BIH bez RS?

Drvosjeca iz Dejcica

#26 Re: BIH bez RS?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lepi Johnny wrote:
spongebob wrote:moguca? haj`te da napisemo scenarij.
Svi znamo da je najveca kocnica BIH u naslovu navedena karadjiceva zaostavstina i da se ona nece raspiriti u doglednu deceniju, dvije, tri...poznavajuci mentalitet ovdasnjih srba mozda i nikada. Da li BIH moze biti efektivnija bez RS-a?
Veca je kocnica ya BIH Federacija sa ogromnim aparatom sa onoliko kantona i sa ogromnom administracijom koju nebi mogla izdrzati ni mnogo jaca evropska zemlja od Bosne.

Ti si to vjerovatno znao ali pises subjektivno i navijacki
Malo analize nece skoditi nikome. F.BiH istina ima relativno glomazan administrativni aparat ali samo realtivno jer u F.BiH ipak zive dva od tri konstitutivna naroda. Skup i glomazan administrativni aparat ne moze biti alibi za unitarnost i dominaciju jednog naroda kao sto je slucaj sa R.S-om. Republika Srpska je jedna od najunitatrnijih regija u Evropi u kojoj iskljucivu dominaciju ima samo jedan narod - Srbi. Shodno ovome, F.BiH je daleko decentralizovanija, slicno Svajcarskoj, gdje su kantoni prakticno samostalne drzave sa svojom policijom, ustavom, sudstvom, zdravstvom, skolstvom. Kantoni u F.BiH jedino nemaju svoju vojsku i novac. Dakle kantoni u F.BiH imaju mogucnost i poluge kojima mogu zastiti ne samo nacionalne manjine vec i vecinski narod u tom kantonu moze ostvariti svoje interese. Naravno, dobrom reformom i evenutalnim okrupnjavanjem kanotna u F.BIH bi se troskovi administracije umnogome smanjili. Pogledaj recimo koliko se Hrvata vratilo u R.S a koliko se vratilo u F.BiH? Vise Hrvata imas u Kantonu Sarajevo nego u cijeloj R.S i ko je onda remetilacki faktor u BiH, F.BiH ili R.S? Na kraju ako je model R.S-a bolji, zasto onda taj model jednostavno ne prenesemo na drzavni nivo? :D 8-)
duh_sa_sjekirom

Post by duh_sa_sjekirom »

Kako je moguća BiH bez RS? Jednostavno:
Cijelo vrijeme slušamo od političara iz RS kako je glavna kočnica za BiH, u stvari, Federacija sa ogromnim administrativnim aparatom, a kako oni u RS, eto, imaju republičko uređenje i sve funkcionira!!!
OK, pa haj'mo onda cijelu BiH urediti kao republiku!!!
Ako se u Ustavu RS garantira jenakopravnost i konstitutivnost svih naroda, odnosno Bošnjaka, Srba i Hrvata, zašto taj princip i takav ustav ne primjeniti na cijelu BiH!?
Orbini

Post by Orbini »

Pa koliko ja vidim, politika RS i jeste - motivisanje Bosnjaka da sami zatraze podjelu. Buduci da nemaju muda da sami to izvedu - politika je omrznuti i ogaditi svaki pomisao Bosnjacima na multietnicnost, cjelovitu BiH,..... Kod mnogih su to i uspjeli - vise puta sam cuo kako je nemoguc suzivot sa cetnicima. Potpisujem, ali druga varijanta je jos gora. Mnogi ne vide dalje od svoje avlije i stvara se privid funkcionisanja "Bosnjakistana" - ali kratak pogled na mapu dokazuje da je takva drzavica u takvom omjeru osudjena u startu na propast ako je izolovana. Nije ni Srbima puno bolje jer imaju prekid kod Brckog i slijepo crijevo od teritorije, a hrvatske enklave i da ne spominjem. Znaci - bilo kakva podjela BiH zahtjeva drugaciju teritorjalnu preraspodjelu a to je avantura u koju se ne upustaju cak ni zagovaraci poput Dodika. Samo jeftina izborna retorika i nista vise. Na stranu melodramaticne patriotizme - u pitanju je cista tehnicka izvodljivost takvog poduhvata.

