Tacno tako!Najprije krenuti od birokratije,te im glasno i jasno skresati u brk da su oni tu gdje jesu da bi bili na usluzi nama,gradjanima,a ne da se ponasaju k'o da im je to babovina,npr.Zatim, objasniti nasim "cijenjenim" zakonodavnim,a napose izvrsnim vlastima,da se za neizvrsavanje preuzetih obaveza i postavljenih rokova svuda u normalnom svijetu poziva,sto na krivicnu,sto na prekrsajnu odgovornost.Potom,pokusati dokazati sudskim i policijskim trudbenicicma da sa kriminalcima i ubicama ne bi trebalo biti nikakve nagodbe.Onda,prisapnuti gospodi iz DGS-a da nikako nije pametno da u zemlju pustaju naoruzane strance,itd.itd.palamudan wrote:Hajmo laganini. Znači, imamo ciljeve: a to su multietnička država u kojoj su svi građani ravnopravni pred zakonom, ni jedan građanin nije privligenovan na sonovu svoju etničke pripadnosti, država u kojoj se komšije ne mrze zato što pripadaju različitim etnicitetima, država u kojoj se poštuju zakoni, u kojoj cvjeta ekonomija, u kojoj su kruiminal, korupcija i nezaposlenost svedeni na minimum, ekološka država............ i još puno stvaripatrius wrote:Lakse malo,nije rijec samo o Bosnjacima,ovim danasnjim!A ako je zaista potrebno obrazlagati razliku s ovim strankama koje si naveo,onda jbg.Jeste,svi se oni deklarativno zalazu za sve naj,naj.Medjutim,kad se uzmu stvari na terenu,mi cemo provesti vjekove cekajuci da oni konacno urade nesto od onoga za sta se k'o biva zalazu...Tu je problem.palamudan wrote:Na koji bi se to način trebali radikalizirati Bošnjaci? Šta ta radikalna opcija nudi Bošnjacima i po čemu bi se ti radikalni ciljevi razlikovali od ciljeva koje propagira npr. Stranka za BiH, SDP ili SDA? Koji je to način da se postignu ti ciljevi?
To su moje lične želje vezane za BiH. Nadam ste da ste te ciljeve podrazumijevali pod radikalnim ciljevima. E sad mene interesuje način na koji bi ih vi postigli.
Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja
-
patrius
-
palamudan
Ma sve je to uredu, ali je pomalo apstraktno. Više sam mislio na realne korake. Npr. da li planirate organizovati udruženje koje bi se obratilo nadležnim institucijama ili .......patrius wrote:Tacno tako!Najprije krenuti od birokratije,te im glasno i jasno skresati u brk da su oni tu gdje jesu da bi bili na usluzi nama,gradjanima,a ne da se ponasaju k'o da im je to babovina,npr.Zatim, objasniti nasim "cijenjenim" zakonodavnim,a napose izvrsnim vlastima,da se za neizvrsavanje preuzetih obaveza i postavljenih rokova svuda u normalnom svijetu poziva,sto na krivicnu,sto na prekrsajnu odgovornost.Potom,pokusati dokazati sudskim i policijskim trudbenicicma da sa kriminalcima i ubicama ne bi trebalo biti nikakve nagodbe.Onda,prisapnuti gospodi iz DGS-a da nikako nije pametno da u zemlju pustaju naoruzane strance,itd.itd.palamudan wrote:Hajmo laganini. Znači, imamo ciljeve: a to su multietnička država u kojoj su svi građani ravnopravni pred zakonom, ni jedan građanin nije privligenovan na sonovu svoju etničke pripadnosti, država u kojoj se komšije ne mrze zato što pripadaju različitim etnicitetima, država u kojoj se poštuju zakoni, u kojoj cvjeta ekonomija, u kojoj su kruiminal, korupcija i nezaposlenost svedeni na minimum, ekološka država............ i još puno stvaripatrius wrote:Lakse malo,nije rijec samo o Bosnjacima,ovim danasnjim!A ako je zaista potrebno obrazlagati razliku s ovim strankama koje si naveo,onda jbg.Jeste,svi se oni deklarativno zalazu za sve naj,naj.Medjutim,kad se uzmu stvari na terenu,mi cemo provesti vjekove cekajuci da oni konacno urade nesto od onoga za sta se k'o biva zalazu...Tu je problem.
