Pa ako bogatije zemlje imaju loše rješenje tog problema ne znači da je to neka utjeha..dalmatinka wrote:Gledaj, od požara se ne mogu obraniti ni puno bogatije zemlje. Slušam danas na dnevniku da je sa Kanarskih otoka evakuirano 12000 ljudi, a požar gase tri helikoptera i 1 (JEDAN ) kanaderPhia wrote:Kod nas važi parola: 'dok ne gore kuće može sve da izgori'.![]()
Nije sve ni u novcima, računaj 50% na organizaciju u takvim prilikama.
Požari - zašto sve izmiče kontroli?
Moderator: anex
- Phia
- dalmatinka
Polako doći će pamet u glavu. Ja baš svake godine gledam kako gori oko mene, i malo po malo vatrogastvo se stvarno ekipiralo. Postoji jedan zapovjedni centar iz kojeg se sve vodi i ja koja uvijek gunđam na organizaciju u državi na njih zaista nemam nikakvih primjedbi, a kako izgleda biće i bolje.Phia wrote:Pa ako bogatije zemlje imaju loše rješenje tog problema ne znači da je to neka utjeha..dalmatinka wrote:Gledaj, od požara se ne mogu obraniti ni puno bogatije zemlje. Slušam danas na dnevniku da je sa Kanarskih otoka evakuirano 12000 ljudi, a požar gase tri helikoptera i 1 (JEDAN ) kanaderPhia wrote:Kod nas važi parola: 'dok ne gore kuće može sve da izgori'.![]()
Nije sve ni u novcima, računaj 50% na organizaciju u takvim prilikama.
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=354613
-
nineac
Pa i nasi su politicari isto u Hrvatskoj, samo na moru na plazamadalmatinka wrote:Polako doći će pamet u glavu. Ja baš svake godine gledam kako gori oko mene, i malo po malo vatrogastvo se stvarno ekipiralo. Postoji jedan zapovjedni centar iz kojeg se sve vodi i ja koja uvijek gunđam na organizaciju u državi na njih zaista nemam nikakvih primjedbi, a kako izgleda biće i bolje.Phia wrote:Pa ako bogatije zemlje imaju loše rješenje tog problema ne znači da je to neka utjeha..dalmatinka wrote: Gledaj, od požara se ne mogu obraniti ni puno bogatije zemlje. Slušam danas na dnevniku da je sa Kanarskih otoka evakuirano 12000 ljudi, a požar gase tri helikoptera i 1 (JEDAN ) kanaderNije sve ni u novcima, računaj 50% na organizaciju u takvim prilikama.
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=354613
- dalmatinka
Ma ne, ja ti hoću reći da ni mi devedesetih nismo imali nijedan kanader ( povučeni se sa zadarskog aerodroma u Beograd pa onda pa, pa), pa smo morali moljakati francusku, rusiju i ne znam koga sve ne da uskoči s kojim, ali se s vremenom se počelo ulagati u opremu u ljude ( nužda je natjerala na to), preko noći se ne može, ali za koju godinu puno se toga može riješiti.nineac wrote:To ti je isto kad meni otac kaze "pa pogledaj kako je ljudima u bijafri (pokrajina u Nigeriji).
E sad zato sto ljudi u bijafri zive kako zive mi trebamo da budemo sretni.
-
nineac
Pa to je i poenta sve ove price. Moras krenuti od necega, ako se nemogu kupiti avioni moze se kupiti jedan avion, ili par novih vatrogasnih kola.dalmatinka wrote:Ma ne, ja ti hoću reći da ni mi devedesetih nismo imali nijedan kanader ( povučeni se sa zadarskog aerodroma u Beograd pa onda pa, pa), pa smo morali moljakati francusku, rusiju i ne znam koga sve ne da uskoči s kojim, ali se s vremenom se počelo ulagati u opremu u ljude ( nužda je natjerala na to), preko noći se ne može, ali za koju godinu puno se toga može riješiti.nineac wrote:To ti je isto kad meni otac kaze "pa pogledaj kako je ljudima u bijafri (pokrajina u Nigeriji).
E sad zato sto ljudi u bijafri zive kako zive mi trebamo da budemo sretni.
Ma ovo je sve fuj, ali eto glasali su ljudi za svoje predstavnike, ocito im dobro!
- black
Gotovo mjesec dana Hercegovina je u plamenu. I svaki dan ista priča. Vatrogasci ne mogu gasiti vatru zbog izrazito nepristupačnog hercegovačkog terena, koji je, uzgred, u velikom dijelu i miniran, tako da se vatrogasci i doslovno izlažu pogibelji.
Ljudi samo s naprtnjačama vode na leđima gasili su linije požara koje su, primjerice u Čitluku, dosezale i do deset kilometara duljine. Sizifov posao, zasigurno!
U pomoć vatrogascima priskače Vojska BiH, no s malo uspjeha, jer su vojni helikopteri, pokazalo se, većinu vremena neispravni...
Jedan kanader bi sve promijenio. Požari bi se gasili u začetku, na nepristupačnim i miniranim brdima. Vatrogasci bi se rasteretili dok bi štete bile kud i kamo manje. Svi bi bili na dobitku!
