Gdje je granica?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

#26 Re: Gdje je granica?

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote: Ne volim ekstreme, ali nekad sam mislila da sam zestoki sekularist. Sad samo znam da sam razumna osoba kada smatram da je za svaku drzavnu zajednicu POTPUNO odvajanje vjerskog sa jedne i drzavnog i politickog sa druge strane neophodno.
pa onda si i dalje zestoki sekularist :D :D

sekularizam nije ateizam jer sekularizam ne zabranjuje religiju kao takvu. sekularizam (u jednom od svojih osnovnih znacenje) jednostavno podrazumijeva razdvojenost vjerskih od svih ostalih pitanja i problematike... danas to najcesce podrazumijeva razdvojenost religijskih i drzavnih/vojnih/legalnih/obrazovnih itd. institucija.

na primjer, turska je sekularna drzava, ali ni najmanje nije ateisticka drzava... :wink:
venera888

Post by venera888 »

danas wrote:
Arslan wrote:naravno da ima.. :)
pa sto samo... islam... ovo ono... problem... limitacije... tamo vamo...
mozda zato sto je na forumu vecina bosnjaka? valjda je ljudima koji su rodjeni kao muslimani(bili ateisti ili ne)zanimljivije pricati o bas islamu,isto vazi za ostale vjere
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

meni je samo bitno da se gaje prave vrijednosti, porodica, vjera i domovina...sve ostalo je nebitno :-D :-D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Posumnjamo u vjeru kad nam ne treba - a kad nam zatreba prizivamo je.Veliki dio čovječanstva se temelji na ovom načelu.
Ambivalencija predstavlja istovremenu pojavu suprotnih duševnih osječanja.Ta ambivalentnost se možda vidi i u slijedećem: Vjerovanje u vještice je vrlo blisko vjerovanju u vraga(sotonu,lucifera,iblisa,đavola). Kad se vjerski poglavari bore protiv praznovjera, bore se protiv onih koji vjeruju na krivi način ili poštuju pogrešne sile.
Oni se ne bore da dokažu kako vještice ne postoje jer bi time negirali i postojanje vraga. 8)
_BosanaC

#30 Re: Gdje je granica?

Post by _BosanaC »

ztluhcs wrote:
Ahmmed wrote: Dakle, gdje po vama , granica? Šta je po vama, pretjerivanje u ekspresiji vjere?Da li pokrivanje žena ocjenjujete kao vjerski čin, politički protest, političku manifestaciju,ostatak prošlosti,tradiciju, ili kombinaciju svega navedenog?
Po meni vjera i jeste potpuno intimna stvar čovjeka... Sam kažeš da imaš dio islama koji se ne kosi sa građanskim zakonima... Tim bolje... Za onaj drugi dio koji se kosi navodno ima pravilo "da si obavezan da živiš pod zakonima države u kojoj živiš ako ti zakoni nisu šerijat". U protivnom zamotuljak pa u državu gdje ima šerijat... Možda se varam ali mislim da sam to negdje pročitao...

Helem, u ovome ja ne vidim nikakvog sukoba u koji bi vjernik eventualno mogao doći...

Meni lično forsiranje u bilo kojoj formi, bilo medijskoj bilo privatnoj, strahovito ide na nerve... Na takav način vjera gubi suštinu i religija postaje dnevnopolitička forma koja ti je potrebna da bi progurao neke svoje ciljeve (političke, stranačke, materijalne)... Ako nisi na džumi nisi u stranci, ako nisi u stranci nisi na vlasti, ako nisi na vlasti nejma kajmaka, ako nejma kajmaka nema ni punog stomaka...

Danas je moderno i isplativo biti vjernik moj Ahmo, i ti to vrlo dobro znaš... Uvjeren sam u to...
:shock: :?

Nes' ti vise na kafu sa mnom :oops: :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

U sredini u kojoj mi ¾ivimo, a to je sredina u kojoj su svi demokratski pu¹teni s lanca, se sve pridobivene slobode shvataju bukvalno ili ne shvataju at all. To ¹to neko ne¹to sada ne¹to mo¾e/smije ne znaèi da svi oko njega treba da budu obavije¹teni da to mo¾e/smije...

