POKRENUTA INICIJATIVA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlata

Post by zlata »

Ja sam prije desetak godina upoznala starce u Sj.Am..koji mi pricaju..kako se sjecaju da su stare Sarajke u njihovom dijetinjstvu jos ponekad govor'le ikavski.

Najprije su ijekavizirani gradovi..tako da i nije cudo. Osim toga..pravoslavci su bili pretezno ijekavci...a i Vukov "novi" jezik. Osim toga..doseljavali su i Sandzaklije, Crnogorci...opet ijekavci. Vrlo je lahko uticati na govor jedne sredine...narocito...ako nastanu i demografske, i politicke, i lingvisticke promjene.

Za jednu generaciju..25 godina...moja je carsija kompletno ijekavizirana. Unucad i ne zna vise kako su im didovi govorili. To je kriminalno. Gube se svi tragovi autohtone kulture...jer kroz ijekavizaciju je sprovedena i srbizacija rijecnika...na cijoj osnovi ti onda stvaraju historijske teorije...u ime egzpanzionsitickih politickih ciljeva.
Last edited by zlata on 11/08/2004 10:12, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

A koja je tvoja carsija?

Nova Varos, jel :wink:
zlata

Post by zlata »

Jeste donji dio Kozare i do Mrena na Sani.
violentjack

Post by violentjack »

Gornji dio Kozare je Dubica
Donji Prijedor sa okolinom
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Jest, dok si ti bio bodibilder ja sam gladov'o 'vamo. Samo dodji, samo probaj doci.

Zlato, pusti bolan vidis da je neko dijete koje se napalilo
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jedini problem je sto ti tvoji "bosnjaci", njih 4,5 miliona, nemaju blage veze sa BIH, vec su uglavnom porijeklom iz Srbije i Crne-Gore. Hajde ti lijepo u Beograd, pa isposluj da Bosnjaci postanu jednakopravan narod i da tih 4,5 miliona Turaka dobije SCG drzavljasntvo. Osim toga, u vrijeme dok su odlazili u Tursku, nisu sebe nazivali Bosnjacima. To je valjda postala neka moda, pa sad svako malo naletis na Bosnjaka. Da si ga prije rata tako nazvao, ovaj bi se uvrijedio.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Lijepa je Bosanska Dubica, nazhalost kao i sve male varoshice, poslije rata malo tone, fasade opadaju. ima super restoran, nekog mornarskog imena, sjetim se.
Glede jezika, Zlato to si u pravu, shto se tiche ijekavice, koja je bukvalno preklopila ikavicu.

Dite, prominiti, did, i najljepsha rijech, koja se ne koristi samo u Bosni: varenika (mada i mliko je :):))
zlata

Post by zlata »

Ma Horns..i ja se zajebavam...a trebam uciti...pa nista gore od ovog foruma...umjesto da ucim...prepucavam se sa buducim "Lovcem Zohara"

Hajd' Violentjack.. Laku noc.

Tebi horns&drums.. Prijatno jutro...upali malo ovu novu Brazilsku pjevacicu Maria Rita..Ulazi mi pod kozu.
Otvori prozor..i reci: "Bom Dia, Sarajevo".

Good Night Folks!
violentjack

Post by violentjack »

Jel ti to meni prijetis :?

Ne bojim se male raje, a kad nas je cakijanje bilo nacionalni sport

Inace jos uvijek moj rodak zivi u Sarajevu Krajisnik kao i ja, a doci cu , ne ove ali nadam se iduce godine

Hoces da ti ostavim adresu :P
violentjack

Post by violentjack »

. Samo dodji, samo probaj doci.

Zlato, pusti bolan vidis da je neko dijete koje se napalil

Dijete ima vise skole od tebe
Dijete je sigurno pametnije od tebe
Znam da sam lipsi

Ali dobra ti je ono dijete

:lol:
thurchin

Post by thurchin »

svi ste vi turci,okanite se budalestina.ko vas je bre pravio?
violentjack

Post by violentjack »

Jedini problem je sto ti tvoji "bosnjaci", njih 4,5 miliona, nemaju blage veze sa BIH, vec su uglavnom porijeklom iz Srbije i Crne-Gore. Hajde ti lijepo u Beograd, pa isposluj da Bosnjaci postanu jednakopravan narod i da tih 4,5 miliona Turaka dobije SCG drzavljasntvo. Osim toga, u vrijeme dok su odlazili u Tursku, nisu sebe nazivali Bosnjacima. To je valjda postala neka moda, pa sad svako malo naletis na Bosnjaka. Da si ga prije rata tako nazvao, ovaj bi se uvrijedio.

Niksic je do 1878 bio Bosna, znaci covjek je zivio u BOsni, Kao kad bi ti rekao da je Pale Srbija A ne Bosna

Moja noga Drinu pregazit nece, osim pod punom ratnom opremom, gadi mi se sve istocnije od Drine

Termin Bosnjak je bio popularan sve do 1911, a ljudi su se izjasnjavali kao Bosnjaci a ne Muslimani

Cak i najnepismiji covjek tada se je izjasnjavao kao Bosnjak,

Nisu smjeli u Turskoj da kazu da su Bosnjaci, jer od 1908 u Turskoj je vladala prvo mladoturska opcija, svako ko se izjasnjavao drugacije od Turcina, mogao je biti ubijen

To je uslijedilo nakon puca, i svrgavanja Abdul Hamida sa vlasti

A pogotovo ATATURK, on je izmislio pojam Turkifikacije, znaci manjine nisu smjele imati skole na manjinskom, ili si Turcin ili si mrtav

