Renault put u smrt!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dadoka84
Da bi se airbag otvorio mora biti aktiviran prekidac. Ti se prekidaci nalaze u deformacionim zonama npr iza prednjeg branika i ispod zadnjeg. Ako se auto prevrnuo a ti prekidaci nisu dotaknuti normalno je da se nece otvoriti. Sreca je sto je covjek ziv ostao, a da li bi bilo tako da je bio u nekom "sigurnijem" automobilu. A ove price da je ova ili ona kompanija smece to je smijesno.
-
nineac
Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
Ako si taj prekrsaj napravio nekoliko puta mozes zavrsiti kod sudije, koji, pazi sad, ima pravo da ti vozacku uzme zbog toga, ako on MISLI da ce to uticati da promjenis svoje ponasanje.
Zracni jastuci kod novih automobila se neaktiviraju ako nije svezan pojas zbog nekoliko vrlo jakih argumenata.
Ako je dijeta na prednjem sjedistu moze doci do vrlo ozbiljnih povreda pa i smrti. Ako je odrasla osoba, opet moze doci do istih posljedica jer se zracni jastuk, zavisno od izvedbe aktivira brzinom od oko 7.200 km/h.
Ako gospodin nije bio vezan onda se na toj strani nisu aktivirali jastuci, sto znaci da je ODGOVORNOST na tom putniku! Kad ce nas narod to vise shvatiti da za sopstvene postupke oni odgovaraju a ne neko drugi!
Ona stranica je najobicnija glupost, tipicni bosanski javasluk.
- Pooll
Upravo... mislio lola dobiti para od renault-a pa kad nije poslo za rukom, napravio web da svi znaju kako je renault los, bahat i ubica...nineac wrote: Ako gospodin nije bio vezan onda se na toj strani nisu aktivirali jastuci, sto znaci da je ODGOVORNOST na tom putniku! Kad ce nas narod to vise shvatiti da za sopstvene postupke oni odgovaraju a ne neko drugi!
-
proljetni kauboj
Eh sad. ovo je tipicno bosanski mijesanje baba i zaba.
Kod nas kada policija zaustvi covjeka koji je vozio 100 km/h na mjestu gdje je ogranicenje 40 km/h ovaj odmah zacvili i pravda se kako je imao tesko djetinjstvo ili kako je naj**bo u ratu k'o izbjeglica itd , tj. pravda se na nesto sto nema veze ni sa zakonom ni sa razumom.
Postoji rezoniranje koje se zove dva para rukava.
Je li cinjenica da je ovaj frajer naj**bo -JESTE.
Je li cinjenica da se vecina sigrnosnih mehanizama nije aktivirala na autu -JESTE.
Je li tocno da je za te sigurnosne sustave kojima se Renault dici covjek iskihao 100- 2000 € vise od cijene bez te sigurnosti ako ona nije serijska oprema- JESTE.
Je li tocno da je on mogao uplatiti npr "Sunce, UNiqa itd" zivotno osiguranje i osiguranje protiv povreda , pa bi sad i on i obitelji imali pristojnu svotu odstete -JESTE.
Medjutim, tip se odlucio da vjeruje Renaultu i ocekuje da funkcionira ono sto je platio bez obzira na situaciju (postoje opcije da se sa autom survas u provaliju sa mosta i tu ti 100 airbagova ne moze pomoci, ali kada platis za sigurnost ocekujese da to "radi").
Sasvim je drugi par rukava je li on isao 170 km/h ili 185 km/h itd, kako se prevrtao .... kada platis nesto pa bio to i otvarac za konzerve , ocekujes da skula -RADI! a ne da ostanes gladan.
Kod nas ljudi nazalost nemaju ovaj nerv potorsackog mentaliteta i ovisnosti prodavca i kod nas je normalno da ti netko za fine pare podvaljuje nesto sto nije to. E pa , u kulturnim zemljama to ne moze i ako si napisao da tvoj mikser od zivih kajsija napravi tecni sok za bebe, i uzeo pare- e onda ima da napravi sok ili ce te netko otresti za odstetu jer mu se dijete zagrcnulo.
