Upad ili kradja podataka sa kartice ti se moze desiti i na bankomatu. Online kupovina svakako nosu odredjenu dozu rizika, ali rizik uvijek postoji i kod kupovine putem kartice u Merkatoru tako da nista nije 100% sigurno.alcho wrote:Najveca glupost koju covjek moze napraviti je da preko interneta BILO STA plati karticom
"Upad" na moju VISA karticu!!!!!
- Drvosjeca iz Dejcica
-
realna do boli
Ne namjeravam odustati .Za sada vjerujem banci.Imaju rok mjesec dana.
Zanimalo me je samo da li neko ima slicno iskustvo i da li je ikada dobio/la novac nazad.
Ali izgleda da sam ja ono..izuzetak potvrdjuje pravilo .
Zanimalo me je samo da li neko ima slicno iskustvo i da li je ikada dobio/la novac nazad.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:alcho wrote:Najveca glupost koju covjek moze napraviti je da preko interneta BILO STA plati karticom
Ili da posjeduje karticu, jer ako bilo ko drugi doðe u posjed tvog broja onda æe on platiti u tvoje ime preko interneta
-
the_stick
Ja nisam imao losih iskustava iako sam karticu koristio na netu bezbroj puta. Naravno, svaki put sam je koristio na stranicama koje imaju jako puno posjete, jer je to najbolja garancija da je stranica sigurna.
Helem, da ne duljim u pogresnom smijeru. Koliko ja znam, ne logicne transakcije trebaju da se blokiraju. Dakle, ako je tvoja kartica koristena da se kupi avio karta u Singapuru, to je nelogicno, tj. nema nikakve veze sa tobom. Ja mislim da bi to trebala banka rijesiti. Ako ne rijesi banka, onda zovi Visu direktno.
Imao je jedan moj jaran lose iskustvo sa karticom, ali je na kraju sve rijeseno kako treba. Doduse, njegov problem nije bio preko interneta, ali mislim da je u ovom slucaju relevantno. Dakle, on je u jednom baru u Njemackoj pod nekom vrstom prisile karticom platio oko 2000 eura (nisu bitne okolnosti.. haha). Uglavnom, on je poslije kontaktirao banku (nisam siguran sta im je rekao) i na kraju je dobio nazad pare zato sto je transakcija bila veoma sumnjiva (neki lijevi bar, 2000 eura, kasno navece - jednostavno nesto nije ok).
Uglavnom, sretno. Ja mislim da to nece na kraju biti problem. Ako su u pitanju strane stranice, mislim da ce oni lako uci u trag osobi koja je zloupotrijebila tvoju karticu.
Helem, da ne duljim u pogresnom smijeru. Koliko ja znam, ne logicne transakcije trebaju da se blokiraju. Dakle, ako je tvoja kartica koristena da se kupi avio karta u Singapuru, to je nelogicno, tj. nema nikakve veze sa tobom. Ja mislim da bi to trebala banka rijesiti. Ako ne rijesi banka, onda zovi Visu direktno.
Imao je jedan moj jaran lose iskustvo sa karticom, ali je na kraju sve rijeseno kako treba. Doduse, njegov problem nije bio preko interneta, ali mislim da je u ovom slucaju relevantno. Dakle, on je u jednom baru u Njemackoj pod nekom vrstom prisile karticom platio oko 2000 eura (nisu bitne okolnosti.. haha). Uglavnom, on je poslije kontaktirao banku (nisam siguran sta im je rekao) i na kraju je dobio nazad pare zato sto je transakcija bila veoma sumnjiva (neki lijevi bar, 2000 eura, kasno navece - jednostavno nesto nije ok).
Uglavnom, sretno. Ja mislim da to nece na kraju biti problem. Ako su u pitanju strane stranice, mislim da ce oni lako uci u trag osobi koja je zloupotrijebila tvoju karticu.
