ISTANBUL (let's meet where the continents meet)
-
zlata
Sorge moj
Jes valla. Trebam se sad bas "divit" Turcima...k'o Dalmosi kad odu u Veneciju...pa odusevljeni ZABORAVE...kol'ko su krvavo odrintali...za sve te palace.
I tako u dahu...odusevljeni svojom "rimsko-zapadnom" civilizacijom...zaborave na robovanje, galije, oguljene otoke, Mussolinija, fasiste. Zaborave da to nije NJIHOVO. Tako cemo i mi svi u "Stambol". Pa da. Nasa carsija. Moji didovi harac skupljali i tamo slali. Valjda imam i ja pravo na nju.
Samo se ti bavi znanjem..i govori drugima kol'ko su budale i neznalice.
U medjuvremenu..upali malo Um Kalthum, malo Maria Rita (dobra nova pjevacica...konkurise za Grammy), malo Astor Piazzola, i jos mal'ko Carlinhos Brown. To ti je moj repertoar...FOR TODAY. Buen Aprovecho. Uzivaj.
Jes valla. Trebam se sad bas "divit" Turcima...k'o Dalmosi kad odu u Veneciju...pa odusevljeni ZABORAVE...kol'ko su krvavo odrintali...za sve te palace.
I tako u dahu...odusevljeni svojom "rimsko-zapadnom" civilizacijom...zaborave na robovanje, galije, oguljene otoke, Mussolinija, fasiste. Zaborave da to nije NJIHOVO. Tako cemo i mi svi u "Stambol". Pa da. Nasa carsija. Moji didovi harac skupljali i tamo slali. Valjda imam i ja pravo na nju.
Samo se ti bavi znanjem..i govori drugima kol'ko su budale i neznalice.
U medjuvremenu..upali malo Um Kalthum, malo Maria Rita (dobra nova pjevacica...konkurise za Grammy), malo Astor Piazzola, i jos mal'ko Carlinhos Brown. To ti je moj repertoar...FOR TODAY. Buen Aprovecho. Uzivaj.
-
BECHO
Ma zivio govornik! Tako je zlato, treba srusit sve one dzamije sto su nam 'turski imperijalisti i haraci (Mladic je spominjao dahije u Srebrenici) ostavili u amanet' pa cak i te dvije u tvom dijelu Bosne! Jel tako? Tugo moja pregolema...
Nego, vrijeme je da se i ti vratis vjeri svojih pradjedova! 
-
zlata
Ne Becho...meni je PRAVO krivo...sto su nas prosto izmuzli...odveli nam citavu vodecu klasu ljudi sa sobom...da sebi kroje Atatursku elitu...i ostav'li ovdje na milost i ne milost Ustasa i Cetnika.
Mi se zalimo na Srebrenicu. Pa jel'znas kol'ko je Bosanaca poginulo na Krimu...za Osmanlijsko Carstvo? I to je samo jedno..od njihovih krvavih zarista?
Puno sam vise ocekivala od Turaka u ovom ratu...bas od njih...i ne od ovih trofrtaljskih bradonja. Bili su nam DEBELO duzni.
Mi se zalimo na Srebrenicu. Pa jel'znas kol'ko je Bosanaca poginulo na Krimu...za Osmanlijsko Carstvo? I to je samo jedno..od njihovih krvavih zarista?
Puno sam vise ocekivala od Turaka u ovom ratu...bas od njih...i ne od ovih trofrtaljskih bradonja. Bili su nam DEBELO duzni.
- Fair Life
Sooooooooooorgeeeeeeeeeeeeeeee !sorge_sa wrote:ma Zlata trabunja...........pojma nema sta prica......tamo negdje iz Canade.....drzi predavanja......o Bosni.....i Turskoj.....odavno glupljeg posta ne procitah..........![]()
![]()
![]()
........ne mogu da vjerujem..........brrrrrr.......najezih se......
![]()

- Fair Life
Fair Life wrote:Sooooooooooorgeeeeeeeeeeeeeeee,sorge_sa wrote:ma Zlata trabunja...........pojma nema sta prica......tamo negdje iz Canade.....drzi predavanja......o Bosni.....i Turskoj.....odavno glupljeg posta ne procitah..........![]()
![]()
![]()
........ne mogu da vjerujem..........brrrrrr.......najezih se......
![]()
Happy Turkey Day !
-
stelium
@Istambul
When I go on some german forum(for example) i cann`t ask from people to speak my language or english!
You have two choices:
1.learn bosnian language
2.find somebody who likes Turkey and he/she will explain you everything on your language.