Kod nas kada policija zaustvi covjeka koji je vozio 100 km/h na mjestu gdje je ogranicenje 40 km/h ovaj odmah zacvili i pravda se kako je imao tesko djetinjstvo ili kako je naj**bo u ratu k'o izbjeglica itd , tj. pravda se na nesto sto nema veze ni sa zakonom ni sa razumom.
Postoji rezoniranje koje se zove dva para rukava.
Je li cinjenica da je ovaj frajer naj**bo -JESTE.
Je li cinjenica da se vecina sigrnosnih mehanizama nije aktivirala na autu -JESTE.
Je li tocno da je za te sigurnosne sustave kojima se Renault dici covjek iskihao 100- 2000 € vise od cijene bez te sigurnosti ako ona nije serijska oprema- JESTE.
Je li tocno da je on mogao uplatiti npr "Sunce, UNiqa itd" zivotno osiguranje i osiguranje protiv povreda , pa bi sad i on i obitelji imali pristojnu svotu odstete -JESTE.
Medjutim, tip se odlucio da vjeruje Renaultu i ocekuje da funkcionira ono sto je platio bez obzira na situaciju (postoje opcije da se sa autom survas u provaliju sa mosta i tu ti 100 airbagova ne moze pomoci, ali kada platis za sigurnost ocekujese da to "radi").
Sasvim je drugi par rukava je li on isao 170 km/h ili 185 km/h itd, kako se prevrtao .... kada platis nesto pa bio to i otvarac za konzerve , ocekujes da skula -RADI! a ne da ostanes gladan.
Kod nas ljudi nazalost nemaju ovaj nerv potorsackog mentaliteta i ovisnosti prodavca i kod nas je normalno da ti netko za fine pare podvaljuje nesto sto nije to. E pa , u kulturnim zemljama to ne moze i ako si napisao da tvoj mikser od zivih kajsija napravi tecni sok za bebe, i uzeo pare- e onda ima da napravi sok ili ce te netko otresti za odstetu jer mu se dijete zagrcnulo.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Nineac, ne mlati bezveze! Opšte je poznato da Amerikanci ne vežu pojaseve i zato me poštedi pametovanja.nineac wrote:Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
![]()
![]()
![]()
![]()
Dodji u ameriku pa se nesvezi, pa ces vidjeti jel ima zakonska obaveza ili ne kada ti pukne kaznu od $120 pa do $1.000 u nekim drzavama.
Ako si taj prekrsaj napravio nekoliko puta mozes zavrsiti kod sudije, koji, pazi sad, ima pravo da ti vozacku uzme zbog toga, ako on MISLI da ce to uticati da promjenis svoje ponasanje.
Zracni jastuci kod novih automobila se neaktiviraju ako nije svezan pojas zbog nekoliko vrlo jakih argumenata.
Ako je dijeta na prednjem sjedistu moze doci do vrlo ozbiljnih povreda pa i smrti. Ako je odrasla osoba, opet moze doci do istih posljedica jer se zracni jastuk, zavisno od izvedbe aktivira brzinom od oko 7.200 km/h.
Ako gospodin nije bio vezan onda se na toj strani nisu aktivirali jastuci, sto znaci da je ODGOVORNOST na tom putniku! Kad ce nas narod to vise shvatiti da za sopstvene postupke oni odgovaraju a ne neko drugi!
Nineac, nemaš monopol na znanje!
-
nineac
Prva stvar sad cu otici na auto put i uslikat cu ti znak na kome pise da se moras vezat ili ces dobiti tiket! Pise "buckle up or ticket."
Drugo, imas mogucnost iskljucenja jastuka ako na sjediste stavis djeciju sjedalicu koja je okrenuta prema nazad. Da senzor nebi registrovao osobu jer, pazi sad, tu istu sjedalicu moras privezati pojasom.
