Prodje rat, prodje ljubav....
BiH - Hrvatska Konfederacija
-
nemmy
rajvosa^ wrote:Mislim da je cisto ko suza, al eto ti procijeni onako od oka.nemmy wrote:A po chemu je BiH bliza hrvatskoj, pa s njom u konfederaciju, a ne sa Srbijom?
Inace konfederacija HR-BiH? Cisto sumnjam.
Mislim da je i kulturno i istorijski Bosna vishe vezana za Srbiju, nego za Hrvatsku, pa iz tih razloga smatram da BiH i HR nemaju osnov za zajednishtvo.
Trenutna plitichka situacija i pizdarije od poslednjih 15 godina su doprinele da mozda Bosna pre s Hrvatskom ide, no sa Srbijom.
- osa
Sve je to istina samo ju je nekom vrlo teško prihvatiti.seln wrote:Ljepa naasaa domoviinoooo....osa wrote:Za brak je potrebno dvoje (mislim na države, a ne na narode), ova ideja ne može proći u bih a u hrvatskoj vjerovatno još i manje. Vidio se na utakmici u sarajevu odnos prema hrvatskoj i svemu što je hrvatsko od strane najbrojnijeg naroda u bih. Iako je velika većina građana hrvatske svjesna pogrešaka hrvatske državne politike prema bih, svi uglavnom cijene da su te greške minorne prema pomoći koja je pružena bih u samom ratu, kroz zbrinjavanje izbjeglica liječenje ranjenika, transport svega potrebnog za rat ( pa i borci iz arapskih zemalja su došli preko hrvatske), oluja je bio prvenstveno hrvatski interes ali da nje nije bilo danas bi bihać bio u najmanju ruku razoren a stanovnici u trećim zemljama( oni koji bi preživjeli), o zauzimanju drvara, grahova, jajca i ostalih gradova armija bih je mogla samo sanjati. I nakon svega ovoga u glavnom bih gradu su svi hrvati ustaše ( uzgred budi rečeno dobar broj tih zlikovaca je bio baš iz reda bošnjačkog naroda). Prema svemu sudeći ako bi ovakva ideja prošla u bih što je utopija u hrvatskoj ne bi niti kao utopija.
iz Karadjordjeva....i Dreteljaaaa....
i kad lazemooo, bas lazemoooo.....
-
proljetni kauboj
[quote="bosnaba"]pa hrvati iz hrvatske nece ni da cuju za hrvate odavde a kamo li da nas sve izdrzavaju u konfederaciji[/quote]
Prvo, pojam konfederacije je specificno drustveno uredjenje, koje nazalost, nama nije dovoljno poznato jer su u povjesti zabiljezene svega dvije ozbiljne konfederacije -Svicarska, i nekadasnja Americka konfederacija (drzave Juga u americkom gradjanskom ratu Sjever-Jug).
Kako je kauboj forumas koji veoma cijeni educiranost sudionika, evo uzet cu koju minutu da objasnim.
Naime Federalne drzave koje su organizirane na federalnom principu (npr bivsa SFRJ, Njemacka) imaju sistem u kojem su unutarnje granice izmedju federalnih jedinica gotovor neprimjetne, (sjetite se SFRJ) dok su vanjske granice, prema sudjednim zemljama , jake i "neprobojne".
POjam konfederacije je obrnut, i podrazumjeva labavi savez u kojem se konfederalne jedinice dogovore o zajednickoj valuti, vojsci i granicama, i to je to sto predstavlja konfederaciju, a sastavne jedinice su slobodne da komuniciraju, posluju i suradjuju sa kim hoce.
Dakle u konfederaciji samo je mali segment zajednice na drzavnoj razini, a stvari tipa privrede, kulture, obrazovanja su prepustene na volju i upravljanje svakoj sastavnoj jedinici.
Dakle u konfederaciji, samo si labavo u nekoj zajednici (kao brak u kojem svako sebe izdrzava i nema tu da netko nosi drugog na ledjima) dok je Federacija kao brak u kojem su kod muza sve pare i jedan koji radi izdrzava jos jedno 4-5 na svojim ledjima),
Eto, malo slikovito , ali nadam se da sam objasnio.
Prvo, pojam konfederacije je specificno drustveno uredjenje, koje nazalost, nama nije dovoljno poznato jer su u povjesti zabiljezene svega dvije ozbiljne konfederacije -Svicarska, i nekadasnja Americka konfederacija (drzave Juga u americkom gradjanskom ratu Sjever-Jug).
Kako je kauboj forumas koji veoma cijeni educiranost sudionika, evo uzet cu koju minutu da objasnim.
