Jos nisam vidio akademika koji na tako krut nacin generalizira stvari i valja gluposti za koje nije imao ni dovoljno interesovanja da ih provjeri. Iako se neke od "vrlina" koje je ovdje naveo mogu pripisati brojnim nasim ljudima u inostranstvu (a bogami i u BiH) nikako nije ispravno da se generalno takve karakteristike pripisu cjelokupnoj dijaspori (ili ako vec hoce emigraciji. Je li bi ja to sad trebao mjenjati nick

)
O kakvim to drugacijim zakonima govori Filipovic. Ubistvo je zabranjeno i u BiH i u inostranstvu, kazna za brzu voznju se placa i u BiH i vani. Jeste da ja npr svoju placam u dolarima dok Filipovic mozda plati u KM-u ali princip je isti. Ostalo su nijanse.
Po Filipovicu dalje ispade da su i djevojke u BiH neemancipovane bule nesposobne da se brinu o sebi pa cekaju vezira iz svijeta da ih izvuce iz bosanske mrtvaje. U kojem vijeku zivi ovaj covjek
Ako Filipovic zeli kao naucnik moze slobodno doci u dijasporu da uradi podrobniju analizu na licu mjesta. Moze sam uvidjeti da se nasi ljudi u inostranstvu uglavnom drze zajedno, da jos uvijek odrzavaju navike koje su donijeli sa sobom, da iskljucivo koriste bosanski jezik medju sobom za razliku od mnogih drugih emigrantskih grupa, da zajedno rade poslove, da zajedno organizuje rekreativne dogadjaje, da su tu jedni za druge, da se povrh svega medjusobno zene i udaju, da svoju djecu uce bosanskim jezikom itd i to sve ne zato da bi jednom godisnje ljudima u BiH pokazali koliki su oni bosanci i rodoljubi vec zato sto se jednostavno tako osjecaju, sto im odgovara osjecaj tog identiteta bilo stecenog kroz predanja roditelja ili u BiH.
Filipoviceva teorija koja je skoro potpuno bazirana na sopstvenim kompleksima u kojima se moze naslutit ljubomora i rezignacija, je i vrlo destruktivna ali sto je najvece razocaranje od jednog akademika, potpuno neosnovana i naucno neutvrdjena za sta, da mu je to bila dizertacija na nekom fakultetu, nebi mogao dobiti ni zvanje magistra a kamoli akademika. Samim tim obezvrijedjuje i svoje akademsko zvanje.