Filipović: Ostavimo se velikih riječi i praznog rodoljublja

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Ma sto ste se nadigli na te jadne ljude? Tunjo je fakat (akademski) kreten - covjek koji najvise voli zvuk svoga glasa!!!!! :-x
Ti jadni ljudi koji zaradjuju lovu u inostranstvu na samo oni znaju koji nacin, su tokom rata slali JAAAKO puno para. Niko ziv nezna gdje je ta lova. Ustvari neki znaju, ali su previse zauzeti pricanjem o politici da bi nam objasnjavali gdje su ti koferi para.
Sada mrzimo dijasporu (ili emigrante) kada nam vise netrebaju!!!! Kakvi smo mi ljudi?
A Tunje... i ostalih tunjica stvarno mi je vise dosta. Kakve su njegove zasluge za BIH i odakle mu pravo da on proziva neciji patriotizam?
realna do boli

Post by realna do boli »

Ja mislim da su svi u pravu i dijaspora i mi "domaci".
Cinjenica je da ljudi u dijaspori polako gube dodirnu nit sa nama ovdje i da se osjecaju kao"banka".Oni tako osjecaju a vremenom to postaje i jedino sto nas povezuje..njihov novcanik.
Nama koji smo ostali ovdje idu na zivce njihove price kako je tamo tesko , kako mi njih ne razumijemo ,kako mi ovdje ne zelimo da radimo ,kako oni nama moraju slati svoje tesko zaradjene pare.Kako na zapadu vise nije isto kao kada su oni tamo otisli ..bla bla..bla..
Njima mi idemo na zivce jer ne razumijemo njihovu nostalgiju , njihovu ljubav prema BiH.
Svaka iole normalnija rasprava se zavrsi poznatim recenicama ,nasa: ko vam brani da se vratite kada vam je tamo tako tesko ..
njihova: pa znas..djeca idu u skolu , kuca nije obnovljena, necu da se vratim odakle su me protjerali ..kupio sam kucu stan, imanje , pa kada odem u penziju ja i moja zena cemo da se vratimo ,a djeca..pa ..navratit ce ponekada.
To je istina..polako gubimo vezu sa nasin najmilijima napolju .Svake godine imamo sve manje tema za pricu .
Last edited by realna do boli on 26/07/2007 15:28, edited 1 time in total.
ramudavala

Post by ramudavala »

realna do boli wrote:Ja mislim da su svi u pravu i dijaspora i mi "domaci".
Cinjenica je da ljudi u dijaspori polako gube dodirnu nit sa nama ovdje i da se osjecaju kao"banka".Oni tako osjecaju a vremenom to postaje i jedino sto nas povezuje..njihov novcanik.
Nama koji smo ostali ovje idu na zivce njihove price kako je tamo tesko , kako mi njih ne razumijemo ,kako mi ovje ne zelimo da radimo ,kako oni nama moraju slati svoje tesko zaradjene pare.Kako na zapadu vise nije isto kao kada su oni tamo otisli ..bla bla..bla..
Njima mi idemo na zivce jer ne razumijemo njihovu nostalgiju , njihovu ljubav prema BiH.
Svaka iole normalnija rasprava se zavrsi poznatim recenicama ,nasa: ko vam brani da se vratite kada vam je tamo tako tesko ..
njihova: pa znas..djeca idu u skolu , kuca nije obnovlenja, necu da se vratim odakle su me protjerali ..kupo sam kucu stan, imanje , pa kada odem u penziju ja i moja zena cemo da se vratimo ,a djeca..pa ..navratit ce ponekada.
To je istina..polako gubimo vezu sa nasin majmilijima napolju .Svake godine imamo sve manje tema za pricu .
što si ti "realno do boli"? :)
ziggy

Post by ziggy »

Cista generalizacija.Tunjo me iznenadi negativno.Zar zaista mislite da se svi ljudi koji se nazivaju dijasporom zive po toj shemi "radno odijelo-pidzama-ljeti iznajmi dobro auto da se k**cis-jedva spajaj kraj s krajem do slijedeceg ljetnog odmora?
Dajte ljudi molim vas! :zzzz: :zzzz: :zzzz:
schevar