No, iz vlada županija, entiteta i države BiH će kazati kako jednostavno nema novca za kanader, koji istina i košta oko 25 milijuna eura. Ali, s druge strane, novca ima za redovitu obnovu voznog parka gotovo 190 ministara, koliko ih otprilike BiH broji. Ima novca za reprezentaciju svih tih ministara i njihovih satelita, no nema za kupovinu novih vatrogasnih vozila, ili bar jednog kanadera.
Susjedna Hrvatska, primjerice, ima četiri kanadera i njihov premijer Ivo Sanader je već najavio kupovinu novih. Kada naša zemlja ne bi trošila dvije trećine proračuna na samu administraciju, nešto novca bi se našlo i za kupovinu kanadera koji bi u BiH očito imao što gasiti.
No, čini nam se kako će i to pitanje biti ostavljeno ''za poslije godišnjih odmora'', kada će sezona požara (nadajmo se) biti završena, a pitanje nabavke kanadera ostavljeno za neka ''druga, bolja vremena''.
-
ludacha
samo da znate...u hercegovini vec tjecnima kap kise nije pala (to sto je po bosni i sarajevu padalo, ne znaci da se posrecilo i ostalim dijelovima)
dan, dva bilo mirno, danas opet gori...
pa dokle ce ovako?
usput, kad vec heliće spominjete, neki dan citam u novinama (pa koliko je istinito) kako su nam ministri strasni zasjedali do nekih doba misleci se oce li poslat taj jadni helić u bilecu (gdje li je ono jos jako gorilo) il u okolicu medjugorja i citluka, pa se nisu mogli dogovorit
uto, je bit ce, dosao kraj radnog vremena, i aj...zdravo kolege, o tome cemo sutra...u medjuvremenu, sve se crni
pa dokle ce ovako?
usput, kad vec heliće spominjete, neki dan citam u novinama (pa koliko je istinito) kako su nam ministri strasni zasjedali do nekih doba misleci se oce li poslat taj jadni helić u bilecu (gdje li je ono jos jako gorilo) il u okolicu medjugorja i citluka, pa se nisu mogli dogovorit
uto, je bit ce, dosao kraj radnog vremena, i aj...zdravo kolege, o tome cemo sutra...u medjuvremenu, sve se crni
- Phia
Tačno..u hercegovini još uvijek kiše nema ni na vidiku a dim se opet nadvio..ludacha wrote:samo da znate...u hercegovini vec tjecnima kap kise nije pala (to sto je po bosni i sarajevu padalo, ne znaci da se posrecilo i ostalim dijelovima)
pa dokle ce ovako?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
-
mIRCerka
E jebo ga caca vise...
evo gledam dnevnik na HRT...
ispade da je BiH izvrsila agresiju na Dubrovnik namjernim sirenjem pozara...
onda intervjuisu glavnog vatrogasca u trebinju koji kaze da iz FBiH, opcina Ravno krenu pozar, pa skrenu lijevo do Trebinja i desno na Dubrovnik...
u picku materinu vise, sto im je sad problem kanaderima koje SVE uzese sebi gasiti pozare za koje su jos juce na dnevniku NoveTv rekli da su ih skuzili kad su tek poceli...
kako imaju svu opremu za pracenje bla bla, i bukvalno erkoshe BURA nas zajebala...
joj kako sam ljuta....
odo nesto zapalit!!!!!!!!!!!
onda intervjuisu glavnog vatrogasca u trebinju koji kaze da iz FBiH, opcina Ravno krenu pozar, pa skrenu lijevo do Trebinja i desno na Dubrovnik...
u picku materinu vise, sto im je sad problem kanaderima koje SVE uzese sebi gasiti pozare za koje su jos juce na dnevniku NoveTv rekli da su ih skuzili kad su tek poceli...
kako imaju svu opremu za pracenje bla bla, i bukvalno erkoshe BURA nas zajebala...
joj kako sam ljuta....
- dalmatinka
Ej, oprosti kako to misliš SVE UZEŠE sebi. Kupili smo ih.mIRCerka wrote:E jebo ga caca vise...
joj kako sam ljuta....
-
mIRCerka
od koga pile?dalmatinka wrote:Ej, oprosti kako to misliš SVE UZEŠE sebi. Kupili smo ih.mIRCerka wrote:E jebo ga caca vise...
joj kako sam ljuta....
ti su kanaderi radili i u vrijeme druga Tita, kad je sve bilo ZAJEDNICKO...
- dalmatinka
Pročitaj malo iznad što sam napisala što je bilo s tim zajedničkim kanaderima, aako meni ne vjeruješ za minutu ću ti postaviti link proizvođača s godinama kad su kojoj zemlji isporučili kanadere.mIRCerka wrote:od koga pile?dalmatinka wrote:Ej, oprosti kako to misliš SVE UZEŠE sebi. Kupili smo ih.mIRCerka wrote:E jebo ga caca vise...
joj kako sam ljuta....
ti su kanaderi radili i u vrijeme druga Tita, kad je sve bilo ZAJEDNICKO...