Bosnjacima je insistiranje na cjelovitoj BiH jedini nacin da opstanu. Manje zlo od veceg. A vece zlo je sigurno podjela BiH, jer je na ovim procentima nemoguca. Bihacka enklava je odvojena od ostatka "Bosnjakistana" a ionako je teritorija premala za prosperitet i buducnost sljedecih generacija. Ko nam odrzava stabilnost valute i kako bi prosli da je sami odrzavamo je druga prica.

Valjda ce se promjeniti vakat i biti bolje po pitanju ljudskih prava na prostoru cjele BiH. Pitanje je samo kolika je granica izdrzljivosti i koliko ljudi mogu cekati. Posmatrajuci raspolozenje i ubjedjenja mladjih generacija u RS - bojim se da rat za teritorije nije nemoguc.
Šapat

Post by Šapat »

Evo da se i ja malo prikljucim. Ismijah se onim tabletama, ali valjad je covjek iz BLuke, a nij esrbin, pa ga zabolilo sto se Blluka daje Srbiji :D .

Ali, kako god, mislim da mi u BiH imamo golemi problem koji ce postati jos golemiji ako se ne rijesi. Drzava, u trenutnom stanju i izgledu vrlo slabo moze funkcionisati i to je sad vec vise nego jasno i ocito. Ali nije tu stvarni problem. Jos veci problem pretstavlja neshvatanje naroda u BiH, svih naroda, da dijeljenjem sami sebi skodimo najvise. Nazalost, nacionalizam je jos uvijek prejak.

Republicko uredjenje cijele drzave bi mozda valjalo, ali mislim da bi jos bolja varijanta bila kantonizacija bez obzira na etnicke regije. Dakle, recimo 5 kantona (kako je i bilo predlagano), ali ne po sadanjem principu. Svaki kanton bi imao sve svoje, ali ni blizu u omjeru kakav je danas. Svaki kanton bi imao svoju vladu, guvernera, policiju, skolstvo, itd., medjutim ni jedan ne bi imao autonomiju kao danas, razlicite poreske stope, razlicite predmete u skolama, itd. Opstine bi ostale kao i danas, i bile bi odgovorne direktno vladi kantona, odnosno regije, a ta vlada bi bila odgovorna drzavnoj vladi, odnosno parlamentu.
Naravno, ovo zahtijeva ukidanje entiteta. Kazete da to nije moguce? Naravno da jeste. I to vrlo lako.

Mi smo i danas, de facto, protektorat. Nase vlasti sluze samo kao marionete i da trose drzavne pare, ali u sustini - ne odgovaraju nikome i ni za sta, a rade striktno i jednio sto im se nalozi iz OHR-a.
OHR (SAD, EU) je taj koji vodi kolo, i putem svojih ovlasti koja je vec bezbroj puta iskoristio za svasta nesto, pri tome ne jednom krseci taj famozni Daytonski ustav, moze i danas uraditi sta hoce. Pa i ukinuti entitete.

I sta ce biti? Bunice se srbi, bunice se hrvati, bunice se i muslimani, i...? Sta? Novi rat? Tesko...to je moglo proci '92 kada je samo jedna strana imala oruzje, danas ga imamo svi. I vidjesmo '95 sta se desi kad svi imamo oruzje. A ovo, opet, znaju svi. Sve 3 strane. Dakle, rata nema sta god da politika uradi. A tu je i NATO koji moze biti garant svega toga.

Jedino je "mali" problem sto ovo niko nece da uradi. Ameri i EU jer tada vise ne bi bili potrebni ovdje. Nasi, na sve 3 strane, zato sto bi tada masa njih ostala bez fotelja, povlastica, kesa u neogranicenim kolicinama, talova, itd., i jos bi vjerovatno stosta morali i objasniti i vratiti.

