Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
-
guest916
#27 Gledam samo svoja posla
U Bosnu dodjem otprilike svake druge godine. Vidim svoju staru raju koja mi neda ''pice da platim'' jer smo dobri drugovi i dugo se nismo vidjeli. Obidjem neka mjesta koja volim i ona neka druga, koja obidjem iz postovanja... jer na kraju krajeva u svojoj sam zemlji i sa ljudima koje volim. Kakva zavist i kave gluposti.
Zar se s tim treba zamarati?
Zar se s tim treba zamarati?
-
JEDRILICA
Budo75 wrote:Ma sta kazes! Na socijali pa se docepali kreditaOrbini wrote:
Jedni su dijasporska fukara koja se na socijali docepala nekog kredita i izigrava nesto, a drugi su domaci vjeciti zavidnici koji te mrze samo zato sto misle da imas vise srece..
-
kujundzija
Hehe kod nas se kaze i hrdjavom k...u i dlake smetaju hehebasta sljezove boje wrote:krivom kurcu i dlaka smeta
-
kujundzija
#31 Iritira li vas ponasanje Diasporaca
Samo jedno pitanje za ove nase forumase iz Bosne .Kad bih se vama pruzila prilika da izadjete negdje vani u neku od zapadnih zemalja ,dal biste vi dosli na odmor u Bosnu sa dobrim autama i kamerama ili s losim itd,a ovaj sto rece da se zivi od sociale i da se od sociale kupi auto i dodje dole da se folira uto sumnjam jer svi mi koji smo vamo nekazem jesmo na pocetku svi bili na sociali a vec zadnjih nekoliko godina barem gdje ja zivim 95% nas vise nije na sociali nego svi radimo u Drzavnim ustanovama to jest svi smo zaposleni,a normalna je stvar kad dodjes tek u neku zemlju neces moci odmah da pocnes da radis izuzev u Americi, jer moras prvo da se prilagodis tom drustvu u toj zemlji kolko tolko gdje zivis,drugo moras da naucis jezik pa onda da pocnes negdje da radis.Ja svake godine dodjem u Bosnu za vrijeme ljetnog odmora i na protiv nemam se sta folirati ni s autom ni s kamerom jednostavno nisam dosao da se foliram nego sam dosao da vidim svoju familiju,raju da popricam sa svoim narodom itd.
- cHupjahalic@
a jesi nas probr`o.mostarac wrote:Iritira me ponasanje cupke, dajinice i minne. Fuckin' dijaspora
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#33 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijaspor
iritira me kad dijasporac postavi ovakvu temu i onda kukumache kako niko ne voli dijasporu...71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec dijasporci sto su posteno zaradili.OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.
- duh_sa_sjekirom
#35 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijaspor
Ne lupetaj i ne generaliziraj!!!71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec dijasporci sto su posteno zaradili.OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.
Ne kažem da nema ljudi kojima je zavist u krvi...
Ne smetaju mi dijasporci kao ljudi , ali me NERVIRA NJIHOVO PONAŠANJE!!!
Primjeri:
Baca smeće kroz prozor ili šiber iz auta na cestu!!!!!
Pitanje: Smije li to raditi npr. u Švicarskoj?????????
Vozi kroz jednosmjernu ulici, otvotio prozor, izbacio ruku kroz prozor i odvrnuo do daske nekakvo turbo-folk smeće!!!!
Pitanje: Kao i u prvom primjeru!
-
71440
#36 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijaspor
Ti fakat ,lupas kao kakva tetkica. nemoj "PAMETOVATI"to za smece,glasnu muziku,ruka kroz prozor to je njegovo "TOG TIPA" nije nase razumijes .duh_sa_sjekirom wrote:Ne lupetaj i ne generaliziraj!!!71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec dijasporci sto su posteno zaradili.OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.
Ne smetaju mi dijasporci kao ljudi , ali me NERVIRA NJIHOVO PONAŠANJE!!!![]()
![]()
Primjeri:
Vozi kroz jednosmjernu ulici, otvorio prozor, izbacio ruku kroz prozor i odvrnuo do daske nekakvo turbo-folk smeće!!!!
-
artzy
#37 Re: Oprosti!
E bogami i dijasporci i domaci svi ste mi strasno zajebani. (a ti sebi razdvoji i spoji sta ti smeta)danas wrote:ma necemo sad otome...71440 wrote:VMG wrote: Bravooooooooooo...................bravisimo!!!