To su moje lične želje vezane za BiH. Nadam ste da ste te ciljeve podrazumijevali pod radikalnim ciljevima. E sad mene interesuje način na koji bi ih vi postigli.
-
patrius
Prije svega,zasto insistiras s tim jebenim bosnjackim nacionalizmomcyprus wrote:Evo vako jednostavno pitanje, ali ključno za formiranje evenualne bosanske strane, te eventualno "radikaliziranje" iste: koja je razlika između bošnjačkog nacionalizma i bosanskog patriotizma?
Bez jasnog razgraničavanja toga, i Fatmir može uć u "bosance".
-
palamudan
Vidi ja ne kažem da je tvoj pogled pogrešan, ali mene samo interesuju koraci koje bi ti poduzeo za postizanje tih radikalnih ciljeva. Znači jasno definisani koraci, kao što smo jasno definisali ciljeve.patrius wrote:A za @palamudana:kojoj od svih tih silnih i bespotrebnih institucija,koje su i izmisljene samo zato da na svaki moguci nacin uniste drzavu,covjek treba da se obrati?Njima se ne obraca,njih se rusi...
-
patrius
Ne bi bilo bas mudro da ovdje i sada razradjujemo operativni planpalamudan wrote:Vidi ja ne kažem da je tvoj pogled pogrešan, ali mene samo interesuju koraci koje bi ti poduzeo za postizanje tih radikalnih ciljeva. Znači jasno definisani koraci, kao što smo jasno definisali ciljeve.patrius wrote:A za @palamudana:kojoj od svih tih silnih i bespotrebnih institucija,koje su i izmisljene samo zato da na svaki moguci nacin uniste drzavu,covjek treba da se obrati?Njima se ne obraca,njih se rusi...
-
fritz
patrius (citat):
A za @palamudana:kojoj od svih tih silnih i bespotrebnih institucija,koje su i izmisljene samo zato da na svaki moguci nacin uniste drzavu,covjek treba da se obrati?Njima se ne obraca,njih se rusi...
slazem se pa da krenemo od dodika i rs-a
A za @palamudana:kojoj od svih tih silnih i bespotrebnih institucija,koje su i izmisljene samo zato da na svaki moguci nacin uniste drzavu,covjek treba da se obrati?Njima se ne obraca,njih se rusi...
-
mate bosnjak
Primljeno na znanje!_BosanaC wrote: ..., da vidimo s kim se moze racunati a s kim ne.
Sa mnom definitivno ne.. ..
-
_BosanaC
Lajcak ponudio ukidanje pederacije i svodjenje RS-a na nivo kantona - pa STE to glat odbili.fritz wrote:patrius (citat):
-
_BosanaC
Imaju oni koji su rat proveli po Svici i Njemackoj, vjerovatno poput tebe (primitivac?) pa ovaj put vi glumite patriote a ja cu javljati sta ima novo po Evropi.mate bosnjak wrote:Primljeno na znanje!_BosanaC wrote: ..., da vidimo s kim se moze racunati a s kim ne.
Sa mnom definitivno ne.. ..
I kad citiras nekoga ili citiraj sve ili ne stvaraj kontekst po svom vlastitom nahodjenju, o vrli patrioto.
-
stardust3003
patrius (citat):
Radikalizacija,nego sta!!!Svi mi,koji volimo svoju domovinu,treba da uspostavimo jedinstven front,da artikulisemo svoj glas,da sav ovaj vristeci negativni naboj u nama usmjerimo k jednom,jedinstvenom cilju,normalnoj BIH. Ako je potrebno,a mislim da jeste,zapoceti u ilegali,sabotaza,diverzija,prepad... Ako pak neko misli da nam preostaje bilo sta drugo osim revolucije,prave,oruzane revolucije da se spasimo,taj je vec izgubljen!!!Sad ce po meni drvlje i kamenje,neka ce,medjutim,ja zaista ne vidim drugog izlaza iz ove tragedije...Vec je postalo besmisleno nabrajati sve gluposti i anomalije ovog neizljecivo bolesnog drustva,pa prema tome,imamo dvije solucije:ili cemo i dalje ovako mirno stajati pred neprijateljskim cijevima i provjeravati jesu li dobro naciljane,ili cemo...