I to je to. Nasa realnost. Bar po meni...
sarlo

Post by sarlo »

Orbini wrote:Pa koliko ja vidim, politika RS i jeste - motivisanje Bosnjaka da sami zatraze podjelu. Buduci da nemaju muda da sami to izvedu - politika je omrznuti i ogaditi svaki pomisao Bosnjacima na multietnicnost, cjelovitu BiH,..... Kod mnogih su to i uspjeli - vise puta sam cuo kako je nemoguc suzivot sa cetnicima.
Suzivot sa cetnicima je karcinom za bosnjacko drustvo, tegoban i vodi sigurnoj smrti Bosnjaka kao nacije. I kad bio moguc, sta je sa dostojanstvom.
Orbini wrote: Potpisujem, ali druga varijanta je jos gora. Mnogi ne vide dalje od svoje avlije i stvara se privid funkcionisanja "Bosnjakistana" - ali kratak pogled na mapu dokazuje da je takva drzavica u takvom omjeru osudjena u startu na propast ako je izolovana. Nije ni Srbima puno bolje jer imaju prekid kod Brckog i slijepo crijevo od teritorije, a hrvatske enklave i da ne spominjem. Znaci - bilo kakva podjela BiH zahtjeva drugaciju teritorjalnu preraspodjelu a to je avantura u koju se ne upustaju cak ni zagovaraci poput Dodika. Samo jeftina izborna retorika i nista vise. Na stranu melodramaticne patriotizme - u pitanju je cista tehnicka izvodljivost takvog poduhvata.
U Bosni postoje tri etnicki ciste teritorije (zapravo dvije i frtalj). Tehnicki je potrebno samo ukinuti institucije BiH i F BiH i na razvalinama F BIH formirati dsvije drzave, a vjerovatno bi se moglo doci i do konsensuza o jednoj drzavi Hrvata i Bosnjaka (ona zapravo i sada postoji, potrebno je samo racionalizirati)
Orbini wrote:Bosnjacima je insistiranje na cjelovitoj BiH jedini nacin da opstanu.
Bosnjaci treba da definisu svoj interes, mislim da im je prvi cilj da opstanu i da imaju pravo na dostojanstven zivot, ostalo su manje vise ekonomski ciljevi
Orbini wrote:Manje zlo od veceg. A vece zlo je sigurno podjela BiH, jer je na ovim procentima nemoguca. Bihacka enklava je odvojena od ostatka "Bosnjakistana" a ionako je teritorija premala za prosperitet i buducnost sljedecih generacija. Ko nam odrzava stabilnost valute i kako bi prosli da je sami odrzavamo je druga prica.

Valjda ce se promjeniti vakat i biti bolje po pitanju ljudskih prava na prostoru cjele BiH. Pitanje je samo kolika je granica izdrzljivosti i koliko ljudi mogu cekati. Posmatrajuci raspolozenje i ubjedjenja mladjih generacija u RS - bojim se da rat za teritorije nije nemoguc.
Stvari u Bosni su zamrsene, pojam zamrsene stvari u svijetu je Gordijev cvor, koji je veoma jednostavno raspetljan-macem. Samo neki oblik sile moze razrijesiti probleme u Bosni. A poslije normalna drzava u kojoj su ljudska prava neprikosnovena.
Sreca prati hrabre. Na kraju krajeva uvijek nam ostaje opcija egzila u sjevernu Skandinaviju i rijetko naseljena podrucja Australije i Kanade.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

vala vise dosta i RS-a, vidim na Cipru da je sve moguce
dugacki

Post by dugacki »

spongebob wrote:
Tariq_rambo wrote:
spongebob wrote: mislim bez teritorije.
Haj ti nadji nacin da se to izvede ja ga odmah potpisujem. NEMOGUCE
mislim na BIH bez 49 % teritorije. moze i bez 40 %. Sve zavisi kako se dogovori. bil ti bio za to?ja bi.
I ja sam za....Samo prije toga bi moglo Sarajevo da se zamjeni sa Banja Lukom.Tako bi i Srbi i mi imali kompaktnu teritoriju.Oni prema Srbiji a mi prema Zapadu. :-)

Spongebob, ako ti je tema provokacija, onda si uspio. Ako si mislio ozbiljno, onda i ja mislim ozbiljno sa svojim komentarom.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Ako se ne varam pitanje je bilo sta je moguci scenirij ukidanja RS-a. Koliko sam uspio prosuditi svi daju konacna rjesenja a ne I proces kako bi se doslo do toga. Meni je jedan posebno donio utisak da je ostvariv tj:

1. Ukidnje imena RS od strane ustavnog suda BiH koji se temelji na nekonstitutivnosti zbog krsenja ravnopravnosti konstitutivnih naroda RS-a tj Bosnjaka I Hrvata, a koji se podupire na odluke o himni I grbu RS-a koji su vec ukinuti.

