Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Prve riječi slučajnih prolaznika su bile:

Pozitivne
12
52%
Negativne
2
9%
Bio je četvrtak
9
39%

Total votes: 23

Pearl

Post by Pearl »

PipiDugaDevetka wrote:
bibliotekar wrote:
mamica 31 wrote:
nemas ti tu nikakvog klanjanja. Proucis fatihu mrtvim ljudima i das sadaku :oops:

nemoj sad da te posaljem na Bistrik :P
jah... i oslanjas se na izmishljotine...ccc
Ne interesuje me da li je legenda, izmišljotina, da li jeste ili nije prema Islamu opravdano ubacivati 7x7 novčića i nešto u sebi moliti i učiti zavisno koje si vjere ili nevjere,(najsmješnije mi je kada neko kaže ateistička kapela na groblju Bare),...itd. Drago bi mi bilo da imamo turističku atrakciju koja liči na rimsku Fontanu želja (I to je izmišljeno, ali ljudi vjeruju i ubacuju novčiće u fontanu). Turisti vole te neke legende, fame o ukletosti, ukazanja, pojave svjetlosti iznad mezara/grobova,...itd. Vishe vole da im se objasni ukletost Vijećnice (Prvi arhitekta se samoubio u umobolnici, Ferdinand i trudnica Sofija bili u njoj pola sata prije atentata, 26.8.1992. izgorjela zbog namjernog bombardovanja, srušio se komad betona na glavnog ing. sa smrtnim ishodom prilikom nedavnog početka rekonstrukcije) i pricha o Inat kući od preko-puta(rijeke), nego hladne činjenice o graditeljima, godinama gradnje, stilovima gradnje i sl.
:thumbup:

a posto se zna da je kod nas turizam na "zavidnom" nivou, ovo se nikad nece desiti...
prije par godina sam pricala sa turistom sa Novog Zelanda, koji je platio 50E za "panoramski" obilazak sarajeva nekoj turistickoj agenciji... nisma mogla da vjerujem sta je "vrijedno" tih para, pogotovo sto vodic nije govorio engleski bas dobro... pogled na begovu dzamiju negdje sa tranzita, brojem nabrojane sve bogomolje u sarajevu, hrpa nekakvih dogadjaja i godina, pomen da je sa jevrejskog groblja poceo rat a ubistvom austrougarskog prestolonasljednika 2 (da, drugi) svjetski rat !?!?
kad sam mu spomenula sta su sve trebali da vide i ispricala neke od sarajevskih legendi i istinitih prica vezanih za pojedine objekte i ljude, on je rekao da bi za tako nesto platio i 100 eura da cuje, jer je njihova istorija "shit", da citiram :).. a mislim da je sljedeci dan otisao u tu "turisticku agenciju" da im se nahebe familije za profesionalno uzimanje love...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ma neovisno o turistickoj atrakciji. Imas nesto sto su nam u amamnet ostavili nasi djedovi i pradjedovi. Meni je recimo to sve ispricala moja rahmetli nana.Kad je neko bio bolestan, kada je neko trebao rodit, islo se u Sedam brace. I mislim da u tome nema nista lose.

A pare svakako idu za mesdzid. Uglavnom, nece Sabanima u ruke :D
HomeArt

Post by HomeArt »

dawn_upon_dawn wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Hvala @GODZZILA. Ti potvrdi da postoji narodno vjerovanje o "osluškivanju". Pošto niko drugi nije čuo za "osluškivanje", bio sam počeo sumnjati u ono što je rekla prof.dr.sci. Sabira Husedžinović.
ja znam za osluskivanje, u sarajevu se rodila i odrasla :D:D:D :)
Ta me vasa prica podsjeti na nesto slicno. Nekad davno u ona "fina" vremena jedan momak je camio u zatvoru zbog verbalnog delikta a imao curu na Bistriku. I cura ga cekala i cekala al nikako da ga puste. Eh sad ono glavno. Kazu njoj kone da navecer oguli jabuku iz jedna, znaci da se kora ne prekida, da je stavi pod jastuk i ujutro kad se probudi prvo sto cuje tako ce i biti. Probudi se ona, izadje na sokak i prvo sto je cula je bilo: "nema ga" (neko je nekoga valjda zvao i ona je cula samo odgovor, nema ga). Vrati se ona sva uplakana kad je to cula i razocara se dibidus. Nije proslo ni sat-dva momak je dosao, pustili ga. Eto, njenoj sreci nikad kraja.