Isto va¾i i za vjerske slobode koje (dobar dio) ljudi u silnoj ¾elji da poka¾u svima ko su i ¹ta su push-a previ¹e prema drugim ljudima. Neko privatno a neko ko je dovoljno visoko u lancu prehrane to gura na masovnije naèine.
Druga strana to isto tako radi. Presjek tog push-anja ti je forsiranje i naru¹avanje "intimne" okoline...

Ja ponavljam, mene forsiranje na privatnoj osnovi ne nervira pretjerano jer takve stvari mogu da reguli¹em bez nekih problema. Nervira me indirektno (politièko/dru¹tveno) forsiranje, ne religijom/vjerom, veæ u religiju/vjeru a koje je tako ra¹ireno danas.

Mnogo bolji prolaz ima¹ kao veliki [stavi ovdje svoju religiju] ili kao veliki [stavi ovdje svoju nacionalnu pripadnost] jer na taj naèin se sklanja¹ sa politièke i dru¹tvene margine u BiH i dobija¹ svoj dio kolaèa ako se uspije¹ popeti dovoljno visoko...

Religijski dijalog (osim kao ¹uplja forma) je nepoznat pojam kod nas i kako onda u takvom okru¾enju mo¾e da se prièa o nekakvim slobodama i umjerenosti kada se vjerske zajednice pona¹aju kao da su jedini i samostalni entiteti u okru¾enju... Zbog tog pona¹anja se èesto nagaze i ostale zajednice oko nas...
Last edited by ztluhcs on 01/08/2007 10:58, edited 1 time in total.
_BosanaC

#32 Re: Gdje je granica?

Post by _BosanaC »

Ahmmed wrote: No, šta je forsiranje vjere? Za nekoga je to koncert duhovne muzike.... Za nekog drugog, opet, taj koncert je njegovo pravo....Za nekoga je odlazak kolege na džumu, bespotrebno forsiranje vjere, za mene je to ispunjavanje farza, obaveze, ako sam u mogućnosti da to obavim.....Za nekoga je forsiranje vjere kad obznanim da postim, odbijajući kafu ili jelo, za mene je to pravo na iskren odgovor zbog čega odbijam ponuđeno.....

Za nekoga je ramazanski program na televizijama, forsiranje vjere....Za mene je ( ne govorim sad o njegovoj kvaliteti) moje pravo koje zaslužujem činjenicom da plaćam rtv taksu....
Probaj to postaviti malo ovako, sljedecim redosljedom:

Nije li forsiranje vjere kada se bajkerima, recimo, uskrati nesto za sta imaju zakonsko pravo kao punopravni clanovi drustva i gradjani drzave, dok se vjernicima to isto ne smije ni po koju cijenu uskratiti?

Nije li forsiranje vjere to sto moj kolega svaki petak iskoristi i dzumu i pauzu, dok ja razmisljam i na pauzu da li cu otici jer moram stici uraditi i svoje i njegovo - naprosto zato jer smo dio istog tima te kad tonemo tonemo obojica?

Nije li forsiranje vjere kada mi das do znanja da bi bilo lijepo da se sakrivam dok pijem vodu i jedem zato sto ti postis?

Ne kazem da si ti takav niti kazem da cu ja uraditi nesto od gore navedenog, ali zasto se uvjek krece sa stanovista da su vjernici ti kojima je nesto uskraceno? Ako su ikada imali prava imaju ih danas. Ja niti mogu ikoristiti taj sat koji oni koriste za dzumu, niti cu za ramazana ranije otici kuci, dok isti ti iskoriste i pauzu i ranije odu kuci, pod pritiskom sam kada sam gladan da li da jedem ili da se sakrivam jer momentalno stotinu jezika krene se nalaziti uvrijedjeno i komentarisati...
Fair Life

Post by Fair Life »

ImageImage

ImageImage
ztluhcs

#34 Re: Gdje je granica?