Drugo, na mnogim autima imas displej koji ti pokazuje jeli passanger airbag on ili off, tj. ako sjedi neko na njemu.
Moguce je da kod nekih auta to nema, ali nakon sto je NTSB proveo istrazivanje koliko jastuka ubije ljudi jer se nisu svezali ili ih povrijedi, to su proizvodjaci masovno prihvatili!
Cuj nema zakonske obaveze, odavno vecu glupost nisam cuo na ovom forumu, i to u americi u kojoj od 1607 vlada paranoja sigurnosti!
Drugo, imas mogucnost iskljucenja jastuka ako na sjediste stavis djeciju sjedalicu koja je okrenuta prema nazad. Da senzor nebi registrovao osobu jer, pazi sad, tu istu sjedalicu moras privezati pojasom.
Drugo, na mnogim autima imas displej koji ti pokazuje jeli passanger airbag on ili off, tj. ako sjedi neko na njemu.
Moguce je da kod nekih auta to nema, ali nakon sto je NTSB proveo istrazivanje koliko jastuka ubije ljudi jer se nisu svezali ili ih povrijedi, to su proizvodjaci masovno prihvatili!
Cuj nema zakonske obaveze, odavno vecu glupost nisam cuo na ovom forumu, i to u americi u kojoj od 1607 vlada paranoja sigurnosti!
- Sarayman
[quote="Dobitak"]Hihihihihi kad sam i kad govorio da je Renault smece od kompanije jos kad sam vidjeo novog CLIA ljudi prednji blatobrani su mu od poliestera
[quote="Dobitak"]
Profesore, izvini, nisam te prepozn'o! Ma, kralju, odlicno baratas (dez)informacijama. Gigante, Clio je od svoje druge generacije (od '98-e) uveo plasticne prednje blatobrane jer se kod laksih ostecenja sami ispravljaju. Ostatak tvog komentara je takodjer smijesan.
Profesore, izvini, nisam te prepozn'o! Ma, kralju, odlicno baratas (dez)informacijama. Gigante, Clio je od svoje druge generacije (od '98-e) uveo plasticne prednje blatobrane jer se kod laksih ostecenja sami ispravljaju. Ostatak tvog komentara je takodjer smijesan.
Last edited by Sarayman on 22/08/2007 19:21, edited 2 times in total.
-
nineac
Evo za Romea80 jedan link o naprednim zracnim jastucima:
http://www.safercar.gov/airbags/pages/F ... tABs.htm#1
Ovo je zvanicna stranica NHTSA!
http://www.safercar.gov/airbags/pages/F ... tABs.htm#1
Ovo je zvanicna stranica NHTSA!
- Romeo 80
Ok Amerikanac, možda je i regulisano zakonski ali u Americi malo ljudi ima naviku vezanja pojasa. Taj znak koji si gore naveo i postoji upravo zbog toga!nineac wrote:Prva stvar sad cu otici na auto put i uslikat cu ti znak na kome pise da se moras vezat ili ces dobiti tiket! Pise "buckle up or ticket."
A što se tiče zračnog jastuka, ponavljam, pali se uvijek ako je brzina bila dovoljno velika! Na svakom autu postoji naljepnica sa prekriženim likom djeteta, ne i odrasle osobe. Hiljadu puta sam gledao emisije u kojima se analizira važnost vezanja sigurnosnih pojaseva, auto se zabija u zid, lutke nisu vezane ali vidi čuda, zračni jastuci se aktiviraju! I ne kontam, zar si toliko tvrdoglav pa proturječiš tvrdnjama ljudi koji su doživjeli takve stvari i otvaranje airbagova iako nisu bili vezani?!
Last edited by Romeo 80 on 22/08/2007 19:47, edited 1 time in total.