-
the_stick
najvece glupost koju covjek moze uraditi je biti skeptican prema tehnologij koju citav svijet koristi bez problema zato sto je neko nekad imao lose iskustvo... isto bi mogao reci i da je glupo kupiti auto jer stalno u novinama citamo kako je nekome auto ukradeno... glupo je sjesti u avion jer je se neki dan u brazilu srusio jedan.. itd. itd.
meni je zao zbog ovog slucaja... ali zbog toga razviti teoriju kako ne treba koristiti kartice... nidje veze... al' eto... treba skinuti pare sa racuna, kuci ih ponijeti i to jos na internetu razglasiti... to je garant najsigurnije...
meni je zao zbog ovog slucaja... ali zbog toga razviti teoriju kako ne treba koristiti kartice... nidje veze... al' eto... treba skinuti pare sa racuna, kuci ih ponijeti i to jos na internetu razglasiti... to je garant najsigurnije...
- Dirty Harry
Ili da posjeduje pare, jer može mu ih neko ukrasti ... samo brigaztluhcs wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:alcho wrote:Najveca glupost koju covjek moze napraviti je da preko interneta BILO STA plati karticom
Ili da posjeduje karticu, jer ako bilo ko drugi dođe u posjed tvog broja onda će on platiti u tvoje ime preko interneta
- alcho
Istina moze se desiti i na bankomatu i u merkatoru ako ne pazis dovoljno. Kad podizes pare na bankomatu malo ga pregledas, da nema kakvih dodatnih dijelova na njemu pomocu kojih se kupe podaci sa kartice ili snima pin broj prilikom kucanja. Ti "dodatni dijelovi" se lako uoce samo ako se pazljivije pogleda.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Upad ili kradja podataka sa kartice ti se moze desiti i na bankomatu. Online kupovina svakako nosu odredjenu dozu rizika, ali rizik uvijek postoji i kod kupovine putem kartice u Merkatoru tako da nista nije 100% sigurno.alcho wrote:Najveca glupost koju covjek moze napraviti je da preko interneta BILO STA plati karticom
Kad placas u merkatoru ili restoranu ili bilo gdje drugo NIKADA ne gubi karticu iz vida.
Ovo su vrlo jednostavne stvari koje ti mogu ustediti dosta glavobolje.
-
encian
profa nije dobro rekao. ja gdje god sam putovala morala sam se potpisivati. potpis ne sluzi za provjeru identiteta pri samom cinu kupovine, nego da tvoja banka potvrdi da si to bas ti placala prije nego prebaci pare na visu. tako sam se ja jednom naopako potpisala pa visa nije mogla naplatit, ne da bankaPapanka wrote:ev sjetih se da je profa govorio kako se svadza sa kasirkama kad placa karticom. Kaze da uopste nema potrebe da se potpisuje na racune koji su placeni karticom, i da i to moze biti nacin zloupotrebe kartica. Kaze da je dovoljno pokazati licnu kartu uz karticu i time se zavrsava provjera identiteta.
-
basta sljezove boje
u principu ne postoji tvoja pogreska. Nisi nikome dala karticu, niti si nekome rekla PIN. Banka odgovararealna do boli wrote:Covjek se uci dok je ziv ,a ja na vlastitim greskama.
-
Eshek
Ma ne moraju ni to. Avio karta mora glasiti na necije imeSaraLe wrote:@Realnarealna do boli wrote:Covjek se uci dok je ziv ,a ja na vlastitim greskama.
Dobro se raspitaj u banci, koliko sam upoznata, oni mogu traziti od firme IP adrese sa kojih je vrsena narudjba![]()
Samo nemoj odustati od svojih para![]()
Sretno
-
skojotovski
shit! iz straha zbog istog, ja sam za internet shoping otvorio "charge" karticu u RFZ. limitiras na 100, 200, 300, 500 mara i nema brige. i ako je neko hakne, nije velika steta. mislim, jeste, ali nije 1.500

-
realna do boli
Ja sam se bas bila navikla na kartice i koristila sam ih svuda po svijetu.Nikada nije bilo problema.Smatram ih jednim pametnim "izumom".Kes rijetko nosim sa sobom.Ne mislim odustati od njih .
Kako neko napisa,a dobila sam par istih savjeta, za placanje preko interneta samo kartice sa onoliko love koliko treba za tu transakciju.
Mada sam sigurna da takvo sto vise necu ponavljati .Jedna greska je sasvim dovoljna.
Hocu svoju lovu nazaddd.