Složio bih se sa obadvojicom..mislim da bi kombiniranjem ovog nabrojanog došli do bitnijeg poboljšanja našeg položaja i u regionu a i u Europi...
Očito da je "probosanska" politika proteklih godina puna nedostataka i da je nekompetentno vodjena dok su drugi istrajavali na svojim ciljevima i strategijama...možda i jeste najlakše dići ruke od svega ali tek onda bi ustvari potvrdili ono što nam drugi cijelo vrijeme pokušavaju nametnuti a to je da ustvari ni sami ne znamo šta hočemo i za šta se borimo...
Ja se samo nadam da ima dovoljno nas koji imamo taj osjećaj pripadnosti i da nećemo tek tako preći preko hiljada leševa, na stotine masovnih grobnica, preko masakrirane djece, preko silovanih majki i sestara i sl.
Da nakon svega što nam se desilo ta ista Europa nas još uvijek ponižava na razne načine i to izgleda nema kraja sve dok neko ne lupi šakom o sto i "zaprijeti" jer su prijetnje definitivno politički najisplativije.
Alina No Pasaran
Radikalizacija,nego sta!!!Svi mi,koji volimo svoju domovinu,treba da uspostavimo jedinstven front,da artikulisemo svoj glas,da sav ovaj vristeci negativni naboj u nama usmjerimo k jednom,jedinstvenom cilju,normalnoj BIH. Ako je potrebno,a mislim da jeste,zapoceti u ilegali,sabotaza,diverzija,prepad... Ako pak neko misli da nam preostaje bilo sta drugo osim revolucije,prave,oruzane revolucije da se spasimo,taj je vec izgubljen!!!Sad ce po meni drvlje i kamenje,neka ce,medjutim,ja zaista ne vidim drugog izlaza iz ove tragedije...Vec je postalo besmisleno nabrajati sve gluposti i anomalije ovog neizljecivo bolesnog drustva,pa prema tome,imamo dvije solucije:ili cemo i dalje ovako mirno stajati pred neprijateljskim cijevima i provjeravati jesu li dobro naciljane,ili cemo...
gospodar kuglastih munja wrote:Bosnjacima nije potrebna radikalizacija po etnickoj, vec po nacionalnoj osnovi. Vjerovatno da oni koji ovo sve i kuhaju upravo i ocekuju tu, etnicku radikalizaciju, da bi dobili jos jace argumente. Ne , treba uciniti nacionalnu radikalizaciju i svima pokazati da nam je stalo do nase drzave .
Slicno se desilo za vrijeme rata. Sarajevo je bombardovano svom zestinom, i malo je koga zazuljala guzica zbog toga. Kao , neki tamo bombarduju neke tamo!? Tek kad su iz SA pocele stizati slike kulture, SA filharmonija svira u rusevinama, baletske prestave, konceti, izlozbe, ljudi su se upitali :koji to divljaci bacaju bombe na pozoriste, na umjetnike, na kulturu ? Ko to unistava civilizaciju ?
I zato, i ovaj put, trebamo ostati dostojanstveni i odlucni da stitimo nasu domovinu, nasu drzavu, nas nacionalni identitet.
Ja bi to tako ...a vi?
Složio bih se sa obadvojicom..mislim da bi kombiniranjem ovog nabrojanog došli do bitnijeg poboljšanja našeg položaja i u regionu a i u Europi...
Očito da je "probosanska" politika proteklih godina puna nedostataka i da je nekompetentno vodjena dok su drugi istrajavali na svojim ciljevima i strategijama...možda i jeste najlakše dići ruke od svega ali tek onda bi ustvari potvrdili ono što nam drugi cijelo vrijeme pokušavaju nametnuti a to je da ustvari ni sami ne znamo šta hočemo i za šta se borimo...
Ja se samo nadam da ima dovoljno nas koji imamo taj osjećaj pripadnosti i da nećemo tek tako preći preko hiljada leševa, na stotine masovnih grobnica, preko masakrirane djece, preko silovanih majki i sestara i sl.