Znaci ovaj put "osluskivanje" nije upalilo, al na kraju ispade dobro :)
in33sa

#29 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by in33sa »

PipiDugaDevetka wrote: Koje prve riječi ste vi čuli od slučajnih prolaznika nakon ubacivanja sedam novčića u Turbe sedam braće?
"pic.ka vam ma.terina ciganska, samo prosite ovdje" :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Turbe sedam brace je turbe za nafaku, dok je urijan dedino turbe turbe za zdravlje...

ja znam za ovo osluskivanje, znam dosta ljudi kojima se sve desilo u skladu sa onim sto su culi...

mislim da je skroz ok obilazak turbeta sa ucenjem fatihe, sto se sadake tice, stochar je u pravu-ima svakakvih smradova, tako da se svacija i ne pika...
i da, najcesce cujes ili kletvu cigana kojem nisi nista dao, ili cujes kako im neko J mater...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 13:28, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Nancy Drew wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ne interesuje me da li je legenda, izmišljotina, da li jeste ili nije prema Islamu opravdano ubacivati 7x7 novčića i nešto u sebi moliti i učiti zavisno koje si vjere ili nevjere,(najsmješnije mi je kada neko kaže ateistička kapela na groblju Bare),...itd..
:?
jesi li cula za ateisticku crkvu? il dzamiju?
:D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 13:27, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

dok se ne nadje adekvatan naziv, trebamo ga zvati PROSTORIJA ZA ceremoniju ateistickog ukopa...

meni je shega i islamska kapela, al niko ne ide shege radi na groblje, pa nam te smijesne stvari prolete neopazeno..
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
bosniak.m

#36 Re:

Post by bosniak.m »

PipiDugaDevetka wrote:
bibliotekar wrote:
mamica 31 wrote:
nemas ti tu nikakvog klanjanja. Proucis fatihu mrtvim ljudima i das sadaku :oops:

nemoj sad da te posaljem na Bistrik :P
jah... i oslanjas se na izmishljotine...ccc
Ne interesuje me da li je legenda, izmišljotina, da li jeste ili nije prema Islamu opravdano ubacivati 7x7 novčića i nešto u sebi moliti i učiti zavisno koje si vjere ili nevjere,(najsmješnije mi je kada neko kaže ateistička kapela na groblju Bare),...itd. Drago bi mi bilo da imamo turističku atrakciju koja liči na rimsku Fontanu želja (I to je izmišljeno, ali ljudi vjeruju i ubacuju novčiće u fontanu). Turisti vole te neke legende, fame o ukletosti, ukazanja, pojave svjetlosti iznad mezara/grobova,...itd. Vishe vole da im se objasni ukletost Vijećnice (Prvi arhitekta se samoubio u umobolnici, Ferdinand i trudnica Sofija bili u njoj pola sata prije atentata, 26.8.1992. izgorjela zbog namjernog bombardovanja, srušio se komad betona na glavnog ing. sa smrtnim ishodom prilikom nedavnog početka rekonstrukcije) i pricha o Inat kući od preko-puta(rijeke), nego hladne činjenice o graditeljima, godinama gradnje, stilovima gradnje i sl.
"ne možeš" imati neku atrakciju koja sliči "rimskoj Fontani želja", jer bi, o ovom konkretnom sličaju Sedmerice brače, takvo što bilo tretirano kao nešto "islamsko", a to je prosto nemoguće, jer osim priče koja se veže za navodnu sedmericu, ništa drugo nema veze sa islamom (bacanje novčića i traženje pomoći od umrlih, mišljenje da takvno nešto mijenja sudbinu).

Tužno je što je ovo turbe jedan od glavnih izvora prohoda Medžlisa IZ Sarajevo, a to vjerujem niko od njih neće osporiti. Upitajte bilo kojeg ozbiljnijeg islamskog učenjaka o ovoj praksi pa ćete vidjeti da nema veze sa islamom.

Ljudi tu dolaze misleći da će im nešto biti bolje, da će se neka životna tegoba olakšati i sl.

Ako je, kao što tvrdite, to sadaka - milostinja, onda je trebate davati živima, a ne mrtvima.