2. Ukidanjem tj promjenom imena dobijamo entitet koji nema obrazinu samo jednog naroda te ce I sam izgubiti relevantnost za srpski narod tj stvorice se logicki uslovi da se racionalizuje drzava I pospjesi efikasnost I ekonomija radi ulaska u EU.

3. Ekonomskim razvojem I programima stvorice se uslovi u kojem trzisna ekonomija ce odredjivati koji je vid reorganizacija drzave najbolji.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

RS se moze ostaviti da zivi, posto je etnicka slika vec takva kakva jeste, kao kulturna pokrajina, ali joj treba oduzeti politicke ingerencije i stvoriti zajedno sa Federacijom 4-5-6 funkcionalnih regiona, kojik bi funkcionisali u korist gradjana i drzave BiH.
Koliko sam ja shvatio, Srbi se plase za svoj identitet, a to mogu "sacuvati" ako imaju kulturnu pokrajinu, rezervat, ili to nazovite kako hocete, svejedno. Eto zivite svi skupa na odredjenoj teritoriji pa se gangajte, guslajte, kamena s ramena do mile volje, ali u politiku se ne mjesajte...
sibonja

Post by sibonja »

gospodar kuglastih munja wrote:RS se moze ostaviti da zivi, posto je etnicka slika vec takva kakva jeste, kao kulturna pokrajina, ali joj treba oduzeti politicke ingerencije i stvoriti zajedno sa Federacijom 4-5-6 funkcionalnih regiona, kojik bi funkcionisali u korist gradjana i drzave BiH.
Koliko sam ja shvatio, Srbi se plase za svoj identitet, a to mogu "sacuvati" ako imaju kulturnu pokrajinu, rezervat, ili to nazovite kako hocete, svejedno. Eto zivite svi skupa na odredjenoj teritoriji pa se gangajte, guslajte, kamena s ramena do mile volje, ali u politiku se ne mjesajte...

Sve moze samo srbinu nediraj u vlast,stara poslovica.
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

MA NEMA ŠANSE DA SE RS ODVOJI A UKINUČE SE KAD TAD, BILO KAKO BILO.
PO MOM MIŠLJENJU AKO VAKO NASTAVE ČETNICI DA SERU, NAŠI (GUZONJE,FOTELJAŠI) DA MUZU NAROD DO IZNEMOGLOSTI. IMA DA PUKNE PA BI MOGLO BITI JOŠ GORE NEG ZA OVAJ PROŠLI RAT. NE KAŽEM ODMA ALI AKO SE OVAKO NASTAVI MOČE SE IČI U PALESTINU IL IZRAEL NA GODIŠNJI ( KO MOGNE) JER ČE DOLE BITI PUNO MIRNIJE.
cyprus

Post by cyprus »

IZVANZEMALJAC wrote:MA NEMA ŠANSE DA SE RS ODVOJI A UKINUČE SE KAD TAD, BILO KAKO BILO.
PO MOM MIŠLJENJU AKO VAKO NASTAVE ČETNICI DA SERU, NAŠI (GUZONJE,FOTELJAŠI) DA MUZU NAROD DO IZNEMOGLOSTI. IMA DA PUKNE PA BI MOGLO BITI JOŠ GORE NEG ZA OVAJ PROŠLI RAT. NE KAŽEM ODMA ALI AKO SE OVAKO NASTAVI MOČE SE IČI U PALESTINU IL IZRAEL NA GODIŠNJI ( KO MOGNE) JER ČE DOLE BITI PUNO MIRNIJE.
Šta se dereš bolan? :roll:
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

cyprus wrote:
IZVANZEMALJAC wrote:MA NEMA ŠANSE DA SE RS ODVOJI A UKINUČE SE KAD TAD, BILO KAKO BILO.
JEDNI NE ČUJU IL NEČE DA ČUJU PA MORAM.
večina naših političara se bavi sa dvima opcijama ukidanjem rs-a i punjenjem svojih đepova. ko jebe narod i ekonomiju.
kontam mogla bi bosna imati dobru poljeprivredu kad pogledaš koliko se sere (poličari iz dana u dan, pa vala i narod zato što glasa take) treba samo nači nekog da to gnojivo izkoristi pa če biti rodna godina.
TareSA

#39 Re: BIH bez RS?