Naime Federalne drzave koje su organizirane na federalnom principu (npr bivsa SFRJ, Njemacka) imaju sistem u kojem su unutarnje granice izmedju federalnih jedinica gotovor neprimjetne, (sjetite se SFRJ) dok su vanjske granice, prema sudjednim zemljama , jake i "neprobojne".
POjam konfederacije je obrnut, i podrazumjeva labavi savez u kojem se konfederalne jedinice dogovore o zajednickoj valuti, vojsci i granicama, i to je to sto predstavlja konfederaciju, a sastavne jedinice su slobodne da komuniciraju, posluju i suradjuju sa kim hoce.
Dakle u konfederaciji samo je mali segment zajednice na drzavnoj razini, a stvari tipa privrede, kulture, obrazovanja su prepustene na volju i upravljanje svakoj sastavnoj jedinici.
Dakle u konfederaciji, samo si labavo u nekoj zajednici (kao brak u kojem svako sebe izdrzava i nema tu da netko nosi drugog na ledjima) dok je Federacija kao brak u kojem su kod muza sve pare i jedan koji radi izdrzava jos jedno 4-5 na svojim ledjima),
Eto, malo slikovito , ali nadam se da sam objasnio.
- wels
osa wrote:Sve je to istina samo ju je nekom vrlo teško prihvatiti.seln wrote:Ljepa naasaa domoviinoooo....osa wrote:Za brak je potrebno dvoje (mislim na države, a ne na narode), ova ideja ne može proći u bih a u hrvatskoj vjerovatno još i manje. Vidio se na utakmici u sarajevu odnos prema hrvatskoj i svemu što je hrvatsko od strane najbrojnijeg naroda u bih. Iako je velika većina građana hrvatske svjesna pogrešaka hrvatske državne politike prema bih, svi uglavnom cijene da su te greške minorne prema pomoći koja je pružena bih u samom ratu, kroz zbrinjavanje izbjeglica liječenje ranjenika, transport svega potrebnog za rat ( pa i borci iz arapskih zemalja su došli preko hrvatske), oluja je bio prvenstveno hrvatski interes ali da nje nije bilo danas bi bihać bio u najmanju ruku razoren a stanovnici u trećim zemljama( oni koji bi preživjeli), o zauzimanju drvara, grahova, jajca i ostalih gradova armija bih je mogla samo sanjati. I nakon svega ovoga u glavnom bih gradu su svi hrvati ustaše ( uzgred budi rečeno dobar broj tih zlikovaca je bio baš iz reda bošnjačkog naroda). Prema svemu sudeći ako bi ovakva ideja prošla u bih što je utopija u hrvatskoj ne bi niti kao utopija.
iz Karadjordjeva....i Dreteljaaaa....
i kad lazemooo, bas lazemoooo.....
Koliko kakish Oso,prije bih rekao da si bumbar
-
proljetni kauboj
I da , zaboravih,
Europska unija sa svojim sadasnjim ustrojem , sustav je koji "naginje" konfederaciji.
Dakle, vise prilicno neovisnih entiteta (drzava) koje su labavu uvezane u zajenicu sa (skoro) jednom valutom, sengenskim granicama itd. a svatko ima svoju prvivredu, ekonomiju, jezike, kulturu....
Europska unija sa svojim sadasnjim ustrojem , sustav je koji "naginje" konfederaciji.
Dakle, vise prilicno neovisnih entiteta (drzava) koje su labavu uvezane u zajenicu sa (skoro) jednom valutom, sengenskim granicama itd. a svatko ima svoju prvivredu, ekonomiju, jezike, kulturu....
-
basta sljezove boje
jedna struja u EU zastupa tezu o konfederaciji, druga je za supranacionalnost. Od starih 3 nisu u Euro-zoni (ne bi ni Grcka bila da je dala prave podatke), a od novih je samo Slovenija. Schengen takodjer ne vazi za sve. EU je specifican sistemproljetni kauboj wrote:I da , zaboravih,
- osa
zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
- homo_sapiens
Nrgdje sam pročitao da je zemlju Bosansku, nekada, zapljuskivalo more. Jadransko.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
Ali nisam nigdje našao tekst da pročitam zašto je još ne zapljuskuje.