Post by schevar »

danas wrote:
InfraRedRidinghood wrote: Nek' pocrkaju u džahilijetu, i oni i njihove ljenguze od žena! :) :) :) :)
samo da se tuspasim da sam ja ta :kravata:

nisam bas za otomana, ali dobro bih posluzila kao garnisna za store :) ako kome ustreba :)

TAKODJER! :kravata: i drago mi je.samo ja ne podbacam nikoga :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:42, edited 1 time in total.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

ziggy wrote:Cista generalizacija.Tunjo me iznenadi negativno.Zar zaista mislite da se svi ljudi koji se nazivaju dijasporom zive po toj shemi "radno odijelo-pidzama-ljeti iznajmi dobro auto da se k**cis-jedva spajaj kraj s krajem do slijedeceg ljetnog odmora?
on kao neki akademik bi valjda trebao znati bolje i ne generalizirati...ima ljudi koji dodju u bih jednom u 5 godina, i njima je eto do neog k..enja po tamo nekoj mahali
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

haris ubleha wrote:
Nancy Drew wrote:
haris ubleha wrote:Gopoda bi da sjede na dvije stolice, da imaju dvostruka drzavljanstva, odnosno da plate i socijalu dobivaju po svedskim, danskim i inim propisima, a da u BiH budu ravnopravni, cak i malo "ravnopravniji" od onih koji ovdje zive.
Ta gospoda su već BH Srbi (sa srbijanskim i bh pasošima) i BH Hrvati (sa hrvatskim i bh putovnicama).
Bošnjaci to, još uvijek, nisu. Oni, naime, i dalje moraju birati državljanstvo - BH ili ono drugo.
Dok god se zakoni ne reguliraju za sve isto oni su daleko od gospode.
BH Srbi nemaju dvostruka drzavljanstva. Dodo se bori za to, ali njegovi mentori iz Srbije nisu glupi da ponove gresku Hrvatske koja je davanjem drzavljanstva bh. hrvatima ubrzala njihovo iseljavanje.
A, sta je lose sto moraju birati jedno drzavljanstvo? Zakoni svih normalnih zemalja ne poznaju kategoriju dvostrukog drzavljanstva, iz Njemacke ce "nogirati" svakoga onoga za koga utvrde da ima dva pasosa. Sa ulaskom u EU, i Hrvatska ce morati ukinuti ovu kategoriju. Drzavljani BiH koji zive u BiH dovoljno su diskriminisani viznom politikom EU pa jos moraju u svojoj zemlji biti "neravnopravniji" od svoje "dijaspore".
Hanka Paldum se nedavno hvalila na naslovnoj stranici nekog magazina za zene da ima njemacko, hrvatsko i bosansko drzavljanstvo :lol:
danas

Post by danas »

karabaja-x wrote:
ziggy wrote:Cista generalizacija.Tunjo me iznenadi negativno.Zar zaista mislite da se svi ljudi koji se nazivaju dijasporom zive po toj shemi "radno odijelo-pidzama-ljeti iznajmi dobro auto da se k**cis-jedva spajaj kraj s krajem do slijedeceg ljetnog odmora?
on kao neki akademik bi valjda trebao znati bolje i ne generalizirati...ima ljudi koji dodju u bih jednom u 5 godina, i njima je eto do neog k..enja po tamo nekoj mahali
kako to mislis da nam nije do kurchenja :? :? pa sto dolazimo ikako? :? :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

e pa taj isti filipovic bljuje vatru po dijaspori, a prvi je urgirao za svoju neku rodjaku, dok je bio ambasador bih u svicarskoj i za njeno dvoje djece, da dobiju stalnu boravisnu vizu... ovo je bila privilegija u ta doba samo za logorase iz omarske, kozarca i ostalih logora.... sto je sasvim razumljivo.... ali eto, cika muhamed izganjao i za svoje takvu vizu.......eno neki dan sam srela sina.... ozenio neku svicarku, trudna.... znaci njemu ne smeta sto je ljenguza ovakva i onakva....