Da nakon svega što nam se desilo ta ista Europa nas još uvijek ponižava na razne načine i to izgleda nema kraja sve dok neko ne lupi šakom o sto i "zaprijeti" jer su prijetnje definitivno politički najisplativije.
Alina No Pasaran
-
Nancy Drew
- Novi_Nick
Ispravno, pogledaj Izrael, borili su se 3000 godina da dobiju svoju drzavu. Nikome na svijetu nije poklonjena drzava nego su se svi koji je imaju izborili za istu. Prosli rat u Bih od 3 god je relativno kratak u odnosu na druge drzave svijeta koje su se borile godinama za svoj suverenitet i slobodu.signature wrote:Mislite li vi uvijek bjezanijom dobiti drzavu.Pogledaj film "Zivi i mrtvi'branimir_s wrote:Mene vise dragi Bog ne bi mogao "radikalizirati". Bas me briga... Jednom zaheban i nikada vise.
Palestinci se bore pedest godina i nikad ne gube moral.
- cyprus
Jah, a Palestinci su primjer za nekoga ko je daleko stigo.signature wrote:Mislite li vi uvijek bjezanijom dobiti drzavu.Pogledaj film "Zivi i mrtvi'branimir_s wrote:Mene vise dragi Bog ne bi mogao "radikalizirati". Bas me briga... Jednom zaheban i nikada vise.
Palestinci se bore pedest godina i nikad ne gube moral.
- cyprus
Insistiram na ovom pitanju zato što dok se ove dvije kategorije ne razgraniče, nema ni teoretske šanse da se bar pristojan broj Srba i Hrvata priključi probosanskoj opciji.patrius wrote:Prije svega,zasto insistiras s tim jebenim bosnjackim nacionalizmomcyprus wrote:Evo vako jednostavno pitanje, ali ključno za formiranje evenualne bosanske strane, te eventualno "radikaliziranje" iste: koja je razlika između bošnjačkog nacionalizma i bosanskog patriotizma?
Bez jasnog razgraničavanja toga, i Fatmir može uć u "bosance".Svaki nacionalizam je isti.Uklapas se u tu neprijateljsku matricu po kojoj samo bosnjaci vole BIH!!!
-
Nancy Drew
-
Amor_dk
1 post:
Kad bude plata (placa) u BIH 2000 eura na ruke, a u susjednim nam drzavama 1000 eura, onda ce svi bosanski srbi i hrvati prihvatiti BIH kao svoju i jedinu domovinu.
A to ce biti = NIKAD
Pa i glupa Swica bi se davno raspala da su Njemacka, Italia i Francuska puno jace ekonomski nego CH. A vize da i ne spominjem
Kad bude plata (placa) u BIH 2000 eura na ruke, a u susjednim nam drzavama 1000 eura, onda ce svi bosanski srbi i hrvati prihvatiti BIH kao svoju i jedinu domovinu.
A to ce biti = NIKAD
Pa i glupa Swica bi se davno raspala da su Njemacka, Italia i Francuska puno jace ekonomski nego CH. A vize da i ne spominjem
- fantom slobode
Da bi se ekonomski napredovalo treba se rijesiti politicki problem.Bila bi plata 2000€ kod nas, kao sto rece na ruke(a ja rekoh na ziro-racun), jer na plata na ruke mirise na posao na crno, sto bas i ne razvija drzavu.Inace prosjecna plata je 360€(makar u federaciji)sto je tu negdje sa nasim komsijama iz Srbije, npr.Sto se tice plate u Bosni, to ti je malo relativno, ima se i dobrih plata, sve zavisi gdje radis i sta radis.(i mogu ti reci da drzavni sluzbenici nisu najbolje placeni u Bosni-sto takodje predstavlja neku vrstu problema, odose oni sto znaju u firme gdje se moze uzeti vise-u drzavnoj sluzbi je dobro sto je posao stalan).Ako pogledas malo po Sarajevu, primjetices veliki broj novih automobila, ako malo krenes po naseljima primjetices dosta novih kuca, koje daleko da zaostaju za kvalitetom kuca po Evropi.Sto nam trebaju vize, to je valjda jasno, trebaju prvo rijesiti policiju, da bi EU znala ko ce im dolaziti sa pasosem u uniju, da ne bi bilo cudnih pasosa i licnih karti koji se i dan danas izdaju u BiH.Daj stabilnu drzavu, uradi par dobrih poteza koje ce privuci strane investicije i imaces sigurno zivot kao sto ga ima vecina novoprimljenih clanica EU.No naravno prvo politicki dogovor.Bas kao u EU, kako nema politickog dogovora, nema daljnih integracija, bez obzira na ekonomiju.EU bi davno bila vise drzava da se to moze dogovoriti.Tako je i kod nas, kada bude politicke volje bice i integracija, a nakon toga i stabilnosti drzave i ukidanja viza.Svica ne opstaje zbog okoline, nego zato sto sva okolina drzi pare u Svici,treba jedno mjesto u svijetu gdje su pare sigurne i gdje ih niko nece dirati.U stabilnost Svicarske niko ne dira od susjeda nije im u interesu.Amor_dk wrote:1 post:
A to ce biti = NIKAD![]()
- Novi_Nick
Nije mi jasno na cemu ti insistiras? imaju ljudi/gradjani koji se osjecaju kao bosanci, bosnjaci, srbi, hrvati, marsovci itd i to tako treba da bude jer je to privatni izbor pojedinca o njegovom bilo kojem identitetu etnickom, nacionalnom, vjerskom itd.cyprus wrote:Insistiram na ovom pitanju zato što dok se ove dvije kategorije ne razgraniče, nema ni teoretske šanse da se bar pristojan broj Srba i Hrvata priključi probosanskoj opciji.patrius wrote:Prije svega,zasto insistiras s tim jebenim bosnjackim nacionalizmomcyprus wrote:Evo vako jednostavno pitanje, ali ključno za formiranje evenualne bosanske strane, te eventualno "radikaliziranje" iste: koja je razlika između bošnjačkog nacionalizma i bosanskog patriotizma?
Bez jasnog razgraničavanja toga, i Fatmir može uć u "bosance".Svaki nacionalizam je isti.Uklapas se u tu neprijateljsku matricu po kojoj samo bosnjaci vole BIH!!!
Tako imas srbina koji se npr ovako izjasnjava (veliki broj):
Etnicki identitet Srbin i nacionalni identitet Srbin (kao npr u Srbiji i RS)
ili imas srbina iz BiH koji se npr ovako izjasnjava (manji broj):
Etnicki identitet Srbin i Nacionalni identitet Bosanac i Hrecegovac (prema drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina)
Ista stvar kao sto je gore navedeno je sa Bosnjacima i Hrvatima.
I nauci se za sva vremena sta je razlika izmedju etnickih, narodnih i nacionalnih identiteta.
1. Etnicki identiteti su: Germani, Iliri, Slaveni, Romani itd.
2. Narodni identiteti su: Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Albanci, Njemci, Italijani itd.
3. Nacionalni identiteti su po imenima naroda i drzava:
Srbija (a nije Slavija prema etnickom identitetu)
Bosna i Hercegovina ( a nije Bosnjakistan, Srbistan itd)
Albanija ( a nije Ilirija)
Njemacka (a nije Germanija)
itd, itd, itd
- cyprus
Pa od par svijetlih primjera koji prepoznaju šta je prava ideja BiH (a kad gledam Haretovu ideju prave BiH, moram priznat da to i nije lako) i nema neke koristi kad je riječ o dovođenju države u normalno stanje. Naravno takvih je dosta primjera bilo, jeste i biće, ali ne predstavljaju oni cijeli narod. Naime, srpski narod (uostalom kao i bošnjački i hrvatski) je u dobroj mjeri politčki nepismen, te uglavnom slijepo vjeruje svojim "vođama". E, u tome leži ta okrenutost većine srpskog naroda u suprotnom smjeru od probosanstva. Dakle, ne zato što im je to u krvi, nego zato što naši narodi nisu naučili razmišljat svojom glavom. Međutim, kada bi se neko našao sa isključivo etnički neutralne probosanske strane da radi na stvarnom ujedinjenju naroda BiH, vjerujem da bi to došlo do bar djelomičnih pozitivnih rezultata. Ovaj način na koji se to danas radi neće nas nigdje odvest. Haris kad govori o BiH državi ravnopravnoj za sve građane, u RS-u mu vjeruju otprilike onoliko koliko se i ovdje vjeruje Dodiku kada govori o ravnopravnosti u RS-u. Recimo da SDP je najbliža opisu te probosanske strane, ne oni kao ljevica baš se i ne mogu baviti uspješno desnim stvarima, te im je to otežavajuća okolnost. Naravno to je žalosno što je tako, ali u ovoj državi isključivo možeš nešto ostvarit baveći se tim desnim, nacionalnim pitanjima. Osim toga, moj minus SDP-u je i to što se njihov metod više bazira na tome kako ocrnit vladajuće stranke, nego kako dat konstruktivan prijedlog.Nancy Drew wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=41197cyprus wrote:Insistiram na ovom pitanju zato što dok se ove dvije kategorije ne razgraniče, nema ni teoretske šanse da se bar pristojan broj Srba i Hrvata priključi probosanskoj opciji.patrius wrote:Prije svega,zasto insistiras s tim jebenim bosnjackim nacionalizmomSvaki nacionalizam je isti.Uklapas se u tu neprijateljsku matricu po kojoj samo bosnjaci vole BIH!!!