Sorry, ali ne krivi nas za svoju nesposobnu vladu.
RAI Certification (Italy) October 27, 1994
Orders 56
France: 12
Ontario: 9
Québec: 8
Italy: 14
Croatia: 3
Greece 10
First delivery November, 1994
Total fleet hours to March 31, 2001 50,000
Total drops to March 31, 2001 190,000
CL-215T* RETROFIT
Program launch January, 1987
First flight June 8, 1989
Certification:
Transport Canada, restricted category March 28, 1991
Transport Canada, utility category December 24, 1991
FAA, restricted category March 30, 1993
Orders and deliveries 17
Spain: 15
Québec: 2
First delivery (Spain) June, 1991
Total fleet hours to March 31, 2001 35,000
Total drops to March 31, 2001 90,500
CL-215* PISTON
Program go-ahead February 1, 1966
First flight October 23, 1967
Certification March 27, 1969
First delivery (France) June 6, 1969
Total production 125 aircraft
Production end December, 1989
Final delivery (Greece) May 3, 1990
Total fleet hours to March 31, 2001 453,000
Total drops to March 31, 2001 1,427,000
Aircraft in service in November 2001
Country Total 215 215T 415
France 11 11
Greece 22 14 8
Italy 16 2 14
Spain 22 7 15
Croatia 5 2 3
Thailand 1 1
USA, North Carolina 1 1
USA, Minnesota 2 2
Canada
Alberta 6 6
Manitoba 7 7
Newfoundland 6 6
N.W.T. 4 4
Ontario 9 9
Quebec 14 4 2 8
Saskatchewan 6 6
Bombardier 9 9
Total 141 71 17 53
http://www.canadair.com/
-
mIRCerka
ako je pozarna sluzba ili kako se vec zove vatrogasna sluzba PRIMIJETILA te pozare u samom nastanku, koji kurac su cekali da dodje do magistrale nad dubrovnikom?
Za druge stvari (smece u Neumu, radioaktivno smetljiste na Uni, itd) im granica ne pravi problem, za pozar im pravi?
Fino rekoshe na Tv sinoc "imamo svu opremu za nadgledanje, tako da smo ove pozare vidjeli u samom nastanku" i sad ispade opcina Ravno agresor...
FUJ FUJ FUJ FUJ!!!!!!!!!
Ljuti se ti koliko hoces, ovakvo izvjestavanje je neoprostivo!!!!
To vise nije samo insinuiranje vec otvoreno rekose da je BiH odlucila nanijeti stetu Dubrovniku i dubrovackom turizmu....
FUJ!
PS Jadna dalmacija, ima samo 4 kanadera...
how yes no....
Za druge stvari (smece u Neumu, radioaktivno smetljiste na Uni, itd) im granica ne pravi problem, za pozar im pravi?
Fino rekoshe na Tv sinoc "imamo svu opremu za nadgledanje, tako da smo ove pozare vidjeli u samom nastanku" i sad ispade opcina Ravno agresor...
FUJ FUJ FUJ FUJ!!!!!!!!!
Ljuti se ti koliko hoces, ovakvo izvjestavanje je neoprostivo!!!!
To vise nije samo insinuiranje vec otvoreno rekose da je BiH odlucila nanijeti stetu Dubrovniku i dubrovackom turizmu....
FUJ!
how yes no....
- dalmatinka
Kanaderi iz SFRJ su povučeni sa aerodroma Zemunik skupa s ratnim zrakoplovima u Beograd i prodani Grčkoj, a novac je inkasirala samo Srbija.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=256657
E pa ljutiš se na krivu državu.
-
mIRCerka
HELLO, maybe I should write in English....dalmatinka wrote:Kanaderi iz SFRJ su povučeni sa aerodroma Zemunik skupa s ratnim zrakoplovima u Beograd i prodani Grčkoj, a novac je inkasirala samo Srbija.
WHY THE FUCK ARE THEY ACCUSING BIH FOR AGRESSION BY FIRE?
Jel sad razumijes?
PS U stvari mi smo krivi, mi smo krivi sto imamo misheve a ne novinare i reportere jer kod nas za 100 maraka kupis sutnju i za obicnu deponiju i deponiju radioaktivnog materijala...
FUJ!
- dalmatinka
Pa ti si stvarno bijesnamIRCerka
FUJ!
how yes no....
-
mIRCerka
Normalno da cu biti bijesna kad pored bure, koja je BOZJE DAVANJE oni kazu "namjerno izazvano ne bi li se nanijela steta Dubrovniku i turizmu u dubrovackom kraju"...dalmatinka wrote:Pa ti si stvarno bijesnamIRCerka
FUJ!
how yes no....Da i mi smo shvatili da smo jadni sa samo 4 kandera pa kupujemo još 2. Ipak i to je bolje nego ništa, nula, zero, nada... Budi realna, puše bura i nema šanse da se požar ode prema sjeveru, a 95% svih požara u svijetu je namjerno potpaljeno-dokazano.
bilesi ugrozeni u dubrovniku...fuj.