Optimista sam i to ostajem.
Kako neko napisa,a dobila sam par istih savjeta, za placanje preko interneta samo kartice sa onoliko love koliko treba za tu transakciju.
Mada sam sigurna da takvo sto vise necu ponavljati .Jedna greska je sasvim dovoljna.
Hocu svoju lovu nazaddd.
Optimista sam i to ostajem.
- janje_
meni se desilo da mi je nova visa kartica "nestala" na putu od banke do mene neko iz poste bezbeli se posluzio, uzeo moju karticu, potpiso svoj potpis na moje ime i zanji.
najprije je bila manja transakcija od 30 eura. kad je taj neki vidio/la da radi, zado se u najprije u parfimeriju koju je opuho, pa onda u prodavnicu skupocjenog nakita.
kad sam provjerio stanje na racunu, kad me srce ne strefi. nazvo visa institut, oni odmah zakljucali karticu, meni poslali pismo u kojem traze samo da potpisem da to nisam ja kupio (kako bi mogli uporediti i potpise) i u roku od 7 dana su mi pare vracene na racun, a novu karticu na moj zahtjev sam licno podigo u banci..
sto se tice ovog konkretnog slucaja, postoje dvije solucije. ili je australijska firma (cvjecara) propustila podatke na bilo koji nacin, ili si (sto je vise vjerovatno) sama bila nepazljiva. trece nema..
nadam se da ces uspjeti vratiti lovu.
najprije je bila manja transakcija od 30 eura. kad je taj neki vidio/la da radi, zado se u najprije u parfimeriju koju je opuho, pa onda u prodavnicu skupocjenog nakita.
kad sam provjerio stanje na racunu, kad me srce ne strefi. nazvo visa institut, oni odmah zakljucali karticu, meni poslali pismo u kojem traze samo da potpisem da to nisam ja kupio (kako bi mogli uporediti i potpise) i u roku od 7 dana su mi pare vracene na racun, a novu karticu na moj zahtjev sam licno podigo u banci..
sto se tice ovog konkretnog slucaja, postoje dvije solucije. ili je australijska firma (cvjecara) propustila podatke na bilo koji nacin, ili si (sto je vise vjerovatno) sama bila nepazljiva. trece nema..
nadam se da ces uspjeti vratiti lovu.
-
zavrzlama
rjesenje je lako i brzo..
nazoves viza odjel i kazes im da hoces za svaku transakciju koja je veca od $100 da te viza nazove telefonom i dobije tvoje odobrenje sa obaveznim pitanjem za password....tako da ja recimo nemam nikakvih problema...cim placam nesto vise od $200 ona treba za kasom dobije automatski blokadu transakcije dok ja ne potvrdim da sam pravi vlasnik vize i tog broja...
nazoves viza odjel i kazes im da hoces za svaku transakciju koja je veca od $100 da te viza nazove telefonom i dobije tvoje odobrenje sa obaveznim pitanjem za password....tako da ja recimo nemam nikakvih problema...cim placam nesto vise od $200 ona treba za kasom dobije automatski blokadu transakcije dok ja ne potvrdim da sam pravi vlasnik vize i tog broja...
-
Bubamaja
Dobro ti kaze zavrzlama. Ja imam CC kod jedne holandske banke i dogovor da pri svakoj transakciji iznad € 200 posalju SMS. Tako da mogu da kontrolisem placanja. '
A sto se tice povratka love trebalo bi biti ok, samo moras biti strpljiva jer i banka mora pravdati ukradeno tako da imaju to pravilo od mjesec dana. Radila sam prije u Lufthansi na financijama i to bas CC. Svaka karta koja je kupljena mora da postoji ime na njoj. Falsifikovanja sam vidjela milion i to uvijek Africke drzave i Azija. Sve su long distance. Uvijek uz placanje CC ide i tvoj potpis koji je ovaj put falsifikovan i lako se provjeri (grafolozi ) a btw koliko sam ja vidjela falsifikatori oni se bas i ne trude da ga ono bas fino skinu.
Sve se to obicno radi preko manjih agencija i obicno su svi u talu. Ako slucajno nesto krene naopako pa ti ne vrate pare
ne daj se nego direkt u Visu, moras ih dobiti nazad.