Zato, iako se slazem vecina tih ljudi su dosli sa podrucja Sandzaka
violentjack

Post by violentjack »

Hajd' Violentjack.. Laku noc

Kod mene jutro, ja spavam preko dana

:lol:
horns&drums

Post by horns&drums »

Ne bojim se male raje, a kad nas je cakijanje bilo nacionalni sport
Eto koliko si zatucan, sad ti je pistoljanje glavno (ostalo mi nesto iz rata, pa ako hoces kupiti za ovaj iduci sto cekas...dogovoriti cemo se)
Dijete ima vise skole od tebe
Dijete je sigurno pametnije od tebe
Znam da sam lipsi
Imas mozda jedino ako ti je skola imala vise katova (znas, to ti je na hrvatskom, na tvom srpskom se pise sprat)

Vidim ti po postovima da si sirova inteligencija

Lipsi?Sta to znaci?Neka novoamericka rijec?
Cak i najnepismiji covjek tada se je izjasnjavao kao Bosnjak
Znaci i tvoji preci. E sad mi je sve jasno...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jah, izvini. Znaci u osmanlijsko doba i za vrijeme Jugoslavije su svi oni bili ustvari prikriveni Bosnjaci ('nako u dusi :lol: ), ali su bili prinudjeni da se izjasnjavaju drugacije. De ne izmisljaj, svega ti. Ni tvoji roditelji, kad su se noge uhvatili, nisu imali pojma da su oni u stvari Bosnjaci, a da ce im sincina izrasti u tako vatrenog (doduse "remote" vrste) branitelja Bosne i Bosnjastva.
horns&drums

Post by horns&drums »

Nego violentjack, sta mislis o Jevrejima? :D :D :D :D
violentjack

Post by violentjack »

Lipsi je kako ja pricam
Kako dosta krajisnika pricaju, znas Krajina ti je regija izmedu rijeka Une, Sane i Vrbasa

To ne bi znao, jer ne vjerujem da si bio dalje od Stupa, zar ne
violentjack

Post by violentjack »

Bigus D, znas me sa drugog foruma, bar povrsno

Ljudi se nisu smjeli izjasnjavati da su Bosnjaci nakon Austrougara, znaci tako je

Citaj malo o mladoturskom pokretu
violentjack

Post by violentjack »

Nego violentjack, sta mislis o Jevrejima?

Pametni i slozni ljudi, stas reci, svu Ameriku drze preko aicap, i ostalih Jew organizationsa
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Kakve sad veze ima mladoturski pokret sa Bosnjacima, osim sto bas nisu simpatizeri jedni drugih.
Kako god, njih 4,5 miliona zasluzuju da se zovu Bosnjacima isto koliko i afganistancima, pakistancima, palestincima, indijcima itd., jer sa ovom zemljom, njenom tradicijom, kulturom i obicajima, imaju isto toliko veze.
Sad su odjednom sandzaklije postali Bosnjaci, a pola njih jedva razumijes kad pricaju. I sve je to tako jer je nekome palo na pamet da je Bosnjak=Musliman. Pa kako onda objasnjavas prezime Bosnjak, kod Hrvata katolika?
thurchin

Post by thurchin »

BigusDickus wrote:Kakve sad veze ima mladoturski pokret sa Bosnjacima, osim sto bas nisu simpatizeri jedni drugih.
Kako god, njih 4,5 miliona zasluzuju da se zovu Bosnjacima isto koliko i afganistancima, pakistancima, palestincima, indijcima itd., jer sa ovom zemljom, njenom tradicijom, kulturom i obicajima, imaju isto toliko veze.
Sad su odjednom sandzaklije postali Bosnjaci, a pola njih jedva razumijes kad pricaju. I sve je to tako jer je nekome palo na pamet da je Bosnjak=Musliman. Pa kako onda objasnjavas prezime Bosnjak, kod Hrvata katolika?
bosnjaka je puna turska i to su ljudi koji su pobjegli od nevolje i vasih kama.

a kako ti tvrdis da si ista drugo osim turchin?

500 godina su ti preci zivjeli u toj drzavi vise nego i u jednoj drugoj..

a i pradedica ti je sumnjivog porijekla :lol:
horns&drums

Post by horns&drums »

O boze, dokle vise?

Prvo, Turska je jedna civilizirana zemlja, a turci sasvim normalan europski narod tako da ti nick ni pod razno ne pripada. Radim sa dvojicom, a poznajem ih bar 10-tak. Na jednoj temi, a i ovoj sada spominjes nekih 500 godina. Je l' tebi jasno da su Austrougari napravili za 40-tak ono sto su Turci za 500 godina?

Oni naravno, ne ovi sada. Kamo srece da ovi sada uloze u "bratsku Bosnu". Hoce kurac moj, kada vide kakvi kreteni zive u njoj.

Ti si jedna obicna ovca, koja jos uvijek trazi nacionalni identitet i koja luta izmedju Turaka, Bosnjaka i Bosanaca.

I zao mi te, pomalo, sto si iskomplexiran i sto ne vidis dalje od nosa. No kako rekoh jednom cetniku sa ovog foruma, jednom davno: Lakse je biti u toru nego van njega. Pa ti skontaj sta to znaci...

Sellam
horns&drums

Post by horns&drums »

violentjack wrote:Nego violentjack, sta mislis o Jevrejima?

Pametni i slozni ljudi, stas reci, svu Ameriku drze preko aicap, i ostalih Jew organizationsa
Pa sto ne ides iz "jevrejske amerike". Ugrozavaju li te?
horns&drums

Post by horns&drums »

horns&drums

Post by horns&drums »

Post Reply