- dalmatinka
E pa gledaj to ovako, kanaderi ne mogu preko granice ako im se ne dopusti ili ako ih se ne pozove, nitko ih nije pozvao kad je vatra bila u začetku.
Bilo kako bilo mi smo ovaj put izvukli deblji kraj.
-
mIRCerka
ako su pozarne sluzbe republike hrvatske vidjele pozare u zacetku, vidjele u kojem se pravcu sire, onda su trebali traziti dozvolu entiteta, drzave, kurca palca da ZURNIM POSTUPKOM oblete pogranicni pojas i ugase to...dalmatinka wrote:E pa gledaj to ovako, kanaderi ne mogu preko granice ako im se ne dopusti ili ako ih se ne pozove, nitko ih nije pozvao kad je vatra bila u začetku.
al prc, jok... sjedi i gledaj komsiju u patnji...al ima Boga da je zrno graska...
I ne, ne radujem se onome sto vidjeh na TV nimalo...
dubrovnika mi je zao...ali novinarska etika...dno dna...
idem sad u ophodnju Vilsonovim setalistem, lijep pozdrav i MIRNU noc zelim.
-
mIRCerka
12.08.2007 @ 07:15:00
Dubrovnik: Prosvjed zbog požara iz BiH
Politika U organizaciji Mladeži Župe dubrovačke u dubrovačkom mjestu Gornji Brgat održan je mirni prosvjed zbog požara koji su dolazili iz smjera BiH-a. Okupljenih oko 150 ljudi čvrsto je uvjereno da su požari podmetnuti ...
...s namjerom da se ugrozi dubrovačko područje. U prilog tomu da požari nisu bili slučajni ide i činjenica da su svi buknuli na nenaseljenom, teško pristupačnom i uz to miniranom terenu.
Dolina Konavala traži po normi oko 70 vatrogasaca, a područje Trebinja barem dvostruko više. Neslužbeno se doznaje da imaju 19 službenika.
(Bljesak/H)
-
mIRCerka
Gori gora: Čija je ovo buktinja?
Politika
Zašto hrvatski kanaderi nisu gasili požare u istočnoj Hercegovini prije nego što su se oni proširili na dubrovačko područje? Zato što djelovanje kanadera nema efekta bez istodobne aktivnosti gasitelja ...
...na zemlji, a ljudska noga - ni hrvatska ni bosanskohercegovačka - nije mogla kročiti blizu požarištâ u nenastanjenim, neprohodnim i miniranim pograničnim gudurama.
"Utoliko su deplasirane hrvatske optužbe o susjedskoj vatrogasnoj nezainteresiranosti. Političari su odgovorni u ovakvim situacijama, a to ističem zato što smo se i nedavno susreli u Neumu, ali su predstavnici Dubrovnika i Konavala bili vrlo suzdržani kad je riječ o suradnji", kaže za Feral Nikola Sekulović, predsjednik Skupštine općine Trebinje.
Cijeli članak na stranicama Ferala.
-
mIRCerka
POŽARI BEZ GRANICA: HRVATSKA OPTUŽUJE BOSNU I HERCEGOVINU ZA PROTUPOŽARNU PASIVNOST, A ISTODOBNO OPSTRUIRA SURADNJU U JUŽNOM POGRANIČNOM POJASU
ČIJA JE OVO BUKTINJA
Ivica ĐIKIĆ, Luka BRAILO
10. kolovoza, 2007.
Zašto hrvatski kanaderi nisu gasili požare u istočnoj Hercegovini prije nego što su se oni proširili na dubrovačko područje? Zato što djelovanje kanadera nema efekta bez istodobne aktivnosti gasitelja na zemlji, a ljudska noga - ni hrvatska ni bosanskohercegovačka - nije mogla kročiti blizu požarištâ u nenastanjenim, neprohodnim i miniranim pograničnim gudurama. Utoliko su deplasirane hrvatske optužbe o susjedskoj vatrogasnoj nezainteresiranosti. Političari su odgovorni u ovakvim situacijama, a to ističem zato što smo se i nedavno susreli u Neumu, ali su predstavnici Dubrovnika i Konavala bili vrlo suzdržani kad je riječ o suradnji, kaže za Feral Nikola Sekulović, predsjednik Skupštine općine Trebinje
< > | cijeli članak | verzija za tisak
Podaci su ovakvi: u protekla dva i pol mjeseca požari su u Hrvatskoj opustošili desetak tisuća hektara, a najmanje jedna trećina te površine posljednjih dana prošloga tjedna izgorjela je na dubrovačkome području. U Dubrovniku su požari proizveli i najveću dramu. Gasitelji i kanaderi bili su nemoćni u sudaru s vatrom koju je nosila bura, plamen se spuštao prema prigradskim naseljima, spremala se evakuacija stanovništva i otvarala su se skloništa unutar gradskih zidina: onda se vjetar najednom stišao, požari su lokalizirani, a nezaustavljivo su se razbuktale političko-medijske interpretacije i optužbe koje se nadljudskim naporima i dalje nastoji staviti pod zdravorazumski nadzor. Jedva se, naime, dočekalo da uloga glavnih negativaca bude dodijeljena Srbima, jer su dosadašnje policijske istrage došle do razočaravajućih otkrića da uhvaćeni domaći piromani, ipak, pripadaju većinskoj naciji.