Post by TareSA »

sulesavic wrote:
Black Cell wrote:
spongebob wrote:moguca? haj`te da napisemo scenarij.
Svi znamo da je najveca kocnica BIH u naslovu navedena karadjiceva zaostavstina i da se ona nece raspiriti u doglednu deceniju, dvije, tri...poznavajuci mentalitet ovdasnjih srba mozda i nikada. Da li BIH moze biti efektivnija bez RS-a?
Što se tiče Republike Svinjske nju je moguče ukinut u roku 48 sati (uz predhodne pripreme, naravno) samo da za to postoji malo dobre volje od strane vladajuče Bošnjačke elite. BiH bi tada bila naj bogatija država ne samo u Europi već i u svijetu. RS se nemože nikako izdvojiti jer nije u stanju da uspostavi nikakve održive granice i bila bi pregažena uz potpuni nestanak Srbskog elementa u BiH. Te činjenice su svjesni i najokorjeliji Četnici kao Dodik pa o tome se netreba mnogo zamarati. Največa opasnost predstavljaju izdajnici u Bošnjačkom narodu koji iz razloga da je samo njima dobro ustanju su prodati i rodženu mater. Ako noko od Srbalija misli da trguje sa teritorijom onda neka ostavi Banjaluku u BiH ,a umjesto nje ponudi Srbima Sarjevo ili šta god hoče.
Afekt, neznanje, zaboravljen maternji jezik, zaboravio tablete popit'... Šta ti je, ba?
Ovaj forum mi se vise gadi zbog forumasa i mediokriteta koji se ovjde javljaju, ama ljudi shvatite da mozete da komentarisete neki post, mozete da se ne slazete s njim ili slazete, al nemojte ulaziti u to kakav je njegov autor, jer na lijekovima, jel pod afektom i ostala vrijedjanja ljudskog integriteta, to mi je toliko degutantno da mi se povraca, mozda sam i ja nekad priznajem nesto slicno al nikad degutantno uradio, al ovdje ima ljudi koji jedino to i rade, fuj mi je to, fuj, daj odgovori na temu demantiraj covjeka, nesto svoje napisi al sta je fazon vrijedjati nekoga iz dana u dan nije mi jasno, valjda kod kuce tolike frustracije se ne mogu istresti pa se onda nadje forum kao medij za to, strasno
gospodar kuglastih munja

#40 Re: BIH bez RS?

TareSA wrote:
sulesavic wrote:
Black Cell wrote:Što se tiče Republike Svinjske nju je moguče ukinut u roku 48 sati (uz predhodne pripreme, naravno) samo da za to postoji malo dobre volje od strane vladajuče Bošnjačke elite. BiH bi tada bila naj bogatija država ne samo u Europi već i u svijetu. RS se nemože nikako izdvojiti jer nije u stanju da uspostavi nikakve održive granice i bila bi pregažena uz potpuni nestanak Srbskog elementa u BiH. Te činjenice su svjesni i najokorjeliji Četnici kao Dodik pa o tome se netreba mnogo zamarati. Največa opasnost predstavljaju izdajnici u Bošnjačkom narodu koji iz razloga da je samo njima dobro ustanju su prodati i rodženu mater. Ako noko od Srbalija misli da trguje sa teritorijom onda neka ostavi Banjaluku u BiH ,a umjesto nje ponudi Srbima Sarjevo ili šta god hoče.
Afekt, neznanje, zaboravljen maternji jezik, zaboravio tablete popit'... Šta ti je, ba?
Ovaj forum mi se vise gadi zbog forumasa i mediokriteta koji se ovjde javljaju, ama ljudi shvatite da mozete da komentarisete neki post, mozete da se ne slazete s njim ili slazete, al nemojte ulaziti u to kakav je njegov autor, jer na lijekovima, jel pod afektom i ostala vrijedjanja ljudskog integriteta, to mi je toliko degutantno da mi se povraca, mozda sam i ja nekad priznajem nesto slicno al nikad degutantno uradio, al ovdje ima ljudi koji jedino to i rade, fuj mi je to, fuj, daj odgovori na temu demantiraj covjeka, nesto svoje napisi al sta je fazon vrijedjati nekoga iz dana u dan nije mi jasno, valjda kod kuce tolike frustracije se ne mogu istresti pa se onda nadje forum kao medij za to, strasno
Bas se nesto slazem s tobom, u pravu si, mada je ponekad simpaticno ubacivati i licne opaske, ali tu trebas znati GRANICE.

