goran16v wrote:Da bih registrovao tj, vozio auto ja ga moram osigurati, auto mora biti teh. ispravno i moram platiti sve doprinose i poreze. Na potvrdi tj. na racunu koji sam dobio od agencije lijepo pise da sam sve to poplacao i da mi to mijenja zaobr. dozvolu + sto imam svoj primjerak polise osigiranja. Ako sam ja sve svoje obaveze izvtrsio po zakonu, ako nemam pravo voziti svoj auto zbog sporosti agencije, dzrave itd onda je to cisto krsenje mojih prava - bilo po zakonu ili ne.
jarane, ako ti ja napišem na komadu papira da si supermen, jel to znači da se možeš baciti s avaza na glavu i preživjeti ?
a što se tiće kršenja ljudskih prava, opet si fulio, koliko ni meni samom nije drago što sve to traje više nego što bi trebalo, nikakva prava nisu ugrožena. kao što u ustavu ne piše da svako mora imati auto, tako nigdje ne piše da ti se saobračajna mora odmah ovjeriti. čisto stvar procedure i vremena.
također, imaš problem s dosta osiguravajućih agencija, koje ne predaju predmete odmah, nego čekaju par dana da se "nakupi" pa poslje to prebacuju na krivicu murije.
prije rata, saobračajnu je ovjeravao šef teh. pregleda i tako si po izlasku s tehničkog, odma bio i registrovan, kao što je svugdje vani, dok je naš sistem napravljen nakaradno, pa komandir opštinske stanice MUPa mora da ovjerava iste. stavite se u poziciju komandira stanice kojem pored 1000 poslova na stolu svaki dan osvane 700-800 saobračajnih koje valja ispotpisivati, ma odma mu mrak padne na oči, al šta je tu je.
suma summarum, nema saobračajne, nema vožnje. zakon čist ko suza.