Post by ztluhcs »

_BosanaC wrote: Probaj to postaviti malo ovako, sljedecim redosljedom:

Nije li forsiranje vjere kada se bajkerima, recimo, uskrati nesto za sta imaju zakonsko pravo kao punopravni clanovi drustva i gradjani drzave, dok se vjernicima to isto ne smije ni po koju cijenu uskratiti?

Nije li forsiranje vjere to sto moj kolega svaki petak iskoristi i dzumu i pauzu, dok ja razmisljam i na pauzu da li cu otici jer moram stici uraditi i svoje i njegovo - naprosto zato jer smo dio istog tima te kad tonemo tonemo obojica?

Nije li forsiranje vjere kada mi das do znanja da bi bilo lijepo da se sakrivam dok pijem vodu i jedem zato sto ti postis?
Zakonski im se uskraæuje ne¹to ¹to im je zakonski dozvoljeno? :)

Moje kolege nadoknade tu d¾umu, ako ni¹ta ¹upljim naklikavanjem po Internetu ili telefoniranjem na poslu sat vremena du¾e... Kad svi odu kuæi... :lol:

Ma ovo zadnje ti je jal glad i ¾eð jal nepoznavanje svoje religije :D
luciferino

Post by luciferino »

Mislim da se na našim prostorima više može govoriti o forsiranju vjerske pripadnosti nego o forsiranju vjere. Ne znam koliko je vjeru moguće forsirati, jer forsirali je ne forsirali, od Boga nećete ništa dobiti ako u vjeri niste iskreni. Ne vjerujete zbog ljudi, nego zbog Boga. Ipak, danas se vjerskim zajednicama (nije važno kojim) pripada iz društvenih razloga, a i biti "vjernik" je u modi.
A neka Bog sudi koliko je ko iskren u svojoj vjeri.
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Hm. Ni o cem se u bih ne prica vise nego o tome da l je vjera privatna stvar ili to nije.

Pa ce oni, koji su vise "komunisticki" opredijeljeni rec, da jeste itekako i da njega ne zanima sto mu radni kolega ide na dzumu, a onda ce u istoj toj recenici reci, kako ga nervira to sto on ide. Jer za Boga, sta on ima da izlazi s posla da bi se pokazo, kako on to ide negdje da ga svijet vidi.

Dok ce oni "srednji" opet reci, ma nemoj te mene, ja inace mrzim te sto idu u dzamiju, crkvu, sto svaki petak moraju ici na dzumu ili nedjeljom u crkvu i onda pricaju, sta je hodza, svecenik, kardinal ili pop prico na tim skupovima. Jer ja sam vjernik u dusi. Zna Bog sta ja mislim, kako se osjecam, ne treba meni niko nista da vazi. Danas ima tolko knjiga, interent, tv, radio, ako zelim mogu da naucim sam, ne treba niko da mi vazove drzi.

A opet oni "vjernici" ce reci, kako je vjera intimna stvar i njihovo ljudsko pravo, da mogu raditi sta hoce i kad hoce dokle god ne ugrozavaju one oko sebe. Takvi postuju sve druge ljude, bez obzira na njihovo vjerovanje, nevjerovanje, pripadnost ovoj ili onoj skupini i sl.

A oni koji se inace u narodu nazivaju "nadri-vjernici", ce reci, kako ga njegova vjera duzi da on stalno prica o vjeri, da siri "moral", "ljubav", "toleranciju", "suzivot", ali je sve to na samo njemu prihvatljiv nacin i na samo njemu razumljiv. Sve sto izlazi iz okvira onoga kako je on zamislio krsi principe vjere, pa se onda malo veze za demokratiju, pa malo za ljudska prava i sl. A po citav dan bi drugima vazio, kako oni treba da budu najveci Srbi, Hrvati, Muslimani. Nema bratstva do Srpskog sine moj. Hrvati su katolici, ipak najvise je katolika na svijetu, o tome sine treba da razmislis. Islam je jedina prava vjera i tako u krug.

