Komunizam u BiH?

Post Reply

Koliko od vas bi voljeli da se vrati komunizam u BiH?

Da
34
49%
Ne
35
51%

Total votes: 69

Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

U komentarima skoro svi protiv a rezultati ankete:

Da 56%
Ne 43%

:-)

Image

Enjoy :oops:
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

Prpa.ba wrote:
Image

Kakve veze ova SHOLJA :D ima s komunizmom?

Enjoy Coca Cola ili Motorola? :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Komunizam i oni koji su vodili komunizam su nas jednom skupo kostali.
Decenijama su nas ubjedjivali u jedno, a u stvari oni su bili glavni koji su isto pogazili.
Ne treba vise.
Kad se samo sjetim koji jezik smo za maternji ucili, sve ti je jasno...

P.S. U komunizmu ne bi smo imali Sa-x, vec partijski bilten za citanje.
Ama ja mogu da shvatim da se nekome nesto ne svidja i svidja ali kad pocne da se preserava sa argumentima e onda to stvarno prelazi granice ukusnog. Kako to za mojih 27 godina zivota u komunizmu ja ne znam apsolutno nikoga da je odvodjen ili da mu je otac odvodjen???? Ali zato znam da su odvodjeni oni koji su srali protiv drzave sto se pokazalo kao extra efikasnim jer smo 40 i kusur godina zivjeli u lijepom miru i rahatluku ne razmisljajuci o 90% stvari o kojima nam danas rastu sijede. Dakle nismo imali SAX ali smo imali mir, sigurnost, posao, stanove, zdravstvo, skolstvo, sport i sve ono sto imaju sve normalne drzave na svijetu. Na svakoj livadi si mogao mirno prespavati i svake godine rahat otici na godisnji odmor. Izmedju svega toga i SAX-a sto bi se prevelo kao danasnja demokracija ja biram ovo prvo. Ovo prvo nije odnjelo na stotine hiljada zivota a nacionalizam i novokomponovana demokratija jeste. Naravno sve se to odnosi na komunizam za vrijeme TITA i Markovica a nikako Milosevica.
Jezik koji se ucio se od danasnjeg razlikuje za samo nekoliko ubacenih "h" i kao sto je ovakva Bosna nakaradna tvorevina tako je Bosanski jezik nakaradno proglasen Bosanskim. Jedino sto ima lijepo ime i to je jedini razlog sto ga moje dijete uci u skoli. Jezik koji god da ucis treba da od tebe napravi pismenog a u ono doba pimenih je bilo puno vise nego danas jer danas mogu roditelji mrtvo hladno da kazu "moje dijete nece ici u skolu" a sto je najgore puno roditelja jednostavno nema uslova da djecu salje u skolu. E pa to momcino u tom strasnom komunizmu nije moglo da se desi. Ma ja jebo rahatluk zivjela danasnja demokratija sa Dodikom i Silajdzicem na celu.
sibelius

Post by sibelius »

dawn_upon_dawn wrote:nije bio komunizam nego socijalizam. sad raspravljajte k'o veliki.
tačno...

komunizam je završna tačka u razvoju socijalističke revolucije i kao sistem potpunog egalitarizma bi obuhvatio cijelu zemaljsku kuglu...(po marx-u)

tako da kod nas nikad nije bilo komunizma... :P
pitt

Post by pitt »

ne bih :D Ovi sto podrzavaju ocito misle na komunizam iz jozinog perioda (koji nije bio los kakvih sve ima). Problem je sto se takav komunizam nikada nece vise ponoviti (a ni joza). Mozete samo zamisliti partiju sa ovim sadasnjim politicarima/lopovima sa neogranicenim ovlastima (gore nego sada) :-)
BSn

Post by BSn »

:D

Image
Last edited by BSn on 31/08/2007 17:18, edited 2 times in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ah teme :D

Samo jedno pitanje, prije desete strane: kada je to bio komunizam u BiH? :D
blah blah

Post by blah blah »

pitt wrote:ne bih :D Ovi sto podrzavaju ocito misle na komunizam iz jozinog perioda (koji nije bio los kakvih sve ima). Problem je sto se takav komunizam nikada nece vise ponoviti (a ni joza). Mozete samo zamisliti partiju sa ovim sadasnjim politicarima/lopovima sa neogranicenim ovlastima (gore nego sada) :-)
eh ne merem ni ja izdrzat :D hajde kada neko prica o tom sistemu cisto sa emocionalne strane, shvatam i uspomene i ovo i ono. ali, kada smo kod politicara, gdje je bio kecmanovic, koji zamalo dogura do predsjednistva sfrj? gdje je bio kalinic, u kojem przunu? ciji su akademici bili cosic i momo kapor? ciji je general bio tudjman? ciji je bio rankovic? koliko je bilo takvih?

ogromna razlika izmedju onda i sada je da sada svi imamo prilike vidjeti ko je koliko h@vno.

pustimo se shuplje, zivi bili. :D
Faust

Post by Faust »