Drago mi je da se i o ovoj temi počelo govoriti, ona je posebo bitna za bh. muslimane koji su navučeni na ovu varku, iza koje, nažalost, stoje mnogi vjerski službenici.
Ridjobrki

#37 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by Ridjobrki »

Koliko se ja u to darivanje kontam, tvoje je da od srca nanijetiš i halališ. Šta će dalje sa tim biti nije tvoja stvar, kad bi ljudi tako razmišljali niko nikad nikom ništa ne bi dao. ( ja multiple negacije... :roll: )

Ne znam kako se to nešto može dati mrtvima, nanijeti se valjda dova pred dušu rahmetlije a donacija ide u plemenitu svrhu za pomoć nekom živom ili nekoj stvari za dobrobit drugih (akcija, institucija...).

Nikad nisam za komercijalizaciju vjere ali ovo je fina stvar od koje niko ne može imati štete. Valjalo bi to turbe popularizirati i učiniti privlačiom za turiste, ne može da škodi. A sve što ne škodi, je li, korisno je. :D Ja sam X puta bio u Sarajevu a tek sad prvi put čujem za to turbe. Posjetiću ga prvom prilikom i ubaciću koji novčić kao što ubacim i u ona turbeta kod Travnika kad prolazim. Sevap je to, imalo uporište izravno u Islamu ili nemalo.

Ja sam imao priliku dosta putovati (daleko više od prosječnog Bosanca ali opet daleko manje nego što bih volio...) i uvijek su me kao turista privlačile zanimljive priče (joj, imam vam svašta pričati...) i tu je istok (gdje mi nedvojbeno iz EU perspektive spadamo) neuporedivo interesantniji od zapada i mi to trebamo iskoristiti (kad već tjeram ove zagrade hajde da i fakat pretjeram).
bosniak.m

#38 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by bosniak.m »

Ridjobrki wrote:Koliko se ja u to darivanje kontam, tvoje je da od srca nanijetiš i halališ. Šta će dalje sa tim biti nije tvoja stvar, kad bi ljudi tako razmišljali niko nikad nikom ništa ne bi dao. ( ja multiple negacije... :roll: )
Da, ali ako ti ja ili već neko drugi kaže gdje odlaze ti novci, onda se ne možeš više pozivati na taj argument. Kažem ti, ne moraš putovati do Sarajeva da bi dao sadaku (imaš, siguran sam, u svom komšiluku nekoga kome ćeš je dati). To je, ustvari, jedan od ciljeva promocije davanja na turbetima, raja dolazi iz svih krajeva svjeta da daju na tom mjestu, a ljudi u njihovoj blizini gladuju. Sredstva koja se skupe na turbetu Sedam braće broje se u milionima!!! Desetine gladnih možeš sresti u neposrednoj blizini samog turbeta!
Ridjobrki wrote:Ne znam kako se to nešto može dati mrtvima, nanijeti se valjda dova pred dušu rahmetlije a donacija ide u plemenitu svrhu za pomoć nekom živom ili nekoj stvari za dobrobit drugih (akcija, institucija...).
Mrtvima može koristiti samo ono što su sami uradili, ili, prema učenju islama: trajna sadaka (s njihove strane, dakle, koju su dali za života) - napravili školu, vodovod, zasadili voće od kojeg mnogi imaju korist...., znanje koje koristi drugima - napisali neku korisnu knjigu, došli do važnih naučnih otkrića i sl, i molitva/dova njihovih potomaka za njih.

Eto, sad sagledaj ponovo ove tvoje posljednje riječi...

Ridjobrki wrote:Nikad nisam za komercijalizaciju vjere ali ovo je fina stvar od koje niko ne može imati štete. Valjalo bi to turbe popularizirati i učiniti privlačiom za turiste, ne može da škodi. A sve što ne škodi, je li, korisno je. :D Ja sam X puta bio u Sarajevu a tek sad prvi put čujem za to turbe. Posjetiću ga prvom prilikom i ubaciću koji novčić kao što ubacim i u ona turbeta kod Travnika kad prolazim. Sevap je to, imalo uporište izravno u Islamu ili nemalo.
Ovo je najbolji primjer komercijalizacije vjere.

