Feminizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

talijan

#26 Re: Feminizam

Post by talijan »

zlotscha wrote:
talijan wrote:
zlotscha wrote: hmmmmmmmmmmmmmmm
da borba za neciji status jeste smjesna, ali nije svakome pogotovo ne onima koji se bore!
mora se teziti da se ostvari mnogo da bi se ostvarilo malo, usuprotnom se postigne puno manje ili nista
eto
sto se mene tice borite se, brate...
meni niko ne smeta no mislim da sam slobodan da sebi biram drustvo a kako je pitanje bilo na koji nacin reagirate kada ste u kontaktu s ortodoksnim feministkinjama, na njega sam i odgovorio uzimajuci kao normalno da nikog ne mrzim.
gledam svoja posla
eto
naravno da je lijepo imati svoju slobodu. za to pokusava da se izbori jedna velika vecina u drustvu kao sto je ovo u kome mi egzistiramo. neki (tacnije NEKE) mozda imaju izbor da li da ih malo psihicki maltretiraju i da im izbiju dva zuba ili da ih vise psihicki maltretiraju, ali zato da dobiju samo dva samara.

porazna je statistika kada je u pitanju nasilje nad zenama i djecom. mislim da radikalni feminizam utice na samopouzdanje zenske populacije, a musku mozda, da se malo zapitaju zasto?

jos samo da podsjetim da se relativno mali broj slucajeva nasilja prijavi jer u patriarhalnom drustvu (kao sto je ovo) dzuvegija ne bije bez razloga (na koji, najnormalnije, zena ima sav uticaj)
ispravi me ako grijesim
hvala
nista ne grijesis
vidim da ti je problem prirastao srcu i zelim ti puno uspjeha u njegovom rjesavanju.

:)
King Kikapu

Post by King Kikapu »

doprinos diskusiji via eurostat structural indicators database:

employment ratio-females:

CLICK

employment ratio-males;

CLICK

last but not least-gender pay gap:

CLICK
zlotscha

#28 Re: Feminizam

Post by zlotscha »

talijan wrote:
zlotscha wrote:
talijan wrote: sto se mene tice borite se, brate...
meni niko ne smeta no mislim da sam slobodan da sebi biram drustvo a kako je pitanje bilo na koji nacin reagirate kada ste u kontaktu s ortodoksnim feministkinjama, na njega sam i odgovorio uzimajuci kao normalno da nikog ne mrzim.
gledam svoja posla
eto
naravno da je lijepo imati svoju slobodu. za to pokusava da se izbori jedna velika vecina u drustvu kao sto je ovo u kome mi egzistiramo. neki (tacnije NEKE) mozda imaju izbor da li da ih malo psihicki maltretiraju i da im izbiju dva zuba ili da ih vise psihicki maltretiraju, ali zato da dobiju samo dva samara.

porazna je statistika kada je u pitanju nasilje nad zenama i djecom. mislim da radikalni feminizam utice na samopouzdanje zenske populacije, a musku mozda, da se malo zapitaju zasto?

jos samo da podsjetim da se relativno mali broj slucajeva nasilja prijavi jer u patriarhalnom drustvu (kao sto je ovo) dzuvegija ne bije bez razloga (na koji, najnormalnije, zena ima sav uticaj)
ispravi me ako grijesim
hvala
nista ne grijesis
vidim da ti je problem prirastao srcu i zelim ti puno uspjeha u njegovom rjesavanju.

nedostajat ce mi nase maleeeeeeeee nesuglasice smrc smrc

:)
zlotscha

#29 Re: Feminizam

Post by zlotscha »

StLouis wrote:Pitanje za ljepsi spol;
Koliko ste u dusi feministkinje, i koliko je feminizma potrebno jednoj zeni da bi postala ravnopravna danasnjem muskarcu?