Iskoristio se podatak da su posljednja dva ili tri velika i pustošeća požara u dubrovačkom kraju došla s bosanskohercegovačkog teritorija - odmah se preciziralo da je riječ o prostoru Republike Srpske i okolici Trebinja - pa su krenule kategorične optužbe bazirane na teorijama zavjere i čudnovata razmišljanja zasnovana na jeftinom podilaženju ogorčenim narodnim masama. Luka Korda, načelnik općine Konavle: Treći požar koji nam dolazi s trebinjske strane u samo tjedan dana nije i ne može biti slučajnost! Stvarno ne razumijem dokle ćemo to kriti i puštati da nas ponovno pale oni koji su nas palili, ubijali i granatirali tijekom agresije. Ivo Sanader, premijer: Vlada će naknadno odlučiti hoće li zatražiti odštetu od Republike Srpske. Prije toga tražit ću da mi se podnese izvješće temeljem kojeg ću procijeniti naše sljedeće poteze. U svakom slučaju, kroz bilateralne razgovore zatražit ćemo od susjedne države da gasi požare koji izbijaju na njihovu teritoriju, a ugrožavaju Republiku Hrvatsku. Nema smisla da Hrvatska šalje svoje kanadere preko granice i gasi tamošnje požare ako u isto vrijeme njihove zemaljske snage neće biti pri tome angažirane.
Kad djeluju kanaderi
Sanader je istovremeno izjavio kako će Evropskoj komisiji poslati prijedlog da se u Hrvatskoj smjesti regionalni centar za protupožarno djelovanje u jugoistočnoj Evropi. Koji dan kasnije uzvratio mu je premijer srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik: on predlaže da Republika Srpska, Crna Gora i Hrvatska formiraju interventnu vatrogasnu brigadu koja bi bila zadužena da djeluje u pograničnim zonama. Nejasno je, međutim, zašto Dodik govori samo o Republici Srpskoj, pogotovo ako se uzme u obzir tvrdnja koju je Feralu izrekao Mirko Milojević, šef trebinjske vatrogasne jedinice: Požar koji je, nažalost, poharao Župu dubrovačku i zatim se proširio na druge dijelove dubrovačkog kraja, nije krenuo s područja trebinjske općine. Požar je krenuo s Glavske, predjela koji pripada općini Ravno u Federaciji BiH. Jedan njegov krak krenuo je prema Župi dubrovačkoj, a drugi prema Trebinju, tako da smo i mi s njime imali dosta problema.
Premda prijedlozi Ive Sanadera i Milorada Dodika vjerojatno nisu sasvim besmisleni, oni ipak odaju prilično premijersko nepoznavanje glavnih razloga koji dovode do prekograničnog širenja vatrene pošasti u područjima što se prostiru uz hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu, točnije u južnim pograničnim krajevima dviju zemalja. Naravno da se prekogranično širenje požara, kojemu u katastrofalnim razmjerima svjedočimo proteklih dana, ne može svesti na jedan jednostavan razlog, i naravno da je taj problem vrlo složen, ali veliki broj nevolja izvire iz činjenice da je južni pogranični prostor, pogotovo u dubrovačkom zaleđu, s hercegovačke strane nenastanjen i jako nepristupačan, objašnjava priobalni pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko. Po njemu, upotreba kanadera uglavnom je besmislena ako na požarištu nema vatrogasaca: kanader se, naime, mora znalački navoditi sa zemlje i puko zračno prolijevanje vode bez paralelne ljudske akcije na tlu je em neefikasno, em opasno za posadu kanadera.
Posijane mine
Koncem srpnja naš je kanader, na poziv iz susjedne države, djelovao kod Neuma i bio je uspješan zato što je teren bio pristupačan i zato što su združeni bosanskohercegovački i hrvatski gasitelji mogli raditi na zemlji, veli Vuko, no u slučaju velikih požara koji su došli iz Bosne i Hercegovine na dubrovačko područje nije bilo mogućnosti za takvo postupanje. Hrvatski kanaderi nisu pokušavali utrnuti te požare prije nego što su se razmahali i prešli granicu zato što nije bilo gasitelja na zemlji, a gasitelja na zemlji nije bilo zbog konfiguracije prostora, nepostojanja bilo kakvih putova i široke rasprostranjenosti minsko-eksplozivnih naprava. Usto, katkad se zna dogoditi da pogranični požar bukne dvadeset i više kilometara od prvih bosanskohercegovačkih naselja, te da vlasti u, recimo, općini Ravno (koja praktično i nema protupožarnu zaštitu) prvu informaciju o požaru na vlastitom teritoriju dobije iz Hrvatske. Prema bilateralnom sporazumu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pješačke vatrogasne snage iz Hrvatske mogu ući deset kilometara u teritorij susjedne zemlje (i obratno), ali ta legalna mogućnost ne znači ništa ako je područje s kojeg se požar širi zasijano minama i ako je neprohodno. Ako je, pak, teren takav da ljudska noga na nj ne može kročiti, upotreba kanadera je, kako rekosmo, besmislena i krug je tako zatvoren.