Dalje, štete su višestruke:

- onaj koji daje novac je obmanut da će mu biti nešto bolje i da će to pomoći umrlim.
- onaj koji daje novac je obmanut jer ne zna gdje taj novac završava
- onaj koji daje novac je u opasnosti (a ovo se najčešće dešava) da počini mnogoboštvo / širk (ne znajući), jer traži pomoć od onih koji ni sami sebi ne mogu pomoći...
Ridjobrki

#39 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by Ridjobrki »

Mislim da pretjerano ozbiljno shvataš i ovu temu i moje stavove po ovom pitanju. Opusti se malo i hajde da se družimo... :kiss:
Da, ali ako ti ja ili već neko drugi kaže gdje odlaze ti novci, onda se ne možeš više pozivati na taj argument. Kažem ti, ne moraš putovati do Sarajeva da bi dao sadaku (imaš, siguran sam, u svom komšiluku nekoga kome ćeš je dati). To je, ustvari, jedan od ciljeva promocije davanja na turbetima, raja dolazi iz svih krajeva svjeta da daju na tom mjestu, a ljudi u njihovoj blizini gladuju. Sredstva koja se skupe na turbetu Sedam braće broje se u milionima!!! Desetine gladnih možeš sresti u neposrednoj blizini samog turbeta!
Neko reče da je za mektebe ili šta li već... Što se mene tiče, super! Bar znam konkretnu namjenu a ne kao kad se popunjava uplatnica za IZ pa se ti pitaj je li to za Armanijevo džube ili šta li već... A čini mi se da me smatraš popriličnim bekanom jer stvarno nemam namjeru klapati u SA (fino je, ali zabačeno, brate... :roll: ) da ubacim par markica u turbe, nego kad mi bude usput zastaću, proučiti dovu i majkama Habibi i Fatimi i didama Husniji i Muratu allahrahmetile i ubaciti u turbe nešto kovanica koje se zateknu u džepu. Tako uradim kad naiđem na kakvo turbe, sevap je... Tako sam ubacivao u tekiji na Buni, pa u ono turbe u Turalibegovoj u Tuzli, pa kod Travnika... Ne mislim sad da se oko toga treba praviti nekakav vjerski turizam nego jednostavno ljudima reći da to postoji i ko će obići nek obiđe...
Mrtvima može koristiti samo ono što su sami uradili, ili, prema učenju islama: trajna sadaka (s njihove strane, dakle, koju su dali za života) - napravili školu, vodovod, zasadili voće od kojeg mnogi imaju korist...., znanje koje koristi drugima - napisali neku korisnu knjigu, došli do važnih naučnih otkrića i sl, i molitva/dova njihovih potomaka za njih.
Neka mrtvima njihove sadake, nije svako ostavio voćnjake, pravio česme, pisao knjige... Svakom svačije i svakom njegova djela, mene je u mektebu učilo da se duše rahmetilja razgale kad im se dova prouči i to je to. Ne mislim da ću ja sadakom kupiti nekome rahmet... Btw, uvažavam tvoj stav ali ti argumenti ne stoje. Možeš reći da se sadaka ne pika ali nije tačno da mrtvima može koristiti samo ono što su sami uradili.
Dalje, štete su višestruke:

- onaj koji daje novac je obmanut da će mu biti nešto bolje i da će to pomoći umrlim.
- onaj koji daje novac je obmanut jer ne zna gdje taj novac završava
- onaj koji daje novac je u opasnosti (a ovo se najčešće dešava) da počini mnogoboštvo / širk (ne znajući), jer traži pomoć od onih koji ni sami sebi ne mogu pomoći...
Ja i dalje ne mislim da se tu može kakav golem garet napraviti pošto od sadake i dove ne može vala biti neke štete. Možda možemo sumnjati u motive činjenja dobrih djela ali po meni je bolje učiniti dobro djelo iz pogrešnih namjera nego učiniti kakav zulum iz onih ispravnih. A, uzgred, mislim da jako generaliziraš i preoštro sudiš tom narodu... Shvatam šta govoriš ali nisam ti ja prava adresa za to jer ja dobro znam šta radim i zašto to radim. Ne mislim ja kupiti ničiji rahmet niti mi je do kakvog širka niti očekujem pomoć od rahmetli komše Galiba - samo halalim koju kovanicu u dobru svrhu.