Ako ti toliko smeta!?
Pocetak recenice uvijek velikim slovom.
PS i sto brate razdvoji sad... bas je ono 'iritirali vas' bilo jebozovno...
-
artzy
#38 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijaspor
I mene nervira kad se domaci popisa u haustoru, eto...duh_sa_sjekirom wrote:Ne lupetaj i ne generaliziraj!!!71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec dijasporci sto su posteno zaradili.OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.
![]()
Primjeri:
Vozi kroz jednosmjernu ulici, otvorio prozor, izbacio ruku kroz prozor i odvrnuo do daske nekakvo turbo-folk smeće!!!!
-
jugoistocnjak
#39 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijaspor
Uvod ti je jako pretenciozan i prije svega netacan.71440 wrote:Ti fakat ,lupas kao kakva tetkica. nemoj "PAMETOVATI"to za smece,glasnu muziku,ruka kroz prozor to je njegovo "TOG TIPA" nije nase razumijes .duh_sa_sjekirom wrote:Ne lupetaj i ne generaliziraj!!!71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec dijasporci sto su posteno zaradili.OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.
![]()
Primjeri:
Nekima u Bosni (ne svima) smetaju Sandzaklije, nekima Hercegovci, nekima istocnjaci, a nekima bogme i dijasporci kao sto si valjda i ti sam.
Nije tacno da smetaju vecini. Ljudi nisu tako naopaki da mrze dijasporce zato sto ovi vole Bosnu, Bascarsiju. Pricas gluposti.
Ja imam prijatelja koji su dijasporci. Redovno se cujemo porukama i ne da ih mrzim, vec su mi veoma dragi.
Ti ako te neko nacepio, ispitaj malo i svoje postupke, a nemoj generalizovati ono sto nije tako.
-
Timotije
Jedno malo pitanje:
Hoce li ikad, u glavnom gradu, zaziviti trend, da ljudi koji setaju gradom, u svoje slobodno vrijeme, na plus 38 C, obuku kratke pantalone i sebi makar malo olaksaju zivot?
Nikako mi ne ide u glavu da je u redu zviznuti smece 10 metara od kontejnera ali je zato ofirno i "dijasporski", hodati po gradu u sandalama!
Hoce li ikad, u glavnom gradu, zaziviti trend, da ljudi koji setaju gradom, u svoje slobodno vrijeme, na plus 38 C, obuku kratke pantalone i sebi makar malo olaksaju zivot?
Nikako mi ne ide u glavu da je u redu zviznuti smece 10 metara od kontejnera ali je zato ofirno i "dijasporski", hodati po gradu u sandalama!
-
razbijač_magle
mene ni najmanje ne iritiraju. mene vise iritira tunjo koga takvi iritiraju. zamisli,takav jedan veliki "vilozov" a ne konta da su to mahom izbjeglice protjerane od četnika kamom i metkom dok je vlast u kojoj je on bio u vrhu ne ucini ništa (bas nista) da im pomogne. naprotiv, odmagali su im maksimalno. kako 92-95 tako i danas. kontinuitet politike?Orbini wrote:Mene iritiraju dijaspirci koji se foliraju parama, kamerama, i naglas da svi cuju biflaju jako los svedski, danski,...
-
jugoistocnjak
Nisu dijasporci nikakav izuzetak kad se tice pomaganja vlasti tokom rata. Oni (vlast) su svim Bosancima valjda "pomagali" u slicnom obimu. Neki sa tih "pomognutih podrucja" su otisli u dijaporu, a neki su ostali u Bosni, ali u nekim drugim gradovima. Kod ovakvih sikaniranja istina je obicno negdje izmedju. Znaci i do jednih je i do drugih.razbijač_magle wrote:mene ni najmanje ne iritiraju. mene vise iritira tunjo koga takvi iritiraju. zamisli,takav jedan veliki "vilozov" a ne konta da su to mahom izbjeglice protjerane od četnika kamom i metkom dok je vlast u kojoj je on bio u vrhu ne ucini ništa (bas nista) da im pomogne. naprotiv, odmagali su im maksimalno. kako 92-95 tako i danas. kontinuitet politike?Orbini wrote:Mene iritiraju dijaspirci koji se foliraju parama, kamerama, i naglas da svi cuju biflaju jako los svedski, danski,...
Ja sam u Bosni i smatram da je dijaspora jedan veliki potencijal ove zemlje i daleko od toga da najveci dio Bosanaca i Hercegovaca mrzi dijasporu. Zavisti ima sigurno, ali to je nesto drugo.