- semmy
koje nebuloze... ne mogu da vjerujem sta pises....vozim clia III i prezadovoljna sam ovim autom... imala sam zestok direktni sudar prije par mjeseci... ne daj boze da sam bila u golfu, ne bi me vise bilo...renault ima sve sto je potrebno za sigurnost, od pojasa koji te vraca nazad na sjediste cim malo zakocis, do airbag-a koji odlicno funkcionira, cak se i na suvozacevom mjestu upalio iako tu niko nije sjedio.....Dobitak wrote:Hihihihihi kad sam i kad govorio da je Renault smece od kompanije jos kad sam vidjeo novog CLIA ljudi prednji blatobrani su mu od poliesterapa vi skontajte sta se deshava kada se bar malo zabijes s istim u neki prosjecni zidic a da ne govorimo o frontalnom sudaru.A neko spomenu kres testove taj Renault je pri dnu tablice kres testova u odnosu na ostale Evropske proizvodjace automobila sto se tice monovolumena.
I jos nesto pojas nema veze je li svezan bio ili ne u slucaju otvaranja airbagova ili neotvaranja istih.
Sto neko spomenu ta 2 sistema su nevezana.
mada meni se airbag ne svidja, koliko je dobar toliko moze i da ti naskodi....
svakoj fabrici se moze omaci da izbace auto sa nekom greskom...desava se i naj jacim autima...vozala sam ja i golfa sa fabrickom greskom letve volana..ne do bog nikome....pa mi vise ne pada na pamet kupovati golf...
ljudi shvatite napokon da za vecinu udesa ne treba kriviti auta, ni ceste nego ljudske faktore...mi smo vecinom sami krivi za udese i sigurnost u autu.....ni ja ne krivim auto koje me udarilo nego vozaca koji je istim upravljao bez imalo mozga i naveo auto do direktnog udesa....
-
nineac
Ja sam ti dao link pa procitaj. Tu fino pise da se aibag nece aktivirati cak i ako je osoba vezana ali je preblizu jastuku!!!
Zato ti kazem procitaj!
Druga stvar, procenat ljudi koji se veze u americi je dobro iznad 80%, ali eto potrudit cu se pa ti i taj podatak naci, jer nevolim izjave tipa "opstepoznato"
Zato ti kazem procitaj!
Druga stvar, procenat ljudi koji se veze u americi je dobro iznad 80%, ali eto potrudit cu se pa ti i taj podatak naci, jer nevolim izjave tipa "opstepoznato"
- amrica
Nista meni nije jasno. Kad kupujem auto, ni na kraj pameti mi nije da cu se lupati u njemu. Izgleda da postoje ljudi koji kad kupuju aute prvo racunaju kako ce proci ako se slupaju. I racunaju da ce ih pojas i air bag spasiti i cak ako padnu u provaliju duboku 200m, ulete u pozar ili u more, nalete na minu, .... ili se zabiju frontalno u armirani zid sa 250 na sat. Za takve postoje blindirana vozila, a ne serijska.
- Romeo 80
Upravo tako Semmy, potpuno si u pravu!semmy wrote:koje nebuloze... ne mogu da vjerujem sta pises....vozim clia III i prezadovoljna sam ovim autom... imala sam zestok direktni sudar prije par mjeseci... ne daj boze da sam bila u golfu, ne bi me vise bilo...renault ima sve sto je potrebno za sigurnost, od pojasa koji te vraca nazad na sjediste cim malo zakocis, do airbag-a koji odlicno funkcionira, cak se i na suvozacevom mjestu upalio iako tu niko nije sjedio.....Dobitak wrote:Hihihihihi kad sam i kad govorio da je Renault smece od kompanije jos kad sam vidjeo novog CLIA ljudi prednji blatobrani su mu od poliesterapa vi skontajte sta se deshava kada se bar malo zabijes s istim u neki prosjecni zidic a da ne govorimo o frontalnom sudaru.A neko spomenu kres testove taj Renault je pri dnu tablice kres testova u odnosu na ostale Evropske proizvodjace automobila sto se tice monovolumena.