U ovome, dakle, leži osnova problema, a na to se onda nadovezuje činjenica da bosanskohercegovačko vatrogastvo djeluje u mizernim materijalnim uvjetima. Zbog te činjenice nije baš pravedno optuživati kolege iz Bosne da su pasivni i da ne žele gasiti: oni pokušavaju, ali naprosto imaju vrlo male šanse u borbi s velikim požarima, pogotovo kad vatra plane na teško dostupnim predjelima, kao što je bio slučaj proteklih dana, kaže Tomislav Vuko i dodaje da bi dvije susjedne države, pored dosadašnjih sporazuma i protokola što se tiču elementarnih nepogoda, trebale dogovoriti još čitav niz opsežnih i konkretnih mjera kako bi se smanjile mogućnosti za dramatične događaje poput onih kojima su stanovnici dubrovačke regije bili izloženi krajem prošloga tjedna.
Hrvatska suzdržanost
Kad se mjesecima može intenzivno pregovarati o besmislicama kao što su Pelješki most i njegova visina, zašto se ne bi počelo razgovarati o minimalnom (prometnom) kultiviranju nenaseljenih pograničnih južnih krajeva u Bosni i Hercegovini: jasno je da susjedna država nema sredstava za probijanje kakvih-takvih putova kroz goleti i gudure u graničnom pojasu prema Hrvatskoj i jasno je da nema novaca za razminiranje područja u kojima bog svoga nema (jer se mine ne uklanjaju ni iz naselja), ali vitalni je hrvatski interes da Bosni pomogne u tom dugotrajnom poslu. Uostalom, ne prelazi vatra isključivo iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku: nedavno je požar s hrvatskog teritorija prešao na šire područje Livna, no o tome se u ovdašnjim medijima nije govorilo. Strašno mi je krivo što se, prije pet godina potpisani, Protokol o suradnji na životnim pitanjima u ovom pograničnom području ne provodi, kaže za Feral Nikola Sekulović, predsjednik Skupštine općine Trebinje. I taj je protokol zaključen uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, ali je vrijeme da političari u pograničnom području sami sjednu za stol i dogovore se što nam je činiti kako bi se spriječile ili bar umanjile posljedice ovakvih događaja. Političari su, dakle, odgovorni, a to ističem zato što smo se i nedavno susreli u Neumu, ali su predstavnici Dubrovnika i Konavala bili vrlo suzdržani kad je riječ o suradnji. Ne moramo se voljeti i ljubiti, ali smo dužni našim građanima i privrednicima stvoriti što normalnije uvjete za poboljšanje svakodnevnog života.
Zašto bi, međutim, konavoski načelnik Luka Korda uspostavljao suradnju i bio konstruktivan kad mu je lakše neargumentirano optuživati i sijati mržnju?! Za razliku od političara, požari ne poznaju granice, i ako se političari dogovore, smatram da će u budućnosti borba protiv vatre biti efikasnija. Siguran sam da tako razmišljaju i kolege vatrogasci na hrvatskoj strani, veli šef trebinjskih vatrogasaca Mirko Milojević. Da, ali i Ivi Sanaderu lakše je naglas razmišljati o ispraznostima poput eventualnog traženja odštete od Republike Srpske i slati prijedloge u Bruxelles da se formira regionalni protupožarni centar (kao da je za to potrebna dozvola iz Bruxellesa), nego angažirati stručnjake iz obiju država i prionuti sistematskom uređivanju zapuštenog pograničnog pojasa u kojemu, izuzev teško gasivih ljetnih požara, plamti i svakovrsni kriminal. Valja se nadati da će tisuće opustošenih hektara natjerati vlasti s obiju strana granice da se pograničnim gudurama i vrletima pozabave češće nego jednom u pedeset godina kad se rečena područja običava zasijati minama.
ČIJA JE OVO BUKTINJA
Ivica ĐIKIĆ, Luka BRAILO
10. kolovoza, 2007.
Zašto hrvatski kanaderi nisu gasili požare u istočnoj Hercegovini prije nego što su se oni proširili na dubrovačko područje? Zato što djelovanje kanadera nema efekta bez istodobne aktivnosti gasitelja na zemlji, a ljudska noga - ni hrvatska ni bosanskohercegovačka - nije mogla kročiti blizu požarištâ u nenastanjenim, neprohodnim i miniranim pograničnim gudurama. Utoliko su deplasirane hrvatske optužbe o susjedskoj vatrogasnoj nezainteresiranosti. Političari su odgovorni u ovakvim situacijama, a to ističem zato što smo se i nedavno susreli u Neumu, ali su predstavnici Dubrovnika i Konavala bili vrlo suzdržani kad je riječ o suradnji, kaže za Feral Nikola Sekulović, predsjednik Skupštine općine Trebinje
< > | cijeli članak | verzija za tisak
Podaci su ovakvi: u protekla dva i pol mjeseca požari su u Hrvatskoj opustošili desetak tisuća hektara, a najmanje jedna trećina te površine posljednjih dana prošloga tjedna izgorjela je na dubrovačkome području. U Dubrovniku su požari proizveli i najveću dramu. Gasitelji i kanaderi bili su nemoćni u sudaru s vatrom koju je nosila bura, plamen se spuštao prema prigradskim naseljima, spremala se evakuacija stanovništva i otvarala su se skloništa unutar gradskih zidina: onda se vjetar najednom stišao, požari su lokalizirani, a nezaustavljivo su se razbuktale političko-medijske interpretacije i optužbe koje se nadljudskim naporima i dalje nastoji staviti pod zdravorazumski nadzor. Jedva se, naime, dočekalo da uloga glavnih negativaca bude dodijeljena Srbima, jer su dosadašnje policijske istrage došle do razočaravajućih otkrića da uhvaćeni domaći piromani, ipak, pripadaju većinskoj naciji.