Pitanje za ruzniji spol: :D Na koji nacin reagirate kada ste u kontaktu s ortodoksnim feministkinjama? Da li za vas feminizam ujedno znaci i mrznja prema muskarcima ili jednostavno ne obracate paznju na sve...?

napomena; danasnji feminizam nema velike slicnosti sa nekadasnjim ciljevima, ali je ipak i 'treba da bude' na snazi. najvece pobornice feminizma kako sam se ja uvjerio jer poznam ih u velikim brojkama su lezbijke, ali ovo je vec druga prica...
sto se mene tice feministkinja je svaka zena kojoj je stalo do njenog statusa i koja se ponosi time sto je zena. takodje, misljenja sam da je u BiH situacija ocajna sto se tice zenske svijesti. mozda u ovo par vecih gradova situacija je povoljna ali u manje razvijenim mjestima je ocajna. svi trebamo doprinjeti puno vise od nas obicnih malih gradjana pa do relevantnih institucija. "kapitalizam u povojima" znatno otezava ionako tezak polozaj zene jer su svi mahom skoncentrisani na vlastito prezivljavanje i nemaju vremena da se bave ravnopravnoscu medju spolovima.
a sto se tice ovoga za lezbijke, ne djelim to misljenje! postoji feminizam i jedan od vidova feminizma je i radikalni, koji podrazumjeva odbojnost prema muskom rodu. uzimajuc u obzir da je tek nekih 10% populacije homoseksualno nastrojeno... nekako mi se ne slaze

p.s. bas mi je zao sto ova tema nije ziva u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da bude
bisvit

#30 feminizam

Post by bisvit »

ja bih u svakom slucaju voljela da budem ovisna o muskarcu, sto ce reci da on radi zaradjuje donosi pare kuci ja bih odgajala djecu kuhala placala racune i postovala ga u svakom slucaju. ali kod nas su pojmovi pobrkani niti si feministkinja niti si u nekom islamskom sklopu nego od svega sta kome odgovara sto se tice i zene i muskarca. on bi da se on pita a autoritet mu nula nego uprego zenu da i ona rilja ali joj mjeri svaki minut kada se vratila gdje izasla s kim jos ako mu ona odgovori on kaze kako ga ne postuje.mi nismo do tog nivoa jos dobacili da zena bude samostalna i feministkinja jer treba promijeniti muski a donekle i zenski mentalni sklop. pa onda komentarisati na ovu temu, nazalost
bisvit

#31 feminizam

Post by bisvit »

ja bih u svakom slucaju voljela da budem ovisna o muskarcu, sto ce reci da on radi zaradjuje donosi pare kuci ja bih odgajala djecu kuhala placala racune i postovala ga u svakom slucaju. ali kod nas su pojmovi pobrkani niti si feministkinja niti si u nekom islamskom sklopu nego od svega sta kome odgovara sto se tice i zene i muskarca. on bi da se on pita a autoritet mu nula nego uprego zenu da i ona rilja ali joj mjeri svaki minut kada se vratila gdje izasla s kim jos ako mu ona odgovori on kaze kako ga ne postuje.mi nismo do tog nivoa jos dobacili da zena bude samostalna i feministkinja jer treba promijeniti muski a donekle i zenski mentalni sklop. pa onda komentarisati na ovu temu, nazalost
zena21

#32 Re: feminizam

Post by zena21 »

bisvit wrote:ja bih u svakom slucaju voljela da budem ovisna o muskarcu, sto ce reci da on radi zaradjuje donosi pare kuci ja bih odgajala djecu kuhala placala racune i postovala ga u svakom slucaju. ali kod nas su pojmovi pobrkani niti si feministkinja niti si u nekom islamskom sklopu nego od svega sta kome odgovara sto se tice i zene i muskarca. on bi da se on pita a autoritet mu nula nego uprego zenu da i ona rilja ali joj mjeri svaki minut kada se vratila gdje izasla s kim jos ako mu ona odgovori on kaze kako ga ne postuje.mi nismo do tog nivoa jos dobacili da zena bude samostalna i feministkinja jer treba promijeniti muski a donekle i zenski mentalni sklop. pa onda komentarisati na ovu temu, nazalost
ja ni u kom slucaju ne bih voljela da budem ovisna o bilo kome, pa ni o muskarcu u mom zivotu. smatram da oboje trebamo doprinosti, i zasto da ja sjedim kuci dok on ide raditi :?