A moj pogled na sve to je da je zapad, kolko god mi nijekali da nije, ustvari katolicki. Na zapadu se sve pokusava katolicko proturit kao demokratija. I u tome se uveliko uspjelo. Svi katolicki praznici su automatski drzavni praznici, na sudu se zaklinje Biblijom, i slicno. Nama se sve to namece, kao "normalna" stvar, kao ljudska prava, kao demokratija i sl. Katolicizam na zapadu jeste normalna stvar, kao sto je recimo pravoslavlje u rusiji ili islam u iranu, saudijskoj arabiji, egiptu, ...
Ali takodje sa tog istog zapada se namece, ali bas namece, samo sto rijetki to primijete, da je samo katolicizam ispravan. Pa pogledajte stavove prema Rusiji, necemo pricati o islamu. Ako putin ode u crkvu pravoslavnu naravno, on se odma gleda, kao nacionalista, kao terorista i sl. Dok s druge strane po drzave ode u crkvu - katolicku i nikom nista. Al zato sto ta crkva - katolicka propagira demokratiju, ljudska prava, ....

Da ne bih previse duljio, nastavak se moze naslutit, ja bih da ovo privedem kraju. Prema informacijama koje dolaze do mene, mogu da zakljicim, da zemlje u kojima nije vecinsko stanovnistvo katolicko ili protestansko, svim silama, iz petnih zila, se bori da bude sekularno. Mozda su informacije koje ja filtriram pogresne, al poprilicno sam ubijedjen da nisu.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

I sta je poenta tog teksta? Sta trebamo MI da uradimo shodno svemu tome sto si napisao?
luciferino

Post by luciferino »

Motokultivator wrote:Hm. Ni o cem se u bih ne prica vise nego o tome da l je vjera privatna stvar ili to nije.

Pa ce oni, koji su vise "komunisticki" opredijeljeni rec, da jeste itekako i da njega ne zanima sto mu radni kolega ide na dzumu, a onda ce u istoj toj recenici reci, kako ga nervira to sto on ide. Jer za Boga, sta on ima da izlazi s posla da bi se pokazo, kako on to ide negdje da ga svijet vidi.

Dok ce oni "srednji" opet reci, ma nemoj te mene, ja inace mrzim te sto idu u dzamiju, crkvu, sto svaki petak moraju ici na dzumu ili nedjeljom u crkvu i onda pricaju, sta je hodza, svecenik, kardinal ili pop prico na tim skupovima. Jer ja sam vjernik u dusi. Zna Bog sta ja mislim, kako se osjecam, ne treba meni niko nista da vazi. Danas ima tolko knjiga, interent, tv, radio, ako zelim mogu da naucim sam, ne treba niko da mi vazove drzi.

A opet oni "vjernici" ce reci, kako je vjera intimna stvar i njihovo ljudsko pravo, da mogu raditi sta hoce i kad hoce dokle god ne ugrozavaju one oko sebe. Takvi postuju sve druge ljude, bez obzira na njihovo vjerovanje, nevjerovanje, pripadnost ovoj ili onoj skupini i sl.

A oni koji se inace u narodu nazivaju "nadri-vjernici", ce reci, kako ga njegova vjera duzi da on stalno prica o vjeri, da siri "moral", "ljubav", "toleranciju", "suzivot", ali je sve to na samo njemu prihvatljiv nacin i na samo njemu razumljiv. Sve sto izlazi iz okvira onoga kako je on zamislio krsi principe vjere, pa se onda malo veze za demokratiju, pa malo za ljudska prava i sl. A po citav dan bi drugima vazio, kako oni treba da budu najveci Srbi, Hrvati, Muslimani. Nema bratstva do Srpskog sine moj. Hrvati su katolici, ipak najvise je katolika na svijetu, o tome sine treba da razmislis. Islam je jedina prava vjera i tako u krug.