Poznavati svoje i tudje granice je nauka koja treba da se uci u skoli, a toga kod nas nema. A da ne govorim o grupnom identitetu i granicama grupe. To nam je spansko selo.
osa

Post by osa »

BiH može jedino biti funkcionalna na način kako je to postavio njemački ambasador Shmunk, samo se bojim da i on nije bio u potpunosti u pravu jer kad bi i došlo do toga da se formira jedna BiH nacija problem ponovo ne bi bio riješen. Jadni njemac je previdio da ljudi u BiH osim što se ne smatraju pripadnicima jedne nacije nisu također pripadnici iste vjere a ovo ipak nije US. zato mogućnost da BiH bude funkcionalna s RS ili bez nje (pod tim podrazumjevam da tvorevina nestane a ljudi i teritorij ostanu u BiH) je, ružno je reći ali se mora, ravna nuli.
gospodar kuglastih munja

osa wrote:BiH može jedino biti funkcionalna na način kako je to postavio njemački ambasador Shmunk, samo se bojim da i on nije bio u potpunosti u pravu jer kad bi i došlo do toga da se formira jedna BiH nacija problem ponovo ne bi bio riješen. Jadni njemac je previdio da ljudi u BiH osim što se ne smatraju pripadnicima jedne nacije nisu također pripadnici iste vjere a ovo ipak nije US. zato mogućnost da BiH bude funkcionalna s RS ili bez nje (pod tim podrazumjevam da tvorevina nestane a ljudi i teritorij ostanu u BiH) je, ružno je reći ali se mora, ravna nuli.
Sve se to moze rijesiti jednim potezom !

Uvedimo gradjanske principe i pola posla je rijeseno. Ostatak je cisto administrativni.
osa

Post by osa »

gospodar kuglastih munja wrote:
osa wrote:BiH može jedino biti funkcionalna na način kako je to postavio njemački ambasador Shmunk, samo se bojim da i on nije bio u potpunosti u pravu jer kad bi i došlo do toga da se formira jedna BiH nacija problem ponovo ne bi bio riješen. Jadni njemac je previdio da ljudi u BiH osim što se ne smatraju pripadnicima jedne nacije nisu također pripadnici iste vjere a ovo ipak nije US. zato mogućnost da BiH bude funkcionalna s RS ili bez nje (pod tim podrazumjevam da tvorevina nestane a ljudi i teritorij ostanu u BiH) je, ružno je reći ali se mora, ravna nuli.

Uvedimo gradjanske principe i pola posla je rijeseno. Ostatak je cisto administrativni.
Šta znači administrativno uvođenje građanskih principa kad će u BiH bošnjak glasati za bošnjaka, hrvat za hrvata itd., bojim se da to ne bi ništa riješilo.
gospodar kuglastih munja

osa wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:

Šta znači administrativno uvođenje građanskih principa kad će u BiH bošnjak glasati za bošnjaka, hrvat za hrvata itd., bojim se da to ne bi ništa riješilo.
Ma nisam mislio bukvalno, vec to da bi se neke stvari same od sebe podrzazumijevale. Uzmi npr. religije. Danas su one politicki faktor i zastupaju svaka svoj narod ( ne znam otkud im to pravo ). U gradjanskoj drzavi, po automatizmu, religije dobijaju drugaciji status. To nisu vise politicki zastupnici naroda, vec slobodne organizacije gradjana vjernika, kao sto i trebaju biti. Potom bi se dobila ravnopravnost svake osobe na citavoj teritoriji BiH i nebi bilo etnicke diskriminacije ,kakvu imamo danas u RS, a djelimicno i u Federaciji. U isto vrijeme profunkcionisala bi konstutivnost tri naroda i sto me posebno interesuje, manjina, jer Srbi nebi mogli polagati ekskluzivititet na RS posto bi , uslovno receno, dobili citav teritorij BiH. I td, itd...
sebilj