samo nedaj boze da nemam posao, onda ok... ali bih kopala i rukama i nogama da nesto nadjem

bogami je lijepo kada je zena neovisna :D
StLouis

#33 Re: feminizam

Post by StLouis »

zena21 wrote:
bisvit wrote:ja bih u svakom slucaju voljela da budem ovisna o muskarcu, sto ce reci da on radi zaradjuje donosi pare kuci ja bih odgajala djecu kuhala placala racune i postovala ga u svakom slucaju. ali kod nas su pojmovi pobrkani niti si feministkinja niti si u nekom islamskom sklopu nego od svega sta kome odgovara sto se tice i zene i muskarca. on bi da se on pita a autoritet mu nula nego uprego zenu da i ona rilja ali joj mjeri svaki minut kada se vratila gdje izasla s kim jos ako mu ona odgovori on kaze kako ga ne postuje.mi nismo do tog nivoa jos dobacili da zena bude samostalna i feministkinja jer treba promijeniti muski a donekle i zenski mentalni sklop. pa onda komentarisati na ovu temu, nazalost
ja ni u kom slucaju ne bih voljela da budem ovisna o bilo kome, pa ni o muskarcu u mom zivotu. smatram da oboje trebamo doprinosti, i zasto da ja sjedim kuci dok on ide raditi :?

samo nedaj boze da nemam posao, onda ok... ali bih kopala i rukama i nogama da nesto nadjem

ih, imate cak jedan prznik namijenjen samo vama :D shala mala
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

definitivno najgori izbor jeste kad zena i radi, a i rinta po kuci :D
Jebo to, bolje onda biti ovisan :oops: :D
zena21

#35 Re: feminizam

Post by zena21 »

StLouis wrote:
zena21 wrote:

ih, imate cak jedan prznik namijenjen samo vama :D shala mala
zavisi kako ko gleda... meni je praznik svaki dan :D
zena21

Post by zena21 »

mamica 31 wrote:definitivno najgori izbor jeste kad zena i radi, a i rinta po kuci :D
Jebo to, bolje onda biti ovisan :oops: :D
pa u tome i jeste poenta... zasto da SAMO ZENA rinta po kuci :?

sve je stvar organizacije i dogovora 8-)
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Zalosno je da ima ljudi koji razmisljaju na nacin "meni je dobro i bas me briga za druge", ali ne znam zasto me to bas i ne iznenadjuje od ljudi sa nasih prostora :roll:

Feminizam....vec odavno je postao politicka teme potkusurivanja izmedju vladajucih partija na Zapadu, dok u nerazvijenim zemljama svijeta zena i dalje nema ni osnovna ljudska prava. Medjutim, generalno gledajuci, ljudsko drustvo je "izraslo" iz feminizma jer se ljudska prava u svijetu generalno, toliko krse da je skoro nezamislivo odvajati prava zena od recimo, prava djece, ili manjina, homosexualaca......

Zalosno je i to da su glavne pobornice feminizma u svijetu danas-lezbejke, koje se opet bore za prava lezbejki vise nego za prava zena uopste.

Medjutim, treba reci i naglasiti da je zahvaljujuci feminizmu kao pokretu za jednakost prava zena, mnogim zenama danas bolje (govorim o Zapadnim zemljama) i imaju veca prava. Ali to ne znaci da je nasilje prema zenama iskorijenjeno, da zene mogu da zarade isto kao i muskarci i da je teret podizanja porodice u potpunosti podijeljen sa muskarcem....jer to jednostavno nije istina i treba jos puno vremena da prodje prije nego sto se to ostvari.

