velikom smetnjom" za prijelaz Bosne i Hercegovine u novu poslijedaytonsku fazu, dotle mu u domaćim krugovima iz OHR-a snažno zamjeraju posljednje postupanje prema prijedlozima o reformi policije.

Nakon što je posljednji prijedlog Miroslava Lajčaka dostavljen političarima, Silajdžić je umjesto da ne komentira dokument što mu je sugerirano, odmah izašao u javnost u suprotstavio mu se.

To je krajnje neprihvatljivo ponašanje rekao je za Večernjak neimenovani zapadni dužnosnik. Pojasnio je kako će se o tome još raspravljati u Washingtonu, Bruxellesu, Londonu, Parizu i Moskvi koja ne krije svoju nesklonost prema bošnjačkome lideru.

6.9.2007.
Pincom.info

London, Paris, Moskva... hm..., kad se spomenu ovi gradovi zeludac mi se okrene... :roll:
Drzi se Hare, nedaj se lako medjunarodnoj djubradi!!
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

domacin wrote:
Hantraga wrote:
domacin wrote: Pa to potvrdjeno Dejtonom. Stanovnistvo koje se do sad vratilo, vratilo se. Realno ostali se nece ni vracati, snasli se ljudi na drugim mjestima.

RS je prema odluci medjunarodnog suda definisana kao nezakonita tvorevina prema medjunarodnom zakonu. Iz istih razloga ni jedna zemlja na svijetu nesmije priznati subjektivitet i suverenitet RS jer bi se to protivilo medjunarodnom zakonu i ta zemlja bi takvim postupkom krsila isti zakon (da ne pricam o nekom priznanju nezavisnosti :-) ) Samim tim i dejtonski sporazum koji daje subjektivitet RS-u krsi medjunarodni zakon i jedini razlog zasto isti nije promjenjen i RS uklonjena je politicka apaticnost MZ da zakonski djeluje po ovom osnovu. Razlog je i politicka apaticnost UN-a da sprovede rezoluciju glede ovog pitanja.

Srbi su izgubili RS jos u julu 1995 godine. Od tada pa sve do sada sve sto se dogadja je novo razvlacenje pameti naroda u BiH ukljucujuci ovog puta i Srba.
shana_majka

Post by shana_majka »

@domacine,'vako"domacinski" rjeshavaj probleme u svojoj kuci.Vjerujem da ce clanovi tvoje familije/obitelji biti zadovoljni (po)nudjenim prijedlozima.
rashid

Post by rashid »

rashid wrote:Gledam na vjestima, vazda neka tri principa ... tri principa ovo ... tri principa ono ... bogati, znal ko sta su ta TRI PRINCIPA OKO POLICIJE?
Ima li iko pojma, ili ste samo puni suplje, kao i obicno? Ponavljam pitanje ...
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

samo jedno pitanje.

Da li ti pricas o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini ili o konstitutivnosti teritorijalnih etnickih jedinica u Bosni i Hercegovini?
Area_51

Post by Area_51 »

Izgleda ce Lajcak, vrlo brzo, opaliti po usima jednog oad »jacih igraca« pitanje je kojeg. moze li mala klacionica

igrac / kvota

Haris Silajdžić - 1.05
Milorad Dodik - 1.05
Sujeman Tihić - 1.45
Dragan Čović - 4.05
Božo Ljubić - 4.75
Nebojša Radmanović - 3.55
Zlatko Lagumdžija - 15.35
Željko Komšić - 35.50

Šta mislite raja :-D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja koeficijenata :lol: :lol: :lol: :D
domacin

Post by domacin »

Dado dijasporitus wrote: RS je prema odluci medjunarodnog suda definisana kao nezakonita tvorevina prema medjunarodnom zakonu. Iz istih razloga ni jedna zemlja na svijetu nesmije priznati subjektivitet i suverenitet RS jer bi se to protivilo medjunarodnom zakonu i ta zemlja bi takvim postupkom krsila isti zakon (da ne pricam o nekom priznanju nezavisnosti :-) ) Samim tim i dejtonski sporazum koji daje subjektivitet RS-u krsi medjunarodni zakon i jedini razlog zasto isti nije promjenjen i RS uklonjena je politicka apaticnost MZ da zakonski djeluje po ovom osnovu. Razlog je i politicka apaticnost UN-a da sprovede rezoluciju glede ovog pitanja.

Srbi su izgubili RS jos u julu 1995 godine. Od tada pa sve do sada sve sto se dogadja je novo razvlacenje pameti naroda u BiH ukljucujuci ovog puta i Srba.
Koji je to sud i kojom odlukom tako nesto donio.
Ako mislis na presudu o genocidu tu se tuzila Srbija i nije proglasena krivom.
Genocid jest utvrdjen ali sve ostaje na tom, na samoj konstataciji genocida i nista vise po tom pitanju nece biti uradjeno a mi se mozemo zaliti vodovodu. A i u toj presudi nigdje RS nije definisana kao nezakonita.
Cuj ni jedna zemlja ne smije priznati suverenitet i postajenje RS.
Pa to su sve zemlje priznale jos 95 al u skopu drzave BIH.
Ako one to ne priznaju kako RS otvara predstavnistva po inostranstvu.

Sto se tice Srba oni su RS dobili 95 dejtonom a ne izgubili.
Mada ti ocigledno bolje znas od njih.
Ne znam ja cija se pamet ovakvim komentarima, koji su nidje veze, razvlaci.

Sto se tice 3 EU principa za policiju.
1. Uprava i zakonodavstvo na nivou drzave - obuhvaceno mojoj reformom postoji ministar bezbjednosti BIH i jedinstven zakon
2. Finasije na nivou drzave - i to se podrazumjeva ovim prijedlogom
3. Efikasne oblasti - iako granice kantona ni bile ravne mogucnost prelaska kantonalne granice pri potjeri rjesava ovaj problem a da ne govorim o nadleznosti SIPE na podruciju cijele BIH.

I za nokiu, da ja pricam o kostitutivnosti naroda u BIH kao sto je i sad po ustavu.

Ljudi postajete naporni, ko pravi davez.
miop

Post by miop »

rashid wrote:
rashid wrote:Gledam na vjestima, vazda neka tri principa ... tri principa ovo ... tri principa ono ... bogati, znal ko sta su ta TRI PRINCIPA OKO POLICIJE?
Ima li iko pojma, ili ste samo puni suplje, kao i obicno? Ponavljam pitanje ...
Famozna tri principa: :)
1. Sve zakonodavne i budzetske nadleznosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na drzavnom nivou;
2. Nema politickog uplitanja u operativni rad policije;
3. Funkcionalna lokalna policijska podrucja moraju se utvrditi na temelju tehnickih kriterija za rad policije, pri čemu se operativna komanda provodi na lokalnom nivou.
Post Reply