Jos jedan primjer imam sto se tice falsifikovanja potpisa. Prije rata sam imala cekove ( he he sjecate li se tog divnog vremena) i ona kartica s potpisom sto je isla uz to. elem ukradose mi u tramvaju novcanik na putu od Hamam-bara do Higijenskog, u te tri stanice i dok sam skontala ( a ne zadugo) i blokirala racun oni su vec poskidali odredjenu kolicinu para. A bio racun od stare ja imala samo punomoc. Nista, isla i ganjala i na kraju se sjecam da sam morala gore na Vrace ( sta ono bi tamo Policijka skola iliti akademija). Tamo mi ciko grafolog dao da se potpisem i napisem sta je i kako bilo i sve nam pare vratili. Et'znaci i prije rata moglo....mora i sad u demokratiji moci....
A sto se tice povratka love trebalo bi biti ok, samo moras biti strpljiva jer i banka mora pravdati ukradeno tako da imaju to pravilo od mjesec dana. Radila sam prije u Lufthansi na financijama i to bas CC. Svaka karta koja je kupljena mora da postoji ime na njoj. Falsifikovanja sam vidjela milion i to uvijek Africke drzave i Azija. Sve su long distance. Uvijek uz placanje CC ide i tvoj potpis koji je ovaj put falsifikovan i lako se provjeri (grafolozi ) a btw koliko sam ja vidjela falsifikatori oni se bas i ne trude da ga ono bas fino skinu.
ne daj se nego direkt u Visu, moras ih dobiti nazad.
Jos jedan primjer imam sto se tice falsifikovanja potpisa. Prije rata sam imala cekove ( he he sjecate li se tog divnog vremena) i ona kartica s potpisom sto je isla uz to. elem ukradose mi u tramvaju novcanik na putu od Hamam-bara do Higijenskog, u te tri stanice i dok sam skontala ( a ne zadugo) i blokirala racun oni su vec poskidali odredjenu kolicinu para. A bio racun od stare ja imala samo punomoc. Nista, isla i ganjala i na kraju se sjecam da sam morala gore na Vrace ( sta ono bi tamo Policijka skola iliti akademija). Tamo mi ciko grafolog dao da se potpisem i napisem sta je i kako bilo i sve nam pare vratili. Et'znaci i prije rata moglo....mora i sad u demokratiji moci....
- Neelix
imam ja iskustvo...ali sa mracne strane....realna do boli wrote:Ne namjeravam odustati .Za sada vjerujem banci.Imaju rok mjesec dana.
-
spongebob
upravo podjoh napisati. meni je tolika glupost da ljudi zaziru ne samo od placanja kreditnom karticom online, neki se boje koristiti i online-banking jer je zaboga nesigurno!!!Pa sta je na ovom svijetu uopste sigurno? Isto tako su ti mogli ukrasti novcanik, a da ti ne znas, ko bi onda tu bio kriv? Boze moj, ako ti se to desilo 100 % nisi bila dovoljno zasticena i nisi poduzela sigurnosne mjere na koje se upucuje pri koristenju takvog nacina novcanog transfera . Zao mi te je i necu da ti prisjedam na muku, ali sad bacat drvlje i kamenje na citav transfer novca putem interneta samo zbog tvog nemara je u najmanju ruku dezinformisanje sirokih masa.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Upad ili kradja podataka sa kartice ti se moze desiti i na bankomatu. Online kupovina svakako nosu odredjenu dozu rizika, ali rizik uvijek postoji i kod kupovine putem kartice u Merkatoru tako da nista nije 100% sigurno.alcho wrote:Najveca glupost koju covjek moze napraviti je da preko interneta BILO STA plati karticom
-
artzy
#44 Re: "Upad" na moju VISA karticu!!!!!
Visa mora ukljucivati i osiguranje u takvom slucaju. Provjeri pravila i nadji "osiguranje".realna do boli wrote:Prije par mjeseci platila sam nesto putem interneta Visa karticom.Ovaj mjesec sam "donja" za 1500 km.
Kada sam dosla da sravnim stanje na racunu ..paf...placala sam avionske karte po Singapuru, kupovala muzicke linije u Italiji ,Americi.