Iskoristio se podatak da su posljednja dva ili tri velika i pustošeća požara u dubrovačkom kraju došla s bosanskohercegovačkog teritorija - odmah se preciziralo da je riječ o prostoru Republike Srpske i okolici Trebinja - pa su krenule kategorične optužbe bazirane na teorijama zavjere i čudnovata razmišljanja zasnovana na jeftinom podilaženju ogorčenim narodnim masama. Luka Korda, načelnik općine Konavle: Treći požar koji nam dolazi s trebinjske strane u samo tjedan dana nije i ne može biti slučajnost! Stvarno ne razumijem dokle ćemo to kriti i puštati da nas ponovno pale oni koji su nas palili, ubijali i granatirali tijekom agresije. Ivo Sanader, premijer: Vlada će naknadno odlučiti hoće li zatražiti odštetu od Republike Srpske. Prije toga tražit ću da mi se podnese izvješće temeljem kojeg ću procijeniti naše sljedeće poteze. U svakom slučaju, kroz bilateralne razgovore zatražit ćemo od susjedne države da gasi požare koji izbijaju na njihovu teritoriju, a ugrožavaju Republiku Hrvatsku. Nema smisla da Hrvatska šalje svoje kanadere preko granice i gasi tamošnje požare ako u isto vrijeme njihove zemaljske snage neće biti pri tome angažirane.
Kad djeluju kanaderi
Sanader je istovremeno izjavio kako će Evropskoj komisiji poslati prijedlog da se u Hrvatskoj smjesti regionalni centar za protupožarno djelovanje u jugoistočnoj Evropi. Koji dan kasnije uzvratio mu je premijer srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik: on predlaže da Republika Srpska, Crna Gora i Hrvatska formiraju interventnu vatrogasnu brigadu koja bi bila zadužena da djeluje u pograničnim zonama. Nejasno je, međutim, zašto Dodik govori samo o Republici Srpskoj, pogotovo ako se uzme u obzir tvrdnja koju je Feralu izrekao Mirko Milojević, šef trebinjske vatrogasne jedinice: Požar koji je, nažalost, poharao Župu dubrovačku i zatim se proširio na druge dijelove dubrovačkog kraja, nije krenuo s područja trebinjske općine. Požar je krenuo s Glavske, predjela koji pripada općini Ravno u Federaciji BiH. Jedan njegov krak krenuo je prema Župi dubrovačkoj, a drugi prema Trebinju, tako da smo i mi s njime imali dosta problema.
Premda prijedlozi Ive Sanadera i Milorada Dodika vjerojatno nisu sasvim besmisleni, oni ipak odaju prilično premijersko nepoznavanje glavnih razloga koji dovode do prekograničnog širenja vatrene pošasti u područjima što se prostiru uz hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu, točnije u južnim pograničnim krajevima dviju zemalja. Naravno da se prekogranično širenje požara, kojemu u katastrofalnim razmjerima svjedočimo proteklih dana, ne može svesti na jedan jednostavan razlog, i naravno da je taj problem vrlo složen, ali veliki broj nevolja izvire iz činjenice da je južni pogranični prostor, pogotovo u dubrovačkom zaleđu, s hercegovačke strane nenastanjen i jako nepristupačan, objašnjava priobalni pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko. Po njemu, upotreba kanadera uglavnom je besmislena ako na požarištu nema vatrogasaca: kanader se, naime, mora znalački navoditi sa zemlje i puko zračno prolijevanje vode bez paralelne ljudske akcije na tlu je em neefikasno, em opasno za posadu kanadera.
