Marco-x wrote:Regnum_Bosnae wrote:Marco-x wrote:
Bio je smajlić pored moje izjave.
Također na ovom forumu nebrojeno puta se umjesto BiH napiše Bosna, pa nikom ništa. Šta fali ponekad Hercegovina napisati...

Zato sto je Bosna kao drzava puno starija od Hercegovine, zato sto je dio Bosne gdje je sada Hercegovina nazvana po tituli jednog covjeka nastala da bi bila laksa administracija kada smo bili okupirani od Turaka, i na kraju krajeva to nas dijeli na nacin na koji se barem po meni nebi trebali dijeliti. Slazes li se sa mnom i ako ne zasto? Kako ti gledas na ove stvari?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Ja sam samo da ne moronišemo jedni druge, jer se stvara kontraefekt.
Kad ti Hercegovcu, govoriš da nema Hercegovine i da je to samo dio Bosne, polučit ćeš suprotan učinak. Kad Hrvati i Srbi negiraju bošnjačku naciju, također samo poluče negativan i kontraefekt.
Kad Bošnjaci govore Hrvatima i Srbima, da su oni Bošnjaci vaki i naki, također suprotan učinak.
Pa mi nije jasno, što se u BiH vodi pola nekih diskusija, kad si samo ono što osjećaš i za što se opredjeljuješ. Valjda je jasno da netko nekoga neće negdje silom opredijeliti. Ovdje žive ljudi, koji vole malo kontra biti u svemu.
Najviše bi nas spajalo poštovanje jednih prema drugima i poštovanje na pravo izbora svakoga.
Ja stvarno nezelim da moronisem ikoga, niti da koga vrijedjam, samo zelim voditi diskusiju. Nikada nisam ni rekao na nema Hercegovine niti negirao srpsku ili hrvatsku naciju i to mi nikada nebi palo napamet.
Zato jer se to bas i previse desavalo bosanskom narodu. Naprimjer Turska okupacija, Austrougari, kraljevina SHS, pa NDH gdje su pripadnici islamske vjeroispovjesti bili nazvani "hrvatskim cvijecem", samo neznam kojim

, pa i u bivsoj Jugoslaviji gdje je tek 1974 uveden termin "Musliman" pa se sa tim svedes na neku religijsku zajednicu sto bas nema veze sa vezom, do 1974 je za glavni izbor bilo Hrvat ili Srbin.
Jedino sto sam htjeo je da na tvoje pitanje zasto se umjesto BiH cesto kaze samo Bosna ukazem na neke istorijske podatke sto bi mozda moglo odgovoriti na tvoje pitanje, pa sam onda i tebe pitao za tvoje misljenje i kako ti gledas na recimo istoriju Hercegovine mislim, mozda znas nesto vise od mene sto se bas te istorije tice i bilo bi mi drago da cujem i sta ti imas da kazes o tome.