- znači nisam obmanut jer ne mislim da će mi biti nešto bolje, samo činim sevap, a umrlog će obveseliti moja dova (koju mogu proučiti i kod kuće, kao što i hoću)
- ne znam gdje taj novac završava ali, brate, ako se ne mogu ponadati da ga bar iz turbeta neće pronevjeriti pa gdje onda mogu? :-D
- ne činim širk jer znam nabrojati sve šartove i mislim da znam u šta vjerujem.

Na kraju krajeva, ne mislim da ikako mogu napraviti štetu koliku pravi reis Cerić pa me to opet k'o malo tješi... :roll:
bosniak.m

#40 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by bosniak.m »

Ama, opušten sa :-D Nije mi namjera nikoga smatrati "bekanom" :-)

Dio od toga, vjerovatno, ide za mektebe; kao što sam rekao - tim novcem se puni budžet Medžlisa IZ Sarajevo, ali je upitan način na koji se to radi.
Ljudi se "navlace" na turbe u smislu da, kao što već znaš, postoji vjerovanje da će posjetom tog i tog turbeta, taj i taj umrli, pomoći nešto u nečemu... tako, naprimjer, u 99% slučajeva prilikom posjete turbetima ljudi nesvjesno traže pomoć od tih umrlih...

Niko ti nije osporio pravo (i dužnost) da za svoju rahmetli rodbinu učiš dovu (al' mi nije jasno kako ćeš "za njih ubaciti nešto kovanica", taj dio mi nije jasan). Mezari se trebaju obilaziti radi "posjete" umrlim na način, kao što si i sam objasnio, da im proučimo dovu i da se sami sjetimo smrti i toga da ćemo svi ejdnog dana biti kao oni...

Kažeš: "Argumenti ti ne stoje..." Ustvari, dio na koji se ovo odnosi je vjerodostojan hadis (parafraziran).

Slažem se za učenje dove, te nema potrebe da se raspravljamo oko onoga oko čega se slažemo. :thumbup:

"ali po meni je bolje učiniti dobro djelo iz pogrešnih namjera nego učiniti kakav zulum iz onih ispravnih" - slažem se sa drugim dijelom ovog zaključka. Prvi nikako ne stoji jer - ne može neko, naprimjer, doći na turbe i dati sadaku nadajući se da će mu taj umrli pomoći (ne kažem da ćeš to ti uradtiti, ali većina tako radi). Dakle, naizgled čovjek je učinio dobro djelo (dao sadaku), međutim ona mu je postala način na koji je uradio nešto što se ne smije. Isto tako, drugi primjer, zabranjeno je klanjati (obavezan namaz) na prostoru koji je uzurpiran... Mnogo je još primjera.

Najveći je problem što se, uz prešutno dopuštenje naše vjerske inteligencije, ljudima daje lažna nada da će im posjeta turbetima koristiti (a u isto vrijeme ti posjetioci niti klanjaju namaz, niti daju zekat...) jer je bitno da se budžet puni...

"Izazivam te" (sorry na izrazu) da postaviš pitanje nadležnim islamskim institucijama o samoj praksi posjećivanja turbeta kod nas, kao i raspodjeli i utrošku sredstava koja se na taj način sakupe.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41 Re:

Post by PipiDugaDevetka »

mamica papucarka wrote:ma neovisno o turistickoj atrakciji. Imas nesto sto su nam u amamnet ostavili nasi djedovi i pradjedovi. Meni je recimo to sve ispricala moja rahmetli nana.Kad je neko bio bolestan, kada je neko trebao rodit, islo se u Sedam brace. I mislim da u tome nema nista lose.

A pare svakako idu za mesdzid. Uglavnom, nece Sabanima u ruke :D
I ja vjerujem da pare idu za humanitarne, obrazovne i vjerske svrhe.

Tamo novčiće ubacuje i ko jeste musliman i ko nije.
Kao cetificirani i licencirani (Porez paušalno za dopunsku djelatnost) turistički vodič [email protected] , dovodio bih turiste prilikom razgledanja Sarajeva da ubacuju 7x7 novčića i ''osluškuju'', ali samo slučajne prolaznike. Dalje ih vodim do Sv. Ante, Stara pravoslavna i Muzej Jevreja, pa neka se ''isuču'' sa sitninom i prilozima na svim ovim mjestima. Turisti vole ovakve mistične stvari, legende i slične neobičnosti.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/04/2009 13:58, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#42 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by KatarinaKosaca »

U Sarajevu je ustvari običaj da se zatvori krug. Odnosno da se poslije 7 braće, ode u svetog ante i potom u staru pravoslavnu crkvu. Meni je ovo jako lijepo jer baš pokazuje i dokazuje ono što jeste moj rodni grad. Samo što to papci ne znaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Dosadni su više sa nataknućima, pa jedno na drugo sakralni objekti sve četiri monoteističke religije. Evo, ova slika govori isto o tom multi-kulti, samo na drugi način.