http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=46
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=40746
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=39341
Meni je ovih četvero veliko k'o kuća, ne znam kako tebi ... a zamisli kad bi sjela i kontala pola sata ... od Berića, Vešovića, bosanskih franjevaca, dakle, pusti šuplju. Ima njih koliko hoćeš ...
Nego, problem je što se veliki broj BOŠNJAKA ne priključuje probosanskoj opciji i što su se dali kupiti za par stanova, kuća i i vikendica pa pušu s Dodikom u istu tikvu ... neki, istina, i za koju lozu al da ne idemo dalje ...
-
sibelius
mozemo slobodno reci, josh 1092wels wrote:Nebosnje su se radikalizovali josh 92.cyprus wrote:Pa nije baš da je pametan potez stavit jednakost između Bošnja i Bosanaca/Hercegovaca koji smatraju BiH svojom državom.To je dovoljan razlog nebošnjama da se radikalizuju u drugom smjeru.
- cyprus
Novi_Nick wrote:Nije mi jasno na cemu ti insistiras? imaju ljudi/gradjani koji se osjecaju kao bosanci, bosnjaci, srbi, hrvati, marsovci itd i to tako treba da bude jer je to privatni izbor pojedinca o njegovom bilo kojem identitetu etnickom, nacionalnom, vjerskom itd.
Tako imas srbina koji se npr ovako izjasnjava (veliki broj):
Etnicki identitet Srbin i nacionalni identitet Srbin (kao npr u Srbiji i RS)
ili imas srbina iz BiH koji se npr ovako izjasnjava (manji broj):
Etnicki identitet Srbin i Nacionalni identitet Bosanac i Hrecegovac (prema drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina)
Ista stvar kao sto je gore navedeno je sa Bosnjacima i Hrvatima.
I nauci se za sva vremena sta je razlika izmedju etnickih, narodnih i nacionalnih identiteta.
1. Etnicki identiteti su: Germani, Iliri, Slaveni, Romani itd.
2. Narodni identiteti su: Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Albanci, Njemci, Italijani itd.
3. Nacionalni identiteti su po imenima naroda i drzava:
Srbija (a nije Slavija prema etnickom identitetu)
Bosna i Hercegovina ( a nije Bosnjakistan, Srbistan itd)
Albanija ( a nije Ilirija)
Njemacka (a nije Germanija)
itd, itd, itd
O čemu ti pričaš?
Etnički identiteti: Germani, Slaveni itd.
Nacionalni identitet bi u principu trebao kao svugdje u svijetu biti pripadnost naciji iliti državi. Međutim, kod nas je nacionalnost sinononim (i to prihvažen) za etničku pripadnost. Međutim, to je samo jezička devijacija , u praktičnoj svrsi se ništa nije promjenilo, osim što ovi termini zbunjuju narod i to poprilično.
P.S. Narodni i etnički identiteti, kako sam već reko su jedno te isto.
- fantom slobode
I aktivnog lobiranja, da dodamo.blah blah wrote:bosnjama ne treba radikalizacija, vec malo vise sloge, pameti i kicme.