I jos nesto pojas nema veze je li svezan bio ili ne u slucaju otvaranja airbagova ili neotvaranja istih.
mada meni se airbag ne svidja, koliko je dobar toliko moze i da ti naskodi....
svakoj fabrici se moze omaci da izbace auto sa nekom greskom...desava se i naj jacim autima...vozala sam ja i golfa sa fabrickom greskom letve volana..ne do bog nikome....pa mi vise ne pada na pamet kupovati golf...
ljudi shvatite napokon da za vecinu udesa ne treba kriviti auta, ni ceste nego ljudske faktore...mi smo vecinom sami krivi za udese i sigurnost u autu.....ni ja ne krivim auto koje me udarilo nego vozaca koji je istim upravljao bez imalo mozga i naveo auto do direktnog udesa....
-
nineac
Evo link o koristenju pojaseva u USA, po drzavama na strani br. 2.
Ovo je pdf dokument!
http://www-nrd.nhtsa.dot.gov/Pubs/810690.pdf
Ovo je pdf dokument!
http://www-nrd.nhtsa.dot.gov/Pubs/810690.pdf
- Romeo 80
Ok, hvala ti za link. Samo ja ne znam je li do mene i mog poznavanja engleskog, a mislim da ga znam prilično dobro no nigdje ne vidjoh da piše da se zračni jastuk ne aktivira ako nisi vezan pojasom!? Piše samo da se pojasevi moraju koristiti jer airbagovi i njihova efikasnost tek tada dolazi do izražaja...nineac wrote:Ja sam ti dao link pa procitaj. Tu fino pise da se aibag nece aktivirati cak i ako je osoba vezana ali je preblizu jastuku!!!
Zato ti kazem procitaj!
Evo i Semmy ti gore napisa ono o čemu ja ovdje trubim, pa sad skontaj.
Pozdrav!
-
nineac
E jebiga, hajd kad budem imao vise vremena pa cu kopirati tekst pa boldirati djelove jer tekst je itekako dug.
Pise isto tako da se jastuk nece aktivirati ako je osoba mala, preblizu jastuku, vrata nisu dobro zatvorena, bez obzira jeli vezan ili ne. Takodje, na osnovu licnog iskustva, u nekim autima (Nissan Xterra, Nissan pathfinder, Tahoe) pise fino kada se osoba nesveza da je zracni jastuk OFF!
Pise isto tako da se jastuk nece aktivirati ako je osoba mala, preblizu jastuku, vrata nisu dobro zatvorena, bez obzira jeli vezan ili ne. Takodje, na osnovu licnog iskustva, u nekim autima (Nissan Xterra, Nissan pathfinder, Tahoe) pise fino kada se osoba nesveza da je zracni jastuk OFF!
-
Gray
Cak i ako nije radio zracni jastuk, nespotrebno je pricati kako je samo Renault smece.
Cuo sam price i kako se pri direktnom sudaru nije otvorio zracni jsatuk na BMW X5, u Volvu, itd, na svakom se autu se moze desiti greska, ali je idiotizam govoriti da su svi auti te marke smece.
BTW, crash testove skoro svih novijih auta u Evropi mozete pogledati na http://www.euroncap.com
Cuo sam price i kako se pri direktnom sudaru nije otvorio zracni jsatuk na BMW X5, u Volvu, itd, na svakom se autu se moze desiti greska, ali je idiotizam govoriti da su svi auti te marke smece.
BTW, crash testove skoro svih novijih auta u Evropi mozete pogledati na http://www.euroncap.com
- Better Man
Pričaš gluposti i nemaš pojma!Dobitak wrote:Hihihihihi kad sam i kad govorio da je Renault smece od kompanije jos kad sam vidjeo novog CLIA ljudi prednji blatobrani su mu od poliesterapa vi skontajte sta se deshava kada se bar malo zabijes s istim u neki prosjecni zidic a da ne govorimo o frontalnom sudaru.A neko spomenu kres testove taj Renault je pri dnu tablice kres testova u odnosu na ostale Evropske proizvodjace automobila sto se tice monovolumena.