Cinjenica koja meni licno smeta je to sto su danasnje profesionalne feministice potpuno iskljucile muskarce iz borbe za jednakost prava, sto je apsurd. Muskarci i danas kontrolisu i uredjuju svijet i koliko god to meni ili nekom drugom ne odgovaralo, to je cinjenica i bez njihove pomoci i njihovog iskrenog ubjedjenja da zene trebaju da budu jednake sa muskarcima u svim aspektima drustvenog, socijalnog, politickog i dr. zivota, zene to nece ostvariti jos dugo.
pitt

Post by pitt »

jel ko stavio kokice :D:D:D Gdje je dajdzinca kad je potrebna :D:D:D
black

Post by black »

Image
zemo_online

#40 Re: Feminizam

Post by zemo_online »

StLouis wrote:Pitanje za ljepsi spol;
Koliko ste u dusi feministkinje, i koliko je feminizma potrebno jednoj zeni da bi postala ravnopravna danasnjem muskarcu?

Pitanje za ruzniji spol: :D Na koji nacin reagirate kada ste u kontaktu s ortodoksnim feministkinjama? Da li za vas feminizam ujedno znaci i mrznja prema muskarcima ili jednostavno ne obracate paznju na sve...?

napomena; danasnji feminizam nema velike slicnosti sa nekadasnjim ciljevima, ali je ipak i 'treba da bude' na snazi. najvece pobornice feminizma kako sam se ja uvjerio jer poznam ih u velikim brojkama su lezbijke, ali ovo je vec druga prica...
zena ne moze biti ravnopravna muskarcu,jer to ne postoji nigdje na svijetu.
u skandinavskim zemljama npr. zene imaju veca prava od muskaraca.to se dogodilo zato sto su nametnuli "ravnopravnost" zene.
mamica papucarka

muskarci "vladaju" svijetom iz razloga sto smo im mi (mislim na zene) to dopustile. A prepustile smo im iz patrijahalnih razloga (sto nje opravdavam) a i onih stvorenih od majke prirode (radjamo djecu, imamo taj nekakav majcinski instiknt itd).
Ne mogu generalizovat, ali znam da vecina zena posjeduje nesto sto ce je vezat za ognjiste . :D
Meni sad da neko kaze hoces li karijeru ili porodicu ja bih izabrala porodicu (usotalom to sam vec i uradila)
E sad, znam da ce se neko naci pa reci kako moze oboje. a mislim da je to sranje. Ako zelis biti neko i nesto u svom poslu, moras mu se 100 % posvetit . S druge strane najebe obiteljski zivot. :roll:

Zato sam ja na strani posla bez karijere :D (ako se more tako rijet :D )

Serem, znam :D
cHupjahalic@

#42 Re: Feminizam

Post by cHupjahalic@ »

test01 wrote:zena ne moze biti ravnopravna muskarcu,jer to ne postoji nigdje na svijetu.
u skandinavskim zemljama npr. zene imaju veca prava od muskaraca.to se dogodilo zato sto su nametnuli "ravnopravnost" zene.
po cemu imaju zene veca prava u Skandinaviji?

mozemo prvo krenuti od plate - ni dan danas, mada su skandinavske zemlje otisle puno dalje od ostalih, plata nije ista.

a ako ces ici na odgovornost i podijele odgovornosti izmedju djece: fino zakon kaze da i jedan i drugi roditelj se obavezuju imati zajednicku odgovornost za svoju djecu, a ako jedan od roditelja (bez obzira da li se radi o majci ili ocu) nije spreman da pazi svoje dijete svako druge sedmice (sad uzimam za primjer ako su se roditelji dogovorili za podjelu odgovornosti svako druge sedmice) onda je taj roditelj - bez obzira da li je musko ili zensko - obavezan da plati jednu odredjenu cifru tom drugom roditelju.

a da zene ovdje imaju veca prava nego npr u Bosni je tacno, ali to je sve zahvaljujuci ekonomskoj situaciji u drzavi, nista vise (koliko nasih zena u Bosni su ovisne o ekonomiji nekog drugog i to je jedan od razloga da ih se dosta odluci nastaviti zivot u zajednici, a da im se pruzi prilika sutra bi se razisle).
ekonomija diriguje, htjeli mi to ili ne priznati, nas zivot i nase buduce odluke.