Post by sebilj »

duh_sa_sjekirom wrote:Kako je moguća BiH bez RS? Jednostavno:
Cijelo vrijeme slušamo od političara iz RS kako je glavna kočnica za BiH, u stvari, Federacija sa ogromnim administrativnim aparatom, a kako oni u RS, eto, imaju republičko uređenje i sve funkcionira!!!
Ako se u Ustavu RS garantira jenakopravnost i konstitutivnost svih naroda, odnosno Bošnjaka, Srba i Hrvata, zašto taj princip i takav ustav ne primjeniti na cijelu BiH!?
dobro recheno
osa

Post by osa »

sebilj wrote:
dobro recheno
Bojim se da u toj građanskoj BiH narodi kojih je manje , a pogotovo hrvati , bili ravnopravni upravo toliko koliko su ravnopravni bošnjaci i hrvati u RS.
artzy

Post by artzy »

cyprus wrote:
Ja jeote, probi usi!
visby

Post by visby »

Pitao bih autora teme kakve veze ima RS sa npr. krizom u zenickoj zeljezari?
artzy

Post by artzy »

osa wrote:
sebilj wrote:
dobro recheno
Bojim se da u toj građanskoj BiH narodi kojih je manje , a pogotovo hrvati , bili ravnopravni upravo toliko koliko su ravnopravni bošnjaci i hrvati u RS.
Ne mislim da iko vise zastupa uredjenje BiH kao centralizirane republike, a mozda bi trebalo da bude zastupano.

Ono sto zelim reci je da u ovim natezanjima oni koji su bili za funkcionalnu drzavu i s dobrim namjerama prema svima zastupali su decentralizirano uredjenje cisto zbog logike da je to dobro. Oni koji jos uvijek podrivaju drzavu, kao sto to radi Dodik maksimiziraju svoje "zahtjeve" sa ciljem da dobiju maksimum moguci.

Uzmimo dvije krajnosti; na jednoj strani drzava bez ikakvih entiteta na jednoj strani i na drugoj strani konfederaciju - dobit cemo nesto izmedju; cijelu BiH sa kantonima. Ako pomaknes svoje zahtjeve prema toj sredini - pomaknut ces i "kompromisno rjesenje" na tu stranu u korist neprijatelja drzave.

Mislim da trenutno kompromis bi bio RS podijeljena na kantone i sa kantonima FBiH da cine BiH. BiH moze promijeniti ime u FBiH. Kompromis je u tome da novi kantoni ostanu u granicama RS...

Na drugoj strani niko nema pravo da pregovara o predaji podrucja drugoj drzavi - osobito onih podrucja na kojima su Hrvati i Bosnjaci cinili vecinu. Ako bi jedan dio BiH postao nova drzava - to bi imalo isto znacenje.

Dejton je napravio da se ne mogu takve odluke donositi bez jednog od naroda tako da ni RS ne moze postati drzava bez potpisa predstavnika druga dva naroda (ili i jednog od njih). Ja bih uveo poseban zakon po kojem ni jedna osoba ne moze imati pravo da ugrozi teritorijalni integritet drzave a svaki "dogovor" i "potpisivanja" je upravo to. Neki drzavni sluzbenici bi mogli biti dovedeni na sud za takve djelatnosti cak i sada.

Dodik svojim izjavama cini to bez prestanka. Ignorise prava nesrba u RS, itd...

Znaci samo kantoni (kao u Federaciji) u cijeloj zemlji tako da se izgubi jedan nivo vlasti. Kantonima dati pravo da se udruzuju u vece kantone i takve odluke kao i mnogo drugih dati Vijecu Naroda na usvajanje gdje svaki od tri naroda imaju pravo veta.

Ne mislim da ovom rjesenju ima alternative. Kantoni formirani na istinskoj ekonomskoj bazi nemaju sanse jer su Srbe uvjerili da ce ih neko sunetiti. Razlog je vjerovatno u tome sto kada jednom izgube strah i neku kolicinu nepovjerenja mogli poceti da se suocavaju sa onim sto su sami ucinili. Zato Dodik ne smije da popusti u svojoj histeriji. Ako Srbi pocnu zivjeti normalno sa drugim Bosancima i Hercegovcima mogli bi se poceti pitati: "Pa sta nam je ovo sve trebalo?" ili "Mozda cetnistvo, velika srbija i istraga poturica i nije najveca i najbitnija stvar u 21. stoljecu...?"

