Nadam se da će ti neko od naših forumskih lingivsta,ponuditi najbolje rješenje za knjigu pravopisa.rashid wrote:Ma radim danimaAhmmed wrote:Vidiš, rašide, uz dužno poštovanje činjenici da se dobro, poželjno i šta više, obavezno prilagoditi određenim , univerzalnim vrijednostima sredine u koju dolaziš živjeti,isto tako je važno, da ta sredina,koja se proklamira demokratskom, mora svakom svom članu osigurati mogućnost , između ostaloga, pune vjerske slobode.....To, svakako, pod uvjetom, da pomenuti član zajednice, poštuje zakone zemlje u koju dolazi živjeti.rashid wrote: Evo kako si ja to zamisljam:
Kad neko doseli u Sarajevo mora zaboraviti svoje "seljacke" obicaje i prihvatit sredinu u kojoj zivi. Postati neke vrste gradzanin ...
A zasto kad ides u neku zemlju, pogotovo katolicku a pogotovo u kojoj je nidze veze Islam da trazis neke igrazdnje vjerskih objekata?
Ja licno jesam zivio van i znam sta se desava po tim skupovima i "dzamijama'? To je nidze veze ....
Konkretan primer za Austriju:
Bilo je neko bajramsko sjelo u Avstriji (ovo ono) i naravno glavni duznosnik Islama u Avstriji (neki dripac iz Bosne) pred masom ljudi izjavi tezu:
Braca Muslimani, da li vi znate da je grehota imati TV u stanu? (to si zamislite da se je neko dero na vas a ne pricao)
A sam taj dolazi sa najnovijim Mercedesom S klasom na taj isti skup u kojem ima serijsko ugradzenu televiziju (pa cak i dvije)!!!![]()
Da sam ga mogao u ruke dobiti, odmah bi ga drugi put sunatio.
Kazem, da svaka drzava "mora" biti tolerantna i da za posebne muslimanske praznike (ramazan,bajram,...) treba da bude JEDNA dzamija u drzavi. Ali zna se i presravanje .... to da u svakom vecom gradu, ma daj! Prihvati obicaje i nacin zivota drzave u kojoj zivis. To je moje misljenje.
I nećeš vjerovati, na svijetu postoje muslimani,koji u džamiju idu i mimo Ramazana i Bajrama i takvi žive i u islamskim zemljama i na Zapadu i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.......I gle čuda, nisu svi odreda, pripadnici Al Kaide ....Shodno tome, uz uvažavanje tvoga mišljenja,nije, kako ti kažeš "preseravanje", tražiti izgradnju džamije, tamo gdje postoji veći broj muslimanskih vjernika.....građana, koji plaćaju porez i Ustavom imaju, kao i svi, zagarantirana prava....I ovdje nema proporcionalnosti i pozivanja na prava nemuslimana u nekim od zemalja koje se deklariraju islamskim....Jer, zbog uskraćivanja prava svojim građanima, takve zemlje se, s pravom, nazivaju režimima, nedemokratskim zemljama,ovakvim ili onakvim....Na ovoj temi, govorimo o zemljama, koje su utemeljene na nečemu što se naziva demokracijom i ljudskim pravima..... Stoga, ponavljam, nema reciprociteta....I sve se ovo odnosi, također ponavljam, na one koji poštuju zakone zemlje u koju dolaze živjeti....
A što se tog, kako ti reče, dripca iz Bosne tiče, pa neka vam je tako....Vi šutite, on se dere na vas, pustili ga da vam priča priče.....Da li ga je iko upitao čime pravda svoje stavove? Da li je iko tražio konkretno pojašnjenje zbog čega je grehota posjedovati TV prijemnik?Očito, nije.....
P.S.
Kad smo kod poštivanja adeta sredine u koju se dolazi, jedan dobronamjeran savjet:
Ti si, koristeći se kao i svi mi blagodatima suvremene tehnologije, " došao" u sredinu koja se zove sarajevo-x.com i kojoj se najčešće piše bosanskim-srpskim-hrvatskim, u najvećem broju slučajeva u skladu sa pravopisom....Pa, ako možeš, živ bio, a da bi bio vjerodostojan, poradi malo na svojoj pismenosti....Ali ne pomaze (sta se tice moje pismenosti). Ali bi i proradio da ima neki pravopis bosanskog jezika. Pa ako imas kakvu dobru knjigu slobodno pisi na PM. Bicu ti jako zahvalan. (Bez tenzije i sale kakve je to misljeno.)
Sve sto si napisao, u praksi je druga stvar. Pa eto ako ti zivis u jednoj drugoj zemlji, osim Slovenije,Austrije,Njemacke ja se izvinjavam, mozda je kod vas to malo vise Ok. A za te nabrojane drzave, znam da to nije tako iz prve ruke.
I jos nesto:
Puno puno puta si spumenuo demokratija,demokratsko,....etc. A sta ako se razpise referendum "Da li ste ZA izgradnju Dzamije u xyz?" i padnes/popusis na referendumu? (Slucaj sto ce biti u Sloveniji ... 100%!) Demokratski izglasano
Ja živim u BiH. No, govorim o onome što se u ustavu zemalja zapadne Evrope spominje. A ustav bi trebao biti svetinja, zar ne?
Što se referenduma tiče:OK, neka mijenjaju ustav, pa neka referendum bude mjerilo općeg raspoloženja građanstva prema gradnji džamija. A u ustavu, u dijelu o vjerskim pravimas i slobodama, neka stoji: "Svi građani ove zemlje imaju puna vjesrska prava, imaju pravo ispoljavati svoja vjerska ubjeđenja, te graditi, u skladu sa potrebama, svoje vjerske objekte. Navedeno ne važi za muslimane, o gradnji džamija odlučivat će cijela zajednica referendumom