U banci sam dobila odgovor da ce oni od svake internet stranice preko koje je nesto kupovano i placano mojom karticom,traziti dokaze za tu transakciju .Ukoliko je dobiju ja sam duzna podmiriti taj racun,ako ne dobiju u roku od mjesec dana, banka mi vraca pare.
Da li neko ima slicna iskustva.
-
rundo
Pozdrav! Svima. Iz licnog iskustva...Hakirali ililti ogulili i mene...Doduse nista strasno jer na racunu i nisam imao za pohvaliti se
Nisam vratio pfeninga...
Rijesenje za ubuduce...otisao u Turkish zirat bank, uzeo kreditnu karticu sa iznosom od 1000 KM, odmah podigao lovu, i sada kada trebam nesto da platim preko neta, a obicno je to, uplatim na karticu taj iznos, i serbesli dam broj prilikom kupovine, pa i ako me haknu mogu uzeti sipak...
E, nije da se falim
, ali imam i maestro i visu ali te brojeve nedam ni hanumi mi 
Rijesenje za ubuduce...otisao u Turkish zirat bank, uzeo kreditnu karticu sa iznosom od 1000 KM, odmah podigao lovu, i sada kada trebam nesto da platim preko neta, a obicno je to, uplatim na karticu taj iznos, i serbesli dam broj prilikom kupovine, pa i ako me haknu mogu uzeti sipak...
E, nije da se falim
-
nineac
Ko god je kupovao morao je znati tvoju adresu, zastitni kod na kartici (tri zadnja broja na poledjini). Ako kupujes preko interneta oni zahtjevaju da stavis adresu gdje je kartica prijavljena itd.
Tako da meni se cine da je neko upao u sistem i sve tvoje podatke saznao.
Nebrini se, nisi jedina, 8 miliona amerikanaca godisnje strada tako, stim, sto sada su masovno kreditne kartice popularne a ne debitne jer trosis tudji novac a ne svoj. U slucaju da primejtis da nesto nije uredu odmah kontaktiras firmu (Visa,MasterCard,AMEX) i oni to pokriju, ali ako se to desi sa debitnom karticom, nema pomoci!
Tako da meni se cine da je neko upao u sistem i sve tvoje podatke saznao.
Nebrini se, nisi jedina, 8 miliona amerikanaca godisnje strada tako, stim, sto sada su masovno kreditne kartice popularne a ne debitne jer trosis tudji novac a ne svoj. U slucaju da primejtis da nesto nije uredu odmah kontaktiras firmu (Visa,MasterCard,AMEX) i oni to pokriju, ali ako se to desi sa debitnom karticom, nema pomoci!
-
FFK as Lucy01
Non-stop kupujem na Internetu i nikada nisam imala problema. Glupost je reci da ne treba kupovati preko neta samo zato sto je moguca kradja. U tom slucaju ne treba se ni zeniti/udavati jer se mozes rastati....ne treba djecu radjati jer im moze nesto biti....glupost. U zivotu je sve moguce, ali se covjek treba zastititi i poduzeti sve u svojoj moci da se lose stvari ne dogode. Ako se ipak dogode....well
shit happens.
-
Vozdra_123
imao sam slican problem sa kreditnim racunom u kanadskoj banci
nikad ga nisam koristio dok jednog dana nije dosao racun - $3000 za fitness equipment
ja kad nisam popizdio
banke ovdje cesto salju "cekove" za kreditne racune i kartice koje ti nikada nisi trazio. na taj nacin zele da te primame da trosis lovu.
neko je igleda drpio te cekove meni iz postanskog sanduceta ili boga pitaj kako dosao do njih; otisao u banku, potpisao se na moje ime i digao lovu.
banka je od mene trazila da pred advokatom potpisem da nisam ja kriv i da ne znam gdje je lova. posto je banka napravila gresku - potpis nije bio ni priblizno mom itd... ja sam ih natjerao da oni plate tog advokata i da vrate sav interes koji se akumulirao na racunu. naparadao sam im menadzera branche toliko da je regionalna menadzerka mene zvala da vidi sto joj "maltretiram" sluzbenike. kad sam nju naljepio i dokazao joj koliko su neprofesionalni ona se izvinjavala.