-
King Kikapu
mene nervira sto ja nisam dijaspora licno
-
bolero1968
#44 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijaspor
Odgovor na tvoje pitanje ne smije.duh_sa_sjekirom wrote:Ne lupetaj i ne generaliziraj!!!71440 wrote:I sada naravno vecinom nasem narodu smeta sto onaj drugi ima,smeta im sto ljudi vole Bosnu Bascarsiju,Sarajevo setanje Ferhadijom sto svrate na cevape.Mislio sam da nasi ljudi nesto vise vrijede ,sada necemo otome koliko dijasporci doprinose Bosni. A ne bodu vam oci "KRIMINALCI" sto voze skupocijene automobile vec dijasporci sto su posteno zaradili.OCISTITE SMECE ISPRED VLASITE KUCE.
![]()
Primjeri:
Vozi kroz jednosmjernu ulici, otvotio prozor, izbacio ruku kroz prozor i odvrnuo do daske nekakvo turbo-folk smeće!!!!
A sada da ja tebe pitam smije li se to raditi u Bosni i Hercegovini ?
Mozda nije do njih, nego se ljudi prilagodjavaju sredini gdje su- rade samo ono za sto nece biti kaznjeni.
P.s.
Papak ostaje papak zivjeo on u Bosni ili USA
Treba da te iritiraju papci a ne dijasporci. Sticajem okolnosti najveci broj dijasporaca dolazi bas iz tih krajeva gdje je turbo folk jedina vrsta muzike koju poznaju, a auto stvar prestiza ili uspijeha u zivotu.
-
parafin
Dajmo rijec covjeku, koji je pametniji od vecine nas ovdje, Kemalu Kurspahicu.
Ostajte ondje
Kemal KURSPAHIĆ
Prošle nedjelje, svakovrsnim bosanskohercegovačkim podjelama i napuknućima – u kojima je sve odavno podijeljeno bar na tri - najzad je i na nivou kakve-takve akademske artikulacije pridodata i posebno emocinalno nabijena podjela na “ovdašnje” i “tamošnje”.
Akademik Muhamed Filipović, u istupu na sarajevskim “danima bh. dijaspore” a nekako istovremeno i u kolumni u “Nezavisnim novinama”, upustio se u osvjetljavanje “fenomena dijaspore”. U tom javnom istupu i svom novinskom uratku objeručke je prisvojio sve čaršijcke predrasude, stereotipe i diskvalifikacije o tzv. bosanskoj dijaspori. Opisao je – kako sam duboko učeno kaže - “dijasporce” kao ljude koji se svakoga ljeta pomole u svojim velikim kolima i sa dosta novca za naše prilike; paradiraju svojim uspjehom u dalekom svijetu; a zapravo postaju postepeno ali sigurno za “nas” stranci; zapravo, čitava dva svijeta. Učesnici kongresa reagovali su uvrijeđeno pa je i akademik uvrijeđeno napustio skup izražavajući žaljenje što se uopšte i odazvao pozivu.
Bilo bi šteta da se nije odazvao. Filipović je, naime, i posljednjem “be-ha nostalgičaru” u svijetu koji to hoće da vidi, pokazao šta vladajuća pamet na sve tri strane podijeljene države misli o onima koji su otišli u svijet kao prognanici ili izbjeglice a sada se tretiraju tek kao pobjegulje, emigranti ili čak kao turisti. Poruka od kuće, u parafrazi rodoljubive Šantićeve pjesme glasi: Ostajte ondje.
Ne treba se naročito ljutiti na akademika, on ima istoriju vrlo fleksibilnih stavova i lojalnosti: u mudrosti na iznajmljivanje, bio je i Hamdijin-i Alijin-i Adilov-pa opet Alijin, iako bi u naknadnoj nezavisnosti bio najsretniji da bude viđen kao ni Hamdijin-ni Alijin-ni Adilov. Tako ni njegovo sikterisanje preživjelih Bosanaca i Hercegovaca iz svijeta ne mora biti neki trajan i promišljen stav. Da jeste – ne bi mu se, ni u članku pisanom mahom za publiku u srpskom entitetu, omaklo da o “dijasaporcima” recimo napiše kako “nije ovdje važno kako su i zbog čega to postali, ko ih je u tu poziciju doveo, ko ih je prevario i obmanuo i ko je kakve račune i planove sa njima imao”.
