PipiDugaDevetka wrote:Ne interesuje me da li je legenda, izmišljotina, da li jeste ili nije prema Islamu opravdano ubacivati 7x7 novčića i nešto u sebi moliti i učiti zavisno koje si vjere ili nevjere,(najsmješnije mi je kada neko kaže ateistička kapela na groblju Bare),...itd. Drago bi mi bilo da imamo turističku atrakciju koja liči na rimsku Fontanu želja (I to je izmišljeno, ali ljudi vjeruju i ubacuju novčiće u fontanu). Turisti vole te neke legende, fame o ukletosti, ukazanja, pojave svjetlosti iznad mezara/grobova,...itd. Vishe vole da im se objasni ukletost Vijećnice (Prvi arhitekta se samoubio u umobolnici, Ferdinand i trudnica Sofija bili u njoj pola sata prije atentata, 26.8.1992. izgorjela zbog namjernog bombardovanja, srušio se komad betona na glavnog ing. sa smrtnim ishodom prilikom nedavnog početka rekonstrukcije) i pricha o Inat kući od preko-puta(rijeke), nego hladne činjenice o graditeljima, godinama gradnje, stilovima gradnje i sl.bibliotekar wrote:jah... i oslanjas se na izmishljotine...cccmamica 31 wrote:
nemas ti tu nikakvog klanjanja. Proucis fatihu mrtvim ljudima i das sadaku![]()
nemoj sad da te posaljem na Bistrik
a posto se zna da je kod nas turizam na "zavidnom" nivou, ovo se nikad nece desiti...
prije par godina sam pricala sa turistom sa Novog Zelanda, koji je platio 50E za "panoramski" obilazak sarajeva nekoj turistickoj agenciji... nisma mogla da vjerujem sta je "vrijedno" tih para, pogotovo sto vodic nije govorio engleski bas dobro... pogled na begovu dzamiju negdje sa tranzita, brojem nabrojane sve bogomolje u sarajevu, hrpa nekakvih dogadjaja i godina, pomen da je sa jevrejskog groblja poceo rat a ubistvom austrougarskog prestolonasljednika 2 (da, drugi) svjetski rat !?!?
kad sam mu spomenula sta su sve trebali da vide i ispricala neke od sarajevskih legendi i istinitih prica vezanih za pojedine objekte i ljude, on je rekao da bi za tako nesto platio i 100 eura da cuje, jer je njihova istorija "shit", da citiram