ja licno mislim da se karijera moze kombinovati sa porodicom i da se zivi normalan i stabilan zivot. zahtjeva se vise snage ali ako volis i cijenis i jedno i drugo onda ne zalis sto dajes sve od sebe.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

mamica 31 wrote:muskarci "vladaju" svijetom iz razloga sto smo im mi (mislim na zene) to dopustile. A prepustile smo im iz patrijahalnih razloga (sto nje opravdavam) a i onih stvorenih od majke prirode (radjamo djecu, imamo taj nekakav majcinski instiknt itd).
Ne mogu generalizovat, ali znam da vecina zena posjeduje nesto sto ce je vezat za ognjiste . :D
Meni sad da neko kaze hoces li karijeru ili porodicu ja bih izabrala porodicu (usotalom to sam vec i uradila)
E sad, znam da ce se neko naci pa reci kako moze oboje. a mislim da je to sranje. Ako zelis biti neko i nesto u svom poslu, moras mu se 100 % posvetit . S druge strane najebe obiteljski zivot. :roll:

Zato sam ja na strani posla bez karijere :D (ako se more tako rijet :D )

Serem, znam :D
Ne seres, imas apsolutno pravo da za sebe izaberes ono sto ti najbolje odgovara.
Medjutim, ima dosta zena koje bi da i drugim zenama izaberu sta ce i kako ce. Licno poznajem zene koje nece da imaju djecu...nikada. Nekim mojim prijateljicama je to neshvatljivo; neke ih i osudjuju, sto je opet meni neshvatljivo. Ko sam ja da donosim odluke za nekog drugog, osim u nekim izvanrednim situacijama (ako sam nadredjeni nekome, za svoje dijete/djecu dok su maloljetna i sl.)?

Feminizam i uopste ljudska prava se, jednostavno govoreci, svode na pravo izbora. Ako zena izabere da ostane kod kuce, podize djecu, kuha i pere, ja to u potpunosti podrzavam....ali isto tako podrzavam i onu koja hoce da pravi karijeru i ne zeli uopste da radja djecu. Dakle branim pravo izbora.
Socijalne i drustvene razlike su posebna prica i problemi vezani sa ovim ne mogu biti rijeseni medju zenama; u njihovo rjesavanje mora biti ukljuceno cijelo drustvo.
mamica papucarka

#44 Re: Feminizam

cHupjahalic@ wrote:
test01 wrote:zena ne moze biti ravnopravna muskarcu,jer to ne postoji nigdje na svijetu.
po cemu imaju zene veca prava u Skandinaviji?

mozemo prvo krenuti od plate - ni dan danas, mada su skandinavske zemlje otisle puno dalje od ostalih, plata nije ista.

a ako ces ici na odgovornost i podijele odgovornosti izmedju djece: fino zakon kaze da i jedan i drugi roditelj se obavezuju imati zajednicku odgovornost za svoju djecu, a ako jedan od roditelja (bez obzira da li se radi o majci ili ocu) nije spreman da pazi svoje dijete svako druge sedmice (sad uzimam za primjer ako su se roditelji dogovorili za podjelu odgovornosti svako druge sedmice) onda je taj roditelj - bez obzira da li je musko ili zensko - obavezan da plati jednu odredjenu cifru tom drugom roditelju.

a da zene ovdje imaju veca prava nego npr u Bosni je tacno, ali to je sve zahvaljujuci ekonomskoj situaciji u drzavi, nista vise (koliko nasih zena u Bosni su ovisne o ekonomiji nekog drugog i to je jedan od razloga da ih se dosta odluci nastaviti zivot u zajednici, a da im se pruzi prilika sutra bi se razisle).
ekonomija diriguje, htjeli mi to ili ne priznati, nas zivot i nase buduce odluke.