Da nije haškog tribunala i haških presuda, prevlađujuća domaća pamet već bi u ovoj generaciji, samo petnaest godina nakon početka ubijanja Bosne, bila spremna da otpiše izbjegle i prognane kao “obmanute”, kao da su Omarska, Manjača, Dretelj i druga masovna stratišta – sve do Srebrenice – bili povoljna alternativa odlasku.
“I mene su progonili ali sam ostao” – ponudio je akademik lični primjer patriotizma, elegantno propuštajući da kaže kako je on “ostao” na brisanom prostoru i tako opasnih mjesta kakva su, recimo, bosanske ambasade u Bernu i Londonu.
Nije akademik, odbacujući “dijasporce”, uradio ništa što već godinama ne rade vlasti kojima je u različitim fazama svoje intelektualne nezavisnosti čas služio a čas ih autoritativno kritikovao.
Bio sam, na počecima akademskog gostovanja u Americi, pozvan na jedno okupljanje Bosanaca i Hercegovaca u okolini Vašingtona. Među inicijatorima i učesnicima bilo je izbjeglica svih be-ha nacionalnosti. Obratio im se tadašnji Izetbegovićev čovjek od povjerenja, njegov ambasador-at-large, Dr. Nedžib Šaćirbej i lijepo im rekao: “Srbi i Hrvati odavno imaju svoju emigraciju i svoje klubove u ovoj zemlji; sada je vrijeme da i mi imamo svoje”. Kako god to prevodili, svi oni “drugi” lijepo su razumjeli da im tu više nije mjesto.
Vremenom je i to šta znači “svoje” dobilo nova značenja i tumačenja. Iz bošnjačko-muslimanskog “kulturno-istorijskog kruga” izdvojili su se izabranici povezani mladomuslimansko-rodbinskim vezama. Jeftini slatkorječivi patriotizam, sa porukom “ne dozvolite da vam tuđina postane domovina a domovina tuđina”, zamijenjen je ekonomskim i političkim pragmatizmom, kulminirajući u državno sponzoriranoj pretvorbi nekadašnjih društvenih firmi u firme odabranih društvanaca; u otkupu – sa elementima otimačine – poslovnih i stambenih prostora; promociji novoproizvedenih akademskih, naučnih, umjetničkih i svakojakih vrijednosti i autoriteta, poništavajući bilo kakvu želju “ovdašnjih” i bilo kakve realne mogućnosti “tamošnjih” da se prognani ikada vrate.
To je odavno kristalno jasno na nivou “domaće” dnevne politike: od bahate vladavine većine i ponižavanja manjine u svakom od nacionalno ograđenih zabrana preko sistematskog obeshrabrivanja učešća prognanih na izborima – uvođenjem raznih registracija i birokratskih procedura – do otvorene zakonske prijetnje oduzimanjem državljanstva prognanicima kojima, recimo, ni Sjedinjene Države ničim ne ograničavaju pravo da uz američko imaju i državljanstvo države rođenja.
“Povratak prognanih” postao je tako tek prigodna parola za dizanje političkih napetosti; aspirin za umirenje savjesti učesnika i potpisnika raznih nagodbi o podjeli “stopostotne BiH”; ishod na kakav odavno više ne pomišljaju ozbiljno ni “ovdašnji” ni “tamošnji”.
Kao neku vrstu “završnih radova” na tom projektu konačnog otuđivanja “dijasporaca”, koje eto i akademik gura u nekakav drugi i tuđ svijet, bosanska ambasadorka u Vašingtonu – na primjer – govoreći pred američkom publikom o Bosni kao “izvanredom uspjehu” taj uspjeh ilustruje impozantnim porastom turizma u zemlji koju predstavlja.
Znam nešto o tome ko su najčešći turisti koji ambasadorki i njenoj državi omogućuju da šire šarene laže o uspjehu.
Ostajte ondje
Kemal KURSPAHIĆ
Prošle nedjelje, svakovrsnim bosanskohercegovačkim podjelama i napuknućima – u kojima je sve odavno podijeljeno bar na tri - najzad je i na nivou kakve-takve akademske artikulacije pridodata i posebno emocinalno nabijena podjela na “ovdašnje” i “tamošnje”.