-
klixober
A mozda je i bosanski kralj Tvrtko sirio svoju drzavz,ko ce ga znatiosa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
-
basta sljezove boje
pronadji na netu tekst kako je nestalo Panonsko more pa ces saznatihomo_sapiens wrote:Nrgdje sam pročitao da je zemlju Bosansku, nekada, zapljuskivalo more. Jadransko.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
- osa
Eto jedna zanimljiva teza koja potvrđuje jednu od mojih teorija, znači hrvati su opkoljavajući turski posjed u bosni okupirali bosansko more, šta na to kažu hercegovci.homo_sapiens wrote:Nrgdje sam pročitao da je zemlju Bosansku, nekada, zapljuskivalo more. Jadransko.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
- homo_sapiens
Napisah - Jadransko morebasta sljezove boje wrote:pronadji na netu tekst kako je nestalo Panonsko more pa ces saznatihomo_sapiens wrote:Nrgdje sam pročitao da je zemlju Bosansku, nekada, zapljuskivalo more. Jadransko.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
-
bosnaba
hrvati su ih htjeli opkoliti ali su tu stali zbog primirija u Sremskim karlovcima (Srem je tad pripadao Hrvatskoj ) izmedju Austrije i Turaka .eto odatle takav oblik hrvatske.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
Pogledaj hrvatske povjesne zemljovide na netu koji ovo opisuju , pogotovo
jedan koji se zove Croatia rediviva.
-
sibelius
hrvati su tu malo osvajali...osvajala je monarhija...bosnaba wrote:hrvati su ih htjeli opkoliti ali su tu stali zbog primirija u Sremskim karlovcima (Srem je tad pripadao Hrvatskoj ) izmedju Austrije i Turaka .eto odatle takav oblik hrvatske.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
nekada sam listajući hrvatske zemljovide pronašao na
OSTACI OSTATAKA
to je bilo nakon nas
- osa
a taj tvrtko šta je on bio po nacionalnosti ako su tada te nacionalnosti postojale, bošnjaci kažu bošnjak (iako danas vjerovatno nema niti jednog bošnjaka koji se tako zove), hrvati kažu hrvat ( i danas postoje hrvati koji se tako zovu), jedino ga nešto srbi ne svojataju ili oni tada u bosni nisu ni živjeli.komeba wrote:A mozda je i bosanski kralj Tvrtko sirio svoju drzavz,ko ce ga znatiosa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
-
basta sljezove boje
procitaj onda nesto o biblijskom Potopu, Noinoj arki i slicnohomo_sapiens wrote:Napisah - Jadransko morebasta sljezove boje wrote:pronadji na netu tekst kako je nestalo Panonsko more pa ces saznatihomo_sapiens wrote: Nrgdje sam pročitao da je zemlju Bosansku, nekada, zapljuskivalo more. Jadransko.
-
bosnaba
nisu osvajali nego oslobadjali i to kao i obicno je u vojsku monarhija podturala hrvate jer se germanima nije ginulo .sibelius wrote:hrvati su tu malo osvajali...osvajala je monarhija...bosnaba wrote:hrvati su ih htjeli opkoliti ali su tu stali zbog primirija u Sremskim karlovcima (Srem je tad pripadao Hrvatskoj ) izmedju Austrije i Turaka .eto odatle takav oblik hrvatske.osa wrote:zanimljiv je zemljopisni izgled i kako se nadopunjuju hrvatska i bih, razmišljajući malo o tome došao sam do dvije teorije ali ne mogu odlučiti koja bi bila realnija pa molim za mišljenje ostale. 1. ili su turci u svojim osvajanjima ušli kao klin u hrvatski etnički prostor ili 2. su hrvati hjeli opkoliti turski posjed. šta mislite.
OSTACI OSTATAKA
to je bilo nakon nas
a i ta karta isto postoji , tacno!
- osa
Zbog čega bi germani i ginuli na balkanu pa nisu ni turci ginuli na hrvatskoj granici već građani bosne i doseljeni vlasi.bosnaba wrote:nisu osvajali nego oslobadjali i to kao i obicno je u vojsku monarhija podturala hrvate jer se germanima nije ginulo .sibelius wrote:Zbog čega bi germani i ginuli na balkanu pa nisu ni turci ginuli na hrvatskoj granici već građani bosne i doseljeni vlasi.bosnaba wrote: hrvati su ih htjeli opkoliti ali su tu stali zbog primirija u Sremskim karlovcima (Srem je tad pripadao Hrvatskoj ) izmedju Austrije i Turaka .eto odatle takav oblik hrvatske.
zašto bi germani i ginuli na nekom tamo balkanu nije li logičnije da to bude domicilno stanovništvo. Pa zar su turci ginuli na granici prema hrvatskoj nisu već građani bosne i doseljeni vlasi.
hrvati su tu malo osvajali...osvajala je monarhija...
OSTACI OSTATAKA
to je bilo nakon nas
a i ta karta isto postoji , tacno!
Last edited by osa on 30/08/2007 01:27, edited 2 times in total.