-
Gray
BTW, novi Clio je dobio 5 zvjezdica na crash testu.
http://www.euroncap.com/tests/renault_c ... 5/220.aspx
http://www.euroncap.com/tests/renault_c ... 5/220.aspx
-
ins
@Romeo 80
Jednostavno nisi u pravu sto se tice veze pojaseva i air baga.
Automobili koji su imali prve generacije zracnih jastuka, dakle tamo do sredine 80-ih do kraja 90-ih su uvijek otvarali air bag bez obzira na vezanost pojasom.
Kako su istrazivanja pokazala da je air bag ubitacan ako osoba nije svezana, ili cak ako ne djeluje sistem zatezanja pojasa, uvedena je obaveza da osoba mora biti vezana da bi air bag ispalio.
Savremena auta iamju posebni ECU koji nadzire i zatvara krug koji cine air bagovi, senzor koji registruje prisustvo osobe na sjedistu, zatezaci pojasa i senzori po karoseriji...
Danasnji air bagovi rade u fazama:
1. Udar
2. Zatezaci pojasa se aktiviraju i pritisnu osobu o sjedalo
3. otvara se air bag
4. zatezaci pojasa se otpustaju i dozvoljavaju osobi da "uroni" u air bag nekoliko centimetara (da bi se ublazile negativne G sile)
5. air bag se ispuhuje...
Automobili koji su imali prve generacije zracnih jastuka, dakle tamo do sredine 80-ih do kraja 90-ih su uvijek otvarali air bag bez obzira na vezanost pojasom.
Kako su istrazivanja pokazala da je air bag ubitacan ako osoba nije svezana, ili cak ako ne djeluje sistem zatezanja pojasa, uvedena je obaveza da osoba mora biti vezana da bi air bag ispalio.
Savremena auta iamju posebni ECU koji nadzire i zatvara krug koji cine air bagovi, senzor koji registruje prisustvo osobe na sjedistu, zatezaci pojasa i senzori po karoseriji...
1. Udar
3. otvara se air bag
4. zatezaci pojasa se otpustaju i dozvoljavaju osobi da "uroni" u air bag nekoliko centimetara (da bi se ublazile negativne G sile)
- Romeo 80
I još mi samo nađi gdje to piše pa da bude skroz u redu, a do tada objasni kako se na Cliu III (dakle novom autu) otvaraju zračni jastuci a da niko ne sjedi na sjedištu!?ins wrote:@Romeo 80
1. Udar
3. otvara se air bag
- semmy
Romeo 80 wrote:I još mi samo nađi gdje to piše pa da bude skroz u redu, a do tada objasni kako se na Cliu III (dakle novom autu) otvaraju zračni jastuci a da niko ne sjedi na sjedištu!?ins wrote:@Romeo 80
1. Udar
3. otvara se air bag
e to bi i ja volila znati...pojasni i meni...jer se kod mene otvorio na suvozacevom mjestu a tu niko nije sjedio....
-
howyesno
da se i ja pridruzim klubu znatizeljnih, bas me interesuje kako to da se airbag ne aktivira ako vozac nije vezan...
licno sam dozivio strasan udes kojeg sam usput receno licno i prouzrokovao, vozac drugog automobila (mercedes okonja ili kako ga vec zovu) nije bio vezan, suvozaca nije bilo a aktivirali su mu se svi moguci air bag-ovi...
licno sam dozivio strasan udes kojeg sam usput receno licno i prouzrokovao, vozac drugog automobila (mercedes okonja ili kako ga vec zovu) nije bio vezan, suvozaca nije bilo a aktivirali su mu se svi moguci air bag-ovi...
-
tataratira
zato što tako treba i što je Mercedes
a ne, airbag ubica i slične nebuloze
a ne, airbag ubica i slične nebuloze