When I go on some german forum(for example) i cann`t ask from people to speak my language or english!
You have two choices:
1.learn bosnian language
2.find somebody who likes Turkey and he/she will explain you everything on your language.
-
Ahmed.ibn.Fahalan
Mislim da se Zlata malo zanijela..prije nasekirala..pa joj je post onako malo agresivan i mislim da nije u redu da napada ovog frajera kao sad on kriv. Ali to ne mijenja činjenicu, po mom mišljenju, da većina ovoga što ona kaže ima mjesta.
Ja sam imao priliku da upoznam dosta Turaka, na turskom Kipru, u Njemačkoj i zajednička nit svih njihovih izlaganja vezanih za Bosnu je da smo mi fin, druželjubiv narod itd..da mi se ponekad činilo kao da pričaju o kokeršpanijelima a ne o ljudima..ali kod turske omladine se još prave mitovi o Osmanlijama..recimo jedan od najpopularnijih je taj da oni misle da na svijetu ima 700 miliona Turaka?? kad sam ih pitao odkud vas toliko oni su počeli da mi nabrajaju od Turkmenistana, Tadžikistana..pa da ne nabrajam sve do Bosne?! Ja sam pokušavao da ih ubijedim da Bogami ni mi ni svi ti drugi što su ih nabrojali sebe ne smatraju Turcima..al đaba.
Drugi primjer o našoj ne baš tako prijateljskoj vezi sam našao u nekim starim knjigama o i iz tog perioda..koji da napomenem nisu srpska propaganda jer su ih pisali naši ljudi..u kojima se detaljno opisuju situacije iz svakodnevnog života u tadašnjoj Bosni i primjerima gdje su Turci više cijenili i poštovali kršćane nego muslimane..čak sam u jednoj od tih knjiga pronašao podatak da su nas Turci prozvali Poturicama a ne Srbi..e sad sve ovo može da bude neka fatamorgana ali stoji činjenica da kad god smo tražili ustupke iz Carigrada sve što smo dobili jesu bili Omer paše Latasi i slični đelati..ovo niko od vas ne može da pobije.
I na kraju još samo jedan primjer, gdje se slažem sa Zlatom, je činjenica da su nas u ovom ratu više pomogli Iranci, Saudijci, Kuvajćani i dr. nego Turci..a za dva naroda koja se, barem deklarativno, izjašnjavaju kao izuzetno prijateljski..to je po mom mišljenju sramota. Sa srbima su se borili Grci, Bugari, Ukrajinci, Rumuni, Rusi..itd a mi smo kao ispomoč dobili šaku fanatika sa drugog kraja svijeta koji..da budemo realni..bi se i jesu se borili svugdje gdje se može ubiti kršćanin, znači nije ih interesovala baš pretjerano naša politička situacija..Turci su ispali prave p. i pokazali su nam koliko ih interesujemo mi i naša patnja. Iranci su beton..armirani beton..i ako ima ijedan narod na svijetu koji nam je bezrezervno pomogao, to su oni.
Ja sam imao priliku da upoznam dosta Turaka, na turskom Kipru, u Njemačkoj i zajednička nit svih njihovih izlaganja vezanih za Bosnu je da smo mi fin, druželjubiv narod itd..da mi se ponekad činilo kao da pričaju o kokeršpanijelima a ne o ljudima..ali kod turske omladine se još prave mitovi o Osmanlijama..recimo jedan od najpopularnijih je taj da oni misle da na svijetu ima 700 miliona Turaka?? kad sam ih pitao odkud vas toliko oni su počeli da mi nabrajaju od Turkmenistana, Tadžikistana..pa da ne nabrajam sve do Bosne?! Ja sam pokušavao da ih ubijedim da Bogami ni mi ni svi ti drugi što su ih nabrojali sebe ne smatraju Turcima..al đaba.
Drugi primjer o našoj ne baš tako prijateljskoj vezi sam našao u nekim starim knjigama o i iz tog perioda..koji da napomenem nisu srpska propaganda jer su ih pisali naši ljudi..u kojima se detaljno opisuju situacije iz svakodnevnog života u tadašnjoj Bosni i primjerima gdje su Turci više cijenili i poštovali kršćane nego muslimane..čak sam u jednoj od tih knjiga pronašao podatak da su nas Turci prozvali Poturicama a ne Srbi..e sad sve ovo može da bude neka fatamorgana ali stoji činjenica da kad god smo tražili ustupke iz Carigrada sve što smo dobili jesu bili Omer paše Latasi i slični đelati..ovo niko od vas ne može da pobije.