i to je bilo to... stresa i faksova, zivkanja je bilo ali ispalo je ok. nije bilo ni problema sa mojom kredit istorijom.
zato najljepi banku koliko god mozes!
sto se tice kupovine preko interneta barem ovdje u americi/kanadi kreditne kartice i cak debitne sa logom visa/mc su zasticene - tako da ces dobiti lovu nazad.
zato se uopste ne sekiram kad ih koristim.
nikad ga nisam koristio dok jednog dana nije dosao racun - $3000 za fitness equipment
ja kad nisam popizdio
banke ovdje cesto salju "cekove" za kreditne racune i kartice koje ti nikada nisi trazio. na taj nacin zele da te primame da trosis lovu.
neko je igleda drpio te cekove meni iz postanskog sanduceta ili boga pitaj kako dosao do njih; otisao u banku, potpisao se na moje ime i digao lovu.
banka je od mene trazila da pred advokatom potpisem da nisam ja kriv i da ne znam gdje je lova. posto je banka napravila gresku - potpis nije bio ni priblizno mom itd... ja sam ih natjerao da oni plate tog advokata i da vrate sav interes koji se akumulirao na racunu. naparadao sam im menadzera branche toliko da je regionalna menadzerka mene zvala da vidi sto joj "maltretiram" sluzbenike. kad sam nju naljepio i dokazao joj koliko su neprofesionalni ona se izvinjavala.
i to je bilo to... stresa i faksova, zivkanja je bilo ali ispalo je ok. nije bilo ni problema sa mojom kredit istorijom.
zato najljepi banku koliko god mozes!
sto se tice kupovine preko interneta barem ovdje u americi/kanadi kreditne kartice i cak debitne sa logom visa/mc su zasticene - tako da ces dobiti lovu nazad.
zato se uopste ne sekiram kad ih koristim.
-
liberal
samo da se dodam na komentar vozdra
ja koristim kartice za sve moguce stvari pa i za kupovinu preko interneta.
par puta mi se desilo da su mi mahnuli karticu a da nisam ni znao . banka me zvala da provjeri dali ja koristim karticu ( pogotovo ako su iznosi preko 1000$). par puta sam dobio izvjestaj koji pokazuje kupovine ko zna gdje. fino nazoves visa/mc/amex provajdera i kazes da imas problema i da sumnjas daje neko provalio tvoju karticu. oni ti posalju formu koju potpises i to je to. inace kupujem redovno preko e bay-placam pay pall-om direktno sa racuna ( nekoristim karticu nego sa checking acc) i nemam nikakvih problema . koristio sam i google check out bez problema
ja koristim kartice za sve moguce stvari pa i za kupovinu preko interneta.
par puta mi se desilo da su mi mahnuli karticu a da nisam ni znao . banka me zvala da provjeri dali ja koristim karticu ( pogotovo ako su iznosi preko 1000$). par puta sam dobio izvjestaj koji pokazuje kupovine ko zna gdje. fino nazoves visa/mc/amex provajdera i kazes da imas problema i da sumnjas daje neko provalio tvoju karticu. oni ti posalju formu koju potpises i to je to. inace kupujem redovno preko e bay-placam pay pall-om direktno sa racuna ( nekoristim karticu nego sa checking acc) i nemam nikakvih problema . koristio sam i google check out bez problema
- dexcox
placam karticom preko neta i dosad nije bilo problema . naravno placam samo na provjerenim stranicama i iskljucivo na svom racunaru.
a porad toga skoro svaki dan imam uvid o stanju racuna tako da i ako neko krene krast moze samo 5 stoja dnevno jer je toliki limit.
a jos bolja stvar su sad ove amex kartice koje imaju bolju zastitu za korisnika nego visa kartice. pa nju koristim za net kad god mogu.
a porad toga skoro svaki dan imam uvid o stanju racuna tako da i ako neko krene krast moze samo 5 stoja dnevno jer je toliki limit.
a jos bolja stvar su sad ove amex kartice koje imaju bolju zastitu za korisnika nego visa kartice. pa nju koristim za net kad god mogu.