ja licno mislim da se karijera moze kombinovati sa porodicom i da se zivi normalan i stabilan zivot. zahtjeva se vise snage ali ako volis i cijenis i jedno i drugo onda ne zalis sto dajes sve od sebe.
Chupka, dijete kad je bolesno trazi mamu (instinktivno). Mama mora izaci sa posla. Jel vi stvarno mislite da poslodeavac ima razumjevanja prema vasaim izostancima????
Ima, al mal ne rekoh gdje :D Evo zivim u tzv. razvijenoj zemlji i odgovorno tvrdim da vecina zena zbog ovog sranja mijenja posao :oops:
realna do boli

Post by realna do boli »

Feminizam nema nikakve veze sa nasiljem nad zenama i djecom.Idiot je idiot.
To je potpuno druga tema.

Ja sam za jedan drugi vid feminizma..hocu da sjedim kod kuce , da muskarac radi i da mi mora sve omoguciti ..
Danasnji muskarci su izgubili instikt muzjaka i lakse im je reci ...zaboli me ..vi ste se borile za ravnopravnost ..pa sada ispastajte.
Super je to sto smo se izborile da radimo ko stoka i na poslu i u kuci i van kuce .Da budemo sretne i zadovoljne.
A ja bih bas nesto bila zadovoljna da ne moram sjediti na poslu 8 sati , slusati sefa( koji je najcesce muskarac) kako se preserava cijeli dan, razmisljati o rucku i nadati se da ce i moj suprug jednog dana shvatiti da bi i on mogao malo mrdnuti ..i hoce ..ali kada je njemu ceif.
Elem, sjedim u kucici u cvijecu , muzjak ode po pare i hranu ,ako nema dovoljno mora i poslije posla...to mu je duznost ..za to i sluzi ..a ja ga poslije njegovog rintanja doceka odmorna i sretna sa serviranim ruckom na stolu .Osmjeh ...trak-trak--pare osmjeh..sex
Iskreno, mi smo glupe...
Idiota koji tuku zene ,ne dozvoljavaju im osnovna ljudska prava bit ce uvijek..na zalost..to je stvar obrazovanja i ljudskosti "suprotnog pola".
cHupjahalic@

#46 Re: Feminizam

Post by cHupjahalic@ »

mamica 31 wrote:Chupka, dijete kad je bolesno trazi mamu (instinktivno). Mama mora izaci sa posla. Jel vi stvarno mislite da poslodeavac ima razumjevanja prema vasaim izostancima????
Ima, al mal ne rekoh gdje :D Evo zivim u tzv. razvijenoj zemlji i odgovorno tvrdim da vecina zena zbog ovog sranja mijenja posao :oops:
nemam jos djece, ali znam da sutra kad ih imala aBd i ako nastavim zivjeti ovdje da cu imati dosta prava kao roditelj.
ako se npr moje dijete razboli, zovu me iz vrtica, ja se imam pravo ODMAH pokupiti i ici po dijete, a neko drugi moze preuzeti odgovornost na poslu.

ja ne mogu nista pisati o situaciji u drugim zemljama...
cula sam od dosta (ne znam, zato kazem cula) da je npr u Njemackoj naspram Norveske situacija totalno drugacija.

ja cu ovdje imati pravo da budem odsutna sa posla poprilicno dosta dana godisnje (bez ikakve potvrde od doktora), ako moje odsustvo radi djeteta predje tu granicu kontaktiram samo doktora i produzim "bolovanje".

sefova ima svakakvih, ali ovdje su zakoni jaki i na strani su djeteta.
radno vrijeme se (ako je ikako moguce) moze prilagoditi tako da roditelj provede sto vise vremena sa djetetom i sl.

e zbog toga pisem da se mogu kombinovati karijera i porodica (bar ovdje),
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

realna do boli wrote:Feminizam nema nikakve veze sa nasiljem nad zenama i djecom.Idiot je idiot.
To je potpuno druga tema.