Osim toga kantoni u RS gdje su Bosnjaci bili vecina trebaju biti uredjeni kao ovi "mjesoviti" kantoni u srednjoj Bosni... Posavski kanton gdje su Hrvati bili vecina takodjer... Dozvoliti da Drvar bude u kantonu sa Srpskom vecinom.. itd ...
Sogan

Post by Sogan »

artzy wrote:
osa wrote:
sebilj wrote: dobro recheno
Ne mislim da iko vise zastupa uredjenje BiH kao centralizirane republike, a mozda bi trebalo da bude zastupano.

Ono sto zelim reci je da u ovim natezanjima oni koji su bili za funkcionalnu drzavu i s dobrim namjerama prema svima zastupali su decentralizirano uredjenje cisto zbog logike da je to dobro. Oni koji jos uvijek podrivaju drzavu, kao sto to radi Dodik maksimiziraju svoje "zahtjeve" sa ciljem da dobiju maksimum moguci.

Uzmimo dvije krajnosti; na jednoj strani drzava bez ikakvih entiteta na jednoj strani i na drugoj strani konfederaciju - dobit cemo nesto izmedju; cijelu BiH sa kantonima. Ako pomaknes svoje zahtjeve prema toj sredini - pomaknut ces i "kompromisno rjesenje" na tu stranu u korist neprijatelja drzave.

Mislim da trenutno kompromis bi bio RS podijeljena na kantone i sa kantonima FBiH da cine BiH. BiH moze promijeniti ime u FBiH. Kompromis je u tome da novi kantoni ostanu u granicama RS...

Na drugoj strani niko nema pravo da pregovara o predaji podrucja drugoj drzavi - osobito onih podrucja na kojima su Hrvati i Bosnjaci cinili vecinu. Ako bi jedan dio BiH postao nova drzava - to bi imalo isto znacenje.

Dejton je napravio da se ne mogu takve odluke donositi bez jednog od naroda tako da ni RS ne moze postati drzava bez potpisa predstavnika druga dva naroda (ili i jednog od njih). Ja bih uveo poseban zakon po kojem ni jedna osoba ne moze imati pravo da ugrozi teritorijalni integritet drzave a svaki "dogovor" i "potpisivanja" je upravo to. Neki drzavni sluzbenici bi mogli biti dovedeni na sud za takve djelatnosti cak i sada.

Dodik svojim izjavama cini to bez prestanka. Ignorise prava nesrba u RS, itd...

Znaci samo kantoni (kao u Federaciji) u cijeloj zemlji tako da se izgubi jedan nivo vlasti. Kantonima dati pravo da se udruzuju u vece kantone i takve odluke kao i mnogo drugih dati Vijecu Naroda na usvajanje gdje svaki od tri naroda imaju pravo veta.

Ne mislim da ovom rjesenju ima alternative. Kantoni formirani na istinskoj ekonomskoj bazi nemaju sanse jer su Srbe uvjerili da ce ih neko sunetiti. Razlog je vjerovatno u tome sto kada jednom izgube strah i neku kolicinu nepovjerenja mogli poceti da se suocavaju sa onim sto su sami ucinili. Zato Dodik ne smije da popusti u svojoj histeriji. Ako Srbi pocnu zivjeti normalno sa drugim Bosancima i Hercegovcima mogli bi se poceti pitati: "Pa sta nam je ovo sve trebalo?" ili "Mozda cetnistvo, velika srbija i istraga poturica i nije najveca i najbitnija stvar u 21. stoljecu...?"

Osim toga kantoni u RS gdje su Bosnjaci bili vecina trebaju biti uredjeni kao ovi "mjesoviti" kantoni u srednjoj Bosni... Posavski kanton gdje su Hrvati bili vecina takodjer... Dozvoliti da Drvar bude u kantonu sa Srpskom vecinom.. itd ...
mudro zboris artzy :thumbup:
Post Reply