Zar je loše željeti da svi stanovnici imaju pravo na jednake uvjete za školovanje, liječenje.... I zar je nemoralno i nepoželjno željeti kapitalistima ukinuti profit. I nije mi jasno kome može biti bolji američki kapitalizam (globalni) od nikad ostvarenog komunizma. Zašto bi neko resurse planete koristio za lično bogaćenje??? Čitaj: naftne kompanije.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

kao sto sam i prije 10 stranica htio odgovoriti, nisam promijenio misljenje! NIKADA!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

bosmen wrote:
_BosanaC wrote:Ah teme :D

Samo jedno pitanje, prije desete strane: kada je to bio komunizam u BiH? :D
Nejama ga vise kad god je bio.
Djesi drug, nek si ti nama stigao :)
Sta ces, dosao djavo po svoje :D

Evo jos se zagrijavam, tek od veceras pocinjem s takarenjem :D
visby

Post by visby »

Faust wrote:Zar je loše željeti da svi stanovnici imaju pravo na jednake uvjete za školovanje, liječenje.... I zar je nemoralno i nepoželjno željeti kapitalistima ukinuti profit. I nije mi jasno kome može biti bolji američki kapitalizam (globalni) od nikad ostvarenog komunizma. Zašto bi neko resurse planete koristio za lično bogaćenje??? Čitaj: naftne kompanije.
Samim tim sto nikad nije ostvaren taj pravi komunizam nemamo sta porediti.
Faust

Post by Faust »

visby wrote:
Faust wrote:Zar je loše željeti da svi stanovnici imaju pravo na jednake uvjete za školovanje, liječenje.... I zar je nemoralno i nepoželjno željeti kapitalistima ukinuti profit. I nije mi jasno kome može biti bolji američki kapitalizam (globalni) od nikad ostvarenog komunizma. Zašto bi neko resurse planete koristio za lično bogaćenje??? Čitaj: naftne kompanije.
Samim tim sto nikad nije ostvaren taj pravi komunizam nemamo sta porediti.
loš zaključak - znamo šta se želi... Dakle, u osnovi ideje kumanizma je humanost, u osnovi ideje kapitalizma je Darwin... :P
Last edited by Faust on 31/08/2007 16:31, edited 1 time in total.
visby

Post by visby »

Kako blesav? Tu se jednostavno nema sta porediti.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Rado bih podrzao dolazak Fidela i jedno 10000kubanki od 18 do 24 da nas nauce ponovo sta je to komunizam.Neka Fidel odmara na Kosevu i igra saha sa penzionerima, a neka njegove agitatorke dodju medju raju, da nas uvjere da je to pravi put.
pitt

Post by pitt »

Komunizam je utopija. Na papiru to lijepo zvuci al je u konfliktu sa pshihom i nagonima covjeka. Koji je to komunizam uspio u cijelosti a da nije doslo do kreiranje elite, kulta licnosti i ostalih sranja....a sve preko ledja sirotinje i naroda.
Faust

Post by Faust »

visby wrote:Kako blesav? Tu se jednostavno nema sta porediti.
ispravka, loš...
A kako? Pa lijepo, dakle ideja o jednakom pravu u društvenoj hierarhiji za sve je bolja od ideje "što više meni"...
visby

Post by visby »

Sto je svacije to je nicije :D
Faust

Post by Faust »

pitt wrote:
Komunizam je utopija. Na papiru to lijepo zvuci al je u konfliktu sa pshihom i nagonima covjeka. Koji je to komunizam uspio u cijelosti a da nije doslo do kreiranje elite, kulta licnosti i ostalih sranja....a sve preko ledja sirotinje i naroda.
predlažeš: u borbu do istrebljenja ili pustimo da nam uzmu još??? Trpimo jer je takva ljudska priroda???
visby

Post by visby »

Faust wrote:
ispravka, loš...
A kako? Pa lijepo, dakle ideja o jednakom pravu u društvenoj hierarhiji za sve je bolja od ideje "što više meni"...
Jeste lijepa je to ideja
Faust

Post by Faust »

visby wrote:
Faust wrote:
ispravka, loš...
Jeste lijepa je to ideja
kažem ti ja... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

pitt wrote:
A toga, eto, u kapitalizmu nema? :D
blah blah

Post by blah blah »

Prpa.ba wrote:U komentarima skoro svi protiv a rezultati ankete:

Da 56%
Ne 43%

:-)

Image

posto se pokazala realnom, preporucujem da ovom naucnom metodom (cyber anketom) utvrdimo i dokle je srbija (serbian cafe), dokle je hrvatska (pincom), a dokle je bosnjaluk (bosnjaci.net). :-)
Faust

Post by Faust »

_BosanaC wrote:
pitt wrote:
Tamo te ubjeđuju da je elita normalna, da je puka slučajnost odlučila ko će imati puno, a ko ništa... :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Faust wrote:
_BosanaC wrote:
pitt wrote: Komunizam je utopija. Na papiru to lijepo zvuci al je u konfliktu sa pshihom i nagonima covjeka. Koji je to komunizam uspio u cijelosti a da nije doslo do kreiranje elite, kulta licnosti i ostalih sranja....a sve preko ledja sirotinje i naroda.
Tamo te ubjeđuju da je elita normalna, da je puka slučajnost odlučila ko će imati puno, a ko ništa... :D :D
Il' sto bi se reklo - lako je tudjim qrcem gloginje mlatiti :D
Post Reply