ma bjezi, licemjerni gad, pravi!!!! :x
Brazzo

Post by Brazzo »

ja_cura_ wrote:e pa taj isti filipovic bljuje vatru po dijaspori, a prvi je urgirao za svoju neku rodjaku, dok je bio ambasador bih u svicarskoj i za njeno dvoje djece, da dobiju stalnu boravisnu vizu... ovo je bila privilegija u ta doba samo za logorase iz omarske, kozarca i ostalih logora.... sto je sasvim razumljivo.... ali eto, cika muhamed izganjao i za svoje takvu vizu.......eno neki dan sam srela sina.... ozenio neku svicarku, trudna.... znaci njemu ne smeta sto je ljenguza ovakva i onakva....

ma bjezi, licemjerni gad, pravi!!!! :x

tunjo bi volio da bude seoski mudrac, ali tek je dobacio do seoskog varalice... :D
Gauchos

Post by Gauchos »

sitno wrote:Ma sto ste se nadigli na te jadne ljude? Tunjo je fakat (akademski) kreten - covjek koji najvise voli zvuk svoga glasa!!!!! :-x
Ti jadni ljudi koji zaradjuju lovu u inostranstvu na samo oni znaju koji nacin, su tokom rata slali JAAAKO puno para. Niko ziv nezna gdje je ta lova.
Sta ti ovo treba da znaci.
Padam se da si ovo mislio na neki ironican nacin.
Pa tesko je njima pravo trebali bi smo se dogovoriti da im paket posaljemo.
SPQR.SA

Post by SPQR.SA »

necu stati ni na ciju stranu tunjo vs. dijaspora
zapitacu se samo kad vec tolike pare pristisu u bosnu i kad su vec tako organizovani, pa sto se ne nadju i spasu ovo malo dobrih firmi, a ne da nam sve pokupuju hrvati i slovenci...
pif-ovi, energopetrol, vf (konzum)...
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Gauchos wrote:
sitno wrote:Ma sto ste se nadigli na te jadne ljude? Tunjo je fakat (akademski) kreten - covjek koji najvise voli zvuk svoga glasa!!!!! :-x
Ti jadni ljudi koji zaradjuju lovu u inostranstvu na samo oni znaju koji nacin, su tokom rata slali JAAAKO puno para. Niko ziv nezna gdje je ta lova.
Nisam ironicna. Zaista tako mislim. Ti si ironicna sa tim paketom - ali sasvim bespotrebno. I oni tamo i mi ovdje imamo svojih problema. Svak zivi i pomaze u okviru svojih mogucnosti. Nemojmo osudjivati te ljude sto su otisli (neko dobrovoljno, neko prisilno) - svak zivi tamo gdje mu je bolje, ali svak ima svoja odricanja...
Dosta. Odoh na produzeni weekend.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

karabaja-x wrote:
Da se tuspasim :kravata: , prvi put dolazim u 13 godina :D
Cuj nije mi do kur*enja, pa za koji onda dolazim :? :roll: :D

I u pravu je ovaj sto kaze da bi im vize uveo :D .....i ne samo to, nego i da moraju da plate po 1000 dolara/eura pri ulasku u zemlju i da se taj novac iskoristi od strane vladajucih stranaka za efikasnije i sistematskije yebavanje domicilne populacije u glavu makar jos narednih 20 godina. Evo ja dolazim u Avgustu i nosim pare 8-)

P.S. I da ne zaboravim....ne dolazim da spasavam ni zemlju ni ekonomiju :D da se ne radujete dzaba :D :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

jebeni tamo
jebeni vamo

jednostavno jebeni

:D

odoh sad da radim, da si kupim mercedes i da dodjem u bih da se kuliram... :lol:
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

Vozdra_123 wrote:jebeni tamo
jebeni vamo

jednostavno jebeni

:D

odoh sad da radim, da si kupim mercedes i da dodjem u bih da se kuliram... :lol:
ipak je lakse sa meckom u garazi
tech10

Post by tech10 »

Vazno je da je Tunjo utakao honorar za ovaj uradak kod "Nezavisnih Novina".
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

moj rodjak broji dane do kurcenja, pola godine vec vjezba u teretani, kupio novu garderobu, posudio cabrio od prijatelja i jedva ceka da se pojavi kod Bicakcica i osmekne svjeze meso :lol:
Gauchos