A moj pogled na sve to je da je zapad, kolko god mi nijekali da nije, ustvari katolicki. Na zapadu se sve pokusava katolicko proturit kao demokratija. I u tome se uveliko uspjelo. Svi katolicki praznici su automatski drzavni praznici, na sudu se zaklinje Biblijom, i slicno. Nama se sve to namece, kao "normalna" stvar, kao ljudska prava, kao demokratija i sl. Katolicizam na zapadu jeste normalna stvar, kao sto je recimo pravoslavlje u rusiji ili islam u iranu, saudijskoj arabiji, egiptu, ...
Ali takodje sa tog istog zapada se namece, ali bas namece, samo sto rijetki to primijete, da je samo katolicizam ispravan. Pa pogledajte stavove prema Rusiji, necemo pricati o islamu. Ako putin ode u crkvu pravoslavnu naravno, on se odma gleda, kao nacionalista, kao terorista i sl. Dok s druge strane po drzave ode u crkvu - katolicku i nikom nista. Al zato sto ta crkva - katolicka propagira demokratiju, ljudska prava, ....

Da ne bih previse duljio, nastavak se moze naslutit, ja bih da ovo privedem kraju. Prema informacijama koje dolaze do mene, mogu da zakljicim, da zemlje u kojima nije vecinsko stanovnistvo katolicko ili protestansko, svim silama, iz petnih zila, se bori da bude sekularno. Mozda su informacije koje ja filtriram pogresne, al poprilicno sam ubijedjen da nisu.
Ne znam zašto toliko vežeš katolicizam za Zapad. Barem u anglosaksonskom svijetu, katolicizam je izgubio poziciju jako davno i sada možemo govoriti o protestantima i njihovim mnogobrojnim frakcijama. Amerika je protestantska i vode je uglavnom bijeli, anglosaksonski protestanti (WASP), a nemoj zanemariti ogromnu ulogu Židova i njihovog kapitala. Zapad je kršćanski, katolički manje-više.
Motokultivator

Post by Motokultivator »

_BosanaC wrote:I sta je poenta tog teksta? Sta trebamo MI da uradimo shodno svemu tome sto si napisao?
Ma znao sam ja da ces se ti meni javit. :D
Mislim da nema veceg borca za dokazivanje ne postojanja Boga od tebe. Najveci medju najvecim borcima protiv religije bilo koje. A uglavnom vrijeme provodi na podforumu religija. Malo procitaj svoje postove, dok te neko nesto ne pita ne javljaj se. Ti se silinije boris dokazati kako si nevjernik, nego sto su mnogi vjernici, bez da to dokazuju.

Ne zelim da zacatavam ovu temu, al ako nemas nista konkretno da kazes, ne javljaj se. Uostalom na tvoj bilo kakav post necu komentarisat ne pada mi na pamet. Ovo je samo sad, jer ti svakom loncu si poklopac, na svakoj temi u podforumu religija i stvarno mi to ide vise na neku stvar.

LP
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Isa a.s. je poslanik isto ko i Muhammed a.s. i ja tu ne pravim nikakvu razliku, kao ni velika vecina muslimana. Svaki musliman ce se zgroziti i stresti kada vidi lik Isaov ili Merjemin.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Motokultivator wrote:
_BosanaC wrote:I sta je poenta tog teksta? Sta trebamo MI da uradimo shodno svemu tome sto si napisao?
Ma znao sam ja da ces se ti meni javit. :D
Mislim da nema veceg borca za dokazivanje ne postojanja Boga od tebe. Najveci medju najvecim borcima protiv religije bilo koje. A uglavnom vrijeme provodi na podforumu religija. Malo procitaj svoje postove, dok te neko nesto ne pita ne javljaj se. Ti se silinije boris dokazati kako si nevjernik, nego sto su mnogi vjernici, bez da to dokazuju.