Posijane mine
Koncem srpnja naš je kanader, na poziv iz susjedne države, djelovao kod Neuma i bio je uspješan zato što je teren bio pristupačan i zato što su združeni bosanskohercegovački i hrvatski gasitelji mogli raditi na zemlji, veli Vuko, no u slučaju velikih požara koji su došli iz Bosne i Hercegovine na dubrovačko područje nije bilo mogućnosti za takvo postupanje. Hrvatski kanaderi nisu pokušavali utrnuti te požare prije nego što su se razmahali i prešli granicu zato što nije bilo gasitelja na zemlji, a gasitelja na zemlji nije bilo zbog konfiguracije prostora, nepostojanja bilo kakvih putova i široke rasprostranjenosti minsko-eksplozivnih naprava. Usto, katkad se zna dogoditi da pogranični požar bukne dvadeset i više kilometara od prvih bosanskohercegovačkih naselja, te da vlasti u, recimo, općini Ravno (koja praktično i nema protupožarnu zaštitu) prvu informaciju o požaru na vlastitom teritoriju dobije iz Hrvatske. Prema bilateralnom sporazumu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pješačke vatrogasne snage iz Hrvatske mogu ući deset kilometara u teritorij susjedne zemlje (i obratno), ali ta legalna mogućnost ne znači ništa ako je područje s kojeg se požar širi zasijano minama i ako je neprohodno. Ako je, pak, teren takav da ljudska noga na nj ne može kročiti, upotreba kanadera je, kako rekosmo, besmislena i krug je tako zatvoren.
U ovome, dakle, leži osnova problema, a na to se onda nadovezuje činjenica da bosanskohercegovačko vatrogastvo djeluje u mizernim materijalnim uvjetima. Zbog te činjenice nije baš pravedno optuživati kolege iz Bosne da su pasivni i da ne žele gasiti: oni pokušavaju, ali naprosto imaju vrlo male šanse u borbi s velikim požarima, pogotovo kad vatra plane na teško dostupnim predjelima, kao što je bio slučaj proteklih dana, kaže Tomislav Vuko i dodaje da bi dvije susjedne države, pored dosadašnjih sporazuma i protokola što se tiču elementarnih nepogoda, trebale dogovoriti još čitav niz opsežnih i konkretnih mjera kako bi se smanjile mogućnosti za dramatične događaje poput onih kojima su stanovnici dubrovačke regije bili izloženi krajem prošloga tjedna.
Hrvatska suzdržanost
Kad se mjesecima može intenzivno pregovarati o besmislicama kao što su Pelješki most i njegova visina, zašto se ne bi počelo razgovarati o minimalnom (prometnom) kultiviranju nenaseljenih pograničnih južnih krajeva u Bosni i Hercegovini: jasno je da susjedna država nema sredstava za probijanje kakvih-takvih putova kroz goleti i gudure u graničnom pojasu prema Hrvatskoj i jasno je da nema novaca za razminiranje područja u kojima bog svoga nema (jer se mine ne uklanjaju ni iz naselja), ali vitalni je hrvatski interes da Bosni pomogne u tom dugotrajnom poslu. Uostalom, ne prelazi vatra isključivo iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku: nedavno je požar s hrvatskog teritorija prešao na šire područje Livna, no o tome se u ovdašnjim medijima nije govorilo. Strašno mi je krivo što se, prije pet godina potpisani, Protokol o suradnji na životnim pitanjima u ovom pograničnom području ne provodi, kaže za Feral Nikola Sekulović, predsjednik Skupštine općine Trebinje. I taj je protokol zaključen uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, ali je vrijeme da političari u pograničnom području sami sjednu za stol i dogovore se što nam je činiti kako bi se spriječile ili bar umanjile posljedice ovakvih događaja. Političari su, dakle, odgovorni, a to ističem zato što smo se i nedavno susreli u Neumu, ali su predstavnici Dubrovnika i Konavala bili vrlo suzdržani kad je riječ o suradnji. Ne moramo se voljeti i ljubiti, ali smo dužni našim građanima i privrednicima stvoriti što normalnije uvjete za poboljšanje svakodnevnog života.
Zašto bi, međutim, konavoski načelnik Luka Korda uspostavljao suradnju i bio konstruktivan kad mu je lakše neargumentirano optuživati i sijati mržnju?! Za razliku od političara, požari ne poznaju granice, i ako se političari dogovore, smatram da će u budućnosti borba protiv vatre biti efikasnija. Siguran sam da tako razmišljaju i kolege vatrogasci na hrvatskoj strani, veli šef trebinjskih vatrogasaca Mirko Milojević. Da, ali i Ivi Sanaderu lakše je naglas razmišljati o ispraznostima poput eventualnog traženja odštete od Republike Srpske i slati prijedloge u Bruxelles da se formira regionalni protupožarni centar (kao da je za to potrebna dozvola iz Bruxellesa), nego angažirati stručnjake iz obiju država i prionuti sistematskom uređivanju zapuštenog pograničnog pojasa u kojemu, izuzev teško gasivih ljetnih požara, plamti i svakovrsni kriminal. Valja se nadati da će tisuće opustošenih hektara natjerati vlasti s obiju strana granice da se pograničnim gudurama i vrletima pozabave češće nego jednom u pedeset godina kad se rečena područja običava zasijati minama.
- uvjek dobar gost
.... Ebo zemlju, odnosno njenu vlast i institucije koje gledaju u nebo i nadaju se kiši koja će ugasiti požare...
Lopove u zatvore i njihova auta na licitaciju od para uložiti dio u opremu za vatrogasce i GSS... pore toga namaknuti bar dio od zaplijene za školstvo...
Lopove u zatvore i njihova auta na licitaciju od para uložiti dio u opremu za vatrogasce i GSS... pore toga namaknuti bar dio od zaplijene za školstvo...