Image

Često me turisti pitaju, kako to suživot, tolerancija, 4 religije na tako malom prostoru u Malom Jerusalemu, a šta je sa nedavnim ratom?
Moj diplomatski (Turistički vodiči su svojevrsni ambasadori svoje zemlje) bude da JE RAT DOŠAO IZ VANA.
PipiDugaDevetka

#44 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Legenda=Izmišljena priča, bajka

Vjeruješ li ti @sancho da postoji princeza Dajlapuša i živi kompjuteru Billa Gatesa u jednom čipu?
Ne vjeruješ!?
Marš iz mog sokaka,...Kada nemaš mašte,...!

U stvari, to su braća po tome što su bili nepravedno optuženi i smaknuti kao dileri.
Dilali su, lafo, tadašnju drogu opijum, zvani afijun.
Pravi dileri, što su bili vini, su se nekako izvukli.

AFIJUNDŽIJA
Na samoći samac sio, jer mu smeta društvo ljudi;
Sklopio je mutne oči, pa o plavom nebu sniva,
A olovna teška glava na trošne mu pala grudi;
Prašno lice cne zemlje hotio bi da cjeliva.

Na samoći samac sio, u ruci mu život pjani,
Ko prljava krpa dršće: bez razuma i bez duše;
Sv'jest i razum u koprenu crnu su mu umotani,
Kroz glavu mu samo puste ništavnosti vihor puše!

Na samoći samac sio, podbuhlo mu blijedo lice,
Na ogništu svome pireć' kobni plamen crnih zala
Da, zlo svako i prokletstvo ispijo je iz gidica,
Srce, dušu, krv i život gida mu je otrovala.

Na samoći samac sio i o plavom nebu sniva,_______
Hej, prestani, pjesmo moja , ne kidaj mu tihog sanka,
Jer kroz vale afijuna, dok mu mračni razum pliva,
Za njega je mrtva java, za njeg nema radnog danka!

M.Ć.Ć. 1904.g.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#45 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by pape »

E `vako, ... :roll:

Cuo sam davno, davno je to bilo, ... da je turbe izgradjeno na tom mjestu, kao pomen sedmorici brace, pogubljenim negdje gore visoko iznad te strme ulice, (nekad se zvala Dervisa Numica) ... i da su im se odrubljene glave zaustavile na tom mjestu. Ako su me lagali, lazem i ja vas.
Inace, .... mladost ludost, ... mi djeca, znali smo kad nemamo para, svratiti do turbeta i vaditi lovu. Znali smo da je haram, al` ... :roll:
Zalijepimo zvaku na sipku, ... ubodemo papirnatu novcanicu i polako vucemo k sebi. Najveci problem je bio izvuci papirnu novcanicu kroz demire, ... :-) ... no, savladali smo tehniku, ... :D
Kod Sv. Ante je bilo puno lakse, ... :-) ... tamo je lova stajala pored kipa iznad stepenista.
A Bogom se kunem, .... oni su me nagovarali i vodili sa sobom. Samo sam ja bio vlah medju njima. Svi su bili muslimani. :lol:

Naravno, ... uvijek sam imao griznju savjesti. Kad sam odrastao, sve sam im vratio. I njima i Sv. Anti, ... bezbeli, ... :wink:
PipiDugaDevetka

#46 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

JE - DILERI

Ne možeš ti narodu zabraniti, neka je laž. To je bio protest protiv okrutne vlasti što nevine smaknu, a vini ostaše nekažnjeni. Gdje si u ono vrijeme smio reći šeherćeahaji, paši ili agi kakvom da je nepravedan i smaknu nevinog kad je on bio kadija koji te i tuži i sudi.