Ne zelim da zacatavam ovu temu, al ako nemas nista konkretno da kazes, ne javljaj se. Uostalom na tvoj bilo kakav post necu komentarisat ne pada mi na pamet. Ovo je samo sad, jer ti svakom loncu si poklopac, na svakoj temi u podforumu religija i stvarno mi to ide vise na neku stvar.

LP
Ooooo, nisam znao da cemo ovako :D Toliko, o veliki vjernice, o svemu onome sto sam napisa :roll:

I kada dodjem do toga da mi TI zabranjujes bilo sta, pa cak i javljanje na obicni forum, mislim da cu se sam roknuti :-) :-) Kuci pa zabranjuj bilo sta :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

Zasto zgroziti motokultivatore ??

Zasto ??

Nisu li oni nekad hodali zemljom na dvije noge kao i mi...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Fair Life wrote:Zasto zgroziti motokultivatore ??

Zasto ??

Nisu li oni nekad hodali zemljom na dvije noge kao i mi...
Stipu, Laki je danas malo neUrozan :-) :-)
fia

Post by fia »

Mislim da problem je u tome da za svakoga ta granica je na drugom mjestu - za jednog ateistu - sve što radi vjernik može biti pretjerivanje, jer on vidi sve drugačije i ne može razumjeti razloge zašto vjernici ono i ovo rade. U njihovom „svjetonazoru“ nema za to mjesta.
Za tebe kao muslimana može biti pretjerivanje ono što ja ču raditi jer to ćeš ocjenivati u okviru svoje vjere.
Isto tako za mene može biti pretjerivanje puno od toga što je za tebe „sveto“ i „nedotaknutelno“, jer to opet vidim kroz „ogledalo“ svoje vjere.
Ono što je u jednoj vjeri dio obožavanja Boga, u drugoj če biti neprihvatljivo.
Problem je u tome, kad onu svoju nevidljivu granicu shvačamo kao jedinu ispravnu.
Slično, granica toga što je nametanje svoga drugome.
I u tome naše „osječaje“ :D , jesu neobjektivne, jer ono što mi radimo, nama se čini normalno ili „u normi“, jer to je ona „jedina ispravna stvar“ /i baš zato mi to radimo, zar ne?/,… ali ono što radi taj drugi….hm….. to je več nametanje….
Ne samo da nismo objektivni, nego večinom nismo ni pošteni. Ako ja postim, onda to je moja lična stvar, moj izbor i nije moja stvar da taj drugi jede. Njegov je izbor i ne vidim razloga zato da zbog mene on mora se sakriti. Ako ja želim u radno vrijeme otiči radi svoje vjere, onda moram onome ko radi moj posao, ponuditi nešto slično za uzvrat.
Naprimjer - omiljena tema JS i njihovo kucanje na vrata - njima to znači da služi drugima, njihova savjest ne dozvoljava ne raditi to. Za tebe to može biti dosadjivanje, jer nerazumješ te razloge. S druge strane niko ne pita, da li ateistima smeta ili ne smeta zvon na crkvi ili enzan /izvinjavam se, nisam sigurna izrazom/ kad je svako jutro budi. Hočeš-nečeš, niko te ne pita, moraš čuti. Je li to dosadjivanje ili nije?

Ljek je ne samo respektiranje slobodnog izbora tog drugog, nego i poštenost prema drugome i prema sebi.
Ja želim da drugi respektira moj izbor, moj način obožavanja /ili neobožavanja/ Boga, znači da ja moram podnijeti slobodan izbor tog drugog. Ja nerazumjem manifestaciji vjere putem javnog koncerta, no to ne znači da moj pogled je ta jedina ispravna norma
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

luciferino wrote:Mislim da se na našim prostorima više može govoriti o forsiranju vjerske pripadnosti nego o forsiranju vjere. Ne znam koliko je vjeru moguće forsirati, jer forsirali je ne forsirali, od Boga nećete ništa dobiti ako u vjeri niste iskreni. Ne vjerujete zbog ljudi, nego zbog Boga. Ipak, danas se vjerskim zajednicama (nije važno kojim) pripada iz društvenih razloga, a i biti "vjernik" je u modi.
:thumbup:

Upravo tako.Vjera u Boga je individualna stvar pojedinca.To je stanje duha. A religija je samo ovozemaljska institucija , nastala od ljudi, cije djelovanje ne zavisi od Boga, vec od onih koji vode tu instituciju.
Tako je i Ceric , iz samo njemu znanih razloga, odluco da se napravi ta manifestacija.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

gospodar kuglastih munja wrote:
luciferino wrote:Mislim da se na na¹im prostorima vi¹e mo¾e govoriti o forsiranju vjerske pripadnosti nego o forsiranju vjere. Ne znam koliko je vjeru moguæe forsirati, jer forsirali je ne forsirali, od Boga neæete ni¹ta dobiti ako u vjeri niste iskreni. Ne vjerujete zbog ljudi, nego zbog Boga. Ipak, danas se vjerskim zajednicama (nije va¾no kojim) pripada iz dru¹tvenih razloga, a i biti "vjernik" je u modi.
:thumbup:

Upravo tako.Vjera u Boga je individualna stvar pojedinca.To je stanje duha. A religija je samo ovozemaljska institucija , nastala od ljudi, cije djelovanje ne zavisi od Boga, vec od onih koji vode tu instituciju.
Tako je i Ceric , iz samo njemu znanih razloga, odluco da se napravi ta manifestacija.
Not that simple dude...
Motokultivator

Post by Motokultivator »

@fia
Naravno, s tobom se slazem u potpunosti. Svako bi trebo u drustvu biti ravnopravan.
Evo jedan primjer. Pricam o sebi. Nikad u zivotu nisam imo problema s zakonom, nikad me policija nije zaustavila ni zbog kontrole a da ne pricam o necem drugom. I ona mi se nedavno dogodilo da me neka osoba optuzila za nesto sto ni u snu nisam pomislio a ne uradio. A posto se kod nas pokusava progurati zapadni sistem vrijednosti demokratije, tek tad sam ustvario shvatio sta zanci demokratija o kojoj se prica. Imo sam nevidjene probleme i torture, sve pod izgovorom da ta druga strana ima svoja prava i da im demokratska prava to dozvoljavaju. Cir sam dobio.
Malo je van teme, al zelim da kazem, kako se stvari posmatraju zapadno od nas. Istocno od nas se opet posmatra kako ja mogu da primijetim sve na paganski nacin. Ubi, zakolji, premlati i td. Mi necemo da smo tamo i ne treba da smo tamo, a na silu hocemo vamo (zapad). Uvijek sam bio protiv takvog ispoljavanja svojih prava, al nikad nisam imo konkretno nista da kazem, dok me nije potrefilo to sto me potrefilo. Zbog necijih "ljudskih prava" ja sam dobio cir. Gdje su moja prava, razmilja l neko o tome.

U sustini, u potpunosti se slazem s tobom, sve sto si navela. I mislim da bi cijelu stvar svi trebali posmatrati tako.

Evo jos jedna mala poucna pricica na temu:

Kaze, neki stari dedno negdje klanjo (obavljo namaz) i okupili se neki ljudi tu u blizini njega i posmatrali kako klanja. Pa se ibretili i sve medju sobom dobacivali. Aman, kako covjek fino klanja, aman. A on onda jos ono, ko bolje, pa malo duze na ruku, pa na sedzdi ostane pofino, a oni onda sve opet, Aman, Aman. Ibrete se ibrete i stalno komentarisu. I ovaj kad je zavrsio, okrene se njima i kaze: Ja jos nafilu (dobrovoljno) postim.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Mene interesuje, sta je vaznije jednom vjerniku, njegova religijska organizacija ili drzava u kojoj zivi. ?
ztluhcs

Post by ztluhcs »

gospodar kuglastih munja wrote:Mene interesuje, sta je vaznije jednom vjerniku, njegova religijska organizacija ili drzava u kojoj zivi. ?
Ima¹ odgovore u prvih par postova na ovoj temi...
Post Reply