Akademik Muhamed Filipović, u istupu na sarajevskim “danima bh. dijaspore” a nekako istovremeno i u kolumni u “Nezavisnim novinama”, upustio se u osvjetljavanje “fenomena dijaspore”. U tom javnom istupu i svom novinskom uratku objeručke je prisvojio sve čaršijcke predrasude, stereotipe i diskvalifikacije o tzv. bosanskoj dijaspori. Opisao je – kako sam duboko učeno kaže - “dijasporce” kao ljude koji se svakoga ljeta pomole u svojim velikim kolima i sa dosta novca za naše prilike; paradiraju svojim uspjehom u dalekom svijetu; a zapravo postaju postepeno ali sigurno za “nas” stranci; zapravo, čitava dva svijeta. Učesnici kongresa reagovali su uvrijeđeno pa je i akademik uvrijeđeno napustio skup izražavajući žaljenje što se uopšte i odazvao pozivu.
Bilo bi šteta da se nije odazvao. Filipović je, naime, i posljednjem “be-ha nostalgičaru” u svijetu koji to hoće da vidi, pokazao šta vladajuća pamet na sve tri strane podijeljene države misli o onima koji su otišli u svijet kao prognanici ili izbjeglice a sada se tretiraju tek kao pobjegulje, emigranti ili čak kao turisti. Poruka od kuće, u parafrazi rodoljubive Šantićeve pjesme glasi: Ostajte ondje.
Ne treba se naročito ljutiti na akademika, on ima istoriju vrlo fleksibilnih stavova i lojalnosti: u mudrosti na iznajmljivanje, bio je i Hamdijin-i Alijin-i Adilov-pa opet Alijin, iako bi u naknadnoj nezavisnosti bio najsretniji da bude viđen kao ni Hamdijin-ni Alijin-ni Adilov. Tako ni njegovo sikterisanje preživjelih Bosanaca i Hercegovaca iz svijeta ne mora biti neki trajan i promišljen stav. Da jeste – ne bi mu se, ni u članku pisanom mahom za publiku u srpskom entitetu, omaklo da o “dijasaporcima” recimo napiše kako “nije ovdje važno kako su i zbog čega to postali, ko ih je u tu poziciju doveo, ko ih je prevario i obmanuo i ko je kakve račune i planove sa njima imao”.
Da nije haškog tribunala i haških presuda, prevlađujuća domaća pamet već bi u ovoj generaciji, samo petnaest godina nakon početka ubijanja Bosne, bila spremna da otpiše izbjegle i prognane kao “obmanute”, kao da su Omarska, Manjača, Dretelj i druga masovna stratišta – sve do Srebrenice – bili povoljna alternativa odlasku.
“I mene su progonili ali sam ostao” – ponudio je akademik lični primjer patriotizma, elegantno propuštajući da kaže kako je on “ostao” na brisanom prostoru i tako opasnih mjesta kakva su, recimo, bosanske ambasade u Bernu i Londonu.
Nije akademik, odbacujući “dijasporce”, uradio ništa što već godinama ne rade vlasti kojima je u različitim fazama svoje intelektualne nezavisnosti čas služio a čas ih autoritativno kritikovao.
Bio sam, na počecima akademskog gostovanja u Americi, pozvan na jedno okupljanje Bosanaca i Hercegovaca u okolini Vašingtona. Među inicijatorima i učesnicima bilo je izbjeglica svih be-ha nacionalnosti. Obratio im se tadašnji Izetbegovićev čovjek od povjerenja, njegov ambasador-at-large, Dr. Nedžib Šaćirbej i lijepo im rekao: “Srbi i Hrvati odavno imaju svoju emigraciju i svoje klubove u ovoj zemlji; sada je vrijeme da i mi imamo svoje”. Kako god to prevodili, svi oni “drugi” lijepo su razumjeli da im tu više nije mjesto.
Vremenom je i to šta znači “svoje” dobilo nova značenja i tumačenja. Iz bošnjačko-muslimanskog “kulturno-istorijskog kruga” izdvojili su se izabranici povezani mladomuslimansko-rodbinskim vezama. Jeftini slatkorječivi patriotizam, sa porukom “ne dozvolite da vam tuđina postane domovina a domovina tuđina”, zamijenjen je ekonomskim i političkim pragmatizmom, kulminirajući u državno sponzoriranoj pretvorbi nekadašnjih društvenih firmi u firme odabranih društvanaca; u otkupu – sa elementima otimačine – poslovnih i stambenih prostora; promociji novoproizvedenih akademskih, naučnih, umjetničkih i svakojakih vrijednosti i autoriteta, poništavajući bilo kakvu želju “ovdašnjih” i bilo kakve realne mogućnosti “tamošnjih” da se prognani ikada vrate.