I na kraju još samo jedan primjer, gdje se slažem sa Zlatom, je činjenica da su nas u ovom ratu više pomogli Iranci, Saudijci, Kuvajćani i dr. nego Turci..a za dva naroda koja se, barem deklarativno, izjašnjavaju kao izuzetno prijateljski..to je po mom mišljenju sramota. Sa srbima su se borili Grci, Bugari, Ukrajinci, Rumuni, Rusi..itd a mi smo kao ispomoč dobili šaku fanatika sa drugog kraja svijeta koji..da budemo realni..bi se i jesu se borili svugdje gdje se može ubiti kršćanin, znači nije ih interesovala baš pretjerano naša politička situacija..Turci su ispali prave p. i pokazali su nam koliko ih interesujemo mi i naša patnja. Iranci su beton..armirani beton..i ako ima ijedan narod na svijetu koji nam je bezrezervno pomogao, to su oni.
-
Istanbul
but i do like to speak with Bosniansstelium wrote:@Istambul
You have two choices:
1.learn bosnian language
I hope to visit Sarajevo for opening ceremony of International University of Sarajevo in October.
by the way here the more for you
BOSPHORUS BRIDGE AT NIGHT...
CLICK TO SEE BIG SIZE
-
BronhiCrew
I love Turkey, in the sense of culture, architecture, and of course FOOD, but Zlata is 100% correct!!
Zlata will you marry me?
LOL
Zlata will you marry me?
LOL
-
lejla_usa
Potpisujem.Ergot wrote:At the risk of coming across as playing this man's advocate or spokesperson:zlata wrote:Dear Istanbul
I get so PISSED off when I see the beautiful mosques and palaces of Istanbul.
I can't stop thinking of all THE MONEY and WEALTH that was taken out of Bosnia for the glory of the Ottomans.
Meanwhile...in Bosnia...in many places people built wooden mosques. That's all they could afford, after paying taxes to the sultans.
While I truly appreciate your interest in Bosnia and Bosnian people....REMEMBER....
TURKS CONQUERED US. KILLED OUR KING. USED US FOR 400 YEARS....AND THEN DUMPED US....left us alone....to struggle ALONE, with our rabid neighbours.
We don't need more RETURNING TURKS. We need more Bosnians...less Serbs, less Croats, fewer "Bosniaks" and sentimental Ottoman progeny...crying for the "old times", when "they" were beys, aghas, and pashas.
We don't want a neo-Turkish Bosnia of a privileged FEW. We want an equalitarian, independent Bosnia, for all the Bosnian people
Personally...I am shocked....and a little bit disgusted...that you are coming to Bosnia...AFTER ALL THESE YEARS...only to help open a PRIVATE UNIVERSITY.
Why don't you help improve...BOSNIA'S PUBLIC INSTITUTIONS that we already have? Otherwise...your role in our society, will be that of an INTELLECTUAL MERCENARY.
You madam should acquire a life pronto. I don't remember seeing you foaming at the mouth about the wealth (if by ''wealth'' you mean raw materials and natural resources, which I assume you do) being extracted from our country by the likes of Deutsche Telecom, Daimler-Chrysler and other multinational corporate bloodsuckers. Don't even get me started on that wealth being used to bring forth and enrich a caste of criminally insane pseudo-oligarchs such as this country has never seen in her entire history, all of whom are of local ''manufacture''. However, you get ''pissed off'' at something that was happening 400 years ago, as if the Turks of today had anything in common with the Ottomans of old in terms of mentality etc., and as if they could be held accountable for the wrongdoings of an empire that perished ages ago. This repulsive frame of mind bears a striking resemblance to the Serbian fixation with the Battle of Kosovo and ''slavery under Turks''. Volumes have been written about how fucking retarded this primitive obsession is. Our king was killed not by the Turks, but by our own noblemen who struggled for power and severely weakened the central government. The poor lad couldn't even muster up a decent brigade of cavalry to meet the invaders. Hit the books before you unleash your petty jingoistic diatribes upon the forum. If you spent a single day at a public institution of high learning in BiH you would know that those establishments are corrupt beyond help. In fact, a process of further devaluation of the universities is underway at full throttle, and anyone whose head is not stuck in the depths of his own arse can tell why. Just look at the new rector of the UniSa, a mercenary from head to toe, but an intellectual... not in a million bloody years. Shall we blame the Turks? If Deutsche Telecom can set up an illegal GSM operator here, I see no reason why a private person from Turkey should not establish a university. There are a few more points in your post that I could address, but you already got five minutes of my time, which is five minutes more than your asinine rant deserves.