Ovaj samac što je na samoći sio što Ko prljava krpa dršće bez razuma i bez duše, to je jedan Memo sa Mjedenice. On je prvi ugledao svjetlost iznad mezaraa.

Tako je počelo. Sada je to masovno i ko god dodje da traži pomoć od sedam braće, braće po nevinosti, braće po nepravednom smaknuću, taj u stvari, protestuje protiv hrsuza na vlasti.

Taj čin ubacivanja novčića i vjerovanje da će mu njegov ''problem'' ili želja biti riješeni, pa osluškivanje prvih slučajnih prolaznika samo je ritual, nema veze sa islamom. To je protest.

Legenda i dalje živi, sedmorica nevinih su još tu, a okrutna vlast je zaboravljena. Kud ćeš veće kazne, a nije im se smjelo za života reći da su okrutni, nepravedni...
frfi.

#47 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by frfi. »

tema je stara.. ali, zanima me, da li neko zna gdje ide taj novac? i ko ga dijeli?
tenks :D
PipiDugaDevetka

#48 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

frfi. wrote:tema je stara.. ali, zanima me, da li neko zna gdje ide taj novac? i ko ga dijeli?
tenks :D
sahan wrote: Samo jedna mala informacija. Novac koji ste ubacili i turbe sarajevski Medzlis (ona zgrada preko puta turbeta) koristi iskljucivo za odrzavanje sarajevskih mekteba i nema nikakve veze sa koncertima ni bilo cim drugim.

Eto samo de ne negadjate kud pare idu.
Nemoj da mi neko kvari temu politikom, tema je turizam i turističke atrakcije u Sarajevu.

Već je pitano i odgovoreno kome idu pare, da se IZ protivi ovom davanju, kao nije po islamu, ali toleriše ovakvo ponašanje naroda.

Sada, o turizmu i našoj Fontani di Trevo, Jedileri turbetu ili drugim sarajevskim turističkim atrakcijama.
Daisy

#49 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Post by Daisy »

U Londonu postoji naselje " Seven sisters". Mozda ih treba spojiti :)
PipiDugaDevetka

#50 Re: Legende: Jediler turbe - Turbe sedam braće

Image
http://en.wikipedia.org/wiki/Bath_(city)
Ova žena je boginja Minerva i njen kip je nađen u gradu Bath, 156km zapadno od Londona.
U tom gradu Bath postoje izvori sumporne vode.
Njegovo rimsko ime je AQUAE SULIS.
Riječ bath znači banja.
Za vrijeme Rimljana u ovoj banji odmarali su se i vidali rane rimski legionari.
I u ono vrijeme vidanje rana i njegovanje ratnika najbolje su obavljale žene.
Pošto nije bilo u blizini Rimljanki, bile su angažovane keltske robinje na tim poslovima.

Image
Ova žena što vozi rimsku dvokolicu je ista ta žena, boginja Minerva i nalazi se na grbu opštine Ilidža.
Grb opštine Ilidža je u stvari stilizirani prikaz mozaika koji se nalazi konzerviran ispod zemlje u blizini zgrade ''Spajalice'', omladinskog kluba u Ulici Banjska 2, preko-puta hotela Bosna-Austrija.
Riječ iladž je turska i znači banja. Na Ilidži postoje izvori tople sumporne vode.
Na Ilidži je nađen kamen sa rimskim imenom Ilidže i na njemu piše: AQUAE S****.
Kamen je odlomljen, pa se ne vide 4 slova, zapravo ne postoje, izgubljen je taj dio kamena.
Tačno se zna da fale 4 slova po pretpostavljenim dimenzijama odlomljenog dijela kamena.
Poznato je da su u gradu AQUAE S**** boravili rimski legionari, banjali se, liječili,...
Ratovali su tokom 1. vijeka naše ere po današnjoj Vojvodini ili tu negdje, protiv Kelta
koji su se slučajno našli u Vojvodini.
Kako su vrlo često pobjeđivali keltsku vojsku, tako su zarobljene keltske vojnike i žene dovodili na Ilidžu.
Muškarci su radili teške robovske poslove, a žene, robinje, su njegovale ratnike.

Šta kažeš na ovo @Daisy?
Objasni nam ovaj naziv dijela Londona, Seven sisters.
Ko su bile, šta su bile, kolika im je bila plata,... i tako to?
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/03/2011 16:36, edited 1 time in total.
Post Reply