Ja sam za jedan drugi vid feminizma..hocu da sjedim kod kuce , da muskarac radi i da mi mora sve omoguciti ..
Danasnji muskarci su izgubili instikt muzjaka i lakse im je reci ...zaboli me ..vi ste se borile za ravnopravnost ..pa sada ispastajte.
Super je to sto smo se izborile da radimo ko stoka i na poslu i u kuci i van kuce .Da budemo sretne i zadovoljne.
A ja bih bas nesto bila zadovoljna da ne moram sjediti na poslu 8 sati , slusati sefa( koji je najcesce muskarac) kako se preserava cijeli dan, razmisljati o rucku i nadati se da ce i moj suprug jednog dana shvatiti da bi i on mogao malo mrdnuti ..i hoce ..ali kada je njemu ceif.
Elem, sjedim u kucici u cvijecu , muzjak ode po pare i hranu ,ako nema dovoljno mora i poslije posla...to mu je duznost ..za to i sluzi ..a ja ga poslije njegovog rintanja doceka odmorna i sretna sa serviranim ruckom na stolu .Osmjeh ...trak-trak--pare osmjeh..sex
Iskreno, mi smo glupe...
Idiota koji tuku zene ,ne dozvoljavaju im osnovna ljudska prava bit ce uvijek..na zalost..to je stvar obrazovanja i ljudskosti "suprotnog pola".
A sta je sa zenama koje nece da sjede kod kuce...koje hoce da rade i budu jednake sa muskarcim u zaradi, unapredjenjima....koje nece da im muskarac obezbjedjuje egzistenciju?

Ja sam za pravo na izbor, kao sto vec rekoh u ranijem postu, pa ko sta voli-nek izvoli. Ono sto je dobro za tebe, ne mora nuzno biti i za druge zene, a za mene licno je to poenta cijelog izjednacavanja prava i borbe za prava covjeka uopste-PRAVO NA IZBOR.
realna do boli

Post by realna do boli »

I ja sam za pravo na izbor..nisam generalizirala svoju mastu.
Negdje sam procitala..nisam sigurna da je istina,da u Japanu zene rade dok se ne udaju ,a poslije toga ostaju kuci a muz dobija pola njene plate plus.
Normalno..ako zelite drage moje radite..ja nebih ...ali moram...
mamica papucarka

realna do boli wrote:I ja sam za pravo na izbora..nisam generalizirala svoju mastu.
Negdje sam procitala..nisam sigurna da je istina,da u Japanu zene rade dok se ne udaju ,a poslije toga ostaju kuci a muz dobija pola njene plate plus.
Normalno..ako zelite drage moje radite..ja nebih ...ali moram...
ovo mi je genijalno :lol: Imam osjecaj da znam ko ovo pise :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Lucy01 wrote:A sta je sa zenama koje nece da sjede kod kuce...koje hoce da rade i budu jednake sa muskarcim u zaradi, unapredjenjima....koje nece da im muskarac obezbjedjuje egzistenciju?

Ja sam za pravo na izbor, kao sto vec rekoh u ranijem postu, pa ko sta voli-nek izvoli. Ono sto je dobro za tebe, ne mora nuzno biti i za druge zene, a za mene licno je to poenta cijelog izjednacavanja prava i borbe za prava covjeka uopste-PRAVO NA IZBOR.
slazem se sa ovim.
za mene ni jedna zena nije glupa ako se odluci da svoj zivot posveti domacinstvu, kao sto ni jedna nije glupa ako svoj zivot posveti samo karijeri.

ja sebe licno vidim negdje izmedju... ne bih sebe nikada mogla zamisliti da po citav dan provodim na poslu, sastanci, predavanja itd itd, a da se sa svojima najblizima vidjam jednom u godini jer se nema vremena.
a isto tako sebe ne vidim po citav dan u kuci, ubila bih se. :D

za mene nije to zivot, ali ako neka zena sebe vidi u tome onda ne vidim nikakav problem.
Post Reply