To je odavno kristalno jasno na nivou “domaće” dnevne politike: od bahate vladavine većine i ponižavanja manjine u svakom od nacionalno ograđenih zabrana preko sistematskog obeshrabrivanja učešća prognanih na izborima – uvođenjem raznih registracija i birokratskih procedura – do otvorene zakonske prijetnje oduzimanjem državljanstva prognanicima kojima, recimo, ni Sjedinjene Države ničim ne ograničavaju pravo da uz američko imaju i državljanstvo države rođenja.
“Povratak prognanih” postao je tako tek prigodna parola za dizanje političkih napetosti; aspirin za umirenje savjesti učesnika i potpisnika raznih nagodbi o podjeli “stopostotne BiH”; ishod na kakav odavno više ne pomišljaju ozbiljno ni “ovdašnji” ni “tamošnji”.
Kao neku vrstu “završnih radova” na tom projektu konačnog otuđivanja “dijasporaca”, koje eto i akademik gura u nekakav drugi i tuđ svijet, bosanska ambasadorka u Vašingtonu – na primjer – govoreći pred američkom publikom o Bosni kao “izvanredom uspjehu” taj uspjeh ilustruje impozantnim porastom turizma u zemlji koju predstavlja.
Znam nešto o tome ko su najčešći turisti koji ambasadorki i njenoj državi omogućuju da šire šarene laže o uspjehu.
-
bisvit
#48 nerviraju li vas dijasporci
sto bi me nerviralo ako ljudi dodju iz dijaspore i pricaju engleski ili njemacki, naprotiv drago mi je to cuti, a kao sto je vec i poznato nemali broj naseg svijeta stekao je prijateljstvo u novim domovinama i poneki jaran koji nazalost ne zna bosanski dodje u nasu zemlju cisto da se pohvalimo svojom ljepotom pa na kojem jeziku da se sporazumijeva s covjekom koji je gost u nasoj zemlji. svasta ako to nekome izgleda preglasno ili preseravanje to je njegov problem ali niko nije lud da sa bosancem koji ne razumije engleski prica na engleskom da bi se pravio mangub pred okolinom
-
tempora
Samo da jos jednom dodam da je svaki BiH gradjanin potencijalni dijasporac sobzirom da jedna trecina BiH gradjana zivi izvan granica zemlje a da 72% mladih ljudi zeli napustiti zemlju.
A u ovom procentu ne mali je broj onih koji zele otici a zamjeraju svojim sugradjanima koji dodju na odmore na istim zeljama i istim greskama koje ce i sami ciniti.
No, baveci se ovom problematikom, zapazam da mediji uveliko pomazu negativnoj slici o dijaspori, pisuci nerijetko podsmjesljive clanke o dijaspori.
Filipovic zasigurno nije jedini iz kojeg govori predrasuda i glupost.Ali je jedan od odgovornih koji ne mari za potencijale svoje zemlje.Niko nema tacne podatke o tome koliko ljudi godisnje napusta zemlju i iz kojih razloga.No dovoljno je posjetiti neke od ambasada u Sarajevu i na osnovu redova zakljuciti gdje to hrle stanovnici zemlje koji u onima koji su vec otisli vide najgore osobine.
I po ovom pitanju, koje je jedno od gorucih u zemlji, BiH pokazuje koliko zaostaje za svijetom a koliko je javno misljenje optereceno primitivizmom.
A u ovom procentu ne mali je broj onih koji zele otici a zamjeraju svojim sugradjanima koji dodju na odmore na istim zeljama i istim greskama koje ce i sami ciniti.
No, baveci se ovom problematikom, zapazam da mediji uveliko pomazu negativnoj slici o dijaspori, pisuci nerijetko podsmjesljive clanke o dijaspori.
Filipovic zasigurno nije jedini iz kojeg govori predrasuda i glupost.Ali je jedan od odgovornih koji ne mari za potencijale svoje zemlje.Niko nema tacne podatke o tome koliko ljudi godisnje napusta zemlju i iz kojih razloga.No dovoljno je posjetiti neke od ambasada u Sarajevu i na osnovu redova zakljuciti gdje to hrle stanovnici zemlje koji u onima koji su vec otisli vide najgore osobine.
I po ovom pitanju, koje je jedno od gorucih u zemlji, BiH pokazuje koliko zaostaje za svijetom a koliko je javno misljenje optereceno primitivizmom.