Post by Gauchos »

sitno wrote:
Gauchos wrote:
Nisam ironicna. Zaista tako mislim. Ti si ironicna sa tim paketom - ali sasvim bespotrebno. I oni tamo i mi ovdje imamo svojih problema. Svak zivi i pomaze u okviru svojih mogucnosti. Nemojmo osudjivati te ljude sto su otisli (neko dobrovoljno, neko prisilno) - svak zivi tamo gdje mu je bolje, ali svak ima svoja odricanja...
Dosta. Odoh na produzeni weekend.
Nije tu nista nepotrebno, u ratu su pricali kako je njima tesko kako jedva sastavljaju kraj sa krajem. Evo sada se ta ista prica nastavila i svih ovih godina.
Zbog cega da ih zalim, dok oni kupuju dobra auta , kupuju stanove, ja razmisljam kako da sutra osnujem porodicu, gdje da zivim, od cega da kredit dignem da bih kupio neku garsonjericu. A oni hadzije kupuju stanove u centru i u njima borave po 10-20 dana godisnje.
Daj ba kanite se ljuti suplje price o njihovom teskom zivotu.

Sacuvaj nas Boze
Srpskog nacionalizma
Hrvatske kulture
i Bosnjackog dijasporskog patriotizma.
danas

Post by danas »

ziviJo domicilni patriJotizam :D :D :run:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Jos nisam vidio akademika koji na tako krut nacin generalizira stvari i valja gluposti za koje nije imao ni dovoljno interesovanja da ih provjeri. Iako se neke od "vrlina" koje je ovdje naveo mogu pripisati brojnim nasim ljudima u inostranstvu (a bogami i u BiH) nikako nije ispravno da se generalno takve karakteristike pripisu cjelokupnoj dijaspori (ili ako vec hoce emigraciji. Je li bi ja to sad trebao mjenjati nick :D )

O kakvim to drugacijim zakonima govori Filipovic. Ubistvo je zabranjeno i u BiH i u inostranstvu, kazna za brzu voznju se placa i u BiH i vani. Jeste da ja npr svoju placam u dolarima dok Filipovic mozda plati u KM-u ali princip je isti. Ostalo su nijanse.

Po Filipovicu dalje ispade da su i djevojke u BiH neemancipovane bule nesposobne da se brinu o sebi pa cekaju vezira iz svijeta da ih izvuce iz bosanske mrtvaje. U kojem vijeku zivi ovaj covjek

Ako Filipovic zeli kao naucnik moze slobodno doci u dijasporu da uradi podrobniju analizu na licu mjesta. Moze sam uvidjeti da se nasi ljudi u inostranstvu uglavnom drze zajedno, da jos uvijek odrzavaju navike koje su donijeli sa sobom, da iskljucivo koriste bosanski jezik medju sobom za razliku od mnogih drugih emigrantskih grupa, da zajedno rade poslove, da zajedno organizuje rekreativne dogadjaje, da su tu jedni za druge, da se povrh svega medjusobno zene i udaju, da svoju djecu uce bosanskim jezikom itd i to sve ne zato da bi jednom godisnje ljudima u BiH pokazali koliki su oni bosanci i rodoljubi vec zato sto se jednostavno tako osjecaju, sto im odgovara osjecaj tog identiteta bilo stecenog kroz predanja roditelja ili u BiH.

Filipoviceva teorija koja je skoro potpuno bazirana na sopstvenim kompleksima u kojima se moze naslutit ljubomora i rezignacija, je i vrlo destruktivna ali sto je najvece razocaranje od jednog akademika, potpuno neosnovana i naucno neutvrdjena za sta, da mu je to bila dizertacija na nekom fakultetu, nebi mogao dobiti ni zvanje magistra a kamoli akademika. Samim tim obezvrijedjuje i svoje akademsko zvanje.
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Ja mislim da je doslo vrijeme da postiram ovaj link
http://youtube.com/watch?v=cvlLbPRhw60
Vec se dovoljno zakuhalo :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

seka wrote:
Lucy01 wrote:P.S. I da ne zaboravim....ne dolazim da spasavam ni zemlju ni ekonomiju :D da se ne radujete dzaba :D :D
DZe ces potrositi pare. :? stekas u slamaricu :?
Hocu da kupim stan u centru Vlasenice....da se kur^im (vs. stan u centru grada ovde u US gdje zivim.....koji ce mi moj, kad mi niko ne zavidi) :kravata: :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:42, edited 1 time in total.
Post Reply